free download 78 travel guides written by experts

Concluziile Ouale stresate – ce au aflat romanii de la TVR1

Emisiunea "Europa mea" de sâmbătă, 10 martie, la TVR 1, s-a axat pe mitul "oului stresat" – una dintre temele de interes ale Politicii Agricole Comune (PAC), sub genericul campaniei "Agricultura – gustul vieţii".

Moderatorul Gabriel Giurgiu a stat de vorba cu prof. dr. Ilie Van, presedintele Asociatiwi Crescatorilor de Pasari din Romania, care a declarat ca toate ouale din Romania sunt la standardele UE:
"Obligatia tuturor tarilor de a schimba custile conventionale cu custi imbunatatite, modernizate, si imposibilitatea unor tari de a incheia procesul de modernizare la 1 ianuaie 2012 a facut ca un numar mare de ferme din toata Europa sa iasa din productie. Sa iasa din productie nu total, ci partial, in sensul ca nu mai au voie sa comercializeze oua in coaja, ci au voie sa-l proceseze. De ce trebuie sa-l proceseze si sa nu-l comercializeze in coaja? Pentru ca in felul acesta se evita concurenta neloiala la nivelul european. Noi am avut la sfarsitul anului trecut circa 5% din ferme, care nu erau conforme cu standardele europene, la custi ma refer, dar pana la sfarsitul lunii februarie si aceste 5% din ferme si-au modernizat tehnologiile si in momentul de fata nu mai avem niciun fel d eprobleme legate de standardele privind gainile ouatoare."

Dr. Krsysztf Jadzewski (serviciul veterinar polonez)a declarat in emisiune ca: "In Polonia sunt 1200 de ferme de gaini ouatoare, cam de 5 ori mai multe decat in Romania. Este acum vorba de aproximativ 3.700.000 de gaini care aici inca nu beneficiaza de confortul necesar. Exporturile de oua din Polonia s-au oprit, nu numai spre Romania, ci si spre celelalte state europene."

Telespectatorii TVR1 au putut afla din emisiune ca:
– de la 1 ian 2012 au intrat in vigoare noi norme europene, norme pe care TOATE statele europene trebuie sa le respecte;
– Romania nu este doar producatoare de oua in sistem industrial, ci era si importatoare;
– O mare cantitate de oua de consum venea din Polonia;
– Fermierii polonezi nu prea au luat in seama si nu au facut investitii pentru custi confortabile pentru gaini, asa ca au pierdut dreptul de a exporta oua;

In prezent ouale sunt scumpe pt ca
-gainile in absoluta libertate produc si cele mai scumpe oua…
– in pret sunt incluse costurile cu logistica
– lipsa de importuri;
– apropierea sarbatorilor Pastelui.

Bucuresti, 13.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *