free download 78 travel guides written by experts

Compusii naturali din cacao pot imbunatati fluxul sangvin al adultilor

care suferă de diabet de tipul 2

Un studiu revoluţionar stabileşte legătura între flavanolii din cacao şi efectul lor pozitiv asupra disfuncţiilor vasculare provocate de diabet

Oamenii de ştiinţă au descoperit că flavanolii din cacao – compuşi naturali ai acesteia – ar putea aduce beneficii persoanelor afectate de diabet de tipul 2. Consumul zilnic al unei băuturi pe bază de cacao bogată în flavanoli ar putea avea un efect pozitiv asupra disfuncţiei vasculare asociate cu diabetul, arată un studiu în premieră absolută, publicat recent în Journal of the American College of Cardiology de către un grup internaţional de oameni de ştiinţă. La finalul perioadei de testare de 30 de zile, s-a constatat o îmbunătăţire cu 30% a funcţiei vasculare măsurate în rândul participanţilor la studiu care au consumat cu regularitate o băutură pe bază de cacao Cocoapro® produsă de Mars, bogată în flavanoli.
Funcţia vasculară deficitară este recunoscută ca o etapă incipientă în evoluţia procesului bolilor cardiovasculare precum ateroscleroza. Pentru mai mult de 20 de milioane de americani care suferă de diabet, aceste probleme vasculare pot să conducă în final la boli de inimă sau accidente vasculare cerebrale. Aceste boli reprezintă cauza decesului a două treimi dintre persoanele care suferă de diabet. În ciuda unui bun control asupra bolii şi a tratamentului medical, adulţii care suferă de diabet continuă adesea să se confrunte cu disfuncţii vasculare. Acest aspect i-a determinat pe oamenii de ştiinţă să caute metode medicale sau nutriţionale inovatoare pentru a îmbunătăţi sănătatea şi calitatea vieţii persoanelor afectate de diabet.
 
“Încă abordăm complicaţiile distrugătoare ale diabetului prin tratamentele medicale standard disponibile, prin urmare studiem tot mai atent posibile schimbări ale stilului de viaţă şi noi metode pentru a combate riscurile asociate cu diabetul,” a declarat Dr. Paul Zimmet, directorul Institutului Internaţional pentru Diabet din Australia. “Deşi sunt necesare cercetări mai amănunţite în acest sens, studiul de faţă demonstrează uriaşul potenţial al viitoarelor tratamente bazate pe flavanoli.”

În acest studiu se examinează impactul pe care consumul imediat şi regulat de băuturi pe bază de cacao bogată în flavanoli l-ar putea avea asupra funcţiei vasculare a adulţilor diabetici. În prima parte a studiului, adulţii trataţi medical pentru diabet de tip 2 – cunoscuţi ca având o  funcţionare deficitară a sistemului vascular şi  un risc ridicat de boli cardio-vasculare –  au consumat o băutură pe bază de cacao Mars Cocoapro® care conţinea diverse niveluri de flavanoli, variind între 75 şi 963 miligrame. Timp de câteva ore după consumul băuturii, subiecţilor li s-a măsurat funcţia vasculară. Cercetătorii au descoperit o corelaţie pozitivă între doza de flavanoli consumată şi îmbunătăţirile imediate în FMD (flow mediated dilation – dilatarea mediată a fluxului sangvin, o măsură a stării de sănătate a vaselor de sânge).

În cadrul unui test clinic ulterior, controlat şi derulat pe o perioadă de 30 de zile, adulţii diagnosticaţi cu diabet şi controlaţi medical, au consumat fie o băutură pe bază de cacao cu un conţinut ridicat de flavanoli, fie o băutură de control, cu un conţinut scăzut de flavanoli, de trei ori pe zi. Băuturile pe bază de cacao conţineau fie 25 miligrame de flavanoli din cacao (băutura de control), fie 321 miligrame de flavanoli din cacao (tratamentul) şi au fost preparate astfel încât să conţină niveluri egale de calorii, substanţe nutritive şi alţi compuşi din cacao, cum ar fi teobromina şi cafeina.

Pe lângă îmbunătăţirile imediate ale FMD observate ca urmare a consumului de flavanoli, participanţii au constatat îmbunătăţiri considerabile ale funcţiilor vasculare, după ce au consumat cacao cu un conţinut ridicat de flavanoli timp de 30 de zile (o creştere de 30 la sută a nivelului FMD, între prima şi a 30-a zi).
 “Am fost plăcut surprinşi de considerabilul impact al flavanolilor din cacao asupra funcţiei vasculare în cazul acestor adulţi suferinzi de diabet,” a declarat Dr. Harold Schmitz, Chief Science Officer în cadrul Mars, Incorporated. “Dacă o modificare de regim alimentar cu aport de flavanoli din cacao poate să producă asemenea îmbunătăţiri semnificative ale funcţiei vasculare, dincolo de medicaţia standard administrată unui segment de populaţie cu risc ridicat pentru bolile cardio-vasculare, implicaţiile la nivelul sănătăţii şi cel al calitatăţii vieţii ar putea fi remarcabile.”

Deşi acest studiu este foarte promiţător, cercetătorii subliniază că sunt necesare teste mai ample pentru a demonstra complet relevanţa clinică a alimentelor bogate în flavanoli în contextul sănătăţii şi bolilor cardiovasculare.
 
Dovezile
    Contrar afirmaţiilor făcute adesea în presă, cercetările colective demonstrează că efectele flavanolilor din cacao asupra aparatului cardio-vascular sunt independente de efectele "antioxidante" generale pe care flavanolii din cacao le demonstrează în cadrul testelor in vitro, în afara corpului uman. Deşi cercetările care studiază rolul potenţial al flavanolilor din cacao în legătură cu funcţia circulatorie şi vasculară continuă, mai multe studii publicate anterior sugerează deja că ingerarea flavanolilor din cacao poate avea importante efecte benefice asupra funcţionării reţelei vasculare. Grupul de cercetători a sugerat că flavanolii din cacao ar putea reprezenta o modalitate de întreţinere a funcţionalităţii şi sănătăţii cardio-vasculare printr-o opţiune de regim alimentar. De asemenea, cercetătorii au subliniat şi că intervenţiile cu flavanoli din cacao în cazul complicaţiilor vasculare ar putea avea efecte pozitive şi asupra performanţelor cognitive, sănătăţii pielii şi disfuncţiilor vasculare determinate de îmbătrânire.

Direcţii viitoare pentru cercetările asupra conţinutul de flavanoli din cacao
Timp de mai bine de 15 ani, Mars, Incorporated a derulat şi susţinut un segment semnificativ din cercetările în domeniul flavanolilor din cacao, raportând noi perspective din literatura ştiinţifică revizuită de comunitatea relevantă de profil. Colaborând cu mari institute de cercetare din întreaga lume, Mars, Incorporated continuă să fie un deschizător de drumuri în explorarea potenţialului nutritiv şi medical al flavanolilor din cacao.

Decizia Mars de a se dedica acestor cercetări este demonstrată de peste 100 de publicaţii de specialitate şi peste 80 de patente deţinute de companie. De asemenea, Mars a creat şi brevetat procesul revoluţionar numit Cocoapro®, care ajută la reţinerea unei cantităţi mai mari din flavanolii existenţi în mod natural în praful de cacao. Praful de cacao Cocoapro® utilizat în cadrul testelor clinice de către Mars este supus unei descrieri detaliate a conţinutului nutritiv, dar şi standardizate în ceea ce priveşte nivelul de flavanoli şi profilul acestor compuşi. Prin intermediul diviziei recent înfiinţate Mars Botanical, compania Mars va continua să creeze şi să aplice tehnici analitice de vârf pentru industria de gen, precum şi standarde pe baza cărora să se investigheze potenţialul biomedical al flavanolilor din cacao. Pentru informaţii suplimentare referitoare la numeroasele studii de cercetare despre flavanolii din cacao, accesaţi www.healthycocoa.com.

O decizie la nivel global pentru dezvoltarea durabilă a culturilor de cacao
De mai multe decenii, Mars, Incorporated a făcut eforturi pentru a aduce faţă în faţă industria producătoare de cacao şi liderii din domeniile conexe, cu scopul de a crea şi finanţa programe de cercetare cu efecte benefice. Dincolo de cercetările asupra potenţialului medical deţinut de cacao, Mars, Incorporated a demonstrat că a făcut eforturi la nivel global pentru a aduce avantajele ecologice şi socio-economice ale culturilor durabile de cacao la îndemâna cultivatorilor, a familiilor şi comunităţilor acestora. Programele includ cursuri de educaţie şi instruire pentru cultivatori, crearea unor culturi de cacao rezistente la dănunători şi boli, precum şi alte direcţii de pionierat în cercetările din acest domeniu. Pentru mai multe informaţii, accesaţi www.cocoasustainability.mars.com.

Sursa:  Balzer J, Rassaf  T, Heiss C, Kleinbongard P, Lauer T, Merx M, Heussen N, Gross HB, Keen CL, Schroeter H, Kelm M. Beneficii consistente pentru funcţiile vasculare, în urma consumului de cacao cu conţinut de flavanoli de către pacienţii diagnosticaţi cu diabet. Un studiu clinic derulat aleator şi controlat. Journal of the American College of Cardiology. 2008;X:X-X.

Bucuresti, 02.06.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *