metalshow

Craciun de basm la TVR 1

Emisiuni şi ediţii speciale

Miercuri, 20 decembrie, ora 22.15
Un european ca mine, în ţara lui Moş Crăciun!

În apropierea sărbătorilor de iarnă, Irina Păcurariu şi-a pus în gând să-l întâlnească pe nimeni altul decât… Moş Crăciun! Zis şi făcut! Pentru a-l aduce pe Moşu’ în casele românilor, Irina şi-a făcut valiza şi a pornit chiar în Finlanda, la Helsinki.
Era imposibil ca prezentatoarea emisiunii Un european ca mine să nu găsească un Moş Crăciun acolo unde s-a înfiinţat o universitate pentru această meserie! Şi, în final, întâlnirea s-a produs! Vom asista la un dialog între cei cu o astfel de „profesie".
Un profesionist al genului din România va avea ocazia de a-i întreba „chestiuni fundamentale" pe trei Santa Claus din Laponia: Cât va mai accepta tagma lor sa fie „folosită" de marile brand-uri? Cum a sunat cea mai ciudată cerere a unui copil? Ce fac Moşii în vacanţă? Şi nu doar atât.  
Răspunsurile primite de Irina Păcurariu le vom afla într-o ediţie specială de Crăciun.

Sâmbătă, 23 decembrie, ora 10.00
Joaca de-a poveştile – „Poveştile Crăciunului”
Cei mici vor avea ocazia, pe 23 decembrie, să afle ce semnifică sărbătoarea Crăciunului şi tradiţiile din jurul lui, jucându-se de-a poveştile, la TVR 1. „Regizorul”, ajutat de „sufleur” şi „recuziter” (cele trei personaje ale emisiunii), pregătesc „Poveştile Crăciunului” – un spectacol extraordinar, menit să-i încununeze cariera de succes. Problema lor este că nu ştiu ce poveşti să aleagă. În toiul pregătirilor apar copiii colindători. Aceştia salvează situaţia, povestindu-le celor trei ce ştiu ei despre Crăciun, despre naşterea lui Iisus, despre cei trei magi sau despre împodobirea bradului.
Cu toţii se încing la vorbă şi la colindat, când, deodată… chiar când trebuia pusă steaua în vârful bradului, se produce o pană de curent. O lumină magică inundă toată scena şi apare… nimeni altul decât Moş Crăciun! Încântat de poveştile copiilor, acesta le împarte darurile aduse special pentru ei.

Sâmbătă, 23 decembrie, ora 12.35
O vedetă… populară – „Leru-i Ler”, cu Ducu Bertzi şi copii din Maramureş
Un Crăciun fără colinde este de neconceput în sufletul românilor. Pentru ca sărbătorile să se desfăşoare aşa cum ni le dorim şi cum le ştim din moşi-strămoşi, Iuliana Tudor ne aşteaptă la o ediţie specială a emisiunii O vedetă… populară.
Invitatul Iulianei este un personaj care a primit de curând titlul de „Cetăţean de onoare” al oraşului din care se trage – Sighet. Ducu Bertzi, căci despre el este vorba, este unul dintre cei mai îndrăgiţi interpreţi români, cunoscut prin nenumăratele piese folk pe care ni le-a oferit, dar şi ca un maramureşean care s-a arătat întotdeauna mândru de originile sale. În premieră, îl vom vedea pe Ducu Bertzi alături de un grup de copii, colindători din Maramureş, dar şi de grupuri de colindători din toată ţara.
 Fiţi alături de Iuliana Tudor şi invitaţii ei la această ediţie specială a emisiunii O vedetă… populară, sâmbătă, 23 decembrie, pe TVR 1, pentru a asculta cele mai frumoase colinde şi pentru a simţi din plin spiritul Crăciunului!

Duminică, 24 decembrie, ora 9.00, duminică, 31 decembrie, ora 9.30
Moş Crăciun vine… Numai cu acordul minorilor
Realizator: Titus Munteanu
Şerban, Mircea, Mălina şi Veronica, alias grupul Fitze, sunt gazdele unui show cu totul special în dimineaţa de Ajun. În aşteptarea sosirii Moşului, cei patru copii şi-au invitat toţi prietenii la Numai cu acordul minorilor, pentru a cânta împreună şi pentru a se bucura de cadourile primite.
Micuţa Fatma şi trupele OK, Noni & Hanne, Trendi şi Şoc vin la TVR 1 să cânte cele mai frumoase melodii cu specific de sărbători şi să-l întâlnească pe Moş Crăciun. Dar protagoniştii emisiunii, membrii grupului Fitze, au parte şi de o surpriză: doi foşti colegi din Echipa fantastică, Dumitru şi Vali, le fac o vizită, împreună cu 15 copii de la un orfelinat bucureştean.  Cântecele de Crăciun şi darurile primite de toţi cei prezenţi creează o atmosferă caldă, de sărbătoare, pe care copiii o aduc în casele telespectatorilor.
Şi pe 31 decembrie, protagoniştii Numai cu acordul minorilor s-au gândit la ceva deosebit. Pentru că Revelionul bate la uşă, copiii au decis că cel mai bun mod de a-l întâmpina este să organizeze un carnaval! Mascaţi fiecare în câte un personaj, Veronica, Mălina, Mircea şi Şerban, dar şi invitaţii lor, ne aduc veselia, muzica şi buna dispoziţie cu care ne-au obişnuit!

Duminică, 24 decembrie, ora 20.10
Spectacol final Minunata lume Disney
În ajunul Crăciunului, de la ora 20.00, TVR 1 va desemna într-un spectacol final câştigătorului marelui premiu al concursului Minunata Lume Disney . În emisiunea prezentă de Raluca Moianu, cel mai mare iubitor de desene animate va câştiga o excursie la Euro Disney în Paris pentru patru persoane.
Show-ul TVR a fost dedicat atât celor mici, cât şi tuturor iubitorilor de animaţie.
Cu toţii au putut intra în lumea de poveste a lui Walt Disney votându-şi prinţesa favorită, eroul Disney favorit, personajul feminin, respectiv masculin favorit, personajul negativ favorit, serialul de animaţie favorit, personajul comic favorit, filmul de animaţie 3D favorit, filmul Disney favorit.
Fiecare zi s-a axat pe o categorie, toate cele nouă categorii cuprinzând câte patru nominalizaţi, cu personaje sau filme precum Albă ca Zăpada, Mickey Mouse, Bambi sau Pongo. Printre ei figurează şi Compania Monştrilor, difuzat de TVR 1 anul trecut şi În căutarea lui Nemo, desen animat pe care TVR îl pregăteşte pentru ziua de Crăciun.   
În afara premiul final oferit marelui câştigător şi o mulţime de DVD-uri cu desene animate Disney, TVR le-a rezervat şi o altă surpriză micilor telespectatori: patru actori britanici, veniţi în România chiar din partea companiei Walt Disney, le-au dat viaţă lui Mickey, Pluto, Donald & Goofy pentru a completa întregul show.  

Luni, 25 decembrie, ora 15.40  
Moş Crăciun face (festi)VALURI!
România devine, de Crăciun, gazda pentru prima ediţie a Neurovizionului – un „Eurovision" al Moş-Crăciunilor din întreaga lume! Aceştia se vor întrece, timp de o oră şi jumătate, în cea mai spumoasă competiţie muzicală a finalului de an, disputându-şi titlul de „Cel mai talentat Moş Crăciun"! Desfăşurat după toate regulile concursului „Eurovision", Neurovizionul, realizat de Marina Almăşan, are şi concurenţi şi prezentator, şi „Camera verde" -de care va răspunde acelaşi tonic Cătălin Măruţă- şi Televoting, chiar şi situaţii-limită! Ceea ce a rezultat, în final, este emisiunea „Moş Crăciun face (festi)VALURI!", în a cărei distribuţie se regăsesc: Eugen Cristea, Nae şi Vasile, Vali Crăciunescu, Victor Yila, Maria Buză, Andrei Duban, George Ivaşcu, Adrian Enache.
Finalul? Este o răsturnare de situaţie: Moş Crăciunul României (George Ivaşcu), declarat câştigător, este prins în flagrant, executând un ruşinos play-back şi, printr-un concurs de împrejurări, Mihai Trăistariu devine marele învingător al cursei muzicale!

Luni, 25 decembrie, ora 20.15
Surprize de proporţii la Stele de… 5 stele!
Proaspăta mămică Ioana Moldovan revine la Stele de… 5 stele! Şi nu oricum, ci într-o companie inedită, alături de un nou coleg: Iulian Vrabete, cunoscutul chitarist al trupei Holograf, o va însoţi pe Ioana în viitorul sezon al emisiunii!
Într-o ediţie specială de sărbători, cu un decor spectaculos şi invitaţi pe măsură, Ioana şi Iulian vă vor aduce în case atmosfera de Crăciun şi vă vor fi alături într-o seară de neuitat. Jean Constantin şi Oltea Chirilă, Nae şi Vasile, Dida Drăgan şi tenorul german Michael Kleitman, Ana Mardare şi Tudi Zaharescu Dance Band vă vor încânta cu cele mai frumoase momente de umor şi muzică, iar Petr Spatina va dedica telespectatorilor un moment de cântec la… pahare. Ansamblul „Codreanca” va completa lista invitaţilor, dar surprizele nu se opresc aici.
Dacă sunteţi curioşi să aflaţi ce pun la cale Ioana Moldovan şi Iulian Vrabete şi dacă doriţi să petreceţi seara de Crăciun alături de Stele de… 5 stele, rămâneţi pe TVR 1, de la 20.15!

Marţi, 26 decembrie, ora 10.45
În căutarea lui Moş Crăciun
În a doua zi de Crăciun, TVR 1 păstrează atmosfera feerică a sfintei sărbători, printr-un spectacol susţinut de copiii grupului Bim-Bam, la Teatrul de Operă din Bucureşti, în regia lui Gelu Colceag.
Spectacolul este o poveste de iarnă, structurat ca o piesă de teatru, în care copiii au posibilitatea să-l întâlnească pe Moş Crăciun şi să trăiască poveştile care se ţes în jurul acestui personaj. Alături de copii, în căutarea lui Moş Crăciun pornesc şi actorii Mihai Perşa, Radu Gheorghe şi Emilia Popescu, precum şi Anca Ţurcaşiu. Moşul va veni şi în casele dumneavoastră, alături de grupul Bim-Bam şi invitaţii lor, marţi dimineaţă, la TVR 1.

Documentar

Vineri, 22 decembrie, ora 16.00    
Documentar – Pomul de Crăciun (THE GREATEST TREE – Anglia, 2005)
Documentarul reprezintă o trecere în revistă a celor mai importante momente din istoria tradiţiei Pomului de Crăciun, extrem de bine documentată.
Reunind informaţii din ţări precum Germania, Elveţia, Franţa, Ţările Nordice sau SUA, Pomul de Crăciun vine cu o iconografie din secolul trecut şi până în zilele noaste despre tendinţa împodobirii pomului. Acesta este un obicei laic, căruia naziştii îi acordau o importanţă deosebită, ba mai mult, se considerau inventatorii tradiţiilor legate de acest moment special al anului.   

Concerte de Crăciun

Sâmbătă, 23 decembrie, ora 12.00
Concert de colinde
Spectacol – Corul Patriarhiei Române în colaborare cu Teatru Masca
Telespectatorii TVR 1 îşi vor începe sfânta sărbătoare a Crăciunului cu un concert de colinde al Corului Patriarhiei Române, organizat la Teatrul Masca de directorul Mihai Mălaimare, pe 16 decembrie.
Spectacolul, difuzat de TVR 1 în 23 decembrie, se va desfăşura într-un decor superb, având ca fundal scene din Naşterea Domnului, realizate cu ajutorul păpuşarilor Teatrului Masca. Concertul de colinde va avea loc în prezenţa Prefericitului Părinte Patriarh Teoctist, a altor înalte feţe bisericeşti, dar şi a multor personalităţi culturale şi artistice din România. Spectacolul va putea fi urmărit şi de publicul larg, care va beneficia de un ecran dispus în faţa Teatrului Masca.

Duminică, 24 decembrie, ora 12.10
Concert de Crăciun – Proms of deligt
Concert de Crăciun cu muzică clasică şi pop
TVR 1 transmite în Ajunul Crăciunului concertul „PROMS of Delight”, realizat la început de lună la Ateneul Român. Concertul este primul concert de tip PROMS din România, organizat la dimensiunile şi după standardele originale din ţările europene.
Spectacolul va fi susţinut de BUCHAREST SYMPHONIC POPS (BSP), orchestră unică în România, formată din muzicieni ai Filarmonicii George Enescu, ai Orchestrei Naţionale şi ai Big-Band-ului Radio. Orchestra va fi dirijată de Maeştrii Iosif Ion Prunner şi Ionel Tudor. Concertul cu o durată de peste două ore, beneficiază de mari nume ale scenei româneşti, realizând o sonoritate aparte ce vizează în egală măsură toate genurile muzicale. Repertoriul cuprinde simfonii, părţi concertante, uverturi, piese solistice, suite simfonice de jazz, dar şi colinde, valsuri, polci, muzica de film, pop şi piese de Crăciun – interpretate după partituri originale.
Concertul are un scop caritabil şi de mecenat, o parte dintre fondurile obţinute fiind donate Fundaţiei Copii Sănătoşi, iar o altă parte a fondurilor va fi folosită de ELITE ART Club UNESCO pentru a dezvolta Proiectul „Pictori de azi la Balcic”.

Duminică, 24 decembrie, ora 16.00 (partea I), luni, 25 decembrie, ora 12.40 (partea a II-a)
La toată casa-i lumină!
Concert extraorinar de Crăciun la Alba Iulia şi Bucureşti
Realizatoarea TVR Marioara Murărescu îşi propune să aducă lumină în casele românilor, de Crăciun. Cei mai mari interpreţi ai muzicii populare, care îşi amintesc colindele copilăriei, dar şi grupuri de colindători din toată ţara ne vor umple sufletele de lumina sărbătorilor. Sava Negrean Brudaşcu, Nicolae Furdui Iancu, Veta Biriş, Ionuţ Fulea, Petrică Stoian Mâţu, Constantin Enceanu şi mulţi alţii au susţinut concerte de Crăciun la Casa de Cultură din Alba Iulia şi Centrul Cultural al Ministerului de Interne din Bucureşti.
La toată casa-i lumină! este cel de-al 17-lea concert de colinde patronat de TVR, sub egida emisiunii Tezaur folcloric, telespectatorii TVR putând urmări tradiţionalele cântece de Crăciun în fiecare an, din 1990.

Luni, 25 decembrie, marţi, 26 decembrie, ora 14.20, sâmbătă, 30 decembrie, ora 12.30
Folclor TVR 50
În an de sărbătoare, Televiziunea Română a derulat o serie de evenimente, care au readus în memoria telespectatorilor cele mai frumoase emisiuni din „Arhiva de Aur”. Tot cu ocazia împlinirii a 50 de ani de existenţă, TVR organizează, în 21 decembrie, la Sala Polivalentă, cel mai mare spectacol de folclor din istorie, un eveniment care va aduce pe scenă toţi soliştii de muzică populară, de la tineri interpreţi până la seniorii cântecului popular românesc.
TVR 1 vă invită să urmăriţi, pe parcursul a trei episoade, acest mega-concert, prezentat de Iuliana Tudor şi al cărui leit-motiv va fi numărul 50. Invitaţii vor fi împărţiţi în grupe de câte 50: 50 de teri-solişti vocali, laureaţi ai festivalurilor de folclor (15 – 20 ani), 50 de solişti vocali, tinere vedete (20 – 40 ani), 50 de solişti vocali consacraţi (40 – 60 ani), 50 de solişti vocali, seniori ai cântecului popular (peste 60 ani), 50 de dube (semnale de început de spectacol), 50 de tulnice, 50 de viori, 50 de naiuri, 50 de taragoate, 50 de acordeoane, 50 de fluiere, Fanfara din Vorona (50 alămuri), 50 de căluşari, 50 de fete de la Căpâlna – a capella, 50 de fete din Crihalma, 50 de feciori – (dans fecioresc Sibiu),  50 de socacite, 50 de ţipuritoare (Oaş) cu orchestră, 50 de ansambluri folclorice din toate zonele ţării.
Acompaniamentul concertului va fi asigurat de orchestra „Lăutarii”, din Chişinău, dirijată de maestrul Nicolae Botgros. Realizatoarea Elise Stan şi vedeta populară a TVR, Iuliana Tudor, vă aşteaptă la cel mai mare spectacol de folclor realizat vreodată în România, luni, marţi şi sâmbătă, la TVR 1!

Bucuresti, 19.12.2006

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *