metalshow

Cladirea TNB – proiect de revitalizare culturala si urbana

Clădirea Teatrului Naţional va deveni un nou centru cultural, multifuncţional, în urma unui proces de transformare ce va începe în toamna acestui an şi se va desfăşura pe durata a aproximativ trei ani.

Teatrul Naţional Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă Contemporană şi Centrul Naţional al Dansului susţin acest proiect ce va oferi publicului bucureştean o experienţă culturală completă, rezultată din aducerea în aceeaşi locaţie a diferite instituţii de cultură, ce acoperă domenii ca teatru, dans şi artă contemporană. Proiectul presupune şi o reconsiderare a aspectelor ce ţin de siguranţa clădirii, prin înlăturarea unor elemente adăugate construcţiei. În plus, proiectul îşi propune ca, prin parteneriate cu municipalitatea, să revitalizeze zona adiacentă clădirii TNB, prin tranformarea acesteia într-un spaţiu public autentic.

“Este o iniţiativă care ne apropie de destinul instituţiilor similare europene; din câte cunosc, este o premieră în România, o decizie concertată a unor instituţii de cultură în beneficiul publicului larg, nu numai al celui iubitor de cultură” a declarat Ion Caramitru, directorul TNB.

“Este important că păstrăm, chiar dacă nu la aceeaşi suprafaţă, dar în condiţii muzeografice superioare, spaţii expoziţionale la parter care vor fi la standarde internaţionale, lucru de care nu putea fi vorba în spaţiile de la etajele 3 şi 4. Pentru muzeu e foarte important că va obţine spaţii de depozitare care sperăm să rezolve marile noastre probleme de conservare a colecţiilor muzeului”, a adăugat Mihai Oroveanu, directorul MNAC”

“Ne dorim de multă vreme să putem evolua în spaţii proprii activităţii noastre. Un sediu special dedicat dansului va îmbunătăţi experienţa publicului cu actul artistic, cu siguranţă” a declarat şi Mihai Mihalcea, directorul CND.

Proiectul vizează remodelarea clădirii în direcţia unei clădiri de larg interes cultural, un edificiu mai prietenos şi cu mai mult farmec, deschis de dimineaţa şi până seara târziu. Teatru, muzică, dans contemporan, arte vizuale, săli expoziţionale, librărie, cafenea – tot ceea ce poate anima o oază de cultură în plin centrul capitalei.

Muzeul Naţional de Artă Contemporană va beneficia de spaţii expoziţionale la nivelul solului, îşi va păstra birourile şi importante spaţii de depozitare a lucrărilor de artă.

Centrul Naţional al Dansului va primi o sală de spectacole adecvată şi transformabilă, precum şi săli de repetiţii şi antrenament.

Sala Mare a Teatrului National va avea cu cca. 150 de locuri mai puţin, dar cu o acustică şi vizibilitate mai bune. Sala Studio se va reîntoarce în folosinţa sa odată cu refacerea sălii Omnia ca sediu al Operetei, iar mecanismele de „geometrie variabilă” ale acestei săli unicat în Europa vor fi reactivate. Va dispărea sala Amfiteatru, dar vor apărea două noi săli de 350 de locuri în clădirea centrală şi una de aproximativ 250 de locuri în subsolurile scenei de la Sala Mare. Pe acoperişul aceleiaşi săli TNB va dispune de un amfiteatru în aer liber. Nu în ultimă instanţă, majoritatea instalaţiilor clădirii vor fi înnoite, inclusiv instalaţia de climatizare.

Prin urmare, clădirea TNB va putea oferi publicului nu doar spectacole de repertoriu, dar şi experimente variate. Existenţa a numeroase locuri de joc – fie că e vorba de săli mai mici, de scena sau în aer liber, sau de platformele din foaierele extinse de la un capăt la celălalt alt clădirii – va permite ca numeroşi artişti, actori, muzicieni, dansatori, să se producă în spaţiile generoase ale unui altfel de Teatru Naţional.

Proiectul beneficiază de o finanţare de 40 de milioane de euro, din care 27,2 milioane sunt asigurate prin intermediul unui împrumut BERD, restul resurselor urmând să fie asigurate de la bugetul de stat.

Bucuresti, 5.03.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *