free download 78 travel guides written by experts

CINEMAX – Recomandari februarie

PREMIERE

1981
1981

27, 28
Comedie, Canada, 2009
R: Ricardo Trogi
D: Sandrine Bisson, Jean-Carl Boucher

Realizatorul de film Ricardo Trogi rememoreză evenimentele care au avut loc atunci când familia sa a ales să se mute într-un loc nou, iar el avea unsprezece ani.

Urmăriți o peliculă care a obținut trei nominalizări la Genie Awards, este vorba despre “1981” sau “Anul în care am devenit un mincinos”.

BLACK AND WHITE (1999)
Alb-negru

21, 27
Dramă, SUA, 1999
R: James Toback
D: Ben Stiller, Robert Downey Jr., Elijah Wood, Claudia Schiffer, Scott Caan

James Toback realizează o peliculă în care se oprește asupra culturii “white and black” mixate pe străzile din Manhattan. Este ca și cum privim două filme care intră în coliziune.

Povestea peliculei “Alb-negru“ se derulează pe străzile din New York, iar protagoniști sunt reprezentanții a două lumi foarte diferite care ajung să se ciocnească. Sam și soțul ei, Terry, sunt realizatori de documentare și îi urmăresc pe tinerii care fac parte dintr-un grup de caucazieni adolescenți, este vorba despre Raven, Charlie, Will, Marty și Wren. Celălat “univers”, Harlemul, lumea oamenilor de culoare, este reprezentat de către rapper-ul Rich Bower, partenerul său în ale muzicii, Cigar, și jucătorul de baschet Dean. Din distribuție, Robert Downey Jr., Brooke Shields, Elijah Wood, Claudia Schiffer, Mike Tyson.

Oare ce se poate întâmpla în situația în care cele două lumi se amestecă?

BODY DOUBLE
Dublura

25
Thriller, SUA, 1984
R: Brian De Palma
D: Melanie Griffith, Craig Wasson, Gregg Henry, Deborah Shelton, Guy Boyd

Brian De Palma, un maestru al suspansului modern, vă invită să deveniți martorii unui joc al seducției, misterului și crimei. Pelicula îl are în centrul său pe Jake Scully (Craig Wasson), un actor care, în clipa în care se întoarce acasă, are parte de o surpriză de proproții. El o găsește pe iubita lui cu altcineva, așa că, pasul următor pentru acesta este căutarea unei noi locuințe. Coincidența face ca, exact în acest moment, un coleg de-al său să îl roage să aibă grijă de casă lui în timp ce va fi plecat. La foarte scurt timp după mutare, Jake are deja o vecină preferată, este vorba despre Gloria (Deborah Shelton), o femeie foarte frumoasă pe care el o urmărește obsesiv cu ajutorul unui telescop. Povestea se complică dincolo de orice închipuire, deoarece Scully vede cum Gloria este asasinată și decide să pornească în urmărirea ucigașului. Ancheta pe care o pornește pe cont propriu îl aduce pe eroul poveștii în lumea filmelor porno.

Pelicula i-a adus lui Melanie Griffith o nominalizare la Globurile de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar și un premiu din partea National Society of Film Critics.

CALIFORNIA SPLIT
California poker

25, 26
Dramă, SUA, 1974
R: Robert Altman
D: George Segal, Elliott Gould

După o perioadă plină de ghinioane, doi prieteni pe care îi unește obsesia pentru jocurile de noroc ajung ca, împreună, să fie împreună favoriții Fortunei. Însă, asta nu va dura la nesfârșit.

Un parior înrăit pe care norocul îl cam ocolea de ceva vreme se întâlnește cu un spirit liber. Pelicula se oprește mai ales asupra prieteniei dintre cei doi, este vorba despre Bill Denny (George Segal) și Charlie Waters (Elliott Gould) și pe felul în care aceasta evoluează. La început, Bill nu era dependent de viața de jucător de poker, însă asta se va schimba curând, deoarece, ajuns în culmea disperării, el își amanetează cea mai mare a bunurilor și, împreună cu Charlie, pleacă la Reno pentru cea mai importantă partidă de poker. Pelicula lui Robert Altman este turnată în cea mai mare parte în cazinouri, iar cei doi protagoniști câștigă și pierd (mai ales câștigă), sunt jefuiți și beau până nu mai știu pe ce lume sunt. Împreună, ei par a fi favoriții Fortunei, însă, bineînțeles că asta nu va dura la nesfârșit. Banii pe care îi câștigaseră atât de ușor se topesc la fel de repede, iar Bill îi spune lui Charlie că vrea să se întoarcă acasă și pare să nu glumească deloc în legătură cu asta.

EL PATIO DE MI CARCEL
Curtea închisorii mele

1, 19
Dramă, Spania, 2008
R: Belén Macias
D: Verónica Echegui, Ana Wagener, Candela Pena

“Curtea închisorii mele“ este o poveste despre femei. Femei în detenție, femei excluse care nu își mai găsesc locul și rostul în libertate, dincolo de gratiile penitenciarului.

Povestea lui Belén Macias se întâmplă în Madrid, iar protagoniste sunt niște femei care, din diferite motive, ajunseseră în spatele gratiilor și care nu se pot adapta vieții din afara închisorii. Astfel, Isa și prietenele ei, Dolores, o țigancă care își omorâse soțul, Rosa, o prostituată fragilă, și Ajo, înfințează o trupă de teatru. Ideea lor este foarte bine primită, iar trupa de teatru este susținută și de Adela, directoarea penitenciarului.

HACKERS (1995)
Virus distrugător

7, 8, 16, 20, 25
Thriller, SUA, 1995
R: Iain Softley
D: Jonny Lee Miller, Angelina Jolie, Jesse Bradford, Fisher Stevens, Renoly Santiago

Eroii peliculei lui Iain Softley sunt niște tineri hackeri care nu au dificultăți în a alege între bine și rău, iar ceea ce îi preocupă este să aibă parte de distracție, nu de plictiseală.

Urmăriți povestea unui tânăr care este arestat de către Serviciile Secrete americane pentru că realizase un virus de calculator. De asemenea, el nu mai are voie să se mai atingă de computer, decât după ce va împlini 18 ani. După câțiva ani, eroul poveștii și niște prieteni de-ai săi găsesec o cale pentru a lansa un alt virus distrugător.

I’M NOT HARRY JENSON
Nu sunt Harry Jenson

11, 24
Thriller, Noua Zeelandă, 2009
R: James Napier Robertson
D: Gareth Reeves, Jinny Lee Story, Marshall Napier, Ian Mune, Ilona Rodgers

Povestea unui scriitor care și-a imaginat grozăvenii, inspirându-se din realitate. El ajunge să creadă că își pierde mințile, trăind un coșmar care părea desprins dintr-una din cărțile sale. Însă, din păcate pentru el, ceea ce i se întâmplă este mai mult decât real.

Stanley Merse scrie romane, inspirându-se din crime care chiar s-au întâmplat. De ceva vreme, el are coșmaruri care au legătură cu ultima sa carte, mai precis cu eroul romanului, este vorba despre Harry Jenson. Speriat că își pierde mințile, Stan decide să plece într-o călătorie, iar locul ales este o pădure. Însă, când se trezește în prima dimineață, Stanley realizează că este prins în capcana unui scenariu din viața reală, căci are sânge pe mâini, iar coșmarul scapă de sub orice control.

JUDE
Jude

4, 14
Dramă, Marea Britanie, 1996
R: Michael Winterbottom
D: Christopher Eccleston, Kate Winslet, Rachel Griffiths, June Whitfield, Liam Cunningham

“Jude” sau povestea unei iubiri imposibile, căci el este căsătorit cu o femeie care l-a păcălit să o ia de nevastă, iar ea este măritată cu un nobil violent. În plus, cei doi sunt și veri. Faptul că sunt rude trece în plan secund, deoarece ceea ce este mai important pentru ei este că se iubesc. Cum se întâmplă în astfel de situații, pentru alegearea de a trăi în păcat, eroii principali ai filmului sunt respinși de către oamenii din oraș. Din distribuție, Christopher Eccleston și Kate Winslet.

Este dificil să găsești un răspuns. Oare cum este mai bine? Să îți urmezi visele sau să te lași în voia sorții…

KNOCKIN’ ON HEAVEN’S DOOR
Să baţi la poarta cerului

Comedie, Germania/Belgia, 1997
11, 16, 24
R: Thomas Jahn
D: Til Schweiger, Jan Josef Liefers, Thierry van Werveke, Moritz Bleibtreu, Huub Stapel

Doi bărbați care suferă de cancer în fază terminală își îneacă amarul în tequila și apoi decid să meargă împreună pentru a vedea oceanul, unul dintre ei pentru prima dată, iar celălat pentru ultima dată.

“Să baţi la poarta cerului” spune o poveste extraordinară. Eroii ei sunt doi tineri, Martin și Rudi, amândoi suferind de cancer în fază terminală. Ei se întâlnesc într-o cameră de spital îmediat după ce află teribila veste și încep să povestească. După ce găsesc o sticlă cu tequila, cei doi își îneacă disperarea în alcool, iar Marti află că Rudi nu văzuse niciodată oceanul. Amețiți de băutură și îmbrăcați în pijamale, ei fură o mașină și pornesc în marea călătorie. Se întâmplă că acest Mercedes să aparțină unui gangster care începe să îi urmărească imediat. Tinerii sunt dezlănțuiți și vor ca în această ultimă călătorie să își împlinească toate fanteziile și dorințele. Povestea devine una foarte palpitantă, deoarece în mașină găsesc 1.000.000 $ în cash și sunt urmăriți de gangsterii care vor să își recupereze mașina și banii, dar și de poliție.

LAST RIDE (2009)
Ultima călătorie

19, 23
Dramă, Australia, 2009
R: Glendyn Ivin
D: Anita Hegh, Rachel Francis, John Brumpton

Chook, un puști de zece ani, a știut că ceva nu este în ordine din clipa în care tatăl său l-a dus în mașină la miezul nopții. După ce ajung în deșert, având în față un viitor despre care nu știau absolut nimic, cei doi au parte de momente cu adevărat dramatice, fiind puși în situația de a se lupta pentru supraviețuire. Frumos, dar și dur în egală măsură, filmul lui Glendyn Ivin este o călătorie a deznădejdii și speranței.

Oare este posibil ca, orice ce-ai face, unele legături să fie sortite eșecului?

LES GRANDES CHALEURS (AKA. HEAT WAVE)
Val de căldură

20, 24, 28
Dramă, Canada, 2009
R: Sophie Lorain
D: Marie-Thérèse Fortin, François Arnaud, Marie Brassard, Yvan Benoît, François Létourneau

În povestea lui Sophie Lorain, o femeie de 52 de ani are o relație cu un tânăr de 20 de ani, un cleptoman fără leac.

Gisèle Cloutier, este o femeie de 52 de ani care trebuie să facă față unei situații inimaginabile. Pe patul de moarte, soțul ei îi mărturisește că a avut o legătură de durată cu altă femeie. Yannick Ménard, este un cleptoman incurabil în vârstă de 20 de ani care are la activ o încercare de suicid. El se îndrăgostește de Gisèle și, când află că aceasta a devenit văduvă, este în stare să meargă până în pânzele albe pentru a fi împreună cu ea.

MANG SHAN
Muntele blestemat

6, 22
Dramă, China, 2007
R: Yang Li
D: Huang Lu

China. O tânără care abia absolvise colegiul este răpită și apoi vândută unei familii de țărani.

Suntem în China, anul 1990. O poveste cutremurătoare dintr-o lume în care bebelușii de sex feminin sunt înecați și tinerele sunt vândute de familiile lor, ajungând sclave. Eroina filmului este Bai Xuemei (Huang Lu). Tânăra care abia absolvise colegiul, este răpită și apoi vândută unei familii de țărani. Deși este sfătuită să se resemneze de către cele care se aflau în situația ei de câțiva ani și aveau deja copii, Bai încearcă să scape, dar este prinsă și bătută. Cu toate acestea, ea nu renunță, trăind doar pentru ziua în care va putea evada de acolo.

METROPIA
Metropia

4, 27
Animație, Suedia, 2009
R: Fredrik Edin
Voci: Vincent Gallo, Juliette Lewis, Udo Kier

Imaginați-vă cum ar fi dacă cineva ar putea să vă audă gândurile.

Într-un viitor apropiat, rezervele de petrol sunt aproape epuizate, iar Europa este conectată printr-o serie de tuneluri subterane. În timp ce naviga prin aceste tuneluri, Roger aude tot felul de voci, dar mai ales una este aceea care îl pune pe gânduri. Căutând cu disperare o cale de a scăpa de toate vocile acelea, Roger nu face decât să se afunde într-o conspirație bizară de control al minții și trupului.

NIGHT SHIFT
Afacere de noapte

15, 20
Comedie, SUA, 1982
R: Ron Howard
D: Henry Winkler, Michael Keaton, Shelley Long, Gina Hecht, Pat Corley

Povestea unei idei năstrușnice prinde contur. Unul dintre cei care lucrează în schimbul de noapte la morga orașului New York se gândește cum ar fi dacă, pe timpul nopții, morga ar fi transformată în… bordel.

Acțiunea peliculei este centrată asupra lui Chuck (Henry Winkler), un bărbat care lucrează în schimbul de noapte la morga orașului New York. Nimic nu pare să meargă bine în viața acestuia. Logodnica lui are pretenții de scorpie, la serviciu este trecut de la tura de zi la cea de noapte. În plus, el niciodată nu primește sandvciul pe care îl comandă, iar câinele vecinului îl urmărește în fiecare zi. La toate acestea se adaugă și faptul că vecina sa, Belinda (Shelley Long), o femeie absolut încântătoare, se dovedește a fi o prostituată, iar noul său coleg, Bill Blazejowski (Michael Keaton) este un guraliv care îi face într-una capul mare cu tot felul de idei. Chuck se îndrăgostește în secret de Belinda, iar când proxenetul acesteia este asasinat și ea este bătută de un client, el începe să se gândească la cum ar putea să o ajute ținând cont de ideea de business pe care o avea Bill. Cel din urmă era de părere că, pe tipul nopții, morga ar putea fi transformată în… bordel. Dacă nu v-a trecut până acum prin minte cum este posibil să faci bani punând împreună prostituția și morga orașului, urmăriți acest film! Cei care au realizat scenariul au fost cu adevărat sclipitori.

Pelicula i-a adus lui Henry Winkler o nominalizare la Globurile de Aur la categoria cel mai bun actor. De asemeanea, Michael Keaton a primit un premiu la Kansas City Film Critics Circle.

RIDING IN CARS WITH BOYS
Băieţii din viaţa mea

18, 19, 23, 24, 27
Dramă, SUA, 2001
R: Penny Marshall
D: Drew Barrymore, Brittany Murphy, Steve Zahn, James Woods, Adam Garcia

Născută în 1950, Beverly este o fată ambițioasă care a crescut într-un cartier muncitoresc din Connecticut. Tatăl ei era un tip dur, dar avea o inimă mare, vorbim despre un polițist care avea tot timpul răbdare pentru a asculta problemele fiicei sale. Mama sa era o femeie nervoasă care se gândea întotdeauna la ceea ce era mai rău. Încă de când era mică, lui Beverly i-a plăcut literatura și visa să meragă să studieze la New York, dorindu-și să devină scriitoare. Cu timpul, cum era firesc, ea a început să fie interesată și de băieți, astfel încât pe la 15 ani s-a îndrăgostit nebunește de un coleg. Însă, dorind să iasă în evidență, la o petrecere ea ajunge într-o situație jenantă, iar Ray un tânăr de 18 ani, îi ia apărarea și cei doi încep să se întâlnească. Firesc, un lucru duce către altul, iar povestea devine din ce în ce mai complicată.

Într-o singură zi, viața ta se poate împlini sau poate să fie distrusă. Se întâmplă ca, în existența unui om, să existe patru sau cinci (câteva) zile care pot schimba totul.

SUNSET
Amurg

9, 10, 15, 27, 28
Comedie, SUA, 1988
R: Blake Edwards
D: Bruce Willis, James Garner, Mariel Hemingway, Kathleen Quinlan, Malcolm Mcdowell

Suntem în 1929, la Hollywood, iar eroii poveștii sunt două legende ale Americii, actorul de western-uri Tom Mix (Bruce Willis) și șeriful Wyatt Earp (James Garner). Cei doi încalcă orice regulă, iubesc orice femeie le iese în cale, își sumă orice risc și reușesc să înlăture misterul din una dintre cele mai șocante crime din Beverly Hills. Complicațiile care apar la tot pasul devin de-a dreptul comice din clipa în care cei doi încearcă să rezolve o crimă.

În regia lui Blake Edwards, pelicula “Amurg” a primit o niminalizare la Oscar pentru cele mai bune costume.

THE BANNEN WAY
Metoda Bannen

23
Thriller, SUA, 2010
R: Jesse Warren
D: Mark Gantt, Vanessa Marcil, Gabriel Tigerman, Michael Ironside, Robert Forster

Mafioți, polițiști, femei frumoase, scene de sex sălbatic și o cutie misterioasă în jurul cărei se tot agită o grămadă de oameni, fără ca vreunul să știe ce se află înăuntru.

Enjoy!

THE BE ALL AND END ALL
Cel mai important

13, 28
Dramă, Marea Britanie, 2009
R: Bruce Webb
D: Josh Bolt, Liza Tarbuck, Neve Mcintosh

La cinseprezece ani, Robbie (Josh Bolt) are o singură dorință importantă. El vrea neapărat să-și piardă virginitatea. Numai că, situația este una foarte specială, deoarece el se află în spital, suferind de o problemă cardiacă foarte gravă. Oare cine ar încerca în această caz să îl ajute să își îndeplinească ultima dorință?

THE GREAT SANTINI
Marele Santini

14, 15, 18, 26
Dramă, SUA, 1979
R: Lewis John Carlino
D: Robert Duvall, Blythe Danner, Michael O’Keefe, Stan Shaw, Lisa Jane Persky

Copiii familiei Meechum și mama lor îl urmează pe capul familiei oriunde îl cheamă datoria pe acesta. Bull Meechum (Robert Duvall) este pilot al Marinei americane, iar acțiunea se petrece în vremea anilor pașnici dinnaintea Războiului din Vietnam. Cel căruia îi place să creadă despre el că este “Marele Santini” este un maniac, fiind violent cu familia sa. De fapt, cel mai important lucru pe care l-a făcut a fost acela de a-și lăsa familia să îl iubească. Apropiindu-se cu pași repezi de maturitate, Ben Meechum (Michael O’Keefe) se străduiește să obțină aprobarea și bunăvoința tatălui său, care era un tip agresiv și avea frustrări în ceea ce privește cariera lui de pilot marin. Din momentul în care Ben se împrietenește cu Toomer, un tânăr de culoare, în familie apar și teniuni rasiale care duc la violență, iar Ben trebuie să găsească o cale pentru a reuși să se împace cu tatăl său.

Pelicula regizată de Lewis John Carlino a primit două nominalizări la Oscar pentru Robert Duvall (cel mai bun actor în rol principal) și Michael O’Keefe (cel mai bun actor în rol secundar). De asemenea, pelicula “Marele Santini” a mai fost răsplătită cu o nomonalizare la Globurile de Aur pentru debut (Michael O’Keefe) și cu premii la Kansas City Film Critics Circle Awards, Montréal World Film Festival.

THE PIRATES WHO DON’T DO ANYTHING: A VEGGIETALES MOVIE
Piraţii care nu fac nimic: Poveşti din ţara legumelor

19, 20, 24, 28
Animație, SUA, 2008
R: Mike Nawrocki
Voci: Phil Vischer, Mike Nawrocki, Cam Clarke, Laura Gerow, Yuri Lowenthal

Timidul Elliot (Larry the Cucumber), leneșul Sedgewick (Mr. Lunt) și înfumuratul George (Pa Grape) visează la ziua în care vor reuși să joace într-un show despre pirați. Cu toate problemele pe care le au, momentul în care își vor împlini visul pare a fi foarte îndepărtat. Cu toate acestea, nici nu își imaginează ce surpriză li se pregătește și cât de repede. Ei vor avea parte de mai mult decât ar fi îndrăznit să spere, căci ajung să călătorească în timp, în secolul al XVII-lea, și se vor lupta cu niște pirați adevărați. În cele din urmă, ei vor reuși să o salveze pe prințesă, vor restabili pacea. Această experiență îi va face să înțeleagă că nu sunt doar niște leneși. Înapoi în zilele noastre, ei reușesc să se angajeze ca actori pentru a interpreta ceea ce știau cel mai bine: roluri de pirați.

THE SCOUTING BOOK FOR BOYS
Manualul cercetaşului

16, 26
Dramă, Marea Britanie, 2009
R: Tom Harper
D: Holly Grainger, Thomas Turgoose, Steven Mackintosh

Un fel de poveste de iubire…

În clipa în care David descoperă că cea mai bună prietenă a lui este obligată să plece din parcul de rulote, este de acord să o ajute să fugă. Dar, după ce planul lor începe să fie cunoscut, secretele care ies la lumină îi vor schimba viața într-un fel pe care nu și l-ar fi imaginat.

THE TIME TRAVELER’S WIFE
Soţia călătorului în timp

12, 13, 22, 28
Romantic, SUA, 2009
R: Robert Schwentke
D: Alex Ferris, Eric Bana, Michelle Nolden, Rachel McAdams

Cât de mult trebuie să iubești un om ca să accepți să-i fii soție, deși știi foarte bine că este vorba despre un călător în timp?

Când Henry DeTamble (Eric Bana) o întâlnește pe Clare Abshire (Rachel McAdams) într-o bibliotecă din Chicago, amândoi înțeleg că el este un călător în timp. Urmăriți o peliculă romantică emoționantă despre un călător în timp care era așa datorită (sau din cauza) genelor moștenite pe linie paternă. Zestrea cu care venise pe lume îl făcea ca, involuntar, să călătorească în timp, iar din această cauză are de suferit mai ales mariajul său. Faptul că dispare și apare fără veste, iar la întoarcere vine cu informații despre viitorul lor face ca lucrurile să fie foarte dificile petru Clare.

THE WIND IN THE WILLOWS (AKA. MR. TOAD’S WILD RIDE)
Vântul prin sălcii

2, 3, 7, 8, 19
Comedie, Marea Britanie, 1996
R: Terry Jones
D: Steve Coogan, Eric Idle, Terry Jones, Antony Sher, Nicol Williamson

Terry Jones este cel care a realizat scenariul, regia și l-a interpretat pe Toad în această strălucită adaptare a celebrei “Vântul printre sălcii”, o poveste clasică pentru copii scrisă de Kenneth Grahame. Aceată călătorie amuzantă prezintă aventurile prin care trec Toad, Mole (Steve Coogan), Rat (Eric Idle) și Badger (Nicol Williamson. Împreună, aceștia încearcă să salveze lumea în care trăiesc de excesiva industrializare. O poveste fermecătoare cu personaje colorate foarte determinate, o istorie pentru cei mari, dar și cei mici care poate fi privită și ca o satiră la adresa societății britanice.

WELCOME HOME, ROSCOE JENKINS
Bun venit acasă, Roscoe Jenkins!

5, 6, 17, 18, 21
Comedie, SUA, 2008
R: Malcolm Lee
D: Martin Lawrence, Margaret Avery, Joy Bryant, Louis C.K., Michael Clarke Duncan

Pentru eroul poveștii lui Malcolm Lee întoarcerea acasă este foarte departe de ceea ce înseamnă vacanță.

R.J. (Martin Lawrence) este gazda unui show de televizune care este adus cu picioarele pe pământ de vizita pe care le-o face celor din familie. Datorită emisiunii, el ajunge celebru și se bucură de un anumit stil de viață. Însă, înapoi acasă după nouă ani, cel adorat de milioane de fani este din nou "Roscoe". "Roscoe" și atât. Familia sa nu pare deloc impresionată de faima de care acesta se bucura în Los Angeles. Deși vorbim despre un superstar în LA, aici, în Dry Springs, rămâne unul dintre cei de acolo.

WHITEOUT
Coşmarul alb

26
Acțiune, SUA, 2009
R: Dominic Sena
D: Tom Skerritt, Kate Beckinsale, Gabriel Macht

Carrie Stetko, pilotul Delfy și Dr. John Fury zboară către Polul Nord pentru cercetări după ce un pilot anunță că este posibil să fi văzut un cadavru în zăpadă. Aceștia descoperă că cel care zăcea fără suflare în zăpadă era geologul Weiss. În scurt timp, Carrie are și dovada că acesta fusese asasinat. Povestea se complică din ce în ce mai tare, deoarece continuă să apară cadavre, iar cea vizată ajunge să fie chiar Carrie, care reușește să scape. Pericolul este cu atât mai mare cu cât atacatorul este în stare de orice pentru a-i împiedica pe cei care doresc să afle adevărul despre ceea ce se întâmplă acolo.

WILD THINGS: FOURSOME
Joc periculos 4

18
Suspans, SUA, 2010
R: Andy Hurst
D: Jillian Murray, Marnette Patterson, Ashley Parker Angel, John Schneider, Ethan S. Smith

Miliardarul Ted Wheetly este destul de dur cu petrecărețul său fiu, Carson (Ashley Parker Angel), care este de părere că fustangiul său tată a avut o contribuție majoră la moartea mamei lui din cauza felului în care se comporta. Ted își pierde viața într-un accident de șalupă, iar cel trimis să investigheze cazul este Frank Walker (John Schneider). Pe măsură ce ancheta avansează detectivul devine din ce în ce mai suspicios în legătură cu motivul inițial al morții, luând în calcul foarte serios varianta uciderii cu sânge rece.

CARRYOVER MOVIES

AGAINST ALL ODDS
Pe urmele lui Jessie

Romantic, SUA, 1984
R: Taylor Hackford
D: Rachel Ward, Jeff Bridges, James Woods, Alex Karras, Jane Greer

Urmăriți o provocatoare poveste în care pasiunea ține capul de afiș și din care nu lipsesc pericolul, dorința și corupția.

Terry Brogan (Jeff Bridges), un fost fotablist profesionist destul de cinic, este angajat să o găsească pe Jessie Wyler (Ward), răsfățata iubită a lui Jake Wise (James Woods), un gangster care este și patronul unui club de noapte din Los Angeles. Din spusele acestuia, femeia l-a înjunghiat, după care a dispărut cu 50.000 de dolari. Însă, Terry va uita de rolul pe care ar fi trebuit să îl aibă în această încurcată idilă, imediat după ce, undeva pe o insulă din Mexic, o va găsi pe frumoasa Jessie, de care se va îndrăgosti pe loc. Cei doi sunt tot mai atrași unul de celălat, astfel încât întoarcerea în California este una dintre ultimele lor preocupări. În acest timp, Jake devine tot mai iritat de întârzierea intervenită și, intuind că acolo se petrece ceva, îl trimite pe Sully (Alex Karras) să dea de urma celor doi. Povestea devine una foarte complicată, deoarece este foarte posibil ca Terry să fi pariat pe o iubire care îl poate costa viața.

DOM ZA VESANJE (AKA. TIME OF THE GIPSIES)
Vremea ţiganilor

Dramă, Iugoslavia, 1988
R: Emir Kusturica
D: Davor Dujmovic, Bora Todorovic, Ljubica Adzovic, Sinolicka Trpkova, Husnija Hasimovic

Un tânăr țigan care are puteri telekinetice este sedus de posibilitatea de a scăpa de sărăcie, oferindu-i-se ocazia de a câștiga rapid bani. Atmosfera se precipită după ce el acceptă să treacă de partea cealaltă a legii. Această decizie va pune în pericol viața lui, dar și pe aceea a celor dragi ai săi.

Perhan (Davor Dujmovic) este un adolescent țigan care poate muta obiectele din loc cu puterea minții. Ahmed (Bora Todorovic), un individ certat cu legea, îl convinge pe tânăr să le părăsească pe devotata lui bunică (Ljubica Adzovic) și pe iubita sa, Azra (Sinolicka Trpkova). Scopul plecării sale este acela de a face împreună cu Ahmed niște bani ilegal. Pe măsură ce timpul trece, el se afundă tot mai mult în lumea lui Ahmed, dar Perhan speră că va veni ziua în care va avea suficienți bani, astfel încât să se poată întoarce acasă pentru a o cere de soție pe aleasa lui.

Pe lângă alte premii, pelicula i-a adus lui Emir Kusturica un premiu César și unul la Cannes, ambele la categoria cel mai bun regizor, precum și o nominalizare la Golden Palm.

EL ARRIERO
Cărăuşul

Dramă, Columbia, 2009
R: Guillermo Calle
D: Julián Díaz, Paula Castano, María Cecilia Sánchez, Paco Hidalgo, Carmenza Cossio

Un columbian sărac ajunge să facă bani în lumea cocainei, așa că se întoarce la femeia pe care o iubea pentru a o cere de soție. Dar, el nu se oprește aici. El întâlnește o altă tânără pe care o consideră fasinantă, se îndrăgostește și de aceasta și decide că vrea să le păstreze pe amândouă. O vreme…

“Sunt Ancizar López și sunt columbian. Locuiesc în Madrid și sunt îndrăgostit de două femei: Virginia, soția mea, și Lucía, iubita mea. Nu sunt traficant de droguri, ci mă ocup de exportul de cocaină, iar acestea sunt două business-uri foarte diferite. Inima mea aparține celor două femeie din viața mea. Ele au reprezentat cândva gloria mea, iar astăzi sunt motivul prăbușirii mele. Pe Virginia am întâlnit-o în Barranquilla, dar, pentru că n-aveam o lețcaie, mama ei m-a amenințat că mă omoară dacă nu dispar din viața fiicei sale. Așa că a trebuit să ne despărțim. Desigur, m-am întors la Virginia după ce am reușit să câștig bani și am cerut-o de soție. Mai târziu, în viața mea a apărut Lucía, o tânără spaniolă fascinată. Am început o relație cu ea și am decis să le păstrez pe amândouă. Când am vrut să schimb această situație, m-am gândit să renunț la Lucía, însă, ca să se răzbune pe mine, ea i-a spus totul Virginiei. Soția mi-a luat toți banii, i-a dat și lui Lucía o parte din ei și au dispărut amândouă fără urmă. Lucía a fost amanta mea, așa că putea să mă trădeze, dar nu Virginia, căci ea a fost soția mea. Nu avea niciun drept să mă trădeze. Așa că am omorât-o.”

EXORCIST II: THE HERETIC
Exorcistul 2: Ereticul

Horror, SUA, 1977
R: John Boorman
D: Linda Blair, Richard Burton, Louise Fletcher, Max Von Sydow, Kitty Winn

Pelicula este urmarea uneia dintre cele mai terifiante povești care a fost ecranizată vreodată. Au trecut patru ani de când tânăra Regan MacNeil fusese posedată de demon și, după atâția ani, ea pare să fie pe calea cea bună în ceea ce privește împăcarea cu trecutul său. Acum, ea este adolescentă și merge la un psihiatru care are rolul de a o ajuta să-și depășească amintirile dureroase. Însă, există un preot care este convins că demonul poate reapărea oricând, a$a că o ține pe Regan sub observație. Din păcate, preotul avea dreptate.

I COME WITH THE RAIN
Odată cu ploaia

Thriller, Franța, 2008
R: Tran Anh Hung
D: Josh Hartnett, Lee Byung-Hun, Takuya Kimura, Shawn Yue, Tran Nu Yen Khe

Kline (Josh Hartnett), un fost polițist din Los Angels, este angajat de un om de afaceri important din Philipine care dorește să îi găsească fiul. Pentru a da de urmele lui Shitao (Takuya Kimura), Kline pleacă în Hong Kong. Pe măsură ce investigația avanasează, el cunoaște mai multe personaje bizare, printre aceștia și pe Su Dongpo (Lee Byung-hun), un traficant de droguri local, și pe frumoasa lui iubită, Lili (Tran Nu Yen Khe), care este dependentă de droguri. Fostul om al legii este distras de la cercetările sale, fiind bântuit de amintirile legate de Hasford (Elias Koteas), un criminal în serie care fusese motivul principal pentru care Kline renunțase să mai lucreze în poliție.

IN THE ELECTRIC MIST
Obsesii din trecut

Dramă, Franța, 2008
R: Bertrand Tavernier
D: Tommy Lee Jones, Peter Sarsgaard, John Goodman, Mary Steenburgen, Kelly Macdonald

Investigațiile unui detectiv din New Iberia, Louisiana, se complică suplimentar după ce acesta află că într-o mlaștină a fost descoperit un bărbat de culoare care fusese asasinat în urmă cu 35 de ani.

Suntem în New Iberia, Louisiana, acolo unde detectivul Dave Robicheaux se află pe urmele unui ucigaș în serie care omoară tinere. În timp ce mergea acasă de la un alt îngrozitor loc al crimei, Dave îl întâlnesște pe Elrod Sykes, un nume important pe firmamentul starurilor de la Hollywood. Actorul se află în oraș pentru că aici au loc filmările pentru noul său film. Acesta îi povestește lui Dave că văzuse un cadavru care plutea într-o mlaștină, era vorba despre cadavrul unui om de culoare care fusese ucis cu 35 de ani în urmă. Această descoperire aduce în prezent amintiri dureroase din trecutul detectivului care este de părere că există o legătură între cele două cazuri. Însă, pe măsură ce ancheta avansează, criminalul ajunge tot mai aproape de Dave și de familia acestuia.

L’AFFAIRE FAREWELL (AKA. FAREWELL)
Nume de cod: Farewell

Thriller, Franța, 2009
R: Christian Carion
D: Guillaume Canet, Emir Kusturica, Alexandra Maria Lara, Ingeborga Dapkunaite, Oleksii Gorbunov

În această peliculă care are la bază o întâmplare reală, un agent de spionaj începe să lucreze împotriva propriei țări, deoarece pune mai presus binele omenirii.

Sergei Grigoriev (Emir Kusturica) este un spion KGB din Uniunea Sovietică care ajunge să fie profund dezamăgit de ceea ce înseamnă viața în orânduirea comunistă. Convingerea lui este aceea că idealurile au fost compromise iremediabil de către actualii lideri și că, de dragul generațiilor viitoare, guvernul trebuie să fie înlăturat. Cu aceste gânduri, Grigoriev se împrietenește cu Pierre Froment (Guillaume Canet), un inginer francez care locuiește la Moscova și care nu are nici cea mai vagă idee că noul său amic este spion. În momentul în care este sigur de faptul că i-a câștigat încrederea, sovieticul începe să se folosească de prietenia lor. Grigoriev deținea niște documente clasificate și spera ca atunci când cei din CIA vor afla cât de mult știu sovieticii despre Statele Unite, va izbucni un conflict internațional.

Regizat de Christian Carion, L’Affaire Farewell (aka Farewell) are la bază povestea reală a agentului KGB Vladimir Vetrov. Din distribuție, Fred Ward, Willem Dafoe și David Soul.

LE HERISSON (AKA. THE HEDGEHOG)
Ariciul

Dramă, Franța, 2009
R: Mona Achache
D: Garance Le Guillermic, Anne Brochet, Togo Igawa

Acțiunea peliculei regizate de Mona Achache este plasată într-o clădire de apartamente de lux din Paris. Urmăriți povestea unei întâlniri foarte speciale dintre Paloma Josse (Garance LeGuillermic), o fetită de 11 ani extraordinar de inteligentă care are gânduri de suicid, Renée Michel (Josiane Balasko), o femeie discretă și singură ca era angajată ca paznic, și enigmaticului Kakuro Ozu (Togo Igawa), un om de afaceri din Japonia. Paloma nu este un copil obișnuit, așa că poate că tânărul Cupidon va găsi o cale de a-i aduce împreună pe Renee și Kakuro. În felul acesta, fata va avea suficiente dovezi pentru a ajunge la concluzia că viața merită să fie trăită, în ciuda turutor dificultăților pe care le aduce cu sine fiecare nouă zi.

PALOMA:
“Mă numesc Paloma. Locuiesc în Paris. Părinții mei sunt bogați, așa că și eu și sora mea se presupune că suntem la fel. Însă, în ciuda norocului și a bogăției, viața mi-a dat o lecție importantă”.

RENÉE:
“Sunt văduvă. Sunt scundă, dolofană și locuiesc singură cu o pisică lene$ă și grăsană. Nu mi-a plăcut școala niciodată și am fost toată viața mea săracă, discretă și neimportantă pentru cei din jur. Deși sunt politicoasă, rareori sunt amabilă, așa că oamenii nu prea mă plac, însă mă tolerează, deoarece corespund perfect jobului de portar pentru care sunt plătită”.

MARIA, IHM SCHMECKT’S NICHT! (AKA. WEDDING FEVER IN CAMPOBELLO)
Febra nunţii în Campobello

Comedie, Germania, 2009
R: Neele Leana Vollmar
D: Lino Banfi, Christian Ulmen, Mina Tander, Maren Kroymann, Gundi Ellert

Jan (Christian Ulmen) dorește să se căsătorească cu Sara (Mina Tander), o nemțoaică care are rădăcini în Italia. Cei doi nu se gândesc la o ceremonie spectaculoasă. Ceea ce urma să se întâmple este o căstorie civilă restrânsă. Însă, Jan nu prea reușește să aibă o relație cu viitorul lui socru. Antonio (Lino Banfi), care se află în Germania din 1965 și este căsătorit cu Ursula (Maren Kroymann), insistă ca nunta să aibă loc în Italia. Zis și făcut! Jan, Sara și părinții ei pun la cale o nuntă impresionantă la Campobello. Aici, pentru Jan nimic nu mai seamănă cu nimic din ceea ce știa. Nunta este o mare adunare a întregului clan gălăcios, bucătăria italienească îl dă peste cap complet, birocrația este rigidă, iar paturile sunt prea moi. În această situație, Jan ajunge în situația de a se întreba dacă Sara și familia ei sunt chiar ceea ce el își dorește.

MIDNIGHT COWBOY
Cowboyul de la miezul nopţii

Dramă, SUA, 1969
R: John Schlesinger
D: Dustin Hoffman, Jon Voight, Sylvia Miles, John Mcgiver, Brenda Vaccaro

Visul unui tânăr naiv din Texas este distrus de realitatea crudă a vieții în New York.

Pelicula regizorului britanic John Schlesinger se inspiră din romanul lui Leo Herlihy și vorbește despre perioada anilor ’60, despre speranțe mărunte, vise și prietenia a două sufelete pierdute.

Visând la o viață ușoară, Joe Buck (Jon Voight) merge la New York pentru a fi gigolo. Însă, în scurt timp el descoperă că ceea ce se întâmplă nu este chiar ceea ce își imaginase. Aici, el îl cunoaște pe Ratso Rizzo, care locuiește într-o clădire abandonată. Între cei doi se naște un fel de prietenie, astfel că, în momentul în care Joe are necazuri, Rizzo îl primește în apartamentul lui sordid, cei doi sprijinindu-se unul pe altul pentru a supraviețui. Visul lui Ratso este acela de a merge la Miami, lăsând în urmă iernile friguroase din New York. După mai multe aventuri bizare, Joe reușește să facă rost de bani pentru a cumpăra două bilete de autobuz către Miami. Însă, Rizzo este din ce în ce mai obosit și mai bolnav.

Pelicula a obținut patru nominalizări și trei premii Oscar pentru cel mai bun film, cea mai bună regie și cel mai bun scenariu, premii BAFTA, premii și nominalizări la decernarea premiilor Globurile de Aur.

MIN DIT (THE CHILDREN OF DIYARBAKIR)
Copiii din Diyarbakir

Dramă, coproducție, 2009
R: Miraz Bezar
D: Hakan Karsak, Muhammed Al, Senay Orak

Diyarbakir, sfârșitul anilor ‘90: doi copii din Kurdistan sunt obligați să trăiască în stradă, după ce părinții lor sunt uciși de un membru al forțelor securității statului.

Gulistan, un copil de zece ani, și fratele lui mai mic, Firat, trăiesc fericiți împreună cu părinții lor în Diyarbakir. Tragedia ia locul fericirii în acest cămin din clipa în care părinții copiilor sunt împușcați chiar în fața lor. Traumatizați, Gulistan, Firat și sora lor mai mică ajung să fie plasați în grija mătușii lor. Însă, în scurt timp femeia dispare fără urmă. Astfel, copiii ajung să trăiască în stradă, unde, într-o zi, Gulistan este șocat să îl întâlnească pe asasinul părinților lor.

MY SISTER’S KEEPER
Viaţă pentru sora mea

Dramă, SUA, 2009
R: Nick Cassavetes
D: Cameron Diaz, Abigail Breslin, Alec Baldwin, Jason Patric, Sofia
Vassilieva

Oare ce ține o familie împreună? Este drept să faci absolut orice pentru a salva viața unui copil? Ați spune că da, cu atât mai mult atunci când este vorba despre puiul tău. Și totuși…

Inspirat de best seller-ul lui Jodi Picoult, “My Sister’s Keeper” ia în discuție adevăruri surprinzătoare în ceea ce privește familia, iubirea și loialitatea. În cele din urmă, poate fi vorba și despre un nou sens al ideii de însănătoșire.

Cameron Diaz (“There’s Something About Mary”) interpretează rolul unei mame a cărei fiice este diagnosticată cu leucemie. În încercarea disperată de a-i salva viața, ea rămâne însărcinată din nou, deoarece se gândește că următorul copil va fi donatorul perfect pentru copila bolnavă. Oare este drept ca cineva să sacrifice un copil pentru a încerca cu disperare salvarea celuilalt?

După nenumărate proceduri invazive, la 11 ani cea de-a doua fetiță a familiei își angajează un avocat (Alec Baldwin), care să îi apere drepturile în instanță. Acest proces va duce la destrămarea familiei și va pune în pericol viața fetei bolnave.

NUTS
Nebunie

Dramă, SUA, 1987
R: Martin Ritt
D: Barbra Streisand, Richard Dreyfuss, Maureen Stapleton, Karl Malden, Eli Wallach

“Nuts” a fost adaptată de către Tom Topor, Darryl Ponicsan și Alvin Sargent după piesa lui Topor.

Claudia Faith Draper (Barbra Streisand) este o prostituată care își trăiește viața fără pic de rușine. Mai mult, atitdinea sa față de cei din jur îi face adesea pe oamenii amabili să se simtă stânjeniți. Cei care o întâlnesc o consideră nebună, însă Caludia nu este de acord cu această etichetă. Femeia ajunge să fie arestată, deoarece este considerată suspectul principal în cazul asasinării unuia dintre clienții săi. Avocatul angajat de părinții Claudiei speră să o scape de închisoare, invocând problemele de sănătate mintală pe care le are clienta sa. Însă, ea refuză această abordare, deoarece știe că nu și-ar putea petrece restul zilelor într-o instituție pentru cei cu probleme psihice. Astfel, în ciuda tuturor obstacolelor, avocatul Aaron Levinsky (Richard Dreyfuss) încearcă să demonstreze că Draper nu este nebună, fiind capabilă să facă față procesului.

Pelicula lui Martin Ritt a obținut trei nominalizări la Globurile de Aur, la categoriile cel mai bun film, cel mai bun actor în rol principal (Richard Dreyfuss) și cea mai bună actriță (Barbra Streisand).

O LUCKY MAN!
O, norocosule!

Dramă, Marea Britanie, 1973
R: Lindsay Anderson
D: Malcolm Mcdowell, Ralph Richardson, Rachel Roberts, Arthur Lowe, Helen Mirren

Povestea unui tânăr naiv și entuziast pe care dorința de a avea succes în cariera de agent de vânzări în industria cafelei îl aduce în tot felul de situații incredibil de complicate și, în cele din urmă, chiar în spatele gratiilor.

Mick Travis (Malcolm McDowell) este un tânăr foarte ambițios care se pregătește să devină agent de vânzări pentru companie de cafea. Naiv și foarte încrezător în ceea ce privește oportunitățile pe care i le oferă acest job, el ajunge să se implice în fel și fel de situații complicate. În consecință, el va simți pe propria piele ce inseamnă corupția din poliție și moralitatea dintr-un orășel. În cele din urmă, dorința de succes a lui Mick îl va aduce în spatele gratiilor, iar această dificilă încercare va însemna un moment crucial în existența lui, deoarece îl va ajuta să se descopere. Cu toate acestea, viața mai are încă multe surprize pentru norocosul Mick Travis!

Pelicula regizată de Lindsay Anderson a primit premii la BAFTA Awards, precum și nominalizări la Festivalul de Film de la Cannes și Globurile de Aur.

ORPHAN
Orfana

Horror, SUA, 2009
R: Jaume Collet-Serra
D: Vera Farmiga, Peter Sarsgaard, Isabelle Fuhrman, Cch Pounder, Jimmy Bennett

Kate (Vera Farmiga ”The Departed”) și John (Peter Sarsgaard “Rendition”), sunt devastați de pierderea tragică a copilului lor nenăscut. Încercând cu disperare să readucă normalitatea în viața lor, cei doi decid să adopte un copil. Când merg în vizită la orfelinat, cei doi remarcă o fetiță, este vorba despre Esther (Isabelle Fuhrman). Însă, micuța cu înfățișare angelică nu este nici pe departe ceea ce pare sau ceea ce își doresc cei doi soți să fie.

OTAC NA SLUZBENOM PUTU (AKA. WHEN FATHER WAS AWAY ON BUSINESS)
Tata în călătorie de afaceri

Dramă, Iugoslavia, 1985
R: Emir Kusturica
D: Moreno D’E Bartolli, Miki Manojlovic, Mirjana Karanovic, Mustafa Nadarevic, Mira Furlan

O poveste amară din vremurile cenușii ale comunismului din Europa de Est. De această dată vorbim despre Iugoslavia lui Tito.

1948, când Tito ia distanță de Stalin, marchează începutul unor ani grei pentru comuniștii din Iugoslavia. Este vorba despre confuzie și pericol. Oamenii ajung în închisoare, fiind despărțiți de familiile lor din motive de-a dreptul ridicole. Povestea este redată in perspectiva lui Malik, un puști de șase ani al cărui tată ajunsese și el în spatele gratiilor. De fapt, părintele micuțului era un bărbat care era mereu cu ochii după alte femei și este închis sub pretextul că este stalinist. Cu toate acestea, adevărul era unul dureros. Motivul real al arestării acestuia era acela că era afemeiat. Pelicula se oprește asupra dificultăților pe care trebuie să le îndure o familie fără tată într-un sistem comunist cu privațiuni de toate felurile.

“When Father Was Away on Business” a primit o nominalizare la Oscar, la categoria cel mai bun film străin și una la Globurile de Aur, la aceeași categorie. De asemenea, pelicula i-a adus lui Emir Kusturika doua premii la Festivalul de Film de la Cannes.

REALITY BITES
Viaţa pe cont propriu

Dramă, SUA, 1994
R: Ben Stiller
D: Winona Ryder, Ethan Hawke, Janeane Garofalo, Steve Zahn, Ben Stiller

O peliculă despre “Generația X” în care Ben Stiller surprinde cu mult umor și înțelegere anxitatea unui grup de tineri absolvenți.

În această peliculă care reprezintă pentru Ben Stiller debutul ca regizor de lung-metraj, Winona Ryder o interpretează pe Lelaina, o tânără care a absolvit recent colegiul. Pentru că acum este pe cont propriu, ea este pusă în situația de a înfrunta realitatea atât carieră, cât și în relațiile sale. Este vorba despre faptul că are dificultăți în ceea ce privește intership-ul la o televiziune locală și despre situația în care se află Lelaina, care trebuie să aleagă între Michael (Ben Stiller) și Troy (Ethan Hawke). Între timp, ea trebuei să aibă grijă de "Reality Bites", un documentar care surprinde viața de zi cu zi a prietenilor ei.

Pelicula a obținut o nominalizare la MTV Movie Awards.

SHAMPOO
Şampon

Comedie, SUA, 1975
R: Hal Ashby
D: Warren Beatty, Julie Christie, Goldie Hawn, Lee Grant, Jack Warden

Un frizer celebru din Los Angeles reușește să îi facă pe clienții lui să arate și să se simtă mai bine decât oricând. Pentru că vrea să-și deschidă propriul salon, el caută finanțare, abordând un om de afaceri cu care, fără știrea acestuia, are nepermis de multe în comun.

George (Warren Beatty) este unul dintre cei mai căutați bărați din Los Angel es. Vorbim despre un frizer care îi face pe clienții lui să arate și să se simtă mai bine ca niciodată. Încurajat de Jill (Goldie Hawn), iubita lui, să își deschidă propriul salon, acesta îl abordează pe omul de afaceri Lester (Jack Warden) pentru finanțare. Ceea ce Lester nu știe este faptul că George are realții intime cu soția (Lee Grant), cu amanta (Julie Christie), dar și cu fiica lui (Carrie Fisher), care este adolescentă. Oare este în stare Georege să iasă basma curată și să obțină finanțare sau se va aventura în și mai multe “afaceri” sacndaloase?

Pelicula i-a adus lui Lee Grant un premiu Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar. De asemenea, “Shampoo” a obținut trei nominalizări la Oscar, o nominlaizare la BAFTA Awards și cinci la Globurile de Aur.

SJECAS LI SE DOLLY BELL (AKA. DO YOU REMEMBER DOLLY BELL?)
Ce mai ştii de Dolly Bell?

Dramă, Iugoslavia, 1981
R: Emir Kusturica
D: Slavko Stimac, Slobodan Aligrudic, Ljiljana Blagojevic, Mira Banjac, Pavle Vujisic

Urmăriți o altă peliculă regizată de genialul Emir Kusturica, este vorba despre o poveste din Sarajevo, anii ’60.

Filmat în Iugoslavia, pelicula “Do You Remember Dolly Bell?” este plasată în Sarajevo, cândva pe la jumătatea anilor ’60. Eroul ei este Dino, un tânăr care trăiește într-o suburbie și încearcă să-și facă viața mai frumoasă urmărind filme despre Occidentul plin de tentații. Filmele, lecțiile de hypnotism și muzica îl ajută pe Dino să simtă că tot ceea ce se întâmplă în jurul lui devine neimportant, dispare chiar. Dino se gândește cum ar fi dacă ar urma exemplul unuia dintre personajele din peliculele văzute de el, devenind și el gangster. Dar, totul culminează cu apariția lui Dolly Bell, încântătoarea fată de cabaret pentru care are sentimente fabuloase.

SOME MOTHER’S SON
Mame şi fii

Dramă, Irlanda, 1996
R: Terry George
D: Helen Mirren, Fionnula Flanagan, Aidan Gillen, David O’Hara, John Lynch

Pelicula lui Terry George este o dramă cutremurătoare care se inspiră din evenimete reale care au avut loc în 1981, la Belvast. Aflați de ce este în stare o mamă atunci când vine vorba despre dragostea pentru copii ei, dragostea pentru familie.

Ai putea să stai liniștit și să privești cum fiul tău se înfometează până la moarte pentru idealurile lui? Sau poate că te gândești cum să îi salvezi viața chiar împotriva dorinței sale, cu orice preț? Ei bine, în anul 1981, douăzeci și unu de mame irlandeze se află în această dilemă, deoarece fiii lor au ales să intre în greva foamei pentru crezul lor. Pelicula spune povestea a două dintre aceste mame, este vorba despre Kathleen Quigley (Helen Mirren) și Annie Higgins (Fionnula Flanagan), două femei obișnuite irlandeze. Deși provin din lumi diferite, de dragul fiilor ei, amândouă se poziționează undeva la mijloc, între guvernul britanic al lui Margaret Thatcher și membrii IRA.

THE EAGLE HUNTER’S SON
Fiul vânătorului cu acvile

Familie, coproducție, 2009
R: René Bo Hansen
D: Bazarbai Matei, Serikbai Khulan, Mardan Matei, Asilbek Badelkhan

La doisprezece ani, Bazarbai (Bazarbai Matei) nu este deloc precum ceilalți băieți de vârsta lui. El visează să părăsească provincia din vestul Mongoliei în care se născuse, preferând să trăiască într-o bună zi în jungla urbană, țintind chiar spre Ulan Bator. Însă, tatăl său (Mardan Matei) are cu totul alte planuri în ceea ce privește viitorul fiului său. El este pasionat de vulturi și alte păsări și speră ca Bazarbai să îi calce pe urme. În clipa în care fratele mai mare este obligat să plece către Ulan Bator, Bazarbai se simte rănit și trădat, fiind de părere că el era acela care trebuia să fie trimis. În încercarea de a-l mai învesesli, tatăl lui îl duce la un festival foarte important, dar băiatul nu pare ușor de consolat. Dintr-o dată, vulturul tatălui său se sperie de blițul unui aparat de fotografiat și zboară. Chinuit de teamă și remușcări la gândul că agvila a zburat pentru totdeauna, copilul decide să plece după pasăre. Călătoria sa este una plină de aventuri și-l va duce la Ulan Bator, orașul în care visa să ajungă.

De-a lungul drumului, Bazarbai va descopeti faptul că o viață fericită nu înseamnă neapărat îndepărtarea de tradiții, dar tradiția însăși, respectul profund pentru natură, prietenia și loialitate pot forma o unitate de nezdruncinat, în ciuda amenințărilor constante din afară.

THE ROAD HOME (AKA. WO DE FU QIN MU QIN)
Drumul spre casă

Romantic, China, 2000
R: Yimou Zhang
D: Ziyi Zhang, Honglei Sun, Hao Zheng, Yuelin Zhao, Bin Li

Un om de afaceri se întoarce în satul în care se născuse pentru a participa la ceremonia de înmormântare a tatălui său. Cu acest prilej, el reflectează la trecutul părinților săi.

Omul de afaceri Luo Yusheng (Honglei Sun) se întoarce în satul natal din partea de nord a Chinei pentru înmormântarea tatălui său, care fusese profesor. Aici, o găsește pe bătrâna lui mamă care insistă ca toate obiceiurile tradiționale de înmormântare să fie respectate, în ciuda faptului că vremurile se schimbaseră atât de mult. Yusheng realizează că dorința mamei sale trebuie respectată, așa că va plăti oamenii care să ducă sicriul pe o distanță foarte mare, de la spital până la locul de odihnă din sat. Cu toate acestea, în ziua înmormântării, foarte mulți dintre foștii elevi ai tatălui său se întorc în sat pentru a-și conduce profesorul pe ultimul drum și niciunul dintre ei nu acceptă bani pentru asta. Înainte de a se întoarce în oraș, Yusheng îndeplinește simbolic cea mai mare dorință a tatălui său: el își petrece o zi predând în școala din sat.

THX 1138
THX 1138

SF, SUA, 1971
R: George Lucas
D: Robert Duvall, Donald Pleasance, Don Pedro Colley, Maggie Mcomie, Ian Wolfe

Înainte de “Războiul Stelelor” Georges Lucas a creat această peliculă, a cărei acțiune este plasată în secolul XXV. Eroii ei sunt o femeie și un bărbat care comit o faptă de neiertat pentru acea societate: se îndrăgostesc.

Într-o lume subterană controlată de computere, oamenii sunt reduși la creaturi automate, fără sentimente. Ei funcționează numai la anumite nivele și sunt incapabili de afecțiune. Cu toate acestea există o excepție, este vorba despre o pereche ce va plăti pentru această ofensă. Femeia va muri, iar bărbatul va reuși să scape, devenind cel care decide să lupte singur împotriva tuturor.

RETURN MOVIES

71 FRAGMENTS OF A CHRONOLOGY OF CHANCE
71 de fragmente dintr-o cronologie a unui incident

Dramă, Austria, 1994
R: Michael Haneke
D: Gabriel Cosmin Urdes, Lukas Miko, Otto Grünmandl, Anne Bennent, Udo Samel

În Noaptea de Ajun a lui 1993, fără nicio explicație, undeva într-o bancă din Viena, un student în vârstă de 19 ani omoară mai mulți oameni, iar apoi își pune și el capăt zilelor.

Această dramă încărcată de suspans a regizorului avangardist Michael Haneke, vă va rămâne în memorie multă vreme după ce filmul se va fi terminat. Povestea începe în Noaptea de Ajun a anului 1993, când, cu totul inexplicabil, un student în vârstă de 19 ani apasă trăgaciul unui revolver, omorînd mai mulți oameni, iar apoi își pune și el capăt zilelor. Tragedia are loc într-o bancă. Prin intermediul flash-back-urilor, ajungem în ziua de 12 octombrie, iar acțiunea progresează pas cu pas către terifianta noapte a crimelor. “71 de fragmente dintr-o cronologie a unui incident” este, de fapt, ultima parte a ceea ce Haneke numește a fi o trilogiei a “glaciației”, care începe cu “The Seventh Continent” (1989) și continuă cu una dintre cele mai controversate dintre peliculele sale, este vorba despre “Benny’s Video” (1992).

A PASSAGE TO INDIA
Călătorie în India

Dramă, Marea Britanie, 1984
R: David Lean
D: Judy Davis, Victor Banerjee, Peggy Ashcroft, James Fox, Alec Guinness

Tensiunile dintre indieni și coloniștii britanici ating nivelul maxim după ce o femeie care se afla în vacanță acolo susține că a fost violată de un medic indian.

Regizată de David Lean, pelicula de Oscar “Călătorie în India” se inspiră din romanul lui E. M. Forster, acțiunea fiind plasată în India anilor ‘20. Adela Quested (Judy Davis), o femeie britanică educată, sosește în orașul Chandrapore, sperînd ca aici va avea ocazia să cunoască stilul de viață autentic indian. Ea nu călătorește singură, ci împreună cu Mrs. Moore (Peggy Ashcroft), o femeie mai învârstă. Aici, Adela se împrietenește cu Dr. Aziz (Victor Banerjee), un indian care nu purta haine tradiționale și, în ciuda tabuurilor sociale care existau de multă vreme, el reușea să aibă acces foarte ușor în cercurile britanicilor. Într-una dintre zile, Aziz, Adela și doamna Moore merg să viziteze peșterile Marabar. Din acest moment, viața organizată a doctorului se dă peste cap iremediabil, deoarece Adela îl acuză că o molestase într-una dintre peșteri. Aziz este imediat arestat și, când se afla în spatele gratiilor, află că toată administrația britanică este împotriva lui, dorind să fie găsit vinovat și să fie pedepsit exemplar. În felul acesta, toți indienii aveau să afle ce îi așteaptă dacă molestează un cetățean britanic. Astfel, Aziz va înțelege pe pielea lui motto-ul neoficial al sistemului britanic: “vinovat până la demonstrarea nevinovăției”.

Printre altele, pelicula a obținut două nominalizări și două premii Oscar (pentru cea mai bună coloană sonoră și cea mai bună actriță – Peggy Ashcroft); opt nominalizări și un premiu BAFTA (cea mai bună actriță – Peggy Ashcroft); două nominalizări și trei premii la ceremonia decernării Globurilor de Aur (cel mai bun film străin, cea mai bună actriță – Peggy Ashcroft- și cea mai bună coloană sonoră) și o nominalizare la premiile Grammy.

ADVENTURES OF POWER
Aventurile lui Power

Comedie, SUA, 2008
R: Ari Gold
D: Ari Gold, Michael Mckean, Jane Lynch, Shoshannah Stern, Adrian Grenier

Deși nu are tobe, un tânăr de douăzeci și ceva de ani reușește să depășească acest impas ajutat de imaginație. În ciuda faptului că cei apropiați nu văd cu ochi buni preocupările și încăpățânarea lui de a face muzică, el este de neoprit în dorința sa de a-și împlini visul.

Power (Ari Gold) a crescut într-un orășel din New Mexico, iar tatăl său (Michael McKean) a visat dintotdeauna că fiul lui i se va alătura, împărtășindu-i pasiunea de a scormoni pământul pentru a găsi cupru. Însă, Power visează să facă o carieră muzicală și, în ciuda faptului că nu are la ce să cânte, el este pasionat de tobe. Dorința lui de a face muzică nu este deloc văzută cu ochi buni de către ai lui, iar singura din familie care îl încurajează este mătușa Joanie (Jane Lynch). Obosit să fie ridiculizat constant, cu numai câțiva dolari în buzunar și niște cereale la el, Power pleacă în lume. Așa încep aventurile lui Power, un tânăr care este de neoprit în dorința sa de a-și împlini visul.

Pentru această peliculă, Ari Gold a realizat regia, scriptul și i-a dat viață eroului principal al poveștii, este vorba despre tânărul Power. Filmul i-a adus lui Gold premiul juriului la Fort Collins TriMedia Festival, precum și premiul publicului alte două festivaluri, este vorba despre Memphis Indie Film Festival și Vail Film Festival.

AL FINAL DEL CAMINO (AKA. ROAD TO SANTIAGO)
Drumul spre Santiago

Comedie, Spania, 2009
R: Roberto Santiago
D: Fernando Tejero, Malena Alterio, Javier Gutiérrez, Diego Peretti, Javier Mora

Urmăriți istoria a doi oameni de presă care se urau reciproc, dar ajung să pretindă că sunt împreună pentru a afla povestea unui guru specializat în rezolvarea crizelor dintr-o relație de cuplu.

Nacho (Fernando Tejero) este fotoreporter, iar Pilar (Malena Alterio) e jurnalistă și, ceea ce este important în ceea ce-i privește este faptul că se urăsc reciproc. Cu toate acestea, în momentul în care sunt trimiși pentru a se documenta la fața locului despre Olmo, cei doi sunt obligați să pretindă că formează un cuplu. Olmo este un fel de guru care are metodele lui pentru a rezolva crizele dintr-o relație de cuplu. Astfel, de-a lungul călătoriei care avea drept țintă Santiago, cei doi oameni de presă ajung în fel și fel de situații, trăind împreună clipe amuzante, ridicole și chiar, deși pare greu de crezut, romantice. În cele din urmă, pentru toți cei implicați în această poveste un lucru devine sigur: până la sosirea la Santiago, se poate întâmpla absolut orice.

BLESSED
Pact cu necuratul

Dramă, Australia, 2009
R: Ana Kokkinos
D: Frances O’Connor, Miranda Otto, Deborra-Lee Furness, Victoria Haralabidou, Monica Maughan

Urmăriți o poveste cutremurătoare ai cărei protagoniști sunt mai mulți copii care decid să plece de acasă, pe străzi, iar unii dintre ei nu vor mai reuși să găsească niciodată drumul înapoi.

“Pact cu necuratul” este un film despre mame și copii, despre dragoste și frumusețe, despre a fi pierdut și a găsi drumul înapoi acasă. Șapte copii-problemă pornesc într-o odisee urbană care v-a dura o zi și-o noapte, însă nu toți vor mai reuși să găsească drumul înapoi. Katrina și Trisha sunt două fete foarte inteligente, cu replici ascuțite și cu atitudine, care sunt prinse furînd din magazine. Roo ajunge și el să trăiască pe străzi, însă, după încercarea de a realiza un film porno, el realizează că nu este atât de dur precum își imaginase. Prin urmare, el își dorește să se întoarcă acasă. După ce este acuzat pe nedrept că i-a furat banii mamei sale, Daniel decide că este destul de îndemânatic pentru a încerca un furt real. Însă, acțiunile sale au consecințe pe care el nu le anticipase. Pentru a reuși să supraviețuiască, Orton și Stacey, care sunt frate și soră, sunt puși în situația de a-și părăsi mama la care țineau foarte mult. Dintre toți, James este cel mai lovit de soartă. El este un tânăr de culoare care nu-și găsește niciunde locul în lume. După ce fiecare dintre ei se avântă în beznă și în pericol, un strigăt disperat de mamă străpunge noaptea, iar acesta este semnalul zguduitor că o viață fragedă a fost curmată. După această teribilă noapte, răsare soarele, suntem în aceeași zi, dar privim călătoria din altă perspectivă, aceea a mamelor. În final, este cert că femeile sunt la fel de pierdute și de lipsite de apărare precum copiii lor și, înainte ca noaptea să se aștearnă din nou, unele dintre ele vor fi puse în situația de a înfrunta unul dintre cele mai înspăimântătoare coșmaruri din viața unei mame.

ALICE’S RESTAURANT
Restaurantul lui Alice

Comedie, SUA, 1969
R: Arthur Penn
D: Arlo Guthrie, Pat Quinn, James Broderick, Michael Mcclanathan, Geoff Outlaw

O poveste cu parfumul anilor ’60, al cărei erou, un cântăreț de muzică folk, reușește să fenteze autoritățile, scăpînd de înrolarea pentru Războiul din Vientam, dar nu și închisoarea.

Conflictul din Vietnam căpăta amploare, iar Arlo, pentru a evita înrolarea, se înscrie la colegiu. Însă, părul lung, pasiunea obsedantă pentru muzica folk și atitudinea sa antitotalitară nu sunt deloc atuuri pentru calea pe care a ales-o, ci dimpotrivă. După ce se întorc acasă, Arlo și vechiul lui amic, Roger, decid să pornească spre Stockbridge, Massachusetts, pentru a o vizita pe prietena lor, Alice. Acum, ea are un restaurant care fusese amenajat în spațiul care, cu ceva timp în urmă, fusese destinat unei biserici. Instantaneu, pentru Arlo și Roger acesta devine un colț de Rai. După ce se desparte de soțul ei, Ray Brock, Alice are o scurtă aventură cu Shelly. Idila se sfârșește, iar cei doi soți revin la sentimente mai bune și decid să organizeze o petrecere de Ziua Recunoștinței. După festin, Arlo este cel care are sarcina de a scăpa de gunoi, iar din acest moment ghinioanele se țin-lanț de trubadurul din poveste.

AMREEKA
America

Dramă, SUA, 2009
R: Cherien Dabis
D: Nisreen Faour, Melkar Muallem, Hiam Abbass, Alia Shawkat, Yussuf Abu-Warda

“Amreeka” este pelicula de debut a regizoarei Cherien Dabis, cea care a realizat și scriptul, și prezintă cu umor călătoria universală a unei familii de emigranți. Atenția se oprește și asupra adolescenților, cei care sunt prinși undeva la mijloc, între tradiții și lumea nouă, cea în care trăiesc acum, unde caută locul pe care să îl poată considera ACASĂ.

Personajul central al poveștii este Muna Farah (Nisreen Faour), o mamă singură care decide să plece din West Bank împreună cu Fedi (Melkar Muallem), fiul ei adolescent, sperînd că vor putea începe o viață nouă în Illinois. În America, cei doi înfruntă realitatea crudă a Tărâmului Făgăduinței, fiind nevoiți să supraviețuiască în condiții-limită.

BADKONAKE SEFID (AKA. THE WHITE BALLOON)
Balonul alb

Dramă, Iran, 1995
R: Jafar Panahi
D: Aida Mohammadkhani, Mohsen Kafili, Fereshteh Sadr Orfani, Anna Borkowska, Mohammad Shahani

Se apropie Anul Nou, iar Razieh (Aida Mohammadkhani), o fetiță în vârstă de șapte ani, este hotărâtă să cumpere un peștișor auriu, care, în cultura tradițională iraniană, este un simbol al vieții. Ea reușește să-și convinga mama să-i dea bani pentru asta, iar apoi merge singură la magazin. Astfel, Razieh se bucură de emoția primei experiențe departe de părinții săi. Deși are parte de momente delicate atunci când își dă seama că a pierdut banii, iar asta se întâmplă chiar de două ori, spiritul ei întreprinzător o va ajuta să iasă din situație de fiecare dată.

BOLLYWOOD HERO
Erou de Bollywood

Dramă, Olanda, 2009
R: Diederik Van Rooijen
D: Egbert Jan Weeber, Ishwari Bose-Bhattacharya, Akhilesh Kumar, Vijay Kadam, Rubina Rafique Qureshi

Urmăriți aventurile unui actor european care ajunge la Mumbay pentru a juca într-o producție de la Bollywood.

Nick (Egbert-Jan Weeber), un actor olandez, sosește la Mumbay pentru a interpreta un rol secundar într-o producție de la Bollywood. Pe platouri, Nick se împrietenește cu Sita Singh, una dintre starurile de aici. Olandezul o ajută pe Sita să ia singură decizii importante și încearcă să o convingă să nu facă greșeala de a se căsători cu unul dintre producătorii bogați de la Bollywood. La scurt timp după sosirea lui aici, Nick este martotul unui accident auto fatal pentru o fată care cerșea. Deși nimeni nu părea a fi observat tragedia, tânărul de 26 ani este șocat de grozăvia la care fusese spectator și decide să nu rămână pasiv. Astfel, el pornește în căutarea indiciilor despre autorul accidentului și ajunge în situații foarte periculoase.

BOXCAR BERTHA
Jaf la drum de fier

Crimă, SUA, 1972
R: Martin Scorsese
D: Barbara Hershey, David Carradine, Barry Primus, Bernie Casey, John Carradine

În perioada marii depresiuni economice, trei bărbați și o femeie jefuiesc trenuri și pun la cale o răpire. Ei sunt prinși, iar tânăra devine prostituată.

Martin Scorsese a regizat această dramă din 1972, inspirîndu-se din povestea adevărată a unei fete orfane de la o fermă din Arkansas, din perioada marii depresiuni economice. Personajul principal este ‘Boxcar’ Bertha Thompson (Barbara Hershey), o tânără care după moartea tatălui său are o legătură dubioasă cu ‘Big’ Bill Shelly (David Carradine, care era chiar iubitul lui Hershey în acea perioadă), șeful unei bande de hoți. În vreme ce Bonnie și Clyde jefuiau bănci, banda din care făcea parte Boxcar Bertha opera în trenuri. O povestea de acest fel se poate termina în două feluri: prost sau foarte prost. În această situație, rezumatul poveștii din anii ’30 este acesta: O tânără și trei bărbați jefuiesc trenuri și pun la cale o răpire. Bărbații sunt prinși iar femeia devine prostituată.

BRING IT ON: IN IT TO WIN IT
Majoretele: Totul pentru victorie!

Comedie, SUA, 2007
R: Steve Rash
D: Ashley Benson, Jennifer Tisdale, Michael Copon, Cassie Scerbo, Kierstin Koppel

Un film cu și despre adolescenți, visele și dezamăgirile lor.

În acest al patrulea film din seria “Bring It On”, Carson și echipa ei de majorete de la West High Sharks participă la Campionatul Național. Deși competiția se anunță a fi una foarte dificilă, ele sunt foarte încrezătoare în câștigarea primului loc. Cele care le dau cel mai mult de furcă în împlinirea acestui vis sunt fetele din New York conduse de Brooke. În vreme ce tensiunile dintre cele două echipe cu șanse de victorie cresc, Carson se îndrăgostește de Penn, iar asta va face ca situația să fie foarte delicată pentru majoretele ei, deoarece Brooke va exploata la maximum avantajele pe care i le aduce această idilă.

CE QU’IL FAUT POUR VIVRE (AKA. THE NECESSITIES OF LIFE)
Prietenia

Dramă, Canada, 2008
R: Benoît Pilon
D: Natar Ungalaaq, Éveline Gélinas, Paul-André Brasseur, Vincent-Guillaume Otis, Antoine Bertrand

O poveste di anii ’50, atunci când în partea de nord a Canadei izbucnise epidemia de tuberculoză.

Oare de ce are nevoie o ființă umană pentru a trăi?

Povestea lui Benoît Pilon începe în anul 1952, când Tivii, un vânător inuit din Nord care suferea de tuberculoză, pleacă la sanatoriul din Quebec pentru a se trata. Dezrădăcinat, departe de cei dragi și fără să știe limba franceză, el se trezește într-o lume complet străină, iar asta îl face să se simtă deznădăjduit. În clipa în care refuză să mănânce și spune că preferă să moară, asistenta care avea grijă de el, Carole (Éveline Gélinas), realizează că situația în care se află pacientul este una mult mai gravă decât credea ea la început. Astfel, femeia aranjează în așa fel încât la clinică să fie transferat Kaki, un băiat orfan care era și el bolnav, dar cunoștea ambele limbi. În plus, și el avusese experiența celor două lumi, aceea din care provenea Tivii și aceasta în care ajunseseră amândoi. Cu ajutorul lui, Tivii va reuși să-și redescopere energia și dorința de a trăi. În cele din urmă, acesta regăsește speranța, intenționînd să îl adopte pe Kaki și să-l ducă acasă, făcându-l parte din familie.

CLUB PARADISE
Clubul Paradis

Comedie, SUA, 1986
R: Harold Ramis
D: Robin Williams, Peter O’Toole, Rick Moranis, Jimmy Cliff

Sunteți invitați într-o vacanță pe care nu veți reuși să o uitați niciodată. Nu contează cât de mult v-ați strădui!…

Jack Moniker (Robin Williams), un pompier din Chicago care fusese rănit în timp ce se afla la datorie decide să-și folosească banii primiți pentru infirmitatea dobândită la datorie pentru a deschide un resort în Caraibbe. Printre primii săi clienți se numără Barry Nye (Rick Moranis) și Barry Steinberg (Eugene Levy), Phillipa Lloyd (Twiggy) și Terry Hamlin (Joanna Cassidy) și Linda White (Andrea Martin). În vreme ce turiștii se hârjoneau în complexul cam prăpădit al lui Jake, pe insulă adie vânt de revoluție, și, cu această ocazie își fac apariția în peisaj revoluționarul Ernest Reed (Jimmy Cliff) și guvernatorul britanic Anthony Cloyden Hayes (Peter O’Toole) și premierul Solomon Gundy (Adolph Caesar).

DE OFRIVILLIGA (AKA. INVOLUNTARY)
Involuntar

Dramă, Suedia, 2008
R: Ruben Östlund
D: Maria Lundqvist, Leif Edlund, Olle Liljas, Vera Vitali, Henrik Vikman

O privire amuzantă asupra lecțiilor pe care trebuie să le înveți, sfaturilor pe care să le dai și limitelor pe care e bine să nu le treci vreodată.

Regizorul Ruben Östlund prezintă cinci povești în care comportamentul uman poate fi interpretat în mai multe feluri de către oameni diferiți. În Suedia se apropie vara, așa că micile indiscreții sau golănisme abundă. Leffe este unul dintre cei care face glume nesărate, fiind amator de farse deochiate, glume nesărate pe care le pune la cale amicilor, iar asta se întâmplă mai ales atunci când bea mai mult decât poate să ducă. În același timp, o profesoară nu prea știe unde este cazul să se oprească, insistînd cu ideea că și colegii săi au nevoie de un pic de instrucție. În plus, există două adolescente cărora le place să pozeze în ipostaze sexy și sunt amatoare de petreceri. La toate acestea, se mai adaugă un șofer de autobuz, ai cărui pasageri devin captivii curiozității sale. Cam astea sunt reperele poveștii care, incredibil, se complică și mai mult după ce, într-o noapte, în parc, una dintre fete este găsită de un străin zăcând beata.

DEAD MAN
Dead Man

Dramă, SUA, 1995
R: Jim Jarmusch
D: Johnny Depp, Gary Farmer, Lance Henriksen, Michael Wincott, Mili Avital

O poveste din Vestul Sălbatic al secolului al XIX-lea, în care un tânăr din Cleveland are parte de cea mai importantă călătorie din viața lui, o drumeție care este, în egală măsură, una fizică, dar și spirituală.

“Dead Man” este un western suprarealist care spune povestea călătoriei unui tânăr, o drumeție care este, în egală măsură, una fizică, dar și spirituală. Povestea este plasată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, iar eroul ei este William Blake (Johnny Depp), care pleacă din Cleveland pentru a accepta un job în Machine, un oraș de frontieră. Imediat după sosire, Blake află de la Dickinson (Robert Mitchum), patronul fabricii, că postul a fost deja ocupat. Dezamăgit, el intră într-o cârciumă din apropiere, iar apoi petrece noaptea cu o prostituată. O altercație violentă cu iubitul femeii (Gabriel Byrne), care este și fiul lui Dickinson, îi pune lui Black viața în mare pericol. Rătăcit și foarte grav rănit, el îl întâlnește pe întâlnâște Nobody (Gary Farmer), un proscris foarte ciudat care crede că Blake este poetul britanic care avea același nume și se oferă să îi fie ghid în trecerea către lumea spiritelor.

Pelicula “Dead Man” i-a adus lui Jim Jarmusch o nominalizare la Golden Palm și Independent Spirits Awards și premii la European Film Awards și la New York Film Critics Circle Awards.

DEADLINE
Termen-limită

Thriller, SUA, 2009
R: Sean Mcconville
D: Brittany Murphy, Thora Birch, Tammy Blanchard, Marc Blucas, Claudia Troll

O scriitoare tânără decide să se retragă într-o casă aflată în mijlocul pustiului pentru a se recupera după căderea nervoasă suferită și pentru a lucra la senariul al cărui deadline se apropia cu pași repezi. Din păcate, locul ales este ultimul în care ar fi trebuit să fie, mai ales în stare ei.

Alice (Brittany Murphy “Sin City”, “8 Mile”, “Don’t Say A Word”) este o scriitoare în vârstă de are 32 de ani care a suferit o gravă cădere psihică. Pentru că se simte în nesiguranță în oraș, ea decide să se retragă într-o casă părăsită care se află în mijlocul pustiului, loc unde ea speră să termine scenariul la care lucra. Însă, la scurt timp după ce sosește aici, ea începe să audă zgomote misterioase și are parte de întâmplări din ce în ce mai stranii. Imaginația femeii o ia razna, iar preocuparea de a afla ce sau cine se află în spatele acestui joc al minții devine obsedantă. Astfel, Alice începe să caute prin casă și așa descoperă o colecție de casete video care au un conținut perturbator. Din acest moment, echilibrul psihic fragil al lui Alice începe să se clatine din nou.

DEAR LEMON LIMA
Moştenirea Vanessei

Dramă, SUA, 2009
R: Suzi Yoonessi
D: Savanah Wiltfong, Shayne Topp, Zane Huett, Vanessa Marano, Maia Lee

Povestea unei adolescente care realizează că aspirațiile și visele sale nu vor fi cele mai importante argumente în alegerea drumului pe care urma să meargă mai departe.

Vanessa (Savanah Wiltfong), o adolescentă de treisprezece ani din Alaska, urmează să meargă să studieze la un liceu particular exclusivist. Pelicula regizoarei Suzi Yoonessi vă va cuceri din prima clipă, astfel încât veți fi tentați să coborâți destul de repede garda, dar nu vă lăsați păcăliți, căci liceul este un loc cu adevărat înspământător. Aici, oamenii mici sau mari sunt cruzi unii cu ceilalți, iar viața este necruțătoare, chiar dacă este vorba despre o fată inteligentă, sensibilă și foarte frumoasă. Curând, Vanessa va realiza că aspirațile și visele sale nu vor fi cele mai importante argumente în alegerea drumului pe care urma să meargă mai departe. În tot acest haos în care planase brusc, fata este sigură de un singur lucru: singura cale pentru a-i câșiga inima lui Philip este o victorie la Campionatul Snowstorm Survivor. Prin urmare, ea trece imediat la acțiune, alcătuind în timp record echipa. După ce suferă o pierdere tragică, Vanessa primește o importantă lecție de viață, înțelegând astfel adevăratul sens al dragostei.

DESPERATELY SEEKING SUSAN
Căutând-o pe Susan

Comedie, SUA, 1985
R: Susan Seidelman
D: Madonna, Rosanna Arquette, Aidan Quinn, Mark Blum, Robert Joy

Rutina din viața unei casnice din New Jersy va ajunge să fie o palidă amintire după ce femeia suferă pierderi de memorie și ajunge să creadă și chiar să îi convingă și pe alți că este altcineva.

Viața copleșită de plictiseală și rutină a Robertei (Rosanna Arquette), o femeie casnică din New Jersey, care este căsătorită cu Gary (Mark Blum), e pe cale să se schimbe. Acest fapt se petrece din clipa în care ea începe să urmărească un cuplu de îndrăgostiți, este vorba despre Jim (Robert Joy) și Susan (Madonna), care abia scăpase cu viață după relația sa cu un gangster. Acest joc i se pare femeii unul foarte amuzant, însă, după o serie de erori, Roberta își pierde memoria și este absolut sigură că ea este, de fapt aventuroasa Susan. Mai mult, ea reușește să îl convingă și pe tânărul Dez (Aiden Quinn) că acesta este adevărul. Povestea se complică și mai mult, deoarece Roberta se îndrăgostește de Dez și intenționează să se despartă de Gary.

Pelicula i-a adus actriței Rosanna Arquette un premiu BAFTA și o nominalizare la Globurile de Aur.

FAIS-MOI PLAISIR! (AKA. PLEASE PLEASE ME!)
Oferă-mi plăcere!

Comedie romantică, Franța, 2009
R: Emmanuel Mouret
D: Emmanuel Mouret, Judith Godreche, Déborah Francois, Frédérique Bel, Jacques Weber

Cum este să te îndrăgostești de prima fiică a țării și să nu stai să visezi, ci, încurajat chiar de iubita oficială, să încerci să ai o relație cu aceasta?

Ariane (Frédérique Bel) este convinsă că partenerul ei, Jean-Jacques (Emmanuel Mouret), fabulează atunci când acesta îi vorbește despre o altă femeie. Pentru a trece peste acest impas care le umbrea relația, ea îl sfătuiește pe acesta să aibă o relație cu femeia despre care îi povestise, gândindu-se că, după ce povestea se va fi consumat, bărbatul va fi vindecat. Astfel, Jean-Jacques merge să o viziteze pe femeia care pusese stăpânire pe mintea lui. Însă, povestea este mult mai complicată decât v-ați aștepta, căci “Eva” nu este oricine, ci chiar fiica președintelui Franței.

FALLEN ANGELS (2006)
Îngeri căzuţi

Horror, SUA, 2007
R: Jeff Thomas
D: Michael Dorn, Adrianne Curry, Bill Moseley, Kevin Mccarthy, Michael Berryman

Șapte păcate de moarte… șapte demoni care aduc moartea… încă șapte îngrozitoare moduri de a muri…

Șapte demoni care reprezintă cele șapte păcate de moarte ies din adâncuri și le fac viața amară celor de la CSI care tocmai au în derulare o anchetă undeva într-o închisoare veche. Cei din echipa de investigație descoperă în pivnița acestui loc sumbru rămășițele mai multor copii asasinați. Pe măsură ce ancheta avansează, cei implicați în acest caz ajung în situația de a recurge la gesturi disperate pentru a reuși să supraviețuiască.

FAR AND AWAY
Departe, departe

Aventuri, SUA, 1992
R: Ron Howard
D: Tom Cruise, Nicole Kidman, Thomas Gibson, Robert Prosky, Barbara Babcock

Cu sute de ani în urmă, doi tineri din Irlanda pornesc la drum către America și, după ce femeia este jefuită pe vapor, ajung la Boston fără nici un ban. Deși prima lor grijă este aceea de a supraviețui într-o lume complet străină, ei nu uită nicio clipă că destinația lor finală trebuie să fie alta.

Povestea care îi are drept protagoniști pe Tom Cruise și Nicole Kidman este plasată în Irlanda anului 1892. În acea vreme, Joseph Donelly (Cruise), un fermier arendaș, suferă două pierderi imense, este vorba despre tatăl său și bucata de pământ pe care o avea și este decis să își facă dreptate împotriva moșierului opresiv. Însă, în loc să-și ducă planul la îndeplinire, se trezește în situația de a merge împreună cu fiica moșierului, Shannon (Kidman), în America. Din păcate, pe vas, Shannon este jefuită, iar cei doi ajung la Boston fără niciun ban. Abia de-aici începe povestea cu adevărat, deoarece protagoniștii sunt puși în situația de a se lupta pentru a supăraviețui într-o lume care le era complet străină. În acest context dramatic, deși la început Joseph este protector ca un frate, pe măsură ce timpul trece, cei doi se îndrăgostesc și devin de neoprit în dorința de a ajunge în Oklahoma, locul către care ținteau la începutul călătoriei lor.

FOR A FEW DOLLARS MORE (AKA. PER QUALCHE DOLLARO IN PIU)
Pentru câţiva dolari în plus

Western, coproducție, 1965
R: Sergio Leone
D: Clint Eastwood, Lee Van Cleef, Gian Maria Volonté, Josef Egger, Klaus Kinski

Undeva în Vestul Sălbatic, din motive complet diferite, doi bărbați care fuseseră inamici până atunci își undesc forțele și pornesc pe urmele unui infractor periculos care tocmai evadase din închisoare.

“For a Few Dollars More” este cel de-al doilea film din trilogia lui Sergio Leone, alături de “The Good” și “The Bad and the Ugly”. Man with No Name (Clint Eastwood) face echipă cu uchigașul profesionist Mortimer (Lee Van Cleef). Cei doi urmăresc să încaseze recompensa pusă pe prinderea lui Indio (Gian Maria Volonte), un bandit periculos. The Man With No Name este sigur pe el, mânuiește foarte rapid arma și este strict interesat de banii puși în joc pe capul celui vizat. Celălalt, Colonenlul Mortimer, are motive personale să se implice în această capturare. Pelicula este inserată cu multe flashback-uri cu ajutorul cărora reușim să ne dăm seama care sunt motivele pentru care Colonel Mortimer este furios și este atât de dornic de răzbunare.

GLORIA (1980)
Gloria

Crimă, SUA, 1980
R: John Cassavetes
D: Gena Rowlands, John Adames, Buck Henry, Julie Carmen, Tony Knesich

Povestea unei femei care este rugată să aibă grijă de băiatul vecinilor o vreme, dar rămâne cu el, deoarece părinții care aveau legături cu lumea interlopă sunt omorâți într-un atac mafiot.

Gloria (Gena Rowlands) este o femeie de patruzeci de ani care fusese cândva iubita unui mafiot. Vecinii ei, niște oameni care aveau legături cu Mafia din Puerto Rico, o roagă să aibă grijă de Philip (Juan Adames), fiul lor de șapte ani. Acest set-up care trebuia să fie temporar devine unul permanent, după ce părinții micuțului cad victime într-un mascaru. Philip are în posesie dovada activităților ilegale ale Mafiei. În încercarea de a-l salva pe băiat, Gloria dorște să ofere această probă în schimbul vieții lui Philip. Dacă înainte de toată această nebunie se bucura de liniște și intimitate în apartamentul său, femeia trăiește acum cu sufletul la gură, fiind într-o cursă nebună prin Manhattan și, pe deasupra, cu un copil de șapte ani în grijă. În plus, ea nu prea se visa mămică, iar băiatul credea că este destul de mare încât să își poată purta singur de grijă.

Pelicula lui John Cassavetes i-a adus actriței Gena Rowlands nominlaizări la Oscar și la Globurile de Aur pentru cea mai bună actriță în rol principal.

HAARAUTUVAN RAKKAUDEN TALO
(AKA. THE HOUSE OF BRANCHING LOVE)

Casa dragostei
Comedie, Finlanda, 2009
R: Mika Kaurismäki
D: Hannu-Pekka Björkman, Elina Knihtilä, Antti Reini, Anna Easteden, Tommi Eronen

Despățiți, dar împreună, asta este povestea autodistructivă, tragicomedia unor oameni care decid să pună capăt relației lor, dar refuză să se mute din casa aflată pe malul unui lac.

Juhani (Hannu-Pekka Bjorkman), un psihoterapeut familist și soția lui, Paula, convin să pună punct mariajului lor în cel mai civilizat mod cu putință. Problema este că ei locuiesc într-o casă aflată pe malul unui lac și niciunul dintre ei nu este dispus să se mute în altă parte. În această situație, soluția pe care o adoptă este aceea de a stabili reguli clare pentru a nu ajunge la conflict. Cum regulile sunt făcute pentru a fi încălcate, asta este ceea ce se întâmplă și în acest caz și fiecare dintre ei simte nevoia să se răzbune pe celălalt. Povestea se complică și mai mult pentru că și unul și celălalt implică alte persoane în povestea lor.

HARD TIMES
Luptătorul din New Orleans

Acțiune, SUA, 1975
R: Walter Hill
D: Charles Bronson, James Coburn, Jill Ireland, Strother Martin, Michael Mcguire

Anii ’30, Marea Depresiune, vremuri grele pentru America, când viața de zi cu zi era înțesată cu teste de anduranță.

Suntem în SUA, la New Orleans, în 1933, iar în aceste zile cuvintele nu spun prea mult. Este Marea Depresiune, vorbim despre vremuri grele, când viața de zi cu zi ajunge să fie înțesată cu teste de anduranță. Eroul poveștii lui Walter Hill este Chaney (Charles Bronson), un bătăuș de stradă care reușește să facă rost de banii de care are nevoie pentru a supraviețui din participarea la meciuri ilegale de box. Viața lui Chaney se schimbă după ce îl întâlnește pe Speed (James Coburn), un șmecher care reușește să îl convingă pe acesta că va face o grămadă de bani pentru amândoi. Într-adevăr, Chaney reușește să învingă în câteva meciuri ilegale, însă nepăsarea lui Speed în ceea ce privește banii câștigați precum și datoriile față de o gașcă de cartier îl obligă pe Chaney să intre în ring pentru a lupta cu Street, un adevărat monstru.

HARRISON MONTGOMERY
Harrison Montgomery

Dramă, SUA, 2008
R: Daniel Dávila
D: Martin Landau, Melora Walters, Octavio Gómez Berríos, Krista Ott, Diane Baker

Un traficant de droguri are ocazia să-și plătească datoriile mai vechi și să se retragă din lumea infractorilor. Însă, trăiește un moment de cumpănă, deoarece are de ales între a plăti propriile datorii și a-și salva prietenii care se află într-o situație disperată.

Eroul peliculei realizată de Daniel Dávila este Ricardo (Octavio Gómez Berríos), un delincvent care se ascunde pentru că nu are cu ce-și plăti datoriile. La scurt timp după ce se mută într-un apartament din San Francisco plasat într-o zonă pauperă, el se împrietenește cu Lattie, o fată a cărei mame era prinsă în capcana unei relații abuzive. Pentru că se întrevede oportunitatea de a face rost de bani, Ricardo trebuie să se gândească bine înainte de a lua o decizie dificilă. El este nevoit să aleagă între a plăti propriile datorii și a-și salva prietenii. Oricare ar fi decizia, cheia planului său este Harrison Montgomery (Martin Landau), unul dintre vecini săi septuagenari care are un secret pe care Ricardo îl află și de care are de gând să se folosească.

HOME
Acasă

Dramă, Elveția, 2008
R: Ursula Meier
D: Isabelle Huppert, Olivier Gourmet, Adélaide Leroux, Madeleine Budd, Kacey Mottet Klein

Urmăriți emoționata poveste a unor oameni fericiți cu viața lor tihnită și izolată, oameni care nu vor să renunțe la ceea ce pentru ei înseamnă “Acasă”.

Pelicula regizată de Ursula Meier are în centrul său povestea unor oameni care refuză să-și abandoneze casa. Existența pașnică a unei familii din Franța rurală este amenințată de vestea că pe locul unde acum se află casa lor urmează să se construiască un nou drum. Oamenii din această familie trăiesc izolați, deoarece căminul lor se află într-un loc pustiu. Deoarece refuză orice dialog pe tema mutării lor de acolo, Marthe (Isabelle Huppert), Michel (Olivier Gourmet) și cei trei copii ai lor găsesc fel și fel de soluții foarte inventive care să îi ajute să se adapteze noilor condiții. Cu toate acestea, stresul adus în viața lor de această poveste va aduce tensiuni serioase în această familie care fusese atât de fericită până atunci.

Pelicula a primit trei nominalizări la premiile César, precum și premii și nominalizări la alte festivaluri de film importante.

IMPROMPTU
Impromptu

Comedie, Marea Britanie, 1991
R: James Lapine
D: Judy Davis, Hugh Grant, Mandy Patinkin, Bernadette Peters, Julian Sands

Povestea uneia dintre cele mai cunoscute povești de dragoste ale secolului al XIX-lea. Eroii acestei idile sunt scriitoarea franceză care publica sub pseudonimul George Sand și unul dintre cei mai mari compozitori ai vremii, Frederic Chopin.

Aurore s-a născut la Paris în 1804, iar patru ani mai târziu, tatăl ei își pierde viața într-un accident, micuța fiind crescută de bunică. Ani mai târziu, după ce moare și bunica, tânăra Aurore se ceartă cu mama ei și, în consecință, decide să se mărite cu primul venit și așa va deveni baroana Dudevant. Căsătoria cu baronul Casimir Dudevant nu durează, iar după divorț ea își ia copiii și se mută în Paris. În 1832, apare “Indiana”, prima ei carte publicată sub pseudonimul George Sand. Scriitoarea se bucură de prietenia, admirația și iubirea celor mai importante nume ale culturii acelor vremuri: Balzac, Sainte Beuve, Eugene Delacroix (Ralph Brown), Alfred DeMusset (Mandy Patinkin), Franz Liszt (Julian Sands) și Frederick Chopin (Hugh Grant). Pelicula regizată de James Lapine zăbovește asupra escapadelor amoroase dintre George Sand și compozitorul Frederic Chopin. Eroina era îndrăgostită de muzica celebrului compozitor chiar înainte de a-l întâlni și îl va cunoaște prin intermediul lui Franz Liszt. Povestea dintre ei a început în vara lui 1838, când Chopin se lupta deja de câțiva ani cu boala, avînd simptome de tuberculoza. Cea care a avut îndrăzneala să facă primul pas n această poveste care a impresionat vreme de secole a fost Sands, iar Chopin a rezistat la început avansurilor ei. În ciuda eforturilor multora dintre apropiați de a nu lăsa să se întâmpâmple, cei doi se vor îndrăgosti. Dar, pe măsură ce starea sănătatea lui Chopin se agraveză, relația dintre ei se deteriorează, iar povestea se sfârșește după opt ani, în urma unui scandal răsunător. Motivul real al despărțirii celor doi îl vor lua cu ei în Lumea de Dincolo.

LENNY
Lenny

Biografic, SUA, 1974
R: Bob Fosse
D: Dustin Hoffman, Valerie Perrine, Jan Miner, Stanley Beck, Gary Morton

Viața unuia dintre cei mai controversați actori de stand-up comedy din America, cel care și-a pierdut mai întâi publicul, iar apoi și-a găsit sfârșitul în urma unei supradoze.

Adaptare a lui Julian Barry după propria sa piesă de pe Broadway, filmul biografic regizat de Bob Fosse îl are în centru său pe Lenny Bruce (Dustin Hoffman), un celebru actor de stand-up comedy al anilor ’60. După ce acesta moare în urma unei supradoze viața controversatului actor devine subiectul unui reporter de interviuri nevăzut. Într-o serie de flashback-uri, oamenii care l-au cunoscut pe Bruce spun povestea acestui om straniu care își începuse cariera ca un comic obișnuit, iar apoi a renunțat la convențional, folosind actul artistic drept o cutie de rezonanță pentru satira sarcastică. Pe măsură ce timpul a trecut, Bruce a folosit un limbaj sexual din ce în ce mai explicit și a început să piardă controlul asupra materialului său.

Pelicula a primit șase nominalizări la Oscar (cel mai bun actor în rol principal- Dustin Hoffman-; cea mai bună actriță în rol principal- Valerie Perrine-; cea mai bună imagine, cel mai bun regizor, cel mai bun film; cel mai bun scenariu.); nominalizări și un premiu BAFTA pentru cel mai bun debut în rol principal: Valerie Perrine, nominalizări la Globurile de Aur și la Festivalul de Film de la Cannes.

GETTING IT RIGHT
Perechea potrivită

Comedie, SUA, 1989
R: Randal Kleiser
D: Jesse Birdsall, Helena Bonham Carter, Peter Cook, Lynn Redgrave, Jane Horrocks

Protagonistul acestei comedii romantice este un bărbat virgin de 31 de ani care este de-a dreptul înspăimântat de femei. Cu toate astea, există femei care sunt foarte atrase de el.

Inspirat de romanul lui Elizabeth Jane Howard, “Getting It Right”, este o comedie fermecătoare care îl are în centrul său pe Gavin Lamb (Jesse Birdsall). Eroul este un bărbat virgin în vârstă de 31 de ani care este timid, de-a dreptul înspăimântat de femei și continuă să locuiască împreună cu părinții. Cu toate ciudățeniile și fobiile lui Gavin, există femei care sunt atrase de el, pintre acestea fiind o mamă singură (Jane Horrocks), o tânără bogată însărcinată (Helen Bonham Carter) și o alta de vârstă mijlocie. Poate că, până la urmă, Gavin va descoperi dragostea în brațele uneia dintre cele trei.

INKHEART
Inimă de cerneală

Fantastic, Germania, 2008
R: Iain Softley
D: Brendan Fraser, Paul Bettany, Helen Mirren, Jim Broadbent, Andy Serkis

În această peliculă fantastică, un tată și fiica lui care împărtășesc pasiunea pentru cărți sunt în primejdie. Pericolul este acela că, în momentul în care un personaj dintr-o carte de fabule pentru copii este adus la viață, tatăl dispare undeva între paginile cărții.

Oare cum ar fi dacă, de fiecare dată când rostești cu voce tare, povestea devine reală? “Inkheart” este inspirat de bestseller-ul pentru copii semnat de Cornelia Funke, o povestea fără vârstă a imaginației și aventurii. Eroina centrală a poveștii este Meggie (Eliza Hope Bennett), o fetiță al cărei tată, Mortimer “Mo” Folchart (Brendan Fraser), are un uluitor talent secret. Este vorba despre abilitatea de a aduce la viață personajele din cărți atunci când citește povestea cu voce tare. Însă, un personaj negativ dintr-o carte rară de fabule pentru copiii îi răpește părintele, iar Maggie împreună cu prietenii ei pornesc într-o aventură incredibilă pentru a-l salva pe tatăl captiv.

IT’S MY PARTY
E petrecerea mea

Dramă, SUA, 1996
R: Randal Kleiser
D: Eric Roberts, Gregory Harrison, Lee Grant, Marlee Matlin, Paul Regina

Eric Roberts interpretează rolul unui arhitect de succes care decide să organizeze o petrecere de adio după ce află de la medicul său că zilele-i sunt numărate.

Nick Stark (Eric Roberts) este un arhitect din Los Angeles, un bărbat care arată bine, este plin de viață, are prieteni adevărați, o carieră înfloritoare și un simț al umorului cam obraznic. Cu toate acestea, de ceva vreme halucinațiile și durerile de cap care nu-I mai trec i-au cam întors viața pe dos. Deși pare un om sănătos, aceasta este doar o aparență, iar acum, chiar înainte de Crăciun, medicul său îl anunță că nu există remedii pentru starea lui și că scenariile probabile sunt două: fie va muri rapid, fie va ajunge în comă, fără nicio speranță de recuperare. În ceea ce privește coma, decizia lui Nick fusese luată cu mult timp în urmă, rugându-l pe prietenul lui, Tony, să-l ajute să moară cu demnitate. Deși veștile sunt teribile, Nick a știut întotdeauna cum să trăiască și asta dorește să facă și pentru timpul care i-a mai rămas. Astfel, el decide să le dăruiască celor dragi o petrecere de adio care să dureze două zile. Deși este devastată de cruzimea acestei situații, Amalia (Lee Grant), mama lui Nick, este principalul ajutor în organizarea acestei petreceri. Deși sunt în stare de șoc, familia și prietenii se strâng de peste tot pentru a participa. Aparenta stare de sănătate a lui Nick și umorul picant al acestuia fac și mai greu de crezut motivul pentru care se reuniseră.

JESUS CHRIST SUPERSTAR
Jesus Christ Superstar

Muzical, SUA, 1973
R: Norman Jewison
D: Ted Neeley, Carl Anderson, Yvonne Elliman, Barry Dennen, Bob Bingham

“Jesus Christ Superstar“ este un exemplu inovator a tehnicilor moderne în materie de realizare a unui film. Acest muzical celebru se opește asupra ultimei săptămâni din viața lui Iisus (Ted Neeley). În rolul Iuda Iscarioteanul, Carl Anderson. Deși a dezamăgit din punctul de vedere al încasărilor, pelicula considerată “rock opera” a obținut o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră, precum și un premiu și două nominalizări la ceremonia decernării premiilor BAFTA.

L’ULTIMO PULCINELLA (AKA. THE LAST PULCINELLA)
Ultimul Pulcinella

Dramă, Italia, 2008
R: Maurizio Scaparro
D: Massimo Ranieri, Domenico Balsamo, Adriana Asti, Jean Sorel, Valeria Cavalli

Istoria unei relații tensionate dinte un tânăr din Nepoli și tatăl acestuia, un artist care reușea cu greu să supraviețuiască.

“Ultimul Pulcinella”, este cel mai recent film al lui Massimo Ranieri, unul dintre cei mai apreciați cântăreți din Italia. În pelicula regizată de Maurizio Scaparro, Ranieri reușește o performanță remarcabilă, interpretîndu-l pe Michelangelo, un artist al străzii care încerca să revină în teatru. Acum, el își câștigă existența interpretînd în pizzeriile din Napoli “Poveștile lui Pulcinella”. Nici pe plan personal eroul nostru nu stă mai bine, deoarce fiul lui, Francesco (Domenico Balsamo), pare să atragă toate necazurile, iar fosta soție îl urăște. Totuși, Michelangelo încearcă să se împace cu înstrăinatul său băiat. După ce este martorul unei crime, Francesco pleacă la Paris, iar Michelangelo merge după el. Pentru că doreau un nou început, cei doi se stabilesc în capitala Franței. Astfel, cu ajutorul unui vechi prieten, Dorient (Jean Sorel) și al unei actrițe (Adriana Asti), Michelangelo și Francesco montează un spectacol care îi va ajuta și la revigorarea relația personale care fusese atât de încordată și de tensionată.

KOLME VIISASTA MIESTA (AKA. THREE WISE MEN)
Trei bărbaţi înţelepţi

Dramă, Finlanda, 2008
R: Mika Kaurismäki
D: Kari Heiskanen, Pertti Sveholm, Timo Torikka, Irina Björklund, Tommi Eronen

După mulți ani, trei bărbați care fuseseră prieteni buni în copilărie se întâlnesc întâmplător într-un spital din Helsinki. Pentru că se este Ajunul Crăciunului iar încercarea lor de a se apropia de cei dragi ai lor se dovedește a fi una dificilă, cei trei decid să meargă într-un bar unde să-și înece amarul împreună.

Eroii poveștii de astăzi sunt trei bărbați care acum au cincizeci și unu de ani și fuseseră nedespățiți în copilărie. Matt este inspector de poliție, Erkki este fotograf, iar Rauno, cel de-al treilea, e un actor de mâna a doua cam obosit care s-a întors de la Paris pentru a încerca o apropiere de fiul său de douăzeci și ceva de ani. Este Noaptea de Ajun, atunci când oamenii se străduiesc să fie mai buni și să se aprope de cei dragi, dar eroii poveștii au dificultăți, fiind stângaci în demersurile lor. Șansa unei întâlniri într-un spital din Helsinki îi aduce din nou împreună pe acești vechi prieteni care decid să gasească un loc unde să își poată îneca amarul. În cele din urmă, ei reușesc să-l intimideze pe patronul unii bar karaoke, care îi lasă înăuntru. Astfel, printre cântece și pahare de băutură golite, aflăm marile bucurii și suferințe ale vieții lor, povești care dezvăluie experiențe dureroase care ajung să amenințe o prietenie de-o viață. Povestea cunoaște o întorsătură dramatică în momentul în care o femeie misterioasa intră în bar.

LIFE IN ONE DAY (AKA. HET LEVEN UIT EEN DAG)
Viaţa într-o zi

Dramă, Olanda, 2009
R: Mark De Cloe
D: Matthijs Van De Sande Bakhuyzen, Lois Dols De Jong, Tygo Gernandt, Hadewych Minis, Egbert Jan Weeber

Pelicula regizată de Mark de Cloe este o neobișnuită și fermecătoare poveste de dragoste în care se simte dorul, suferința despărțirii și distanța care poate apărea între doi oameni care cred cu tărie că lumea este a lor. De dragul lor, vă veți dori ca dragostea să fie aceea care să învingă totul.

Ce ai face dacă ai ști că toată viața ta durează o singură zi? Doar o zi și gata! Abia te-ai născut și tot timpul pe care îl mai ai de trăit se termină la sfârșitul celor 24 de ore. Asta înseamnă că poți să te bucuri o singură dată de fiecare moment. Este vorba despre primul sărut, mersul la școală, drumul către maturizare și singura ocazie de a face dragoste. Și, într-o astfel de lume, Benny (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) și Ginny (Lois Dols de Jong) un băiat și o fată, ajung să se iubească atât de mult, încât nu se pot împăca deloc cu gândul că toate se întâmplă o singură dată și trec atât de repede. Astfel, ei pun la cale un plan menit să schimbe acest destin nemilos și, dacă le va reuși, ei își vor putea petrece eternitatea împreună, chiar dacă asta ar fi să se întâmple în Iad.

LOVE & DISTRUST
Dragoste şi neîncredere

Dramă, SUA, 2009
R: Daisy Gili, Darcy Yuille, Eric Kmetz, Warner Loughlin, Diana Valentine
D: Robert Pattinson, Sam Worthington, James Franco, Amy Adams, Robert Downey Jr.

Este momentul pentru o experință mai puțin obișnuită. Este vorba despre pelicula “Dragoste şi neîncredere”, care se constituie din cinci scurt-metraje diferite, fiecare dintre ele avînd propriul regizor și propria distribuție.

LOVE FIELD
Călătoria

Dramă, SUA, 1992
R: Jonathan Kaplan
D: Michelle Pfeiffer, Dennis Haysbert, Stephanie Mcfadden, Brian Kerwin, Louise Latham

După atentatul din noiembrie 1963, o femeie din Texas care era mare admiratoare a lui Jackie Kenney e convinsă că trebuie să fie alături de Prima Doamnă a Americii la ceremonia funerară a președintelui.

Povestea care urmează se întâmplă în anul 1963, iar eroina principală este Lurene Hallett (Michelle Pfeiffer), o femeie căsătorită din clasa de mijloc din Texas. Ea este o mare admiratoare a familie Kenney și mai ales a lui Jackie, cu care se simte înrudită sufletește. Ocazional, femeia chiar își imaginează că este Jacqueline Kennedy și se poartă ca atare. Ceea ce în mintea ei a făcut și mai apropiată similitudinea dintre ele era faptul că, vara trecută, doamna Hallett pierduse și ea o sarcină. Când află că președintele și soția sa vor sosi în Dallas în ziua de 22 noiembrie, Lurene merge la aeroport pentru a întâmpina cuplul prezidențial. La scurt timp, are loc asasinatul, iar câteva ore de la momentul sublim de la aeroport președintele Kenedy este mort. Copleșită de durere, Lurene simte că nu are de ales și, în ciuda faptului că soțul, Ray (Brian Kerwin), o crede nebună, ea trebuie să meargă la Washington pentru a fi alături de Jackie la ceremonia funerară. Pentru că bărbatul ei, care era un bărbat grobian, refuză să îi dea cheile autoturismului, Lurene merge în stația de autobuz. Așa îi cunoaște pe Johnson (Dennis Haysbert) și pe fiica lui, Jonell (Stephanie McFadden). Doamna Hallett vorbește fără oprire despre Kennedy, iar ceilalți oameni de culoare din autobuz se uită din ce în ce mai mirați la ea. După ce are loc un accident în care este implicat autobuzul, ea află că numele real al lui Johnson este Carter și că acesta tocmai își răpise fiica de la orfelinat, iar poliția se află pe urmele lor, așa că cei trei fură o mașină și o pornesc la drum. Cu toate aceste întâmplări și situații care tot apar, femeia este de neoprit și tot ceea ce își dorește este să ajungă la timp la Washington.

MAX MANUS
Max Manus

Dramă, Norvegia, 2008
R: Joachim Roenning, Espen Sandberg
D: Aksel Hennie, Nicolai Cleve Broch, Agnes Kittelsen, Knut Joner, Christian Rubeck

Urmăriți o poveste din Cel De-al Doilea Război Mondial, al cărei erou principal este un patriot norvegian ce este de neoprit în dorința de a-i pune pe fugă pe naziștii care-i ocupaseră țara.

Pelicula este plasată între 9 aprilie 1940 – 8 mai 1945, adică perioada în care Norvegia s-a aflat sub ocupația Germaniei Naziste. Personajul central al peliculei este Max Manus (1914-1996), norvegianul care a pornit o adevărată cruciadă împotriva naziștilor. După ce luptase împotriva comuniștilor din Finlanda, Manus (Aksel Hennie) se întoarce în Norvegia care este ocupată de Germania nazistă și după ce se alătură celor din "Rognes Organization", (mișcarea de rezistență), este prins. Cu toate acestea, el izbutește să evadeze, mergînd în Anglia, unde ajunge agent special, reușind mai multe misiuni de sabotaj îndreptate împotriva naziștilor din Norvegia.

MITT LIV SOM HUND (AKA. MY LIFE AS A DOG)
Viaţa mea de câine

Dramă, Suedia, 1985
R: Lasse Hallström
D: Anton Glanzelius, Anki Lidén, Manfred Serner, Tomas Von Brömssen, Melinda Kinnaman

Urmăriți o poveste încărcată de sensibilitate, din care nu lipsesc tragismul, dar și umorul, o producție unică în care veți întâlni personaje remarcabile și veți avea parte de secvențe de neuitat.

“My Life as a Dog” (“Mitt Liv Som Hund”) are la bază romanul autobiographic al lui Reidar Jonsson. Povestea lui Lasse Hallström este plasată în Suedia anului 1959. Ingemar (Anton Glanzelius) are doisprezece ani și locuiește împreună cu mama sa, care își tăiește ultimele zile, și cu nesuferitul frate mai mare (Manfred Serner). De-a lungul timpului, Ingemar a reușit să treacă peste toate loviturile pe care le-a primit de la viață raportându-se la cei care erau într-o situație mai grea decât aceea în care se afla el. Spre exemplu, se gândea la soarta pe care a avut-o Laika, celebrul animal spațial. Pe măsură ce el se identifică tot mai mult cu Laika, starea de sănătate a mamei sale se înrăutățește. Pentru că mama lui este sfătuită să ducă o viață mai liniștită, Ingemar este trimis să locuiască împreună cu unchiul și cu mătușa lui. Astfel, pentru prima dată, el ajunge să fie înconjurat de rude și colegi care nu reprezintă o amenințare pentru el și care, spre uimirea lui, chiar îl îndrăgesc. După ce mama sa moare, el nu se mai compară cu cei mai puțin norocoși, ci va reuși să treacă peste încercările vieții cu amintiri frumoase dintr-o vacanță care pentru el va rămâne de neuitat.

MUM & DAD
Mama şi tata

Horror, SUA, 2008
R: Steven Sheil
D: Perry Benson, Dido Miles, Olga Fedori, Ainsley Howard, Toby Alexander

Aflați cum se poate întâmpla ca o decizie banală să se transforme într-un coșmar inimaginabil care schimbă pe veci viața unui om.

Povestea lui Steven Sheil începe în momentul în care Lena, o femeie din Polonia care era angajată ca femeie de serviciu la aeroportul Heathrow, pierde ultimul autobuz spre casă. Birdie, una dintre colegele ei, o convinge să meargă cu ea și cu Elbie, fratele ei, petrecîndu-și noaptea în casa părinților lor. Decizia de a pleca împreună cu cei doi va fi una pe care Lena o va regreta pentru tot restul vieții, deoarece ceea ce va urma pentru ea va fi mai rău decât cel mai cumăplit coșmar la care s-ar fi gândit vreodată.

MY NAME IS BRUCE
Mă cheamă Bruce

Comedie, SUA, 2007
R: Bruce Campbell
D: Bruce Campbell, Grace Thorsen, Taylor Sharpe, Ted Raimi, Ben Mccain

În această comedie horror, Bruce Campbell este, în egală măsură, personaj și actor, căci se interpretează sine. În orășelul Gold Lick, urmează să se întâmple ceva îngrozitor. Guan-di, protectorul chinez al morții, a fost trezit de un adolescent nesăbuit, iar prin cruciada sângeroasă pe care o pornește vrea să-i nimicească pe toți locuitorii. Singurul care poate opri măcelul este Bruce Campbell, dar povestea se complică în clipa în care o femeie foarte frumoasă îi apare în cale și îi distrage atenția de la misiune. Cu toatea acestea, în clipa în care trebuie să înfrunte creatura malefica, se dezlănțuie Infernul.

NEVANDO VOY (AKA. UNDER THE SNOW)
Sub zăpadă

Dramă, Spania, 2008
R: Candela Figueira, Maitena Muruzabal
D: Laura De Pedro, Xabier Yárnoz, Gabriel Latorre, Asun Aguinaco, Marta Juaniz

Oare prietenia a patru colegi care ajung să se cunoască cândva în apropierea iernii va supraviețui și după ce zăpada se va fi topit?

“Sub zăpadă“ este povestea unei prietenii neobișnuite ai cărei protagoniști sunt patru colegi de vârste diferite care se află în etape diferite ale existenței lor. Pelicula ne prezintă viața dintr-o fabrică dintr-un unghi mai rar întâlnit.

Iarna se apropie cu pași repezi, iar la secția unde se ambalează lanțuri antiderapante comenzile sunt tot mai mari. În această situație, supervisor-ul Javier (Gabriel Latorre) și timidul lui asistent, Jairo (Xabi Yarnoz), angajează două colaboratoare, este vorba despre Karmentxu (Asun Aguinaco) și Angela (Laura De Pedro). Zile întregi, ei nu fac decât să ambaleze lanțuri, fără să vorbească între ei. Asta până în momentul în care Angela încalcă regula, munca lor devine un joc, iar încăperea gri în care lucrau ajunge să fie terenul lor de joacă. Acesta este începutul unei prietenii adevărate, fiecare dintre ei fiind provocat să se întrebe ce își dorește de la viață. În mod cert, prietenia celor patru va exista atâta vreme cât afară este zăpadă. Însă, ce se va întâmpla cu ei după ce zăpada se va topi?

OTHELLO
Othello

Dramă, SUA 1995
Oliver Parker
Laurence Fishburne, Irene Jacob, Kenneth Branagh, Nathaniel Parker, Michael Maloney

Othello, film de debut al regizorului Oliver Parker, este o adaptare a piesei lui William Shakespeare care reduce textul original la jumătate şi îi accentuează sexualitatea şi violenţa. Laurence Fishburne este generalul maur Othello care revine în glorie după înfrângerea armatelor turce lângă Cipru. Promiţând să o ia de soţie pe Desdemona (Irene Jacob), Othello ignoră sfatul propriului socru care îl avertizează de firea necinstită a fiicei sale. Înşelătorii şi adevăruri dureroase, duc împreună spre un tragic sfârşit shakespearian. Filmul regizat de Parker este prima variantă a piesei transpuse în film care are în rolul principal un actor de culoare, singurele ecranizări precedente fiind interpretate de Orson Welles şi Laurence Olivier.

PARAISO TRAVEL
Călătorie spre paradis

Dramă, SUA, 2008
R: Simón Brand
D: Aldemar Correa, Angelica Blandon, Ana De La Reguera, John Leguizamo, Margarita Rosa De Francisco

Doi columbieni lasă totul în urmă și pornesc plini de speranțe către o lume complet diferită, care funcționează după reguli care lor le sunt străine și despre care știu doar multe povești.

Pelicula lui John Leguizamo, care are și el un rol, se inspiră de romanul “Paraiso Travel” al lui Jorge Franco, carte care s-a bucurat de un succes răsunător în Columbia. Pentru că își dorea o viață mai bună, Marlon Cruz (Aldemar Correa) decide să pleace din Columbia către SUA. Astfel, el reușește să o convingă și pe iubita lui, Reina (Angelica Blandon) să renunțe la viața confortabilă pe care o avea în Medellin și să meargă împreună cu el în această călătorie care le va schimba viața pentru totdeauna. Punctul lor de destinație este New York, iar ceea ce găsesc aici este o lume nouă în care viața îi impinge într-o direcție complet necunoscută. Pentru cei doi columbieni aventurile se vor ține-lanț, iar ceea ce urmează este mult mai mult decât și-ar fi imaginat că vor trăi.

PERMANENT VACATION
Vacanţă permanent

Dramă, SUA, 1980
R: Jim Jarmusch
D: Chris Parker, Leila Gastil, María Duval, Ruth Bolton, Richard Boes

Un tânăr de douăzeci și ceva de ani, care avea o mamă instituționalizată și al cărui tată dispăruse, dorește să descopere sensul vieții, iar de-a lungul drumului întâlnește mai multe personaje care mai de care mai ciudate.

“Vacanţă permanentă”, primul lung-metraj al regizorului Jim Jarmusch, este o poveste care redă două zile și jumătate din viața lui Aloysius Parker (Christopher Parker), cunoscut sub numele de Allie, un tânăr care nu are casă, nu are școală și nici un job. De-a lungul timpului, el a trecut prin tot felul de situații alături de persoane care mai de care mai ciudate. Acum, Allie are șaisprezece ani și este în continuare pe drumuri. După o întâlnire cu scântei cu pritena sa (Leila Gastil) și o frustrantă vizită pe care i-o face mamei sale, Aloysius cunoaște mai mulți oameni neobișnuiți. Printre aceștia, un muzicant de stradă (John Lurie), un fan al muzicii jazz (Frankie Faison) și o fată care este fascinată de eschimoși. Cu toate acestea, întâlnirea care are șanse să-i schimbe destinul tânărului este aceea cu femeia care avea un Ford Mustang și-i oferă lui Alli ocazia de a scăpa de haosul din jurul lui.

PHORPA (AKA. THE CUP)
Cupa

Comedie, Bhutan, 1999
R: Khyentse Norbu
D: Orgyen Tobgyal, Neten Chokling, Jamyang Lodro, Lama Chonjor, Lama Godhi

Povestea începe în vreme ce partidele de fotbal ale Cupei Mondiale sunt găzduite de Franța, când doi tineri refugiați tibetani sosesc la porțile unei mănăstiri în exil în India. Cei doi sunt mari suporteri ai acestui sport și așa începe totul.

Undeva în Nordul Indiei, lângă Himalaya, mai mulți călugări tibetani au pus bazele unei mănăstiri/internat în exil. Sub privirea liderilor lor, Geko și Khempo, tinerii nou veniți sunt instruiți în practicile budiste. Doi dintre acești novici, Lodo și Orgyens, ca majoritatea tinerilor de vârsta lor, sunt foarte dornici să urmărească meciurile în desfășurare și se pun în situația de a fi pedepsiți pentru că au urmărit un meci la televizor, fără a cere permisiunea. Cu toate acestea, pasiunea pentru fotbal a celor recent sosiți este de nestăvilit, iar aceștia cer permisiunea de a urmări finala Cupei Mondiale. Acum, apare altă problemă: călugării trebuie să își dea seama cum vor plăti pentru o antenă satelit. Cei spre care se îndreaptă speranțele tuturor sunt, evident, Lodo și Orgyens, iar acțiunea se transformă într-un test de solidaritate, inventivitate și prietenie pentru cei tineri, în vreme ce Lama, conducătorul mănăstirii, meditează asupra provocărilor aduse de modalitatea răspândirii Cuvântului lui Budha într-o lume care se află într-o continuă schimbare.

POWER (1986)
Profesionistul puterii

Dramă, SUA, 1986
R: Sidney Lumet
D: Richard Gere, Julie Christie, Gene Hackman, Kate Capshaw, Denzel Washington

Politica este un joc în care premiul cel mare este Puterea. Dacă vrei să câștigi, există un om care, în schimbul unui preț, îți poate garanta succesul.

Puterea este mai seducătoare decât sexul, creează dependență mai ceva decât drogurile și devine mai prețioasă decât aurul. În plus, există un om care poate să o aducă pentru tine, evident, contra unui preț. Protagoniștii acestei drame în care un consultant politic de marcă este obligat să se confrunte cu ceea ce a devenit, dar și cu ploticienii pe care el îi ajutase să câștige alegerile sunt Richard Gere și Denzel Washington. În acest sens, cel care e capabil să realizeze sau să distrugă cariere este Pete St. John (Gere), un adevărat magician în ceea ce face. Unul dintre cei pe care acesta îi sprijină și consiliază este și Jerome Cade (J.T. Walsh), un industriaș conservator. În clipa în care lucrurile încep să meargă prost, Arnold Billings (Denzel Washington), asprul sfătuitor al lui Cade, pare să fie cheia care îl va ajuta pe Pete să descopere adevărul în ceea ce-l privește pe industriaș.

REAL TIME
Timp real

Comedie, Canada, 2008
R: Randall Cole
D: Randy Quaid, Jay Baruchel, Jayne Eastwood, Lucy Filippone, Jeff Pustil

“Timp real” este o comedie în care îi veți putea vedea pe Randy Quaid și Jay Baruchel, peliculă al cărui erou principal este un cartofor înrăit.

Andy (Baruchel) este un cartofor înrăit care ajunge să fie plin de datorii. Din acest motiv, în peisaj își face apariția Reuban (Randy Quaid), un ucigaș plătit să îl omoare pe datornic. Prima reacție a celui vizat este aceea de a nu crede o vorbă din ceea ce îi spune asasinul plătit că urmează să i se întâmple. Însă, destul de repede, devine evident că acesta nu glumește, iar Andy conștientizează că mai are de trăit mai puțin de șaizeci de minute, așa că încearcă să condenseze în aceste ultime clipe tot ceea ce-și dorea. Reuban este puțin surprins de felul în care alege Andy să încheie socotelile. Însă, pe măsură ce se apropie termenul, vom avea parte de unele surprize…

RESIDENT EVIL: DEGENERATION
Resident Evil: Decăderea

Animație, Japonia, 2008
R: Makoto Kamiya
Voci: Alyson Court, Paul Mercier, Laura Bailey, Roger Craig Smith, Crispin Freeman, Michelle Ruff

Incidentul din Raccon City s-a terminat după ce virusul mortal a fost eradicat. După ce operațiune la nivel global a fost suspenadate, acțiunile corporației Umbrella au scăzut brusc, iar asta a dus la disoluția sa. După șapte ani, undeva într-un aeroport din Statele Unite, într-o toamnă care părea ca oricare alta, un zombie este eliberat, iar acesta, croindu-și calea către Harvardville atacă tot ce îi iese în cale. Și uite-așa se dezlănțuie Infernul. Din nou!

ROMEO IS BLEEDING
Joc dublu

Crimă, SUA, 1993
R: Peter Medak
D: Gary Oldman, Lena Olin, Annabella Sciorra, Juliette Lewis, David Proval

Un polițist din New York vinde informații despre indivizi care se aflau în Programul de Protecție a Martorilor unui șef al Mafiei.

Jack Grimaldi (Gary Oldman) este un polițist din New York care are o casă impresionantă, o soție foarte frumoasă, Natalie (Annabella Sciorra), și o amantă dulce și, cum altfel, foarte prostuță, Sheri (Juliette Lewis). În plus, el știe cum să mai câștige și ceva în plus peste salariul de polițist dîndu-i raportul șefului mafiot Don Falcone (Roy Scheider). De fapt, acesta îi vinde lui Falcone informații despre indivizi care se aflau în Programul de Protecție a Martorilor, informații pe care era obligat să le protejeze. Grimaldi primește misiunea de a o păzi pe răpitoarea Mona Demarkov (Lena Olin), dar este sedus aproape instantaneu, așa că o lasă să scape. Consecința estea aceea că trebuie să o prindă și să o omoare, în caz contrar el fiind cel care urma să fie anihilat. Mona vine cu ideea de a-l plăti pe Jack pentru a o ajuta să îl elimine pe Falcone și de a-și înscena propria moarte. Povestea devine chiar mai complicată decât atât, deoarece planurile se răstoarnă unul după altul.

ROUND MIDNIGHT
La miezul nopţii

Dramă, Franța, 1986
R: Bertrand Tavernier
D: Dexter Gordon, Francois Cluzet, Gabrielle Haker, Christine Pascal, Sandra Reaves-Phillips

Dexter Gordon este un strălucit interpret de jazz, un muzician afro-american care ia decizia de a se muta la Paris. El este convins că astfel va avea parte de un public care să îi aprecieze cu adevărat arta și care nu va face caz de culoarea pielii lui. După ce ajunge în capitala Franței, el are o relație cu o tânără, însă nici măcar afecțiunea femeii nu pare a fi o motivație serioasă care să-l ajute să scape de dependența de droguri și alcool.

“La miezul nopții” i-a adus lui Dexter Gordon o nominalizare la Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal și, tot din partea Academiei Americane de Film, pelicula a fost răsplătită cu un premiu pentru cea mai bună coloană sonoră. De asemenea, filmul lui Bertrand Tavernier a primit nominalizări și premii la cele mai importante festivaluri din industrie, precum BAFTA Awards, César Awards, Globurile de Aur, Los Angeles Film Critics Association Awards.

SALVAGE (2009)
Salvarea

Horror, Marea Britanie, 2009
R: Lawrence Gough
D: Neve Mcintosh, Shaun Dooley, Linzey Cocker, Dean Andrews, Paul Opacic

O lume care, dintr-o dată și fără niciun avertizment, ajunge să fie guverantă de volență, teroare și paranoia.

Coșmarul locuitorilor dintr-o suburbia liniștită din Liverpool începe în Seara de Ajun, atunci când o grupare militară SWAT înarmați cu artilerie grea pun stăpânire pe acesată zonă. Până la descinderea cadeților, cele mai grave probleme ale rezidenților de aici erau infidelitatea, divorțurile cu scandal și disfuncțiil familiale ulterioare. La început, soldații au înconjurat casa unei familii de emigranți. Capul familie, un medic prietenos și liniștit, iese panicat din casă fluturînd un cuțit. Spre uimirea și groaza celorlalți, soldații îl pun la pământ, după care îi somează pe martori să intre în casă și să rămână acolo. Acesta este începutul unei nopți de violențe inimaginabile, teroare și paranoia.

SATURDAY NIGHT AND SUNDAY MORNING
Sâmbătă noaptea, duminică dimineaţa

Dramă, Marea Britanie, 1960
R: Karel Reisz
D: Albert Finney, Shirley Anne Field, Rachel Roberts, Hylda Baker, Norman Rossington

“Tot ceea ce îmi doresc este să mă distrez. În rest, este propagandă”.

Aceasta este filozofia de viață a lui Arthur Seaton (Albert Finney), eroul principal al peliculei lui Karel Reisz. Este vorba despre un tânăr din clasa muncitoare care trage din greu în fabrică toată săptămâna, iar în weekend își face de cap, îmbătîndu-se cu bere și lichior, pescuind și culcîndu-se cu femei măritate, una dintre ele fiind chiar soția unui coleg de-al său. Astfel, obiectivul principal al existenței lui Arthur este acela de a supraviețui zilelor lucrătoare, pentru a se distra fără limite în weekend. Atunci când una dintre amantele sale rămâne însărcinată, el face eforturi pentru a-i asigura o întrerupere de sarcină fără complicații doar pentru ca viața lui de weekend să nu se schimbe în vreun fel. Plăcerea lui este întodeauna cea ce primează în momentul în care ia o decizie.

În ciuda distracțiilor de care se bucură la fiecare sfârșit de săptămână și a dorinței de a fugi de plictiseala rutinei zilelor de lucru, în cele din urmă, Arthur alege să se însoare cu o femeie din vecinătate.

Pelicula a avut la bază romanul cu același titlu al lui Alan Sillitoe, iar scenele de interior de la locul de muncă al eroului au fost filmate chiar în fabrica în care autorul cărții a lucrat în vremea războiului.

Trei nominalizări și trei premii BAFTA (cea mai bună actriță britanică – Rachel Roberts-, cel mai bun film britanic, cel mai promițător debut în rol principal- Albert Finney-).

STEAMING
Baia public

Dramă, Marea Britanie, 1985
R: Joseph Losey
D: Vanessa Redgrave, Sarah Miles, Diana Dors, Patti Love, Brenda Bruce

Pelicula “Baia publică” este o adaptare după piesa lui Nell Dunn.

Șase femei care au background-uri foarte diferite se întâlnesc într-o baie publică din Londra și încep să-și împărtășească cele mai intime detalii ale vieții lor, vorbind despre iubiri, vise și frustrări.

Violet (Diana Dors) este managerul băii publice și trebuie să găsească rapid o soluție pentru ca aceasta să nu fie închisă de către autorități. După ce soțul o părăsește, Nancy (Vanessa Redgrave) ajunge dintr-o dată în situația de a-și crește singură cei trei copii. Prietena acesteia, Sarah (Sarah Miles), nu are soț sau copii, dar înțelege suferința lui Nancy și este alături de ea. Josie (Patti Love) este o femeie foarte vorbăreață și exteriorizată, a cărei principală preocupare este viața sa sexuală. Acestora li se adaugă un duo format dintr-o mamă și o fiică (Brenda Bruce și Felicity Dean). Femeile își vor împărtăși cele mai intime detalii ale vieții lor și vor pune la cale un plan de salvare a băii publice. Acesta avea să fie ultimul film pentru Diana Dors și Joseph Losey.

SUMMER SCARS
Jocuri periculoase

Thrille, Marea Britanie, 2007
R: Julian Richards
D: Kevin Howarth, Ciaran Joyce, Darren Evans, Amy Harvey, Christopher Conway

Șase adolescenți chiulesc de la școală, hotărând să meargă în pădure, iar aici întâlnesc un pierde-vară care se autoinvită să meargă împreună cu ei, după care îi ia ostatici.

Șase adolesceți în vârstă de 14 ani chiulesc de la școală pentru a merge în pădure. Aici, ei îl întâlnesc pe Peter (Kevin Howarth), un terchea-bercea care tăia frunză la câini și care se autoinvită să-i însoțească. Nu trece mult până când Peter încep să joace dur, iar aventura în natură a copiilor se transformă într-o criză a ostaticilor. Răpitorul maniac este decis să le dea copilor o lecție pentru toată viața.

THE BELLY OF AN ARCHITECT (AKA. IL VENTRE DELL’ ARCHITETTO)
Burta arhitectului

Dramă, Marea Britanie, 1987
R: Peter Greenaway
D: Brian Dennehy, Chloe Webb, Lambert Wilson, Sergio Fantoni, Stefania Casini

Arhitectul american Stourley Kracklite (Brian Dennehy) vine împreună cu soția sa, Louisa (Chloe Webb), la Roma pentru a superviza o expoziție dedicată lui Etienne-Louis Boullée, un arhitect francez din secolul al XVIII-lea. Pentru că are dureri cumplite de stomac, el nu îi acordă prea multă atenție soției sale care este însărcinată, iar aceasta își găsește consolarea în brațele lui Caspasian Speckler (Lambert Wilson). Astfel, din cauza stării sale de sănătate și a obsesiei pentru muncă, mariajul arhitectului se destramă, iar viața îi pregătește chiar mai multe surprize neplăcute distinsului arhitect.

Realizat din imagini simetrice, filmul are un subiect foarte neobișnuit: abdomenul, este vorba despre cel bolnav al arhitectului și cel al soției sale care așteaptă un copil. Mai precis, formele rotunde, cu trimitere la construcțiile sferice realizate de Boullée, acest arhitect vizionar care a avut un destin trist, fiind aproape uitat în secolul al XX-lea.

THE COMFORT OF STRANGERS (AKA. CORTESIE PER GLI OSPITI)
Mângâieri străine

Thriller, SUA, 1991
R: Paul Schrader
D: Christopher Walken, Rupert Everett, Natasha Richardson, Helen Mirren, Manfredi Aliquo

Avînd la bază romanul scriitorului englez Ian McEwan, adaptarea lui Harold Pinter (“The Comfort of Strangers”) spune povestea unei călătorii în Veneția care se transformă într-un coșmar inimaginabil.

În încercarea de a readuce romantismul în relația lor, Colin și Mary (Rupert Everett și Natasha Richardson) decid să plece într-o vacanță în Venția. Fascinați de oraș și de canalele lui, aceștia se rătăcesc și, la un moment dat, devine clar pentru amândoi că sunt urmăriți de un misterios fotograf care face mai multe poze cu Colin. Pe măsură ce se lasă întunericul, cei doi sunt din ce în ce mai speriați și au toate motivele, deoarece această călătorie care ar fi trebuit să îi ajute să se regăsească va deveni cel mai mare coșmar al vieții lor. Din păcate, cursa nebună pentru supraviețuire se termină tragic.

THE DECAMERON (AKA. IL DECAMERON)
Decameronul

Comedie, Italia, 1971
R: Pier Paolo Pasolini
D: Franco Citti, Ninetto Davoli, Silvana Mangano, Angela Luce, Pier Paolo Pasolini

O peliculă încărcată de erotism, care se inspiră din opera cu același titlu a lui Giovanni Boccaccio.

“Decameronul” este prima peliculă din “Trilogia vieții” realizată de Pier Paolo Pasolini, fiind urmată de “The Arabian Nights” și “The Canterbury Tales”. Pentru această peliculă inspirată de opera lui Giovanni Boccaccio, Pasolini a realizat scenariul, a regizat și a avut chiar și un rol secudar. Prin împletirea poveștilor el reușește să realizeze imaginea Italiei medievale, populată de artiști, preoți și magicieni. Accentul este pus pe sexualitate și pe satira la adresa bisericii.

THE ELECTRIC HORSEMAN
Călăreţul electric

Dramă, SUA, 1979
R: Sydney Pollack
D: Robert Redford, Jane Fonda, Valerie Perrine, Willie Nelson, John Saxon

Protagonistul acestei drame este un fost star de rodeo a cărui carieră se termină foarte repede, iar el ajunge să își piardă respectul de sine și să cadă pradă alcoolului. Cu toate acestea, un gest disperat l-ar putea salva.

Sonny Steele (Robert Redford) este o fostă stea de rodeo, a cărui carieră de cowboy s-a oprit de multicel. Acum, el are un job care îi asigură un trai confortabil, dar și-a cam pierdut respectul de sine. Șeful lui este Hunt Sears (John Saxon), iar acesta îl consideră și îltratează mai mult un bun al său decât o ființă umană. În plus, Sonny a dezvoltat între timp și probleme mari cu alcoolul. Totul se schimbă pentru el din clipa în care află că fostului său cal urmează să i se administreze tranchilizante. Pentru a-l scuti de acest tratament nedrept, el fură calul de la actualul propritar și pleacă cu el, astfel încât gestul extrem al lui Steele are menirea de a-i elibera, de fapt, pe amândoi. Sears este șocat să descopere că Sonny a luat cu el și 12 milioane de dolari și realizează că acesta știa suficient de multe, încât putea face ca firma lui să arate foarte prost în ochii presei. Cu toate acestea, el pune recompensă pe capul lui și lasă să se înțeleagă că nu l-ar deranja dacă Sears ar muri în procesul de prindere. Hallie Martin (Jane Fonda), este o jurnalistă de televiziune care trebuie să realizeze un material despre acest personaj care devenise deodată unul foarte căutat. În vreme ce Hallie încearcă să îl convingă pe Sonny să îi spună povestea lui, cei doi se îndrăgostesc.

Pelicula a primit o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră și un premiu la Cinema Writers Circle Awards, din Spania.

THE FIRST GREAT TRAIN ROBBERY (AKA. THE GREAT TRAIN ROBBERY)
Marele jaf al trenului

Suspans, Marea Britanie, 1979
R: Michael Crichton
D: Sean Connery, Donald Sutherland, Lesley-Anne Down, Alan Webb, Wayne Sleep

Înapoi în Anglia lui 1855, când Edward Pierce și complicii lui pregăteau primul jaf asupra unui tren care transporta lingouri.

Una dintre cele mai importante realizări ale regizorului Michael Crichton, “Marele jaf al trenului” este o producție care are la bază best-seller-ul acestuia despre primul jaf asupra unui tren. Acțiunea este plasată în Anglia anului 1855, când Edward Pierce (Sean Connery) este un hoț care are ambiții mărețe, visînd să pună mâna pe un transport de lingouri care se aflau în drum spre Crimeea. Astfel, el pune la cale un plan în complicitate cu frumoasa sa amantă, Miriam (Lesley-Anne Down), cu un alt nume celebru în Anglia, este vorba Agar (Donald Sutherland) și cu Willy Clean (Wayne Sleep). Evident, în tot acest “business”, Edward Pierce este creierul, dar fiecare dintre ceilalți trei are rolul său clar și foarte important.

Pelicula lui Michael Crichton a obținut o nominalizare la British Society of Cinematographers și un premiu la Edgar Allan Poe Awards, la categoria cel mai bun film.

THE GINGERBREAD MAN
Gingerbread Man

Thriller, SUA, 1998
R: Robert Altman
D: Kenneth Branagh, Embeth Davidtz, Robert Downey Jr., Daryl Hannah, Tom Berenger

Povestea unui avocat de succes a cărui carieră ajunge să fie în cădere liberă accelerată după ce încearcă să protejeze o femeie de tatăl său, un fanatic religios care o amenință.

Rick Magruder (Kenneth Branagh), este un avocat de succes din Savannah, Georgia. După o petrecere în care sărbătorea o victorie importantă în care apărase un om care împușcase un polițist, el se oferă să să o conducă pe Mallory Doss (Embeth Davidtz). Aceasta era o chelneriță timidă a cărei mașină fusese furată. Relația dintre cei doi evoluează foarte repede. La scurt timp, Rick află că pisica lui Mallory a fost omorâtă, iar ea bănuia că autorul este tatăl său, Dixon Doss (Robert Duvall), care era un fanatic religios. În vreme ce Rick încerca să îl doboare pe Dixon, protejînd-o pe Mallory de el, un nou lanț de evenimente complică și mai mult povestea, amenințând să îi ruineze cariera. Ca și când nu ar fi fost destul, în poveste mai apare și un uragan, aducînd o și mai mare tensiune la situația lui Rick care, oricum, se deteriora rapid.

THE GRAY MAN
Oribilul caz al lui Albert Fish

Crimă, SUA, 2007
R: Scott L. Flynn
D: Patrick Bauchau, Jack Conley, John Aylward, Jillian Armenante, Silas Weir Mitchell

Povesetea unui asisin în serie canibal.

Un detectiv dedicat încercă să pună mâna pe Albert Fish, un asasin în serie care răpește, violează, omoară și chiar mănâncă ocazional își mănâncă victimele care sunt copii, fără să lase nicio urmă.

THE MANCHURIAN CANDIDATE (1962)
Candidatul din Manciuria

Thriller, SUA, 1962
R: John Frankenheimer
D: Frank Sinatra, Laurence Harvey, Janet Leigh, Angela Lansbury, Henry Silva

Povestea unor soldați din Coreea care, într-o amuscadă, ajung în mâinile trupelor coreene. La scurtă vreme după ce se întorc acasă, devine evident faptul că, după ce fuseseră capturați de către coreeni, Show și oamenii lui fuseseră supuși unui program de spălare de creier înaintea eliberării lor.

Un neobișnuit thriller politic inteligent încărcat de tensiune, “Candidatul din Manciuria” este un film cu mult înaintea tipului său. Printre temele pe care le ia în discuție, controlul ideilor, asasinatul politic, conspirațiile internaționale. Toate acestea nu erau preocupări la îndemână în 1962.

Pelicula începe cu un grup de soldați într-un bar din Coreea. În timp ce aceștia petreceau, superiorul lor Raymond Shaw (Laurence Harvey), vine să îi anunțe că trebuie să se întoarcă la datorie. Desigur, soldații nu îl simpatizează pe Shaw și nici acesta nu simte nici un fel de empatie pentru subalternii săi. În timp ce patrulau, Shaw și oamenii lui sunt prinși într-o ambuscadă de trupele coreene. Câteva luni mai târziu, Show are parte de o primire memorabilă la întoarcerea acasă și urmează să primească Medalia de Onoare, iar câțiva dintre soldații care fuseseră sub comanda sa vorbesc despre el ca despre cel mai curajos bărbat pe care l-au văzut în viața lor. Destul de repede, devine evident faptul că, după ce fuseseră capturați de către coreeni, Show și oamenii lui fuseseră supuși unui program de spălare de creier înaintea eliberării lor. Deși mulți dintre ei sunt tulburați după această experiență traumatizantă, cel mai afectat dintre toți pare a fi căpitanul Bennett Marco (Frank Sinatra). În timp, Marco reușește să facă o reconstituire a celor întâmplate.

THE MISSING PERSON
Persoana dispărută

Dramă, SUA, 2009
R: Noah Buschel
D: Michael Shannon, Frank Wood, Amy Ryan, Linda Emond, John Ventimiglia

Un detectiv particular trebuie să îl convingă pe cel pe care îl urmărea să se întoarcă la o viață care pentru acesta nu mai exista.

John Rosow este un detectiv particular care este angajat să îl urmărească pe Harold Fullmer, într-un tren care merge dinspre Chicago către Los Angeles. Treptat, Rosow descoperă care este identitatea celui pe care îl urmărește și relizează că este vorba despre o persoană care fusese dată dispărută. Mai precis, Fullmer este unul dintre sutele de oameni care fuseseră victime ale atacului terorist asupra World Trade Center din 11 septembrie. Motivat de o recompensă importantă, detectivul este decis să-l ducă pe Harold la soția sa din New York, chiar împotriva voinței acestuia. Cu toate acestea, Rosow înțelege că trebuie să îl convingă pe Fullmer să se întoarcă la o viață care pentru cel din urmă nu mai exista. Oare care va fi, în cele din urmă, decizia detectivului?

THE OPEN DOOR
O uşă deschisă

Horror, SUA, 2008
R: Doc Duhame
D: Catherine Georges, Sarah Christine Smith, Ryan Doom, Daniel Booko, Mike Dunay

Ai grijă ce-ți dorești, căci s-ar putea să ți se împlinească!

Angelica are probleme mari cu mama ei. Desigur, cu două săptămâni în urmă, ea ajunsese acasă cu două ore mai târziu față de ora stabilită. De-atunci, ea este pedepsită și nu mai poate merge la niciuna dintre petrecerile de anul acesta și, ceea ce este mai greu de suportat este că nu se mai poate întâlni cu marea ei dragoste, Brad. Povestea devine chiar mai complicată de-atât, deorece cea mai bună prietenă a ei începe să se poarte ciudat. În vreme ce bodogănea în camera ei, fiind nefericită din cauza acestei situații, ascultă la radio o emisiune numită “The Open Door” (“O uşă deschisă”), în care se vorbește despre forțele cosmice care conspiră pentru a îndeplini cele mai arzătoare dorințe. Singurul lucru pe care trebuie să-l faci este să ceri. Fără să stea prea mult pe gânduri, ca orice adolescent, spune “Aș vrea ca părinții să mă lase în pace!”, apoi “Aș vrea ca eu și Brad să fim împreună pentru totdeauna…” și tot așa. Vă gândiți probabil că sunt niște dorințe rezonabile, dar veți vedea în curând ce se întâmplă când acestea se vor împlini!

THE PRINCIPAL
Directorul

Dramă, SUA, 1987
R: Christopher Cain
D: James Belushi, Louis Gossett Jr., Rae Dawn Chong, Michael Wright, J.J. Cohen

Rick Latimer (Jim Belushi) este un profesor de liceu pe care îl cam urmărește ghinionul. El are probleme de stăpânire a furiei, în plus soția decide să divorțeze, iar conducerea școlii îl monitorizează atent. Deși el crede că urmează să fie sancționat disciplinar, ceea ce i se întâmplă este să fie promovat ca director. Însă, nu vorbim despre o instituție obișnuită, ci de una în care elevii-problemă sunt cei care fuseseră exmatriculați din alte școli. Astfel, cu ajutorul șefului serviciului de pază, Jake Phillips (Louis Gossett, Jr.) și a lui Hilary Orozco (Rae Dawn Chong), Rick are de gând să instaureze ordinea aici. Adevărul este că Latimer nu prea are opțiuni. Fie va reuși să facă ceea ce trebuie, fie va muri încercând.

THE THIEF OF PARIS (AKA. LE VOLEUR)
Hoţul

Crimă, Franța, 1967
R: Louis Malle
D: Jean-Paul Belmondo, Genevieve Bujold, Marie Dubois, Julien Guiomar, Paul Le Person

După ce unchiul său îi cheltuie toată averea înainte ca el să vadă un ban, un tânăr din Paris se răzbună și decoperă că meseria de hoț este una foarte amuzantă.

Georges Randal (Jean-Paul Belmondo) este un tânăr care trăiește în Paris și urmează să moștenească o avere considerabilă. Însă, el ajunge să fie înșelat de unchiul său care era un om fără scrupule și este lăsat cu buza umflată de către Charlotte (Genevieve Bujold), verișoara lui. În această situație, el găsește de cuviință să fure bijuteriile de familie ale logodnicului verișoarei, iar gestul lui Georges are consecințe dramatice, printre care un accident vascular și anularea căsătoriei. Acest pas înseamnă și începutul carierei lui Randal, care se perfecționează în furturi, devenind un profesionist de temut.

THE UNLOVED
Neiubiţi

Dramă, Marea Britanie, 2009
R: Samantha Morton
D: Molly Windsor, Robert Carlyle, Susan Lynch, Lauren Socha, Michael Socha

Protagonista filmului regizat de Samantha Morton este o fetiță de unsprezece ani care, din cauza faptului că era neglijată de părinți și avea un tată violent, este luată în grija autorităților. Deși viața de aici nu este deloc una ușoară, ea nu își pierde speranța că vor veni și pentru ea vremuri mai bune.

“Neiubiţi“ spune povestea unei tinere care se străduiește să supraviețuiască în această lume ostilă. Lucy are unsprezece ani și este un copil neglijat de părinți, așa că se trezește plasată în grija autorităților, ajungând la casa copiilor. Urmărim lupta fetiței care încearcă să facă față sistemului, să își facă prieteni și să își găsească o casă adevărată. Fiind foarte religioasă, Lucy este o fetiță optimistă și este convinsă că va reuși, iar asta se va întâmpla în ciuda tuturor piedicilor.

TRUCKER
Viaţa în camion

Dramă, SUA, 2008
R: James Mottern
D: Michelle Monaghan, Nathan Fillion, Benjamin Bratt, Joey Lauren Adams, Jimmy Bennett

O mamă este căutată de fiul ei de 11 ani, după ce tatăl acestuia este internat în spital. Băiatul nu își mai văzuse mama de când era bebeluș și o dorește pe aceasta în viața lui la fel de mult precum îl dorea și ea, adică deloc.

Diane Ford (Michelle Monaghan), este un șofer de camion de succes care duce o viață fără griji cu legături de-o noapte și beții care durează toată noaptea. Asta până în clipa în care la ușa ei apare Peter (Jimmy Bennett), înstrăinatul său fiu de 11 ani. Băiatul nu își mai văzuse mama de când era bebeluș și o dorește pe Diane la fel de mult precum îl dorește și ea, adică deloc. Însă, Len (Benjamin Bratt), tatăl lui Peter era în spital, așa că cei doi nu prea au de ales.

TRUE CONFESSIONS
Un păcat de moarte

Dramă, SUA, 1981
R: Ulu Grosbard
D: Robert De Niro, Robert Duvall, Charles Durning, Ed Flanders, Cyril Cusack

Doi dintre cei mai importanți actori ai timpului nostru, Robert De Niro și Robert Duvall, sunt capete de afiș în acest film pe care trebuie neapărat să-l vedeți. Pelicula spune povestea a doi frați a căror relație este deteriorată de o crimă brutală săvârșită în 1940, la Los Angeles.

Un preot romano-catolic săvârșește mai multe nelegiuiri, deoarece se visează cardinal, dar sfârșește prin a-și trăi ultimele clipe într-o capelă aflată undeva în deșert.

Des Spellacy (Robert De Niro) este un preot romano-catolic, un prelat influent cu ambiții politice. Fratele său, Tom Spellacy (Robert Duvall), este polițist. Relația lor era una foarte bună, până când se petrece o crimă care tulbură apele. Victima asasinatului este o prostituată, o femeie pe care preotul o întâlnise atunci când aceasta făcea autostopul. În acel moment, în mașină se mai afla Jack Amsterdam (Charles Durning), un om de afaceri important în comunitate. Ideea este că dacă s-ar afla despre prostituată, imaginea prelatului ar avea de suferit. Tom suspectează faptul că Amsterdam este implicat în acesată crimă și face presiuni asupra fratelui său. Sperînd că va ajunge să fie urmașul cardinalului, Des face o mulțime de alte nereguli care îl au în atenție pe părintele Seamus Fargo, care ajunge la o capelă în desert. Însă, Tom își acuză fratele că, nevorbind, îl protejează pe Amsterdam, care este un criminal. Ani mai târziu, Tom merge la capela din deșert unde fusese trimis fratele său, aceeași unde ajunsese și părintele Seamus Fargo. Das este pe moarte, suferind de cancer, dar este resemnat în legătură cu soarta sa și cu faptul că nu ajunsese să aibă puterea. Frații se împacă, deși distanța dintre ei rămâne una de neînvins.

Pelicula i-a adus lui Robert Duvall premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Veneția.

WENDY AND LUCY
Wendy şi Lucy

Dramă, SUA, 2008
R: Kelly Reichardt
D: Michelle Williams, Will Oldham, John Robinson, Walter Dalton, Will Patton

O femeie speră să aibă parte de un nou început pentru ea și pentru câinele ei, dar toate merg anapoda și din ce în ce mai rău.

Wendy Carroll (Michelle Williams) merge către Ketchikan, Alaska, și speră să aibă șansa unui nou început pentru ea și și pentru câinele ei, Lucy. Din păcate, visul se termină în scurt timp, deoarece femeia se vede blocată într-un orășel din Oregon. Problema este că, în dimineața în care dorea să meargă mai departe, mașina nu mai vrea să pornească. Însă, acesta este numai primul eveniment din seria care se va succeda de-acum înainte. Nimic din viața ei de până atunci nu va semăna cu ceea ce urmează să i se întâmple.

WOLFEN
Spiritele

Horror, SUA, 1981
R: Michael Wadleigh
D: Albert Finney, Diane Venora, Edward James Olmos, Gregory Hines, Tom Noonan

O extraordinară poveste a terorii care iese la lumină în clipa în care un detectiv din New York începe să investigheze o serie de crime care arată cam la fel.

Detectivul Dewey Wilson investighează mai multe crime stranii care au avut loc în New York. Toate victimele arată ca și când au fost mutilate de animale sălbatice. Ancheta îl aduce pas cu pas în preajma unor nativi americani care îi spun despre legenda unei specii superioare care popula odinioară zona și care acum trăiește și vânează în mahalalele din New York.

ZION ET SON FRERES (AKA. ZION AND HIS BROTHER)
Zion şi fratele lui

Dramă, Israel, 2009
R: Eran Merav
D: Reuven Badalov, Ronit Elkabetz, Ofer Hayun, Liya Leyn, Tzahi Grad

Un secret apăsător dintre doi frați pune în mare cumpănă relația dintre ei, iar cel mic își reevaluează loialitatea față de fratele mai mare și, în cele din urmă, decide să își asume responsabilitatea pentru viața lui.

Emoționanta dramă regizată de Eran Merav este plasată în Tel Aviv. După un accident care a avut consecințe tragice, doi frați traversează o criză dramatică în relația lor. Zion (Reuven Badalov) are 14 ani, iar fratele lui mai mare, Meir (Ofer Hayun), 17. Povestea începe atunci când un coleg de-al lui Zion, un emigrant etiopian, este ucis într-un accident, iar ei sunt responsabili într-o oarecare măsură. Cei doi frați păstrează secretul acestei povești sumbre, până când Zion își reevaluează loialitatea față de fratele lui mai mare și, în cele din urmă, decide să își asume responsabilitatea pentru viața lui.

Pelicula a fost nominalizată la mare premiu al juriului Festivalului de Film de la Sundance.

ALLT FLYTER (AKA. THE SWIMSUIT ISSUE)
Totul pluteşte

Comedie, Suedia, 2008
R: Mans Herngren
D: Jonas Inde, Amanda Davin, Benny Haag, Jimmy Lindström, Kalle Westerdahl

Ceea ce începe ca o glumă, ajunge să fie o pagină de istorie pentru niște bărbați care nu aveau niciun job și nici cea mai vagă idee despre sportul de performanță. Ei decid să reprezinte Suedia la Campionatul Mondial din Berlin, proba de inot sincron. În ciuda faptului că nu sunt luați în serios, ci, dimpotrivă, Asociația Națională de Înot îi tratează cu dispreț, ei sunt din ce în ce mai determinați în a merge până la capăt, aducînd Aurul pentru țara lor.

După o sălbatică petrecere a burlacilor, Fredrik (Jonas Indie), un bărbat cu o fire foarte competitivă, fiind dominat de rivalități, fapt ce l-a lăsat fără slujbă și îi pune în pericol relația cu fiica lui adolescentă, își descoperă pesiunea pentru înotul sincron. În scurt timp, pretențiile lui cresc, așa că dorește să reprezinte Suedia la Campionatul Mondial din Berlin, unde visează să ia medalia medalia de aur. La început, prietenii lui cred că și-a pierdut mințile, însă, în cele din urmă, Fredrik reușește să îi convingă să i se alăture. Totuși, în ciuda entuziasmului și a pasiunii lor, există o mare, mare problemă: niciunul dintre ei nu înoată prea bine. În plus, nu au nici cea mai mică ideea despre ceea ce înseamnă sportul de performanță sau despre o competiție de calibrul celei la care aspiră să participe. În scurt timp, situația se transformă dintr-una complicată într-una extrem de complicată. Cu toate acestea, Fredrik este dispus și chiar va face absolut tot ceea ce crede că este necesar pentru a câștiga.

În 2009, pelicula regizată de Mans Herngren a primit premiul publicului la São Paulo International Film Festival.

BROKEN WINDOWS
Decizii

Dramă, SUA, 2008
R: Tony Hickman
D: Larisa Oleynik, Sarah Thompson, Jennifer Hall

Deși carierele, relațiile sau sănătatea mentală pe care o au eroinele poveștii lui Tony Hickman par a fi în regulă, viața are propriile legi, iar victoriile care sunt cu adevărat importante pentru fiecare impun decizii radicale.

Urmăriți povestea unor femei care se află într-un moment crucial al existenței lor, când trebuie să ia decizii care le vor marca destinul pentru totdeauna. Sara este o femeie pasionată de fotografie, iar abordarea ei artistică o ajutase să-și creeze o carieră de succes. Dar, copleșită de comenzile comerciale care erau, dealtfel, foarte bine plătite, Sara a ajuns să considere fotografia doar ca pe un job ca oricare altul. În acest moment, intervine cel mai bun prietena al acesteia, care este și îndrăgostit de ea, și o provoacă să se întoarcă la starea ei de început, atunci când fotografia însemna pasiune și artă. Amy (Jennifer Hall) suferă o pierdere care îi va schimba viața pentru totdeauna. În această situație, mama ei încearcă să o ajute, fratele ar dori și el să îi fie alături, dar nu știe cum, iar tatăl decide să o ia la o petrecere. Katie (Sarah Thompson) este o actriță care nu știe dacă să pună punct sau să mai dea o șansă relație sale cu un actor care, deși nu este așa de talentat, are o carieră de succes. Un alt personaj important al poveștii lui Tony Hickman este Beth, un medic psihiatru introvertit care, cu ocazia unei petreceri, reușește să iasă din carapace, așa cum nu credea că va fi în stare vreodată în viața ei.

ENDGAME
Sfârşitul jocului

Dramă, Marea Britanie, 2009
R: Pete Travis
D: William Hurt, Chiwetel Ejiofor, Jonny Lee Miller, Mark Strong, Clarke Peters

Ultimele zvârcoliri ale regimul Apartheid în Africa de Sud…

“Endgame” este plasat în 1985, vremuri cruciale pentru Africa de Sud, când regimul Apartheid (în limba Afrikaans, Apartheid înseamnă separare) se năruia. În lunile care au precedat acest moment istoric, câțiva oameni au început să poarte necogieri în secret în ceea ce privește pacea și democrația națiunii. Sub amenin#area continuă că își vor pierde viața, oamenii din această grupare condusă de Thabo Mbeki, viitorul președinte sud-african, se întâlnesc în secret undeva în Marea Britanie pentru a pune la cale un plan. Deși se află la distanță mare de casă, ei riscă foarte mult, deoarece sunt considerați teroriști.

Pelicula regizată de Pete Travis i-a adus lui Chiwetel Ejiofor o nominalizare la Globurile de Aur, la categoria cel mai bun actor.

GIULIA NON ESCE LA SERA (AKA. GIULIA DOESN’T DATE AT NIGHT)
Giulia nu are întâlniri noaptea

Dramă, Italia, 2009
R: Giuseppe Piccioni
D: Valerio Mastandrea, Valeria Golino, Sonia Bergamasco, Domiziana Cardinali, Piera Degli Esposti

O poveste de dragoste dintre un scriitor de succes care trece printr-o perioadă de criză de inspirație și o profesoară de înot care, în fiecare seară, trebuie să se întoarcă în arest pentru a-și ispăși condamnarea pentru crimă.

Scriitorul Guido (Valerio Mastandrea) tocmai a fost nominallizat pentru un premiu important în literatură. Eroul poveștii are o nevastă frumoasă, pe Benedetta, și o fiică adolescentă, Costanza, cu care are dificultăți în a reuși să stabilească o legătură. În vreme ce ele se mută într-o casă nouă, Guido continuă să stea în vechiul lor apartament, încercînd să lucreze la următorul roman. Giulia (Valeria Golino) este profesoară de înot, iar una dintre elevele sale este fiica ciar mai mică a lui Guido. Când cei doi se întâlnesc la piscină, Guido este intrigat de această femeie fermecătoare. La început, profesoara păstrează distanța, asta deoarece ascunde un secret teribil din trecutul ei misterios. Este vorba despre faptul că ea nu poate ieși seara cu nimeni, deoarece, trebuie să se întoarcă în închisoare. Femeia fusese condamnată pentru că își omorâse iubitul. Flirtul dintre ea și scriitor o va aduce pe Giulia în situația de a lua decizii extreme.

LES GRANDES PERSONNES (AKA. GROWN UPS)
Adulţi

Comedie, Franța, 2008
R: Anne Novion
D: Jean-Pierre Darroussin, Anais Demoustier, Judith Henry, Lia Boysen, Jakob Eklund

Cu prilejul unei călătorii în Suedia, iubirea devine o afacere de familie.

Albert (Jean-Pierre Darroussin) este un bărbat divorțat care, în fiecare an, îi oferă fiicei sale adolescente, Jeanne (Anais Demoustier) cadou de ziua ei o călătorie în Europa. De fiecare dată, este vorba despre o altă țară. Pentru că împlinește 17 ani, Albert se gândește să meargă împreună cu Jeanne pe o insulă din Suedia, în căutarea unei comori care aparținuse vikingilor. Amândoi vor avea parte de surprize neașteptate, deoarece fata se va îndrăgosti de un adolescent local, iar tatăl va fi și el receptiv la semnalele pe care i le transmite o femeie segetată de dolofanul Cupidon.

LIMBO
Limbo

Dramă, SUA, 1999
R: John Sayles
D: Mary Elizabeth Mastrantonio, David Strathairn, Vanessa Martinez, Kris Kristofferson, Casey Siemaszko

Alaska este ultima frontieră a Americii, este vorba despre un ținut care promite aventura. În esență, “Limbo” spune povestea unor oameni care sunt puși în situația de a-și asuma riscul și de a se confrunta cu propriile temeri, fiind blocați în pustietatea acestei insule.

Joe Gastineau (David Strathairn) locuiește în Juneau, Alaska. În tinerețe, el fusese implicat într-un accident care avusese loc pe un vas de pescuit și care se soldase cu moartea a doi oameni și nu reușise niciodată să se recupereze complet după această lovitură. În mometul în care o întâlnește pe Donna De Angelo (Mary Elizabeth Mastrantonio), Joe începe să își iasă încet din carapace. Atracția dintre ei îl destermină pe Joe să își din nou un job în larg. Tocmai atunci când viața acestuia părea să intre în normal, își face apariția în peisaj Bobby (Casey Siemaszko), fratele vitreg al lui Joe, care îi cere acestuia o favoare. Din acest moment, un dezastru duce către altul, iar Gastineau împreună cu Donna și cu fiica acesteia ajung să se ascundă de niște bărbați. Decizia de a răspunde solicitării fratelui lui vitreg va schimba pentru totdeauna destinul celor trei.

SIGNORINA EFFE (AKA. SIGNORINAEFFE / MISS F)
Signorina Effe

Dramă, Italia, 2007
R: Wilma Labate
D: Filippo Timi, Valeria Solarino, Sabrina Impacciatore, Fausto Paravidino, Giorgio Colangeli

Dragoste în vremea… protestului.

O poveste de iubire poate începe oricum. Firile romantice se pot gândi la Cupidon cel dolofan, la Făt Frumos sau la… femeile frumoase care au rescris povestea Cenușăresei. Ei bine, Wilma Labate, care este și coscenaristă, a creionat un început atipic pentru această idilă. Suntem la Torino, în anii ’80. Emma (Valeria Solarino) a crescut într-o familie de muncitori, dar ambițiile ei în viață au fost de la început foarte mari. Pentru a ajunge acolo unde visa, ea a început să muncească de când era foarte mică. Acum, tânăra lucrează la Fiat, într-o poziție foarte bună, și urmează să se căsătorească cu Silvio (Fabrizio Gifuni), unul dintre directorii de aici. Însă, dintr-o dată, totul se dă peste cap. În septembrie 1980, Fiat Group anunța că urmează o concediere masivă, fiind vorba despre 15000 de angajați. În consecință, se declanșează o grevă care va dura 37 de zile. În această atmosferă de ură marcată de conflictul dintre muncitori și cei din conducerea companiei, Emma se îndrăgostește de Sergio (Filippo Timi), unul dintre lucrătorii secției auto. Urmează o poveste de iubire care va dura cât conflictul de muncă, o idilă intensă care o va aduce pe Emma în postura de a privi aceeași realitate din alt unghi, unul complet diferit. Astfel, o eră în care toate speranțele fuseseră distruse se sfârșește, în vreme ce aceea care urmează nu prevestește nimic bun. Ca-n viață, în doar câteva zile, Emma are parte de cea mai dură experiență a vieții sale.

ZHAN. GU (AKA. THE DRUMMER)
Toboşarul

Dramă, Hong Kong, 2007
R: Kenneth Bi
D: Jaycee Chan, Tony Leung Ka Fai, Angelica Lee, Roy Cheung, Josie Ho

Povestea unui tânăr imprudent care, aflat într-un moment de cotitură al vieții sale, ajunge în Taiwan, iar aici cunoaște niște toboșari tradiționali cărora li se alătură. După tot ce învață de la aceștia, el devine unul dintre cei mai buni toboșari de inspirație zen.

Sid (Jaycee Chan) este un tânăr care realizează că partidele de sex ocazional pe care le are cu frumoasa Carmen, fiica șefului mafiei din Hong Konk este calea sigură către Iad. Tatăl său încearcă să aranjeze cumva lucrurile, așa că decide să îl trimită în Taiwan. Aici, Sid se împrietenește cu un grup de toboșari tradiționali zen, iar el speră să li se alăture acestora. Curând, eroul poveștii învață de la ei că toboșarul adevărat nu este acela care lovește cu bețele, ci cel care conștientizează în acel moment comuniunea dintre trup și suflet. În timp ce tatăl lui încearcă să rezolve situația pentru ca fiul lui să se poată întoarce în Hong Kong, Sid are parte de o instrucție serioasă în regim intensiv.

Bucuresti, 17.01.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *