free download 78 travel guides written by experts

Concert de concerte EBU la Sala Radio cu castigatori ai concursurilor internationale de tineret

Concertul Orchestrei Naționale Radio de vineri, 30 martie 2012, ora 19.00 se va desfășura sub egida Uniunii Europene de Radio (EBU) și va avea ca invitate trei laureate ale concursurilor internaţionale de tineret: Ivett Gyöngyösi (pian), Marie-Christine Klettner (vioară) și Eva-Nina Kozmus (flaut).

Evenimentul este co-organizat de The European Union of Music Competitions for Youth (Uniunea Europeană a Concursurilor Muzicale de Tineret), o reţea europeană de competiţii de muzică clasică destinate interpreţilor cu vârste de până în 25 de ani. Fondată în 1970 la Bruxelles, EMCY acoperă în prezent aproape 30 de ţări şi are ca scop promovarea valorii educaţionale a acestui tip de manifestări artistice, susţinerea tinerelor talente şi facilitarea colaborării dintre muzicieni provenind din medii culturale diferite.

La pupitrul concertului de vineri seara de la Sala Radio se va afla dirijorul Cristian Oroșanu. Programul va cuprinde Concertul nr. 1 în mi minor pentru pian şi orchestră, op. 11 de Fr. Chopin, Concertul nr.1 în re major pentru vioară şi orchestră, op. 6 de N. Paganini și Concertul pentru flaut şi orchestră de A. Haciaturian – Rampal.

Secţia de Schimburi Muzicale Internaţionale din cadrul Postului Radio România Muzical a inclus concertul în Stagiunea 2011-2012 a Uniunii Europene de Radio în data de 2 aprilie 2012 , când va fi preluat de mai multe radiodifuziuni membre ale acestei organizaţii media şi se va bucura de o audienţă potențială de milioane de ascultători.

Bilete se pot procura prin Eventim, la Casa de bilete a Sălii Radio, magazinele Germanos, Vodafone, librăriile Cărtureşti, Humanitas şi online pe www.eventim.ro.

Născută în anul 1993 în Ungaria, Ivette Gyöngyösi este în prezent studentă a Academiei de Muzică „Franz Liszt” din Budapesta. A participat la concursuri în Ungaria și Austria, obţinând numeroase premii. Ivette Gyöngyösi a câştigat premiul pentru „Tânăr Talent” al Concursului Muzical din Bratislava, organizat de Uniunea Europeană de Radio. Prima apariţie în concert a pianistei a avut loc în sala Academiei de Muzică Franz Liszt, apoi a susţinut un recital la celebrul Musikverein din Viena şi a participat la Festivalul Internaţional Tiszadob şi Festivalul Liszt Junior. Formarea sa artistică este datorată şi participării la cursuri de master ale unor reputaţi muzicieni dintre care amintim pe: Gottlieb Wallisch, Paul Badura-Skoda, Emile Naumov, Jenö Jandó, Imre Rohmann.

Studentă a Universităţii Mozarteum unde a studiat cu Benjamin Schmid şi Igor Ozim, Marie-Christine Klettner urmează şi cursurile Institutului Leopold Mozart. După debutul în concert, la 11 ani, a susţinut numeroase concerte alături de Orchestra Universităţii Mozarteum, Staatskapelle Weimar, Orchestra Filarmonicii din Illinois, Orchestra de Cameră Liszt, Sinfonietta St. Johann, Camerata Academica. De asemenea a susţinut recitaluri în Olanda, Italia, Germania, Elveţia, Marea Britanie, Franţa şi a efectuat numeroase înregistrări. De-a lungul timpului a mai beneficiat de îndrumarea unor muzicieni cunoscuţi precum: Paul Kantor, Zakhar Bron, Ivry Gitlis, Joel Smirnoff, Ana Chumachencko, Igor Ozim, ş.a.

Eva-Nina Kozmus și-a început formarea muzicală la vârsta de şapte ani, la Şcoala de Muzică şi Balet din Ljubljana, în prezent fiind studentă la Conservatorul Naţional Superior de Muzică şi Dans din Lyon, unde studiază cu Philippe Bernold. A participat şi la numeroase cursuri de măiestrie interpretativă susţinute de Julien Beaudiment, Gilles Cottin, Davide Formissano, Janos Balint, Gaspar Hoyos, Claude Lefebvre, Jan Ostry, Andrea Oliva, Petri Alkanu, Emmanuel Pahud, ş.a. Eva-Nina Kozmus a câştigat celebra competiţie Eurovision Young Musician și a mai participat și la numeroase alte concursuri în Serbia, Italia sau Croaţia. A susţinut concerte alături de Orchestrele Conservatorului de Muzică şi Balet din Ljubljana dar şi în diverse ţări din Europa. A efectuat înregistrări pentru Radioteleviziunea din Ljubljana, colaborând totodată cu compozitorii Tomaž Habe şi Anže Rozman.

Bucuresti, 26.03.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *