free download 78 travel guides written by experts

Comisia acordă Romaniei 1 miliard de euro pentru sprijinirea balantei de plati

Uniunea Europeană a acordat joi 1 miliard de euro României, reprezentând cea de-a doua tranşă a împrumutului de 5 miliarde de euro care a fost stabilit în mai 2009 şi care face parte dintr-un pachet de sprijin financiar multilateral. În aceeaşi zi, a deblocat şi cea de-a treia tranşă a împrumutului acordat Letoniei, şi anume 500 milioane euro (vezi IP/10/263). Acordarea celei de-a doua tranşe către România are loc ca urmare a evaluării pozitive, realizate de Comisie, a implementării de către autorităţile române a condiţiilor stabilite în Memorandumul de înţelegere.

"Mă bucur să vă pot spune că România a îndeplinit condiţiile pentru acordarea celei de-a doua tranşe a împrumutului din partea UE. Sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană, FMI şi alte instituţii financiare internaţionale a ajutat România să treacă peste cea mai grea perioadă a crizei economice şi financiare",a declarat intr-un comunicat, comisarul european pentru Afaceri Monetare si Economice, Olli Rehn. „Progresele înregistrate cu privire la consolidarea fiscală trebuie să fie însoţite de reforme structurale, inclusiv de adoptarea şi implementarea legii privind responsabilitatea fiscală şi legislaţia revizuită privind pensiile”.

Uniunea Europeană a acordat joi României 1 miliard de euro, reprezentând cea de-a doua tranşă a împrumutului de sprijin al balanţei de plăţi, stabilit în mai 2009. Uniunea se aşteaptă acum ca România să implementeze reformele, astfel încât să fie îndeplinite condiţiile necesare pentru acordarea celorlalte tranşe. Aceste condiţii sunt stabilite în Memorandumul de înţelegere şi în memorandumul adiţional, care a fost semnat de autorităţile române la 18 februarie 2010 şi de către comisarul Olli Rehn la 22 februarie 2010.

Memorandumul de înţelegere adiţional reflectă angajamentul ferm al autorităţilor române de a implementa în mod riguros programul de stabilitate macro-financiară convenit şi de a adopta cât mai rapid reforme structurale, precum şi reforme în domeniul guvernanţei fiscale şi al pieţei financiare. Aceste reforme majore includ adoptarea şi implementarea legii privind responsabilitatea fiscală, legislaţia revizuită privind pensiile şi legislaţia necesară în urma adoptării, în octombrie 2009, a legii unice a salarizării.

Toate aceste acţiuni sunt necesare pentru a spori perspectivele pe termen mediu de creştere economică şi creare de noi locuri de muncă, prin soluţionarea dezechilibrelor care au accentuat efectele crizei, permiţând, astfel, economiei româneşti să atingă nivelul înregistrat în Uniune. Pornind de la aceste obiective, Uniunea Europeană va continua să colaboreze cu autorităţile române şi FMI pentru a asigura reuşita implementării programului de reformă economică şi plata, la timp, a împrumuturilor acordate în cadrul pachetului de sprijin financiar multilateral.

Pagini Utile

Pagina de internet privind sprijinul acordat României pentru balanţa de plăţi

//ec.europa.eu/economy_finance/articles/financial_operations/2010-01-28-bop-romania_en.htm

Bucuresti, 12.03.2010

{mosloadposition user9}

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *