Kinodiseea

Concursul „Uniunea Europeana si cetatenia”

Comisia Europeană a lansat un concurs destinat tuturor tinerilor din Uniunea Europeană. În baza celor trei principii strategice ce susţin lansarea planului de acţiune al Comisiei în ce priveşte îmbunătăţirea comunicării în Europa, prin contactul direct la nivel local cu cetăţenii, Direcţia Generală “Justiţie, Libertate şi Securitate” desfăşoară în fiecare stat membru al Uniunii Europene, în perioada 28.11.2008 – 27.02.2009, competiţia europeană de benzi desenate intitulată «Uniunea Europeană şi cetăţenia».

Concursul a fost lansat în data de 28 noiembrie 2008, de dl Jacques Barrot, vicepreşedinte al Comisiei Europene, comisar pentru justiţie, libertate şi securitate.

Tinerii care au cel puţin 16 ani şi sunt cetăţeni sau rezidenţi ai Uniunii Europene sunt invitaţi să realizeze o bandă desenată de o pagină, fără cuvinte, care să ilustreze conceptul de cetăţenie în Uniunea Europeană. Termenul limită pentru participare este 7 martie 2009 .

Obiectivul concursului este să permită tuturor participanţilor să redea prin artă o experienţă proprie legată de statutul de cetăţean al Uniunii Europene, astfel asigurându-se promovarea către publicul larg din Europa a noţiunii de cetăţenie europeană şi cunoaşterea drepturilor ce i se asociază în conformitate cu prevederile Art. 13 din TCE. Este prevazută desfăşurarea acestui concurs în România prin implicarea instituţiilor care au în sfera preocupărilor lor problematica tinerilor, a cetăţeniei europene, etc.

Concursul se adresează elevilor, studenţilor, persoanelor aflate în sistemul de protecţie a copilului, membrilor într-un grup de artă, persoanelor de diverse etnii, care au 16 ani şi sunt rezidenţi în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi este deschis şi altor persoane care se înscriu în prevederile regulamentului concursului, au reşedinţa în Uniunea Europeană şi sunt interesate de tema propusă. Pagina de internet dedicată concursului este www.eurocartoon.eu

Lucrările vor face obiectul unei selecţii la nivel naţional, iar câştigătorii primelor trei locuri vor participa la ceremonia de decernare a premiilor care va fi organizată în fiecare ţară, la data de 3 aprilie 2009.

Cei 27 de laureaţi ai concursurilor naţionale vor fi invitaţi la Bruxelles, în perioada 9 – 11 mai 2009, unde lucrările lor vor fi supuse unei alte selecţii, în urma căreia vor fi desemnaţi trei câştigători la nivel european. Aceştia vor participa la ceremonia de premiere prezidată de vicepreşedintele Jacques Barrot, în cadrul căreia vor primi următoarele premiile:
– 6 000 de euro (premiul I),
– 4 000 de euro (premiul al II-lea)şi, respectiv,
– 2 000 de euro (premiul al III-lea).

Cele mai reuşite benzi desenate vor fi publicate pe paginile de internet ale Reprezentanţelor Comisiei Europene în statele membre, precum şi pe portalul Europa. De asemenea, vor fi putea fi utilizate în cadrul viitoarelor campanii europene pe tema cetăţeniei.

Această iniţiativă este cu atât mai oportună cu cât Comisia Europeană şi Parlamentul European şi-au propus să-şi intensifice eforturile de comunicare pe tema conceptului de cetăţenie.

In România, coordonarea competitiei la nivel naţional este asigurată de Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti, în colaborare cu Fundaţia "Familia şi Ocrotirea Copilului".

Informaţii suplimentare sunt disponibile la adresa www.eurocartoon.eu care oferă acces la pagina de internet dedicată concursului sau pe pe pagina de internet www.fundatiafoc.ro .

CALENDARUL CONCURSULUI

NB: Din motive organizaţionale sau în caz de forţă majoră, datele de mai jos pot fi modificate.În acest caz, participanţii vor fi înştiinţaţi în cel mai scurt timp (de unde necesitatea de a se înregistra în timp util).

Vineri 28 noiembrie 2008:
Începând cu această dată, se poate face înregistrarea (participanţii sunt invitaţi să se înscrie). Un formular de înscriere este disponibil în pagina de internet dedicată.

Sâmbătă 7 martie 2009:
Termen limită pentru trimiterea (sau depunerea personală a) lucrărilor.

Vineri 3 aprilie 2009:
Ceremonia naţională de decernare a premiilor.

Sâmbătă 9, duminică 10 şi luni 11 mai 2009:
Sejur la Bruxelles (9 mai, Ziua Europei)

Luni 11 mai 2009:
Ceremonia europeană de decernare a premiilor, la Bruxelles

Contact

Fundaţia Familia şi Ocrotirea Copilului (F.O.C.)

Str. Pericle Gheorghiu 15

050226, Bucureşti, România

Tel./Fax 021.335.07.59

www.fundatiafoc.ro

Bucuresti, 12.02.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *