Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Companiile mari din România pot economisi anual peste 100 milioane euro din cheltuielile de marketing, cu soluții de Big Data

  • Peste 15% – 25% din bugetele de marketing ale companiilor sunt irosite, cu precădere în perioada sărbătorilor
  • Utilizarea unor soluții pe bază de Big Data, care dezvoltă modele statistice și optimizează cheltuielile pot aduce economii de peste 100 milioane euro
  • Domeniile din care provin cele mai multe cereri de consultanță pentru implementarea acestor soluții de Big Data sunt industriile: bancară, telecomunicații, retail și FMCG

Horváth & Partners, unul dintre cei mai importanți jucători locali și internaționali pe piața consultanței în management, apreciază că între 15% – 25% din bugetele de marketing ale companiilor din România sunt irosite. Astfel, raportul dintre investițiile în campanii de vânzări și profitul generat de acestea este de multe ori nesatisfăctor.

Potrivit estimărilor Horváth & Partners, cheltuielile de marketing ale companiilor din România pentru promovarea pe canalele TV, radio, în ziare și reviste online au fost de circa 490 milioane euro în 2019, în creștere cu 12% față de 2018.

Utilizarea unor soluții de Big Data, care optimizează bugetele de marketing și vânzări, selectând mult mai bine publicurile țintă și maximizând rezultatele campaniilor, poate duce la economii de costuri de peste 100 milioane euro.

aplicatie Analitica Avansata

“Conform estimărilor noastre, companiile au pierdut peste 100 milioane euro în 2019, prin campaniile de marketing și publicitate care nu au fost adaptate suficient de bine publicurilor țintă. Acest lucru se întâmplă cu precădere în perioada sărbătorilor, când crește numărul campaniilor de promovare a diferitelor servicii și produse. Rezolvarea stă în reducerea considerabilă a costurilor și creșterea profitabilității, prin adoptarea unor soluții informatice de Big Data.

Acestea colectează și utilizează atât datele interne ale clientului cât și date externe, cum ar fi diverși indicatori de piață, și creează modele statistice și motoare de optimizare. Prin intermediul acestora se obține cea mai bună alocare a bugetelor de marketing și de publicitate, pentru atingerea obiectivelor de business dorite.

Mai mult, din experiența noastră rezultă că vânzările unei companii pot crește cu 5% – 10% într-un an, dacă sunt folosite soluții de Big Data pentru eficientizarea cheltuielilor”, a explicat Kurt Weber, Director General al Horváth & Partners Romania.

Kurt Weber
Kurt Weber

Cea mai mare cerere de consultanță pentru implementarea unor soluții informatice de Analitică Avansată care optimizează inițiativele de marketing vine din partea companiilor mari din industria bancară, telecomunicații, retail și FMCG.

Investiția în acest tip de proiecte este amortizată în trei, până la șase luni. Principalele beneficii aduse de astfel de proiecte constau în creșterea eficienței campaniilor de marketing printr-o mai bună alocare a resurselor, creșterea profitabilității prin majorarea vânzărilor, precum și scăderea cheltuielilor de marketing.

Într-un astfel de proiect sunt adunate și pregătite date relevante, interne și externe, despre publicul țintă. Experții Horváth & Partners creează modelul optim, utilizând cei mai buni algoritmi, și îl implementează printr-o aplicație personalizată. Acest serviciu generează valoare adaugată pe termen lung, din datele pe care le dețin companiile.

Optimizarea acțiunilor și a tacticilor de marketing este una dintre soluțiile de Analitică Avansată pentru marketing și vânzări, din portofoliul Horváth & Partners. Printre celelalte soluții se numără: segmentarea și micro-segmentarea algoritmică a clienților, motoare de recomandări, predicția și prevenirea plecării clienților, predicția valorii clientului pe durata de viață a relației cu compania, optimizarea promoțiilor și stabilirea dinamică a prețurilor.

Soluțiile au la bază procesarea și analiza unor seturi mari de date (Big Data) și utilizarea unor modele de Machine Learning și Inteligență Artificială cu scopul creșterii directe a vânzărilor și îmbunătățirii marjelor.

Încă din anul 2014, Steering Lab-ul Horváth & Partners dezvoltă soluții care au la bază algoritmi și Big Data pentru toate industriile și funcțiile. Serviciile de Analitică Avansată, din care face parte optimizarea inițiativelor de marketing și vânzări, sunt o direcție importantă din oferta de servicii digitale a Horváth & Partners atât la nivel mondial, cât și pe piața din România.

“Managerii români sunt tot mai preocupați de transformarea digitală, iar noi, în calitate de consultanți, am înțeles această nevoie legitimă. Suntem într-o economie globală, în care alinierea la noile tendințe este crucială pentru creșterea competitivității și este important pentru companiile românești să se sincronizeze acestor direcții. Peste 60% dintre companiile românești apreciază că transformarea digitală este o prioritate pentru ele, iar noi suntem aici ca să ajutăm!”, a adăugat Kurt Weber.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *