free download 78 travel guides written by experts

Ciocarlia

CiocarliaDezső Kosztolányi
Editura ALLFA

Sunt unele romane care cuceresc prin actiune, altele prin faptul ca lasa o amprenta, ca iti permit, intr-un fel, sa cunosti oameni, sa intelegi atmosfera si viata din anumite locuri si perioade. Dezső Kosztolányi le arata cititorilor cum era viata pe la 1900 intr-un targ mic din tara numita astazi Ungaria – atunci parte din Imperiul Austro-Ungar.

Evenimentele importante ale momentului (inclusiv primele semne ale comunismului) sunt resimtite abia ca stiri „diverse” din ziare – comentate, firesc, la carciuma sau intalnirile localnicilor. De altfel, locuitorii se intalneau foarte des dintr-un motiv aparte:

„La Sárszeg, toata lumea se intalnea cu toata lumea de mai multe ori pe zi, indiferent daca voia sau nu, pentru ca orasul era astfel construit incat, oriincotro s-ar fi indreptat locuitorii lui, drumul lor trecea inevitabil si prin piata. Oamenii abia daca se salutau, doar isi faceau semne din priviri. Intalnirile la colt de strada nu le provocau mai multe emotii decat intalnirile dintre membrii unei familii in propria casa.”.

Avem asadar de-a face cu o zona „protejata”, inchisa din unele puncte de vedere, intocmai ca familia Ciocarliei. Fata, deloc frumoasa, nici prea inteligenta, nemaritata (si fara mari sanse de a ajunge sa se casatoreasca) ajunge insa sa plece de acasa intr-o vizita – nu foarte lunga – la niste rude. Parintii, Akos si Antonia, se vad dintr-o data scosi din rutina obisnuita si, treptat, isi aduc aminte de lucrurile care le faceau placere: mersul la teatru, abandonat pentru ca fetei nu ii place mirosul de acolo, iesitul la restaurant, lasat si el deoparte din cauza Ciocarliei.

Lucrurile nu mai sunt la fel. Nu mai pot fi la fel. Dar iesirea din rutina o schimba si pe Ciocarlia. Ce se intampla daca se intoarce ea acasa, va lasam sa aflati din roman.

„Nu poti sa-ti traiesti viata ca pe o comedie sau ca pe un bal mascat.”

Adaugam doar ca despre autor, Péter Esterházy spune ca „a avut o contributie esentiala la prefacerea limbii literare maghiare”, in timp ce The Irish Times considera romanul o capodopera. Un scriitor maghiar pe care merita sa il descoperiti, Ciocarlia fiind un roman accesibil oricui, in care personajele care apar devin simboluri ale perioadei si locului (actori, invatatori care iubesc bautura, poeti ratati), iar drama Ciocarliei poate fi drama multora, indiferent de momentul in care s-ar petrece. Un roman despre rutina, despre iubire, despre viata care nu e perfecta, despre oameni asa cum sunt, o fresca a unui targ din Imperiul Austro-Ungar.

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *