free download 78 travel guides written by experts

Comisia invita expertii sa identifice clauze contractuale sigure si echitabile

pentru a stimula cloud computingul

Comisia Europeană a lansat o cerere de candidaturi pentru constituirea unui grup de experți interesați să participe la identificarea unor clauze contractuale sigure și echitabile pentru serviciile de cloud computing. Experții vor contribui la identificarea opțiunilor existente pentru a răspunde preocupărilor consumatorilor și ale întreprinderilor, care par adesea reticenți în ceea ce privește utilizarea serviciilor de cloud computing, deoarece contractele sunt neclare sau îi favorizează pe furnizorii de servicii. Acțiunea face parte din efortul Comisiei de a spori încrederea în serviciile de cloud computing și de a valorifica potențialul acestora în vederea stimulării productivității economice în Europa și este una dintre principalele acțiuni întreprinse în temeiul Comunicării Comisiei privind cloud computingul, care a fost adoptată anul trecut (IP/12/1025, MEMO/12/713).

„Dreptul contractelor reprezintă o parte importantă a strategiei noastre privind cloud computingul. Valorificarea la maximum a tehnologiei cloud ar putea genera un număr de 2,5 milioane de noi locuri de muncă în Europa, precum și o creștere anuală a PIB-ului UE de aproximativ 1 % până în 2020,” a declarat vicepreședintele Viviane Reding, comisarul european pentru justiție. „Incertitudinea legată de contractele de cloud computing poate împiedica comerțul transfrontalier. Având în vedere că domeniul este foarte complex, solicităm asistență de specialitate înainte de a hotărî care sunt următorii pași.”

Cererea de candidaturi pentru constituirea unui grup de experți lansată astăzi va ajuta Comisia să identifice bunele practici, clauzele și condițiile pentru contractele de cloud computing. Viitorul grup de experți în acest domeniu ar putea aborda, de asemenea, aspectele legate de protecția datelor cu caracter personal, relevante pentru contractele de cloud computing.

Experții vor reprezenta furnizorii de servicii de cloud computing, consumatorii și întreprinderile mici, mediul academic și profesioniștii din domeniul juridic. Activitatea lor va contribui la elaborarea strategiei Comisiei în materie de cloud computing menite să înlesnească adoptarea și dezvoltarea serviciilor de cloud computing în UE — un sector cu un potențial economic semnificativ.

Context

La 27 septembrie 2012, Comisia Europeană a adoptat o strategie pentru „Valorificarea cloud computingului în Europa” (IP/12/1025, MEMO/12/713). Strategia este special concepută pentru a intensifica utilizarea cloud computingului în toate sectoarele economiei.

„Cloud computing” înseamnă stocarea de date (cum ar fi fișiere text, imagini și fișiere video) și de software pe computere aflate la distanță, pe care utilizatorii le accesează pe internet, utilizând orice dispozitiv doresc. Această metodă este mai rapidă, mai ieftină, mai flexibilă și potențial mai sigură decât soluțiile informatice locale. Multe servicii care se bucură de popularitate, cum ar fi Facebook, Spotify și poșta electronică bazată pe internet, folosesc tehnologii de cloud computing, însă beneficiile economice reale se obțin atunci când aceste soluții de cloud sunt adoptate pe scară largă de întreprinderi și de sectorul public.

Strategia Comisiei cuprinde trei acțiuni-cheie, dintre care una vizează identificarea unor clauze și condiții contractuale sigure și echitabile pentru contractele de cloud computing. Modelul de clauze contractuale poate contribui la facilitarea aranjamentelor contractuale între furnizorii de servicii de cloud computing și consumatori sau întreprinderile mici. Acesta poate, de asemenea, înlesni aplicarea Directivei UE privind protecția datelor (95/46/CE), în măsura în care dispozițiile respective sunt relevante pentru contractele de cloud computing.

Pagini Utile

Bucuresti, 21.06.2013
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *