Real Estate & Construction Forum

„Coltul Verde din scoala mea”, cel mai mare program national

de colectare selectiva a deseurilor, destinat institutiilor de invatamant preuniversitar, si-a desemnat castigatorii

Asociaţiile Recolamp şi ECOTIC, în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului şi Ministerul Mediului şi Pădurilor, anunţă câştigătorii programului naţional de colectare selectivă a deşeurilor, denumit „Colţul Verde din şcoala mea”.

În cadrul acestui concurs au avut posibilitatea să participe atât cele 600 de instituţii de învăţământ înscrise în prima etapă a proiectului cât și celelalte şcoli şi licee din România care au dorit să ia parte la acest program. 

Dacă în prima etapă a concursului au fost premiate 35 de şcoli din România, ai caror elevi au construit cele mai ingenioase puncte de colectare selectivă a deşeurilor, cea de-a doua etapă a programului şi-a propus să dea utilitate acestor Colţuri Verzi.

Astfel, la finalul fiecarei luni de colectare, aprilie, mai si iunie, au fost premiate şcolile care au colectat şi predat cele mai mari cantităţi din cele două categorii de deseuri – DEEE-uri şi surse de iluminat (becuri şi tuburi fluorescente).

La categoria DEEE-uri, în toate cele trei luni de concurs, cumulat, câştigătorii sunt:

Locul I – Colegiul CD Nenitescu din Baia Mare care a predat 3629 kg
Locul II – Scoala Generala nr. 1 din Motru, judetul Gorj cu 1819 kg
Locul III – Scoala Nationla ’’ Oprea Iorgulescu’’ din Campulung Muscel, judetul Arges care a predat 1755.5 kg.

La categoria deşeuri din surse de lumină:

Locul I – Scoala cu clasele I-VIII Nr. 7 din Timisoara, judetul Timis cu 120 kg predate
Locul II – Scoala cu clasele I-VIII "M.R. Paraschivescu" din Zimnicea, judetul Teleorman cu 85 kg
Locul III – Colegiul Tehnic "Napoca" din Cluj Napoca, judetul Cluj cu 38 kg.

Conform regulamentului, în urma tragerii la sorţi, efectuată în prezenţa reprezentanţilor celor două asociaţii organizatoare, Recolamp si ECOTIC şi a unui notar public, au mai rezultat câte trei unităţi de învăţământ premiate.

Aşadar, la categoria deşeuri din surse de lumină, câştigătorii a câte 2500 de puncte fiecare sunt:
Şcoala cu clasele I-VIII din Câmpeni, judeţul Alba, Centrul Şcolar pentru Educaţie Incluzivă
din Sibiu şi Şcoala cu clasele I-IV din Cucorani, judetul Suceava.

La categoria DEEE-uri, instituțiile de învățământ care primesc câte 2500 de puncte sunt:
Şcoala de Arte şi Meserii din Băiut, judeţul Maramures, Şcoala nr.153 şi Scoala nr.4, ambele din Bucureşti.

Per total, în perioada 15 martie – 15 iunie 2012, instituţiile de învăţământ preuniversitar participante la proiect au predat 27713 kg deşeuri electrice şi electronice (DEEE-uri) şi 189 kg deşeuri de surse de iluminat (becuri şi tuburi fluorescente).

“Programul s-a bucurat de un mare succes, din punct de vedere al conștientizării şi implicării copiilor în colectarea selectivă a deşeurilor. Gradul de interes a fost ridicat. Într-o eră în care consumul a crescut foarte mult, în care materiile prime şi energia sunt tot mai puţine, se simte nevoia educării de la vârste mici în spiritul reducerii, reutilizării şi reciclării. Copiii sunt întotdeauna cel mai bun mecanism prin care se mișcă lucrurile. Deschişi, sensibili şi optimişti, ei ne arată că se poate, ne conving că nu trebuie să renunţăm. Alături de părinţi şi profesori, cei mici
ne-au demonstrat că se poate. Prin puterea exemplului sperăm să-i inspire şi pe cei din jurul lor. Multumim tuturor participanţilor şi, pe această cale, transmitem sincere felicitări câştigătorilor!” a declarat Roxana Șunică, DirectorMarketing Recolamp.

Câştigătorii acestui program sunt premiaţi cu aparatură electronică în valoare totală de aproximativ 10.000 EURO. Astfel, fiecare instituţie de învăţamânt câştigătoare va avea posibilitatea să îşi aleagă de pe www.transformatorul.com echipamentele de care are nevoie în activitatea didactică.

"Grija pentru protejarea mediului înconjurător şi valorificarea resurselor reprezintă o prioritate a Asociaţiei ECOTIC. Prin acest proiect, ECOTIC și RECOLAMP au continuat în şcoli seria campaniilor de conştientizare a problemelor de mediu cu componentă practică de colectare selectivă. Implicarea cadrelor didactice coordonatoare şi a părinţilor alături de elevi este importantă din perspectiva schimbării mentalitaţii şi a obiceiurilor generaţiilor care trebuie să îşi asume responsabilitatea pentru un mediu curat. Felicit toate şcolile participante şi le multumesc atât celor mici cât şi profesorilor şi părinţilor pentru faptul că au înțeles importanța colectării selective şi pentru implicarea cu responsabilitate în acest program”, a declarat Valentin Negoiţă, Preşedinte ECOTIC.

Deşeurile colectate de şcolile participante au fost ridicate cu titlu gratuit de către asociaţiile organizatoare cu ajutorul colectorilor autorizaţi cu care acestea au contracte, iar toate echipamentele uzate strânse în cadrul acestui program vor fi reciclate conform dispozițiilor legale.

Bucuresti, 03.07.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *