Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Colectarea de plasmă convalescentă a scăzut cu peste 50% în ultima lună, în timp ce rata mortalității pacienților infectați cu SARS-COV-2 s-a dublat în ultimul trimestru

Conform datelor adunate de portalul COVIDPLASMA.RO și Besmax Pharma Distribution (BPHD), colectarea de plasmă convalescentă în România a fost, în cursul lunii martie 2021, cu aproximativ 53% mai mică decât media celor trei luni precedente (decembrie, ianuarie și februarie).

Declinul colectării de plasmă convalescentă s-a făcut simțit încă din cursul lunii ianuarie, pe fondul dezinteresului Ministerului Sănătății privind stimularea recoltării, precum și în condițiile lipsei de reacție ministerială cu privire la zvonurile total nefundamentate despre o presupusă inutilitate a plasmei convalescente în tratarea COVID-19 (zvonuri contrazise, de altfel, de studii clinice serioase).

La un an de la debutul colectării de plasmă convalescentă în România (mijlocul lunii aprilie 2020), constatăm cu îngrijorare un trend negativ, care compromite în mod semnificativ șansele de salvare a pacienților COVID-19, internați în spitalele românești.

Afereze luna martie comparativ cu ultimele 3 luni

Datele statistice culese pe o perioadă mai îndelungată arată că mortalitatea raportată la 100 de pacienți infectați cu SARS-COV-2 din perioada de vârf a consumului de plasmă convalescentă în România (octombrie – decembrie 2020) a fost de 2,2%, în timp ce în lunile ianuarie – martie 2021, când consumul de plasmă convalescentă a fost cu 65% mai redus față de cele trei luni precedente, mortalitatea la 100 de pacienți infectați cu SARS-COV-2 a fost 4,6%, adică dublă!

Reamintim faptul că atât studiile făcute în SUA, cât și datele din spitalele COVID românești arată că, acolo unde se folosește plasma convalescentă pentru tratamentul a cel puțin 50% dintre pacienții spitalizați, se obține o reducere semnificativă a mortalității.

Mortalitate (decese la 100 infectari)

Este de precizat faptul că, din păcate. Ministerul Sănătății din România nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale asumate atunci când a preluat în folosință gratuită sau în proprietate aparatele de plasmafereză donate de către BPHD. Cea mai importantă obligație care a fost încălcată a fost aceea de realizare a unui minim de 65 de proceduri lunare de plasmafereză per echipament, țintă care, din păcate, a fost ratată de către toate centrele de transfuzie sanguină unde funcționează aceste echipamente. Menționăm că media europeană pentru colectarea de plasmă convalescentă per echipament este de 130 de proceduri pe lună.

Media lunară de proceduri de plasmafereză, pentru fiecare județ (după 12 luni)

Despre COVIDPLASMA.RO

COVIDPLASMA.RO este o inițiativă publică sprijinită de medici din prima linie a luptei împotriva COVID-19, specialiști în sănătate publică, organizații neguvernamentale ale pacienților, precum și mulți donatori de plasmă convalescentă.

COVIDPLASMA.RO este o platformă online de informare a medicilor și donatorilor de plasmă convalescentă, care a pus la dispoziție, încă de la început, studiile publicate de revistele medicale din întreaga lume, cu privire la colectarea, testarea și administrarea terapiei cu plasmă convalescentă în tratamentul pacienților înfectați cu SARS-COV-2.

În ultima lună au fost publicate mai multe studii privind administrarea tratamentului cu plasmă de convalescent la pacienții infectați cu SARS-COV-2.

1. Convalescent Plasma Use in the United States was inversely correlated with COVID-19 Mortality: Did Convalescent Plasma Hesitancy cost lives? – https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.07.21255089v1.full.pdf
2. A Bayesian reanalysis of the RECOVERY randomised controlled trial – https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.04.01.21254679v1.full.pdf
3. Mortality in individuals treated with COVID-19 convalescent plasma varies with the geographic provenance of donors – https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.03.19.21253975v1.full.pdf
4. Convalescent Plasma Antibody Levels and the Risk of Death from Covid-19 – https://www.nejm.org/doi/pdf/10.1056/NEJMoa2031893?articleTools=true.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *