free download 78 travel guides written by experts

„Ciobanasul pe Valea Doftanei” a lui Grigorescu se inclina in fata Angelei Gheorghiu

Opera Națională București va fi gazda unei premiere absolute în România: prima transmisiune în direct (în condiții HD-high definition, prin satelit) a unui spectacol de la Opera Regală din Londra (Royal Opera House – Covent Garden). Iubitorii genului liric vor avea astfel ocazia unică să vizioneze una dintre cele mai importante producții ale prestigiosului teatru liric londonez – „FAUST”. Pentru publicul român, evenimentul va însemna, de asemenea, șansa de a se reîntâlni cu una dintre cele mai valoroase voci lirice ale lumii: soprana Angela Gheorghiu, care va interpreta rolul Margaretei.

Susţinând acest proiect îndrăzneţ iniţiat de Opera Naţională, Casa Artmark reprogramează Licitația anuală de Impresionism și Postimpresionism Românesc care ar fi trebuit să se desfăşoare la aceeaşi dată. Licitaţia va avea loc joi, 29 septembrie, orele 19.30 şi va fi găzduită tot de Opera Naţională din Bucureşti.

Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism Românesc pregătita de Artmark aduce în atenţia colecţionarilor aproximativ 120 de opere de pictură care ilustrează pătrunderea, asimilarea şi continuarea principiilor impresionismului în spaţiul românesc, mediu care s-a dovedit, o lungă perioadă, fertil influenţelor acestei mişcări artistice revoluţionare. Operele sunt semnate de artişti români de prestigiu precum Nicolae Grigorescu, Samuel Mutzner, Nicolae Dărăscu, Nicolae Vermont, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Adam Bălţatu, Camil Ressu, Ion Ţuculescu etc. Valoarea totală medie a loturilor licitaţiei depăşeşte un milion de euro, iar 75% dintre ele au preţuri de până la 5.000 €. Printre artiştii ale căror opere pornesc în licitaţie de la valori mai mici de 1.000 € se numără Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Spiru Chintilă, Iosif Rosenblut, Lucian Grigorescu etc.

Una dintre piesele centrale ale Licitaţiei de Impresionism şi Postimpresionism Românesc este opera „Întoarcerea de la târg” semnată de Nicolae Grigorescu, pictură aparţinând perioadei de maturitate a creaţiei grigoresciene. Valoarea sa estimativă este cuprinsă între 120.000 € şi 220.000 €.

„Ciobănaş pe Valea Doftanei” (est. 120.000 € – 220.000 €) şi „Ţărăncuţă cu fuior coborând spre casă” (est. 60.000 € – 120.000 €) sunt încă două opere de excepţie semnate de Nicolae Grigorescu, imagini emblematice pentru satul românesc tradiţional şi repere ale modernităţii în pictura românească, cu care se mândreşte această ediţie de început de an.

Licitaţia de Impresionism şi Postimpresionism Românesc s-a bucurat anul trecut de un număr mare de participanţi, peste 600 de iubitori de artă fiind prezenţi în sală, precum şi de performanţe fără precedent pentru piaţa de artă din România de la acea dată. Ediţia din acest an se anunţă a fi cel puţin la fel de memorabilă, aşteptându-se stabilirea unor noi recorduri de autor, în prezenţa publicului din sală şi a celor care vor urmări licitaţia online. Pentru prima dată în România, participarea la licitaţie este posibilă şi pe Internet, prin Artmark Live, serviciu care permite licitarea in timp real: o modalitate sigură, confortabilă şi discretă de a lua parte la principalele evenimente ale pieţei de artă româneşti.

Cu două seri înaintea licitaţiei de Impresionism, Artmark organizează o licitaţie cu tematică specială, dedicată perioadei monarhiei româneşti. Licitaţia România Regală propune opere de pictură şi sculptură realizate de membrii familiei regale sau omagiale, obiecte rare de argintărie şi porţelan, bijuterii aparţinând membrilor familiei regale şi aristocraţiei din Principate, ordine şi decoraţii instituite de Casa Regală, arme de paradă şi carte bibliofilă. Licitaţia România Regală va avea loc marţi, 27 septembrie, de la ora 19.30, la Opera Naţională Bucureşti.

Expoziţia loturilor celor două licitaţii poate fi vizitată începând de duminică, 25 septembrie, până în seara evenimentului, între orele 11.00 – 21.00.

Bucuresti, 21.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *