Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Companiile de productie care au datorii in balanta vor fi cele mai lovite de cresterea dobanzii

in SUA

de Peter Garnry, Head of Equity Strategy, Saxo Bank

Peter Garnry, Head of Equity Strategy, a realizat un nou interviu la SaxoTV, în care descrie învingătorii și învinșii de pe urma presupusei creșteri a dobânzii Fed, anticipată a se produce în luna decembrie.

“Motivul pentru care acțiunile din SUA au crescut atât de mult ieri a fost că tonul folosit în discuțiile Rezervei federale ieri a fost mai “moale“ decât era de așteptat, dar asta nu estompează atitudinea hotărâtă care ne face să anticipăm și să ne asumăm că o creștere a dobânzii Fed e foarte probabil să se producă în decembrie, dacă datele macro din rapoartele americane vor continua să arate bine“, a spus Peter Garnry.

El a continuat să explice de ce Saxo Bank susține ideea că dobânda ar putea crește în decembrie, moment care va declanșa o perioadă de normalizare însoțită de mai multe creșteri de dobândă așteptate în 2016. Peter Garnry prognozează că, până la sfârșitul lui 2016, rata dobânzii Fed ar putea fi în jur de 1% sau chiar un pic mai mare.

Șeful strategiei equity la Saxo Bank punctează cine va face parte din cele două tabere, de învinși și învingători, formate după creșterea anunțată a dobânzii în SUA: “Am tot spus că, în contextul actual generat de creșterea dobânzii, vom avea o normalizare financiară în SUA deoarece finanțele sunt sensibile la mișcările dobânzii și vom avea o creștere netă a marjelor de profit. Avem, prin urmare toți acești giganți din zona tech cu datorie negativă, deci cu visteria plină de cash. Au o senzitivitate scăzută sau negativă, dacă vreți, la creșterea dobânzii, deci nu vor fi afectate de această mișcare. Pe de altă parte, avem companiile din industrii, unele cu producție ciclică – așa cum sunt companiile producătoare de automobile. Ele și toate firmele care folosesc datoriile intensiv în exercițiul financiar pentru a-și manufactura produsele vor avea cel mai mult de suferit. Sfatul meu ar fi sa le evitați sau să le subevaluați când faceți investiții“, a declarat Garnry.

“Cel mai important lucru de care trebuie să ținem cont în decembrie este felul în care privim viitorul. Evident, odată cu anticipata creștere a dobânzii Fed vom avea și episoade ulterioare. Dar e extrem de important pentru Rezerva Federală să comunice foarte precis câte și cât de repede se vor întâmpla aceste creșteri. Dacă salturile dobânzii vor fi lente și se vor petrece în 2016-2017, cred că vor avea un impact pozitiv pe piața de acțiuni și vor avea un efect negativ redus asupra bondurilor și investițiilor cu venit fix. Dacă, dimpotrivă, vom avea creșteri rapide și condensate, s-ar putea să vedem investițiile cu venit fix suferind din cauza lichidităților reduse și a sistemului de reguli fiscale aplicate investitorilor. Cred că cel mai bun lucru ar fi să vedem o creștere lentă a dobânzii, astfel încât impactul pe piața de acțiuni din SUA să fie pozitiv“, a mai spus Peter Garnry, Head of Equity Strategy, Saxo Bank.

Bucuresti, 24.11.2015

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *