metalshow

Conferinta OSCE 2010 de la Bucuresti: Un succes clar si o voce in sprijinul reformei OSCE

Conferinta OSCE (Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa) 2010 a fost gandita ca un raspuns al societatii civile, al expertilor in politica internationala si a figurilor politice de talie europeana la adresa planurilor de reforma lansate de Presedintia OSCE, care pentru 2010 i-a revenit Kazahstanului. Conferinta de la Bucuresti, din 24 februarie, a fost un raspuns al structurilor europene la propunerile importante lansate de Presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaev.

Conferinta de la Bucuresti asupra OSCE (realizata sub patronajul Institutului de Relatii Internationale si Cooperare Economica, a Misiunii Diplomatice a Kazahstanului si a Consiliului European pentru Relatii Internationale) a fost un semnal clar al seriozitatii cu care este privit OSCE-ul, ca un actor puternic, avand nu doar o lunga istorie, dar si cu un rol potential extrem de important, in viitor, in cadrul evolutiilor mondiale. Toti vorbitorii au subliniat sprijinul lor pentru viziunea Presedintelui Nazarbaev, potrivit careia „OSCE-ul este o organizatie care nu poate fi inlocuita. Stagnarea sau disparitia sa ar creata un vacuum nesigur in zona Euro-Atlantica”. Fostul Presedinte al Romaniei, Emil Constantinescu, declara ca: „Marea contributie a OSCE la arhitectura de securitate a Europei si a lumii va fi, fara indoiala, aceea a razboaielor care nu vor fi avut loc datorita crearii unor mecanisme democratice si de dialog, intaririi colaborarii cu societatea civila, diplomatiei preventive. Mai este nevoie de OSCE? Da. Pentru ce? Pentru o lume mai sigura. Pentru cine? Pentru toti.”

Fostul presedinte Ion Iliescu a pus accent in cuvantarea sa pe necesitatea ca OSCE sa creioneze o noua realitate economica dupa prabusirea comunismului si criza societatii capitaliste. Globalizarea insasi este pusa sub semnul intrebarii si OSCE poate deveni forumul care sa construiasca un nou model de integrare economica, impletind spijinirea tarilor sarace cu respectul fata de natiuni.

Conferinta de la Bucuresti a fost locul in care toti cei ce reprezinta o voce importanta in domeniul dezbaterii politice internationale si-au putut exprima vederile in domeniul viitorului OSCE. Au fost prezentate rapoarte extrem de variate, de la „OSCE si securitatea umana” (Prof. Mircea Constantinescu), „OSCE la rascruce de drumuri” (Prof. Anton Caragea), „OSCE si solutiile la criza economica mondiala” (Prof. Ioan Cezar Coraci) la „OSCE si mediul” (deputat Catalin Nechifor). Toate au oferit o evaluare completa a realitatilor prezentului si al viitorului rol al OSCE.

Conferinta de la Bucuresti despre OSCE in 2010 a fost un succes pentru Romania, care si-a asumat un rol conducator in dezbaterea intelectuala si diplomatica asupra reformei OSCE si a fost capabila sa organizeze o conferinta extraordinara, oferind planului Kazahstanului de reformare a OSCE sprijinul necesar. In final, o alta premiera a fost aceea ca intalnirea de la Bucuresti a fost unica organizata pana acum in Uniunea Europeana la un asemenea nivel, demonstrand capacitatea Romaniei de initiativa europeana.

In concluzie, „Conferinta despre OSCE 2010. Un an decisiv pentru Europa (Presedintia Kazahstanului)” a fost un real succes, indeplinindu-si rolul de dezbatere larga, cu caracter european asupra viitorului OSCE. Raspunsul academic si intelectual al Romaniei si Europei a fost unul plin de energie si de sustinere a viziunii Kazahstanului de reformare a OSCE. Acum, ca portile Conferintei de la Bucuresti s-au inchis si un raspuns european, diplomatic si academic, a fost dat la propunerea de reformare a OSCE, este timpul unei actiuni decisive in anul care va fi decisiv pentru Europa. Anul 2010 – anul Presedintiei Kazahstanului.

Bucuresti, 02.03.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *