free download 78 travel guides written by experts

Cristina Stamate ne-o prezinta pe “Femeia Hopa-Mitica”

Sâmbăta, 20 iunie  2009 la STANDUL Editurii METEOR PRESS (Pavilion 14, stand 10 B) din cadrul Târgului de Carte BOOKFEST 2009 organizat la ROMEXPO CRISTINA STAMATE le-a prezentat-o pe “Femeia Hopa-Mitică” Stelei Popescu, Adrianei Trandafir, “Tanţei” – Nuami Dinescu, “Mondenului” Mihai Bendeac şi lui Gabriel Cotabiţă
          
"Toată admiraţia pentru femeia modernă, puternică, deşteaptă, cu muscultura fin cizelată de exerciţiile aerobice, cu dâra senzuală de parfum pe care o lasă în urmă-i când iese grăbită din maşină, îndreptându-şi gleznele rasate către cumpărături sau afacerea pe care o conduce.
          
Sărut mâna femeilor de la ţară, care şi-au construit propria dinastie de truditori sau cărturari, "globtroterri" rupţi în fund, ce au parcurs drumul din uliţa prăfuită până-n centrul capitalei…la fel de plin de praf.
          
Omagiez femeia cu mulţi copii, cea care a ales să contribuie la minunea lumii prin jertfirea propriei feminităţi. Trupul ei, cel mai adesea marcat de travaliul naşterilor repetate, îmi pare divin, reţeaua fină a vergeturilor desenând cu seninătate conturul zeiţei fertilităţii.
           
Toată înţelegerea mea zânelor siliconate, sau nu, cu noroc sau fără, ce-şi exercită farmecele tiriştilor de pe linia de centură, pe mărunţiş, sau marilor potentaţi ai lumii, în schimbul unor diamante cât "capul de copil" al lui Brâncuşi.
          
Mă scot din papuci nevestele căpătuiţilor de carton gudronat, a căror aroganţă îmi vine să le-o servesc feliată…dimineaţa, prânz şi seara, în locul meselor opulente (…). Dar cele mai dragi îmi sunt cele asemeni mie, adică "Femeia Hopa-Mitică". Cele care reuşeşsc fără antrenamente la sala de fitness să se ridice cu încăpăţânare după fiecare lovitură, eşec, trădare, umilinţă, într-o superbă verticalitate a "statului în genunchi" care este doar o stare de agregare insignifiantă înspre o atletică tumbă, ce o va readuce pe picioarele ei. Femeia Hopa-Mitică  este o femeie informată, ea citeşte ziare, urmăreşte emisiunile de ştiri, e prima care află că s-a scumpit gigacaloria…ea cade-n cap şi se ridică…Hopa_Mitică! Ea învaţă să facă drob de miel din zgârciuri de purcel şi mirodenii şi…fără frică…Hopa-Mitică!
             
Ea îşi creşte copiii cu exerciţii  zilnice de demnitate şi echilibru, pentru că în viaţă niciodată nu poţi şti cât trebuie să te târăşti, cât să zbori, pe ce poţi să aluneci şi să faci buf! Şi de acolo…Hopa sus! Hopa-Mitică!
             
Când îşi pierde puţin din rezistenţă şi câştigă mai vizibil în kilograme şi stres, femeia Hopa-Mitică intră într-un balans stânga-dreapta, tatonează variantele posibile şi Hopa – alege: dacă e săracă, faced cură de slăbire prin înfometare, dacă e înstărită, face lipoaspiraţie; dacă-i merge mintea "ca elicopterul"  face bani şi cu ei, ori face operaţie estetică, ori alege un regim alimentar cu langustă şi caviar care, se ştie, nu îngraşă la fel de mult ca ciorba de fasole şi tocăniţă de cartofi. oricum, femeia Hopa-Mitică, mamă, fiică sau bunică, se roagă, la o adică, nimeni să nu-i poarte pică…pentru că, oricât ar fi de mică…cade-n fund…dar se ridică! "- "FEMEIA HOPA MITICĂ-POVEŞTI DIN LUMEA CARE MĂ-NCONJOARĂ" de Cristina STAMATE
    
Actriţa Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” Stela Popescu, colega sa de breaslă şi de scenă a semnat prefaţa acestei cărţi şi i-a fost alături, asemeni tuturor celor care o iubesc şi o admiră, prietenilor si colegilor de breaslă şi reprezentanţilor editurii. Am remarcat echipa aproape completa a Teatrului de Revista – Adriana Trandafir (cu fiica sa Maria Speranţa), Valentina Fătu (cu băieţelul său, Vlăduţ), Raluca Guslicov, Ana Maria Donosă, Monalisa Basarab, Liliana Mocanu şi scriitorul Aurel Storin, Gabriel Cotabiţă, “Mondenul” Mihai Bendeac, Nuami Dinescu – “Tanţa”, fosta partenera a lui TEO, criticul literar Ileana Lucaciu (a semnat şi prefaţa cartii), Carmen Pleşea (KAO Fashion), directorul Editurii METEOR PRESS Gigi Alecu, Ioana Bârzeanu – Redactorul cărţii sau pe Raluca Târnăuceanu – Marketing &PR Manager METEOR PRESS etc
    
Evenimentul de lansare a volumului “Femeia Hopa-Mitică – Poveşti din lumea care mă-ncojoară” de Cristina Stamate a avut loc la STANDUL Editurii METEOR PRESS, care a devenit neîncăpător şi a fost urmat de o şedinţă de autografe pentru care s-a stat mult la coadă. Cu toţii au vorbit la superlativ despre Cristina Stamate şi despre acestă carte a cărui succes este deja previzibil şi anunţat. Cel mai aşteptat a fost discursul îndrăgitei actriţe, emoţionant şi de o sinceritate copleşitoare.
      
Tumultoasă, mereu în vervă, debordând de vitalitate, de umor, dar  şi de autoironie, Cristina Stamate deschide cu această carte o fereastră spre lumea din stradă, o lume pestriţă, galagioasă, colorată, autentică. Eseurile adunate în aceste pagini sunt frânturi din viaţă, din viaţa sa de artist dedicată Teatrului de Revistă “Constantin Tănase” şi surprinse, ca şi pe scenă, în cheie tragic–comică.
          
“TE IUBESC, CRISTINA! Când citeşti aceste pagini, e greu să mai poţi adăuga şi tu un gram de umor. Dar, chiar dacă nu pot să vă încânt prin cuvinte de laudă spirituale, pe care le merită, sunt fericită că, încă odată, Cristina nu m-a dezamăgit. Când o vezi pe scenă este sclipitoare, când îţi oferă o reţetă te acoperă de scântei amuzante, dincolo de biata mâncărică. Dar să şi scrie cu atât talent şi umor despre ceea ce ne înconjoară, parcă nu-ţi vine a crede. Ei, uite că, încă odată, Cristina ne uimeşte. Şi câtă nevoie avem de ea! Dumnezeu a creat-o într-o zi de duminică, încărcând-o de haruri şi pentru aceasta ar trebui să fie cel mai fericit om din lume. Dar n-o să vă vină să credeţi că nici măcar nu îndrăzneşte să se mândrească cu ele, şi stă undeva departe, discretă, bucuroasă doar atunci când citeşte pe buzele dumneavoastră un zâmbet. Are vocaţia iubirii faţă de tot ce este frumos pe lume, iar pentru ceea ce se numeşte mizeria omenească, are o privire ironică, dar înţelegătoare. Are vocaţia prieteniei, gata oricând să-ţi fie aproape, fără să aştepte nici o recompensă. Te iubesc, Cristina şi aş vrea să am bucuria de a-ţi citi gândurile aşternute pe hârtie mereu…mereu” – STELA POPESCU

Bucuresti, 21.06.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *