free download 78 travel guides written by experts

CINEMAX – octombrie 2011

PREMIERE FILME

A MIDSUMMER NIGHT’S SEX COMEDY
Comedia erotică a unei nopţi de vară
Comedie, SUA, 1982
24, 25, 29
R: Woody Allen
D: Woody Allen, Mia Farrow, José Ferrer, Julie Hagerty, Tony Roberts

La finalul unei petrecere de nuntă de la o casă de vacanță amenajată în stil rustic, se nasc alte idile, iar partenerii se schimbă între ei.

Andrew Hobbs (Woddy Allan), inventator excentric și brocker pe Wall Street, și soția lui, Adrian (Mary Steenburgen), trec printr-o perioadă delicată. Cei doi sunt gazdele unei petreceri de nuntă care se va ține la casa lor de vară aranjată în stil rustic. Mirii sunt Ariel (Mia Farrow) și Leopold (Jose Ferrer), vărul lui Adrian. În weekend, un alt cuplu sosește aici și, până la finalul șederii lor acolo, se nasc noi idile, iar parternerii sexuali se schimbă între ei.

BANANAS (1971)
Bananas
Comedie, SUA, 1971
24, 30
R: Woody Allen
D: Woody Allen, Louise Lasser, Carlos Montalbán, Natividad Abascal, Howard Cosell

După ce a fost părăsit de iubita lui, un bărbat ajunge să fie președintele unei mici țări în care absurditatea face legea. Când foștii iubiți se revăd, femeia se îndrăgostește de cel care acum a devenit un lider politic important.

Fielding Mellish (Woody Allen) se îndrăgostește de Nancy (Louise Lasser), o actvistă care își dorea lângă să aibă lângă ea un bărbat cu vocație de lider. Astfel, în ciuda faptului că merge la tot felul de mișcări de protest pentru a-i arăta cât de mult ținea la ea, Fielding rămâne singur. Se întâmplă ca povestea să ia brusc o altă întorsătură, deoarece, după ce se alătură revoluționarilor din San Marcos, el ajunge președintele țării. Când se întoarce în State, cei doi iubiți de odinioară se reîntâlnesc. Ei bine, funcția recent dobândită pare să îl pună în altă lumină pe Fielding, deoarece acum Nancy se îndrăgostește nebunește de domnul președinte.

În regia lui Woody Allan, “Bananas” a obținut o nominalizare la Writers Guild of America.

BEDROOMS
Dormitoare
Dramă, SUA, 2010
26
R: Youssef Delara, Michael D. Olmos, Victor Teran
D: Jordan Belfi, Sarah Clarke, Julie Benz, Jesse Garcia, Xander Berkeley

Urmăriți patru povești din patru dormitoare. O istorie fascinantă despre zidurile care îi deapart pe oameni, inimi zdrobite, infidelitate și adevărul care eliberează.

“Dormitoare” este o dramă evocatoare în care se vorbește despre zidurile care îi separă pe oameni, inimi zdrobite și infidelitate. Apoi, vine momentul eliberării, atunci când alegi să spui adevărul, iar zidurile se prăbușesc. Urmăriți patru povești din patru dormitoare.

Mai întâi, îi vedem pe Beth (Moon Bloodgood) și pe Julian (Jordan Belfi) care se joacă de-a soții și ating un punct critic al relației lor. Apoi, Anna (Julie Benz) și Harry (Xander Berkeley), care străduiesc sa treacă peste infidelitate și să își salveze mariajul, asta în vreme ce în peisaj își face apariția Sal (Jesse Garcia), băiatul care aduce pizza. A treia poveste este aceea a lui Marnie (Dee Wallace) și Roger (Barry Bostwick), doi oameni care sunt casatoriți de mult timp și în viața cărora infidelitatea a avut locul său de ani de zile. Cel de-al patrulea dormitor este al lui Janet (Sarah Clarke), o femeie divorțată, care este mamă de gemeni.

BIRD (1988)
Bird
Dramă, SUA, 1988
11, 21, 31
R: Clint Eastwood
D: Forest Whitaker, Diane Venora, Michael Zelniker, Samuel E. Wright, Keith David

Urmăriți povestea unui om care a trăit viața fără limite. În pelicula “Bird” al lui Clint Eastwood, Forest Whitaker interpretează un strălucit saxofonist.

Personajul central al poveștii este Charlie "Bird" Parker, unul dintre vizionarii jazzului, un muzician desăvârșit care a abordat interpretarea la saxofon complet diferit, iar amprenta geniului său a pus saxofonul într-o lumină nouă. Pelicula este un omagiu adus vieții și talentului lui Bird. Charlie Parker a fost o enigmă. Puterea și frumusețea stilului său l-au adus în fruntea muzicienilor vremii lui, însă viața sa din spatele scenei nu avea aceeași strălucire. Marile lui slăbiciuni erau drogurile, băutura și femeile.

Pelicula a primit un premiu Oscar, precum și alte nominalizări și premii la BAFTA, Cannes, Globurile de Aur, New York Film Critics Circle Awards, Los Angeles Film Critics Association Awards, Sant Jordi Awards.

DEEP COVER (1992)
Şah mat
Crimă, SUA, 1992
10
R: Bill Duke
D: Laurence Fishburne, Jeff Goldblum, Victoria Dillard, Charles Martin Smith, Sydney Lassick

Povestea unui polițist cu un trecut cam dubios care, aflat într-o misiune sub acoperire, este nevoit să schimbe regulile în timpul jocului.

Russell Steven (Laurence Fishburne) este un polițist rebel din Cleveland cu un trecut cam tulbure. Viața lui se schimbă din clipa în care este abordat de cei din DEA care îi cer să se infiltereze într-un cartel internațional de cocaină din Los Angels. Astfel, el intră în misiune sub acoperire cu numele de John Q Hull, un jucător nou și îndrăzneț care nu pare a avea prea multe de pierdut. Misiunea lui Hull devine și mai complicată din clipa în care un act de trădare îl transformă pe acesta într-un simplu pion. Ca polițist, el jurase să urmeze ordinele, să susțină dreptatea și să respecte legea, dar acum regulile s-au schimbat.

FRIDAY THE 13TH (1980)
Vineri 13
Horror, SUA, 1980
14, 23
R: Sean S. Cunningham
D: Betsy Palmer, Adrienne King, Harry Crosby, Laurie Bartram, Jeannine Taylor, Ari Lehman

Deși nimeni nu s-ar fi gândit, moartea tragică a unui copil este doar începutul unui șir de crime teribile care au loc după douăzecișicinci de ani de la tragicul eveniment.

Pelicula regizată de Sean S. Cunningham a fost filmată la Camp Nobebosco, în New Jersey, în locul unde chiar se află o tabără reală. Cu douăzecișicinci de ani în urmă, la Crystal Lake, Jason Voorhees (Ari Lehman), un copil care se afla în această tabără, murise înecat. După un sfert de veac, tabăra este pe cale să se redeschidă, iar locul să răsune din nou de glasuri de copii. Însă, o furtuna va izola lacul, iar supraveghetorii vor fi uciși unul câte unul.

HUA MULAN
Mulan: Prinţesa războinică
Aventuri, China, 2009
12, 22, 31
R: Jingle Ma, Wei Dong
D: Wei Zhao, Kun Chen, Jun Hu, Jaycee Chan, Rongguang Yu

Curajoasa Hua Mulan pretinde că este băiat pentru a se putea înrola în armata Chinei. Actele sale de vitejie sunt numeroase. Însă, secretul ei va fi aflat până la urmă.

Hua Mulan (Jiao Xu) este o fată care locuiește cu tatăl său, Hua Hu. Influențată de acesta, ea începe să învețe de mică secretele artelor marțiale. Când Mulan (Vicki Zhao) împlinește 18 ani, iar Wei este invadat, toți bărbații sunt obligați să se înroleze. Fata nu poate trăi cu gândul că bătrânul ei tată va merge să lupte, așa că se deghizează în bărbat și se înrolează în locul lui. Pentru felul în care practica artele marțiale, ea atrage rapid atenția lui Wen Tai (Kun Chen), adjunctul comandantului de batalion. Într-una dintre zile, Mulan făcea baie, fără să știe că, de fapt, aceea era baia privată a comandantului. Se întâmplă ca ea să fie văzută de Tai, iar Mulan își dă seama de asta, îl lovește și fuge. Ei bine, din această clipă, secretul ei nu mai este deloc un secret.

I AM YOU (AKA. IN HER SKIN)
În locul ei
Dramă, Australia, 2009
15, 26
R: Simone North
D: Guy Pearce, Sam Neill, Miranda Otto, Ruth Bradley, Kate Bell

Caroline era de părere că Rachel era perfectă și avea o viață frumoasă. Avea tot ceea ce ea nu ar fi avut cum să obțină ea vreodată, așa că decide să schimbe această situație, omorând-o.

Subiectul peliculei care este filmul de debut regizoral al producătorului Simone North este inspirat de întâmplări reale, este vorba despre o istorie teribilă din anul 1999. Rachel Barber (Kate Bell) este o fată frumoasă de cinsprezece ani. În plus, ea este o dansatoare talentată, are un iubit și se înțelege de minune cu părinții ei, Mike (Guy Pearce) și Elizabeth (Miranda Otto). Pe de altă parte, Caroline (Ruth Bradley), o tânără de 19 ani pe care părinții o angajează pentru a o supraveghea pe Rachel, este supraponderală, urâtă și are o relație foarte proastă cu tatăl ei (Sam Neill). Într-una dintre seri, când Rachel nu ajunge acasă, părinții se gândesc că ceva teribil s-a întâmplat cu fiica lor. Când anunța dispariția, oamenii legii le sugerează să se liniștească, deoarece, la vârsta aceasta, copiii adeseori pleacă de acasă. În această situație, Mike și Elizabeth pornesc singuri în căutarea lui Rachel. Caroline era de părere că Rachel era perfectă și avea o viață frumoasă. Era tot ceea ce ea nu ar fi avut cum să fie vreodată: frumoasă, sigură pe ea și fericită, așa că o omorâse.

IN THE CUT
În carne vie
Thriller, SUA, 2003
7, 15, 20
R: Jane Campion
D: Meg Ryan, Mark Ruffalo, Kevin Bacon, Jennifer Jason Leigh, Nick Damici

O profesoară din New York este atacată de un individ mascat. Din acest moment, femeia nu mai are încredere în nimeni, nici măcar în iubitul ei polițist, așa că, pentru a supraviețui, trebuie să lupte singură.

Frannie Avery (Meg Ryan) este o profesoară din New York care are o relație cu Malloy (Mark Ruffalo), un polițist care investighează o crimă care avusese loc aproape de locul unde locuia ea. Victima fusese o femeie tânără și frumoasă. Relația dintre cei doi va fi influențată de crimele nerezolvate pe care le investighează Malloy. După ce este atacată de către un agresor mascat, Frannie nu mai are încredere în nimeni și cu atât mai puțin în Malloy. Suspicioasă pe toți cei din jurul ei, profesoara nu poate cere ajutorul nimănui, așa că șansa supraviețuirii ei se află doar în propriile mâini.

INVICTUS
Neînfrânt
Dramă, SUA, 2009
29, 30
R: Clint Eastwood
D: Morgan Freeman, Matt Damon, Tony Kgoroge, Patrick Mofokeng, Matt Stern

“Invictus” spune povestea adevărată a nui moment istoric. Este vorba despre clipa în care Nelson Mandela șI cu Francois Pienaar, căpitanul echipei de rugby din Africa de Sud, au realizat unirea țării lor.

Africa de Sud, anul 1995. După ce a supraviețuit mulți ani în închisoare, Nelson Mandela (Morgan Freeman) este eliberat, își conduce țara pentru a învinge apartheidul și este ales președinte. Dar, după cinzeci de ani, ura moștenită amenința să destrame țara. Cam aceasta era situația în clipa în care Mandela a început să discute cu Francois Pienaar (Matt Damon), căpitanul celor de la Springboks, echipa națională de rugby a Africii de Sud, care era de multă vreme considerată un simbol al opresiunii. În cele din urmă, Mandela, Pienaar și jucătorii de la Springboks au reușit să unească 43 de milioane de oameni într-o națiune care avea același vis: câștigarea Cupei Mondiale de Rugby.

Două nominalizări la Oscar (pentru cel mai bun rol principal – Morgan Freeman- și cel mai bun rol secundar – Matt Damon); precum și premii și nominalizări la Globurile de Aur, Awards of the Japanese Academy, Black Reel Awards, Broadcast Film Critics Association Awards, Dallas-Fort Worth Film Critics Association Awards, David di Donatello Awards, Image Awards.

PECKER
Ciocănitoarea
Comedie, SUA, 1998
14, 25
R: John Waters
D: Edward Furlong, Christina Ricci, Martha Plimpton, Brendan Sexton Iii, Lauren Hulsey

Un fotograf amator dintr-un cartier muncitoresc din Baltimore devine celebru peste noapte, după ce este descoperit de un negustor de artă din New York.

Pecker (Edward Furlong) este un tânăr de 18 ani care lucrează într-un magazin de sandvișuri din New York. Pasiunea lui este aceea de a-i fotografia pe cunoscuți, prieteni, clienți și pe cei din familie. Se întâmplă ca Rorey Wheeler, un negstor de artă din New York să ajungă în cartierul lor și să fie fascinat de instantaneele lui Pecker. După ce organizează o expoziție în care include și fotografii de-ale lui, eroul poveștii ajunge celebru peste noapte. Cu toate acestea, Pecker va descoperi destul de repede că celebritatea are și ea un preț.

Christina Ricci care o interpretează pe iubita lui Pecker a câștigat pentru rol un premiu pentru cea mai bună actriță în rol secundar acordat la Florida Film Critics Circle Awards.

PSYCH-OUT
Stupoare
Dramă, SUA, 1968
17, 26
R: Richard Rush
D: Susan Strasberg, Dean Stockwell, Jack Nicholson, Bruce Dern, Adam Roarke

Anii ’70. O tânără care pornise în căutarea fratelui său ajunge într-un cartier infam din San Francisco, iar oamenii pe care îi va cunoaște în această călătorie îi vor schimba viața pentru totdeauna.

Jennie (Susan Strasberg) este o fugară surdă care se află în drum către San Francisco pentru a-l găsi pe hipiotul Steve (Bruce Dern), fratele ei. Așa se întâmplă că, într-o cafenea, ajunge să îl cunoască pe Stoney (Jack Nicholson) care îi promite să o ajute să își găsească fratele. Întâmplarea face ca cei doi să se fi întâlnit, în câteva dintre numeroasele încercări ale lui Stoney de a-și înființa o trupă. Între Jannie și Steve se va naște o idilă, iar oamenii pe care îi va întâlni în această călătorie îi vor schimba viața lui Jannie pentru totdeauna. Cu cât avansează în căutările sale, cu atât Jennie realizează faptul că realitatea este, de fapt, un loc putred.

PURPLE RAIN
Purple Rain
Dramă, SUA, 1984
19, 28
R: Albert Magnoli
D: Prince, Apollonia Kotero, Morris Day, Olga Karlatos,

Povestea unui câtăreț de culoare care vrea să ajungă departe, dar află că succesul nu este suficient pentru a-și vedea visul îndeplinit.

”Purple Rain” primul film în care joacă Prince, este povestea unui tânăr cântăreț de culoare, un tip arogant care se născuse și crescuse în Minneapolis și ajunge în cele din urmă să cunoască succesul. El este fiul unui bărbat foarte violent și este disperat să cucerească inima frumoasei Apollonia, o cântăreață aspirantă. Eroul poveștii lui Albert Magnoli încearcă să își croiască singur calea, în ciuda vieții sale mizerabile de acasă. Curând, el va afla că doar talentul nu îl poate ajuta să ajungă unde dorește și că, pentru a-și împlini visul, are nevoie de mult mai mult.

În colana sonoră a peliculei pentru care producția a fost răsplătită cu un premiu Oscar și un Grammy și o nominalizare la Globurile de Aur, sunt incluse și: ”I Would Die 4 U”, ”When Doves Cry” și ”Let’s Go Crazy”.

RAFIKI (AKA. BESTEVENNER)
Trei prietene
Familie, Norvegia, 2009
4, 5, 15, 20, 21, 31
R: Christian Lo
D: Live Marie Runde, Regine Stokkevag Eide, Ado Johanna Girirpio, Jonathan Espolin, Teri Mungai

Povestea a doi fetițe de nouă ani care pornesc în căutarea prietenei lor, este vorba despre Naisha care dispăruse fără urmă. Singurul indiciu pe care micuțele detective îl au este o adresă scrisă cu cerneală invizibilă.

Julie, Mette și Naisha sunt cele mai bune prietene și învață în aceeași clasă. Fetițele locuiesc într-un sat din Norvegia. Se apropie Crăciunul și toți oamenii de aici încearcă să intre în atmosfera Sărbătorilor. Într-una dintre aceste zile, Naisha și mama ei dispar. De fapt, ceea ce se întâmplase avea o explicație foarte logică: nu au primiseră viză, așa că fuseseră trimise înapoi acasă.

Dar, cele mai bune prietene ale fetiței decid să le ajute pe Naisha și pe mama acesteia. Singurul indiciu pe care îl au este o adresă scrisă cu cerneală invizibilă, așa că se strecoară într-un tren de noapte. Însă, tatăl lui Julie este polițist, fetele au numai nouă ani, iar Oslo este foarte departe de casa lor. Vor reuși oare să își aducă prietena înapoi?

ROLE MODELS
Prieteni model
Comedie, SUA, 2008
8, 25
R: David Wain
D: Seann William Scott, Paul Rudd, Elizabeth Banks, Christopher Mintz-Plasse, Bobb’E J. Thompson

Doi agenți de vânzări cam sălbatici și rebeli ajung în spatele gratiilor, iar la proces aleg să facă muncă în folosul comunității. După prima zi, cei doi nu mai sunt deloc convinși că au făcut alegerea potrivită.

Wheeler și Danny nu ar fi niciodată prima alegere a unor părinți care sunt în căutare de babysitter, de fapt, aceștia nu ar fi luați în calcul nici măcar în glumă pentru un astfel de job. Ei bine, vorbim despre doi agenți de vânzări burlaci care calcă pe bec și ajung la închisoare. La proces, judecătorul le oferă inculpaților posibilitatea de a alege: închisoare sau 150 de ore de muncă în folosul comunității. De fapt, este vorba despre un program de îndrumare a adolescenților cu probleme. Ceea ce se întâmplă este că, după o zi petrecută cu puștii, varianta la care renunțaseră, adică închisoare, parcă nu li se mai pare celor doi una atât de rea.

Pelicula lui David Wain a obținut nominalizări la Broadcast Film Critics Association Awards, MTV Movie Awards, Teen Choice Awards.

SILENT SOULS (AKA. OVSYANKI)
Suflete tăcute
Dramă, Rusia, 2010
16, 24
R: Aleksei Fedorchenko
D: Yuriy Tsurilo, Igor Sergeyev, Yuliya Aug, Viktor Sukhorukov, Ivan Tushin

Doi prieteni pornesc într-o călătorie în care unul dintre ei își va lua rămas bun de la soția sa dragă care tocmai a murit. Dorința lui este aceea de a respecta ritualul culturii Merja.

Soția lui Miron, Tanya, a trecut în Lumea Drepților, iar el îl roagă pe cel mai bun prieten, Aist, să îl ajute să își ia rămas bun de la ea conform ritualului culturii Merja. Deși oamenii aparținând acestei culturi fuseseră asimilați de ruși în secolul al XIV-lea, miturile și tradițiile lor erau păzite cu sfințenie de urmași. Astfel, cei doi bărbați pornesc într-o călătorie de sute de mile, având cu ei două păsări într-o colivie. Pe parcurs, potrivit aceluiași ritual, Miron împărtășește momente din viața lui cu draga sa soție. Însă, povestea devine din ce în ce mai interesantă, deoarece îndureratul soț va realiza că nu a fost singurul care a fost îndrăgostit de Tanya.

THE BUTCHER BOY
Copilăria lui Francie Brady
Dramă, Irlanda, 1997
21, 27
R: Neil Jordan
D: Eamonn Owens, Sean Mcginley, Peter Gowen, Alan Boyle, Andrew Fullerton

Povestea unui copil fără copilărie, dar cu o grămadă de probleme de care nici nu ar fi trebuit să aibă habar la vârsta lui.

Anii ’60… Francie Brady are 12 ani și locuiește într-un orășel din Irlanda. El reușește să se refugieze din realitatea teribilă a vieții lui cu ajutorul imaginației și a prietenului lui Joe. Băiatul are un tată alcoolic și o mamă care are probleme de sănătate mintală. În ciuda faptului că nu are niște părinți care să îl facă să se simtă iubit și protejat, Francie îi iubește și nu reușește să treacă peste insultele la adresa familiei sale proferate de vecina lor, doamna Nugent. Cu toate acestea, Francie este un copil, iar momentul în care va claca nu este departe. În această situație delicată, imaginația sa nu îi va fi de mare ajutor, deoarece mintea lui va crea tot felul de imagini și situații, iar el nu va mai reuși să facă distincția între ce este real și ceea ce nu este.

THE DEFIANT ONES
Lanţul
Dramă, SUA, 1958
28, 29
R: Stanley Kramer
D: Tony Curtis, Sidney Poitier, Theodore Bikel, Charles Mcgraw, Lon Chaney

Urmăriți povestea a doi deținuți care reușiseră să evadeze împreună, dar nu aveau mai nimic în comun în afara unui lanț de oțel care îi unea. Vânați de poliție și de vânătorii de recompese, cei doi își găsesc refugiul într-o mlaștină, unde înfometarea, frigul, șerpii și amenințarea de a fi prinși îi transformă în parteneri care realizează că fiecare are nevoie de celălalt pentru a reuși să supraviețuiască.

Deși nu au prea multe în comun, doi delincvenți care au evadat (Tony Curtis și Sidney Poitier) sunt uniți de dorința de libertate și de un… lanț de oțel. Oricâte divergențe ar fi între ei și orice are avea de împărțit, cei doi trebuie să învețe să se înțeleagă pentru a se vedea liberi. Oricât au riscat ca să ajungă dincolo de gardul închisorii, viața din-afară nu li se pare cu nimc mai bună decât cea din interior. Vânați de poliție și de vânători de recompese, cei doi își găsesc refugiul într-o mlaștină, unde înfometarea, frigul, șerpii și amenințarea de a fi prinși îi transformă în parteneri care realizează că fiecare are nevoie de celălalt pentru a reuși să supraviețuiască. Pe rând, își vor pune viața în pericol pentru a-și salva camaradul. În cele din urmă, prietenia care se naște se va dovedi mai puternică decât lanțurile de oțel care îi unea fizic.

THE FAMILY TREE (2010)
Merită să lupţi
Comedie, Australia, 2010
22
R: Vivi Friedman
D: Dermot Mulroney, Hope Davis, Chi Mcbride, Max Thieriot, Brittany Robertson

Bunnie Burnett este o femeie care își pierde cunoștința și suferă de amnezie, în urma unei lovituri la cap. Povestea se întâmplă atunci când ea era împreună cu vecinul cu care avea o relație în extraconjugală.

Dacă nu vorbim despre cea mai disfuncțioală dintre familii, atunci familia Burnett este în mod cert între primele trei. Stăpânul casei, Jack (Dermot Mulroney), este un om de afaceri deprimat care are o relație extraconjugală cu o colegă plină de viață (Christina Hendricks). Soția lui, Bunnie (Hope Davis), își înșeală bărbatul cu vecinul lor, Simon (Chi McBride). Fiica lor adolescentă, Kelly (Britt Robertson), are o relație cu o colegă (Madeline Zima), iar fiul lor, Eric (Max Thieriot), este un credincios habodnic. Deși este deja prea mult, viața devine și mai palpitantă din clipa în care Bunnie se lovește la cap, iar când își revine nu își mai amintește nimic despre viața ei din-naintea accidentului. În acel moment ea se afla împreună cu Simon.

THE FIRM (2009)
Microbiştii
Dramă, Marea Britanie, 2009
9
R: Nick Love
D: Paul Anderson, Calum Macnab, Daniel Mays, Doug Allen, Joe Jackson

Pelicula lui Nick Love este plasată în anii ’80 și spune povestea unui adolescent care devine fascinat de lumea suporterilor de fotbal. Însă, mai târziu, când el dorește să se retragă, va afla că nu este așa de simplu să pleci și să îți vezi de-ale tale doar pentru că nu mai dorești să fii huligan.

Când a decis să intre în lumea suporterilor de fotbal (a huliganilor), Dom a fost acceptat foarte repede, devenind în scurt timp unul dintre băieți. Umorul și istețimea sa au fost apreciate instantaneu. După ce este martorul unui conflict cu suporterii altei echipe, Dom decide că nu mai vrea să fie în această gașcă. Însă, va afl că în ceea ce îi privește pe microbiștii organizați este mai ușor să ajungi să intri în gruparea lor decât să renunți, adică să îi abandonezi, să trădezi!

THE TREE (2010)
Copacul
Dramă, Franța, 2010
1, 2, 7, 12, 23
R: Julie Bertucelli
D: Charlotte Gainsbourg, Morgana Davies, Marton Csokas, Christian Byers, Tom Russell

O femeie căduvă care este și mama a trei copii trebuie să decidă soarta smochinului care amenință să îi dărâme casa și să preia controlul asupra familiei sale.

La numai opt ani, lumea lui Simone este zdruncinată din temelii de moartea subită a tatălui său. Mama ei, Dawn, este incapabilă să facă față acestei situații, mai ales că mai are încă trei băieți, iar fata crede că spiritul tatălui său se află undeva într-un smochin gigantic care le acoperă casa, amenințând chiar să se prăbușască peste ea demolând-o. Convinsă că tatăl ei s-a întors pentru a proteja familia, Simone petrece din ce în ce mai mult timp în smochin, vorbind cu tatăl ei. Cu timpul, mama fetei devine in ce în ce mai apropiată de noul ei angajat, fapt ce amenință relația mamă-fiică. Temându-se că smochinul va fi tăiat, simone găsește o soluție de a încerca să împiedice asta, construindu-și o casă sus între crengi. Dar, Dawn refuză să lase copacul să preia controlul asupra familiei sale.

THE VIRGINITY HIT
Cum să-ţi pierzi virginitatea
Comedie, SUA, 2010
28
R: Huck Botko, Andrew Gurland
D: Matt Bennett, Jacob Davich, Ernst Jacobi, Justin Kline, Krysta Rodriguez

Cronica unui moment important din viața oricărui om: pierderea virginității.

Patru băieți, o cameră video și experiența lor hilară a unuia dintre cele mai importante momente din viață: pierderea virginității. Matt (Matt Bennett) este singurul dintre cei patru care nu a mers până la capăt, deorece dorește ca acest eveniment să aibă loc împreună cu prietena lui atunci când relația lor avea să împlinească doi ani. Dar află că fata îl înșela, așa că devine stresant de important să rezolve această problemă a virginității. În această situație apăsătoare, prietenii îi sunt aproape și îl ajută și ei cum se pricep mai bine.

THIRD STAR
A treia stea
Dramă, Marea Britanie, 2010
30, 31
R: Hattie Dalton
D: Hugh Bonneville, Tom Burke, Benedict Cumberbatch, Jj Feild, Rupert Frazer

Istoria unei călătorii în care fiecare pornește din alte motive și cu alte așteptări. Patru aventuriști aleg să meargă într-un loc care li se părea de vis, dar nu prea erau foarte pregătiți pentru ceea ce avea să li se întâmple.

Patru prieteni foarte buni pun la cale o călătorie în West Wales, fără a avea niciun fel de idee despre ceea ce înseamnă viața în aer liber. Singurul lucru pe care îl iau în calcul este acela că, la un moment dat vor face ceai. Această descindere în natură, va însemna un test foarte dur în ceea ce privește prietenia, rezistența lor fizică și credința în ceea ce contează cu adevărat în viață. Fiecare pas din această călătorie este un pas mai departe de trecutul lor și altul către o lume nouă plină de curaj, demnitate și frumusețe.

UN ANGE A LA MER (AKA. ANGEL AT SEA)
Un înger la mare
Dramă, Belgia, 2009
23, 24, 28
R: Frédéric Dumont
D: Martin Nissen, Anne Consigny, Olivier Gourmet, Julien Frison, Pierre-Luc Brillant

Mărturisirile unui tată maniaco-depresiv fac să dispară într-o secundă înocența și copilăria unui copil de 12 ani.

Loius este un băiat de 12 ani fericit și plin de viață, un puști care își iubește părinții și pe fratele lui mai mare. El adoră să joace fotbal cu copiii din cartier, îi place să învețe și iubește la nebunie marea. Toate astea se vor sfârși brusc în clipa în care tatăl său care era maniaco-depresiv îi spune un secret care îi va da micuțului viața peste cap definitiv. La finalul discuției, copilăria și inocența lui vor dispărea fără urmă.

VINCENT WANTS TO SEA (AKA. VINCENT WILL MEER)
Vincent vrea la mare
Dramă, Germania, 2010
2, 3, 13, 18, 19, 22
R: Ralf Huettner
D: Florian David Fitz, Karoline Herfurth, Heino Ferch, Katharina Müller-Elmau, Johannes Allmayer

Vincent suferă de sindromul Tourette și, după moartea mamei, tatăl său îl internează într-o clinică specializată. El reușește să scape de acolo împreună cu alți doi pacienți, deoarece vrea să repecte ultima dorință a mamei sale, aruncându-i cenușa în Italia, în mare.

Mama lui Vincent a murit, iar el a jurat să-i respecte ultima dorință, lăsând-o să vadă marea pentru ultima dată. Problema este că Vincent suferă de sindromul Tourette, iar tatăl său îl internează imediat într-o clinică specializată. Cu ajutorul lui Marie, care suferă de anorexie, și al lui Alex, colegul lui de cameră, eroul nostru reușește să scape și, împreună, pornesc toți trei către Italia. Din aceast moment, începe o călătorie la al cărui final există o singură certitudine: niciunul dintre cei implicați nu va mai fi la fel vreodată.

WHERE ANGELS FEAR TO TREAD
Unde îngerii nu calcă
Dramă, Marea Britanie, 1991
7, 8, 19, 20, 24, 25, 30
R: Charles Sturridge
D: Helena Bonham Carter, Judy Davis, Rupert Graves, Giovanni Guidelli, Helen Mirren

O dramă despre sexualitate reprimată și dezlănțuită, o poveste în care sunt implicați și oameni din înalta clasă britanică.

O văduvă britanică bogată se căsătorește cu un italian mult mai tânăr. Bărbatul este un stomatolog din Toscana, iar rudele miresei nu par prea fericite de alegerea femeii.

Lilia Herriton (Helen Mirren) a ajuns să facă parte dintr-o familie bogată în urma căsătorieie. Acum, ea este văduvă și suferă din cauza atitudinii de dezaprobare pe care o întâmpină de fiecare dată din partea soacrei sale. La sugestia unei prietene de familie, ea pleacă într-o vacanță în Italia, unde se îndrăgostește de Gino Carella (Giovanni Guidelli), un medic stomatolog fără nici o lețcaie, dar tânăr și foarte chipeș. Când își anunța familia de planurile sale de a se căsători cu italianul, rudele reacționează îmediat, încercând să împiedice oficierea acestei relații. Acesta este abia începutul unei povești care va deveni una foarte complicată și tensionată.

SCURT-METRAJE ÎN PREMIERĂ:

ADIOS PAPA, ADIOS MAMA
Adio, tată, adio, mamă
Scurt-metraj, Spania, 2010
R: Luis Soravilla
D: Enrique Villén, Gracia Olayo, Miguel Ángel Munoz, María José Hernández

O zi care nu părea să fie diferită de oricare alta va schimba pentru totdeauna viața unor părinți, deoarece fiul lor are vești importante pentru ei.

Sole pregătește masa pentru soțul ei, Bernardo și fiul său, Martin, care are treizeci și ceva de ani. Însă, cel din urmă vine cu niște vești care vor face ca liniștea căminului lor să devină istorie. Acesta încearcă să le spună părinților că vrea să își ai destinul în propriile mâini, începând o nouă viața alături de iubita lui, Bianca. Ea le-a spus deja părinților ce intenționează și îi cere lui Martin să procedeze la fel. Bărbatul le dă vestea mutării, dar, de fapt, nu le-a spus mare lucru. La finalul discuției cu toții realizează că viața lor nu va mai putea fi la fel vreodată.

ARMANDO (2006)
Armando
R: Massimiliano Camaiti
D: Andrea Sartoretti, Marina Limosani, Flavio Insinna, Augusto Zucchi, Carlo De Ruggeri
Scurt-metraj, Italia, 2006
5, 15

Un bărbat ajunge să fie victima spaimei că, într-o zi, el se va scufunda, va dispărea complet.

Deși aspectul lui fizic rămâne neschimbat, Armando (Andrea Sartoretti) este stăpânit de o frică ce crește în fiecare zi. Mintea lui ajunge să fie victima spaimei că, într-o zi, se va scufunda, va dispărea complet. În plus, în această dimineață s-a trezit și cântărea 120 de kilograme.

DA LUCIA (AKA. LUCIA’S)
Acasă la Lucia
Scurt-metraj, Italia, 2009
R: Roberto Capucci
D: Lucia Batassa, Nicoletta Boris, Gloria Coco, Natalina Baleni

Două prietene merg să își viziteze prietena care este foarte pricepută în bucătărie, dar și la cititul în cărțile de tarot.

Ecourile Celui De-al Doilea Război Mondial par a fi foarte departe de casa primitoare și confortabilă a Luciei. Două doamne își vizitează prietena nu numai pentru a degusta delicioasele preparate culinare, ci și pentru a profita de o altă abilitate a gazdei lor: cititul în cărțile de tarot.

FOLLOW ME
Urmează-mă
Scurt-metraj, SUA, 2009
R: Spencer Clinton Parker
D: Zoe Karp, Kirk Larsen, Sebastian Brodziak

“Urmează-mă” este o poveste de suflet despre felul în care trebuie să ne pese de cei din jurul nostru.

O fată care este ocrotită de un înger păzitor va avea de învățat o lecție despre compasiune, dobândind și capacitatea de a răspunde generozității pe care a a primit-o. Urmăriți o poveste de suflet în care se vorbește despre felul în care trebuie să ne pese de cei din jurul nostru.

L’AMORE NON ESISTE (AKA. FLEETING LOVE)
Iubirea nu există
2, 7, 10, 22
Scurt-metraj, Italia, 2008
R: Massimiliano Camaiti
D: Riccardo De Filippis, Patrizia Loreti, Martina Merlino

Povestea unui om care crede că el are teribila putere de a face iubirea să dispară.

Solo este absout sigur că deține o putere teribilă: oriunde ajunge el, dragostea dispare de parcă nu ar fi fost niciodată.

LE LAMPADAIRE (AKA. THE STREETLIGHT)
Felinarul
Scurt-metraj, Franța, 2009
R: Loïc Fontimpe
D: Pierre-Olivier Fineltin

Un bărbat colindă străzile unui oraș din zilele nostre, căutând un felinar.

Chiar în centrul unui oraș modern, un bărbat colindă căutând un felinar. Într-un târziu, după ce îl zărește în sfârșit, el îl analizează atent și se așează în fața lui, așteptând să se întâmple ceva neprevăzut.

LEO E SANDRA
Leo şi Sandra
Scurt-metraj, Italia, 2004
R: Alessandro Celli
D: Leonardo Alberigi, Sandra Bertucci, Caterina D’Asaro

În doar șapte minute, Leo trebuie să găsească o cale de a intra în vorbă cu Sandra.

Leo este un băiat foarte liniștit care ar dori să o cunoască pe vecina lui, Sandra, care studiază pe terasa de vis-a-vis.

Filmul i-a fost comandat regizorului Alessandro Celli de către producătorul Francisco Milone, care a dorit să îi facă acest cadou iubitei sale, valeria de ziua ei. Cei doi au crescut în același cartier și sunt foarte buni prieteni.

PASSING TIME (2010)
Timpul trece
Scurt-metraj, Italia, 2010
R: Laura Bispuri
D: Giorgio Colangeli, Simonetta Gorga

Un moment dureros din viața unei tinere de 18 ani o transformă pe acesta într-o perosoană responsabilă care este decisă să ia atitudine.

Tommaso, bunicul iubit al lui Chiara, o fata de 18 ani, zace fără suflare în patul părinților ei. În vreme ce familia se pregătește pentru a-și lua rămas bun de la el, Chiara este revoltată de parada pe care o pregăteau ai ei. Prin urmare, este pregătită să intrevină. Realizând tragedia pierderii suferite, tânăra va reuși să își ia adio de la bunicul ei așa cum găsea că este potrivit.

ROSSO DI SARA
Sara
Scurt-metraj, Italia, 2010
R: Alessandro Marinelli
D: Alessandro D’Ambrosi, Santa De Santis, Azzurra Antonacci

Un scurt-metraj negru care vă va aminti de filmele de suspans ale lui Alfred Hitchcock.

Sara este o scriitoare bogată și celebră care este țintuită într-un scaun cu rotile. În seara zilei sale de naștere, femeia iese în oraș împreună cu soțul și cu sora ei pentru a sărbători evenimentul. Însă, în acest restaurant select, lucrurile nu sunt chiar ceea ce par.

UOVA (AKA. SCRAMBLED)
Linişte
Scurt-metraj, Italia, 2007
R: Alessandro Celli
D: Marta Mangiucca, Massimo De Santis, Patrizio La Bella, Katia Pietrobelli

Pare a fi o dimineața care nu este cu mult diferită de oricare alta. Vorbim despre rutina din primele ore ale fiecărei zile. Și totuși…

Liniște. O bicicletă, alimentele unui supermarket de la colțul străzii, graba de a pregăti micul dejun. Ați spune că este o dimineață ca oricare alta. Ore așa să fie?

PREMIERE SERIALE

Treme

New Orleans, 14 luni mai târziu. A trecut aproape un an de la urganaul Katrina, dar locuitorii din Crescent nu au reușit să depășească momentul. Cu toate acestea, vorbim despre New Orleans…

Pelicula realizată de David Simon și Eric Overmyer este plasată în perioada încercărilor de reconstruire de după ravagiile provocate de Katrina în New Orleans. În centrul poveștii se află câțiva locuitori care se străduiesc să își refacă viețile cu ajutorul muzicii și al tradițiilor pentru care sunt vestiți orașul și oamenii de acolo.

Serialul “Treme” a primit nominalizări la premiile Grammy, Emmy și la American Cinema Editors.

TREME II. EP. 06 – FEELS LIKE RAIN
Treme II Ep. 6 – O să plouă
6, 9, 10
TREME II. EP. 07 – CARNIVAL TIME
Treme II Ep. 7 – Carnavalul
13, 16, 17
TREME II. EP. 08 – CAN I CHANGE MY MIND?
Treme II Ep. 8 – Pot să mă răzgândesc
20, 23, 24
TREME II. EP. 09 – WHAT IS NEW ORLEANS?
Treme II Ep. 9 – New Orleans
27, 30, 31

De la carte la film

Fragmente din film, momente din spatele scenei, interviuri cu scriitori, scenariști, actori și regizori.

Urmăriți un documentar fascinant realizat de Carey Roberts, este vorba despre o călătorie plină de surprize din momentul în care apare cartea până in clipa în care aceasta devine o peliculă. Astfel, aflați cum se întâmplă ca o pagină de carte să se transforme în secvențe de film.

BOOKS INTO FILM EP. 06
De la carte la film Ep. 6
BOOKS INTO FILM EP. 07
De la carte la film Ep. 7
BOOKS INTO FILM EP. 08
De la carte la film Ep. 8
BOOKS INTO FILM EP. 09
De la carte la film Ep. 9
BOOKS INTO FILM EP. 10
De la carte la film Ep. 10

Cei mai buni regizori de la Hollywood

Un serial pe care urmarindu-l aflați poveștile de succes ale celor mai apreciați regizori contemporani. Este vorba despre privilegiați ai sorții care au avut șansa de a face carieră pe platourile de la Hollywood.

Urmărind serialul “Cei mai buni regizori de la Hollywood”, veți afla poveștile de succes ale celor mai apreciați regizori contemporani. Un serial în care veți descoperi tot ce v-ați dori să știți despre cei mai importanți realizatori de filme de la Hollywood, despre copilăria lor, primele filme regizate și cum au ajuns să fie implicați în proiectele care au devenit superproducții.

HOLLYWOOD’S BEST FILM DIRECTORS III. EP. 50
Cei mai buni regizori de la Hollywood III Ep. 50

CARRYOVER MOVIES

2010: THE YEAR WE MAKE CONTACT
2010: Anul primului contact
SF, SUA, 1984
R: Peter Hyams
D: Roy Scheider, John Lithgow, Helen Mirren, Bob Balaban, Keir Dullea

Un echipaj americano-sovietic este trimis în misiune pe Jupiter pentru a afla care a fost problema cu U.S.S. Discovery.

Pelicula lui Peter Hyams este o urmare a lui “2001: A Space Odyssey” (1968), film regizat de Stanley Kubrick. De această dată, un echipaj americano-sovietic este trimis în misiune pentru a descoperi ce se întâmplase de fapt cu nava U.S.S. Discovery. În anul 2001, Dave Bowman fusese transformat într-o ființă foarte puternică, după aventura de pe Jupiter. Acum, în 2010, Dr. Heywood Floyd, omul considerat responsabil de eșecul navei Discovery, pornește în misiune pe Jupiter. El și ceilalți membrii ai echipajului trebuie să-l reactiveze pe HAL-9000, dar pentru asta trebuie să afle mai întâi ce se întâmplase cu nouă ani în urmă. Dincolo de misterele expediției, ceea ce va ridica brusc tensiunea va fi apariția unui uriaș bloc – monolit negru pe orbita planetei Jupiter, iar după aceea soarta lui HAL, superrobotul de pe Discovery. Roy Scheider și John Lithgow sunt cei care conduc echipajul american în această misune tensionată. Pelicula are la bază un roman scris de Arthur C. Clarke.

Peliculă nominalizată la cinci categorii ale premiilor Oscar: cele mai bune decoruri, cele mai bune costume, cele mai bune efecte speciale, cel mai bun machiaj, cel mai bun sunet.

BLOW OUT
O moarte suspectă
Thriller, SUA, 1981
R: Brian De Palma
D: John Travolta, Nancy Allen, John Lithgow, Dennis Franz, Peter Boyden

În încercarea de a înregistra sunetul perfect, un bărbat pasionat de efecte speciale ajunge să fie implicat într-o crimă.

John Travolta interpretează rolul unui îndrăzneț realizator de film care încearcă să deconspire o enigmatică poveste politică, iar Nancy Allen joacă o tânără care știe prea multe.

Jack Terri (John Travolta) își câștigă existența din înregistrarea sunetelor pe care le foloseștea apoi pentru filme. Într-una dintre nopți, în momentul în care încerca să înregistreze un alt sunet de afară, el este martorul unui accident. O mașină cade de pe pod în apă. Deși în mașină se aflau un bărbat și o femeie, Jack reușește să o salveze doar pe ea, este vorba despre Sally (Nancy Allen). După ce pune cap la cap niște informații, el realizează că, înainte de accident, auzise și o împușcătură. După ce fotograful Manny Karp (Dennis Franz) vine cu imagini de la accident, Jack descoperă motivul real pentru care naiva Sally se aflase în mașină și are și proba cu care să poată dovedi că are dreptate. Din păcate, el va realiza în ce situație s-a pus abia atunci când va fi prea târziu.

CARTAGENA (AKA. L’HOMME DE CHEVET)
Cartagena
Dramă, Franța, 2009
R: Alain Monne
D: Sophie Marceau, Christopher Lambert, Margarita Rosa De Francisco, Rodolfo De Souza, Linett Hernandez Valdez

Un fost campion de box primește jobul de a avea grijă de o femeie frumoasa care paralizase în urma unui accident. Relația dintre cei doi se dezvoltă firesc, iar de la încredere și admirație până la dragoste mai rămâne doar un pas. Mititel…

Cartagena, Colombia. Fostul campion de box Léo (Christopher Lambert) se omoară încetul cu încetul golind paharele unul după altul. Salvarea pentru el pare să fie prietenul lui, Jaïro, care îl trimite să lucreze pentru Muriel (Sophie Marceau). Muriel este o femeie fermecătoare, un sprit liber, până când, în urma unui accident teribil, ea paralizează. Deși este disperat să își găsească ceva de lucru și realizează că nu este calificat, Léo reușește totuși să obțină jobul de a găti și de a avea grijă de Muriel. De fapt, acest job va fi începutul unei povești de dragoste între cei doi.

CHANGELING (2008)
Schimbul
Thriller, SUA, 2008
R: Clint Eastwood
D: Angelina Jolie, John Malkovich, Amy Ryan, Jeffrey Donovan, Devon Gearhart

Rugăciunile lui Christine Collins (Angelina Jolie) se împlinesc în clipa în care își recapătă copilul care îi fusese răpit. Dar, femeia nu are nevoie de mult timp pentru realiza faptul că cel pe care îl primise înapoi nu era copilu ei.

Los Angeles, anul 1928. Într-o sâmbătă dimineață, undeva într-o suburbie muncitorească, Christine (Angelina Jolie) își ia la revedere de la fiul ei și pleacă la serviciu. Când se întoarce, descoperă că băiatul dispăruse. Urmează o căutare disperată, dar fără niciun rezultat. Câteva luni mai târziu, ea află că băiețelul ei a fost găsit. Deși toată lumea este fericită pentru ea, Christine știe că băiatul nu este copilul său. Femeia nu are de gând să renunțe la gândul că își va recăpăta copilul, așa că face presiuni asupra autorităților să continue căutarea. Dar, nu este deloc ușor să fii femeie, mai ales că suntem în 1928!!!

Pelicula lui Clint Eastwood a primit nominalizări la Oscar, BAFTA, Cannes, Globurile de Aur și Satellite Awards.

COP OUT (2010)
Poliţist în misiune
Comedie, SUA, 2010
R: Kevin Smith
D: Bruce Willis, Tracy Morgan, Adam Brody, Kevin Pollack, Ana De La Reguera

Un polițist veteran trebuie să vândă un card rar de baseball pentru a plăti pentru nunta fiicei sale care se apropie. Dar, prețiosul cartonaș îi este furat, așa că, împreună cu partenerul său pornesc în căutarea hoțului.

O comedie plină de acțiune al cărui protagonist este Jimmy Monroe (Bruce Willis), un polițist veteran căruia îi este furat un card rar de baseball. Situația este foarte delicată pentru că acel cartonaș prețios era singura modalitate de a plăti pentru nunta fiicei sale care urmează să aibă loc în curând. Astfel încât, el apelează la Paul Hodges (Tracy Morgan), partenerul său din poliție, pentru a-l ajuta să pună mâna pe hoț. Pentru că au deja o grămadă pe cap și nu par a mai avea nimic de pierdut, Jimmy și Paul vor încălca orice regulă pentru a putea recupera cardul de colecție.

DEAR ALICE
Dragă Alice
Dramă, Suedia, 2010
R: Othman Karim
D: Danny Glover, Tuva Novotny, Regina Lund, Stefan Sauk

Viețile unor oameni foarte diferiți ajung să se intersecteze într-una dintre zilele care păreau a fi încă una dintre cele trase la indigou. Cu toate astea, când soarele va fi apus, nimic nu va mai fi la fel pentru ei.

Franzis Namazi (Danny Glover) este un imigrant care a sosit recent din Gambia în Suedia. El este pe cale să renunțe la mica lui afacere, este vorba despre un magazin în care vinde obiecte de artă africană. Avocata Karin Carlsson-Said (Tuva Novotny) urmează să mai facă un pas în carieră. Soțul ei, Moses (Peter Gardiner), trebuie să trimită bani pentru tatăl său care este în spital în Uganda, dar asta nu este deloc ușor și, în plus, mai are și probleme cu serviciul. Bosse (Ulf Brunnberg) află că tocmai a fost dat afară de la propria emisiune, iar nevasta lui se iubește cu altul. Håkan (Stefan Sauk) este un tip fermecător care știe cum este să fii celebru, dar are probleme mari cu alcoolul și, acum mai mult decât oricând, are mare nevoie de ajutorul avocatei sale, Karin Carlsson-Said. În timpul a ceea ce părea încă una dintre acele zile obișnuite, acești oameni iau decizii care nu par deloc ieșite din comun. Cu toate acestea, în scurt timp, existența lor va suferi schimări dramatice.

EMPIRE OF SILVER (AKA. BAIYIN DIGUO)
Imperiul de argint
Dramă, China, 2009
R: Christina Yao
D: Aaron Kwok, Tielin Zhang, Lei Hao, Jennifer Tilly, Zhicheng Ding

Urmăriți o istorie inspirată din fapte reale de acum un secol, este vorba despre o pasionată poveste de dragoste în care moralitatea ocupă un loc important.

Povestea filmului are la bază o istorie reală din China de acum o sută de ani. Un tânăr din China trebuie să se hotărască dacă va urma tradiția familiei, mergând pe drumul ales de tatăl său, sau o ia în altă direcție. Momentul marii hotărâri coincide cu acela în care el devine moștenitorul unui imperiu bancar, pe care el nu pune mare preț.

China, 1899. Într-un țiunut al frumuseții rafinate și al tradițiilor atemporale, un tânăr preocupat să-și trăiască viața devine moștenitorul unui imperiu bancar de care nu îi pasă atât de tare. După ce soția fratelui său este răpită, împotriva voinței sale, bărbatul va trebui să își schimbe abordarea în ceea ce privește atribuțille pe care le are în calitate de moștenitor. În plus, tatăl său are propriile sale metode de succes. E drept că fiul are alte valori, dar lacomul său părintele este de neoprit în dorința de a-și învăța fiul cum să procedeze pentru a fi ”bine”.

FELLINI SATYRICON
Fellini: Satyricon
Dramă, Italia, 1969
R: Federico Fellini
D: Martin Potter, Hiram Keller, Max Born, Salvo Randone, Mario Romagnoli

Federico Fellini se întoarce în vremuri antice, este vorba despre Roma lui Nero, timpuri ale decăderii, corupției și desfrâului.

„Fellini: Satyricon” se inspiră din „Satyricon” a lui Gaius Petronius Arbiter. La noi au ajuns doar fragmente ale acestei cărți, iar filmul redă foarte bine acest lucru, fiind foarte fragmentat, de asemenea.

Înapoi în vremea lui Nero, timpuri ale decăderii, corupției și desfrâului pentru Roma. Cel care a realizat acest imn al acelor „glorioase” timpuri păgâne este Federico Fellini și există voci care spun că „Fellini: Satyricon” este cea mai decadentă și indisciplinată dintre realizările regizorului. Pelicula i-a adus acestuia o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună regie. De asemenea, a mai primit o nominalizare la Globurile de Aur, categoria cel mai bun film străin, premii și nominalizări la Italian National Syndicate of Film Journalists și Laurel Awards.

FREDDY’S DEAD: THE FINAL NIGHTMARE
Sfârşitul lui Freddy: Coşmarul final
Horror, SUA, 1991
R: Rachel Talalay
D: Robert Englund, Lisa Zane, Shon Greenblatt, Lezlie Deane, Ricky Dean Logan

Horror este un cuvânt, o categorie, o vorbă, dar, ceea ce urmează este dincolo de orice imaginație! Așteptați-vă la ce este mai rău și mai rău…

„Sfârşitul lui Freddy: Coşmarul final” este al șaselea film din seria „Nightmare on Elm Street”. Dacă aveați impresia că ați văzut tot ceea ce era de văzut, nu este chiar așa. De această dată, așteptați-vă la ceea ce este mai rău. Acum, Freddy Krueger (Robert Englund) se va confrunta în sfârșit cu persoana pe care nu a reușit până acum să o învingă.

IN COUNTRY
Jurnal de război
Dramă, SUA, 1989
R: Norman Jewison
D: Bruce Willis, Emily Lloyd, Joan Allen, Kevin Anderson, John Terry

Povestea regizată de Norman Jewison are la bază romanul lui Bobbi Ann Mason și este centrată pe viața unei familii din orășelul Kentucky.

Emmett (Bruce Willis) este un veteran al războiului din Vietnam și locuiește în Hopewell, Kentucky, cu Samantha (Emily Lloyd), nepoata sa, al cărei tată își pierduse viața pe același front. Fata are acum 17 ani, tatăl ei fusese ucis atunci când avea 19 ani, iar între timp mama ei, Irene (Joan Allen), se recăsătorise. După ce decoperă câteva fotografii vechi cu tatăl său, Samantha își dorește să afle tot mai multe despre el, dezvoltând o adevărată obsesie pentru asta. Irene se mută la Lexington cu cel de-al doilea soț și vrea ca Samantha să se vină cu ei și să meargă la colegiu. Însă, fata preferă să locuiască în continuare cu unchiul său, încercând să afle cât mai multe despre tatăl său. O poveste încărcată de dramatism în care emoțiile vor atinge apogeul în clipa în care Samantha va vedea numele tatălui său la Washington, alături de acela al altor veterani din Vietnam.

NADINE (1987)
Nadine
Comedie, SUA, 1987
R: Robert Benton
D: Jeff Bridges, Kim Basinger, Rip Torn, Gwen Verdon, Glenne Headly

Nadine și Vernon Hightower, doi soți cum nu ați mai văzut. Polițiștii vor să pună mâna pe ea, asasinii îl vor pe el, iar ei, după ce decid să divorțeze, se înrăgostesc mai tare decât au fost vreodată.

Povestea care urmează se întâmplă la Austin, în anul 1954. Nadine Hightower (Kim Basinger) speră că vor veni vremuri mai bune și pentru ea. Vernon Hightower (Jeff Bridges) este patronul barului Bluebonnet Lounge. Cei doi au în comun numele de familie și un mariaj care se termină prost. Dar, în timpul divorțului lor se întâmplă ceva amuzant: cei doi se îndrăgostesc. Din această clipă, apar tot felul de încurcături. Nadine intră în biroul cuiva pentru a lua ceva ce îi aparținea, iese cu ceva ce era al altcuiva și ajunge astfel să fie și martora unei crime. În această situație, ea îi cere ajutorul singurului om care o poate scoate din această situație, soțul ei.

NOW AND THEN
Acum şi atunci
Dramă, SUA, 1995
R: Lesli Linka Glatter
D: Christina Ricci, Demi Moore, Rosie O’Donnell, Rita Wilson, Melanie Griffith

Pentru patru dintre cele mai deștepte fete din Shelby, Indiana, vara lui 1970 a fost anul în care ele au împlinit 12 ani, au descoperit cum arată băieții atunci când sunt dezbrăcați și, tot atunci, au făcut un pact. Acum, ele s-au întors pentru a îndeplini o promisiune pe care au făcut-o atunci.

Povestea emoționantă a patru femei care își amintesc cum erau ele atunci când aveau 12 ani. Scriitoarea Samantha Albertson (Demi Moore), actrița Tina Tercell (Melanie Griffith), medicul ginecolog Roberta Martin (Rosie O’Donnell) și Christina DeWitt (Rita Wilson), care este casnică, sunt prietene din copilărie. După mulți ani, ele se întâlnesc din nou pentru prima dată, deoarece Christina urmează să aibă un copil. La acea vreme, Samantha trăia drama destrămării mariajului părinților ei, iar Roberta (Christina Ricci) își pierduse mama,Tina (Thora Birch).

OLDBOYS
Seniorii
Dramă, Danemarca, 2009
R: Nikolaj Steen
D: Kristian Halken, Robert Hansen, Laura Christensen, Rasmus Bjerg, Leif Sylvester Petersen

Vagn are o singură distracție, aceea de a juca fotbal. În drum către un meci, el rămâne accidental la benzinărie. În cele din urmă, el ajunge într-o mașină într-o companie mai mult decât „selectă”.

La cei cinzeci de ani ai săi, Vagn este un fel de outsider. Locuiește singur, merge la serviciu și joacă fotbal cu bărbați de vârsta lui sau chiar mai învârstă. Acum, cu toții așteaptă cu nerăbdare călătoria anuală cu autocarul în Suedia, acolo unde vor avea un meci cu o echipă a polițiștilor. Din păcate, în drum către marea partidă, Vaghn este uitat la benzinărie și, cum se întâmplă atunci când lucrurile încep prost, povestea merge către și mai rău, căci el rămâne la benzinărie fără niciun ban. Adevăratele aventuri abia de acum încep pentru sportivul nostru de cinzeci de ani, deoarce ajunge în compania unor oameni despre care nu are nici cea mai vagă idee cu ce se ocupă de fapt.

RENDEZVOUS IN PARIS (AKA. LES RENDEZ-VOUS DE PARIS)
Întâlniri în Paris
Dramă, Franța, 1995
R: Eric Rohmer
D: Clara Bellar, Antoine Basler, Mathias Megard, Judith Chancel, Malcolm Conrath

Trei povești despre dragoste și coincidență care se au toate ceva în comun este vorba depsre Paris, Orașul Luminilor.

"Les Rendez-vous in Paris" prezintă trei povești romantice plasate în trei zone diferinte din Paris. Prima este plină de suspans și umor. “Le Rendez-vous de 7 heures” este turnat în Montparnasse și Beaubourg. A doua, “Les Bancs de Paris” ne poartă prin grădini și parcuri care rămân adesea necunoscute. Protagoniștii celei de-a treia povești, “Mère et enfant 1907”, sunt doi actori tineri extraordinari. Povestea lor de dragoste este una cu adevărat specială. Toate trei filmulețele au în comun ceva caracteristic operelor lui Rohmer: seducție, un limbaj elegant și dragostea pentru un oraș numit Paris.

SHAHADA (AKA. FAITH)
Credinţa
Dramă, Germania, 2010
R: Burhan Qurbani
D: Jeremias Acheampong, Carlo Ljubek

Un film european ai cărui protagoniști sunt trei musulmani născuți în Germania, vorbim despre oameni care au preocupări comune. Toți trei doresc să iși poată practica religia în lumea modernă în care trăiesc.

Urmăriți povestea a trei musulmani născuți în Germania ale căror destine se intersectează. Toți trei sunt preocupați să își găsească locul în societatea modernă din Vest, fără să renunțe la credința care ocupă un loc important în viața lor.

SHIFTY
Shifty
Dramă, Marea Britanie, 2008
R: Eran Creevy
D: Riz Ahmed, Daniel Mays, Jason Flemyng

Ai doar 24 de ore pentru a ieși din asta! O poveste din lumea traficanților, acolo unde viața poate atârna de un fir de păr.

Shifty este un tânăr traficant de cocaină din Londra a cărui viață se schimbă dramatic după ce cel mai bun prieten al lui se întoarce acasă. Situația este cu atât mai delicată cu cât este vânat de un client cam sărit de pe fix, iar familia lui este pe punctul de a rupe orice legătură cu el pentru totdeauna. În vreme ce prietenul lui de-o viață, Chris, se confruntă cu partea întunecată pe care a lăsat-o în urma lui, Shifty este într-o situație mai mult decât imposibilă.

SIX IN PARIS (AKA. PARIS VU PAR…)
Parisul văzut de…
Dramă, Franța, 1965
R: Eric Rohmer, Claude Chabrol, Jean Douchet, Jean-Luc Godard, Jean-Daniel Pollet
D: Stéphane Audran, Barbara Wilkind, Johanna Shimkusk, Micheline Dax, Jean-Michel Rouzière

Istorii din zgomotosul, vibratul și coloratul Paris, un oraș în care orice este posibil, este vorba despre povești din care nu lipsesc iubirea, flirtul și chiar prostituția.

Urmăriți șase filmulețe turnate în diferite zone ale Parisului, de către șase regizori: Eric Rohmer, Claude Chabrol, Jean Douchet, Jean-Luc Godard, Jean-Daniel Pollet. Realizate în deceniul al șaselea din secoului trecut, poveștile sunt centrate pe viața metropolitană din Orașul Luminilor. Vorbim de istorii din care nu lipsesc iubirea, flirtul și chiar prostituția. Filmele sunt simple și originale și, împreună conturează un tablou al zgomotosului, vibratului și coloratului Paris, un oraș în care orice este posibil.

Nominalizări la BAFTA, British Independent Film Awards și Stockholm Film Festival.

SPAWN
Arma dreptăţii
Acțiune, SUA, 1997
R: Mark Dippe
D: John Leguizamo, Michael Jai White, Martin Sheen, Theresa Randle, Nicol Williamson

Un asasin trădat și omorât de șeful lui are șansa de a se întoarce din Iad cu condiția să îl ajute pe Diavol să cucerească lumea.

Al Simmons (Michael Jai White) este un asasin corupt care ajunge să fie trădat și, în cele din urmă, ucis de către diabolicul său superior, Jason Wynn (Martin Sheen). După ce ajunge în Iad, lui Simmons i se oferă ocazia de a se întoarce pe pământ. Tot ceea ce trebuie să facă pentru asta este să fie de acord să treacă de partea stăpânului Infernului, devenind unul dintre cei care îl vor ajuta pe Diavol să pună stăpânire pe omenire. Simmon acceptă propunerea și, de acum încolo, povestea se complică incredibil. Astfel, printre altele, el va afla că soția sa, Wanda (Theresa Randle) s-a căsătorit cu Terry Fitzgerald (D.B. Sweeney), cel mai bun prieten al său.

SPECIAL TREATMENT (AKA. SANS QUEUE NI TETE)
Tratament special
Dramă, Franța, 2010
R: Jeanne Labrunne
D: Isabelle Huppert, Bouli Lanners, Sabila Moussadek, Richard Debuisne, Valérie Dréville

O prostituată de lux în vârstă de patruzeci de ani s-a cam săturat de ceea ce face, așa că este în căutarea unui terapeut care să o ajute să își schimbe viața. Mai întâlnim și un psiholog care este tot mai plictisit de monologurile clienților săi, iar atunci când soția îl părăsește, el o întâlnește pe Alice…

La cei patruzeci de ani, Alice (Isabelle Huppert), o prostituată de lux, este în căutarea unui terapeut care să o ajute să își schimbe viața. Pe scurt, ea este inteligentă, puternică și nu mai vrea să se prostitueze. Xavier (Bouli Lanners) este și el într-o situație similară. Este de vârstă mijlocie, inteligent și foarte plictisit de monologurile cliențior săi. Pe amândoi îi cunoaștem în momentul în care intră în această criză personală. Se întâmplă ca Alice să fie atacată de un client și, în clipa aceea, realizează cât de aproape de pericol este în fiecare clipă. Xavier tocmai s-a despărțit de soția sa, așa că pleacă de acasă și astfel ajunge la hotelul unde se afla Alice. Ce sincronizare…, căci așa începe totul!

SUNDAY BLOODY SUNDAY
Duminica însângerată
Dramă, Marea Britanie, 1971
R: John Schlesinger
D: Glenda Jackson, Peter Finch, Murray Head, Peggy Ashcroft, Maurice Denham

Acest film britanic examinează alegerile individuale pe care trebuie să le facem atunci când ne confruntăm cu o relație romantică care merită tot, dar care nu ne oferă tot ceea ce ne dorim.

Urmăriți o poveste încurcată dintre doi bărbați și o femeie. Deși există suspiciuni și nemulțumiri, pare să fie un echilibru, oricât de fragil, în această situație. Asta până când în poveste apar amenințător alte cauze de îngrijorare și discomfort. În plus, un weekend ploios la Londra poate fi foarte greu de suportat.

Pelicula lui John Schlesinger a primit nominalizări la Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal, cea mai bună actriță în rol principal, cea mai bună regie și cel mai bun scenariu; premii și nominalizări la BAFTA, New York Film Critics Circle Awards și Globurile de Aur.

THE LOSERS
Fraierii
Acțiune, SUA, 2010
R: Sylvain White
D: Jeffrey Dean Morgan, Zoë Saldana, Chris Evans, Idris Elba, Columbus Short

O poveste explozivă despre membri unei unități de elită a Forțelor Speciale Americane care este trimisă într-o junglă din Bolivia într-o misiune de căutare și distrugere. Dar, cei trimiși vor realiza în curând că, de fapt, au devenit ținte.

Urmăriți o peliculă de acțiune, o poveste explozivă despre trădare și răzbunare. „Fraierii” îi are în centrul său pe membri ai unei unități de elită a Forțelor Speciale Americane care ajung într-o junglă din Bolivia într-o misiune de căutare și distrugere. La scurt timp după ce sosesc, Clay, Jensen, Roque, Pooch și Cougar realizează că, de fapt, sunt ținte. Folosindu-se de faptul că erau considerați morți, aceștia pun la cale o acțiune sub acoperire. Cea care li se alătură în această luptă este frumoasa Aisha, care are propriul plan.

THE MAN IN THE MOON
Omul de pe Lună
Dramă, SUA, 1991
R: Robert Mulligan
D: Sam Waterston, Tess Harper, Gail Strickland, Reese Witherspoon, Jason London

O poveste din anii ’50, atunci când două surori se îndrăgostesc amândouă pentru prima dată de același băiat.

Dani (Reese Witherspoon) este o fată de 14 ani care împarte aceeași cameră cu sora ei mai mare, Maureen (Emily Warfield), care are 17 ani. În timpul unei veri caniculare, ele vorbesc mult despre dragoste, despre viitor și despre ceea ce contează cu adevărat în viață. În casa de lângă ei îl întâlnim pe Court Foster (Jason London), un tânăr de 17 ani. Când acesta și Dani se întâlnesc la piscină, simt imediat atracția intre ei. Dar și atunci când o întâlnește pe Maureen situația nu este mult diferită, așa că sora cea mare se îndrăgostește și ea de același băiat. și așa începe povestea, de fapt.

WEST SIDE STORY
West Side Story
Muzical, SUA, 1961
R: Robert Wise, Jerome Robbins
D: Natalie Wood, Richard Beymer, Russ Tamblyn, Rita Moreno, George Chakiris

„West Side Story” este unul dintre cele mai bune muzicaluri din toate timpurile. În această poveste rescrisă a iubirii dintre Romeo și Julieta, Natalie Wood și Richard Beymer sunt tinerii îndrăgostiți.

Adpatarea după producția de pe Broadway este realizată de către Ernest Lehman. Încă de la început, ne sunt prezentate două dintre găștile de stradă rivale din Manhattan: the Jets, adolescenți americani la a doua generație, și the Sharks, portoricani imigranți. Când războiul dintre aceste două bande ajunge într-un punct critic, Riff (Russ Tamblyn) ia decizii importante. Acesta hotărăște să se întâlnească cu Bernardo (George Chakiris), șeful grupării rivale pentru a face un armistițiu. Dar, Tony se îndrăgostește de Maria (Natalie Wood), nimeni alta decât sora lui Bernado, și astfel se naște o iubire precum aceea dintre Romeo și Julieta, dragoste ce are toate datele să se termine tot cu o tragedie.

„West Side Story” a câștigat zece premii Oscar, pentru cel mai bun film, cel mai bun actor în rol secundar, cea mai bună actriță în rol secundar, cele mai bune decoruri, cea mai bună imagine, costume, regie, montaj, coloană sonoră, sunet. De asemenea, pelicula regizată de Robert Wise și Jerome Robbins a mai primit premii și nominalizări la BAFTA, Globurile de Aur, Grammy și Laurel Awards.

RETURN MOVIES

30 DAYS OF NIGHT: DARK DAYS
30 de nopţi
Horror, SUA, 2010
R: Ben Ketai
D: Kiele Sanchez, Mia Kirshner, Rhys Coiro, Diora Baird, Harold Perrineau

Suntem în Alaska, Barstow, un oraș izolat în care regina vampirilor pusese la cale un masacru. Populația fusese decimată, iar singura supraviețuitoare a grozăviei este decisa să se răzbune, punând capăt răului care amenință să lovesască din nou.

A trecut aproape un an de la masacrul vampirilor din Barstow, un oraș izolat din Alaska. Stella (Kiele Sanchez), singura supraviețuitoare a grozăviei, și-a petrecut ultimele luni călătorind prin lume. Ea a încercat să îi convingă pe oameni de faptul că vampirii există cu adevărat, povestindu-le despre ceea ce se întâmplase în orășelul ei. Însă, tot ceea ce reușește este să se pună singură în situații ridicole, devenind ținta glumelor celor care o ascultau. Situația este pe cale să se schimbe, căci în peisaj își fac apariția trei străini (Harold Perrineau, Diora Baird și Rhys Coiro). Împreună, ei au de gând să o omoare pe Lilith (Mia Kirshner), regina-vampir care era responsabilă de masacrul din Barstow. În momentul acesta, Stella știe că nu mai are nimic de pierdut, așa că este decisă să facă absolut orice pentru a pune capăt pericolului care amenință să lovească din nou.

AL FINAL DEL CAMINO (AKA. ROAD TO SANTIAGO)
Drumul spre Santiago
Comedie, Spania, 2009
R: Roberto Santiago
D: Fernando Tejero, Malena Alterio, Javier Gutiérrez, Diego Peretti, Javier Mora

Urmăriți istoria a doi oameni de presă care se urau reciproc, dar ajung să pretindă că sunt împreună pentru a afla povestea unui guru specializat în rezolvarea crizelor dintr-o relație de cuplu.

Nacho (Fernando Tejero) este fotoreporter, iar Pilar (Malena Alterio) e jurnalistă și, ceea ce este important în ceea ce-i privește este faptul că se urăsc reciproc. Cu toate acestea, în momentul în care sunt trimiși pentru a se documenta la fața locului despre Olmo, cei doi sunt obligați să pretindă că formează un cuplu. Olmo este un fel de guru care are metodele lui pentru a rezolva crizele dintr-o relație de cuplu. Astfel, de-a lungul călătoriei care avea drept țintă Santiago, cei doi oameni de presă ajung în fel și fel de situații, trăind împreună clipe amuzante, ridicole și chiar, deși pare greu de crezut, romantice. În cele din urmă, pentru toți cei implicați în această poveste un lucru devine sigur: până la sosirea la Santiago, se poate întâmpla absolut orice.

ANGELA’S ASHES
Copilărie cenuşie
Dramă, SUA, 1999
R: Alan Parker
D: Emily Watson, Robert Carlyle, Joe Breen, Ciaran Owens, Michael Legge

Frank McCourt: "Mai rău decât o copilărie mizerabilă obișnuită este copilăria mizerabilă a unui copil irlandez. Dar, cea mai grea dintre toate este copilăria mizerabilă a unui irlandez catolic”.

Pelicula lui Alan Parker este o dramă emoționantă care se inspiră din romanul autobiografic premiat cu Pulitzer al lui Frank McCourt. Deși vorbim despre copilăria de un dramatism inimaginabil a unui copil irlandez, din această peliculă nu lipsește umorul. Frank (Joe Breen) se născuse în Brooklyn, dar când era încă mic, familia sa luase decizia de a se întoarce acasă, adică în Limerick, Irlanda. Părinții săi, Angela (Emily Watson) și Malachy (Robert Carlyle), speră că ceea ce nu au reușit să facă pentru familia lor în America, vor reuși în Irlanda. Din păcate, situața nu se schimbă prea mult o dată cu întoarcea lor în Limerick, deoarece aici boala și moartea fac parte din cotidian, iar slăbiciunea pentru băutură a lui Malachy și faptul că nu reușește să aibă un job nu fac decât să îngreuneze și mai mult situația.

Pelicula “Copilărie cenușie” a primit o nominalizare la Oscar pentru coloană sonoră (John Williams), premii și nominalizări la BAFTA, Globurile de Aur, London Critics Circle Film Awards, Karlovy Vary International Film Festival, Las Vegas Film Critics Society Awards.

BACKDRAFT
Focul ucigaş
Acțiune, SUA, 1991
R: Ron Howard
D: Kurt Russell, William Baldwin, Robert De Niro, Donald Sutherland, Jennifer Jason Leigh

Urmăriți povestea a doi frați pompieri din Chicago care urmează o veche tradiție a familiei, tatăl lor fiind unul dintre cei care își pierduseră viața la datorie.

Deși nu prea se înțeleg, cei doi frați, Steven (Kurt Russell) și Brian (William Baldwin) sunt nevoiți să lucreze împreună pentru a rezolva un caz. După părerea lui Brian, Steven, fratele mai mare, este un pompier de modă veche, un tip care alege să își asume riscuri inutil și este convins că acesta nu a făcut tot ceea ce ținea de el pentru a rămâne în departament. Astfel, Steven este transferat într-un loc “sigur”, jobul lui fiind acela de a-l ajuta pe Donald ‘Shadow’ Rimgale (Robert DeNiro) în soluționarea unor incendii care au aceeași cauză și par a fi “opera” aceluiași piroman. În timpul derulării investigației, Steven ajunge să îl supecteze pe Brian, pompierul care adunase o grămadă de decorații pentru gesturile sale eroice, de faptul că are de-a face cu aceste incendii în serie.

Pelicula a primit trei nominalizări la Oscar (cele mai bune efecte sperciale- vizuale și de sunet) și cel mai bun sunet, percum și o nominalizare BAFTA.

BLACK, WHITE AND BLUES
Negru, alb şi albastru
Dramă, SUA, 2010
R: Mario Van Peebles
D: Michael Clarke Duncan, Morgan Simpson, Kiele Sanchez, Taryn Manning, Luke Perry

Muzicalul lui Mario Van Peebles ne poartă într-o călătorie în istoria blues-ului. Urmăriți povestea a doi străini care, printr-un concurs al împrejurărilor, ajung să se împrietenească, descoperind astfel calea către izbăvire.

Când era mai împovărat de datorii ca niciodată, Bailey (Morgan Simpson), un talentat chitarist de muzică blues, află că tocmai a devenit moștenitorul averii bunicului său. Deși la început nu crede nimic din această poveste pe care o aude de la Augy (Michael Clarke Duncan), Bailey va porni la drum împreună cu acesta pentru a intra în posesia noii sale proprietăți. Această călătorie îl va face pe artist să înțeleagă faptul că uneori salvarea apare atunci când te aștepți mai puțin. Din distribție, Kiele Sanchez, Taryn Manning, Luke Perry și Tom Skerritt

BLESSED
Pact cu necuratul
Dramă, Australia, 2009
R: Ana Kokkinos
D: Frances O’Connor, Miranda Otto, Deborra-Lee Furness, Victoria Haralabidou, Monica Maughan

Urmăriți o poveste cutremurătoare ai cărei protagoniști sunt mai mulți copii care decid să plece de acasă, pe străzi, iar unii dintre ei nu vor mai reuși să găsească niciodată drumul înapoi.

“Pact cu necuratul” este un film despre mame și copii, despre dragoste și frumusețe, despre a fi pierdut și a găsi drumul înapoi acasă. Șapte copii-problemă pornesc într-o odisee urbană care v-a dura o zi și-o noapte, însă nu toți vor mai reuși să găsească drumul înapoi. Katrina și Trisha sunt două fete foarte inteligente, cu replici ascuțite și cu atitudine, care sunt prinse furînd din magazine. Roo ajunge și el să trăiască pe străzi, însă, după încercarea de a realiza un film porno, el realizează că nu este atât de dur precum își imaginase. Prin urmare, el își dorește să se întoarcă acasă. După ce este acuzat pe nedrept că i-a furat banii mamei sale, Daniel decide că este destul de îndemânatic pentru a încerca un furt real. Însă, acțiunile sale au consecințe pe care el nu le anticipase. Pentru a reuși să supraviețuiască, Orton și Stacey, care sunt frate și soră, sunt puși în situația de a-și părăsi mama la care țineau foarte mult. Dintre toți, James este cel mai lovit de soartă. El este un tânăr de culoare care nu-și găsește niciunde locul în lume. După ce fiecare dintre ei se avântă în beznă și în pericol, un strigăt disperat de mamă străpunge noaptea, iar acesta este semnalul zguduitor că o viață fragedă a fost curmată. După această teribilă noapte, răsare soarele, suntem în aceeași zi, dar privim călătoria din altă perspectivă, aceea a mamelor. În final, este cert că femeile sunt la fel de pierdute și de lipsite de apărare precum copiii lor și, înainte ca noaptea să se aștearnă din nou, unele dintre ele vor fi puse în situația de a înfrunta unul dintre cele mai înspăimântătoare coșmaruri din viața unei mame.

BLIND DATE (1996)
Întâlnire cu un necunoscut
Dramă, Olanda, 1996
R: Theo Van Gogh
D: Renée Fokker, Peer Mascini, Roeland Fernhout, Wouter Brave, Jan Jaspers

Un bărbat și o femeie, adică doi oameni care pornesc pe un drum nebătătorit pentru a găsi un motiv pentru care să-și dorească să meargă mai departe.

Un ospătar privește amuzat cum doi străini se duelează verbal în barul în care el lucrează. Katya (Renée Fokker), o fostă dansatoare, încearcă să depășească o încercare teribilă, este vorba depre pierderea fiicei sale. Bărbatul (Peer Mascini), un actor de comedie cunoscut pentru stilul său verbal destul de caustic, încearcă să o cucerească pe femeia din fața lui. De fapt, ceea ce se întâmplă nu este ceea ce pare, ci cu totul altceva. În realitate, este vorba despre doi oameni îndurerați care se cunosc foarte bine și caută o cale pentru a depăși cea mai grea încercare a vieții lor.

BOLLYWOOD HERO
Erou de Bollywood
Dramă, Olanda, 2009
R: Diederik Van Rooijen
D: Egbert Jan Weeber, Ishwari Bose-Bhattacharya, Akhilesh Kumar, Vijay Kadam, Rubina Rafique Qureshi

Urmăriți aventurile unui actor european care ajunge la Mumbay pentru a juca într-o producție de la Bollywood.

Nick (Egbert-Jan Weeber), un actor olandez, sosește la Mumbay pentru a interpreta un rol secundar într-o producție de la Bollywood. Pe platouri, Nick se împrietenește cu Sita Singh, una dintre starurile de aici. Olandezul o ajută pe Sita să ia singură decizii importante și încearcă să o convingă să nu facă greșeala de a se căsători cu unul dintre producătorii bogați de la Bollywood. La scurt timp după sosirea lui aici, Nick este martotul unui accident auto fatal pentru o fată care cerșea. Deși nimeni nu părea a fi observat tragedia, tânărul de 26 ani este șocat de grozăvia la care fusese spectator și decide să nu rămână pasiv. Astfel, el pornește în căutarea indiciilor despre autorul accidentului și ajunge în situații foarte periculoase.

BOXCAR BERTHA
Jaf la drum de fier
Crimă, SUA, 1972
R: Martin Scorsese
D: Barbara Hershey, David Carradine, Barry Primus, Bernie Casey, John Carradine

În perioada marii depresiuni economice, trei bărbați și o femeie jefuiesc trenuri și pun la cale o răpire. Ei sunt prinși, iar tânăra devine prostituată.

Martin Scorsese a regizat această dramă din 1972, inspirîndu-se din povestea adevărată a unei fete orfane de la o fermă din Arkansas, din perioada marii depresiuni economice. Personajul principal este ‘Boxcar’ Bertha Thompson (Barbara Hershey), o tânără care după moartea tatălui său are o legătură dubioasă cu ‘Big’ Bill Shelly (David Carradine, care era chiar iubitul lui Hershey în acea perioadă), șeful unei bande de hoți. În vreme ce Bonnie și Clyde jefuiau bănci, banda din care făcea parte Boxcar Bertha opera în trenuri. O povestea de acest fel se poate termina în două feluri: prost sau foarte prost. În această situație, rezumatul poveștii din anii ’30 este acesta: O tânără și trei bărbați jefuiesc trenuri și pun la cale o răpire. Bărbații sunt prinși iar femeia devine prostituată.

CAIRO TIME
Dragoste la Cairo
Dramă, Canada, 2009
R: Ruba Nadda
D: Patricia Clarkson, Alexander Siddig, Elena Anaya, Tom Mccamus, Amina Annabi

Cu prilejul unei vacanțe în capitala Egiptului, o ziaristă căsătorită se îndrăgostește de un bun prieten de-al soțului ei.

Juliette (Patricia Clarkson) lucrează la o revistă și are un mariaj fericit cu Mark (Tom McCamus), un diplomat canadian. Copiii lor sunt deja mari, așa că părinții pot acum să-și plănuiască o vacanță binemeritată. Locul ales de ei este Cairo, dar Mark nu mai poate ajunge, fiind în misiune în teritoriile palestinene, așa că Juliette trebuie să plece singură în capitala Egiptului. Pentru a se asigura că soția lui este la adăpost de orice pericol, Mark îi cere prietenului său de-o viață, Tareq (Alexander Siddig), să fie ghidul ei. Nimeni, nici măcar Tareq și Juliette, nu și-ar fi imaginat că cei doi se vor îndrăgosti unul de altul și, cu cât petrec mai mult timp împreună, cu atât realizează cât de puternică este atracția dintre ei.

CARTAS PARA JENNY (AKA. LETTERS FOR JENNY)
Scrisori pentru Jenny
Dramă, Argentina, 2007
R: Diego Musiak
D: Gimena Accardi, Fabio Di Tomaso, Manu Fullola, Martin Seefeld, Beatriz Spelzini

Povestea unei mame a cărei iubiri pentru fiica sa se situează mai presus de orice și o ajută să anticipeze greutățile pe care avea să treacă puiul ei, fără ea. Suferind de o boală care nu-oi dădea nicio speranță, femeia lasă în urma sa trei scrisori care să o ajute pe tânără în vremuri de fericire și bucurii, decepție, suferință sau disperare.

“Scrisori pentru Jenny” este o peliculă emoționantă a cărei protagonistă este o tânără îndrăgostită care trebuie să ia decizii cruciale după ce află de o sarcină pe care nu o luase în calcul. Jenny, căci despre ea este vorba, nu se simte în stare să ia o hotărâre singură, iar sprijinul îi vine de unde nici nu se gândea. Femeia găsește trei scrisori pe care mama sa le scrise înainte să moară. După ce o citește pe prima dintre ele, Jenny decide să călătorească din Argentina către Israel, unde avea de gând să înceapă o nouă viață. Drumul către Ierusalim o ajută pe Jenny să treacă peste durerea personală și să întrezărească noi oportunități, printre care și o nouă iubire, așa că reușește să-și pună viața într-o altă perspectivă.

CHILDREN OF THE CORN
De veghe în lanul de porumb
Horror, SUA, 1984
R: Fritz Kiersch
D: Peter Horton, Linda Hamilton, R.G. Armstrong, John Franklin, Courtney Gains

Atenție, film horror- partea întâi!

Doi îndrăgostiți care se aflau într-o călătorie prin țară se opresc undeva în Nebraska, iar aici devin martorii unei descoperii șocante. Cu trei ani înainte de sosirea lor acolo, îndemnați de un demon pe care cei de acolo îl numeau “He Who Walks Behind The Rows” (“Acela care umbla în spatele rândurilor”), puștii din acea comunitate îi omorâseră pe adulți. Pelicula are la bază povestirea "Night Shift" a lui Stephen King.

COPPERHEAD (2008)
Blestemul serpilor
Acțiune, SUA, 2008
R: Todor Chapkanov
D: Brad Johnson, Billy Drago, Brad Greenquist, Wendy Carter, Keith Stone

În momentul în care sosește în orașul Magdalena, New Mexico, ucigașul profesionist ‘Wild’ Bill Longley (Brad Johnson “CSI”) descoperă că vechiul lui prieten fusese asasinat. Însă, înainte ca acesta să apuce să răzbune moartea amicului, se întâmplă ceva care ar fi fost imposibil de anticipat. Este vorba despre o invazie de șerpi veninoși, iar asta schimbă semnificativ ordinea priorităților lui Longley.

EL ARRIERO
Cărăuşul
Dramă, Columbia, 2009
R: Guillermo Calle
D: Julián Díaz, Paula Castano, María Cecilia Sánchez, Paco Hidalgo, Carmenza Cossio

Un columbian sărac ajunge să facă bani în lumea cocainei, așa că se întoarce la femeia pe care o iubea pentru a o cere de soție. Dar, el nu se oprește aici. El întâlnește o altă tânără pe care o consideră fasinantă, se îndrăgostește și de aceasta și decide că vrea să le păstreze pe amândouă. O vreme…

“Sunt Ancizar López și sunt columbian. Locuiesc în Madrid și sunt îndrăgostit de două femei: Virginia, soția mea, și Lucía, iubita mea. Nu sunt traficant de droguri, ci mă ocup de exportul de cocaină, iar acestea sunt două business-uri foarte diferite. Inima mea aparține celor două femeie din viața mea. Ele au reprezentat cândva gloria mea, iar astăzi sunt motivul prăbușirii mele. Pe Virginia am întâlnit-o în Barranquilla, dar, pentru că n-aveam o lețcaie, mama ei m-a amenințat că mă omoară dacă nu dispar din viața fiicei sale. Așa că a trebuit să ne despărțim. Desigur, m-am întors la Virginia după ce am reușit să câștig bani și am cerut-o de soție. Mai târziu, în viața mea a apărut Lucía, o tânără spaniolă fascinată. Am început o relație cu ea și am decis să le păstrez pe amândouă. Când am vrut să schimb această situație, m-am gândit să renunț la Lucía, însă, ca să se răzbune pe mine, ea i-a spus totul Virginiei. Soția mi-a luat toți banii, i-a dat și lui Lucía o parte din ei și au dispărut amândouă fără urmă. Lucía a fost amanta mea, așa că putea să mă trădeze, dar nu Virginia, căci ea a fost soția mea. Nu avea niciun drept să mă trădeze. Așa că am omorât-o.”

EL JUEGO DEL AHORCADO (AKA. THE HANGED MAN)
Spânzuratul
Dramă, Spania, 2008
R: Manuel Gómez Pereira
D: Clara Lago, Álvaro Cervantes, Adriana Ugarte, Abel Folk, Mary Murray

Sandra (Clara Lago) și David (Álvaro Cervantes) au fost cei mai buni prieteni încă din copilărie. Însă, adolescența aduce schimbări importante în relația lor, cei doi devenind martorii unui incident șocant care avea să devină un secret teribil pentru amândoi.

EXCHANGE (AKA. SCHIMB VALUTAR)
Schimb valutar
Dramă, România, 2008
R: Nicolae Margineanu
D: Cosmin Selesi, Aliona Munteanu, Andi Vasluianu, Predica Neculai, Rodica Ionescu

Un film în care eroii sunt victime ale tranziției de la comunism la economia de piață, este vorba despre o dramă narată cu foarte mult umor. “Schimb valutar” spune povestea unui bărbat prins în cercul vicios al sărăciei și declinului.

Oare cât de departe poate merge un om în încercarea de a reclama ceea ce a pierdut? Aceasta este întrebarea pe care o lansează Nicolae Mărgineanu cu filmul “Schimb valutar”.

Emil și soția sa rămân șomeri și, în această dramatică situație, ei decid să vândă tot și să plece în Australia. Numai că, planurile lor suferă o modificare dramatică în momentul în care un escroc din București îi lasă fără nicio lețcaie. Râmași fără absolut nimic, Emil este pus în situația de a face absolut orice pentru a face rost de ceva bani pentru familia sa.

EXQUISITE CORPSE (2010)
Un cadavru splendid
Horror, USA, 2010
R: Scott David Russell
D: Steve Sandvoss, Nicole Vicius, Guillermo Díaz, Tessa Thompson, Larry Cedar

O poveste de dragoste în stil gotic, o peliculă horror un pic mai altfel. Oare până unde este dispus să ajugă cineva pentru a mai fi încă o zi cu persoana iubită?

În clipa în care iubita unui tână neurolog moare în mod tragic, acesta realizează un ser care să o aducă înapoi la viață. Din păcate, rezultatele sunt temporare, iar el, în disperarea de a o reînvia pe femeie, va descinde într-un univers teribil. Oare până unde va merge pentru a fi încă o zi alături de iubita lui?

FALLEN ANGELS (AKA. DUO LUO TIAN SHI)
Îngeri căzuţi
Dramă, Hong Kong, 1995
R: Kar-Wai Wong
D: Leon Lai, Michelle Reis, Takeshi Kaneshiro, Charlie Yeung, Karen Mok

Ming (Leon Lai) este un asasin cu sânge rece care s-a cam săturat de viața lui care înseamnă riscuri la orice pas, așa că se gândește foarte serios să se retragă. Agentul său, care încălcase codul profesionalismului, implicându-se într-o relație personală, reușește să îl convingă pentru un ultim job. Cu toate acestea, decizia lui de a accepta va avea consecințe de-a dreptul fatale. În cealaltă parte a orașului, îl întâlnim pe He (Takeshi Kaneshiro), un infractor mut. El se îndrăgostește de o femeie care tocmai se despărțise de iubit. Cumva, destinele celor patru personaje vor ajunge să se intersecteze.

Pregatiți-vă pentru imprevizibil!

FLAWLESS (1999)
Doi oameni perfecţi
Dramă, SUA, 1999
R: Joel Schumacher
D: Robert De Niro, Philip Seymour Hoffman, Barry Miller, Chris Bauer, Skipp Sudduth

Urmăriți povestea a doi oameni din New York, este vorba despre doi bărbați care locuiesc foarte aproape unul de celălat, dar nu au absolut nimic în comun.

Walt Koontz (Robert De Niro) este un pensionar foarte conservator care locuiește în partea de Est a Manhattan-ului. Într-o noapte tărziu, când încerca să-și ajute un vecin care se afla într-o situație dificilă, Walt suferă un atac cerebral în urma căruia rămâne cu o semipareză. Pentru că este foarte orgolios, acesta refuză să se pună în situația de a fi privit ca o victimă, așa că se refugiază în apartamentul său. Deși nu vrea să iasă din casă pentru a merge la terapie, acesta este nevoit să accepte un program de recuperare care avea să aibă loc în interiorul apartamentului său. Una dintre etapele acestui tratament este să ia lecții de canto. Așa, îl cunoaște pe vecinul său, Rusty, care are un stil de viață și o mentalitate foarte diferite de ale lui. Împreună, cei doi vor fi nevoiți să contribuie la atenuarea diferendelor și diferențelor pentru a ajunge să se aprecieze unul pe celălat.

FORGETTING SARAH MARSHALL
Înşelat de Sarah Marshall
Comedie, SUA, 2008
R: Nicholas Stoller
D: Jason Segel, Kristen Bell, Mila Kunis, Russell Brand, Bill Hader

Jason Segel îl interpretează pe Peter Bretter, un muzician care pleacă într-o vacanță în Hawaii, după ce este părăsit de iubita lui, Sarah Marshall (Kristen Bell), pentru Aldous (Russell Brand), un star rock. La început, planurile lui de recuperare după această despărțire de aceea pe care o credea femeia vieții lui pentru totdeauna par să meargă bine. Însă, șirul nefericirilor sale continuă, căci, va descoperi că fosta iubită este cazată la același hotel, dar, evident, cu Aldous. Oare cum va putea face față unei astfel de situații cel căruia tocmai i se smulsese inima din piept și fusese făcută bucăți?

Din distribuție, Paul Rudd, Bill Hader, Jack McBrayer și Jonah Hill.

Pelicula a obținut nominalizări la Broadcast Film Critics Association Awards, Chicago Film Critics Association Awards, MTV Movie Awards, Teen Choice Awards.

FROST/NIXON
Frost/Nixon
Dramă, SUA, 2008
R: Ron Howard
D: Frank Langella, Michael Sheen, Kevin Bacon, Rebecca Hall, Toby Jones

O poveste fascinantă și palpitantă despre adevăr, responsabilitate, secrete și minciuni.

Laureatul cu Oscar Ron Howard este regizorul acestei electrizante, nespuse povești din spatele unuia dintre cele mai importante momente din istoria contemporană. Atunci când președintele Richard Nixon (Frank Langhella) căzuse în dizgrație, a acceptat să îi acorde un interviu lui David Frost (Michael Sheen). El se gândea că, dacă mai era ceva de reparat în ceea ce privea imaginea sa, acesta era momentul și asta era calea. Dar, profesionistul Frost devine cel mai mare adversar al președintelui, iar disputa la care îl provoacă pe Nixon va schimba irevocabil istoria.

GIULIA NON ESCE LA SERA (AKA. GIULIA DOESN’T DATE AT NIGHT)
Giulia nu are întâlniri noaptea
Dramă, Italia, 2009
R: Giuseppe Piccioni
D: Valerio Mastandrea, Valeria Golino, Sonia Bergamasco, Domiziana Cardinali, Piera Degli Esposti

O poveste de dragoste dintre un scriitor de succes care trece printr-o perioadă de criză de inspirație și o profesoară de înot care, în fiecare seară, trebuie să se întoarcă în arest pentru a-și ispăși condamnarea pentru crimă.

Scriitorul Guido (Valerio Mastandrea) tocmai a fost nominallizat pentru un premiu important în literatură. Eroul poveștii are o nevastă frumoasă, pe Benedetta, și o fiică adolescentă, Costanza, cu care are dificultăți în a reuși să stabilească o legătură. În vreme ce ele se mută într-o casă nouă, Guido continuă să stea în vechiul lor apartament, încercînd să lucreze la următorul roman. Giulia (Valeria Golino) este profesoară de înot, iar una dintre elevele sale este fiica ciar mai mică a lui Guido. Când cei doi se întâlnesc la piscină, Guido este intrigat de această femeie fermecătoare. La început, profesoara păstrează distanța, asta deoarece ascunde un secret teribil din trecutul ei misterios. Este vorba despre faptul că ea nu poate ieși seara cu nimeni, deoarece, trebuie să se întoarcă în închisoare. Femeia fusese condamnată pentru că își omorâse iubitul. Flirtul dintre ea și scriitor o va aduce pe Giulia în situația de a lua decizii extreme.

HACKERS (1995)
Virus distrugător
Thriller, SUA, 1995
R: Iain Softley
D: Jonny Lee Miller, Angelina Jolie, Jesse Bradford, Fisher Stevens, Renoly Santiago

Eroii peliculei lui Iain Softley sunt niște tineri hackeri care nu au dificultăți în a alege între bine și rău, iar ceea ce îi preocupă este să aibă parte de distracție, nu de plictiseală.

Urmăriți povestea unui tânăr care este arestat de către Serviciile Secrete americane pentru că realizase un virus de calculator. De asemenea, el nu mai are voie să se mai atingă de computer, decât după ce va împlini 18 ani. După câțiva ani, eroul poveștii și niște prieteni de-ai săi găsesec o cale pentru a lansa un alt virus distrugător.

HAIR
Hair
Muzical, SUA, 1979
R: Milos Forman
D: John Savage, Treat Williams, Beverly D’Angelo, Annie Golden, Nicholas Ray

Pelicula “Hair” care este inspirată de muzicalul de oe Broadway al anilor ’60 spune povestea lui Claude (John Savage), un tânăr din Oklahoma care sosește în New York City. Aici, el se împrietenește cu un grup de hipioți din Central Park și se îndrăgostește de Sheila (Beverly D’Angelo), o fată cu părinți bogați. Cu toate că sunt fericiți împreună, povestea lor nu va dura mult, deoarece Claude decide să se înroleze. Pelicula conține majoritatea melodiilor din piesa originală, printre care și “Donna”, “Aquarius”, “Easy to Be Hard”, “Let the Sunshine In”, “Good Morning Starshine”.

HUIT FOIS DEBOUT (8 TIMES UP)
De opt ori în picioare
Dramă, Franța, 2009
R: Xabi Molia
D: Julie Gayet, Denis Podalydès, Mathieu Busson, Constance Dollé, Christian Erickson

Elsa a eșuat în aproape tot ceea ce a încercat să facă. Vecinul ei depresiv, este un fost jucător de fotbal care nici el nu a reușit mare lucru în viață. Amândoi par a stăpâni până în cele mai mici detalii arta eșecului, fiind incapabili de un loc de muncă stabil. Ocazional, el încearcă să îi ofere iubirea pe care Elsa nu este deloc pregătită să o primească. Poate că ar fi o idee bună să mai încerce încă o dată: De șapte ori jos, a opta oară în picioare!

I COME WITH THE RAIN
Odată cu ploaia
Thriller, Franța, 2008
R: Tran Anh Hung
D: Josh Hartnett, Lee Byung-Hun, Takuya Kimura, Shawn Yue, Tran Nu Yen Khe

Kline (Josh Hartnett), un fost polițist din Los Angels, este angajat de un om de afaceri important din Philipine care dorește să îi găsească fiul. Pentru a da de urmele lui Shitao (Takuya Kimura), Kline pleacă în Hong Kong. Pe măsură ce investigația avanasează, el cunoaște mai multe personaje bizare, printre aceștia și pe Su Dongpo (Lee Byung-hun), un traficant de droguri local, și pe frumoasa lui iubită, Lili (Tran Nu Yen Khe), care este dependentă de droguri. Fostul om al legii este distras de la cercetările sale, fiind bântuit de amintirile legate de Hasford (Elias Koteas), un criminal în serie care fusese motivul principal pentru care Kline renunțase să mai lucreze în poliție.

I KILLED MY MOTHER (AKA. J’AI TUE MA MERE)
Am omorât-o pe mama
Dramă, Canada, 2009
R: Xavier Dolan
D: Anne Dorval, Xavier Dolan, François Arnaud, Suzanne Clément, Patricia Tulasne

O poveste semi-autobiografică a lui Dolan, un tânăr homosexual care se află în conflict cu mama lui.

Hubert Minel nu își iubește mama. Tânărul de 17 ani își privește părintele cu dispreț, iar tot ceea ce vede la ea îl dezgustă, fie că este vorba despre puloverele pe care aceasta le poartă, decorațiunile kitsch sau resturile care îi rămân în colțul gurii atunci când mănâncă. Dincolo de aceste enervate detalii de suprafață, ar mai fi și tehnicile de manipulare care îl enervează teribil. Hubert trece prin adolescență fiind derutat de această relație iubire/ură care devine obsedantă.

IN THE ELECTRIC MIST
Obsesii din trecut
Dramă, Franța, 2008
R: Bertrand Tavernier
D: Tommy Lee Jones, Peter Sarsgaard, John Goodman, Mary Steenburgen, Kelly Macdonald

Investigațiile unui detectiv din New Iberia, Louisiana, se complică suplimentar după ce acesta află că într-o mlaștină a fost descoperit un bărbat de culoare care fusese asasinat în urmă cu 35 de ani.

Suntem în New Iberia, Louisiana, acolo unde detectivul Dave Robicheaux se află pe urmele unui ucigaș în serie care omoară tinere. În timp ce mergea acasă de la un alt îngrozitor loc al crimei, Dave îl întâlnesște pe Elrod Sykes, un nume important pe firmamentul starurilor de la Hollywood. Actorul se află în oraș pentru că aici au loc filmările pentru noul său film. Acesta îi povestește lui Dave că văzuse un cadavru care plutea într-o mlaștină, era vorba despre cadavrul unui om de culoare care fusese ucis cu 35 de ani în urmă. Această descoperire aduce în prezent amintiri dureroase din trecutul detectivului care este de părere că există o legătură între cele două cazuri. Însă, pe măsură ce ancheta avansează, criminalul ajunge tot mai aproape de Dave și de familia acestuia.

JUDE
Jude
Dramă, Marea Britanie, 1996
R: Michael Winterbottom
D: Christopher Eccleston, Kate Winslet, Rachel Griffiths, June Whitfield, Liam Cunningham

“Jude” sau povestea unei iubiri imposibile, căci el este căsătorit cu o femeie care l-a păcălit să o ia de nevastă, iar ea este măritată cu un nobil violent. În plus, cei doi sunt și veri. Faptul că sunt rude trece în plan secund, deoarece ceea ce este mai important pentru ei este că se iubesc. Cum se întâmplă în astfel de situații, pentru alegearea de a trăi în păcat, eroii principali ai filmului sunt respinși de către oamenii din oraș. Din distribuție, Christopher Eccleston și Kate Winslet.

Este dificil să găsești un răspuns. Oare cum este mai bine? Să îți urmezi visele sau să te lași în voia sorții…

KIELLETTY HEDELMA (AKA. FORBIDDEN FRUIT)
Fructul oprit
Dramă, Finlanda, 2009
R: Dome Karukoski
D: Marjut Maristo, Amanda Pilke, Malla Malmivaara, Joel Mäkinen, Jarkko Niemi

Două prietene decid să plece din comunitatea din care făceau parte pentru o slujbă pe timpul verii. Pentru una dintre ele, la sfărșitul acestei veri a tentațiilor, nimic nu va mai fi vreodată la fel.

Este vară și două fete de 18 ani dintr-o comunitate creștină fundamentalistă pleacă pentru a-și găsi un job de sezon. Maria (Amanda Pilke) are de gând să cunoască lumea înainte de a se întoarce acasă, unde urmează să se căsătorească cu un tânăr din comunitatea din care făcea și ea parte. Fata este decisă să încerce lucruri care îi sunt interzise acasă, adică să iasă cu băieți, să se uite la televizor, să danseze pe muzică ritmată, să se machieze și să bea alcool. Prietena ei, Raakel (Marjut Maristo), nu este așa de dornică de aventură, așa că tot ceea ce își dorește este ca, după toate acestea, Maria să se întoarcă acasă. Această vară a tentațiilor va schimba viața uneia dintre cele două fete pentru totdeauna.

LA CITE (AKA. THE CITY OF SHADOWS)
Oraşul umbrelor
Dramă, Canada, 2010
R: Kim Nguyen
D: Jean-Marc Barr, Claude Legault, Pierre Lebeau, Sabine Karsenti, Vincent Winterhalter

După opt ani de război în Africa de Sud, un medic încearcă să revină acasă. Pe drumul de întoarcere, el este pus în situația de a face față unei provocări și mai mari, aceea de a salva un oraș de ciumă și de… nebunie.

Suntem în anul 1895, iar eroul poveștii este doctorul Maxime Vincent, cel care, după aproape un deceniu în liniile frontului se întoarce acasă. De-a lungul timpului, el a avut parte de întâmplări pe care nu le va putea uita niciodată. Este vorba despre fapte teribile care îi vor schimba pentru totdeauna felul în care va privi viața. Însă, nici întoarcerea acasă nu va fi simplă, deoarece va avea parte de o provocare uriașă. El va trebui să salveze un oraș întreg de ciumă și de… nebunie.

LA HORDE (AKA. THE HORDE)
Hoarda
Horror, Franța, 2009
R: Yannick Dahan, Benjamin Rocher
D: Claude Perron, Jean-Pierre Martins, Eriq Ebouaney, Aurélien Recoing, Doudou Masta

Ceea ce urmează este horror 100%. Veți urmări o bătălie apocaliptică, care se va da între gangsteri, poli#iști și mulți zombie.

În această producție horror regizată de Yannick Dahan și Benjamin Rocher, mai mulți polițiști care se află pe urmele unor criminali extrem de periculoși și ajung în situația de a se lupta pentru a scăpa cu viață. Franck Jimenez (Aurelien Recoing) este un ofițer de poliție în Paris care tocmai și-a pierut partenerul, pe Mathias Rivoallan, și nu se poate împăca deloc cu gândul că asasinii sunt liberi prin oraș. Convingerea lui este aceea că Rivoallan fusese omorât de o bandă de criminali extrem de periculoși, condusă de frații Markudis, este vorba despre Adewale (Eriq Ebouaney) și Bola (Doudou Masta). Văduva lui Rivoallan este convinsă și ea că frații Markudis sunt asasinii.

LA MARIEE ETAIT EN NOIR (AKA. THE BRIDE WORE BLACK)
Mireasa era în negru
Thriller, Franța, 1968
R: François Truffaut
D: Jeanne Moreau, Jean-Claude Brialy, Michel Bouquet, Charles Denner, Claude Rich

Urmăriți o poveste copleșitoare, plină de pasiune, o dramă care a făcut istorie la vremea ei, este vorba despre “Mireasa era în negru ”, peliculă regizată de către celebrul François Truffaut.

Julie Kohler este oprită de la sinucidere de către mama ei. După incident, ea pleacă din oraș. Femeia va urmări și va ucide cu sânge rece cinci bărbați care nu o cunoșteau. Care este scopul ei? Ce dorește de fapt? În rolul uneia dintre femeile celor uciși, frumoasa Jeanne Moreau. Ea este o mireasă care vrea să răzbune asasinarea soțului chiar în ziua nunții sale.

LE BRUIT DES GENS AUTOUR (AKA. SUNNY SPELLS)
Zgomotul celor din jur
Romantic, Franța, 2008
R: Diastème
D: Bruno Todeschini, Linh Dan Pham, Emma De Caunes, Frédéric Andrau, Léa Drucker

Este vară și tocmai are loc Festivalul de la Avignon, unul dintre cele mai importante evenimete culturale ale Franței și locul potrivit unde se întâlnesc artiști, romantici și tot felul de indivizi cu fel și fel de probleme emoționale. Prin urmare, avem de-a face cu Maud și Alex, care, deși s-au despărțit, pozează în îndrăgostiții pasionali, o tânără cântăreață care este pe punctul de a se sinucide, un scriitor deprimat sau o dansatoare tiranică și un spectator cam sărit de pe fix. Toți acești oameni atât de diferiți cu sentimete atât de diverse vin și ajung să fie o părticică dintr-un eveniment cultural de proporții.

LEGION (2010)
Legiunea
Horror, SUA, 2010
R: Scott Charles Stewart
D: Paul Bettany, Lucas Black, Tyrese Gibson, Adrianne Palicki, Dennis Quaid

Divinitatea își pierde încrederea în omenire, așa că trimite Legiunea de îngeri ca să distrugă rasa umană pentru a doua oară. Singura și ultima speranță a oamenilor stă în mâna unor indaptați care se află îndeva în deșert. Cu ajutorul Arhanghelului Mihail (Paul Bettany, “The Da Vinci Code”, “Iron Man 2”) acești străini trebuie să facă posibilă ultima șansă de salvare.

MASK (1985)
Masca
Dramă, SUA, 1985
R: Peter Bogdanovich
D: Cher, Eric Stoltz, Sam Elliott, Estelle Getty, Richard Dysart

Pelicula celebrului Peter Bogdanovich se inspiră dintr-o emoționantă poveste adevărată. Eroul principal este un tânăr care avea o deformare facială foarte vizibilă și o mamă care se lupta cu ferocitatea unei leoaice pentru drepturile fiului său.

Aceasta este povestea adevărată a lui Rocky Dennis (Eric Stoltz), un tânăr care avea o deformare facială masivă. Fiul lui Rusty Dennis (Cher), Rocky este acceptat fără nici cea mai mică ezitare de către apropiații familiei, dar e tratat cu milă, dezgust și condescendență de cei din-afară. Directorul școlii încearcă să îi convingă pe toți că Rocky are probleme mult mai grave, dar mama lui se luptă ca o leoaică pentru drepturile fiului său. Băiatul își face prieteni cu ușurință și se îndrăgostește de Diana (Laura Dern), o fată nevăzătoare care este fermecată de Rocky. După ce își pune ordine în viață este rândul lui să aibă grijă de mama sa care suferă de depresie cronică și să o ajute pe aceasta să-și rezolve problemele cu drogurile.

Pelicula a primit un premiu Oscar la categoria cel mai bun machiaj, premii și nominalizări la BAFTA, Festivalul de Film de la Cannes și la ceremonia decernării premiilor Globurile de Aur.

LEI WANGZI (AKA. PRINCE OF TEARS)
Prinţul lacrimilor
Dramă, Taiwan, 2009
R: Yonfan
D: Joseph Chang, Xuan Zhu, Chih-Wei Fan, Terri Kwan, Kenneth Tsang

“Teroarea Albă” este un fragment rușinos din istoria Taiwanului, este vorba despre vremea în care mii de oameni nevinovați au fost persecutați și omorâți.

Suntem în Taiwan, 1950, perioada cunoscută sub numele de “Teroarea Albă”, vremea campaniei anti-comuniste. Într-o după-amiază de toamnă, două surori se întorc de la școală și își găsesc casa jefuită de poliția militară. Povestea nu se oprește aici, deoarece, ceea ce este și mai grav este faptul că părinții celor două fuseseră arestați și condamnați la închisoare, fiind acuzați că sunt spioni comuniști.

LES GRANDES CHALEURS (AKA. HEAT WAVE)
Val de căldură
Dramă, Canada, 2009
R: Sophie Lorain
D: Marie-Thérèse Fortin, François Arnaud, Marie Brassard, Yvan Benoît, François Létourneau

În povestea lui Sophie Lorain, o femeie de 52 de ani are o relație cu un tânăr de 20 de ani, un cleptoman fără leac.
Gisèle Cloutier, este o femeie de 52 de ani care trebuie să facă față unei situații inimaginabile. Pe patul de moarte, soțul ei îi mărturisește că a avut o legătură de durată cu altă femeie. Yannick Ménard, este un cleptoman incurabil în vârstă de 20 de ani care are la activ o încercare de suicid. El se îndrăgostește de Gisèle și, când află că aceasta a devenit văduvă, este în stare să meargă până în pânzele albe pentru a fi împreună cu ea.

LORENZO’S OIL
Uleiul lui Lorenzo
Dramă, SUA, 1992
R: George Miller
D: Nick Nolte, Susan Sarandon, Peter Ustinov, Kathleen Wilhoite, Gerry Bamman

Disperarea unor părinți care nu țin cont de nimeni și de nimic atunci când medicii pun un diagnostic care nu mai dă nicio speranță fiului lor în vârstă de cinci ani.

Pelicula lui Geroge Mille se inspiră din povestea reală a unei familii care descoperă că fiul lor de cinci ani urmează să se stingă, deoarece suferă de o boală incurabilă. În rolul părinților micuțului, Nick Nolte și Susan Sarandon. Ei decid să nu țină cont de diagnosticul nemilos al medicilor, așa că încearcă imposibilul, căutând un tratament care să le salveze copilul. Devotamentul și dragostea față de fiul lor vor da peste cap lumea medicală.

Pelicula a obținut două nominalizări la Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal (Susan Sarandon) si cel mai bun scenariu, la Globurile de Aur, tot pentru Susan Sarandon, și încă o nominalizare la Writers Guild of America.

LOVE THE HARD WAY
Iubeşte-mă la greu!
Romantic, Germania, 2001
R: Peter Sehr
D: Adrien Brody, Charlotte Ayanna, Jon Seda, August Diehl, Pam Grier

Urmăriți o neobișnuită poveste de dragoste ai cărei protagoniști sunt doi oameni care, aparent, nu au nimic în comun. Și totuși…

Claire (Charlotte Ayanna), o studentă strălucită a Universității Columbia, caută răspunsuri în ceea ce privește viața în liniștea laboratorului de biologie. Într-una dintre zile, la cinematograf, ea îl întâlnește pe Jack (Adrien Brody) și este intrigată de stilul, siguranța și îndrăzneala de care acesta dă dovadă. De fapt, tânărul trăiește dintr-un business care se bazează pe înșelătorie și care îi vizează pe oamenii de afaceri străini. Dincolo de imaginea de tip dur, Jack este foarte pasionat de cărțile vechi și visează ca, într-o bună zi, să reușească să scrie un roman. El se îndrăgostește de Claire, fiind atras de puritatea și curiozitatea femeii. Astfel, între cei doi începe o neobișnuită poveste de dragoste. Însă, Jack, când realizează ce i se întâmplă, intră în panică și începe să o țină pe Claire la distanță. Simțindu-se abandonată și confuză, tânăra își neglijează studiile. În acest timp, Jack se străduiește să o ignore, concentrîndu-se asupra activității lui, fără să știe că detectivul Linda Fox (Pam Grier) se află pe urmele sale.

LYMELIFE
Lymelife
Dramă, SUA, 2008
R: Derick Martini
D: Alec Baldwin, Kieran Culkin, Rory Culkin, Jill Hennessy, Timothy Hutton

Un adolescent ajunge în acel moment al vieții sale în care realizează că părinții și fratele lui, adică cele mai importante ființe pentru el, nu sunt deloc așa cum el își imaginase.

“Lymelife“ este o poveste de la sfârșitul anilor ’70 în care se vorbește despre partea întunecată a vieții în suburbie și despre pierderea inocenței. În centrul acțiunii se află două familii. Scott Bartlett (Rory Culkin) este un puști de cincisprezece ani foarte sensibil. Viața familiei sale este dată peste cap după ce în comunitatea în care locuiau izbucnește o epidemie care răspândește paranoia între toți cei de acolo. Părinții băiatului, Mickey (Alec Baldwin), un workaholic recunoscut, și exagerat de protectoarea sa mamă, Brenda (Jill Hennessy) se află în prag de divorț. Povestea se complică și mai mult, deoarece Scott se îndrăgostește de fiica vecinilor, Adrianna Bragg (Emma Roberts), cea care pare a fi singura ființă din univers care îl înțelege cu adevărat. Idila lor nu face decât să complice și mai mult viața celor două familii.

MADEMOISELLE CHAMBON
Domnişoara Chambon
Dramă, Franța, 2009
R: Stéphane Brizé
D: Vincent Lindon, Sandrine Kiberlain, Aure Atika, Jean-Marc Thibault, Arthur Le Houérou

Jean (Vincent Lindon) are o viață foarte obișnuită care se împarte între jobul pe care îl are și familia sa. Această rutină zilnică înseamnă pentru el comfort. Într-una dintre zile, când merge să își ia fiul de la școală, acesta o zărește pe domnişoara Chambon (Sandrine Kiberlain), care este una dintre profesoarele băiatului său. Femeia este sofisticată, elegantă și discretă. Această întâlnire ar putea fi un punct de cotitură în viața lui super organizată. Ar putea fi vorba despre o oportunitate de a face schimbări sau despre o nebunie pe care să o regrete.

MARIA, IHM SCHMECKT’S NICHT! (AKA. WEDDING FEVER IN CAMPOBELLO)
Febra nunţii în Campobello
Comedie, Germania, 2009
R: Neele Leana Vollmar
D: Lino Banfi, Christian Ulmen, Mina Tander, Maren Kroymann, Gundi Ellert

Jan (Christian Ulmen) dorește să se căsătorească cu Sara (Mina Tander), o nemțoaică care are rădăcini în Italia. Cei doi nu se gândesc la o ceremonie spectaculoasă. Ceea ce urma să se întâmple este o căstorie civilă restrânsă. Însă, Jan nu prea reușește să aibă o relație cu viitorul lui socru. Antonio (Lino Banfi), care se află în Germania din 1965 și este căsătorit cu Ursula (Maren Kroymann), insistă ca nunta să aibă loc în Italia. Zis și făcut! Jan, Sara și părinții ei pun la cale o nuntă impresionantă la Campobello. Aici, pentru Jan nimic nu mai seamănă cu nimic din ceea ce știa. Nunta este o mare adunare a întregului clan gălăcios, bucătăria italienească îl dă peste cap complet, birocrația este rigidă, iar paturile sunt prea moi. În această situație, Jan ajunge în situația de a se întreba dacă Sara și familia ei sunt chiar ceea ce el își dorește.

METROPIA
Metropia
Animație, Suedia, 2009
R: Fredrik Edin
Voci: Vincent Gallo, Juliette Lewis, Udo Kier

Imaginați-vă cum ar fi dacă cineva ar putea să vă audă gândurile
Într-un viitor apropiat, rezervele de petrol sunt aproape epuizate, iar Europa este conectată printr-o serie de tuneluri subterane. În timp ce naviga prin aceste tuneluri, Roger aude tot felul de voci, dar mai ales una este aceea care îl pune pe gânduri. Căutând cu disperare o cale de a scăpa de toate vocile acelea, Roger nu face decât să se afunde într-o conspirație bizară de control al minții și trupului.

ME AND ORSON WELLES
Eu şi Orson Welles
Dramă, Marea Britanie, 2008
R: Richard Linklater
D: Zac Efron, Claire Danes, Christian Mckay, Zoe Kazan, James Tupper

Viața unui puști de liceu se schimbă de-o dată, după ce are șansa de a fi inclus în distribuția unei producții de pe Broadway.

Povestea lui Richard Linklater este plasată în 1937, la New York. Deși este abia la liceu, Richard (Zac Efron) visează la o viață pe scenă, așa că, în cele din urmă reușește să prindă un rol în producția Julius Caesar. Impresionat de izbânda sa, puștiul este absorbit pe loc de atmosfera lumii în care pătrunsese. Pe parcursul unei săptămâni magice, Richard își face debutul pe Broadway, începe o relație de amor cu o ambițioasă femeie ceva mai copată decât el și experimentează fețele întunecate ale geniului. În mod cert, puștiul trebuie să se maturizeze rapid.

MINA OLIN SIIN (AKA. I WAS HERE)
Am fost aici
Dramă, Estonia, 2008
R: René Vilbre
D: Rasmus Kaljujärv, Hele Kore, Tambet Tuisk, Margus Prangel, Marilyn Jurman

Drama unui tânăr genial care, din cauza lipsei de bani, ajunge să văndă droguri pentru a supraviețui. Paradoxal este că ceea ce l-ar putea ajuta să scape din vârtejul în care intrase ar fi tocmai intervenția autorităților care, arestîndu-l l-ar putea salva.

Rass este un tânăr de elită din Estonia care locuiește singur într-o mahala. În ciuda situației precare în care se află, el are ambiții mari în ceea ce privește viitorul său. Cu toate acestea, pentru a putea supraviețui, el este de acord să vândă droguri, alegere care îi va complica viața mai mult decât s-ar fi gândit, afundîndu-l în situații care mai de care mai periculoase. Ironic este că ceea ce l-ar putea ajuta să scape din vârtejul din care nu mai putea ieși singur era tocmai intervenția autorităților care, paradoxal, arestîndu-l l-ar putea salva.

MONSTER ARK
Monster Ark – Profeţia
Horror, SUA, 2008
R: Declan O´Brian
D: Renée O’Connor, Tim DeKay, Tommy ‘Tiny’ Lister, Amanda Crew, Bill Parks

Pelicula “Monster Ark – Profeţia” este o producție de televiziune care a putut fi văzută pentru prima dată pe Sci-Fi Channel, în data de 9 august 2008.

Undeva în Israel, un arheolog descoperă ceea ce păreau să fie fragmente din Arca lui Noe. În orice caz, în loc de animale, arca găzduia o creatură malefică iar coșmarul începe atunci când aceasta revine la viață.

NOEMIE: LE SECRET
Noémie – Secretul
Familie, Canada, 2009
R: Frédéric D’Amours
D: Camille Felton, Nicolas Laliberté, Rita Lafontaine, Raymond Bouchard, Marina Orsini

Abandonată de părinții ei care erau ambii obsedați de muncă, Noemie, o fetiță de șapte ani și ceva, își petrece cea mai mare parte a timpului cu Madame Lumbago, cea care are grijă de ea. Femeia se bucură de compania micuței, mai ales că soțul său murise cu un an în urmă. Noemie, este foarte curioasă din fire și își amintește de o poveste pe care o auzise cândva chiar de la Madame Lumbago despre o comoară care era ascunsă în apartament. Fetița decide să găsească acea comoară cu ajutorul supraveghetoarei sale și al unei colege. Ceea ce va descoperi îi va schimba viața pentru totdeauna. Din distribuție, Camille Felton, Rita Lafontaine, Raymond Bouchard și Marina Orsini.

NIGHT SHIFT
Afacere de noapte
Comedie, SUA, 1982
R: Ron Howard
D: Henry Winkler, Michael Keaton, Shelley Long, Gina Hecht, Pat Corley

Povestea unei idei năstrușnice prinde contur. Unul dintre cei care lucrează în schimbul de noapte la morga orașului New York se gândește cum ar fi dacă, pe timpul nopții, morga ar fi transformată în… bordel.

Acțiunea peliculei este centrată asupra lui Chuck (Henry Winkler), un bărbat care lucrează în schimbul de noapte la morga orașului New York. Nimic nu pare să meargă bine în viața acestuia. Logodnica lui are pretenții de scorpie, la serviciu este trecut de la tura de zi la cea de noapte. În plus, el niciodată nu primește sandvciul pe care îl comandă, iar câinele vecinului îl urmărește în fiecare zi. La toate acestea se adaugă și faptul că vecina sa, Belinda (Shelley Long), o femeie absolut încântătoare, se dovedește a fi o prostituată, iar noul său coleg, Bill Blazejowski (Michael Keaton) este un guraliv care îi face într-una capul mare cu tot felul de idei. Chuck se îndrăgostește în secret de Belinda, iar când proxenetul acesteia este asasinat și ea este bătută de un client, el începe să se gândească la cum ar putea să o ajute ținând cont de ideea de business pe care o avea Bill. Cel din urmă era de părere că, pe tipul nopții, morga ar putea fi transformată în… bordel. Dacă nu v-a trecut până acum prin minte cum este posibil să faci bani punând împreună prostituția și morga orașului, urmăriți acest film! Cei care au realizat scenariul au fost cu adevărat sclipitori.

Pelicula i-a adus lui Henry Winkler o nominalizare la Globurile de Aur la categoria cel mai bun actor. De asemeanea, Michael Keaton a primit un premiu la Kansas City Film Critics Circle.

ONE WEEK
O săptămână
Dramă, Canada, 2008
R: Michael Mcgowan
D: Joshua Jackson, Liane Balaban, Campbell Scott, Fiona Reid, Emm Gryner

Un tânăr care este diagnosticat cu cancer, în loc să înceapă imediat tratamentul, își cumpără o motocicletă și pornește într-o călătorie prin țară.

“O săptămână” spune povestea lui Ben Tyler (Joshua Jackson), un tânăr de douăzeci și cinci de ani care este diagnosticat cu cancer. Dramatic este faptul că șansele lui de supraviețuire sunt de doar 10%. Deși trebuie să înceapă tratamentul imediat, Ben alege să își cumpere o motocicletă și să plece într-o călătorie care începe la Toronto și se va sfârși la Tofino. Samantha (Liane Balaban), logodnica sa, găsește că acesta este un gest nesăbuit, așa că refuză să-l însoțească, iar Ben realizează că ceva a lipsit întotdeauna din relația lor, însă abia acum și-a dat seama de asta. Printre alte neîmpliniri ale sale se numără și slujba lui de profesor de engleză și faptul că are un manuscris pe care nimeni nu vrea să-l publice. În timpul călătorie sale, Ben va întâlni mulți oameni care îl vor ajuta să înțeleagă ce este ceea ce-și dorește de fapt. În cele din urmă, întâlnirea cu Tracey (Emm Gryner) îl va face să fie sigur de faptul că nu este îndrăgostit de Samantha, așa că atunci când va sosi momentul va pune capăt relației. El face un legământ să trăiscă fiecare zi la intensitate maximă și, în loc să se întoarcă la Toronto pentru tratament, alege să continue călătoria. Însă, starea lui de sănătate se înrăutățește, așa că este pus în situația de a-și reconsidera decizia. Foarte bolnav și slăbit, Ben nu este deloc sigur în ce direcție să o ia.

OPENING NIGHT
În seara premierei
Dramă, SUA, 1977
R: John Cassavetes
D: Gena Rowlands, Ben Gazzara, John Cassavetes, Joan Blondell, Paul Stewart

Myrtle Gordon (Gena Rowlands) este actriță pe Broadway și se pregătește pentru cel mai recent rol al său. De această dată, ea trebuie să interpreteze o femeie care nu acceptă faptul că îmbătrânește. Viața lui Myrtle se va schimba din secunda în care e martorul unei tragedii, este vorba despre faptul că un tânăr admirator își pierde viața. Această întâmplare dramatică o va trezi la realitate, detreminând-o să își pună întrebări existențiale.

PLEASE GIVE
Cu plăcere!
Comedie, SUA, 2010
R: Nicole Holofcener
D: Catherine Keener, Amanda Peet, Oliver Platt, Rebecca Hall, Ann Guilbert

O familie care avea nevoie de mai mult spațiu ajunge să aibă o relație dificilă cu unul dintre locatari.

Kate (Catherine Keener) și Alex (Oliver Platt) sunt împreună și locuiesc în New York, unde au business de succes, este vorba despre un magazin cu mobilă vintage. Abby (Sarah Steele), fiica lor, este acum adolescentă, așa că apartamentul în care locuiesc a devenit mic pentru trei persoane. Ideea de dărâma un perete pentru a mări spațiul le va schimba viața, căci, din acest motiv, vor intra în conflict cu Andra (Ann Morgan Guilbert), o bătrână morocănoasă care nu are nici cea mai mică intenție să își facă prieteni noi. În plus, cei doi încearcă să găsească o cale de a dialoga cu Abby care are o părere foarte proastă despre sine.

PULSE (1988)
Impuls ugigaș
Horror, SUA, 1988
R: Paul Golding
D: Cliff De Young, Roxanne Hart, Joey Lawrence, Matthew Lawrence, Charles Tyner

V-ați întrebat vreodată ce se poate întâmpla în situația în care electricitatea are o viață a ei, devine diabolică și transformă mașinăriile de uz canic în ucigași de neoprit?

David Rockland (Joey Lawrence), un puști de unsprezece ani, sosește în Los Angeles pentru a-și petrece vara împreună cu tatăl său (Cliff De Young) și cu soția acestuia (Roxanne Hart). În vreme ce încerca să se adapteze vieții de aici, băiatul începe să experimenteze un chinuitor sentiment de spaimă. Zgomotul vieți urbane moderne îl copleșește. Cuprins de anxietate, David ajunge să creadă că locuința tatălui său are o viață proprie și că el și familia sa vor fi blestemați dacă nu părăsesc cât mai repede acel loc.

SCREAMERS: THE HUNTING
Asasini cibernetici: Vânătoarea
Horror, SUA, 2009
R: Sheldon Wilson
D: Gina Holden, Jana Pallaske, Lance Henriksen, Greg Bryk, Tim Rozon

Un semnal suspect de pe Sirius 6B îi determină pe membri unei echipe de salvatori să pornească spre acesată planetă pe care o credeau abandonată după ce rasa umană fusese distrusă de către Screamers.

Au trecut treisprezece ani de când mașinăriile ucigașe cunoscute sub numele de Screamers au distrus populația umană de pe Sirius 6B. Însă, după un semnal de pericol o echipă de salvare pleacă pe planeta pe care o creeau abandonată. Oare este vorba despre o colonie umană de supraviețuitori? Sau poate că cei numiți Screamers sunt implicați în ceva mai înspăimântător decât se știa? Dar dacă hibrizii vor să plece de pe Sirius S6 pentru a-și finaliza misiunea: anihilarea completă a rasei umane?…

SIETE MESAS DE BILLAR FRANCES (AKA. SEVEN BILLIARD TABLES)
Şapte mese de biliard
Dramă, Spania, 2007
R: Gracia Querejeta
D: Maribel Verdú, Blanca Portillo, Jesús Castejón, Víctor Valdivia, Raúl Arévalo

După ce primește vestea că tatăl ei este bolnav, o femeie își ia fiul și pleacă să vadă ce se întâmplă. Însă, când sosesc, cei doi află că bărbatul a trecut în Lumea Drepților și că afacerea acestuia trebuia vândută pentru a fi plătite datoriile.

Angela (Maribel Verdú) și fiul ei, Guille (Víctor Valdivia), pornesc la drum pentru a-l vedea pe Leo, tatăl ei și bunicul băiatului, despre care aflase că se îmbolnăvise brusc. Când sosesc, aceștia sunt iformați că bărbatul tocmai murise. Charo (Blanca Portillo), iubita acestuia, îi spune Angelei că afacerea tatălui ei, o sală cu șapte mese de billiard, trebuie vândută din cauza datoriilor. Cu toate acestea, fiica lui Leo este pusă pe gânduri de informația că fostul soț al lui Charo sfârșise în circumstanțe suspecte. Dincolo de această crudă realitate, Angela decide să își schimbe viața, așa că își investește toate economiile în afacerea tatălui său, dorind să o salveze.

SJECAS LI SE DOLLY BELL (AKA. DO YOU REMEMBER DOLLY BELL?)
Ce mai ştii de Dolly Bell?
Dramă, Iugoslavia, 1981
R: Emir Kusturica
D: Slavko Stimac, Slobodan Aligrudic, Ljiljana Blagojevic, Mira Banjac, Pavle Vujisic

Urmăriți o altă peliculă regizată de genialul Emir Kusturica, este vorba despre o poveste din Sarajevo, anii ’60.

Filmat în Iugoslavia, pelicula “Do You Remember Dolly Bell?” este plasată în Sarajevo, cândva pe la jumătatea anilor ’60. Eroul ei este Dino, un tânăr care trăiește într-o suburbie și încearcă să-și facă viața mai frumoasă urmărind filme despre Occidentul plin de tentații. Filmele, lecțiile de hypnotism și muzica îl ajută pe Dino să simtă că tot ceea ce se întâmplă în jurul lui devine neimportant, dispare chiar. Dino se gândește cum ar fi dacă ar urma exemplul unuia dintre personajele din peliculele văzute de el, devenind și el gangster. Dar, totul culminează cu apariția lui Dolly Bell, încântătoarea fată de cabaret pentru care are sentimente fabuloase.

SKIN (DIR. ANTHONY FABIAN)
Culoarea pielii
Biografic, Marea Britanie, 2008
R: Anthony Fabian
D: Sophie Okonedo, Sam Neill, Alice Krige, Tony Kgoroge, Ella Ramangwane

“Culoarea pielii” este o emoționantă poveste despre familie, iertare și despre triumful spiritului uman.

Pelicula regizată de Anthony Fabian ia în discuție problema apartheid-ului din Africa de Sud. Sandra Laing este o fetiță de culoare cu o figură distinctă care se născuse în 1950. Părinții ei, Abraham și Sannie, sunt afrikaneri care nu au niciun fel de complex legat de rădăcinile lor. Fetița este foarte îndrăgită de oamenii din comunitatea în care trăiește familia ei. Însă, la vârsta de zece ani, este trimisă la o școală din orașul Piet Retief, astfel încât Sandra ajunge să trăiască în comunitatea oamenilor albi, iar anii care vor urma vor fi foarte grei pentru ea. Pelicula prezintă evoluția sa, calătoria Sandrei de la respingere la acceptare, de la trădare la reconciliere, lupta îndârjită a acesteia de a-și găsi locul într-o lume care se află într-o continuă schimbare și în cele din urmă, în ciuda tuturor obstacolelor, victoria ei.

Având la bază o povestea adevărată, “Skin” este o dramă biografică ai căror eroi principali sunt interpretați de către Sam Neill și Sophie Okonedo.

SMALL CRIME (AKA. MIKRO EGLIMA)
Delicte minore
Comedie, Grecia, 2008
R: Christos Georgiou
D: Aris Servetalis, Vicky Papadopoulou, Antonis Katasaris, Rania Iconomidou, Errikos Litsis

Leonidas (Aris Servetalis), un ambițios tânăr absolvent al Academiei de Poliție, este trimis la datorie pe o insulă mică și liniștită din Marea Egee. Deși visase să resolve cazuri grave dintr-un oraș mare, ceea ce ajunge să facă este rutină pură. În fiecare zi, la cafeneaua din oraș, Leonidas și alți localnici se uită după frumoasa Angeliki (Vicki Papadopoulou), cea mai cunoscută tânără de pe insulă, deoarece este gazda unui popular show televizat. Viața liniștită a celor de aici este zdruncinată de ceea ce pare a fi o crimă. Bețivanul insulei, Zacharias (Antonis Katsaris), este găsit mort lângă o stâncă. Acum este momentul lui Leonidas!

SPY GAME
Spioni de elită
Acțiune, Marea Britanie, 2001
R: Tony Scott
D: Robert Redford, Brad Pitt, Catherine Mccormack, Stephen Dillane, Larry Bryggman

Urmăriți un thriller palpitant cu acțiune și mult suspanas în care un agent aflat la vâsta pensionării pornește în cea mai periculoasă misiune a lui pentru a-și salva protejatul care era într-o închisoare din China și urma să fie executat.

Tony Scott regizează acest inteligent thriller în care Robert Redford este Nathan Muir, un rebel care se află la vârsta pensionării și al cărui protejat, Tom Bishop (Brad Pitt), agent CIA, urmează să fie executat într-o închisoare din China. El ajunsese în această situație după ce o misiune top-secret neautorizată se sfârșise prost. Nathan are numai 24 de ore pentru a-l scoate pe Tom viu de acolo.

SVETAT E GOLYAM I SPASENIE DEBNE OTVSYAKADE
(AKA. THE WORLD IS BIG AND SALVATION)
Lumea e mare şi salvarea e după colţ
Dramă, Bulgaria, 2008
R: Stephan Komandarev
D: Miki Manojlovic, Carlo Ljubek, Hristo Mutafchiev, Ana Papadopulu, Lyudmila Cheshmedzhieva

Lumea este mare, iar salvarea poate fi chiar după colț. Aceasta este povestea unui tânăr care, cu ajutorul bunicului său, își recuperează memoria și dorința de a trăi.

Povestea lui Stephan Komandarev este plasată în Bulgaria anului1980, când nori negri par să se adune pe cerul copilăriei fericite a lui Alex. Miliția îi cere tatălui lui Alex să îl spioneze pe Bai Dan, bunicul copilului, regele neîncoronant al jocului de table. Familia decide să emigreze în Vest. După 25 de ani, în urma unui grav accident auto, Alex se află într-un spital din Germania. Acum, urmare a ameziei de care suferă, el nu-și mai recunoaște bunicul. Bai Dan îl învață pe nepot să joace table, iar acest joc îl readuce pe Alex la viață. Dan îl ia pe nepotul său din spital, iar cei doi decid să pornească într-o excursie pe bicicletă până în Bulgaria. Cu acest prilej, Alex își va recupera memoria și își va recapătă dorința de a trăi. Pelicula are la bază romanul autobiographic al lui Ilija Trojanow.

THE BIG MAN (AKA. CROSSING THE LINE)
Lupta decisivă
Dramă, Marea Britanie, 1990
R: David Leland
D: Liam Neeson, Joanne Whalley-Kilmer, Ian Bannen, Billy Connolly, Hugh Grant

În timpul unei mișcări de protest, un miner din Scoția (Liam Neeson) ajunge în situația de a rămâne fără job astfel încât nu mai reușește să își întrețină familia. Disperat să mai pună mâna pe niște bani, acesta acceptă o ofertă care vine din partea unui gangster din Glasgow. Pentru a gâștiga suma pusă în joc, acesta trebuie să lupte într-un meci de box ilegal.

THE BROOKE ELLISON STORY – POVESTEA LUI BROOKE ELLISON
Biografic, SUA, 2004
R: Christopher Reeve
D: Mary Elizabeth Mastrantonio, Lacey Chabert

Regretatul Christopher Reeve a regizat această dramă inspiraţională pentru televiziune, bazată pe o poveste adevărată, care s-a dovedit a fi ultimul său proiect, înainte de moartea sa în 2004.

Când avea 11 ani, Brooke Ellison a fost implicată într-un accident de maşină care i-a cauzat profunde traume craniene şi o serioasă deteriorare a şirei spinării. Deşi doctorii erau sceptici în ceea ce priveşte şansele ei de supravieţuire, ea le contrazice prognozele, fiind însă imobilizată în scaunul cu rotile pentru tot restul vieţii. Brooke e hotărâtă să ducă o viaţă pe cât se poate de normală şi să exceleze în tot ce-şi propune, în ciuda condiţiei sale. Cu ajutorul preţios al mamei sale, ea se duce la şcoală în fiecare zi. Brooke nu numai că primeşte note mari, dar absolvă la Harvard cu “Magna cum laude”.

THE CHILDREN (AKA. THE DAY)
Copiii
Horror, Marea Britanie, 2008
R: Tom Shankland
D: Eva Birthistle, Stephen Campbell Moore, Jeremy Sheffield, Rachel Shelley, Hannah Tointon

Povestea teribilă regizată de Tom Shankland se petrece în Anglia contemporană, în timpul unei ninsori de sfârșit de decembrie, iar protagoniști sunt Jonah (Stephen Campbell Moore) și Elaine (Eva Birthistle), un cuplu căsătorit. Cei doi decid să meargă la țară pentru a-și petrece vacanța de Anul Nou împreună cu sora lui Elaine, Chloe (Rachel Shelley), cumnatul lor, Casey (Hannah Tointon), fiica adolescentă a lui Elaine care provenea dintr-un mariaj anterior și tinerii Paulie (William Howes) și Miranda (Eva Sayer), care sunt copiii pe care cei doi soți îi au împreună. Însă, imediat după sosire, evenimete ciudate și de neimaginat încep să se petreacă. Pentru cei care veniseră aici să fie împreună de Anul Nou, urmează clipe de groază care vor culmina cu pierderi de vieți.

THE EAGLE HUNTER’S SON
Fiul vânătorului cu acvile
Familie, coproducție, 2009
R: René Bo Hansen
D: Bazarbai Matei, Serikbai Khulan, Mardan Matei, Asilbek Badelkhan

La doisprezece ani, Bazarbai (Bazarbai Matei) nu este deloc precum ceilalți băieți de vârsta lui. El visează să părăsească provincia din vestul Mongoliei în care se născuse, preferând să trăiască într-o bună zi în jungla urbană, țintind chiar spre Ulan Bator. Însă, tatăl său (Mardan Matei) are cu totul alte planuri în ceea ce privește viitorul fiului său. El este pasionat de vulturi și alte păsări și speră ca Bazarbai să îi calce pe urme. În clipa în care fratele mai mare este obligat să plece către Ulan Bator, Bazarbai se simte rănit și trădat, fiind de părere că el era acela care trebuia să fie trimis. În încercarea de a-l mai învesesli, tatăl lui îl duce la un festival foarte important, dar băiatul nu pare ușor de consolat. Dintr-o dată, vulturul tatălui său se sperie de blițul unui aparat de fotografiat și zboară. Chinuit de teamă și remușcări la gândul că agvila a zburat pentru totdeauna, copilul decide să plece după pasăre. Călătoria sa este una plină de aventuri și-l va duce la Ulan Bator, orașul în care visa să ajungă.

De-a lungul drumului, Bazarbai va descopeti faptul că o viață fericită nu înseamnă neapărat îndepărtarea de tradiții, dar tradiția însăși, respectul profund pentru natură, prietenia și loialitate pot forma o unitate de nezdruncinat, în ciuda amenințărilor constante din afară.

THE EYES OF LAURA MARS
Ochii Laurei Mars
Thriller, SUA, 1978
R: Irvin Kershner
D: Faye Dunaway, Tommy Lee Jones, Brad Dourif, Rene Auberjonois, Raul Julia

Laura Mars (Faye Dunaway) este unul dintre cei mai controversați fotografi din New York. Ea și-a făcut un nume în această profesie, folosind juxtapunerea sexului și violenței. Imaginile rezultate sunt cu adevărat remarcabile. Laura devine celebră pentru senzanționalele sale portretele erotice. Problema este că modelele din fotografiile ei, adică victimele, sunt oameni ep care laura i-a cunoscut. Astfel, apare în scenă John Neville (Tommy Lee Jones), un detectiv care devine foarte interesat de ceea ce face Laura și are de gând să studieze aprofundat ceea ce îl preocupă. Tensiunea atinge punctul culminant atunci când ochii Laurei Mars dezvăluie identitatea asasinului.

THE FRIGHTENERS
Stăpânul fantomelor
Horror, SUA, 1996
R: Peter Jackson
D: Michael J. Fox, Trini Alvarado, Peter Dobson, John Astin, Jeffrey Combs

Deținător al statuetei pe care o acordă Academia Americană de film, regizorul Peter Jackson își pune amprenta în realizarea acestei povești al cărei protagonist este un artist escroc care face echipă cu trei fantome foarte prietenoase pentru a opri dezlănțuirea spiritului unui asasin executat. Pelicula este una neobișnuită deoarece, aduce în același timp zâmbetul, dar și spaima celui care-l urmărește. “Stăpânul fantomelor” este o experiență vizuală perfectă care nu trebuie sub nicio formă ratată.

THE MAN WHO KNEW TOO MUCH (1956)
Omul care ştia prea multe
Thriller, SUA, 1956
R: Alfred Hitchcock
D: James Stewart, Doris Day, Brenda De Banzie, Bernard Miles, Carolyn Jones

Încă există păreri potrivit cărăra “Omul care ştia prea multe” din 1956 este superior versiunii originale din 1934.

O vacanță într-un loc exotic precum Marocul ia o turnură neașteptat de dramatică pentru un cuplu american, atunci când fiul le este răpit. Realizând că se află într-un complot mortal, cei doi pornesc într-o căutare disperată pentru salvearea vieții copilului lor. Protagoniștii acestui film realizat de Hitchcock sunt James Stewart șI Doris Day.
Pelicula a câștigat un Oscar pentru coloană sonoră, este vorba despre melodia "Whatever Will Be, Will Be (Que Sera Sera)".

THE PASSION OF ANNA (AKA. EN PASSION)
O pasiune
Dramă, Suedia, 1969
R: Ingmar Bergman
D: Max Von Sydow, Liv Ullmann, Bibi Andersson, Erland Josephson, Erik Hell

Existența pașnică și izolată a unui bărbat este spulberată de întâlnirea întâmplătoare cu o femeie infirmă, prietenii acesteia și un maniac criminal.

Andreas, un bărbat care face eforturi să depășească momentul divorțului, se împrietenește cu cu un cuplu care, de asemenea, trece printr-un moment delicat. Tot acum, el o întâlește și pe Anna, o femeie care se află în doliu după ce și-a pierdut fiul și soțul. Cei doi încep o relație, dar niciunul dintre ei nu reușește să depășească sentimentele pe care le au în legătură cu trecutul său, așa că tot ce reușesc împreună este să complice și mai mult existența celuilalt. Andreas nu poate trece peste sentimentul de umilire profundă, așa că rămâne deconectat. În acest timp, oamenii de pe insulă sunt îngroziți de cineva necunoscut care comite acte de cruzime față de animale. Maniacul ar putea fi unul dintre ei sau niciunul, cineva străin, oricine…

THE SCOUTING BOOK FOR BOYS
Manualul cercetaşului
Dramă, Marea Britanie, 2009
R: Tom Harper
D: Holly Grainger, Thomas Turgoose, Steven Mackintosh

Un fel de poveste de iubire…

În clipa în care David descoperă că cea mai bună prietenă a lui este obligată să plece din parcul de rulote, este de acord să o ajute să fugă. Dar, după ce planul lor începe să fie cunoscut, secretele care ies la lumină îi vor schimba viața într-un fel pe care nu și l-ar fi imaginat.

THERAPY (AKA. PARTERAPI)
Terapie
Comedie, Danemarca, 2010
R: Kenneth Kainz
D: Nikolaj Lie Kaas, Sidse Babett Knudsen, Søren Pilmark, Rasmus Bjerg, Georgia Katerina Potsos

Anders și Puk se mută în casa în care au visat să locuiască. Pentru a reuși să acopere cheltuielile, cei doi decid să închirieze spațiul de la subsol terapeutului familiei, Ulrik. Însă, în scurt timp, acesta va supune căsătoria celor doi unui test foarte aspru.

Deși mai au mult de lucru la ea, Anders și Puk se mută în casa visurilor lor. Andreas crede că, doar cu un pic de muncă și multă dragoste casa va arăta perfect în foarte scurt timp. Cu toate acestea, ei realizează curând că este nevoie de mult mai mult decât anticipaseră pentru a o aranja. Prin urmare, decid să mai acopere din cheltuieli, închiriind spațiul de la subsol terapeutului familiei, Ulrik. Însă, în scurt timp, acesta va supune căsătoria celor doi un test foarte aspru. Pelicula a obținut un premiu și o nominalizare la Zulu Awards.

THE VISITORS (1972)
Vizitatorii
Thriller, SUA, 1972
R: Elia Kazan
D: Patrick Mcvey, Patricia Joyce, James Woods, Chico Martínez, Steve Railsback

După ce sunt eliberați din închisoare, doi violatori pornesc în căutarea celui care depusese mărturie împotriva lor în Vietnam.

Bill Schmidt (James Woods) este un veteran al Războiului din Vietnam care locuiește cu iubita sa, Martha (Patricia Joyce) împreună cu care are un copil. Tot ceea ce își doresc este să aibă o viață liniștită. Într-una dintre zile, doi camarazi din Vietnam ai bărbatului, Tony și Mike (Chico Martínez și Steve Railsback), sosesc aici, iar ceea ce aceștia au în minte este mult mai mult decât o simplă socializare. Ei au venit să se răzbune. Cei doi oaspeți nepoftiți abia fuseseră eliberați din închisoare, unde își săvârșiseră pedeapsa pentru că violaseră și omorâsră o fată din Vietnam, iar Bill fusese martorul-cheie în proces.

THE WAR OF THE BUTTONS
Războiul nasturilor
Aventuri, Marea Britanie, 1994
R: John Roberts
D: Liam Cunningham, Gregg Fitzgerald, Colm Meany, John Coffey, Eveanna Ryan

În acest remake al peliculei franceze din1962, care se inspiră dintr-un roman de-al lui Louis Pergaud, grupuri rivale de băieți din două vecinătăți irlandeze intră în conflict. Este vorba despre cei din Ballydowse, care se îmbracă așa cum vor și cei din Carricksdowse, care poartă uniforme.

THE WILBY CONSPIRACY
Seminţele urii
Thriller, Marea Britanie, 1975
R: Ralph Nelson
D: Michael Caine, Sidney Poitier, Nicol Williamson, Prunella Gee, Saeed Jaffrey

Un activist anti-apartheid de culoare și un briatnic ce îi împărtășea opiniile intră în atenția unui polițist rasist din Africa de Sud.

“The Wilby Conspiracy” este plasat în Africa de Sud, în vremea în care Apartheid-ul era ceva obșnuit. Shack Twala (Sidney Poitier) era un activist politic care își găsește un aliat în britanicul Keogh (Michael Caine). Amândoi sunt luați la întrebări de polițistul rasist Horn (Nicol Williamson), care speră că cei doi îl vor ajuta să dea de șeful activiștilor, Wilby (Joe De Graft). Pelicula are la bază romanul “The Wilby Conspiracy” al lui Peter Driscoll.

WHERE THE WILD THINGS ARE
Tărâmul monştrilor
Familie, SUA, 2009
R: Spike Jonze
D: Max Records, Catherine Keener, Mark Ruffalo, Pepita Emmerichs, Steve Mouzakis

“În fiecare dintre noi se află tot ceea ce am văzut, tot ceea ce am realizat și toți aceia pe care i-am iubit. În sufletele noastre există speranță, teamă și aventură”.

Inovatorul regizor Spike Jonze realizează ecranizarea uneia dintre cele mai îndrăgite cărți din toate timpurile, este vorba despre “Where the Wild Things Are”, o poveste clasică despre copilările și despre locurile în care ajungem pentru a înțelege lumea în care trăim.

Pelicula spune povestea lui Max, un băiat sensibil în vârstă de nouă ani care are sentimentul că este neînțeles acasă, așa că ajunge pe “Tărâmul monştrilor“, locul unde va întâlni creaturi ciudate ale căror emoții sunt la fel de sălbatice și de imprevizibile precum acțiunile lor. Aici, este nevoie disperată de un rege, iar Max este nerebdător să aibă un regat pe care să îl conducă. Cu toate acestea, el va realiza destul de repede că nu este așa de simplu să fie conducător și că totul este mult mai complicat decât anticipase el.

Pelicula a primit nominalizări și premii la Chicago Film Critics Association Awards, Globurile de Aur, People’s Choice Awards, Satellite Awards, Washington DC Area Film Critics Association Awards și Young Artist Awards.

CARRYOVER RETURN MOVIES:

EHKY YA SCHEHERAZADE (AKA. SCHEHEREZADE TELL ME A STORY)
Povesteşte, Şeherezada!
Dramă, Egipt, 2008
R: Yousry Nasrallah
D: Mona Zaki, Mahmoud Hemeida, Hassan El Raddad, Sawsan Badr, Rihab El Gamal

Regizorul egiptean Yousry Nasrallah și scenaristul Waheed Hamed și-au unit forțele pentru a realiza această provocatoare poveste din Orientul Mijlociu care ia în discuție legătura dintre sex, politică și cultură în zilele noastre.

Hebba, o jurnalită de televiziune din Egipt, este cea care prezintă un talk-show politic de succes. Karim, soțul ei, este redactor-șef adjunct la un ziar din Cairo. Visul lui este acela de a deveni redactor-șef. Cu toate acestea, bărbatului i se sugerează fapul că atitudinea pe care o are soția sa în emisune i-ar putea pune în pericol ascensiunea. Astfel, folosindu-se de șarm, el reușește să o convingă pe Hebba să stea departe de politică. Prin urmare, ziarista începe să realizeze emisiuni în care atenția sa se îndreaptă către femei și problemele lor. Treptat, Hebba realizeazaă că se află pe un teren minat, este vorba despre o lume a abuzului și a represiunii sexuale, religioase și politice. În consecință, căsnicia ei se destramă și, din jurnalistul care prezintă istorii, devine chiar ea subiect.

FAINTHEART
Slab de inimă
Comedie, Marea Britanie, 2008
R: Vito Rocco
D: Eddie Marsan, Ewen Bremner, Jessica Hynes, Bronagh Gallagher, Tim Healy

Un bărbat care se distrează de minune trăind în trecut începe să aibă zile grele atunci când este pus în situația de a face față prezentului.

Richard (Eddie Marsan) își petrece timpul negociind cu morocănoșii lui clienți, însă, în weekend, acesta se transformă, devenind un luptător viking de temut. Richard și cel mai bun pieten al său, Julian (Ewen Bremner) fac parte din Broadswords, un grup local și vor să reconstituie cele mai importante bătălii. Cu toate acestea, Cath (Jessica Hynes), soția lui Richard, și-a cam pierdut răbdarea, fiind nemulțumită că acesta petrece atât de mult timp cu grupul și nu prea stă deloc pe-acasă. Până și Martin (Joseph Hamilton), fiul lor, s-a plictisit de hobby-ul tatălui său, care îi aduce tot felul de răutăți din partea colegilor de clasă. Astfel, Cath este decisă să meargă mai departe fără el, iar când Richard încearcă să o recucerească află că femeia care îi fusese soție se întâlnește deja cu altcineva. Pe de altă parte, în viața lui Julian pare să iasă soarele, căci iubita lui îi cere să se mute împreună. Dar, mama lui nu se poate împăca deloc cu gândul că puiul ei vrea să plece de acasă.

IN THE MOOD FOR LOVE (AKA. FA YEUNG NIN WA)
O iubire imposibilă
Romantic, Hong Kong, 2000
R: Kar-Wai Wong
D: Maggie Cheung, Tony Leung Chiu-Wai, Lai Chen, Rebecca Pan, Ping-Lam Siu

Povestea romantică a lui Kar-Wai Wong este plasată în anii ’60. Chow este un jurnalist care, împreună cu soția sa, se mută într-un nou apartament. Cam în același timp, Li-zhen, o secretară foarte frumoasă, și soțul acesteia se mută în aceeași clădire. În scurt timp, între cele două cupluri se dezvoltă tot felul de relații. Ei trec rapid de la prietenie la flirt și apoi la infidelitate, iar cei înșelați se gândesc să se răzbune, răsplătindu-i pe trădători cu aceeași monedă.

JETSAM
Doi străini
Thriller, Marea Britanie, 2007
R: Simon Welsford
D: Cal Macaninch, Jamie Draven, Alex Reid

Undeva pe o plajă pustie, o tânără încearcă să găsească răspunsuri pentru întrebările existențiale în ceea ce privește viața ei. Pe lângă faptul că suferă de amnezie, situația deja delicată a femeii devine și mai complicată în momentul în care este atacată de un bărbat. Ea se luptă să supraviețuiască și reușește să scape de agresor, după care se se străduiește să își amintească cine este și cum a ajuns acolo. După aventuri incredibile, ea realizează că a ajuns într-o lume în care spionajul, trădarea și obsesiile sunt moneda curentă de schimb.

KNOCKIN’ ON HEAVEN’S DOOR
Să baţi la poarta cerului
Comedie, Germania/Belgia, 1997
R: Thomas Jahn
D: Til Schweiger, Jan Josef Liefers, Thierry van Werveke, Moritz Bleibtreu, Huub Stapel

Doi bărbați care suferă de cancer în fază terminală își îneacă amarul în tequila și apoi decid să meargă împreună pentru a vedea oceanul, unul dintre ei pentru prima dată, iar celălat pentru ultima dată.

“Să baţi la poarta cerului” spune o poveste extraordinară. Eroii ei sunt doi tineri, Martin și Rudi, amândoi suferind de cancer în fază terminală. Ei se întâlnesc într-o cameră de spital îmediat după ce află teribila veste și încep să povestească. După ce găsesc o sticlă cu tequila, cei doi își îneacă disperarea în alcool, iar Marti află că Rudi nu văzuse niciodată oceanul. Amețiți de băutură și îmbrăcați în pijamale, ei fură o mașină și pornesc în marea călătorie. Se întâmplă că acest Mercedes să aparțină unui gangster care începe să îi urmărească imediat. Tinerii sunt dezlănțuiți și vor ca în această ultimă călătorie să își împlinească toate fanteziile și dorințele. Povestea devine una foarte palpitantă, deoarece în mașină găsesc 1.000.000 $ în cash și sunt urmăriți de gangsterii care vor să își recupereze mașina și banii, dar și de poliție.

LE PONT DU NORD (AKA. A NORTH BRIDGE)
Podul din nord
Comedie, Franța, 1981
R: Jacques Rivette
D: Bulle Ogier, Pascale Ogier, Pierre Clémenti, Jean-Francois Stévenin, Benjamin Baltimore

Suntem în anii ‘70, iar Parisul lui Jacques Rivette este cu totul diferit de ceea ce vede un turist care ajunge în capitala Franței.

Personajul principal al acestui film realizat de Jacques Rivette în 1981 poate fi considerat Parisul. Marie (Bulle Ogier) este o femeie condamnată pentru că jefuise o bancă. Recent eliberată după ispășirea pedeapsei, ea străbate străzile capitalei Franței și așa o întâlnește pe Baptiste (Pascale Ogier). Împreună, cele două colindă străzile Parisului anilor ’70, ca și cum ar cerceta interiorul unei cochilii de melc și astfel, împreună cu ele, descoperim un oraș care nu are nicio legătură cu cel turistic.

LOS GIRASOLES CIEGOS
(AKA. THE BLIND SUNFLOWERS)
Floarea-soarelui oarbă
Dramă, Spania, 2008
R: José Luis Cuerda
D: Maribel Verdú, Javier Cámara, Raúl Arévalo, Roger Príncep, José Ángel Egido

“Floarea-soarelui oarbă“ dezvăluie drama unei familii care, pentru a evita moartea, este obligată să trăiască în fiecare zi cu povara minciunii.

Suntem în Orense, Spania anului 1940, în vremea Războiului Civil. Pentru cei din afară, Elena (Maribel Verdú) este o mamă grijulie care își crește singură cei doi copii, pe Lorenzo (Roger Príncep) și Elenita (Irene Escolar). Adevărul este că soțul ei, Ricardo (Javier Cámara), un profesor republican care fusese victima persecuției ideologice, trăiește ascunzîndu-se în propria lui casă, iar asta se întâmplă de câțiva ani. În acest timp, Salvador (Raúl Arévalo), care fusese și el pe front și era profesorul lui Lorenzo, ajunge să fie fascinat de Elena, despre care credea că este văduvă. Atracția pentru frumoasa femeie se transformă în obsesie, iar asta are repercursiuni directe asupra fragilei familii a Elenei, care ajunge la un pas de destrămare.

RIPPLE EFFECT
Efect de domino
Dramă, SUA, 2007
R: Philippe Caland
D: Forest Whitaker, Virginia Madsen, Minnie Driver, Philippe Caland, John Billingsley

Povestea unui creator de modă care, fiind copleșit de remușcări, decide să îndrepte o fărădelege care avusese loc în urmă cu cinsprezece ani.

Dasignerul de modă Amer Atrash (Philippe Caland), a plecat din Liban pentru a trăi Visul American. Acum, el traversează o periaodă de criză, atât în ceea ce mariajul, cât și domeniul profesional. Pentru că se simte neglijată, soția lui, Sherry (Virginia Madsen), decide că are nevoie de timp pentru a-și reevalua situația și îi cere lui Amer să se mute în biroul său. Deși încearcă să se refugieze în muncă, Atrash este neliniștit fiind copleșit de remușcări din cauza unei întâmplări din trecut. El atribuie șirul de ghinioane care nu se mai încheie unei fărădelegi întâmplate cu cinsprezece ani în urmă. Este vorba despre un accident în urma căruia Phillip Blackman (Forest Whitaker) rămăsese țintuit într-un scaun cu rotile. Prin urmare, Amer este decis să îndrepte această nedreptate, iar ceea ce urmează va însemna pentru el o veritabilă trezire spirituală.

THE GOOD, THE BAD AND THE UGLY (AKA. IL BUONO, IL BRUTTO, IL CATTIVO)
Cel bun, cel rău, cel urât
Western, Italia, 1966
R: Sergio Leone
D: Clint Eastwood, Eli Wallach, Lee Van Cleef, Aldo Giuffré, Rada Rassimov

“Cel bun, cel rău, cel urât” este, de departe, unul dintre cele mai ambițioase western-uri realizate. De această dată, Clint Eastwood este "Man With No Name”, un tip singuratic și taciturn înconjurat de mister, care face echipă cu alți doi pistolari (Eli Wallach and Lee Van Cleef) pentru a pune mâna pe 200.000 de dolari. Cei trei sunt deciși să nu rateze prada și pentru asta nu lasă nimic să le stea în cale. “Cel bun” este Blondie (Eastwood), “…the bad” este Angel Eyes, un pistolar sadic, iar “… cel urât” este Turco, un bandit Mexican . Cu toții se află în căutarea unei comori care este îngropată într-un cimitir. Până una-alta, sunt dependenți unul de celălalt, deoarce fiecare știe câte ceva despre locația comorii, așa că singura lor șansă este să rămână împreună.

THE UNLOVED
Neiubiţi
Dramă, Marea Britanie, 2009
R: Samantha Morton
D: Molly Windsor, Robert Carlyle, Susan Lynch, Lauren Socha, Michael Socha

Protagonista filmului regizat de Samantha Morton este o fetiță de unsprezece ani care, din cauza faptului că era neglijată de părinți și avea un tată violent, este luată în grija autorităților. Deși viața de aici nu este deloc una ușoară, ea nu își pierde speranța că vor veni și pentru ea vremuri mai bune.

“Neiubiţi“ spune povestea unei tinere care se străduiește să supraviețuiască în această lume ostilă. Lucy are unsprezece ani și este un copil neglijat de părinți, așa că se trezește plasată în grija autorităților, ajungând la casa copiilor. Urmărim lupta fetiței care încearcă să facă față sistemului, să își facă prieteni și să își găsească o casă adevărată. Fiind foarte religioasă, Lucy este o fetiță optimistă și este convinsă că va reuși, iar asta se va întâmpla în ciuda tuturor piedicilor.

CARRYOVER RETURN SPECIALS:

DREAMMAKER
Creatorul de vise
R: Leszek Plichta
Documentar, Germania, 2007

Povestea care urmează este despre un “Creatorul de vise” care, cândva, realiza cele mai frumoase vise pentru oameni. Acum, el trăiește singur creația unui vis special- visul lui.

Bucuresti, 19.09.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *