Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Comunicat al Comisiei Media

Comisia Media s-a intrunit astazi, 19 noiembrie, in calitate de organism de autoreglementare in domeniul bunelor practici jurnalistice.

S-a discutat cazul dialogurilor dintre Sorin Rosca Stanescu, Bogdan Chirieac si Catalin Macovei, Presedintele ANI, asa cum reies din stenogramele publicate de ziarul „Curentul” in saptamana 10 – 16 noiembrie a.c.

Invitati in cadrul sedintei, Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac au refuzat discutia, invocand faptul ca unii dintre membrii Comisiei si-au exprimat deja public punctul de vedere.

Analizand stenogramele in baza Codurilor Deontologice ale Clubului Roman de Presa si Asociatiei Jurnalistilor din Romania, suntem datori in fata opiniei publice si a profesiei pe care o reprezentam sa constatam:

1.    Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac incalca regulile profesiei de jurnalist in momentul in care propun unui demnitar nepublicarea unor informatii de interes public. Mai mult, Sorin Rosca Stanescu ofera in mod explicit demnitarului protectie mediatica.

2.    Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac ajung la o intelegere cu un demnitar cu scopul explicit de a denatura adevarul. Ca urmare a acestei intelegeri, Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac isi pierd impartialitatea si independenta.

3.    Bogdan Chirieac ofera servicii de influenta, care sunt interzise de regulile conduitei jurnalistice.

Comisia Media a ajuns la concluzia ca Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac au incalcat articolele 1, 7, 8 si 9 din Codurile Deontologice ale CRP si AJR.

In consecinta:

   1. Comisia considera ca institutiile de presa care colaboreaza cu Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac pentru prestatii jurnalistice sau de management editorial risca sa compromita nu numai propriul prestigiu, ci si credibilitatea profesiei.
   2. Comisia Media recomanda institutiilor de presa si jurnalistilor sa nu-i mai prezinte pe Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac drept jurnalisti sau cu orice alta titulatura care face trimitere la aceasta meserie.

In acelasi timp, Comisia Media considera ca atitudinea demnitarului Catalin Macovei in acest caz incurajeaza relele practici in relatia dintre jurnalisti si autoritatile publice. Presedintele ANI a acceptat abordarile incorecte ale lui Sorin Rosca Stanescu si Bogdan Chirieac. Oficialul statului roman a devenit parte a unei intelegeri care avea ca scop protejarea propriei imagini.

Comisia Media precizeaza ca analiza sa priveste strict exercitarea profesiei de ziarist. Membrii Comisiei Media cer ca acest caz, asupra caruia ne pronuntam clar si unanim, sa nu mai fie folosit pentru a blama comunitatea jurnalistica, iar deciziile noastre sa nu fie utilizate in competitia politica.

Bucuresti, 19.11.2009

{mosloadposition user9} {mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *