metalshow

Corul si Orchestra Proiectului Oratorium in concert la Sala Radio

Corul si Orchestra Proiectului Oratorium al Fundatiei Jubilate din Oradea vor concerta la Sala Radio, duminica, 25 iulie, ora 19.00. Ansamblul va fi condus de dirijorii Delta David Gier si Kenneth Tucker.

Fundatia Jubilate organizeaza la Cluj, incepand din 18 iulie, pentru a doua oara, un eveniment cultural de mare calibru ca parte a proiectului Oratorium (www.oratorium.ro). La finalul unui curs de maiestrie pentru cor si orchestra, unde aproximativ 60 de muzicieni romani si din strainatate vor pregati cateva din lucrarile compozitorului J. S. Bach, Fundatia Jubilate va organiza 3 concerte: la Cluj-Napoca (23 iulie), Timisoara (24 iulie) si Bucuresti (25 iulie).

Programul celei de-a doua editii a proiectului Oratorium care va permite publicului sa exploreze spiritul si trasaturile stilistice specifice muzicii lui J. S. Bach, cuprinde: Suita a III-a pentru orchestra; Motetele „Fürchte dich nicht” si „Komm, Jesu, komm” si Magnificat in Re Major de Johann Sebastian Bach. Solisti: soprana Georgeta Stoleriu, mezzosoprana Gabriela Hazarian, tenorul Ruben Muresan si basul Ion Dimieru.

David Gier reprezinta „o voce dinamica” pe scena muzicii americane. Incepand cu stagiunea 2004-2005, acesta ocupa postul de dirijor – director muzical al Orchestrei Simfonice din South Dakota, iar din stagiunea 2007-2008, David este dirijorul seriilor complete „Young People’s Concerts” ale Filarmonicii din New York. David Gier a obtinut un Master in dirijat la Universitatea din Michigan, sub indrumarea lui Gustav Meier. Gier a studiat cu Leonard Bernstein, Kurt Masur, Erich Leinsdorf si Seiji Ozawa, fiind invitat mai tarziu de catre Riccardo Muti sa petreaca un an de ucenicie la Orchestra din Philadelphia. Colaboreaza frecvent cu Metropolitan Opera, precum si cu multe orchestre americane si europene.

Personalitate complexa si pedagog de renume international, soprana Georgeta Stoleriu apare in Proiectul Oratorium 2010 in ipostaza de artist-muzician-interpret. Repertoriul domniei sale impresioneaza prin diversitatea stilistica si a genurilor abordate, de la literatura vocal-simfonica la miniaturile ce apartin lucrarilor Evului Mediu, Renasterii europene, Barocului, literaturii clasice, romantice si, nu in ultimul rand, ale secolului al XX-lea.

Mezzosoprana Gabriela Hazarian este solista a Operei din Brasov. Sub indrumarea regizorului Cristian Mihailescu a debutat in numeroase roluri: Carmen, Romeo, Cenusareasa, Zerlina, Maddalena, Rosina, Cherubino etc., fiind invitata la numeroase festivaluri nationale si internationale: Salzburg , Zürich, Brasov, Craiova, Constanta. Laureata a Concursurilor Nationale „Gheorghe Dima”, „Mihail. Jora” si „Ionel Perlea,” a inregistrat, alaturi Orchestra Simfonica Ciudad de Elche, Spania, si de Orchestra Nationala Radio, spectacole de opera, arii, lieduri si muzica vocal-simfonica.

Melomanii romani l-au cunoscut initial pe Ruben Muresan ca bariton, dar, odata cu trecerea timpului si cu studiile aprofundate de canto, vocea lui s-a stabilizat in ambitusul de tenor. Detinator al unei voci expresive, de calitate, stapaneste o tehnica deosebita lucrata alaturi de reputati maestri precum Georgeta Stoleriu, Donna Roll, James McKinney. Este deseori invitat sa colaboreze, ca solist, de filarmonicile din Romania, in mod special de Filarmonica „George Enescu” si de Orchestrele Radio din Bucuresti.

Solist al Operei Nationale din Bucuresti, baritonul Ion Dimieru este absolvent al Universitatii Nationale de Muzica din Bucuresti. In repertoriul sau de opera, printre numeroase roluri jucate, se numara si Figaro, Masetto, Papageno, Guglielmo. In anul 2007 si-a indreptat atentia si inspre muzica baroca, participand la doua proiecte: Pyram si Thysbe (M. de Monteclair), in cadrul Studioului experimental al ONB, si Codex Caioni, cu ansamblul „Baroque nomade” condus de Jean Cristoph Frisch.

Absolvent al Conservatory of Music – University of Missouri si al Conservatoire Royale de Musique din Bruxelles, Kenneth Tucker a venit in Romania, impreuna cu familia sa, in anul 1992. Activitatea sa ca dirijor si solist – atat ca pianist, cat si ca organist – l-a dus in multe orase din Romania, dar si de peste hotare (America, Belgia, Olanda, Suedia, Franta, Austria, Moldova, Anglia, Ucraina).

Biletele se pot achizitiona prin Eventim, la magazinele Germanos, Vodafone, Librariile Carturesti si Humanitas si online, pe www.eventim.ro si in seara concertului de la casa de bilete a Salii Radio din strada General Berthelot nr. 60-64, sector 1, telefon: 021-314.68.00.

Bucuresti, 21.07.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *