Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Congresul Jurnalistic Panelen de la Samothraki, 21-24 iunie 2007

Jurnalistii din  Balcani, preocupati de provocarile Societatii moderne

Amenintare cu bomba pe feribotul care transporta 400 de jurnalisti, oficialitati la Congres

Libertatea de expresie, rolul mass-mediei in contextul unor schimbari rapide, politice, sociale si economice, precum si problemele cu care se confrunta presa moderna au constituit principalele teme de discutie ale Congresului Jurnalistic Panelen, care s-a desfasurat intre 21-24 iunie in insula Samothraki, Grecia.
Manifestarea, aflata la a XV-a editie, a fost organizata de prefectura Evros, cu sprijinul Secretariatului General Elen pentru Comunicatii si Informatie, ministerelor de Turism, al Marinei, al Dezvoltarii si autoritatilor macedonene.

Cu acest prilej, jurnalistii din Grecia, Bulgaria si Macedonia si-au exprimat preocuparea fata de o serie de provocari cu care se confrunta mass-media intr-o societate aflata intr-o continua schimbare, si in special, intr-un continuu progres tehnologic.

Una dintre temele de preocupare ale editorilor de presa s-a referit la scaderea vanzarilor ziarelor si publicatiilor tiparite, in conditiile ascensiunii tot mai mari a internetului si, respectiv, a accesarii informatiilor utile de pe siteurile si blogurile de presa dar si prin deficiente de continut, marketing slab, modificari demografice si de comportament social al publicului. Si supraaglomerarea pietei cu titluri poate fi de asemena un factor dar, din studiile facute, internetul „musca” cel mai mult din tirajele ziarelor din Grecia, Bulgaria si Rusia.

O alta preocupare a mass-mediei regionale se refera la alinierea sistemelor traditionale la provocarile politicii de globalizare si comunicare a pietei europene.

Si in Grecia, tot mai multi cetateni prefera Sa afle stirile de la televizor, radio sau internet si sa renunte treptat la presa scrisa.Cu toate acestea, ramane un segment constant al cititorilor de presa, in ciuda scaderii numarului de amatori, au remarcat jurnalistii prezenti. In acest sens , multe companii de presa au
apelat la 'sistemul gift' – atasarea unor cadouri promotionale la publicatiile de presa, pentru ca acestea sa devina  tot mai atractive.

O alta consecinta a liberalizarii tot mai accentuate a pietei mass-media este dezvoltarea segmentului 'free-lancer'. Multi dintre jurnalistii eleni considera ca  a lucra in sistemul 'free-lancer' inseamna a fi  un ziarist profesionist, capabil sa transmita informatii alternative in  mass-media audio si in cea scrisa.

O alta problema a societatii, reflectata In mass-media, o reprezinta sistemele de finantare a presei, in conditiile in care vanzarile de presa scrisa scad tot mai mult iar sursa cea mai folosita de finantare devine publicitatea. In acest context, o serie de editori au accentuat necesitatea consolidarii segmentului de marketing, dar si a delimitarii, in masura posibilitatilor, a intereselor economice ale patronilor de media, de cele editoriale.

Nu in ultimul rand, participantii au remarcat influenta modelului presei americane in sistemele traditionale ale presei Uniunii  Europene si chiar 'un anumit conflict'intre aceste sisteme, in special intre sistemele europene si modelul californian.

Discutiile au fost moderate de Christos Xanthakis, jurnalist la 'Sunday Freedom-of-Press'. Au luat cuvantul,printre altii,Elias Kanelis, jurnalist la ziarul 'Ta Nea', Yannis Liaros, editor-director la 'Newspaper Metro', Dimitri Gousidis, presedinte ESSIEMTH, Stefanos Tsitsopoulos, jurnalist la ziarul 'Athens Voice', Vanggelis Panagoupoulos, director al ziarului 'Eleftherotypia', alti jurnalisti, reprezentanti ai societatii civile, ai autoritatilor locale.

Constructia unui oleoduct intre Burgas (Bulgaria) – Alexandroupolis (Grecia) este o alta tema abordata in cadrul celei de-a XV-a editii a Congresului panelen al jurnalistilor din insula Samothraki.

Reprezentantii autoritatilor locale si ai mass-media din Grecia si Bulgaria au exprimat,in cadrul discutiilor, argumente pro si contra construirii oleoductului;mii de noi locuri de munca dar si ingrijorarea fata de mediu si au subliniat rolul implicarii societatii civile  in fiecare etapa a proiectului, de la proiectare pana la construire si functionare; rolul acesteia ar fi de „Gardian” al mediului si al implementarii corecte a proiectului comun celor 3 tari.      

Sosirea jurnalistilor la congresul din insula Samotrake a fost marcat de un  incident. Jurnalistii au asteptat peste doua ore, pe 21 iunie,in portul Alexandropolis pentru a se imbarca la bordul fregatei care urma sa-i duca in insula Samothraki, locul de desfasurare al congresului, in urma unei alarme false cu bomba. Autoritatile portuare au verificat nava cu caini si echipament special si au constatat ca alarma a fost falsa.

Bucuresti, 27.06.2007

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *