free download 78 travel guides written by experts

Aproape 90% dintre femeile din România nu au efectuat nici măcar o dată un control medical pentru depistarea cancerului de sân

Coaliția pentru Sănătatea Femeii, proiect inițiat de Fundația Renașterea, atrage atenția asupra faptului că aproape 90% dintre femeile din România nu au efectuat nici măcar o dată un control medical pentru depistarea cancerului de sân.

Mai mult decât atât, 66% dintre românce nu și-au autoexaminat niciodată sânii pentru a descoperi prezența unor noduli, deși medicii recomandă ca această metodă de autocontrol să fie efectuată lunar. Aceste rezultate fac parte din studiul “Afecțiuni oncologice feminine în România1”, care analizează impactul cancerului de sân, ovarian și de col uterin în România.

Potrivit studiului, nivelul scăzut de educație medicală, ignorarea primelor simptome ale bolii, precum și accesarea dificilă a investigațiilor medicale gratuite sunt principalele aspecte identificate atât de doctori, cât și de femei drept motive pentru aceste statistici îngrijorătoare. De asemenea, medicii susțin că fondurile insuficiente și lipsa unei promovări solide a importanței prevenției fac ca multe dintre femei să descopere maladia în stadii avansate.

În prezent, România este una din doar cele 3 țări ale Uniunii Europene care nu au un program național de screening pentru cancerul de sân. În aceste condiții, rata de supraviețuire în cazul cancerului mamar este de doar 63,9%, în timp ce media europeană este de aproape 75%.

“Statisticile reflectă o realitate îngrijorătoare. Deși 93% dintre românce consideră cancerul de sân drept unul dintre cele mai răspândite cancere feminine, numărul celor care își fac controalele medicale și investigațiile recomandate (autopalpare, ecografie, mamografie) este foarte scăzut. Lipsa unui program național de screening pentru depistarea precoce a cancerului de sân face ca multe femei să afle de boală mult prea târziu, iar 3200 de românce mor anual din această cauză. Descoperit în stadiu incipient, cancerul mamar este o boală vindecabilă, iar implementarea unui astfel de program, cu o componentă puternică de promovare și educare, este vitală pentru femeile din România. O astfel de inițiativă ar aduce mai multe beneficii, de la facilitarea accesului la investigații medicale și educarea pacientelor, până la prelungirea speranței de viață și reducerea costurilor atât pentru paciente, cât și pentru sistemul sanitar. De aceea este necesar să colaborăm cu autoritățile statului pentru implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân”, a declarat Mihaela Geoană, Președintele Fundației Renașterea.

Iniţiată de Fundaţia Renaşterea şi gândită ca un parteneriat strategic între ONG-uri, companii, medici, asociații ale pacienților precum şi instituţii publice, Coaliția pentru Sănătatea Femeii are ca obiective reafirmarea priorității prevenției și diagnosticării precoce a cancerelor de sân, de col uterin și ovarian prin implementarea unui program național de screening pentru cancerul de sân, promovarea programului national de screening pentru cancerul de col uterin și creșterea gradului de informare asupra necesității controalelor periodice în cazul cancerului ovarian.

Alături de Fundaţia Renaşterea, membrii Coaliției pentru Sănătatea Femeii sunt: Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer, Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România, Alianța Pacienților Cronici din România, Institutul pentru Educație și Dezvoltare în Sănătate, Societatea Română de Chirurgie a Sânului și Oncologie, Societatea Română de Medicină Sportivă, Societatea Națională de Medicina Familiei și Asociația “Prietenii Spitalului Vâlcean”. Coaliția pentru Sănătatea Femeii se bucură de sprijinul Comisiei de Sănătate și Familie a Camerei Deputaților, Ministerului Sănătății și al Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice. Parteneri ai acestei iniţiative sunt: Centrul pentru Inovație în Medicină, Politici de Sănătate (parteneri strategici), Roche România, Pfizer, AstraZeneca, Carrefour România, IDSE, KOL Medical Media, Revista Hipocrate și Școala Pacienților. Pro TV este susținătorul media al Coaliției, care se bucură, de asemenea, și de susținerea Agenției Naționale de Presă Agerpres și a Sănătatea TV.

1 Studiul “Afecțiuni oncologice feminine în România” a fost realizat de Centrul ISRA la inițiativa Coaliției pentru Sănătatea Femeii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *