metalshow

Consultare publica, dezbatere si lobby pentru

prevenirea activarii clauzei de salvgardare in domeniul concurentei

In absenta unei temeinice intelegeri si veritabil interes asupra  problematicii concurentei de catre mediul de afaceri si de multi dintre jurnalistii economici, Comisia Europeana a deschis pana acum deja noua investigatii asupra unor privatizari, fuziuni sau absorbtii de companii care ar fi incalcat regimul concurentei in Romania. Cea de la uzina de automobile de la Craiova, preluata recent de FORD in conditii controversate in presa economica, este doar ultima dintre ele.
In acest context destul de nelinistitor pentru cei care se intereseaza de parcursul integrarii europene a Romaniei, in care nu au lipsit schimburile de replici polemice intre Guvernul Romaniei si Comisarul European Nellie Kroes, responsabil de Concurenta, va avea loc la Palatul Parlamentului (8 noiembrie 2007) cea de-a treia reuniune a Forumului interactiv de afaceri ZIUA EUROPEANA a CONCURENTEI si COMPETITIVITATII in Romania. Evenimentul se anunta extrem de incitant intrucat va prilejui schimburi de opinii, reactii si puncte de vedere intre expertii desemnati ai Consililului Concurentei, ce prezinta, in acest context, rapoartele lor oficiale, pe de o parte si, pe de alta parte, moderatorii Cristina VASILOIU (Grupul “The Economist”) si Dragos GHITULETE (Radio France Internationale), precum si consultantii in concurenta si avocatii specializati. In plus, prin Patronajul evenimentului, asigurat de Presedintia Uniunii Europene, girata acum de Portugalia, reprezentata de E.S. Dl Ambasador Alexandre VASSALO, participantii vor putea lua pulsul domeniului si prin reprezentantii UE din randul consilerilor economici si atasatilor comerciali prezenti spre a explora cele mai potrivite cai pentru a determina o integrare mai rapida si in conditii corecte si transparente in Piata Unica Europeana. Partenerii Media  – printre care se numara Romania Libera, Radio Bucuresti, N24 TV, The Money Channel, Tribuna Economica, Economie si Administratie Locala, SmartFinancial.ro, SmartBank.ro, PRWave.ro – vor asigura, de asemenea o excelenta acoperire mediatica TV, radio si scrisa atat a evenimentului propriu-zis si vor facilita transmiterea intrebarilor, recomandarilor, doleantelor si ingrijorarilor mediului de afaceri si consumatorilor catre institutiile UE si oficialii responsabili romani.

In avanpremiera acestui eveniment, am initiat o consultare publica a participantilor, pe siteul www.HouseofEurope.ro/ZC_edIII.htm, care colecteaza: solicitarile de informare si clarificari din partea Consiliului Concurentei / Platformei CEFTAC; recomandari concrete pentru cresterea transparentei decizionale si a gradului de consultare al agentilor economici si consumatorilor; sugestii privind imbunatatirea punerii in aplicare a legislatiei in domeniul concurentei. Consultarea publica este menita sa structureze optim dezbaterea pe sectiuni din cadrul evenimentului, ca prin raspunsurile primite sa aduca problemele mediului de afaceri si specialistilor in atentia raportorilor speciali din partea Consiliului Concurentei, autoritatilor de management pentru Fondurile Strucuturale si Consilierilor Uniunii Europene din programele de twinning in domeniul Concurentei si al Competitivitatii pentru Romania.

Detalii suplimentare si formularul de inscriere se regasesc pe paginile de internet www.HouseofEurope.ro sau www.ceftac.ro. Avand in vedere numarul strict limitat de locuri, va informam ca inscrierile au loc in baza principiului “primul venit – primul servit”, pana cel tarziu in data de 26 octombrie 2007. Pentru informatii suplimentare, va rugam sa contactati Secretariatul Consortiului Organizatoric la tel./fax: (021) 230.49.97; 231.52.88 sau e-mail: eurolink@b.astral.ro.

Bucuresti, 23.10.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *