free download 78 travel guides written by experts

Circul Matteo

· În fiecare an, în 27 martie, serbăm Ziua Mondială a Teatrului. La cea de-a 70-a aniversare a Institutului Internațional de Teatru, pentru a sublinia aspectul transcultural și internațional al teatrului, Consiliul Executiv ITI a selectat cinci personalităţi (câte una pentru fiecare regiune UNESCO: Africa, America, țările arabe, Asia și Europa) pentru a scrie un mesaj cu prilejul Zilei Mondiale a Teatrului – 27 martie. Aici https://www.uniter.ro/ziua-mondiala-a-teatrului-27-martie/ găsiți cele 5 mesaje transmise de Ziua Mondiala a Teatrului, precum și biografiile celor cinci autori
· Societatea Română de Televiziune și Societatea Română de Radiodifuziune sunt parteneri ai UNITER în Campania Națională „Artiștii pentru artiști” 2018
· Casa de Producție TVR vine în întâmpinarea sărbătorii cu premiera teleplay-ului „CIRCUL MATTEO”

Despre spectacol

Circul Matteo este o parabolă a vieţii cotidiene, un film cu secvenţe realizate după chipul şi asemănarea publicului românesc.

Casa de Producţie TVR, în coproducție cu Fundația Teatru Contemporan și cu Circul Metropolitan București, aduce pe ecrane o poveste captivantă, spusă cu umor, din care nu lipsesc suspansul și neprevăzutul. Curiozități din lumea strălucitoare și uneori monstruoasă a Circului, personaje simpatice ori ciudate, configurează un univers aparte.

Circul Matteo

Distribuţia:
Tora Vasilescu – Aspasia Matteo
George Ivașcu – Bițu Măieruș
Constantin Cotimanis – Petre Goldin
Florin Zamfirescu – Costică Bornescu
András Demeter – Amatto Gordini
Radu Gheorghe – Doctorul
Mihai Gruia Sandu – Belal
Mihai Mălaimare – Pichi
Adrian Ciobanu – Sandi Valdano
Ovidiu Niculescu – Volodea
Gelu Nițu – Marcel Herșcovici
Corina Dănilă – Gizela
Sever Bârzan – Mișu
Mircea Radu – Marzano
Gabriel Sârmei – Polițistul
Fata – Gabriela Valentir
Caii: ȘEIC si ECUADOR
Leul: ZIMBA

Despre autor

În urma cu cincisprezece ani, în prefața volumului „Poker și alte două comedii” cineva spunea că „Adrian Lustig a uitat să îmbătrânească”. Dacă este sau nu așa, vă veți convinge vizionând filmul „Circul Matteo” ecranizarea piesei de teatru omonime, în care, dincolo de a fi un miracol al naturii, autorul și-a păstrat intacte umorul, interesul pentru viața autentică, replica imberbă. Ceea ce propune acum telespectatorilor este o porție zdravănă de râs amar – în stil Lustig, într-una dintre rețetele sale încărcate de ironie și imprevizibil.

Despre regizor

Alexandru Lustig s-a aruncat încă o data în gol, pentru a-și urma chemarea de artist. Rezultatul: Circul Matteo, care la prima vedere ar putea părea o afacere de familie: tatăl dramaturg și producător executiv, fiul regizor. În realitate însă, cei doi au lucrat în tipicul tandem regizor-scenarist, iar teatrul a devenit… film. Lucrurile s-au limpezit în cele trei săptâmani de filmare, în care actorii au intrat și jucat cu entuziasm sub cupola circului montat, cu ceva stradanie, în curtea TVR.

Echipă:
Regia artistică – Alexandru Lustig
Scenariul – Adrian Lustig
Producători – Liana Sandulescu, Diana Dumitru
Producător executiv – Adrian Lustig
Producător coordonator – Demeter Andras Istvan
Imaginea – Cristian Stoian, Ovidiu Guzu, Vlad Micu
Scenograf decor – Silvia Porojnicu
Scenograf costume – Raluca Chelaru
Muzica – Matei Bucur – Mihăescu
Sunet – Valentin Bartolomeu, George Sandu
Editor imagine – Ela Ștefănescu
Machiaj – Oana Cristescu
Coafură – Claudia Mehedințiu
Editor sunet – Cornel Ciuleanu
Efecte speciale – Ștefan Cios
Regizor secund – Larry Maronese
Regie car – Judith Georgescu
Regie platou – Gabriel Șerban

Mulțumiri speciale: Muzeulului Național de Istorie Naturală Grigore Antipa și Studioului Video Art si domnului Ticu Alexe

Interviuri, detalii din culise, promo, găsiți aici: https://www.facebook.com/casadeproductietvr/.

Program de difuzare:
TVR Internațional – 23 martie, ora 23.00 și 24 martie, ora 16.00
TVR Moldova – 24 martie, ora 11.45
TVR2 – 25 martie, ora 12.30 cu reluare în aceiași noapte la ora 02.25
TVR3 – 25 martie, ora 20.00

***Pe toată durata filmului veți avea la dispoziție, pe ecran, conturile în care puteți face donații în sprijinul Campaniei „Artiștii pentru Artiști”

Teatrul Național de Televiziune este un proiect Casa de Producție TVR, difuzat pe canalele TVR și online pe TVR+

Producător coordonator: DEMETER András István

Redăm câteva fragmente din mesajele pentru Ziua Mondială a Teatrului – 27 martie:
(…) Ce paradox! Azi, pe ultima treaptă a Umanismului – epoca numită Antropocen – era în care omul este forţa naturală care a schimbat şi schimbă cel mai mult planeta – misiunea teatrului este exact opusul a ceea ce a strâns împreună tribul atunci când teatrul se juca în adâncul peşterii: azi trebuie să ne salvăm legătura cu lumea naturală. (…) – Sabina Berman, Mexic/ scriitoare, jurnalistă (America)

(…) Mulţi sunt cei care spun că teatrul nu schimbă sau nu poate schimba nimic din toate acestea. Dar teatrul nu va pleca. Pentru că teatrul e un loc, sunt tentat să spun un refugiu. Unde oamenii se adună şi formează instantaneu comunităţi. Aşa cum am făcut dintotdeauna. Toate teatrele sunt de mărimea primelor comunităţi umane, de la 50 până la 14.000 de suflete. De la o caravană nomadă la o treime din Atena antică. (…) – Simon McBurney, Marea Britanie/ Actor, scriitor, regizor de teatru şi co-fondator Théâtre de Complicité (Europa)

(…) Azi, viteza informaţiei este mai importantă decât cunoaşterea, sloganurile sunt mai preţioase decât cuvintele, iar imaginile cadavrelor sunt mai venerate decât corpurile umane vii, adevărate. Teatrul are menirea de a ne aminti că suntem făcuţi din carne şi sânge, iar corpurile noastre au greutate. Rolul lui este acela de a ne trezi toate simţurile şi de a ne spune că nu trebuie să luăm şi să consumăm numai cu privirea. Teatrul este aici pentru a ne restitui puterea şi sensul cuvintelor, pentru a le fura discursul politicienilor şi de a-l repune la locul lui… în arena ideilor şi a dezbaterilor, spaţiul viziunii colective (…). – Maya Zbib, Liban/ Regizoare de teatru, interpretă, scriitoare, co-fondatoarea companiei de teatru Zoukak (Țările Arabe)

(…) Mass media, ştiinţa şi tehnologia, ne-au făcut puternici precum nişte demoni. De aceea, azi nu forma teatrului se află în criză, ci conţinutul, ceea ce transmite. Trebuie să atragem omul de azi, pentru a salva planeta şi, implicit, „teatrul”. La nivel pragmatic, arta actorului şi spectacolele live trebuie să fie accesibile încă de la vârste mici, să fie incluse în educaţia primară. Astfel, generaţiile viitoare vor fi mai sensibile, mai generoase cu viaţa şi cu natura. Folosim limba în acest mod, prin teatru, putem educa oamenii să fie mai respectuoşi cu Pământul şi cu alte planete. Mai mult, teatrul va deveni foarte important pentru viaţă şi supravieţuire; el va da putere atât actorului, cât şi spectatorului, fără ca aceştia să se ameninţe reciproc, în această eră cosmică aşezată sub semnul apropierii, al vieţuirii împreună (…). – Ram Gopal Bajaj, India/ Regizor de teatru, actor de teatru şi film, academician, fost director al Școlii Naţionale de Teatru din Delhi (Asia Pacific)

Într-o zi,
Un Om se hotărăşte să-şi pună întrebări în faţa unei oglinzi (un public),
Să-şi inventeze răspunsuri şi, în faţa acestei oglinzi (publicul său),
Să se critice, să-şi ia în râs propriile întrebări şi răspunsuri,
Să râdă sau să plângă, nu contează ce, dar la final
Să salute şi să binecuvânteze oglinda (Publicul său)
Pentru că i-a acordat această clipă de ciudă şi de răgaz,
Se apleacă şi o salută pentru a-şi exprima recunoştinţa şi respectul…
În adâncul lui, căuta Pacea,
Pacea cu el însuşi şi cu oglinda lui:
Făcea teatru…(…) – Were Were Liking, Coasta de Fildeş/ Artist pluridisciplinar (Africa) (traducerea în limba română: Ligia Soare)

Foto Dragos Cristescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *