free download 78 travel guides written by experts

Constantin Abaluta vine la „Vorba de Cultura”

Scriitorul Constantin Abaluta este invitatul Emei Stere in emisiunea „Vorba de cultura” la Radio Romania Cultural, in perioada 21-25 februarie.

Nascut in 1938 la Bucuresti, Constantin Abaluta a absolvit Institutul de Arhitectura “Ion Mincu” din Bucuresti in 1961 si a profesat arhitectura pana in 1969. Dupa aceasta data a devenit scriitor liber profesionist.

Membru al Uniunii Scriitorilor si vicepresedinte al PEN Club-ului Roman, Constantin Abaluta scrie poezie, proza, teatru si critica literara. A publicat peste patruzeci de volume, picteaza si deseneaza (prima sa expozitie a fost gazduita de Uniunea Scriitorilor, in 1969). A tradus din opera unor scriitori esentiali, precum Beckett, Vian, Michaux, Dylan Thomas, Wallace Stevens, Pessoa, etc. Traduceri din opera sa au fost publicate in edituri si reviste din Franta, Belgia, Olanda, Austria, Rusia, Macedonia etc.

Pentru „Antologia comentata de poezie contemporana romaneasca” (2 volume insumand 1300 pag.) publicata in 2000 a fost distins cu Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania. In 2010, volumul de poeme „Iov in ascensor / Iov in funicular” a primit Premiul Asociatiei Scriitorilor din Bucuresti.

Printre cele mai cunoscute dintre cartile sale de poezie aparute dupa anul 2000 se numara „Aceleasi nisipuri” (Premiul USR, 1995), „Drumul furnicilor”, „Cirtita lui Pessoa” (Premiul USR, 1999), „Odaile”, „Despre viata si disparitia broastelor mele testoase” (Antologie in colectia “Editii definitive”), „Intrusul”, „Statuia care vomita”, „Orasul marea”, „Cineva care nu ma cunoaste umbla pe strazi”, „Totul despre nimic”.

Constantin Abaluta a semnat si volume de proza: „Camera cu masini de scris”, „Mic manual de tacere”, „Groapa rosie”, „Grafferul din lift”, „Intamplari imaginare pe strazile Bucurestiului”.

Ca dramaturg, a publicat volumele „Terasa” (5 piese) si „Calmania, patria mea”. La Radio Romania i s-au montat piesele „Terasa”, „Groapa cu orbi”, „Paine pentru fratele meu”, precum si doua adaptari dupa Samuel Beckett („Mercier si Camier”) si dupa Bulgakov („Inima de ciine”). Regizorul Gavriil Pinte este autorul scenariului si realizatorul spectacolului radiofonic „Drumul furnicilor”, dupa intreaga sa opera poetica (2005).

Constantin Abaluta este Cavaler al Ordinului National „Pentru Merit”, acordat de Presedintele Romaniei in anul 2000.

Ascultati-l pe Constantin Abaluta in emisiunea „Vorba de cultura” la Radio Romania Cultural, de luni 21 pana vineri 25 februarie, intre orele 12.00 si 13.00. Realizator Ema Stere.

Bucuresti, 18.02.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *