metalshow

Crestinii platonicieni din Alexandria

Charles Bigg
Editura Herald

"In cartea de fata imi propun sa ofer o contributie la istoria platonismului alexandrin din Biserica crestina. Voi incerca sa schitez conditiile in care a aparut in doctrina lui Philon si a gnosticilor, sa descriu dezvoltarea sa deplina la Clement si la Origen, sa determin actiunea avuta asupra religiei si filozofiei pagane si, in concluzie, sa estimez valoarea rezultatelor sale, pentru a stabili, atat cat se poate, serviciile pe care le-a putut aduce atat Bisericii cat si omenirii." spune autorul despre carte (coperta 4).

Intr-adevar cuprinsul cartii urmeaza liniile trasate in prezentarea de mai sus. Desigur insa ca la nivel de continut informatiile sunt foarte bogate. Se clarifica anumite concepte si, mai ales convingeri, linii care tin de crestinism si nu numai. Autorul ofera si pareri proprii cu privire la conceptiile asupra anumitor aspecte ale diversilor crestini platonicieni amintiti in cadrul lucrarii.

Cartea nu este una pe care sa o citesti imediat, desi este una care nu e scrisa intr-un limbaj criptat sau inchis. Iti trebuie timp pentru a face conexiunile necesare, pentru a lega diverse conceptii intre ele. Veti regasi insa multe trimiteri bibliografice. Meritul lucrarii consta tocmai in faptul ca autorul a fost pasionat de subiect, a cautat informatiile si le-a sintetizat foarte bine in carte, oferindu-le intr-o forma accesibila publicului larg si contribuind astfel la clarificarea conceptiilor crestinilor platonicieni.

Va invitam sa cititi aceasta carte si apoi sa ne trimiteti comentariul dumneavoastra cu privire la ea pe adresa loredana at prwave.ro si poate aparea pe site.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *