free download 78 travel guides written by experts

Concert de Craciun la Ateneul Roman cu Harry Tavitian si invitatii sai

Sâmbătă 19 decembrie 2009 la ora 19.00 iubitorii muzicii de jazz sunt invitaţi la un Concert de Crăciun cu totul deosebit, la Ateneul Român.

În prima parte a concertului, în premieră românească, Ion Baciu Jr. şi Harry Tavitian se vor întâlni pe scena Ateneului într-un recitalul la două piane. În program: compoziţii ale ambilor pianişti, blues, teme clasice de jazz.

În a doua parte, pianistul Harry Tavitian şi percuţionistul Cserey Csaba vor oferi publicului suita de colinde “Christmas Cantata”.

Biletele se găsesc la casa de bilete a Ateneului Român, tel: 021 315 68 75.
Concertul încheie proiectul Institutului Cultural Roman din acest an „Teach Me Tonight cu Harry Tavitian”.

Harry Tavitian: Au fost foarte multe lucruri pentru care eu nu am asteptat o revolutie ca sa le fac. Pot sa spun ca sunt „un veteran” al concertelor de Craciun (am organizat la Constanta ani de-a randul asemenea concerte, primul in 1982) si al prelucrarilor dupa colinde (prima am facut-o in 1983). In iernile intunecate dinainte de ’89 incercam sa aduc putina bucurie in suflete cu concertele de Craciun.

A fost o perioada lunga după 1990 in care n-am mai facut suite de colinde. Asa cum s-a intamplat si cu bluesul, am spus ca facusem destul inainte de ’89. Dar in ultimii ani, am reinceput sa fac si colinde. Alergand dupa cele pamantesti, cred ca suntem in mare primejdie sa uitam de insasi bucuria marelui praznic al Nasterii Mantuitorului. Desi am facut multe concerte de Craciun in toata tara, in Bucuresti e o premiera absoluta. Sper din toata inima ca in concertul de la Ateneu sa fim intru impreuna praznuire.

Ion Baciu Jr.: „Harry? E un bun balcanic”.

Harry Tavitian: „Ion Baciu Jr. este un maestru al armoniei, cu un feeling de jazz deosebit”.

Harry Tavitian: „Noi doi avem stiluri pianistice complet diferite – eu pe linia lui Thelonious Monk, Ion Baciu Jr. pe linia lui Bill Evans. Cand am pornit acest proiect în 2007, am avut nevoie de mult curaj. Acum pot spune ca aceasta intalnire a contrastelor a fost deosebit de stimulatoare pentru amandoi. Ne bucurăm să putem prezenta si in Romania aceasta formula inedita.”

Duo-ul Ion Baciu Jr. – Harry Tavitian s-a reunit pentru prima oară la Viena pe scena Radiodifuziunii austriece, cu ocazia Festivalului „hotROMania” organizat de Institutul Cultural Român de la Viena în 2007.

In Cantata de Craciun care va fi prezentată în partea a doua a concertului se intalnesc colinde (fie arhaice romanesti – unele din ele din colectia Béla Bartók – fie de traditie bizantina, fie armenesti) cu Negro-Spirituals afro-americane – una din formele muzicale primitive din care jazzul insusi s-a nascut. Voci din alt timp, plin de veselie şi frumuseţe.

Cantata a fost imortalizată la sfârşitul anului trecut şi pe CD-ul “Birth”.

Harry Tavitian: „Cserey Csaba îmi este un partener foarte drag. Are mult rafinament, sensibilitate, plus un simt extraordinar al ritmului si al… umorului”

Cserey Csaba: „Harry e un om foarte interesant, misterios, atras ca si mine de lumea Orientului. Simt ca in jazz ma exprim pe mine insumi si reusesc sa transmit acesta emotie si publicului. Muzica pe care o fac cu Harry este ceva aparte, ceea ce e chiar esenta jazzului: spontaneitatea si trairea adevarata”.

Harry Tavitian n. 1952, la Constanta intr-o familie de armeni. Este absolvent al Academiei de Muzica din Bucuresti. La 17 ani descopera blues-ul. In 1978, la Constanta, pune bazele grupului Creativ cu care va deveni promotorul jazzului de avangarda in Romania. In anii ’80 muzica Creativului era sincrona cu cea a avangardei jazzului european, in ciuda izolationismului politic al Romaniei, a problemelor legate de neacordarea vizelor si imposibilitatea de a raspunde invitatiilor la festivalurile din Occident. In 1985 si 1986 grupul Creativ scoate doua LP-uri la casa londoneza Leo Records. Fanii de jazz din Romania primesc vestea cu entuziasm, ca un semn al spargerii universului concentrationar al dictaturii Ceausescu.

Tavitian are un stil propriu, inconfundabil, nascut din sinteza intre free-jazz si traditia spatiul spiritual caruia ii apartine.

Richard Schuberth spunea: „Harry Tavitian se numara printre pianistii extraordinari care au initiat si au desavarsit Noul Jazz Est-European. Incepand cu anii ’70 el a creat un puternic stil personal si sincretic, dand nastere unui orizont foarte vast”.

Ion Baciu Jr. (n. 1959, Iaşi). E absolvent al conservatorul din Iasi. De la debut, din 1977 pana in 1987 a participat la majoritatea festivalurilor de jazz din tara, in formule proprii, apoi in formatia saxofonistului Dan Mandrila. In 1987 a parasit Romania, luind-o de la capat in Suedia, unde a a absovit Academia Regala de Muzica din Stockolm şi a devenit un nume cunoscut publicului de jazz suedez cantand alaturi de numeroase nume consacrate ale jazzului din Suedia. A făcut parte din Norrbotten Big Band, formatie cu care a avut ocazia sa cante cu mari muzicieni ai lumii cum sunt Toots Thielemans, Bob Brookmeyer, Palle Danielsson si altii. Cu Palle Danielsson a colaborat ulterior in formatii restranse, avandu-l ca oaspete si in Romania.

Incepand cu 2002 Ion Baciu jr. revine tot mai des pe scena romaneasca si reprezinta nu de putine ori jazzul romanesc peste hotare in evenimente promovate de Institutul Cultural Roman. In 2008 fondeaza cvintetul Ion Baciu jr, din care fac parte trei muzicieni suedezi si unul din Austria, cu care a concertat la Paris, Varsovia, Viena, Stockholm, etc.

Cserey Csaba (n. 1958, Gheorghieni). Este unul din cei mai inventivi percutionisti romani de jazz. Autodidact, a început să cânte rock progresiv în anii ’70. Creator al unui spectacol unic de percuţie solo intitulat “Marşul tobelor”, fondator al formaţiilor Mistic şi Trio Ra. Iniţiator al unei şcoli de percuţie la Satu Mare. Harry Tavitian: „În ultimii şapte ani am cântat împreună în duo, trio sau ca invitat al formaţiei mele Orient Express în numeroase concerte în România, Ungaria, Belgia şi Germania”.

Impresii dupa concertul duo-ului Ion Baciu Jr. – Harry Tavitian din 2007 de la Viena:

Concertul din aceasta seara a fost unul fantastic. A doua jumatate a concertului a fost foarte, foarte interesanta – un dialog muzical de exceptie intre Harry Tavitian si Ion Baciu jr. Pe Tavitian nu l-am mai auzit niciodata cu un repertoriu atat de american si de aceea prestatia lui a fost extrem de interesanta. Un dialog muzical perfect al celor doi muzicieni diferiti. (Eva Pernes – manager cultural, Austria)

Presa despre concertul din 2009 al duo-ului Tavitian – Cserey de la Bruxelles: Un concert excepţional! Îndelung aplaudaţi de un public entuziast, cei doi maeştri ai jazzului românesc au oferit un spectacol de neuitat. Frumuseţea muzicii lor a hipnotizat pur si simplu audienţa. (Ecouri după concertul organizat la Bruxelles în această primăvară de Centrul de Informare al României la Bruxelles, cu sprijinul ICR).

Nasterea Mantuitorului cu suflete luminate de har si cu voie buna!

Bucuresti, 10.12.2009

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *