Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

„Ciobanasul” lui Grigorescu la prima Licitatie internationala de arta Romania – Moldova

Ediţia de anul acesta a Licitaţiei de Vară, organizată de Artmark, reprezintă un demers important pentru relaţiile culturale dintre cele două ţări vecine. La prima licitaţie internaţională, în sistem duplex Bucureşti – Chişinău, sunt scoase la vânzare lucrări de patrimoniu realizate de artişti consacraţi precum Grigorescu, Tonitza, Pallady sau Grigoraşenco, Ianchelevici şi mulţi alţii. „Ciobănaşul” lui Grigorescu este cap de afiş, organizatorii aşteptându-se să fie vândut cu 150.000 – 250.000 €.

Opera vedetă a acestei licitaţii este pictura „Ciobănaş cu turma de oi” semnată de Nicolae Grigorescu (ulei pe pânză, 65 x 43 cm). Tabloul ilustrează una dintre imaginile cele mai cunoscute din arta românească, ciobănaşul lui Grigorescu, motiv caracteristic pentru satul românesc tradiţional, de la începutul secolului XX. Personaj îndrăgit de artist, ciobănaşul apare deseori în picturile maestrului, însoţit de câine şi de turma de oi, cu bâta pe umăr sau sprijinindu-se în ea, în mijlocul unui peisaj deluros.

Capodopera grigoresciană deschide seria celor aproximativ 30 de picturi cu provenienţe ilustre, grupate în cea mai valoroasă secţiune a licitaţiei, Tezaur. „Ciobănaş cu turmă de oi” provine din colecţia Scarlat C. Arion (1868 – 1937), deputat şi senator în Parlamentul de dinainte de război. Pictura s-a păstrat timp de un secol în familia demnitarului, ajungând mai târziu într-o importantă colecţie privată bucureşteană.

Nicolae Tonitza semnează o altă vedetă a licitaţiei, „Nud văzut din spate” (ulei pe carton, 70 x 60,5 cm). Realizată între anii 1929 – 1932, pictura este încă o bijuterie a creaţiei maestrului, care iese pe piaţa de artă, de această dată din importanta colecţie bucureşteană Horia Zaharia. Preţul estimativ este cuprins între 100.000 – 200.000 €. Tema nudului reprezintă, alături de portretele de copii, unul dintre capitolele cele mai apreciate ale operei lui Tonitza, care i-a adus, de altfel, şi recordul de vânzare pe piaţa românească: „În iatac” a fost adjudecată, în Licitaţia de Iarnă 2011, cu 290.000 €. Preţul nu a fost depăşit, deocamdată, de alte opere adjudecate în licitaţiile publice din România.

În cadrul Licitaţiei de Vară mai sunt oferite încă şapte opere semnate de Nicolae Tonitza: picturi, desene şi lucrări în alte tehnici de culoare, unele cu preţuri de pornire sub 300 €. Alături de acestea se află opere ale marilor maeştri români şi basarabeni, dintre care nu lipsesc cei mai căutaţi şi bine cotaţi artişti din piaţă.

Printre operele de artă basarabeană prezente în Licitaţia Internaţională Artmark se numără „Scenă de luptă la Lipnic”, de Leonid Grigoraşenco (49 x 68,5 cm, est. 2.000 – 4.000 €), renumit pentru compoziţiile sale cu subiecte istorice. Acuarela ilustrează un episod al luptei din 1470 conduse de Ştefan cel Mare şi Sfânt împotriva Hoardei de Aur, în apropierea Nistrului, după relatările cronicarului Grigore Ureche.

Licitaţia va avea loc pe data de 12 iunie, la J.W. Marriott Grand Hotel din Bucureşti şi simultan, în Republica Moldova, la Palatul Republicii (Parlamentului) din Chişinău. Expoziţia lucrărilor scoase la vânzare mai poate fi vizitată şi în acest week-end, inclusiv duminică, 10 iunie, între orele 10:00 – 19:00, la sediul Artmark din Palatul Cesianu – Racoviţă.

Bucuresti, 08.06.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *