free download 78 travel guides written by experts

“Copilul din spatele ochilor” de Nava Semel

Luni, 7 noiembrie 2011, la ora 11.00, la clubul Ramada-Majestic, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită la audiţia premierei "Copilul din spatele ochilor" de Nava Semel. Traducerea, adaptarea radiofonică şi regia artistică: Liana Ceterchi. Interpretarea: Gabriela Popescu. Spectacolul este realizat în cadrul campaniei de informare şi conştientizare iniţiată de Radio România – ”Sindromul Down – Toate speranţele sus!”

"Copilul din spatele ochilor" de Nava Semel este monologul unei mame al cărei copil e bolnav de sindromul Down,  un strigăt de disperare, un demers uman sfâşietor, un apel la înţelegere, un îndemn de a nu mai fi opaci, plini de prejudecăţi, de a nu-i mai respinge ori marginaliza pe cei care sunt diferiţi faţă de noi.

Piesa descrie etapele unei situaţii dramatice – o mamă israeliană, care a născut un copil bolnav de sindromul Down, caută să-şi asume faptul că toate valorile pe care îşi clădise până acum existenţa sunt anulate şi, în acelaşi timp, luptă pentru a-şi proteja fiul nevinovat, pentru a schimba atitudinea societăţii şi chiar a unora dintre membrii familiei.

Un copil zămislit de oameni este un copil de la Dumnezeu şi el trebuie să fie protejat până şi prin numele său. De aceea micuţul se numeşte Yotam, un nume biblic. Deşi ceilalţi spun că e un copil închis, pecetluit ca o mască, zâmbetul de pe chipul lui mic şi ciudat seamănă cu o lumină ce vine din interior, dintr-o linişte binecuvântată. Dincolo de ochii lui migdalaţi, Yotam vede şi simte. El este copilul din spatele ochilor!

Cu timpul însă, tocmai el devine cel care dă o lecţie de viaţă familiei lui. O lecţie despre resemnare, despre bucuria pe care o pot conţine micile întâmplări de zi cu zi, despre toleranţă şi despre înţelegere. Yotam îşi mobilizează sufletul de veşnic copil, cu o inocenţă inalterabilă, cu o sensibilitate pe care ceilalţi, cei obişnuiţi, nu o pot egala.

Spectacolul "Copilul din spatele ochilor", semnat de Liana Ceterchi, a cunoscut şi o variantă scenică, jucată la Teatrul Nottara din Bucureşti, unanim apreciată, recunoscută şi premiată de către critica de specialitate.

Varianta radiofonică este, la rândul ei remarcabilă prin forţă şi feminitate, atent gândită la nivelul compoziţiei auditive, oferind o viziune artistică şi umană emoţionantă, tulburătoare. Replicile sunt încărcate de dramatism, muzica şi efectele sonore subliniază atent stările emoţionale.

Actriţa Gabriela Popescu îşi mobilizează toate mijloacele, toate resursele interpretative şi izbuteşte să înglobeze, în jocul său, emoţie, deznădejde, revoltă, furie şi, în acelaşi timp, căldură umană, înţelegere, bunătate şi generozitate, rezultatul fiind un adevărat recital actoricesc, un one-woman-show zguduitor, care va rămâne, fără îndoială, în memoria publicului.

Spectacolul se va difuza în premieră joi, 10 noiembrie 2011, la ora 19.00, la Radio România Cultural.

Regia de montaj: Monica Wilhelm.

Regia de studio: Milica Creiniceanu.

Regia muzicală: Patricia Prundea.

Inginer de sunet: Iulian Iancu.

Redactor şi coordonator de proiect: Domnica Ţundrea.

Bucuresti, 04.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *