free download 78 travel guides written by experts

Comisarul european Viviane Reding apreciaza nivelul scazut

al tarifelor de terminare in retelele mobile din Romania, care vor scadea la 5,03 eurocenti de la 1 ianuarie 2009, si cere o mai mare coordonare in acest domeniu intre autoritatile de reglementare din Europa

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Reglementare in Comunicatii si Tehnologia Informatiei (ANRCTI), Dan Georgescu, si Vicepresedintele Alexandrina Hirtan au primit astazi, 13 martie 2008, la sediul ANRCTI din Bucuresti vizita Comisarului european pentru Societate Informationala si Mass-Media, Viviane Reding. In cadrul convorbirilor, care au durat aproximativ o ora, oficialii ANRCTI au prezentat Comisarului european stadiul concurentei pe pietele de comunicatii din Romania, principalele repere ale activitatii de reglementare din ultimii ani, precum si prioritatile aflate pe agenda Autoritatii in anul 2008.

Reprezentantii ANRCTI au aratat ca in cei cinci ani care au trecut de la liberalizare piata de comunicatii electronice din Romania si-a dublat cifra de afaceri si a inregistrat o evolutie cu o dinamica unica in Europa in ceea ce priveste dezvoltarea concurentei intre operatori care folosesc infrastructura proprie, modelul optim de concurenta, cu sansele cele mai mari de a se autosustine. Aceasta evolutie a fost facilitata prin politicile de reglementare ale Autoritatii, care s-au axat pe reducerea in ritm sustinut a tarifelor de terminare a apelurilor in retelele de telefonie fixa si mobila. Tarifele de terminare, care sunt platite intre operatori pentru apeluri intre retele diferite, reprezinta cheia concurentei in telefonia fixa si mobila.

ANRCTI a aratat ca in prezent finalizeaza un pachet de reglementari ce are in vedere si controlul tarifelor de terminare a apelurilor in retelele operatorilor alternativi de telefonie fixa, care, cu exceptia RCS&RDS, nu au fost reglementati pana in prezent. Masurile propuse, care au fost consultate public si vor fi notificate Comisiei Europene in urmatoarele saptamani, vizeaza reglementarea tarifelor de terminare ale operatorilor alternativi pe principiul simetriei, urmarindu-se atingerea in anul 2009 a tintei de tarif stabilite pentru terminarea la nivel regional in reteaua Romtelecom.

Totodata, ANRCTI a prezentat stadiul reglementarii tarifelor de terminare a apelurilor in retelele de telefonie mobila, aratand ca de la 1 ianuarie 2009 acestea vor atinge nivelul de 5,03 eurocenti pe minut pentru operatorii Orange si Vodafone. Acest nivel a fost stabilit in anul 2006 prin modelul de calculatie a costurilor dezvoltat de Autoritate si este cu 38% mai scazut decat tarifele practicate de acesti operatori inainte de aplicarea reglementarii. Viviane Reding a apreciat ca acest nivel al tarifelor de terminare este un indicator al politicilor foarte competitive promovate de autoritatea de reglementare din Romania si a aratat ca la nivelul Comisiei exista intentia de a reduce diferentele existente intre statele membre in ceea ce priveste nivelul tarifelor de terminare. In prezent, Comisia Europeana pregateste o Recomandare menita sa armonizeze modul de reglementare a tarifelor de terminare in retelele de telefonie fixa si mobila la nivel european. Comisarul European a declarat: "Tarifele de terminare in retelele mobile din Europa trebuie sa scada pana la nivelul costurilor unui operator eficient. Apreciez directia in care se indreapta autoritatea de reglementare din Romania si ii voi incuraja sa scada si mai mult tarifele in stransa coordonare cu celelalte autoritati de reglementare din Europa. Acest lucru va fi in beneficiul consumatorilor europeni. Cazul tarifelor de terminare in retelele mobile arata ca este nevoie de o abordare unitara in reglementarea comunicatiilor din Europa. Tocmai de aceea, Comisia a propus infiintarea unei autoritati independente europene de comunicatii pentru a rezolva mai rapid asemenea probleme in viitor, in beneficiul utilizatorilor."

In cadrul discutiilor, reprezentantii ANRCTI au mai aratat ca privesc cu ingrijorare nivelul scazut de informare a utilizatorilor cu privire la tarifele serviciilor de comunicatii in contextul cresterii continue a numarului si complexitatii ofertelor disponibile pe piata. Analizele Autoritatii indica faptul ca utilizatorii nu au acces la informatii care sa le permita comparatii si alegeri pe criterii rationale in ceea ce priveste furnizorul, pachetul de servicii sau comportamentul de consum. La propunerea ANRCTI, Grupul Reglementatorilor Europeni (ERG) a decis ca in cursul anului 2008 sa analizeze modul in care furnizorii de servicii de comunicatii din statele europene informeaza publicul asupra tarifelor practicate. ERG va analiza si masurile luate de autoritatile de reglementare pentru a se asigura ca utilizatorii cunosc, inteleg si pot compara tarifele diversilor furnizori. Pe baza acestui demers, ERG intentioneaza sa identifice un set de bune practici care sa ghideze autoritatile de reglementare in luarea unor masuri destinate cresterii transparentei tarifelor, precum punerea la dispozitie a unor pagini de internet care sa permita utilizatorilor finali compararea tarifelor aferente pachetelor disponibile pe piata ("ghiduri interactive" sau "comparatoare de tarife").

In acest context, Autoritatea a salutat initiativa Comisiei Europene de a propune, cu ocazia revizuirii directivei europene care reglementeaza drepturile utilizatorilor de servicii de comunicatii electronice, mecanisme mai eficiente de asigurare a transparentei si accesului la informatii pentru utilizatori. Astfel, Comisia doreste cresterea rolului autoritatilor de reglementare, care vor putea solicita operatorilor mai multa transparenta in relatia cu utilizatorii si care vor trebui sa puna la dispozitia publicului ghiduri interactive de comparare a tarifelor, acolo unde piata nu le furnizeaza.

Bucuresti, 13.03.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *