free download 78 travel guides written by experts

Copiii din Ferentari contribuie la transformarea cartierului lor în cadrul proiectului City of Energy

Proiectul City of Energy, lansat în anul 2011 de către Enel România pentru a da culoare oraşului cu ajutorul artiştilor urbani, a sărbătorit al şaselea an de existență printr-un eveniment special, desfăşurat în cartierul Ferentari din București.

Astfel, în perioada 31 august – 2 septembrie, copiii din comunitate au avut posibilitatea să participe la ateliere de creație şi grafitti organizate de Policy Center for Roma and Minorities. În zilele de 3 și 4 septembrie toți participanții la ateliere și-au demonstrat talentul prin pictarea postului de transformare Enel din Aleea Livezilor nr. 46, fiecare dintre micii artiști având ocazia să-și expună propria creație pe postul de transformare.


Ȋn compania artiştilor graffiti Spsh, Vadio şi Neon, copiii s-au jucat cu compozițiile geometrice, au desenat formele abstracte ale personajelor preferate şi au învățat modalități creative în care pot combina culorile.

Artiştii care s-au alăturat cauzei au un portofoliu impresionant în grafitti şi arta de stradă. Spsh a intrat în atenția publicului la sfârşitul anilor ’90 şi este pasionat de grafică, stickere de pereți, canvas şi fotografie. Vadio este recunoscut pentru imaginația lui impresionantă, ajungând de la schițele făcute pe caiet în şcoala generală la opere complexe în care combină creativ forme şi culori. Neon este un artist al literelor stilizate şi lucrează fie cu multe culori, fie în constraste de alb şi negru.
 
Alegerea postului din Aleea Livezilor pentru această ediție a programului City of Energy se înscrie în logica proiectului de dezvoltare comunitară desfășurat în parteneriat cu Policy Center for Roma and Minorities prin care se urmărește îmbunătățirea accesului la energie pentru locuitorii cartierului Ferentari. 


Postul de transformare din Aleea Livezilor se alătură celor 26 de posturi pictate în programul City of Energy, şi marchează o istorie de 6 ani în care instalațiile industriale ale Enel au fost oferite comunităților din Bucureşti, Constanța şi Timişoara ca suport pentru arta urbană. Acestea au fost transformate din simple construcții gri în adevărate picturi care înfrumusețează zonele în care sunt amplasate, dar în același timp spun și povestea comunităților din care fac parte. 

Câteva din cele mai cunoscute: în Bucureşti există picturi dedicate aviației române în Parcul Kiseleff, reprezentări ale celor mai frumoase castele din România în zona Grozăveşti, istoria tenisului în Parcul Izvor sau momente importante din lumea fizicii la Pasajul Pipera. Postul de transformare din apropierea Delfinariului Constanța celebrează ziua Biodiversității, fiind decorat cu specii de plante, păsări şi mamifere pe cale de dispariţie sau ameninţate cu dispariţia din zona Dobrogei şi a Mării Negre iar cel din stațiunea Mamaia aminteşte oamenilor care trec pe lângă el de ziua Marinei. De asemenea, în Timişoara a fost marcat momentul celor 130 de ani de la inaugurarea sistemului electric de iluminare stradală din oraşul vestic.

Mai multe informații şi imagini despre proiectul City of Energy găsiți pe contul de Tumblr dedicat City of Energy, dar și pe contul de Facebook Enel România.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *