free download 78 travel guides written by experts

Contestatie a evaluarii de mediu pentru proiectul de exploatare a granitului la Ocolis, Judetul Alba

10 ONG-uri de mediu si mai multi oameni de stiinta au contestat azi la Agentia de Protectie a Mediului Alba (APM Alba) Raportul la studiul de evaluare a impactului asupra mediului (Raportul EIM) intocmit pentru proiectul companiei germane Kemna de exploatare a granitului din Muntele Jidovina aflat chiar in localitatea Ocolis. Prin contestatia depusa se arata in detaliu obstacolele de natura juridica ale realizarii unui asemenea proiect intr-un sit Natura 2000, faptul ca documentatia care sta la baza evaluarii de mediu este incompleta, faptul ca procedura aflata in curs la APM Alba este viciata precum si aceea ca Raportul EIM prezinta multiple lipsuri si incoerente, toate acestea fiind considerentele invocate de contestatari pentru a solicita APM Alba sa respinga cererea Kemna pentru un acord de mediu. Raportul EIM se va discuta de asemenea in cadrul unei sedinte de dezbatere publica pe data de 29 iulie 2009 la ora 16.30, la sediul Caminului Cultural al loc. Ocolis, com. Ocolis, jud. Alba. Pana la data dezbaterii publice orice persoana interesata poate depune la APM Alba contestatii si comentarii la adresa Raportului EIM.

La Ocolis, in Muntii Apuseni, Kemna Gmbh incearca sa obtina avize pentru deschiderea unei cariere de dacit (roca granitica). Localitatea afectata este situata in reteaua de arii protejate la nivel european NATURA 2000, mai precis in aria de protectie speciala avifaunistica ROSPA 0087 Muntii Trascaului si in situl de importanta comunitara ROSCI0253 Trascau. Exploatarea ar presupune defrisari, derocare cu explozibil, transport de mare capacitate, instalatie de concasare, ceea ce va duce la distrugerea muntelui si a peisajului, la poluarea fonica si cu pulberi a satului, precum si a unui areal important pentru turism, recreere si pasunat, dar si la afectarea unor specii importante de fauna si flora din zona (cateva specii rare de lilieci, bufnita mare, ciocanitoarea neagra, cateva specii amenintate de pasari rapitoare, sute de specii din flora spontana a Muntilor Apuseni).

Contestatia depusa azi la APM Alba incepe prin a arata ca Directiva Europeana Habitate 92/43 impune ca proiectele ca cel propus sa fie supuse „unei evaluari adecvate a incidentelor sale asupra sitului, tinând seama de obiectivele de conservare a sitului”. Autoritatile nationale competente pot aproba astfel de proiecte numai dupa stabilirea faptului ca proiectul nu va afecta adevers integritatea sitului in discutie. Conform jurisprudentei Curtii Europene de Justitie (CJEC, 7 septembrie 2004, C-127/02, „Wadden Sea”), „acest fapt este pe deplin stabilit atunci cand nu ramane niciun dubiu realist din punct de vedere stiintific privind absenta acestor efecte”. In cazul siturilor Natura 2000 in discutie, acest dubiu este pe deplin inlaturat prin aceea ca exploatarea la suprafata a zacamantului de dacit implica disparitia ireversibila a masivului Jidovina, vibratii, emisii de gaze, zgomot, praf dens si defrisari la scara larga, astfel proiectul va distruge partial situl si va perturba speciile protejate.

Contestatia arata in continuare cum Raportul EIM realizat de Unitatea de Suport pentru Integrare (USI) abunda in greseli tehnice si de exprimare, cu neclaritati si ambiguitati, si – mai ales – cum este construit in mod tendentios si punand pe primul plan nu protectia mediului intr-o zona fragila, ci interesele economice ale firmei care l-a comandat. Datele tehnice folosite de USI sunt manipulate in asemenea mod incat sa reiasa ca impactul asupra mediului al carierei Jidovina va fi scazut, daca nu chiar inexistent. In acest scop, se trunchiaza cu buna stiinta faptul ca impactul antropic asupra partilor din hotarul comunei Ocolis, incluse in reteaua Natura 2000, este redus si ca mediul inconjurator are in zona o calitate si un echilibru deosebite, care trebuie – in opinia contestatarilor – prezervate cu orice pret pentru viitor.

‚Studiul realizat de USI incearca sa prezinte zona vizata ca pe una distrusa şi complet irecuperabila din punct de vedere ecologic, in urma unei serii intregi de activitati, din care multe nici macar nu sunt practicate la Ocolis. Aceasta prezentare falsa a situatiei are menirea de a induce in eroare APMAlba si de a sugera ca, oricum, intr-o astfel de zona, nu e nici o problema sa se permita activitati industriale poluante, contrazicandu-se astfel studiile serioase si estimarile pe baza carora zona vizata a fost inclusa in reteaua Natura 2000. Publicul are in acest caz un rol foarte important, prezenta la dezbaterea publica din data de 29 iulie si depunerea de contestatii si comentarii la APM Alba fiind esentiala”, afirma Dr. Ioan Pop-Curseu, unul dintre initiatorii protestelor impotriva proiectului Jidovina.

Cluj-Napoca, 21.07.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *