free download 78 travel guides written by experts

Corina Cretu: Proiectele pentru care judetul Suceava primeste bani

europeni din exercitiul financiar 2007-2013 imbunatatesc viata locuitorilor zonei

Comisarul european pentru politică regională, Corina Crețu, a participat sâmbătă, 15 august, la manifestări culturale și religioase în județul Suceava. Oficialul european a vizitat Mănăstirea Putna și Cetatea de Scaun a Sucevei – locuri încărcate de istorie, unde se derulează în prezent două dintre proiectele cu finanțare europeană din județ.

„Numai prin Programul Operațional Regional pentru perioada 2007-2014 au fost finanțate în județul Suceava 70 de proiecte, în valoare totală de peste 557 de milioane de lei, adică peste 126 de milioane de euro. Fondurile europene au ajutat la reabilitarea și modernizarea școlilor și așezămintelor bisericești, la înființarea de centre turistice de informare, la promovarea turismului, precum și la păstrarea tradițiilor și istoriei acestei zone.”

Oficialul european a arătat că proiectele europene aflate în implementare în județ înseamnă investiții de aproximativ 340 de milioane de euro pentru dezvoltarea zonei și creșterea calității vieții sucevenilor.

„Proiectele finanțate prin Programul Operațional Sectorial de Mediu, în valoare de aproape 134 de milioane de euro, vor îmbunătăți viața sucevenilor, fie că vorbim de extinderea rețelei de apă la nivelul întregului județ, fie că este vorba despre închiderea vechilor rampe de gunoi și de gestionarea problemei deșeurilor la nivelul județului. Spre exemplu, implementarea proiectului privind extinderea şi modernizarea sistemelor de apă şi apă uzată din Suceava va asigura condiții mai bune de trai pentru peste 200.000 de locuitori, prin conectarea locuințelor la rețeaua de apă.

La acestea se adaugă proiectele finanțate prin Programul Operațional pentru Creșterea Competitivității Economice 2007-2013, a căror valoare se ridică la aproximativ 80 de milioane de euro.

Aceste proiecte sunt importante pentru dezvoltarea județului, pentru că vor genera condiții mai bune de viață pentru suceveni și vor crea noi locuri de muncă.”

Cu aceeași ocazie, Corina Crețu a lansat un îndemn autorităților locale de a continua eforturile pentru atragerea și utilizarea fondurilor europene. Comisarul european le-a transmis acestora să pregătească temeinic și din timp proiecte noi, care să ducă la o absorbție și mai bună a fondurilor europene disponibile în perioada 2014-2020:

„Încurajez autoritățile locale să continue eforturile pentru a finaliza la timp proiectele cu finanțare europeană aflate în derulare în județ, dar și să conștientizeze că, pregătind din timp proiecte prin care să atragă și alți bani europeni, pot să genereze îmbunătățirea vieții locuitorilor județului. Îndemn autoritățile locale nu doar din Suceava, ci din toate județele, să acționeze conform proverbului «Omul gospodar își face vara sanie și iarna, car». Dacă vor gândi și acționa în spiritul acestui vechi proverb românesc, am convingerea că banii europeni puși la dispoziția României în exercițiul bugetar 2014-2020 vor putea fi atrași într-o proporție și mai mare și înțelept cheltuiți.”

Pagini Utile

  • Comunicat de presă – Vizita comisarului european Corina Crețu în județul Suceava pdf - 217 KB [217 KB]

Bucuresti, 16.08.2015
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *