Shadow

Clujul dă startul demo-regionalelor competiției de robotică pentru licee cu cel mai mare număr de echipe înscrise

Cea mai mare competiție de robotică pentru licee din România, adusă și implementată la nivel național de Asociația „Nație prin educație”, fondată de Dana Războiu, debutează anul acesta cu faza probelor regionale la Cluj, pe 17 februarie. Ardealul se mândrește anul acesta cu nu mai puțin de 25 de echipe înscrise în concurs, iar demo-regionala de la Cluj devine astfel etapa cu cel mai mare număr de participanți, după Regionalul de la București, unde sunt înscrise 41 de echipe.

Așa se face că la competiția de sâmbătă, 17 februarie, la Liceul „Avram Iancu” din Cluj, se vor prezenta 5 echipe din Cluj-Napoca, din Alba Iulia, Baia Mare, Beclean, Bistrița, Cugir, Dej, Sibiu, Târgu Mureș, Deva, Turda, 2 echipe din Oradea, Petrila, 2 echipe din Satu Mare, Alba Iulia, Zalău, Miercurea Ciuc, dar și o echipă din Suceava și una de la Timișoara. Echipele au libertatea să călătoresacă și să se înscrie la orice meci demo-regional din țară, iar anul acesta sunt echipe care s-au înscris la două sau chiar trei regionale.

concurs de robotica 0854

Dincolo de ideea de competiție și de acest domeniu complet nou, al roboticii, FIRST Tech Challenge aduce în România multe premiere pentru învățământul românesc. În primul rând, încurajează copiii să crească și să se dezvolte atfel, să se ajute cu colegii de echipă și să devină responsabili și implicați. Succesul acestei competiții susținute de „Nație prin Educație” crește tot mai mult, iar anul acesta, de exemplu, la etapa din Cluj s-au înscris cu 10 echipe mai mult decât anul trecut. FIRST Tech Challenge este mai mult decât despre roboți. Este vorba de o competiție în care se exersează lucrul în echipă, execuția unui proiect și aplicarea cunoștințelor STEM la situații reale, în viața de zi cu zi. Sub îndrumarea și coordonarea mentorilor, elevii din echipe trebuie să își stabilească obiective și metode de lucru, să-și împartă sarcini în echipă, să lucreze împreună la construirea unui plan de business și marketing, să strângă fonduri pentru nevoiele proiectului, să-și promoveze proiectul pentru a atrage voluntari care să-i ajute sau tineri care să se alăture echipei în anii viitori.

Echipa „Nație prin Educație” care se deplasează la Cluj va încerca să creeze un mediu cât se poate de apropiat de condițiile de competiție de la București, pentru a-i obișnui pe concurenți cu etapele și timpii de concurs. Astfel, vor exista discuții cu mentorii și liderii elevi ai echipelor despre sesiunile de jurizare (cum se derulează interviurile și ce scop au în evalurea proiectului echipei), regulile de respectat în Engineering Notebook (caietele care documentează întreaga activitate a echipei), verificarea robotului (la ce anume să se aștepte participanții în etapa de Robot Inspection), exersarea abilităților robotului în meciurile demo (cât de fin execută sarcinile și în cât timp se mișcă în teren).

Al doilea an de BRD FIRST Tech Challenge, care va reuni 1.200 de liceeni din toată țara pasionați de robotică, începe pe 17 februarie, la Cluj, cu prima etapă demonstrativă, urmată de orașele Iași, Timișoara și București. Gândit ca un proiect unic, care mizează pe munca în echipă, pe susținerea noii generații, pe valorificarea într-un stil original a cunoștințelor de matematică, IT, fizică și tehnică, acest proiect educațional încurajează tinerii să construiască un robot de la zero, din piesele primite, cărora li se adaugă și cele proiectate și obținute la imprimate 3D. Robotul trebuie să execute cu acuratețe diverse comenzi, iar proiectanții lucrează în echipă pentru ca rezultatul să fie cât mai bun. În aceste prime etape, care simulează atmosfera de concurs, ei au ocazia să își testeze roboții în spațiul special amenaj, în timpul de competiție, respectând toate rigorile unei competiții. Etapele regionale vor fi urmate de faza finală care va avea loc pe 23-25 martie, în București, la Sala Polivalentă, iar 4 echipe premiate vor participa la campionatul mondial din America.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *