metalshow

Comisia da detalii privind beneficiarii de fonduri UE in 2009

Comisia Europeană a dat publicităţii numele beneficiarilor de fonduri UE în 2009 în domenii de politică precum cercetarea, educaţia şi cultura, energia şi transporturile sau ajutorul extern.Baza de date online, care conţine în prezent peste 114 000 de intrări, începând cu anul 2007, a fost actualizată pentru a suplimenta numărul criteriilor de căutare.De asemenea, aceasta furnizează acum informaţii şi cu privire la cheltuielile administrative ale Comisiei.

Janusz Lewandowski, comisarul UE pentru buget şi programare financiară, a afirmat: „Foarte puţine administraţii publice din lume dau dovadă de un nivel atât de înalt de transparenţă financiară. Facilităm accesul cetăţenilor europeni la informaţii detaliate privind beneficiarii granturilor acordate de UE şi contractelor încheiate cu UE. Consider că aceasta va contribui la ameliorarea responsabilizării şi a calităţii cheltuielilor UE.”

Sistemul de transparenţă financiară

Sistemul de transparenţă financiară (STF) a fost lansat în 2008 şi furnizează informaţii privind beneficiarii liniilor bugetare gestionate direct de către Comisie şi agenţiile sale executive.Datele sunt accesibile prin intermediul unui motor de căutare pe internet, acesta dispunând de mai multe criterii de căutare, ca de exemplu ţara beneficiarului, titlul programului sau suma.

Informaţiile sunt extrase din conturile Comisiei şi se bazează pe sumele angajate în buget pentru un anumit beneficiar.În acest an, baza de date include pentru prima dată contractele de achiziţii publice încheiate de către Comisie pentru administrarea sa zilnică.

Notă în atenţia redactorilor

STF furnizează date cu privire la circa 20% din bugetul UE, şi anume partea gestionată direct de către Comisie.Restul bugetului UE este gestionat în principal de administraţiile naţionale, responsabilitatea publicării numelor beneficiarilor revenindu-le acestora.Un portal general care oferă acces la toate site-urile internet cu informaţii privind beneficiarii UE este disponibil la adresa:
//ec.europa.eu/contracts_grants/beneficiaries_en.htm

Pagini Utile

Sistemul de transparenţă financiară
//ec.europa.eu/beneficiaries/fts/index_en.htm

Bucuresti, 02.07.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *