free download 78 travel guides written by experts

Concertul – atelier POVESTEA SOLDATULUI de C. F. Ramuz

Teatrul Odeon prezinta

Sambata, 13 iunie, ora 19.00

Concertul – atelier POVESTEA SOLDATULUI de C. F. Ramuz

muzica Igor Stravinski

traducerea Serban Foarta

Narator: Dorina Lazar

Dirijor: Vlad Conta

Instrumentisti:
Anda Petrovici – vioara
Emil Visenescu – clarinet
Mihai Toth – trompeta
Florin Pane – trombon
Gabriel Sava – fagot
Silviu Prodan – contrabas
Alexandru Matei – percutie

Pretul biletelor: intreg 26,50 lei, redus 12,72 lei

Povestea soldatului scrisa de autorul elvetian Charles Ferdinand Ramuz, pe muzica lui Igor Stravinski, are la baza un basm rusesc, o parabola in care un soldat isi vinde vioara diavolului in schimbul unei carti care prezice viitorul finantelor lumii. Povestea este o transpunere  a pactului faustic in secolul XX, marcat de razboi  – de la Faust-ul lui Goethe, la Portretul lui Dorian Gray al lui Oscar Wilde, sau Inelul Nibelungilor de Wagner.

Premiera mondiala a avut loc la Lausanne, pe 28 septembrie 1918, pe fundalul atrocitatilor din timpul primului razboi mondial. Inedita poveste, creata pentru a fi jucata, cantata si dansata, este spusa de catre trei personaje (Naratorul, Soldatul si Diavolul). Un dansator interpreteaza non-verbal rolul Printesei. De asemenea, muzica este compusa pentru un septet, condus de un dirijor, un ansamblu redus ca numar de instrumentisti (din pricina faptului ca, in timpul razboiului, majoritatea muzicienilor facea parte din fanfarele militare).

Povestea soldatului este poate prima incercare de experienta multimedia, incorporand muzica live, teatrul si dansul intr-o forma atipica de spectacol, greu de incadrat intr-un gen anume . 

Concertul-atelier prezentat de Teatrul Odeon pe 13 iunie, ora 19.00 invita publicul la auditia textului povestii, in lectura actritei Dorina Lazar si a muzicii lui Stravinski, sub bagheta dirijorului Vlad Conta. Acest concert-atelier este o avanpremiera la un posibil proiect al stagiunii viitoare.

Consultant artistic
Tamara Susoi, Laura Sterian
Secretar literar
Luiza Balaceanu
e-mail: odeon.art@teatrul-odeon.ro
Rezervari bilete: rezervari@teatrul-odeon.ro
website: www.teatrul-odeon.ro

Bucuresti, 09.06.2009

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *