free download 78 travel guides written by experts

CINEMAX –noiembrie 2011

PREMIERE FILME

200 CIGARETTES
200 de ţigări
4, 27
Comedie, SUA, 1999
R: Risa Bramon Garcia
D: Ben Affleck, Martha Plimpton, Casey Affleck, Christina Ricci, Courtney Love

„Iubirea este ca o țigare”

Cândva la începutul anilor ’80, mai mulți tineri se pregătesc de petrecerea dintre ani, fiind în căutare de iubire și sex sau chiar de amândouă dacă este posibil. Ei sunt preocupați de relațiile pe care le au, de singurătate și de propriile vise și neliniști.

Urmăriți un film cu Ben Affleck, Christina Ricci și Courtney Love. În seara de Anul Nou al lui 1981, o gașcă de tineri din New York sunt în drum către petrecerea nebună care urmează să celebreze un nou început. Cu toții visează ca în această seară să aibă parte de dragoste, sex sau, de ce nu, de amândouă. Aproape toți fumează și fiecare va fi primi în cele din urmă ceea ce i se cuvine. Înainte ca soarele să răsară, oameni care nu se văzuseră în viața lor devin iubiți, iar prietenii apropiați ajung să fie mai mult decât atât.

AMERICAN FLYERS
Cursa
29, 30
Dramă, SUA, 1985
R: John Badham
D: Kevin Costner, David Grant, Rae Dawn Chong, Alexandra Paul, Janice Rule

Povestea unor oameni curajoși care au șansa de a-și împlini un vis care le va schimba viața pentru totdeuana.

Clipele de liniște ale celor din familia Sommers sunt pe sfârșite, căci tragedia este pe cale să lovească. Unul intre cei doi fii suferă de o maladie fatală. Deși știe ce i se întâmplă, el nu vrea să renunțe la visul de a câștiga "Hell of the West", un istovitor concurs de ciclism de 91 de mile. David (David Grant) și Marcus (Kevin Costner) sunt doi frați care fuseseră despărțiți după ce tatăl lor murise. Acum se reîntâlnesc și, pentru a reanima relația, decid să participe împreună la un concurs de ciclism care durează trei zile. În cele din urmă, răsplata acestei încercări va fi cu mult mai mare decât aceea de a fi câștigat trofeul competiției.

ASSASSIN(S)
Asasin(i)
28
Dramă, Franța, 1997
R: Mathieu Kassovitz
D: Michel Serrault, Mathieu Kassovitz, Mehdi Benoufa, Robert Gendreu, Danièle Lebrun

Deoarece este la un pas de a trece Dincolo, un asasin profesionist cu state vechi caută pe cineva care să ducă ma departe ceea ce el învățase atât de bine. Cel ales este un hoț cu sânge rece.

De peste patruzeci de ani, Wagner are o carieră de succes, profesia lui fiind aceea de ucigaș plătit. Însă, timpul nu iartă pe nimeni, așa că a ajuns la șaptezeci de ani și este pregătit să iasă la pensie, dar mai întâi trebuie să găsească un succesor. Max are 25 de ani, este sudor și își rotunjește veniturile săvârșind fel și fel de găinării. Pentru că știe bine să își controleze emoțiile, lui Wagner i se pare că el este potrivit pentru ceea ce aștepta de la cel pe care îl căuta. Pe lângă fatul că îl ajută să învețe cum să mânuiască armele, domnul Wagner îi vorbește despre etica asasinatului. Din păcate, Max pare a avea dificultăți atunci când vine vorba despre concentrare și acționează după propriile reguli care sunt foarte diferite de ale bătrânului.

Pelicula „Asasin(i)” i-a adus regizorului Mathieu Kassovitz o nominalizare la Palme d’or.

CAFE AU LAIT (AKA. METISSE)
Cafea cu lapte
14, 15, 26, 30
Comedie, Franța, 1993
R: Mathieu Kassovitz
D: Julie Mauduech, Hubert Koundé, Mathieu Kassovitz, Vincent Cassel, Tadek Lokcinski

O frumusețe exotică din Caraibe locuiește în Paris $$i se iubește cu doi bărbați care ajung să fie rivali din clipa în care femeia îi anunță că este însărciată, dar nu știe cine este tatăl.

Lola are 18 ani, este frumoasă, are un temperament puternic și.. doi iubiți la care ea ține în mod egal. Felix este un evreu pasionat de cluburi și muzică rap, iar Jamal partă haine scumpe și studiază la Dreptul pentru a-și face părinții fericiți. Cei doi nu au absolut nimic în comun în afară de… frumoasa Lola. Tânăra își trăiește viața fără să își facă vreodată griji pentru ceva. În clipa în care îi invită pentru prima dată pe cei doi împreună la cină în apartamentul său o face pentru a îi anunța că este însărcinată. Este vorba despre copilul ei, deorece Lola nu are nici cea mai vagă idee cine dintre cei doi este tatăl. Oricum, acest fapt nici nu este atât de important. Dacă o iubesc, ei îi vor rămâne alături.

CHERRYBOMB
Pasiuni periculoase
5, 24
Dramă, Marea Britanie, 2009
R: Glenn Leyburn
D: Rupert Grint, Robert Sheehan, Kimberley Nixon, James Nesbitt, Niamh Quinn

Pentru trei adolescenții începe un weekend sălbatic din care nu vor lipsi băutura, drogurile și furtul de mașini. Însă, ceea ce ei doreau să fie o simplă joacă, devine dramatic de serios.

Luke, Malachy și Michelle, trei adolescenții care sunt foarte buni prieteni, au planuri mari pentru acest weekend din care nu vor lipsi băutura, drogurile, sexul și furtul de mașini. Însă, ceea ce ei doreau să fie o simplă joacă, o pauză relaxantă, devine dramatic de serios, deoarece situația scapă grav de sub control. În plus, cei doi băieți devin rivali în competiția pentru câștigarea inimii lui Michelle.

FRITT VILT III (AKA. COLD PREY 3)
Pradă uşoară 3
25
Horror, Norvegia, 2010
R: Mikkel B. Sandemose
D: Ida Marie Bakkerud, Julie Rusti, Kim S. Falck-Jørgensen, Pål Stokka, Arthur Berning

Aventurile horror ale unor tineri care ajung să fie vânați undeva în preajma unui hotel abandonat din pădurile Novegiei.

Suntem în Jotunheimen, anul 1976, iar hotelul Stehøe, după câtva întâmplări bizare, se află în pragul falimetului. Pentru că nu sunt siguri că fiul lor nu are nicio legătură cu straniile și inexplicabilele evenimente, patronii decid să îl țină pe acesta încuiat în pivniță. Însă, într-una dintre zile, se întâmplă ceva neașteptat. Varianta oficială este aceea că băiatul a căzut într-o crăvașă când se juca, iar părinții fuseseră luați de avalanșă în timp ce îl căutau. Dar care este de fapt adevărul? Deși au trecut zece ani, cel care s-a ocupat de cercetări nu pare să fi renunțat la ideea de a afla ce s-a întâmplat acolo de fapt. Așa că s-a întors aici și nu este singur, ci însoțit de șase tineri. Fără să aibă nici cea mai vagă idee în legătură cu ceea ce urmează, cu toți vor ajunge în mijlocul unei drame care va avea consecințe horror.

HELLRAISER (1987)
Hellraiser
4, 15
Horror, Marea Britanie, 1987
R: Clive Barker
D: Andrew Robinson, Clare Higgins, Ashley Laurence, Sean Chapman, Oliver Smith

După ce rezolvă un puzzle, un bărbat ajunge în Iad, dar fosta lui iubită crede că știe cum să îl aducă înapoi.

Viața unui bărbat se schimbă dramatic în doar o secundă. Frank Cotton are o misterioasă cutie de puzzle. Există și o legendă înfricoșătoare legată de misterioasa lui cutie în interiorul căreia ar exista spirite. În fine, Frank primește mai mult decât și-ar fi închipuit atunci când reușește să așeze ultima piesă a acestui puzzle, căci acesta este momentul în care i se deschide literalmente drumul către Infern. Însă, fosta lui iubită pare să fi găsit o cale de a-l aduce înapoi.

HELLRAISER II. – HELLBOUND
Hellraiser 2: Spre iad
11
Horror, Marea Britanie, 1988
R: Tony Randel
D: Ashley Laurence, Kenneth Cranham, Clare Higgins, Doug Bradley, Imogen Boorman

Doctorul Channard primește un nou pacient, este vorba despre o fată care spune că familia i-a fost distrusă de niște creaturi teribile.

Kristy Cotton este internată într-un spital de psihiatrie și retrăiește momentele infernale care au fost provocate de spiritele diabolice ce se aflau într-o cutie de puzzle. Medicul Channard, cel care o are în grijă, este de multă vreme fascinat de secretele întunecate ale acestei legendare cutii de puzzle și este extaziat când reușește să o reanimeze pe Julia, criminala mamă-vitregă a fetei. Pentru a se revanșa, femeia îi destăinuie un secret de dincolo de timp și spațiu. Între timp, Kristy are o revelație cu tatăl său care îi cere să îl salveze din ghiarele neîndurătoarelor creaturi.

HELLRAISER III: HELL ON EARTH
Hellraiser 3: Iadul pe pământ
18
Horror, SUA, 1992
R: Anthony Hickox
D: Terry Farrell, Doug Bradley, Paula Marshall, Kevin Bernhardt, Peter Boynton

O moarte teribilă din camera de urgență a unui spital trimite o frumoasă reporteră de televiziune în mijlocul unei povești senzaționale și în adâncurile Iadului!

Un patron de club cumpără o sculptură ciudată și descoperă că aceasta conține o misterioasă cutie ornată de puzzle. Această cutie pare a fi un obiect legendar care ascude secrete tentante, dar este de fapt poarta către Infern. În scurt timp, noul proprietar al cutiei va elibera spiritele malefice care încep să îi omoare pe cei din club. Povestea se complică din clipa în care apare o reporteră de televiziune care vrea să afle motivul real al morții membrilor clubului. În clipa în care descoperă adevărul din spatele cutiei de puzzle, ea realizează că este singura care poate opri carnagiul.

JACK GOES BOATING
Jack se îndrăgosteşte
12, 28
Dramă, SUA, 2010
R: Philip Seymour Hoffman
D: Philip Seymour Hoffman, Amy Ryan, John Ortiz, Daphne Rubin-Vega, Thomas Mccarthy

Jack și Connie sunt doi oameni singuri care găsesc unul în celălalt puterea și curajul de a trudi împreună pentru ca relaţia lor să meargă. În contrast, apare cuplul care le făcuse cunoștință, este vorba despre Clyde și Lucy care se confruntă cu probleme care par de nerezolvat în mariajul lor.

Jack este șofer de limuzină și visează ca într-o bună zi să aibă slujba pe care și-o dorește. Acesta își petrece cea mai mare parte a timpului ieșind în oraș cu prietenul și colegul lui, Clyde, și cu Lucy, soția acestuia. Cei doi i-o prezintă pe Connie, iar viața lui Jack se schimbă fundamental. Acum, el începe o nouă carieră, ia lecții de înot și vrea să-i dăruiască femeii din viața lui tot ceea ce aceasta visează. Însă, în vreme ce Jack și Connie avanseză în fiecare clipă în relația lor, mariajul amicilor lor este pe cale să se destrame.

LA HAINE (AKA. HATE)
Ura
21
Dramă, Franța, 1995
R: Mathieu Kassovitz
D: Vincent Cassel, Hubert Koundé, Said Taghmaoui, Abdel Ahmed Ghili, Solo

„La Haine” este o peliculă încărcată de dramatism în care mai mulți tineri care fac parte din diferite rase se revoltă față de polițiștii dintr-o suburbie mizeră a Parisului, după ce unul dintre prieteni este bătut cu bestialitate.

Rasism, violență, xenofobie, o poveste tipică vremurilor pe care le trăim. Eroii poveștii sunt un evreu, un arab și un tânăr de culoare care visează să devină boxer profesionist. După o confruntare violentă dintre protestatari și polițiști, un tânăr arab este atacat brutal de către un om de ordine și ajunge pe patul de spital. În această situație, se naște o nouă revoltă, a celor care iau atitudine pentru abuzurile săvârșite de polițiști.

LES CHANSONS D’AMOUR (AKA. LOVE SONGS)
Cântece de dragoste
23, 27
Dramă, Franța, 2007
R: Christophe Honoré
D: Louis Garrel, Ludivine Sagnier, Chiara Mastroianni, Clotilde Hesme, Grégoire Leprince-Ringuet

Povestea muzicală, romantică, dramatică, chiar tragică, a trei iubiți care locuiesc în Paris.

În regia lui Christophe Honoré, "Love Songs" se clădește în jurul unor personaje pariziene care suferă incurabil de romantism. Poveștile individuale pe care le veți afla urmărind filmul vorbesc despre îngrijorări care există de când e lumea: pierderea iubirii, descoperirea alteia, adică re-îndrăgostirea, sau imposibilitatea dragostei reciproce. Ismael și Julie o aduc și pe Alice în povestea, viața și patul lor, crezând că în trei situația va fi diferită și vor reuși să salveze ce mai era din relația lor. Însă, când tragedia lovește, acești tineri parizieni sunt puși în situația de a realiza cât de fragile sunt, de fapt, viața și dragostea $$i cțt de mici sunt oamenii în fața fatalității.

LIFE AS A HOUSE
Viaţa ca o casă
11, 12, 16, 17, 27
Dramă, SUA, 2001
R: Irwin Winkler
D: Kevin Kline, Kristin Scott Thomas, Hayden Christensen, Jena Malone, Mary Steenburgen

Un bărbat diagnosticat cu cancer în formă terminală decide să își petrecă timpul care i-a mai rămas realizând ceea ce contează într-adevăr pentru el, construind o casă.

George Monroe (Kevin Kline) și-a dorit toată viața să își construiscă o casă undeva pe o stâncă, la marginea mării, dar a tot amânat. Viața nu a fost chiar așa cum visa la începuturi, au apărut divorțul, munca îndârjită, înstrăinarea de prieteni, familie și, ceea ce este chiar mai grav, de sine. Acum, George a aflat că se apropie de sfârșitul Călătoriei lui în această lume, deoarece tocmai a fost diagnosticat cu cancer în fază terminală. Acesta este momentul în care el decide să realizeze ceea ce nu reușise încă și să mai remedieze ce se mai putea în relație cu oamenii.

Pelicula „Viața ca o casă” i-a adus lui Hayden Christensen o nominalizare la Globurile de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar.

LOVE AND BASKETBALL
Dragoste şi baschet
7, 8, 20, 25, 29
Dramă, SUA, 2000
R: Gina Prince-Bythewood
D: Omar Epps, Sanaa Lathan, Alfre Woodard, Dennis Haysbert, Debbi Morgan

Quincy și Monica, povestea a doi tineri care se iubeau din adolescență. Viața îi desparte, însă, după ani și ani se vor reîntâlni. Acesta este momentul unui joc final între doi sportivi de performanță.

Povestea regizată de Gina Prince-Bythewood începe în 1981. Quincy și Monica sunt doi adolescenți vecini care se îndrăgostesc unul de celălalt și împărtășesc aceeași pasiune pentru baschet. Amândoi sunt sportivi talentați, dar drumurile lor se despart în liceu, deoarece aleg cariere diferite. Cu toate acestea, tinerii vor încerca să țină legătura, urmându-și cariera de sportivi profesioniști. Ani mai târziu, Quincy și Monica se vor reîntâlni, iar acum este vremea unui joc final, unu la unu, vorbim despre un joc cu miză mare.

MIRACLE IN CRACOW
Miracol în Cracovia
13, 14, 18, 26
Dramă, Ungaria, 2004
R: Diana Groó
D: Maciej Adamczyk, Eszter Bíró, Itala Békés, Bartlomiej Swiderski, Franciszek Pieczka

Eroul poevștii este un emigrat evreu din Budapesta, un tânăr care locuiește în Cracovia și este pasionat de cărți și de-a dreptul fascinat de o carte de magie care aparținuse familie sale și fusese confiscată de naziști. Potrivit unei legende evreiești, cartea „Coroana de argint” avea puterea de a învia morții.

„Miracol în Cracovia” spune povestea lui Pjotr (Maciej Adamczyk), un tânăr evreu din Ungaria care a fost crescut în Budapesta de către bunica lui care păstra cu sfințenie un secret. Familia deținea o foarte valoroasă carte de colecție care fusese confiscată de naziști, o carte de magie despre care se spunea că avea puterea de a învia morții și despre care bunica lui vorbise în fiecare zi a vieți sale. Pjotr este acum obsedat să o găsească și chiar identifică o fată care avea cartea. Însă, în timp ce plănuia cum să o fure, Pjotr se îndrăgostește.

NATIVITY!
Povestea naşterii
19, 20, 23, 28, 29
Comedie, Marea Britanie, 2009
R: Debbie Isitt
D: Martin Freeman, Ashley Jensen, Marc Wootton, Jason Watkins, Pam Ferris

Cândva în apropierea Crăciunului, un profesor de școală primară are parte de cea mai mare provocare a vieții sale, este vorba despre punerea în scenă a unui muzical cu tema Nașterii lui Iisus.

În acest an, de Crăciun, profesorul de școlă primară Paul Maddens (Martin Freeman) se confruntă cu cea mai importantă provocare din viața lui: trebuie să monteze un muzical cu tema Nașterii. Tensiunea este mare pentru el, deoarece concurează cu luxoasa școală din vecinătate și dorește să aibă cea mai bună cronică semnată de Alan Carr. O minciună aproape nevinovată devine din ce în ce mai mare și, în cele din urmă, toată lumea ajunge să creadă că Hollywod-ul va sosi acolo pentru a face un film inspirându-se din piesa lor despre Naștere.

Urmăriți un film pentru toată familia, o peliculă care vă va binedispune, o comedie adevărată la care veți râde în hohote.

REBOUNCE
Ricoşeu
20, 28
Dramă, Danemarca, 2011
R: Heidi Maria Faisst
D: Frederikke Dahl Hansen, Anne Sofie Espersen, Dar Salim, Kirsten Olesen, Niels Skousen

Povestea unei adolescente care, disperată să câștige atenția mamei sale recent eliberată din închisoare, ajunge să facă fel și fel de prostii, sub aripa „ocrotitoare” a mamei.

Susan, mama lui Louise, a fost în închisoare și, din acest motiv, fata a fost crescută de bunici. Însă, mama ei tocmai a fost eliberată. Părerea fetei despre aceasta este una foarte bună, considerând-o grozavă. Disperată să câștige afecțiunea mamei, fata nu ratează nicio petrecere din casa lui Susan, devine interesată de bărbați, și intră în lumea drogurilor și a banilor obținuți ușor. Paradoxal, toată lumea pare să fi uitat că Louise este adolescentă.

RISKY BUSINESS
Afaceri riscante
18, 24
Comedie, SUA, 1983
R: Paul Brickman
D: Tom Cruise, Rebecca De Mornay, Curtis Armstrong, Bronson Pinchot, Raphael Sbarge

Un adolescent din Chicago caută un pic de distracție cât părinții sunt în vacanță, dar situația scapă de sub control destul de repede.

Mai întâi îl întâlnim pe Joel Goodsen (Tom Cruise) care, la 17 ani, este un tânăr foarte responsabil și de încredere care are două preocupări în viață: să meargă la colegiu și să facă sex. Apoi, facem cunoștință cu Lana, o tânără, hot și rafinată. Se întâmplă ca părinții lui Joel să plece în vacanță, iar el visează să profite de acest moment și să își fcaă de cap un pic. Acum, ceea ce urmează să îl învețe Lana (Rebecca De Mornay) este, de departe, coșmarul oricărui părinte, dar și o afacere foarte riscantă.

Pelicula regizată de Paul Brickman i-a adus lui Tom Cruise o nominalzare la Globurile de Aur pentru cel mai bun actor în rol principal.

ROCK MONSTER
Monstrul de piatră
8, 28
Horror, SUA, 2008
R: Declan O’Brien
D: Chad Michael Collins, Natalie Denise Sperl, Alicia Lagano, David Figlioli, Jon Polito

Undeva în Balcani, niște tineri teribiliști îl readuc la viață pe Monstrul de piatră și așa începe coșmarul cel mai negru al celor de acolo.

Mai mulți tineri merg într-o excursie undeva într-un sat izolat din Balcani. Povestea devine una horror din clipa în care Monstrul de piatră se trezește la viață. Trezirea maleficei creaturi va aduce cu sine nenorocire pentru cei din acest colț de lume.

ROSA MORENA
Copilul nostru
6, 30
Dramă, Danemarca, 2010
R: Carlos Augusto De Oliveira
D: Anders W. Berthelsen, Bárbara Garcia, David Dencik, Vivianne Pasmanter, Pablo Rodrigues

Thomas este un homosexual danez care, la cei patruzeci de ani, este disperat să devină tată. Astfel, el pleacă în Brazilia pentru a adopta un copil, dar o întâlnește pe Maria, o femeie pasionată și gata însărcinată! Cei doi ajung la o înțelegere: Thomas va primi nou-născutul, dar…

„Copilul nostru” este o poveste frumoasă despre dragostea care vine fără veste atunci când te aștepți mai puțin și despre adevăratele valori umane. Arhitectul Thomas dorește foarte mult să devină tată, astfel încât pleacă în vacanță în Brazilia pentru a înfia un copil. Pentru că este homosexual, autoritățile din Damerca îi refuzaseră cererea de adopție. Însă, el a aflat că ar putea avea șanse să cumpere un copil din Brazilia. Astfel, el intră în conflict cu legea, trecând prin fel și fel de situații dramatice. Dar, norocul pare a-i surâde după ce întâlnește o femeie. Din această clipă, nimic în viața lui Thomas nu va mai fi la fel. Maria, căci despre ea este vorba este o femeie însărcinată care este de acord să îi dea arhitectului copilul pe care urmează să îl nască. Cu toate acestea…

THE AMERICAN PRESIDENT
Dragostea unui preşedinte american
25, 26, 30
Romantic, SUA, 1995
R: Rob Reiner
D: Michael Douglas, Annette Bening, Martin Sheen, Michael J. Fox, Anna Deavere Smith

O neobișnuită și neașteptată poveste de iubire dintre un președinte american văduv și o activistă de mediu.

Preșdintele liberal-democrat Andrew Shepherd (Michael Douglas) se apropie de sfârșitul primului mandat și se pregătește pentru alegeri. Vorbim despre un bărbat văduv care are o fiică și este un politician foarte popular. Realegerea lui în această funcție pare să fie asigurată. Dar se întâmplă ceva neprevăzut: o întâlnește pe atrăgătoarea Sydney Wade (Annette Bening). Președintele se îndrăgostește pe loc, iar după câteva încercări amuzante, cei doi reușesc să aibă o întâlnire. Relația sa cu Wade par să aducă un avantaj nesperat senatorului Bob Rumson, care era cotat pe locul doi. Cel din urmă lansează un atac violent luând în discuție caracterul președintelui a cărui soție murise de curând.

Pelicula “Dragostea unui președinte american” a primit o nominalizare la Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră, nominalizări la Globurile de Aur, American Comedy Awards și Writers Guild of America.

THE BANG BANG CLUB
Clubul Bang Bang
26
Dramă, Canda, 2010
R: Steven Silver
D: Ryan Phillippe, Malin Akerman, Taylor Kitsch, Frank Rautenbach, Neels Van Jaarsveld

Povestea reală a unui grup de tineri fotografi combatanți uniți de prietenie și de dorința de a spune adevărul. Imaginile surprinse de ei sunt mărturii ale ultimelor zile sângeroase din Africa de Sud, începutul anilor ’90.

Din Clubul Bang Bang Club făceau parte patru fotografi: Greg Marinovich (Ryan Phillippe), Kevin Carter (Taylor Kitsch), Ken Oosterbroek și Joao Silva. Cândva la începutul anilor ’90, ei au reușit să imortalizeze ultimele zile sângeroase din Africa de Sud. Doi dintre ei au primit premiul Pulitzer pentru realizările lor. Filmul spune povestea remarcabilă și uneori sfâșietoare a acestor bărbați și vorbește despre situațiile extreme în care au ajuns din dorința de a capta adevărul în fotografiile lor. Anna (Malin Akerman) este editorul lor foto și cea care i-a protejat și a făcut în așa fel încât fotografiile lor să străbată lumea. Inspirat de cartea semnată de Marinovich și Silva, „Clubul Bang Bang”, spune povestea adevărată a acestor patru bărbați, oprindu-se asupra relației dintre ei și asupra tensiunilor provocate de munca în situații de violență extremă, durere și suferință. De asemenea, este o poveste a sfârșitului politicii de apartheid și de naștere a unei noi țări.

THE INVISIBLE CIRCUS
Circul invizibil
1, 17, 30
Dramă, SUA, 2001
R: Adam Brooks
D: Jordana Brewster, Christopher Eccleston, Cameron Diaz, Blythe Danner, Patrick Bergin

În anii ‚’70, o adolescentă din America venea în Europa pentru a reconstitui ultimele clipe ale surorii ei. Astfel, ea pornește de la Paris către Berlin, ajungând pe coasta Portugaliei pentru a rezolva misterul sinuciderii acesteia. De-a lungul acestei călătorii, fata se îndrăgostește.

În 1975, la 18 ani, Phoebe este foarte nefericită. Când avea zece ani, tatăl ei a murit de leucemie, iar sora ei mai mare, Faith a plecat în Europa cu prietenul ei. Un an mai târziu, ea se sinucide în Portugalia. Phoebe decide să o ia pe urmele lui Faith, să îl găsească pe Wolf și să afle ce s-a întâmplat de fapt. Astfel, ea sosește la Paris, unde îl găsește pe iubitul surorii sale, iar acesta îi spune tot felul de istorii despre activitatea politică radicală a surorii sale, inclusiv despre faptul că se înrolase în Armata Roșie. Ceea ce află îi dă peste cap întraga existență. Cine era de fapt sora pe care ea credea că o cunoaște? În ce a fost implicată cu adevărat și ce s-a întâmplat de fapt în Portugalia? Phoebe începe să aibă halucinații cu sora sa și pare să o ia razna. Cu toate acestea, pentru ea salvarea va veni în cel mai neașteptat moment.

THE TALE OF DESPEREAUX
Povestea lui Despereaux
19, 20, 29
Animație, SUA, 2008
R: Sam Fell, Robert Stevenhagen
D: Matthew Broderick, Emma Watson, Dustin Hoffman

Acum este momentul să aflați cam de ce este în stare un șoricel care, în loc să mănânce cărțile, preferă să le citească.

Urmăriți o povestea ai cărei eroi sunt mai mult decât neobișnuiți. Despereaux este un șoricel prea mare pentru lumea lui mică, e foarte curajos și preferă să citească, în loc să mănânce cărțile. Cea care l-a învățat să citească este Pea, prințesa castelului, care este prizoniera suferinței tatălui ei. Ar mai fi Roscuro, un șobolan cu suflet bun căruia îi plac lumina și supa, dar este exilat în întuneric, și Mig, servitoarea care se visează prințesă, dar este obligată să îi servească pe temniceri.

THE TRICK IN THE SHEET (AKA. L’IMBROGLIO NEL LENZUOLO)
Magia cinematografului
27, 28
Dramă, Italia, 2010
R: Alfonso Arau
D: Maria Grazia Cucinotta, Anne Parillaud, Primo Reggiani, Geraldine Chaplin, Ernesto Mahieux

În 1905, cinematografia părea o șmecherie misterioasă și diavolească. Când Federico o filmează pe necunoscuta Marianna nud, dă lovitura în carieră, în vreme ce pentru protagonista acelor imagini aceasta înseamnă afundarea în disperare și neîncredere.

La începutul secolului trecut, cinematografia era încă o invenție misterioasă, iar când a sosit în Palermo a adus confuzie în rândul oamenilor obișnuiți care o considerau o șmecherie a diavolului. Federico era un anonim student la Medicină, dar era foarte curios și nerăbdător să devină regizor de film. În clipa în care îl întâlnește pe Gennarino Pecoraro, acesta întrevede o oportunitae de a-și schimba viața. Deși mama lui se opune vehement, acesta acceptă să regizeze un film. El trebuie să respecte dorința lui Don Gennarino de a vedea un fillm cu o femeie frumoasă dezbrăcată. Așa apare Marianna, o femeie filmată fără să știe, cea care devine vedeta filmului lui Federico.

TURQUAZE
Turcoaz
15, 16, 25
Dramă, Belgia, 2010
R: Kadir Balci
D: Burak Balci, Charlotte Vandermeersch, Nihat Altinkaya, Tilbe Saran, Sinan Vanden Eynde

Explorând viețile emigranților care se trezesc între două ținuturi și două culturi, cu nicio rădăcină în vreuna dintre ele, povestea este centrată pe trei frați turci care trăiesc în Belgia.

După ce l-au îngropat pe tatăl lor în Istanbul, Timur, de 28 de ani, și cei doi frați, Ediz și Bora, se întorc la Ghent. Mama lor rămâne în Istanbul. Cei trei frați își reiau viața, dar au nevie de un echilibru. În vreme ce Ediz pare să fie fratele dominant, iar Boras se înhăitează cu cine nu trebuie, Timur încearcă să împlinească visul tatălui lor: să cânte la trompetă într-o fanfară. Sarah, iubita lui, este foarte încântată de asta, dar realizează cât de puțină atenție îi acordă iubitul ei acum.

SCURT- METRAJ:

SPIELZEUGLAND (AKA. TOYLAND)
Lumea jucăriilor
4, 21, 26, 29
Scurt-metraj,Germania, 2007
R: Jochen Alexander Freydank
D: Julia Jäger, Cedric Eich, Tamay B. Özvatan, Torsten Michaelis, Claudia Hübschmann

1942: Ce se întâmplă atunci când un copil german crede că vecinii lui evrei merg la Toyland (Lumea jucăriilor)? O poveste despre minciuni și vină.
Germania, 1942. Dorind să își protejeze fiul, Marianne Meißner încearcă să îl facă să creadă că vecinii evrei merg într-o călătorie în Toyland (Lumea jucăriilor). Însă, într-o dimineață, fiul ei dispare împreună cu alți vecini evrei.
În 2009, „Lumea jucăriilor” a primit un Oscar pentru cel mai bun scenariu de scurt-metraj.

PREMIERE SERIALE

Treme

New Orleans, 14 luni mai târziu. A trecut aproape un an de la uraganaul Katrina, dar locuitorii din Crescent nu au reușit să depășească momentul. Cu toate acestea, vorbim despre New Orleans…

Pelicula realizată de David Simon și Eric Overmyer este plasată în perioada încercărilor de reconstruire de după ravagiile provocate de Katrina în New Orleans. În centrul poveștii se află câțiva locuitori care se străduiesc să își refacă viețile cu ajutorul muzicii și al tradițiilor pentru care sunt vestiți orașul și oamenii de acolo.

Serialul “Treme” a primit nominalizări la premiile Grammy, Emmy și la American Cinema Editors.

TREME II. EP. 10 – THAT’S WHAT LOVERS DO
Treme II Ep. 10 – Asta fac iubiţii
3, 6, 7
TREME II. EP. 11 – DO WATCHA WANNA
Treme II Ep. 11 – Fă ce vrei
10, 13, 14

De la carte la film

Fragmente din film, momente din spatele scenei, interviuri cu scriitori, scenariști, actori și regizori.

Urmăriți un documentar fascinant realizat de Carey Roberts, este vorba despre o călătorie plină de surprize din momentul în care apare cartea până in clipa în care aceasta devine o peliculă. Astfel, aflați cum se întâmplă ca o pagină de carte să se transforme în secvențe de film.

BOOKS INTO FILM EP. 11
De la carte la film Ep. 11
11
BOOKS INTO FILM EP. 12
De la carte la film Ep. 12
3
BOOKS INTO FILM EP. 13
De la carte la film Ep. 13
15
BOOKS INTO FILM EP. 14
De la carte la film Ep. 14
10
BOOKS INTO FILM EP. 15
De la carte la film Ep. 15
9

Cei mai buni regizori de la Hollywood

Un serial pe care urmarindu-l veți afla poveștile de succes ale celor mai apreciați regizori contemporani. Este vorba despre cei la care noi privim ca la niște privilegiați ai sorții care au avut șansa de a face carieră pe platourile de la Hollywood.

Urmărind serialul “Cei mai buni regizori de la Hollywood”, veți afla poveștile de succes ale celor mai apreciați regizori contemporani. Un serial în care veți descoperi tot ce v-ați dori să știți despre cei mai importanți realizatori de filme de la Hollywood, despre copilăria lor, primele filme regizate și cum au ajuns să fie implicați în proiectele care au devenit superproducții.

HOLLYWOOD’S BEST FILM DIRECTORS III. EP. 51
Cei mai buni regizori de la Hollywood III Ep. 51
13, 18, 25

CARRYOVER MOVIES

A MIDSUMMER NIGHT’S SEX COMEDY
Comedia erotică a unei nopţi de vară
Comedie, SUA, 1982
R: Woody Allen
D: Woody Allen, Mia Farrow, José Ferrer, Julie Hagerty, Tony Roberts

La finalul unei petrecere de nuntă de la o casă de vacanță amenajată în stil rustic, se nasc alte idile, iar partenerii se schimbă între ei.

Andrew Hobbs (Woddy Allan), inventator excentric și brocker pe Wall Street, și soția lui, Adrian (Mary Steenburgen), trec printr-o perioadă delicată. Cei doi sunt gazdele unei petreceri de nuntă care se va ține la casa lor de vară aranjată în stil rustic. Mirii sunt Ariel (Mia Farrow) și Leopold (Jose Ferrer), vărul lui Adrian. În weekend, un alt cuplu sosește aici și, până la finalul șederii lor acolo, se nasc noi idile, iar parternerii sexuali se schimbă între ei.

BEDROOMS
Dormitoare
Dramă, SUA, 2010
R: Youssef Delara, Michael D. Olmos, Victor Teran
D: Jordan Belfi, Sarah Clarke, Julie Benz, Jesse Garcia, Xander Berkeley

Urmăriți patru povești din patru dormitoare. O istorie fascinantă despre zidurile care îi deapart pe oameni, inimi zdrobite, infidelitate și adevărul care eliberează.

“Dormitoare” este o dramă evocatoare în care se vorbește despre zidurile care îi separă pe oameni, inimi zdrobite și infidelitate. Apoi, vine momentul eliberării, atunci când alegi să spui adevărul, iar zidurile se prăbușesc. Urmăriți patru povești din patru dormitoare.

Mai întâi, îi vedem pe Beth (Moon Bloodgood) și pe Julian (Jordan Belfi) care se joacă de-a soții și ating un punct critic al relației lor. Apoi, Anna (Julie Benz) și Harry (Xander Berkeley), care străduiesc sa treacă peste infidelitate și să își salveze mariajul, asta în vreme ce în peisaj își face apariția Sal (Jesse Garcia), băiatul care aduce pizza. A treia poveste este aceea a lui Marnie (Dee Wallace) și Roger (Barry Bostwick), doi oameni care sunt casatoriți de mult timp și în viața cărora infidelitatea a avut locul său de ani de zile. Cel de-al patrulea dormitor este al lui Janet (Sarah Clarke), o femeie divorțată, care este mamă de gemeni.

BIRD (1988)
Bird
Dramă, SUA, 1988
R: Clint Eastwood
D: Forest Whitaker, Diane Venora, Michael Zelniker, Samuel E. Wright, Keith David

Urmăriți povestea unui om care a trăit viața fără limite. În pelicula “Bird” al lui Clint Eastwood, Forest Whitaker interpretează un strălucit saxofonist.

Personajul central al poveștii este Charlie "Bird" Parker, unul dintre vizionarii jazzului, un muzician desăvârșit care a abordat interpretarea la saxofon complet diferit, iar amprenta geniului său a pus saxofonul într-o lumină nouă. Pelicula este un omagiu adus vieții și talentului lui Bird. Charlie Parker a fost o enigmă. Puterea și frumusețea stilului său l-au adus în fruntea muzicienilor vremii lui, însă viața sa din spatele scenei nu avea aceeași strălucire. Marile lui slăbiciuni erau drogurile, băutura și femeile.

Pelicula a primit un premiu Oscar, precum și alte nominalizări și premii la BAFTA, Cannes, Globurile de Aur, New York Film Critics Circle Awards, Los Angeles Film Critics Association Awards, Sant Jordi Awards.

FRIDAY THE 13TH (1980)
Vineri 13
Horror, SUA, 1980
14, 23
R: Sean S. Cunningham
D: Betsy Palmer, Adrienne King, Harry Crosby, Laurie Bartram, Jeannine Taylor, Ari Lehman

Deși nimeni nu s-ar fi gândit, moartea tragică a unui copil este doar începutul unui șir de crime teribile care au loc după douăzecișicinci de ani de la tragicul eveniment.

Pelicula regizată de Sean S. Cunningham a fost filmată la Camp Nobebosco, în New Jersey, în locul unde chiar se află o tabără reală. Cu douăzecișicinci de ani în urmă, la Crystal Lake, Jason Voorhees (Ari Lehman), un copil care se afla în această tabără, murise înecat. După un sfert de veac, tabăra este pe cale să se redeschidă, iar locul să răsune din nou de glasuri de copii. Însă, o furtuna va izola lacul, iar supraveghetorii vor fi uciși unul câte unul.

HUA MULAN
Mulan: Prinţesa războinică
Aventuri, China, 2009
R: Jingle Ma, Wei Dong
D: Wei Zhao, Kun Chen, Jun Hu, Jaycee Chan, Rongguang Yu

Curajoasa Hua Mulan pretinde că este băiat pentru a se putea înrola în armata Chinei. Actele sale de vitejie sunt numeroase. Însă, secretul ei va fi aflat până la urmă.

Hua Mulan (Jiao Xu) este o fată care locuiește cu tatăl său, Hua Hu. Influențată de acesta, ea începe să învețe de mică secretele artelor marțiale. Când Mulan (Vicki Zhao) împlinește 18 ani, iar Wei este invadat, toți bărbații sunt obligați să se înroleze. Fata nu poate trăi cu gândul că bătrânul ei tată va merge să lupte, așa că se deghizează în bărbat și se înrolează în locul lui. Pentru felul în care practica artele marțiale, ea atrage rapid atenția lui Wen Tai (Kun Chen), adjunctul comandantului de batalion. Într-una dintre zile, Mulan făcea baie, fără să știe că, de fapt, aceea era baia privată a comandantului. Se întâmplă ca ea să fie văzută de Tai, iar Mulan își dă seama de asta, îl lovește și fuge. Ei bine, din această clipă, secretul ei nu mai este deloc un secret.

I AM YOU (AKA. IN HER SKIN)
În locul ei
Dramă, Australia, 2009
R: Simone North
D: Guy Pearce, Sam Neill, Miranda Otto, Ruth Bradley, Kate Bell

Caroline era de părere că Rachel era perfectă și avea o viață frumoasă. Avea tot ceea ce ea nu ar fi avut cum să obțină ea vreodată, așa că decide să schimbe această situație, omorând-o.

Subiectul peliculei care este filmul de debut regizoral al producătorului Simone North este inspirat de întâmplări reale, este vorba despre o istorie teribilă din anul 1999. Rachel Barber (Kate Bell) este o fată frumoasă de cinsprezece ani. În plus, ea este o dansatoare talentată, are un iubit și se înțelege de minune cu părinții ei, Mike (Guy Pearce) și Elizabeth (Miranda Otto). Pe de altă parte, Caroline (Ruth Bradley), o tânără de 19 ani pe care părinții o angajează pentru a o supraveghea pe Rachel, este supraponderală, urâtă și are o relație foarte proastă cu tatăl ei (Sam Neill). Într-una dintre seri, când Rachel nu ajunge acasă, părinții se gândesc că ceva teribil s-a întâmplat cu fiica lor. Când anunța dispariția, oamenii legii le sugerează să se liniștească, deoarece, la vârsta aceasta, copiii adeseori pleacă de acasă. În această situație, Mike și Elizabeth pornesc singuri în căutarea lui Rachel. Caroline era de părere că Rachel era perfectă și avea o viață frumoasă. Era tot ceea ce ea nu ar fi avut cum să fie vreodată: frumoasă, sigură pe ea și fericită, așa că o omorâse.

INVICTUS
Neînfrânt
Dramă, SUA, 2009
R: Clint Eastwood
D: Morgan Freeman, Matt Damon, Tony Kgoroge, Patrick Mofokeng, Matt Stern

“Invictus” spune povestea adevărată a nui moment istoric. Este vorba despre clipa în care Nelson Mandela șI cu Francois Pienaar, căpitanul echipei de rugby din Africa de Sud, au realizat unirea țării lor.

Africa de Sud, anul 1995. După ce a supraviețuit mulți ani în închisoare, Nelson Mandela (Morgan Freeman) este eliberat, își conduce țara pentru a învinge apartheidul și este ales președinte. Dar, după cinzeci de ani, ura moștenită amenința să destrame țara. Cam aceasta era situația în clipa în care Mandela a început să discute cu Francois Pienaar (Matt Damon), căpitanul celor de la Springboks, echipa națională de rugby a Africii de Sud, care era de multă vreme considerată un simbol al opresiunii. În cele din urmă, Mandela, Pienaar și jucătorii de la Springboks au reușit să unească 43 de milioane de oameni într-o națiune care avea același vis: câștigarea Cupei Mondiale de Rugby.

Două nominalizări la Oscar (pentru cel mai bun rol principal – Morgan Freeman- și cel mai bun rol secundar – Matt Damon); precum și premii și nominalizări la Globurile de Aur, Awards of the Japanese Academy, Black Reel Awards, Broadcast Film Critics Association Awards, Dallas-Fort Worth Film Critics Association Awards, David di Donatello Awards, Image Awards.

PECKER
Ciocănitoarea
Comedie, SUA, 1998
R: John Waters
D: Edward Furlong, Christina Ricci, Martha Plimpton, Brendan Sexton Iii, Lauren Hulsey

Un fotograf amator dintr-un cartier muncitoresc din Baltimore devine celebru peste noapte, după ce este descoperit de un negustor de artă din New York.

Pecker (Edward Furlong) este un tânăr de 18 ani care lucrează într-un magazin de sandvișuri din New York. Pasiunea lui este aceea de a-i fotografia pe cunoscuți, prieteni, clienți și pe cei din familie. Se întâmplă ca Rorey Wheeler, un negstor de artă din New York să ajungă în cartierul lor și să fie fascinat de instantaneele lui Pecker. După ce organizează o expoziție în care include și fotografii de-ale lui, eroul poveștii ajunge celebru peste noapte. Cu toate acestea, Pecker va descoperi destul de repede că celebritatea are și ea un preț.

Christina Ricci care o interpretează pe iubita lui Pecker a câștigat pentru rol un premiu pentru cea mai bună actriță în rol secundar acordat la Florida Film Critics Circle Awards.

PSYCH-OUT
Stupoare
Dramă, SUA, 1968
R: Richard Rush
D: Susan Strasberg, Dean Stockwell, Jack Nicholson, Bruce Dern, Adam Roarke

Anii ’70. O tânără care pornise în căutarea fratelui său ajunge într-un cartier infam din San Francisco, iar oamenii pe care îi va cunoaște în această călătorie îi vor schimba viața pentru totdeauna.

Jennie (Susan Strasberg) este o fugară surdă care se află în drum către San Francisco pentru a-l găsi pe hipiotul Steve (Bruce Dern), fratele ei. Așa se întâmplă că, într-o cafenea, ajunge să îl cunoască pe Stoney (Jack Nicholson) care îi promite să o ajute să își găsească fratele. Întâmplarea face ca cei doi să se fi întâlnit, în câteva dintre numeroasele încercări ale lui Stoney de a-și înființa o trupă. Între Jannie și Steve se va naște o idilă, iar oamenii pe care îi va întâlni în această călătorie îi vor schimba viața lui Jannie pentru totdeauna. Cu cât avansează în căutările sale, cu atât Jennie realizează faptul că realitatea este, de fapt, un loc putred.

PURPLE RAIN
Purple Rain
Dramă, SUA, 1984
R: Albert Magnoli
D: Prince, Apollonia Kotero, Morris Day, Olga Karlatos

Povestea unui câtăreț de culoare care vrea să ajungă departe, dar află că succesul nu este suficient pentru a-și vedea visul îndeplinit.

”Purple Rain” primul film în care joacă Prince, este povestea unui tânăr cântăreț de culoare, un tip arogant care se născuse și crescuse în Minneapolis și ajunge în cele din urmă să cunoască succesul. El este fiul unui bărbat foarte violent și este disperat să cucerească inima frumoasei Apollonia, o cântăreață aspirantă. Eroul poveștii lui Albert Magnoli încearcă să își croiască singur calea, în ciuda vieții sale mizerabile de acasă. Curând, el va afla că doar talentul nu îl poate ajuta să ajungă unde dorește și că, pentru a-și împlini visul, are nevoie de mult mai mult.

În colana sonoră a peliculei pentru care producția a fost răsplătită cu un premiu Oscar și un Grammy și o nominalizare la Globurile de Aur, sunt incluse și: ”I Would Die 4 U”, ”When Doves Cry” și ”Let’s Go Crazy”.

ROLE MODELS
Prieteni model
Comedie, SUA, 2008
R: David Wain
D: Seann William Scott, Paul Rudd, Elizabeth Banks, Christopher Mintz-Plasse, Bobb’E J. Thompson

Doi agenți de vânzări cam sălbatici și rebeli ajung în spatele gratiilor, iar la proces aleg să facă muncă în folosul comunității. După prima zi, cei doi nu mai sunt deloc convinși că au făcut alegerea potrivită.

Wheeler și Danny nu ar fi niciodată prima alegere a unor părinți care sunt în căutare de babysitter, de fapt, aceștia nu ar fi luați în calcul nici măcar în glumă pentru un astfel de job. Ei bine, vorbim despre doi agenți de vânzări burlaci care calcă pe bec și ajung la închisoare. La proces, judecătorul le oferă inculpaților posibilitatea de a alege: închisoare sau 150 de ore de muncă în folosul comunității. De fapt, este vorba despre un program de îndrumare a adolescenților cu probleme. Ceea ce se întâmplă este că, după o zi petrecută cu puștii, varianta la care renunțaseră, adică închisoare, parcă nu li se mai pare celor doi una atât de rea.

Pelicula lui David Wain a obținut nominalizări la Broadcast Film Critics Association Awards, MTV Movie Awards, Teen Choice Awards.

SILENT SOULS (AKA. OVSYANKI)
Suflete tăcute
Dramă, Rusia, 2010
R: Aleksei Fedorchenko
D: Yuriy Tsurilo, Igor Sergeyev, Yuliya Aug, Viktor Sukhorukov, Ivan Tushin

Doi prieteni pornesc într-o călătorie în care unul dintre ei își va lua rămas bun de la soția sa dragă care tocmai a murit. Dorința lui este aceea de a respecta ritualul culturii Merja.

Soția lui Miron, Tanya, a trecut în Lumea Drepților, iar el îl roagă pe cel mai bun prieten, Aist, să îl ajute să își ia rămas bun de la ea conform ritualului culturii Merja. Deși oamenii aparținând acestei culturi fuseseră asimilați de ruși în secolul al XIV-lea, miturile și tradițiile lor erau păzite cu sfințenie de urmași. Astfel, cei doi bărbați pornesc într-o călătorie de sute de mile, având cu ei două păsări într-o colivie. Pe parcurs, potrivit aceluiași ritual, Miron împărtășește momente din viața lui cu draga sa soție. Însă, povestea devine din ce în ce mai interesantă, deoarece îndureratul soț va realiza că nu a fost singurul care a fost îndrăgostit de Tanya.

THE BUTCHER BOY
Copilăria lui Francie Brady
Dramă, Irlanda, 1997
R: Neil Jordan
D: Eamonn Owens, Sean Mcginley, Peter Gowen, Alan Boyle, Andrew Fullerton

Povestea unui copil fără copilărie, dar cu o grămadă de probleme de care nici nu ar fi trebuit să aibă habar la vârsta lui.

Anii ’60… Francie Brady are 12 ani și locuiește într-un orășel din Irlanda. El reușește să se refugieze din realitatea teribilă a vieții lui cu ajutorul imaginației și a prietenului lui Joe. Băiatul are un tată alcoolic și o mamă care are probleme de sănătate mintală. În ciuda faptului că nu are niște părinți care să îl facă să se simtă iubit și protejat, Francie îi iubește și nu reușește să treacă peste insultele la adresa familiei sale proferate de vecina lor, doamna Nugent. Cu toate acestea, Francie este un copil, iar momentul în care va claca nu este departe. În această situație delicată, imaginația sa nu îi va fi de mare ajutor, deoarece mintea lui va crea tot felul de imagini și situații, iar el nu va mai reuși să facă distincția între ce este real și ceea ce nu este.

THE DEFIANT ONES
Lanţul
Dramă, SUA, 1958
R: Stanley Kramer
D: Tony Curtis, Sidney Poitier, Theodore Bikel, Charles Mcgraw, Lon Chaney

Urmăriți povestea a doi deținuți care reușiseră să evadeze împreună, dar nu aveau mai nimic în comun în afara unui lanț de oțel care îi unea. Vânați de poliție și de vânătorii de recompese, cei doi își găsesc refugiul într-o mlaștină, unde înfometarea, frigul, șerpii și amenințarea de a fi prinși îi transformă în parteneri care realizează că fiecare are nevoie de celălalt pentru a reuși să supraviețuiască.

Deși nu au prea multe în comun, doi delincvenți care au evadat (Tony Curtis și Sidney Poitier) sunt uniți de dorința de libertate și de un… lanț de oțel. Oricâte divergențe ar fi între ei și orice are avea de împărțit, cei doi trebuie să învețe să se înțeleagă pentru a se vedea liberi. Oricât au riscat ca să ajungă dincolo de gardul închisorii, viața din-afară nu li se pare cu nimc mai bună decât cea din interior. Vânați de poliție și de vânători de recompese, cei doi își găsesc refugiul într-o mlaștină, unde înfometarea, frigul, șerpii și amenințarea de a fi prinși îi transformă în parteneri care realizează că fiecare are nevoie de celălalt pentru a reuși să supraviețuiască. Pe rând, își vor pune viața în pericol pentru a-și salva camaradul. În cele din urmă, prietenia care se naște se va dovedi mai puternică decât lanțurile de oțel care îi unea fizic.

THE FAMILY TREE (2010)
Merită să lupţi
Comedie, Australia, 2010
R: Vivi Friedman
D: Dermot Mulroney, Hope Davis, Chi Mcbride, Max Thieriot, Brittany Robertson

Bunnie Burnett este o femeie care își pierde cunoștința și suferă de amnezie, în urma unei lovituri la cap. Povestea se întâmplă atunci când ea era împreună cu vecinul cu care avea o relație în extraconjugală.

Dacă nu vorbim despre cea mai disfuncțioală dintre familii, atunci familia Burnett este în mod cert între primele trei. Stăpânul casei, Jack (Dermot Mulroney), este un om de afaceri deprimat care are o relație extraconjugală cu o colegă plină de viață (Christina Hendricks). Soția lui, Bunnie (Hope Davis), își înșeală bărbatul cu vecinul lor, Simon (Chi McBride). Fiica lor adolescentă, Kelly (Britt Robertson), are o relație cu o colegă (Madeline Zima), iar fiul lor, Eric (Max Thieriot), este un credincios habodnic. Deși este deja prea mult, viața devine și mai palpitantă din clipa în care Bunnie se lovește la cap, iar când își revine nu își mai amintește nimic despre viața ei din-naintea accidentului. În acel moment ea se afla împreună cu Simon.

THE FIRM (2009)
Microbiştii
Dramă, Marea Britanie, 2009
R: Nick Love
D: Paul Anderson, Calum Macnab, Daniel Mays, Doug Allen, Joe Jackson

Pelicula lui Nick Love este plasată în anii ’80 și spune povestea unui adolescent care devine fascinat de lumea suporterilor de fotbal. Însă, mai târziu, când el dorește să se retragă, va afla că nu este așa de simplu să pleci și să îți vezi de-ale tale doar pentru că nu mai dorești să fii huligan.

Când a decis să intre în lumea suporterilor de fotbal (a huliganilor), Dom a fost acceptat foarte repede, devenind în scurt timp unul dintre băieți. Umorul și istețimea sa au fost apreciate instantaneu. După ce este martorul unui conflict cu suporterii altei echipe, Dom decide că nu mai vrea să fie în această gașcă. Însă, va afl că în ceea ce îi privește pe microbiștii organizați este mai ușor să ajungi să intri în gruparea lor decât să renunți, adică să îi abandonezi, să trădezi!

THE TREE (2010)
Copacul
Dramă, Franța, 2010
R: Julie Bertucelli
D: Charlotte Gainsbourg, Morgana Davies, Marton Csokas, Christian Byers, Tom Russell

O femeie căduvă care este și mama a trei copii trebuie să decidă soarta smochinului care amenință să îi dărâme casa și să preia controlul asupra familiei sale.

La numai opt ani, lumea lui Simone este zdruncinată din temelii de moartea subită a tatălui său. Mama ei, Dawn, este incapabilă să facă față acestei situații, mai ales că mai are încă trei băieți, iar fata crede că spiritul tatălui său se află undeva într-un smochin gigantic care le acoperă casa, amenințând chiar să se prăbușască peste ea demolând-o. Convinsă că tatăl ei s-a întors pentru a proteja familia, Simone petrece din ce în ce mai mult timp în smochin, vorbind cu tatăl ei. Cu timpul, mama fetei devine in ce în ce mai apropiată de noul ei angajat, fapt ce amenință relația mamă-fiică. Temându-se că smochinul va fi tăiat, simone găsește o soluție de a încerca să împiedice asta, construindu-și o casă sus între crengi. Dar, Dawn refuză să lase copacul să preia controlul asupra familiei sale.

THE VIRGINITY HIT
Cum să-ţi pierzi virginitatea
Comedie, SUA, 2010
R: Huck Botko, Andrew Gurland
D: Matt Bennett, Jacob Davich, Ernst Jacobi, Justin Kline, Krysta Rodriguez

Cronica unui moment important din viața oricărui om: pierderea virginității.

Patru băieți, o cameră video și experiența lor hilară a unuia dintre cele mai importante momente din viață: pierderea virginității. Matt (Matt Bennett) este singurul dintre cei patru care nu a mers până la capăt, deorece dorește ca acest eveniment să aibă loc împreună cu prietena lui atunci când relația lor avea să împlinească doi ani. Dar află că fata îl înșela, așa că devine stresant de important să rezolve această problemă a virginității. În această situație apăsătoare, prietenii îi sunt aproape și îl ajută și ei cum se pricep mai bine.

THIRD STAR
A treia stea
Dramă, Marea Britanie, 2010
R: Hattie Dalton
D: Hugh Bonneville, Tom Burke, Benedict Cumberbatch, Jj Feild, Rupert Frazer

Istoria unei călătorii în care fiecare pornește din alte motive și cu alte așteptări. Patru aventuriști aleg să meargă într-un loc care li se părea de vis, dar nu prea erau foarte pregătiți pentru ceea ce avea să li se întâmple.

Patru prieteni foarte buni pun la cale o călătorie în West Wales, fără a avea niciun fel de idee despre ceea ce înseamnă viața în aer liber. Singurul lucru pe care îl iau în calcul este acela că, la un moment dat vor face ceai. Această descindere în natură, va însemna un test foarte dur în ceea ce privește prietenia, rezistența lor fizică și credința în ceea ce contează cu adevărat în viață. Fiecare pas din această călătorie este un pas mai departe de trecutul lor și altul către o lume nouă plină de curaj, demnitate și frumusețe.

UN ANGE A LA MER (AKA. ANGEL AT SEA)
Un înger la mare
Dramă, Belgia, 2009
R: Frédéric Dumont
D: Martin Nissen, Anne Consigny, Olivier Gourmet, Julien Frison, Pierre-Luc Brillant

Mărturisirile unui tată maniaco-depresiv fac să dispară într-o secundă înocența și copilăria unui copil de 12 ani.

Loius este un băiat de 12 ani fericit și plin de viață, un puști care își iubește părinții și pe fratele lui mai mare. El adoră să joace fotbal cu copiii din cartier, îi place să învețe și iubește la nebunie marea. Toate astea se vor sfârși brusc în clipa în care tatăl său care era maniaco-depresiv îi spune un secret care îi va da micuțului viața peste cap definitiv. La finalul discuției, copilăria și inocența lui vor dispărea fără urmă.

WHERE ANGELS FEAR TO TREAD
Unde îngerii nu calcă
Dramă, Marea Britanie, 1991
R: Charles Sturridge
D: Helena Bonham Carter, Judy Davis, Rupert Graves, Giovanni Guidelli, Helen Mirren

O dramă despre sexualitate reprimată și dezlănțuită, o poveste în care sunt implicați și oameni din înalta clasă britanică.

O văduvă britanică bogată se căsătorește cu un italian mult mai tânăr. Bărbatul este un stomatolog din Toscana, iar rudele miresei nu par prea fericite de alegerea femeii.

Lilia Herriton (Helen Mirren) a ajuns să facă parte dintr-o familie bogată în urma căsătorieie. Acum, ea este văduvă și suferă din cauza atitudinii de dezaprobare pe care o întâmpină de fiecare dată din partea soacrei sale. La sugestia unei prietene de familie, ea pleacă într-o vacanță în Italia, unde se îndrăgostește de Gino Carella (Giovanni Guidelli), un medic stomatolog fără nici o lețcaie, dar tânăr și foarte chipeș. Când își anunța familia de planurile sale de a se căsători cu italianul, rudele reacționează îmediat, încercând să împiedice oficierea acestei relații. Acesta este abia începutul unei povești care va deveni una foarte complicată și tensionată.

SCURT-METRAJE:

ARMANDO (2006)
Armando
R: Massimiliano Camaiti
D: Andrea Sartoretti, Marina Limosani, Flavio Insinna, Augusto Zucchi, Carlo De Ruggeri
Scurt-metraj, Italia, 2006

Un bărbat ajunge să fie victima spaimei că, într-o zi, el se va scufunda, va dispărea complet.

Deși aspectul lui fizic rămâne neschimbat, Armando (Andrea Sartoretti) este stăpânit de o frică ce crește în fiecare zi. Mintea lui ajunge să fie victima spaimei că, într-o zi, se va scufunda, va dispărea complet. În plus, în această dimineață s-a trezit și cântărea 120 de kilograme.

L’AMORE NON ESISTE (AKA. FLEETING LOVE)
Iubirea nu există
Scurt-metraj, Italia, 2008
R: Massimiliano Camaiti
D: Riccardo De Filippis, Patrizia Loreti, Martina Merlino

Povestea unui om care crede că el are teribila putere de a face iubirea să dispară.

Solo este absout sigur că deține o putere teribilă: oriunde ajunge el, dragostea dispare de parcă nu ar fi fost niciodată.

RETURN MOVIES

(UNTITLED)
(Fără titlu)
Comedie, USA, 2009
R: Jonathan Parker
D: Adam Goldberg, Marley Shelton, Eion Bailey, Lucy Punch, Vinnie Jones

Lumea artei, din altă perspectivă, una foarte neobișnuită.

Urmăriți un film inteligent realizat cu mult umor, o peliculă ce oferă o imagine diferită a ceea ce poate fi lumea artei, care este privită dintr-o perspectivă foarte neobișnuită. Protagoniștii acestei comedii satirice despre arta modernă sunt doi oameni ale căror destine se intersectează neașteptat. Povestea este plasată pe Coasta de Est, în New York, iar personajul-cheie al poveștii este Madeleine (Marley Shelton), o tânără frumoasă care conduce o galerie de artă de lux din NY. Ea este foarte mândră că organizează cele mai îndrăznețe și de ultimă oră expoziți de pe Coasta de Est. Toate merg conform planului până în clipa în care iubitul femeii are neinspirata idee de a i-l prezenta pe fratele său, căci Madeleine se îndrăgostește până peste cap de fratele iubitului său.

10 (DIR. BLAKE EDWARDS)
10
Comedie, SUA, 1979
R: Blake Edwards
D: Dudley Moore, Julie Andrews, Bo Derek, Robert Webber, Dee Wallace

O sofisticată comedie marca Blake Edwards din care aflăm cum poate un bărbat să o întâlnească pe femeia visurilor sale. Un compozitor de succes de la Hollywood care avea tot ceea ce își poate dori cineva, încă mai visează la marea iubire și chiar va avea șansa de a o găsi pe femeia visurilor sale.

Protagonistul acestei comedii sofisticate a lui Blake Edwards este George Webber (Dudley Moore), un compozitor de succes de la Hollywood. La 42 de ani, eroul pare să aibă tot ceea ce își poate dori cineva: telent, o iubită sexy, o carieră strălucită, bani, și o casă foarte frumoasă. Cu toate acestea, el simte că viața trece pe lângă el și se distrează, uitându-se după femei frumoase, femei cărora le dă note, punctajul acordat de el încadrându-se între 1-10. George este un bărbat cu standrade foarte ridicate din moment ce găsește de cuviință să o îi dea lui Venus din Milo doar nota 7. Într-o bună zi, eroul poveștii o întâlnește pe Jenny (Bo Derek), FEMEIA de nota 10. Deși se întâmpă ca ea să fie proaspăt căsătorită, aflându-se chiar în luna de miere, George este de neoprit în dorința de a o cuceri.

ADAM’S WALL
Zidul lui Adam
Dramă, Canada, 2008
R: Michael Mackenzie
D: Jesse Aaron Dwyre, Flavia Bechara, Paul Ahmarani, Maxim Roy, Gabriel Gascon

O poveste în care un adolescent evreu din Montreal se îndrăgosteșe de o tânără libaneză.

Adam Levy (Aaron Dwyre) se pregătea pentru școala de muzică atunci când în viața lui a apărut frumoasa Yasmine Gibran (Flavia Bechara), o fată libaneză care participa la un miting de protest. În momentul în care demonstrația scapă de sub control, cei doi ajung împreună în clădirea unei școli evacuate. Adam ar putea rata admiterea, căci nu are cum să ajungă să dea proba, dar are șansa de a o fi întâlnit pe fata visurilor lui. El este arătos, dar timid, iar Yasmine este rafinată și pasională și amândoi simt imediat intensitatea atracției dintre ei. Pe măsură ce timpul trece, sentimentele devin tot mai puternice, dar și sitauția se complică pe măsură. Adam se teme că bunicul lui, un rabin ortodox și cel care avea grijă de el de când părinții îi fuseseră uciși, nu se va opri de la nimic pentru a pune punct acestei relații pe care el o avea cu fata de origine arabă.

Întrebarea este dacă cei doi îndrăgostiți vor putea doborî pănă la urmă zidul care îi separă?

AGATHA
Agatha
Dramă, Marea Britanie, 1979
R: Michael Apted
D: Dustin Hoffman, Vanessa Redgrave, Timothy Dalton, Helen Morse, Tony Britton

Pentru cei care vor să afle Michael Apted vine cu un posibil răspuns care ar putea elucida misterul dispariției Aghatei Cristie.

În viața reală, în decembrie 1926, scriitoarea de romane de suspans Agatha Christie a dispărut pentru 11 zile. Nici până astăzi, nu se știe ce a făcut ea în acele zile. Pelicula regizată de Michael Apted vine cu un răspuns imaginar în ceea ce privește acest mister. Astfel, dezvoltă ipoteza că, după moartea mamei sale și după vestea că soțul (Timothy Dalton) are de gând să o părăsească, doamna Christie (Vanessa Redgrave), a luat avionul și s-a îndreptat către Harrogate. În vreme ce toată lumea își punea întrebări în ceea ce privește locul unde s-ar afla ea, Wally Stanton (Dustin Hoffman), un reporter american, reușește să o găsească și încearcă să o ajute.

AJAMI
Ajami
Dramă, Israel, 2009
R: Yaron Shani, Scandar Copti
D: Shahir Kabaha, Ibrahim Frege, Fouad Habash, Youssef Sahwani, Ranin Karim

Filmul regizat de Yaron Shani și Scandar Copti vorbește despre tragica fragilitate a existenței umane experimentată de oamenii dintr-o comunitate din Ajami, acolo unde dușmanii sunt în situația de a trăi ca vecini.

Nu este un loc mai potrivit pentru a exprima coliziunea dramatică a mai multor lumi foarte diferite. Comunitatea din Ajami este un amestec cultural între evrei, musulmani și creștini. Realitatea de aici este privită din perspectiva mai multor personaje, astfel încât devenim martorii situațiilor greu de imaginat în care trăiesc oamenii de aici. Nasri (Fouad Habash), un puști de treisprezece ani, are o viață de coșmar, deoarece toată familia sa ajunge să fie în mare pericol. Asta se întâmplă după ce unchiul lor îl rănește pe unul dintre membrii unui clan important. În acest timp, palestinianul Binj visează un viitor strălucit alături de iubita lui. Malek (Ibrahim Frege), un tânăr palestinian refugiat, lucrează ilegal pentru a putea strange banii de care are nevoie pentru o operație care ar salva viața mamei sale. Un alt personaj al poveștii este polițistul evreu Dando (Eran Naim), care este obsedat de găsirea fratelui său dispărut.

AMREEKA
America
Dramă, SUA, 2009
R: Cherien Dabis
D: Nisreen Faour, Melkar Muallem, Hiam Abbass, Alia Shawkat, Yussuf Abu-Warda

“Amreeka” este pelicula de debut a regizoarei Cherien Dabis, cea care a realizat și scriptul, și prezintă cu umor călătoria universală a unei familii de emigranți. Atenția se oprește și asupra adolescenților, cei care sunt prinși undeva la mijloc, între tradiții și lumea nouă, cea în care trăiesc acum, unde caută locul pe care să îl poată considera ACASĂ.

Personajul central al poveștii este Muna Farah (Nisreen Faour), o mamă singură care decide să plece din West Bank împreună cu Fedi (Melkar Muallem), fiul ei adolescent, sperînd că vor putea începe o viață nouă în Illinois. În America, cei doi înfruntă realitatea crudă a Tărâmului Făgăduinței, fiind nevoiți să supraviețuiască în condiții-limită.

AN AMERICAN WEREWOLF IN LONDON
Un vârcolac american la Londra
Horror, Marea Britanie, 1981
R: John Landis
D: David Naughton, Jenny Agutter, Griffin Dunne, John Woodvine, Brian Glover

Pentru că nu iau în seamă sfaturile celor care știau despre ce vorbesc, aventura unor tineri americani se sfârșește tragic.

David (David Naughton) și Jack (Griffin Dunne) sunt doi aventurieri americani care pornesc într-o excursie la Londra. Din păcate pentru ei, povestea ia o turnură neașteptată căci, în scurt timp, tinerii se vor trezi singuri într-un loc ce părea a fi capătul lumii și, chiar atunci, sunt atacați de o bestie înspăimântătoare. În final, Jack este omorât, iar David ajunge la spital cu o rană serioasă, având coșmaruri și halucinații cu prietenul său ucis care îi spune despre blestemul vârcolacului.

BARTON FINK
Barton Fink
Dramă, SUA, 1981
R: Ethan Coen, Joel Coen
D: John Turturro, John Goodman, Judy Davis, Michael Lerner, John Mahoney

Povestea peliculei fraților Ethan și Joel Coen este plasată în anul 1941, iar protagonistul său este dramaturgul Barton Fink (John Turturro). Acesta vine la Hollywood pentru a realiza un film special și, în ciuda tuturor obstacolelor, este decis să ducă la bun sfârșit acest nou proeict al său. În momentul în care sosește la Los Angeles, acesta se cazează la hotelul Earle și se întâlnește cu președintele companiei Capital Pictures de la care află detalii despre filmul la care urma să lucreze. Când se întoarce în cameră, acesta reușește să formuleze o singură propoziție, după care ajunge să simtă pe pielea lui cea mai mare spaimă a unui scriitor, este vorba despre blocaj sau lipsă de inspirație. Disperat, acesta încearcă să găsească ajutor, însă, pe măsură ce Fink se îndepărtează de scriptul său, încep să se întâmple tot felul de lucruri ciudate. În cele din urmă, el va ajunge în situația de a fi luat la întrebări de către doi detectivi.

BEAR ISLAND
Insula Ursului
Aventuri, Canada/Marea Britanie, 1979
R: Don Sharp
D: Donald Sutherland, Vanessa Redgrave, Richard Widmark, Christopher Lee, Barbara Parkins

Dispariții, groază, moarte și un șir nesfârșit de “accidente” care, de la un punct încolo, nu mai au cum să fie deloc întâmplătoare.

Mai mulți oameni de știință ajung pe o insulă stearpă pentru a cerceta cauzele schimbărilor climatice. Deși au motive serioase să se afle acolo, ceea ce urmează să se întâmple va fi cel mai mare coșmar la care s-ar fi gândit vreodată. Dispariții, groază, moarte și un șir nesfârșit de “accidente” care, de la un punct încolo, nu mai par deloc întâmplătoare. Din distribuție, Donald Sutherland, Vanessa Redgrave, Richard Widmark, Christopher Lee și Barbara Parkins.

BEAUTIFUL KATE
Frumoasa Kate
Dramă, Australia, 2009
R: Rachel Ward
D: Ben Mendelsohn, Bryan Brown, Maeve Dermody, Sophie Lowe, Rachel Griffiths

“Frumoasa Kate” spune povestea unui scriitor care se întoarce acasă împreună cu mult mai tânăra sa iubită. Acum, tatăl său cu care nu avea deloc o relație bună se afla pe moarte. Revenirea dezvăluie secrete șocante din trecutul acestei familii greu-încercate. Printre altele, aflăm despre relația incestuoasă pe care protagonistul o avusese în adolescență cu sora lui geamănă și ne sunt dezvăluite evenimentele tragice care s-au întâmplat în viața lor atunci când acesta avea șaisprezece ani.

Pelicula regizată de Rachel Ward are la bază romanul “Cutter’s Way” al lui Newton Thornburg. Povestea are loc la o fermă din Australia. Ben Mendelsohn îl interpretează pe Ned Kendall, un scriitor de patruzeci și ceva de ani. Acesta sîși ia tânăra iubită, pe Toni (Maeve Dermody), o chelneriță foarte atrăgătoare care cândva se visase actriță, în vizită la tatăl său, Bruce (Bryan Brown), care este pe moarte. Relația dintre Ned și Bruce este una tensionată. Motivul principal al neînțelegerii celor doi se află undeva în trecut, după ce sora geamănă a lui Ned, Kate (Sophie Lowe), moare, iar fratele mai mare al acestuia, Cliff (Josh McFarlane), se sinucide. În ciuda întâmplărilor tragice din trecutul acestei familii greu încercate, cu puțin înainte ca Bruce să își dea sfârșitul, cei doi vor încerca o reconciliere.

BITTER SWEETHEART (AKA. LINAS KVÄLLSBOK)
Iubire amară
Dramă, Suedia, 2007
R: Hella Joof
D: Adam Lundgren, Mylaine Hedreul, Viktor Axelsson

Lina Berglund are 15 ani și s-a cam săturat să treacă neobservată și să vadă că nimeni nu dorește să o sărute. Nici prietenele ei nu par a o ajuta să traverseze mai ușor această perioadă. În vreme ce Thea este frumușică și foarte populară, Carro este foarte extrovertită, iar Lina se află undeva la mijloc, însă are mai puțin din fiecare. Deși, pare a fi liantul care le ține pe cele trei împreună, de foarte multe ori, Linda se simte desconsiderată. Dar, situația este pe cale să se schimbe, căci Linda decide ca asta să se întâmple acum, în ultimul lor semestru înainte de liceu.

BLIND DATE (1996)
Întâlnire cu un necunoscut
Dramă, Olanda, 1996
R: Theo Van Gogh
D: Renée Fokker, Peer Mascini, Roeland Fernhout, Wouter Brave, Jan Jaspers

Un bărbat și o femeie, adică doi oameni care pornesc pe un drum nebătătorit pentru a găsi un motiv pentru care să-și dorească să meargă mai departe.

Un ospătar privește amuzat cum doi străini se duelează verbal în barul în care el lucrează. Katya (Renée Fokker), o fostă dansatoare, încearcă să depășească o încercare teribilă, este vorba depre pierderea fiicei sale. Bărbatul (Peer Mascini), un actor de comedie cunoscut pentru stilul său verbal destul de caustic, încearcă să o cucerească pe femeia din fața lui. De fapt, ceea ce se întâmplă nu este ceea ce pare, ci cu totul altceva. În realitate, este vorba despre doi oameni îndurerați care se cunosc foarte bine și caută o cale pentru a depăși cea mai grea încercare a vieții lor.

BRING ME THE HEAD OF ALFREDO GARCIA
Aduceţi-mi capul lui Alfredo Garcia!
Acțiune, SUA, 1974
R: Sam Peckinpah
D: Warren Oates, Isela Vega, Robert Webber, Gig Young, Helmut Dantine

Un tată rănit oferă 1.000.000 de pesos recompensă pentru capul unui ticălos, fără să știe că acesta este deja mort.

În clipa în care descoperă că fiica lui inocentă a fost sedusă de Alfredo Garcia, El Jeffe le oferă 1.000.000 de pesos unor asasini profesioniști pentru capul lui Garcia. Problema este că cel căutat este deja mort și îngropat. Astfel, începe goana după descoperirea locului unde se află înmormântat Garcia, iar cei care pornesc în acestă aventură au de gând să îl dezgroape pentru a duce capul și a pune mâna pe recompensă.

BROKEN WINDOWS
Decizii
Dramă, SUA, 2008
R: Tony Hickman
D: Larisa Oleynik, Sarah Thompson, Jennifer Hall

Deși carierele, relațiile sau sănătatea mentală pe care o au eroinele poveștii lui Tony Hickman par a fi în regulă, viața are propriile legi, iar victoriile care sunt cu adevărat importante pentru fiecare impun decizii radicale.

Urmăriți povestea unor femei care se află într-un moment crucial al existenței lor, când trebuie să ia decizii care le vor marca destinul pentru totdeauna. Sara este o femeie pasionată de fotografie, iar abordarea ei artistică o ajutase să-și creeze o carieră de succes. Dar, copleșită de comenzile comerciale care erau, dealtfel, foarte bine plătite, Sara a ajuns să considere fotografia doar ca pe un job ca oricare altul. În acest moment, intervine cel mai bun prietena al acesteia, care este și îndrăgostit de ea, și o provoacă să se întoarcă la starea ei de început, atunci când fotografia însemna pasiune și artă. Amy (Jennifer Hall) suferă o pierdere care îi va schimba viața pentru totdeauna. În această situație, mama ei încearcă să o ajute, fratele ar dori și el să îi fie alături, dar nu știe cum, iar tatăl decide să o ia la o petrecere. Katie (Sarah Thompson) este o actriță care nu știe dacă să pună punct sau să mai dea o șansă relație sale cu un actor care, deși nu este așa de talentat, are o carieră de succes. Un alt personaj important al poveștii lui Tony Hickman este Beth, un medic psihiatru introvertit care, cu ocazia unei petreceri, reușește să iasă din carapace, așa cum nu credea că va fi în stare vreodată în viața ei.

BROLLOPSFOTOGRAFEN (AKA. THE WEDDING PHOTOGRAPHER)
Fotograf de nuntă
Dramă, Suedia, 2009
R: Ulf Malmros
D: Björn Starrin, Kjell Bergqvist, Tuva Novotny, Johannes Brost, Lotta Tejle

Un fotograf de nunți se îndrăgostește de sora miresei, este vorba despre o femeie la care nu ar fi îndrăznit să se gândească vreodată, o femeie de care îl desparte o lume.

Este dificil să fii om, mai ales în aceste vremuri de recesiune. Robin trăiește într-o cominitate în care majoritatea oamenilor lucrează la fabrică ce acoperă orașul cu un miros urât. Se întâmplă că fabrica se închide, așa că oamenii de acolo rămân fără slujbă. În această situație, singura cale de scăpare pentru Robin este aceea de a porni pe cont propriu și așa ajunge să fie fotograf de nunți. Asta este ceea ce îl face cu adevărat fericit. În momentul în care trebuie să ajungă la Stocholm pentru o nuntă în luxosul Djursholm, Robin este de părere că viața de aici este înspăimântătoare în comparație cu aceea din orașul său. Însă, ceea ce este cu adevărat dificil pentru el nu este distanța până în capitală, ci aceea dintre clasele sociale. Povestea se complică și mai mult, deorece el va fi nevoit să găsească o soluție pentru a se apropia de femeia de care se îndrăgostise. Asta deoarece lumea ei înseamnă petreceri grandioase, excursii de vânătoare, navigație sau discuții despre vin. Este vorba despre un univers care este complet paralel cu cel în care trăiește Robin, care se află într-un moment crucial al vieții sale, când trebuie să aibă curajul de a râmăne el însuși, altminteri riscând să se piardă într-o lume nouă, dar superficială.

CE QU’IL FAUT POUR VIVRE (AKA. THE NECESSITIES OF LIFE)
Prietenia
Dramă, Canada, 2008
R: Benoît Pilon
D: Natar Ungalaaq, Éveline Gélinas, Paul-André Brasseur, Vincent-Guillaume Otis, Antoine Bertrand

O poveste di anii ’50, atunci când în partea de nord a Canadei izbucnise epidemia de tuberculoză.

Oare de ce are nevoie o ființă umană pentru a trăi?

Povestea lui Benoît Pilon începe în anul 1952, când Tivii, un vânător inuit din Nord care suferea de tuberculoză, pleacă la sanatoriul din Quebec pentru a se trata. Dezrădăcinat, departe de cei dragi și fără să știe limba franceză, el se trezește într-o lume complet străină, iar asta îl face să se simtă deznădăjduit. În clipa în care refuză să mănânce și spune că preferă să moară, asistenta care avea grijă de el, Carole (Éveline Gélinas), realizează că situația în care se află pacientul este una mult mai gravă decât credea ea la început. Astfel, femeia aranjează în așa fel încât la clinică să fie transferat Kaki, un băiat orfan care era și el bolnav, dar cunoștea ambele limbi. În plus, și el avusese experiența celor două lumi, aceea din care provenea Tivii și aceasta în care ajunseseră amândoi. Cu ajutorul lui, Tivii va reuși să-și redescopere energia și dorința de a trăi. În cele din urmă, acesta regăsește speranța, intenționînd să îl adopte pe Kaki și să-l ducă acasă, făcându-l parte din familie.

CELINE ET JULIE VONT EN BATEAU
(AKA. CELINE AND JULIE GO BOATING)
Celine şi Julie se plimbă cu barca
Dramă, Franța, 1974
R: Jacques Rivette
D: Juliet Berto, Dominique Labourier, Bulle Ogier, Marie-France Pisier, Barbet Schroeder

O poveste despre povești ale cărei protegoniste sunt două femei care ajung să se piardă la propriu în lumea fantastică a istoriilor pe care și le spun una celeilalte.

Celine (Juliet Berto) și Julie (Dominique Labourier) înceap prin a împărtăși o poveste despre o casă bântuită și, în cele din urmă, ajung ele însele personaje dintr-o poveste din care nu lipsesc fanteziile, visele, amintirile și dorințele. Cele două femei se întâlnesc din întâmplare, se împrietenesc, încep să aibă încredere una în cealaltă și realizează că amândouă doresc să fugă de realitate. Astfel, ele decid să se mute împreună într-o casă veche și încep să-și imagineze că au o viață complet diferită, o existență încredibilă și plină de aventuri. În cele din urmă, tinerele vor cădea în capcana propriului lor joc.

CHILDREN OF THE CORN II: THE FINAL SACRIFICE
De veghe în lanul de porumb 2: Sacrificiul final
Horror, SUA, 1992
R: David Price
D: Terence Knox, Paul Scherrer, Ryan Bollman, Christie Clark, Rosalind Allen

John Garrett (Terence Knox) este ziarist și lucrează la o publicație-tabloid. Acesta decide să pornească într-o călătorie în Gatlin, Nebraska, pentru a relata despre crimele teribile care se întâmplaseră în acea zonă. Adepți ai unui cult neobișnuit, puștii de aici își asasinaseră părinții! Din poveștile teribile ale adolescenților, cel care îi îndemnaseră să facă asta era un spirit malefic, pe care îi îl numeau “He Who Walks Behind The Rows” (“Acela care umbla în spatele rândurilor”), referindu-se la rândurile de porumb. Astfel, Garrett și antropologul Frank Red Bear, vor descoperi secretul acestui oraș în care copiii o luaseră razna.

CHUNGKING EXPRESS (AKA. CHUNG HING SAM LAM)
Chungking Express
Dramă, Hong Kong, 1994
R: Kar-Wai Wong
D: Brigitte Lin, Tony Leung Chiu-Wai, Faye Wong, Takeshi Kaneshiro, Valerie Chow

Acțiunea peliculei lui Kar-Wai Wong începe în noaptea de 1 aprilie 1994, într-un complex commercial din Honh Kong. Atunci, o chinezoaică ce purta o perucă blondă se străduia să ascundă heroină printre lucrurile unor pakistanezi care erau angajați să scoată drogurile din țară.

De fapt, filmul este alcătuit din două povești. Protagonistul celei dintâi este un polițist care încă mai suferă după fosta iubită și își dă singur un termen de maximum 30 de zile pentru a-și găsi o altă femeie de care să se îndrăgostească. Ceea ce se întâmplă este complet imprevizibil, căci cea care îi va schimba viața este chiar traficanta de droguri blondă de mai devreme. În cea de-a doua poveste, un alt polițist pune ochii pe o chelneriță foarte atrăgătoare și este hotărât să își reorganizeze complet viața.

CITY OF LIFE
Oraşul vieţii
Dramă, Emiratele Unite Arabe, 2009
R: Ali F. Mostafa
D: Alexandra Maria Lara, Sonu Sood, Saoud Al Kaabi, Jason Flemyng, Natalie Dormer

Pelicula regizorului Ali F. Mostafa vorbește despre situația paradoxală în care tragediile neașteptate și pierderea pot duce la speranță și la transformări profunde.

Povestea din “Oraşul vieţii” se clădește în jurul a trei existențe paralele care aparțin mai multor culturi. Astfel, avem o privilegiată tânără care aparține lumii arabe, un șofer de taxi indian și o fostă balerină din România. Este vorba despre trei oameni care locuiesc în Dubai și povestea vieții lor, trei oameni atât de diferiți care provin din lumi care nu au nicio legătură una cu cealaltă. Destinele acestora care păreau pe veci paralele sunt pe cale să se intersecteze în acest colț de lume în care ambiția și oportunitățile sunt încurajate, iar visele se pot manifesta în continuare.

COAL MINER’S DAUGHTER
Fată de miner
Biografic, SUA, 1980
R: Michael Apted
D: Sissy Spacek, Tommy Lee Jones, Beverly D’Angelo, Levon Helm, Phyllis Boyens

Povestea lui Michael Apted o are în centru pe Loretta Webb, o fată de miner care, la vârsta de treisprezece ani, s-a căsătorit cu Doolittle Lynn și, foarte curând a devenit mama unei familii numeroase. Deși părea că va fi toată viața o femeie casnică, destinul său va fi altul după ce Doolittle va remarca talentul muzical al soției sale.

Pelicula este o adaptare după romanul autobiographic al lui Loretta Lynn (Sissy Spacek), una dintre primele femei superstar din domeniul muzicii country. Prin melodiile sale cu texte în care vorbește despre bărbații care înșeală, Lynn aduce în discuție mentalitatea feministă în Nashville, cu mult înainte ca cineva ă se fi gândit la sintagme precum “emaniciparea femeii”.

DEATH AT A FUNERAL (2010)
Înmormântare cu peripeţii
Comedie neagră, SUA, 2010
R: Neil Labute
D: Chris Rock, Martin Lawrence, Tracy Morgan, Danny Glover, Zoe Saldana

Pelicula este un remake al producției britanice c același titlu din 2007. Regizat de Neil LaBute, filmul "Death at a Funeral" se oprește asupra unei zile neobișnuite din viața unei familii americane care se reunește pentru un moment important: înmormântarea capului familiei. După ceremonie, cei îndoliați se reunesc în casa familiei și, cu acest prilej, devenim martorii unor revelații șocante. În plus, nimic nu este așa cum te aștepți, deoarece avem de-a face cu resentimentele, amenințările și chiar șantajul. Ceea ce urmează întrece orice imaginație.

Aaron și Ryan sunt în doliu, căci tatăl lor a trecut în Lumea Drepților. Este vorba despre o familie numeroasă care se reunește pentru a-l însoți pe capul familiei pe ultimul drum. Fiecare moment din cele care vor urma nu are nicio legătură cu ceea ce vă așteptați să se întâmple cu un astfel de prilej. În scurt timp, cimitirul va deveni un loc stăpânit de haos, căci fiecare dintre cei prezenți aduce cu sine tolba de probleme personale. Oare este posibil ca la această înmormântare să se întâmple ceva din ceea ce este normal să se întâmple la o astfel de ceremonie sau…

DEATH RACE (2008)
Cursă mortală
Acțiune, SUA, 2008
R: Paul W.S. Anderson
D: Jason Statham, Joan Allen, Ian Mcshane, Tyrese Gibson, Natalie Martinez

Într-o cursă mortală regulile sunt simple: dacă reușești să câștigi de cinci ori, ești liber. Dacă pierzi cursa ta va face ocolul lumii via internet.

Cap de afiș în pelicula regizată de Paul W.S. Anderson este Jason Statham, interpretând un personaj al cărui univers este guvernat de pericole la orice pas. Jensen Ames (Statham) este un campion al curselor de viteză care are un trecut întunecat. Cursa care urmeaza este una nemaintâlnită, deoarece competitori sunt unii dintre cei mai periculoși si mai violenți delincvenți. Povestea vieții lui pe muchie de cuțit devine una și mai complicată în momentul în care el începe să fie vânat de fantome din trecut. Ceea ce urmează să se întâmple în această cursă care va dura trei zile va întrece cu mult cel mai întunecat coșmar. Dintre cei care apar în roluri secundare, Joan Allen, Ian McShane, Natalie Martinez și Tyrese Gibson.

DET ENDA RATIONELLA (AKA. A RATIONAL SOLUTION)
O soluţie raţională
Dramă, Suedia, 2009
R: Jörgen Bergmark
D: Rolf Lassgard, Pernilla August, Stina Ekblad, Claes Ljungmark, Magnus Roosman

La 50 de ani, după mulți ani de căsnicie, Erland crede că ar putea să îi ajute pe tineri cu sfaturi în ceea ce privește viața de cuplu. Însă, el se îndrăgostește de una dintre cursante, trece peste sacralitatea jurămintelor căsătoriei și începe o relație extraconjugală. Când vrea să pună capăt acestei situații, el găsește o soluție rațională, invitându-și amanta și pe soțul acesteia să se mute în casa lui și a soției sale.

Erland (Rolf Lassgard) și soția sa, May (Stina Ekblad), sunt căsătoriți de mulți ani, așa că se gândesc că ar putea să le fie de ajutor celor care vor să pornească în viața de cuplu, împărtășindu-le din experiența lor. Erland este prieten apropiat cu Sven-Erik (Claes Ljungmark), care încearcă să o convingă pe Karin (Pernilla August) să participe la acest workshop. Deși este sceptică, soția lui Sven va fi de acord până la urmă să-și însoțească bărbatul. Prima ședință are un efect total surprinzător, deoarece Karin va realiza că îl place pe Erland, numai că, deocamdată, nu își dă seama cât de mult. Asta până când cei doi se întâlnesc la petrecerea organizată pentru ziua lui Erland și amândoi realizează că între ei există o atracție foarte puternică și încep să aibă o relație. Cu timpul, situația devine greu de suportat, așa că bărbatul este decis să pună punct amantlâcului, iar soluția pe care o găsește este una… (cum altfel?…) rațională. El îi invită pe Sven-Erik și pe Karin să se mute la ei.

“Det ende rationale” este primul lung-metraj al regizorului Jorgen Bergmark.

DETROIT ROCK CITY
Careul de rockeri
Comedie, SUA, 1999
R: Adam Rifkin
D: Edward Furlong, Giuseppe Andrews, James Debello, Sam Huntington

Acțiunea peliculei regizate de Adam Rifkin este plasată în 1978, la Detroit, iar protagoniști sunt niște tineri care pornesc într-o aventură de zile mari în încercarea de a merge la un concert al trupei KISS. Puștii nu se dau înapoi de la nimic, căci ei au un singur vis: să ajungă la concert. Cum se va întâmpla asta este incert pentru ei în prima fază. În final, fiecare va fi avut parte de experiențe hilare, conflict cu autoritățile sau cu părinții.

DREAM HOME (2010)
Casa de vis
Horror, Hong Kong, 2010
R: Ho-Cheung Pang
D: Josie Ho, Eason Chan, Derek Tsang, Lawrence Chou, Juno Mak

“Dream Home” spune povestea unei femei care are două joburi, deorece are nevoie de bani pentru a-și cumpăra locuință la care visează, este vorba despre acea casă de la geamurile căreia să poată privi nestingherită o zonă celebră din Hong Kong. Din păcate, continua modificare a prețurilor și imposibilitatea de a ține pasul cu mărirea prețurilor din domeniul imobiliar o fac pe tânără să treacă la soluții extreme. Dorindu-și cu disperare să își vadă visul împlinit, ea merge până acolo încât fură informații vitale pentru a le vinde altor companii. Cu toate salturile și riscurile pe care și le asumă, ea nu reușește să câștige atât cât i-ar trebui pentru a ține pasul cu dinamica pieței imobiliare. Pentru că tatăl ei este bolnav în stadiu terminal, iar cheltuielile medicale sunt foarte costisitoare, femeia face o alegere fatidică pentru familia sa, gândindu-se să își lase părintele să moară pentru a încasa polița de asigurare. Chiar și așa, banii din asigurare nu se dovedesc a fi suficienți, de vreme ce costul proprietății la care visează crește necontenit.

EIGHT MEN OUT
Ultimul joc
Dramă, USA, 1988
R: John Sayles
D: John Cusack, Clifton James, Michael Lerner, Christopher Lloyd, Charlie Sheen

Urmăriţi o poveste care, după atâtea decenii de când a avut loc, pare incredibilă. Este vorba despre o pagină neagră din istoria sportului american.

În 1919, opt jucători de la Chicago White Sox au acceptat 10.000 de dolari pentru fiecare și, din acest moment, ei încep să scrie istorie. Este vorba despre o pagină neagră din istoria sportului american. După atâtea decenii de la ceea ce s-a întâmplat, încă pare inimaginabil. Oare ce i-a determinat pe acești oameni talentați să comită o astfel de trădare. Din distribuție, John Cusack, Clifton James, Michael Lerner, Christopher Lloyd și Charlie Sheen.

FACES
Chipuri
Dramă, SUA, 1968
R: John Cassavetes
D: John Marley, Gena Rowlands, Lynn Carlin, Seymour Cassel, Fred Draper

Un bărbat care era căsătorit de mulți ani își părăsește soția pentru o femeie mult mai tânără. La scurtă vreme după, nevasta începe o relație cu un tânăr.
Timpul a cam trecut peste Richard Forst (John Marley), iar asta începe să se vadă. El este căsătorit de mulți ani cu Maria (Lynn Carlin), însă niciunul dintre ei nu pare să fie preocupat de existența celuilalt. El preferă să își petreacă nopțile cu altă femeie, fie și prostituată, iar ea se lasă sedusă de un tânăr din Detroit.

FELLINI’S ROMA
Fellini: Roma
Dramă, Italia, 1972
R: Federico Fellini
D: Peter Gonzales, Fiona Florence, Britta Barnes, Pia De Doses, Marne Maitland

O povestea despre tânărul Fellini și bătrâna Roma, apoi despre Roma din vremea lui Mussolini, Roma zilelor noastre. Roma văzută de unul dintre cei mai cunoscuți cetățeni ai săi. ROMA!

„Fellini: Roma” e un omagiu adus de regizor Romei, Italiei. Filmul este unul autobiografic, fiind un amestec între ficțiune și realitate. Povestea începe în timpul copilărieiei lui Fellini, în Roma anului 1931, vremea regimului Mussolini. Istoria prezentată alternează momente din trecut cu cele din prezent, apar și o echipă care lucrează la un film despre Roma, dar și trimiteri la istoria Imperiului, precum și un discurs improvizat al lui Gore Vidal și se iau în discuție problemele guvernării. În această călătorie în timp sau, mai bine zis între timpuri, apar și vizite la restaurantul în aer liber, cinematograf, sala de concerte și bordel.

Premii și nominalizări la BAFA, Cannes, Globurile de Aur, French Syndicate of Cinema Critics și Italian National Syndicate of Film Journalists.

FINALE
Final
Horror, SUA, 2009
R: John Michael Elfers
D: Carolyn Hauck, Suthi Picotte, Brad Barnes, Elizabeth Holmes, Steven Nieport

Viața unei familii dintr-un orășel se schimbă dramatic după ce fiul cel mare este găsit spânzurat.

Subiectul filmului lui John Michael Elfers se inspiră din viața reală a regizorului care, la vârsta de 12 ani, este pus în situația de a trece printr-o dramă inimaginabilă. Viața familiei sale se schimbă dramatic după ce fratele mai mare al acestuia este găsit spânzurat și, copleșită de durere, Helen, mama lor, își pierde mințile. Elfers a afirmat că a realizat “Final” pentru a-și înfrunta demonii, alegând să prezinte povestea din perspectiva mamei sale.

FRITT VILT (AKA. COLD PREY)
Pradă uşoară
Horror, Norvegia, 2006
R: Roar Uthaug
D: Ingrid Bolso-Berdal, Viktoria Winge, Tomas Alf Larsen, Rolf Kristian Larsen, Endre Martin Blindheim Midtstigen

Eirik (Tomas Alf Larsen) și iubita lui, Jannicke (Ingrid Bolso Berdal), Mikael (Endre Martin Midtstigen), Ingunn (Viktoria Winge) și Tobias (Rolf Kristian Larsen) sunt cinci prieteni care decid să-și petreacă weekendul la snowboard în Alpii Elvețieni. Tobbias este singurul fără iubită, așa că nu se simte foarte confortabil. În plus, starea lui de discomfort se amplifică după ce își fracturează piciorul. Acest accident îi determină pe turiști să-și schimbe planurile, așa că se adăpostesc peste noapte într-o cabană abandonată, urmând ca dimineața să meargă mai departe. Pe măsură ce se lasă întunericul, cei cinci vor realiza că adăpostul ales de ei nu este chiar un loc părăsit, așa cum au crezut inițial. De fapt, acolo se afla un descreierat care era decis să îi vadă pe toți morți.

În Norvegia, pelicula “Pradă uşoară“ a fost un succes răsunător în ceea ce privește box office-ul. Pelicula a constituit primul lung-metraj al regizorului Roar Uthaug.

FRITT VILT II (AKA. COLD PREY 2)
Pradă uşoară 2
Horror, Norvegia, 2008
R: Mats Stenberg
D: Ingrid Bolso-Berdal, Marthe Snorresdotter Rovik, Kim Wifladt, Johanna Morck, Fridtjov Saheim

Urmăriți o poveste terifiantă în care happy ending-ul ține de domeniul science fiction-ului.

“Pradă uşoară 2” este urmare a filmlui “Pradă uşoară“ (2006), realizat de Roar Uthaug, producție care s-a bucurat de succes răsunător în Norvegia. Undeva în Stehotinn, Jannicke este găsită rănită și aflată în stare de șoc în zăpadă de către Ole, care o duce la spitalul Otta Sjukehus. În scurt timp, femeia își revine și le dezvăluie ofițerilor de poliție locul unde se află cadavrele prietenilor ei. Oamenii legii merg să cerceteze zona, găsesc corpurile neînsuflețite și le duc la morga aceluiași spital. Deși este singura care a scăpat cu viață, coșmarul femeii este departe de a se fi terminat.

GHOST VOYAGE
Nava bântuită
SF, SUA, 2008
R: James Oxford
D: Antonio Sabato Jr., Deanna Russo, Nicholas Irons, Cary-Hiroyuki Tagawa, P.J. Marino

Mai mulți oameni care nu se întâlniseră niciodată până atunci se trezesc la bordul unei ambarcațiuni ce părea să plutească în derivă. Din păcate pentru ei, realitatea este cruntă, căci nimic din ceea ce se întâmplă nu este ceea ce pare.

Urmăriți povestea unor oameni care nu se cunosc, dar care erau implicați în tot felul de acțiuni ilegale sau de o moraliate îndoilenică. Aceștia se trezesc pe o ambarcațiune care pare abandonată și niciunul dintre ei nu are nici cea mai vagă idee în legătură cu felul în care a ajuns acolo. Când nici nu apucaseră să se dezmeticească, își face apriția stewart-ul, care le explică și care sunt regulile: înainte de toate, nu au voie să forțeze nicio ușă încuiată, apoi, nu au ce căuta în cabina căpitanului, nu pot refuza niciun oridin care vine din partea oricărui membru al echipajului și să nu au voie să fumeze. Din păcate, nefericiții pasageri vor afla în curând că nava este bântuită de spirite malefice care îi vânează pe cei care au păcate foarte mari (crimă, adultery, droguri etc) și că ei toți au ajuns acolo din motive misterioase. În cele din urmă, “supraviețuitorii”, trei la număr, vor afla, că, de fapt, sunt morți, iar ambarcațiunea pe care se află îi poartă către Iad.

GIGOLA
Gigola
Dramă, Franța, 2010
R: Laure Charpentier
D: Lou Doillon, Marie Kremer, Eduardo Noriega, Marisa Berenson, Marisa Paredes

În anii ’60, George, o tânără care provenea dintr-o respectabilă familie catolică, ajunge să fie hăituită de sinuciderea lui Sybil, o profesoară de care ea se îndrăgostise. Această tragedie în urma căreia își pierduse iubita o devastează, iar suferința o aduce într-o lume a exceselor hedoniste. Atunci când ea realizează că nu îi poate atrage pe bărbații mai în vârstă care sunt mult mai generoși cu banii, George se reinventează sub numele Gigola, un fel de gigolo dedicat numai femeilor.

Pelicula are la bază controversatul bestseller “Gigola”, al lui Laure Charpentier. Cartea a fost tipărită pentru prima dată în anul 1972, dar a fost retrasă de pe piață de către cenzori. Controversatul roman a fost republicat în 2002, după 30 de ani.

GLORIOUS 39
Gloriosul an 1939
Thriller, Marea Britanie, 2009
R: Stephen Poliakoff
D: Romola Garai, Bill Nighy, Julie Christie, David Tennant, Juno Temple

O tânără trăiește cu povara unor secrete teribile, deoarece toți cei care află despre ce este vorba mor.

O femeie face o descoperire surprinzătoare care va avea consecințe nebănuite pentru ea. Povestea este plasată în anulu 1939, iar protagonistă este Anne Keyes (Romola Garai), o tânără atrăgătoare care reușește să aibă parte de un success modest în cariera de actriță. Ea este fiica adoptivă a lui Alexander Keyes (Bill Nighy), un politician de carieră și membru al Parlamentului. Anne locuiește încă în casa părinților, împreună cu părinții, fratele și sora ei. Într-una dintre seri, Hector (David Tennant), un prieten de-al lui Alexander, vorbește despre faptul că el nu este de acord cu politica premierul Neville Chamberlain. Balcombe (Jeremy Northam), pare indiferent la afirmațiile lui. Ceva mai târziu, Hector este găsit mort, în urma unei aparente tentative de sinucidere. Anne începe să devină supicioasă în legătură cu adevărata cauză a morții, după ce descoperă înregistrări din seara discuțiilor de la cină. Situația devine chiar mai complicată, deoarece toți cei cu care Anne discută despre asta sunt găsiți morți.

GOING IN STYLE
Spargerea
Comedie, SUA, 1979
R: Martin Brest
D: George Burns, Art Carney, Lee Strasberg, Charles Hallahan, Pamela Payton-Wright

Trei pensionari au găsit soluția pentru a ieși din rutină. Ce-ar fi dacă ar jefui o bancă? Ideea este una năstrușnică, iar bătrâneii devin deodată foarte entuziaști.

Eroii poveștii lui Martin Brest sunt trei bătrânei. Joe (George Burns), Al (Art Carney) și Willie (Lee Strasberg) pun la cale o aventură inimaginabilă. Pentru că acum sunt pensionari, cei trei realizează că au mult timp liber, iar rutina îi deprimă. Dar, situația este pe cale să se schimbe, căci unul dintre ei vine cu o idee care le captează pe loc atenția: “Ce-ar fi dacă ar… jefui o bancă?”. Da, chiar. Ce-ar fi? Instantaneu, ei devin foarte energici și încep să pună la punct planul în cele mai mici detalii. Acum, indiferent dacă vor ajunge în închisoare sau în mormânt, retragerea din societate sau din această lume trebuie să fie neapărat una cu stil.

HAMLET 2
Hamlet 2
Comedie, USA, 2008
R: Andrew Fleming
D: Steve Coogan, Catherine Keener, David Arquette, Amy Poehler, Elisabeth Shue

“Hamlet 2”, o comedie irevențioasă, cu Steve Coogan, David Arquette și Elisabeth Shue.

"Hamlet 2” este o comedie irevențioasă care îl are în centrul său pe unul dintre cei mai zeloși profesori ai unei școli de muzică. Pelicula este regizată de către Andrew Fleming (“Dick”, “Threesome”), după un piesă originală pe care a scris-o împreună cu Pam Brady (“South Park: Bigger Longer & Uncut, “Team America: World Police”). Distribuția este una remarcabilă. Printre aceștia, Steve Coogan, Catherine Keener, David Arquette, Amy Poehler și Elisabeth Shue.

HAPPYTHANKYOUMOREPLEASE
Să iubeşti şi să fii iubit
Comedie, SUA, 2010
R: Josh Radnor
D: Josh Radnor, Malin Akerman, Michael Algieri, Zoe Kazan, Kate Mara

Urmăriți poveștile a șase new-york-ezi, istorii care au de-a face cu iubirea, prietenia și recunoștința. Aceștia sunt la vârsta la care sunt prea bătrâni ca să mai fie precoce, dar nici nu sunt pregătiți să fie maturi.

Sam (Josh Radnor), este un scriitor în vârstă de douăzeci și ceva de ani care nu prea deține controlul asupra vieții sale, indiferent că este vorba despre cea sentimentală sau despre cea profesională. În mod cert, el are ceva probleme în ceea ce privește relațiile de lungă durată. Într-una dintre zile, el îl întâlnește pe Rasheen (Michael Algieri), un băiețel care fusese abandonat de părinți, și decide să îl ia cu el. Din acest moment, viața lui va fi complet dată peste cap, iar noua situație îi va da indicii despre responsabilitățile pe care le presupune rolul de părinte. În viața lui, schimbrile se țin-lanț, căci o întâlnește pe Mississippi (Kate Mara), o tânără care s-a săturat de legăturile de-o noapte așa că acceptă imediat atunci când Sam îi propune să se mute împreună cu el. În poveste, mai apare și Annie (Malin Akerman), una dintre fostele iubite ale lui Sam care suferă de o maladie rară ce o împiedica să aibă păr. În ciuda lipsei de păr, Annie este frumoasă, dar nu are deloc încredere în ea și trece de la o relație la alta firesc, în ciuda faptului că în viața sa apar și bărbați care o tratează foarte prost. În același timp, relația dintre Mary Catherine (Zoe Kazan) și Charlie (Pablo Schreiber) trece prin momente delicate, deoarece el se gândește serios să accepte oferta de a lucra la Los Angeles, în vreme ce ea nu are nici cea mai mică dorință de a părăsi New York-ul.

IN THE LOOP
Un război neprogramat
Comedie, Marea Britanie, 2009
R: Armando Iannucci
D: Peter Capaldi, Tom Hollander, Gina Mckee, James Gandolfini, Chris Addison

“Un război neprogramat” este o satiră la adresa politicii interne și externe a doua dintre cele mai importante guverne din lume, este vorba despre cel din Marea Britanie și cel SUA. Bomba explodează în clipa în care, Simon Foster (Tom Hollander), unul dintre miniștri britanici face o afirmație uluitoare. El spune că războiul pe care reprezentanții celor două puteri îl doresc în Orientul Mijlociu este unul imprevizibil. Încercând să repare gafa, acesta revine cu o altă declarație care nu face decât să îi complice și mai mult situația. În cele din urmă, naivul ministru britanic merge în SUA și, deși știa precis de ce parte se poziționează, acesta ajunge să fie folosit de militanții pro, dar și de cei care se pronunțau împotriva războiului. În rolulul generalului Miller, James Gandolfini.

Pelicula regizorului Armando Iannucci (care a fost și co-scenarist) a obținut nominalizări la Oscar, BAFTA, Chicago Film Critics Association Awards, New York Film Critics Circle Awards și British Independent Film Awards pentru cel mai bun scenariu.

JARHEAD
Puşcaşi marini
Dramă, SUA, 2005
R: Sam Mendes
D: Jake Gyllenhaal, Scott Macdonald, Peter Sarsgaard, Jamie Foxx, Lo Ming

Aflați ce s-a întâmplat cu adevărat și care era atmosfera în taberele soldaților americani din Orientul Mijlociu, în timpul Războiului din Golf…

Pelicula realizată de regizorul Sam Mendes este plasată în vremea Războiului din Golf. “Jarhead” este apelativul cu care se alintă între ei pușcașii marini. În vara lui ’90, Anthony Swofford (Jake Gyllenhaal) avea 20 de ani. El se înrolează în Armata Americană și este trimis în deșert, în Arabia Saudită, pentru a se alătura soldaților americani care luptau în Războiul din Golf. Această experiență îi marchează profund existența, astfel încât el decide să își publice memoriile vorbind pe larg despre cele 175 de zile în care a avut parte de adrenalină, plictiseală, călduri inimaginabile, îngrijorare în legătură cu prietena sa care își găsise pe altcineva, zile în care a fost la un pas de a-și omorî un camarad sau a văzut ce înseamnă să cureți latrina, să porți măști de gaze și să joci fotbal în deșert. Cartea apărută în 2003 a devenit rapid bestseller, rămânînd vreme de nouă săptămâni în topul celor mai vândute cărți.

Povestea necosmetizată a unui recrut care vorbește despre “Furtuna Deșertului”, un război complet diferit de varianta “șlefuită” care a apărut în mass-media acelor vremuri.

JASON’S LYRIC
Prietenii periculoase
Dramă, SUA, 1994
R: Doug Mchenry
D: Allen Payne, Jada Pinkett, Forest Whitaker, Bokeem Woodbine, Suzzanne Douglas

Povestea unui tânăr care trebuie să își înfrângă temerile legate de iubire pentru a avea șansa de a se bucura de o viață în care să existe dragoste.

Doi tineri își găsesc dragostea pe străzile din Houston. Fiecare are probleme serioase pe care trebuie să le rezolve și amândoi evită să se implice emoțional. Jason (Allen Payne) este bântuit de amintiri legate de moartea tatălui său și se simte respunzător pentru comportamentul violent al fratelui său. Lyric (Jada Pinkett Smith) este puternică și pasională, dar nu vrea să sufere din nou. Împreună, ei vor învăța să scape de teamă și să viseze la o viață mai bună.

LA SIRENE DU MISSISSIPI (AKA. MISSISSIPPI MERMAID)
Sirena de pe Mississippi
Dramă, Italia, 1969
R: François Truffaut
D: Jean-Paul Belmondo, Catherine Deneuve, Michel Bouquet, Nelly Borgeaud, Marcel Berbert

Un bărbat cu bani decide să se însoare cu o femeie pe care o cunoștea numai din corespondență. Deși cea care sosește nu are nicio legătură cu ceea ce știa el din fotografie, bărbatul decide să meargă până la capăt și o ia de soție.

Pelicula “Sirena de pe Mississippi“ este o adaptare după o poveste scrisă de William Irish. Louis (Jean-Paul Belmondo) are o fabrică de tutun undeva în Insula Reunion și este la un pas să se însoare cu Julie. Deși nu o cunoaște personal, iar poza pe care o are cu ea nu prea îi place, el decide să facă acest pas. Femeia (Catherine Deneuve) care sosește la fermă nu are nicio legătură cu aceea din fotografie, dar el o ia de nevastă oricum. În scurt timp, ea dispare cu banii lui Louis și așa află că nu era Julie, ci Marion. Ei bine, povestea abia de-acum încolo începe!…

LAST RIDE (2009)
Ultima călătorie
Dramă, Australia, 2009
R: Glendyn Ivin
D: Anita Hegh, Rachel Francis, John Brumpton

Chook, un puști de zece ani, a știut că ceva nu este în ordine din clipa în care tatăl său l-a dus în mașină la miezul nopții. După ce ajung în deșert, având în față un viitor despre care nu știau absolut nimic, cei doi au parte de momente cu adevărat dramatice, fiind puși în situația de a se lupta pentru supraviețuire. Frumos, dar și dur în egală măsură, filmul lui Glendyn Ivin este o călătorie a deznădejdii și speranței.

Oare este posibil ca, orice ce-ai face, unele legături să fie sortite eșecului?

LE HERISSON (AKA. THE HEDGEHOG)
Ariciul
Dramă, Franța, 2009
R: Mona Achache
D: Garance Le Guillermic, Anne Brochet, Togo Igawa

Acțiunea peliculei regizate de Mona Achache este plasată într-o clădire de apartamente de lux din Paris. Urmăriți povestea unei întâlniri foarte speciale dintre Paloma Josse (Garance LeGuillermic), o fetită de 11 ani extraordinar de inteligentă care are gânduri de suicid, Renée Michel (Josiane Balasko), o femeie discretă și singură ca era angajată ca paznic, și enigmaticului Kakuro Ozu (Togo Igawa), un om de afaceri din Japonia. Paloma nu este un copil obișnuit, așa că poate că tânărul Cupidon va găsi o cale de a-i aduce împreună pe Renee și Kakuro. În felul acesta, fata va avea suficiente dovezi pentru a ajunge la concluzia că viața merită să fie trăită, în ciuda turutor dificultăților pe care le aduce cu sine fiecare nouă zi.

PALOMA:
“Mă numesc Paloma. Locuiesc în Paris. Părinții mei sunt bogați, așa că și eu și sora mea se presupune că suntem la fel. Însă, în ciuda norocului și a bogăției, viața mi-a dat o lecție importantă”.

RENÉE:
“Sunt văduvă. Sunt scundă, dolofană și locuiesc singură cu o pisică lene$ă și grăsană. Nu mi-a plăcut școala niciodată și am fost toată viața mea săracă, discretă și neimportantă pentru cei din jur. Deși sunt politicoasă, rareori sunt amabilă, așa că oamenii nu prea mă plac, însă mă tolerează, deoarece corespund perfect jobului de portar pentru care sunt plătită”.

LIFE IN ONE DAY (AKA. HET LEVEN UIT EEN DAG)
Viaţa într-o zi
Dramă, Olanda, 2009
R: Mark De Cloe
D: Matthijs Van De Sande Bakhuyzen, Lois Dols De Jong, Tygo Gernandt, Hadewych Minis, Egbert Jan Weeber

Pelicula regizată de Mark de Cloe este o neobișnuită și fermecătoare poveste de dragoste în care se simte dorul, suferința despărțirii și distanța care poate apărea între doi oameni care cred cu tărie că lumea este a lor. De dragul lor, vă veți dori ca dragostea să fie aceea care să învingă totul.

Ce ai face dacă ai ști că toată viața ta durează o singură zi? Doar o zi și gata! Abia te-ai născut și tot timpul pe care îl mai ai de trăit se termină la sfârșitul celor 24 de ore. Asta înseamnă că poți să te bucuri o singură dată de fiecare moment. Este vorba despre primul sărut, mersul la școală, drumul către maturizare și singura ocazie de a face dragoste. Și, într-o astfel de lume, Benny (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) și Ginny (Lois Dols de Jong) un băiat și o fată, ajung să se iubească atât de mult, încât nu se pot împăca deloc cu gândul că toate se întâmplă o singură dată și trec atât de repede. Astfel, ei pun la cale un plan menit să schimbe acest destin nemilos și, dacă le va reuși, ei își vor putea petrece eternitatea împreună, chiar dacă asta ar fi să se întâmple în Iad.

LLAMANDO A UN ANGEL (AKA. CALLING AN ANGEL)
Un telefon pentru Angel
Comedie, Mexic, 2008
R: Pancho Rodríguez, Hector Rodríguez, Rodolfo Guzmán
D: Luis Felipe Tovar, Patricia Llaca, Mónica Dionne, Julio Bracho, Pablo Abitia

O femeie își caută cu disperare iubirea pierdută și decide să trimită mesaje de dragoste celor trei bărbați care apar în cartea de telefon cu numele celui pe care ea dorește să-l găsească.

Trei bărbați nu au absolut nimic în comun, cu excepția faptului că au același nume: Angel Flores Fuentes. Povestea începe în momentul în care o femeie care își căuta marea iubire pierdută deschide cartea de telefon. Singura opțiune a ei pare a fi aceea de a trimite disperate mesaje de dragoste celor trei, cu speranța că va obține un răspuns de la cel pe care îl caută. Din păcate pentru ea, niciunul dintre cei vizați nu este cel căutat de ea. La rândul lor, bărbații cred că mesajul este trimis de altcineva, gândindu-se la vreo iubire imposibilă sau pierdută de-a lor.

LOVE AND RAGE (AKA. VANVITTIG FORELSKET)
Iubire şi furie
Dramă, Danemarca, 2009
R: Morten Giese
D: Cyron Melville, Sara Hjort, Dejan Cukic, Charlotte Fich

Un student foarte talentat visează și pare să aibă toate datele pentru o carieră internațională de pianist. Însă, povestea se complică și visele se prăbușesc, deoarece tânărul moștenise problemele de sănătate mintală ale tatălui său.

De-a lungul timpului, pe întreg mapamondul, ascunzișurile sufletului omului pot deveni subiecte de film. “Iubire şi furie” spune povestea lui Daniel (Morten Giese), un student foarte talentat care visează și pare să aibă datele pentru o carieră internațională de pianist. El se îndrăgostește Sofie (Sara Hjortand), decide să se mute împreună cu ea și, pentru prima dată, viața tânărului nu mai înseamnă numai muzică. Din păcate, el are tot felul de probleme, suferind de angoase, nervozitate și fiind foarte nesigur. Cu timpul, situația ajunge să fie complicată de aventura romantică dintre mama sa și profesorul lui Daniel. În ciuda tuturor piedicilor care apar de peste tot, Daniel decide să-și înfrunte proprii monștri și are în minte un concert care i-ar deschide porțile către prestigioasa Julliard School din New York. Din păcate, situația se complică, scăpând de sub control din cauza problemelor lui de sănătate mintală.

LOVELY, STILL
Prima iubire
Romantic, SUA, 2008
R: Nicholas Fackler
D: Martin Landau, Ellen Burstyn, Elizabeth Banks, Adam Scott, Leo Fitzpatrick

Se apropie Sărbătorile de Iarnă, adică acea perioadă din an în care cei singuri se simt și mai singuri. Robert Malone (Martin Landau) are 78 de ani și a fost toată viața lui un om singuratic. Însă, în acest an, viața îi pregătește o surpriză neașteptată. Cadoul lui de Crăciun este o femeie (Ellen Burstyn), de fapt Femeia. Deși întâlnirea lor este una ciudată, relația dintre ei se transforma într-una romantică, iar ceea ce urmează este o călătoire care va lua o întorsătură neașteptată.

MAKING MR. RIGHT (2008)
În căutarea bărbatului perfect
Comedie, SUA, 2008
R: Paul Fox
D: Dean Cain, Christina Cox, Jocelyne Loewen, David Lewis, Tom Butler

Pelicula regizorului Paul Fox rescrie într-o manieră modernă mitului lui Pygmalion.

Protagoniștii peliculei “În căutarea bărbatului perfect” sunt Dean Cain și Christina Cox. Hallie Galloway (Christina Cox) este editor la o revistă pentru femei și trebuie să realizeze un material despre primii trei cei mai doriți burlaci din Manhattan. Astfel, ea face prinsoare cu cea mai bună prietenă că poate transforma un escroc neîngrijit (Dean Cain) în “Cel mai dorit Burlac al Anului”. După ce este tuns și bărbierit, bărbatul ales de Hallie devine unul destul de chipeș. Ziarista se ocupă serios de noul său proiect, învățându-l bunele maniere, iar lecția pe care femeie o primește la rânul ei este aceea de a trăi clipa.

MILES FROM HOME (AKA. FARM OF THE YEAR)
Departe de casă
Dramă, SUA, 1988
R: Gary Sinise
D: Richard Gere, Kevin Anderson, Jason Campbell, Austin Bamgarner, John Malkovich

Doi frați care sunt obligați să-și abandoneze ferma care fusese a familiei lor de generații găsesc o cale de a se răzbuna pe cei din cauza cărora ajunseseră în această situație.

Doi frați (Richard Gere, Kevin Anderson) devin moștenitorii unei ferme impresionante, este vorba despre un domeniu care câștigase cândva titlul de “Ferma anului”. Terenul aparținuse tatălui lor. Din păcate, din cauza unor combinații de ginion, conjunctură economică și vreme, locul ajunge să strângă datorii mari, devenind falimentar. În semn de protest, cei doi decid să dea foc fermei care aparținea familiei lor de generații și pleacă în lume. În cele din urmă, cei doi găsesc metoda prin care să se răzbune pe bănci, principalii vinovați ai situației în care ajunseseră ei și alții ca ei, devenind astfel eroii multor fermieri din apropiere.

MIN DIT (THE CHILDREN OF DIYARBAKIR)
Copiii din Diyarbakir
Dramă, coproducție, 2009
R: Miraz Bezar
D: Hakan Karsak, Muhammed Al, Senay Orak

Diyarbakir, sfârșitul anilor ‘90: doi copii din Kurdistan sunt obligați să trăiască în stradă, după ce părinții lor sunt uciși de un membru al forțelor securității statului.

Gulistan, un copil de zece ani, și fratele lui mai mic, Firat, trăiesc fericiți împreună cu părinții lor în Diyarbakir. Tragedia ia locul fericirii în acest cămin din clipa în care părinții copiilor sunt împușcați chiar în fața lor. Traumatizați, Gulistan, Firat și sora lor mai mică ajung să fie plasați în grija mătușii lor. Însă, în scurt timp femeia dispare fără urmă. Astfel, copiii ajung să trăiască în stradă, unde, într-o zi, Gulistan este șocat să îl întâlnească pe asasinul părinților lor.

MITT LIV SOM HUND (AKA. MY LIFE AS A DOG)
Viaţa mea de câine
Dramă, Suedia, 1985
R: Lasse Hallström
D: Anton Glanzelius, Anki Lidén, Manfred Serner, Tomas Von Brömssen, Melinda Kinnaman

Urmăriți o poveste încărcată de sensibilitate, din care nu lipsesc tragismul, dar și umorul, o producție unică în care veți întâlni personaje remarcabile și veți avea parte de secvențe de neuitat.

“My Life as a Dog” (“Mitt Liv Som Hund”) are la bază romanul autobiographic al lui Reidar Jonsson. Povestea lui Lasse Hallström este plasată în Suedia anului 1959. Ingemar (Anton Glanzelius) are doisprezece ani și locuiește împreună cu mama sa, care își tăiește ultimele zile, și cu nesuferitul frate mai mare (Manfred Serner). De-a lungul timpului, Ingemar a reușit să treacă peste toate loviturile pe care le-a primit de la viață raportându-se la cei care erau într-o situație mai grea decât aceea în care se afla el. Spre exemplu, se gândea la soarta pe care a avut-o Laika, celebrul animal spațial. Pe măsură ce el se identifică tot mai mult cu Laika, starea de sănătate a mamei sale se înrăutățește. Pentru că mama lui este sfătuită să ducă o viață mai liniștită, Ingemar este trimis să locuiască împreună cu unchiul și cu mătușa lui. Astfel, pentru prima dată, el ajunge să fie înconjurat de rude și colegi care nu reprezintă o amenințare pentru el și care, spre uimirea lui, chiar îl îndrăgesc. După ce mama sa moare, el nu se mai compară cu cei mai puțin norocoși, ci va reuși să treacă peste încercările vieții cu amintiri frumoase dintr-o vacanță care pentru el va rămâne de neuitat.

ON GOLDEN POND
Pe lacul auriu
Dramă, SUA, 1981
R: Mark Rydell
D: Katharine Hepburn, Henry Fonda, Jane Fonda, Doug Mckeon, Dabney Coleman

Un film de Oscar care spune o poveste simplă, din viața reală, o poveste despre puterea iubirii, despre loialiate și iertare.

În ultimul său film, Henry Fonda îl interpretează pe Norman Thayer, un profesor capricios în vârstă de 80 de ani, iar în rolul Ethel, soția acestuia, o puteți urmări pe Katharine Hepburn. Singurătatea celor doi este întreruptă de sosirea fiicei lor, Chelsea (Jane Fonda), care vine în oraș împreună cu logodnicul său, Bill (Dabney Coleman), și cu fiul acestuia. Ceea ce urmează să se întâmple, este greu de anticipat în vreun fel. Astfel, după mulți ani în care nu știuseră nimic unii despre alții, familia se reunește. Oare vor reuși până la urmă tatăl și fiica să comunice din nou?

Pelicula regizată de Mark Rydell a fost răsplătită cu numeroase premii și nominalizări la festivaluri renumite din industria filmului. Printre acestea, șapte nominalizări și premii la ceremonia decernării premiilor Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor în rol principal (Henry Fonda), cea mai bună actriță în rol principal (Katharine Hepburn), cel mai bun scenariu, cinci nominalizări și premiu BAFTA pentru cea mai bună actriță (Katharine Hepburn), premii și nominalizări la Globurile de Aur și Grammy Awards.

ONE TRUE THING
Mamă şi fiică
Dramă, SUA, 1998
R: Carl Franklin
D: Meryl Streep, Renée Zellweger, William Hurt, Tom Everett Scott, Lauren Graham

O femeie preocupată mai ales de carieră este nevoită să se mute temporar înapoi cu părinții săi, deoarece mama ei suferea de cancer și mai avea foarte puțin de trăit.

O emoționantă dramă a cărei protagonistă este Ellen Gulden (Renee Zellweger), o tânără care decide să se mute temporar cu mama sa, Kate (Meryl Streep), cu care nu a reușit să relaționeze cu adevărat niciodată, și cu George Gulden (William Hurt), tatăl său pe care îl idolatrizase. Motivul care o determină să facă asta este că mama sa, în vârstă de 48 de ani, are cancer. Prin urmare, Ellen demisionează și își părăsește iubitul pentru a avea grijă de Kate, care trece prin clipe grele și mai are de trăit doar câteva luni. Din acest moment, ea va afla foarte multe lucruri surprinzătoare despre părinții săi, iar secrete adânc îngropate în trecutul lor încep să iasă la lumină.

Pentru interpretarea personajului Kate, Meryl Streep a fost nominalizată la Oscar, Globurile de Aur, Satellite Awards și Screen Actors Guild Awards, la categoria cea mai bună actită în rol principal.

Cinemax vă oferă prilejul de a vedea un film cu emoționant în care Meryl Streep este cu adevărat genială, reușind probabil unul dintre celel mai bune roluri ale carierei sale, iar Renee Zellweger și William Hurt realizează două interpretări exceptionale. Nu ratați această peliculă deosebită regizată de Carl Franklin.

OTAC NA SLUZBENOM PUTU (AKA. WHEN FATHER WAS AWAY ON BUSINESS)
Tata în călătorie de afaceri
Dramă, Iugoslavia, 1985
R: Emir Kusturica
D: Moreno D’E Bartolli, Miki Manojlovic, Mirjana Karanovic, Mustafa Nadarevic, Mira Furlan

O poveste amară din vremurile cenușii ale comunismului din Europa de Est. De această dată vorbim despre Iugoslavia lui Tito.

1948, când Tito ia distanță de Stalin, marchează începutul unor ani grei pentru comuniștii din Iugoslavia. Este vorba despre confuzie și pericol. Oamenii ajung în închisoare, fiind despărțiți de familiile lor din motive de-a dreptul ridicole. Povestea este redată in perspectiva lui Malik, un puști de șase ani al cărui tată ajunsese și el în spatele gratiilor. De fapt, părintele micuțului era un bărbat care era mereu cu ochii după alte femei și este închis sub pretextul că este stalinist. Cu toate acestea, adevărul era unul dureros. Motivul real al arestării acestuia era acela că era afemeiat. Pelicula se oprește asupra dificultăților pe care trebuie să le îndure o familie fără tată într-un sistem comunist cu privațiuni de toate felurile.

“When Father Was Away on Business” a primit o nominalizare la Oscar, la categoria cel mai bun film străin și una la Globurile de Aur, la aceeași categorie. De asemenea, pelicula i-a adus lui Emir Kusturika doua premii la Festivalul de Film de la Cannes.

SANDCASTLE (2010)
Castelul de nisip
Dramă, Singapore, 2010
R: Boo Junfeng
D: Joshua Tan, Elena Chia, Bobbi Chen, Ng Jing Jing, Samuel Chong

En este un tânăr de 18 ani, al cărui tată a murit de cancer acum câțiva ani. În vreme ce se pregătea să meargă în armată, o serie de evenimente amenință să îi schimbe viața pentru totdeauna. Prima iubire, moartea bunicului, înrăutățirea situației bunicii lui care suferea de Alzheimer și noul iubit al mamei sale. Toate acestea și multe altele îl aduc pe En în situația de a-și analiza întâmplări din trecutul său, înainte ca acestea să fie șterse de trecerea timpului.

SAVAGE (2009)
Sălbaticul
Thriller, Irlanda, 2009
R: Brendan Muldowney
D: Darren Healy, Nora-Jane Noone, Gerry Shanahan, Brian Fortune, Andrea Mccaffrey

Paul Graynor, (Darren Healy – “Once”, “Layercake”) un fotoreporter al cărui job se bazează pe explaotarea știrilor din tabloide, devine el însuși ținta unui atac, iar cicatricele, care sunt în egală măsură fizice și psihologice, ajung să fie imposibil de vindecat. Acest moment de cotitură din viața lui este un prilej pentru acesta să realizeze că este numai umbra celui care fusese odinioară, iar viața lui începe să se distrugă. În cele din urmă, Paul se poate concentra asupra unui singur lucru, etse vorba de faptul că vrea să îl găsească pe cel din cauza căruia viața lui ajunsese în halul acesta. În această călătorie în partea întunecată a sufletului său, vor ieși la iveală instinctele sale sălbatice. Astfel, dintr-o victimă neajutorată, el se transformă într-un agresor obsedat de răzbunare.

SPACEBALLS (AKA. PLANET MORON)
Bilele spaţiale
SF, SUA, 1987
R: Mel Brooks
D: Mel Brooks, John Candy, Rick Moranis, Bill Pullman, Daphne Zuniga

Puneți-vă centura pentru o a porni într-o aventură spațială cum n-a mai fost alta!

Planeta Spaceball este pe cale să rămână fără aer, așa că cei de acolo plănuiesc să fure atmosfera pașnicei planete vecine Druidia. Însă, planeta vizată este înconjurată de un scut de apărare care are scopul de a-i descuraja pe cei de pe Spaceball. Din distribuție, Mel Brooks, John Candy, Rick Moranis, Bill Pullman și Daphne Zuniga.

TEMPEST (1982)
Furtuna
Comedie, USA, 1982
R: Paul Mazursky
D: John Cassavetes, Gena Rowlands, Susan Sarandon, Raul Julia, Molly Ringwald

Un architect de succes îşi ia fiica şi amanta, se refugiază pe o insulă aproape pustie şi crede că a descoperit fericirea, dar miracolul nu ţine atât cât şi-ar fi dorit el.

Această comedie este filmată într-o insulă din Grecia şi este inspirată de “The Tempest”, piesa clasică a lui Wiliam Shakespeare. Povestea este centrată pe Philliph Dimitrius (John Cassavetes), un architect de succes de vârstă mijlocie din New York. Acesta îşi abandonează soţia, pe Antonia (Gena Rowlands), care este actriţă, şi se mută pe o insulă împreună cu Miranda (Molly Ringwald), fiica lui adolescentă şi cu noua sa iubită, Aretha (Susan Sarandon), o cântăreaţă din Grecia. Protagonistul este convins că astfel va descoperi care este menirea sa în viaţă. Singurul locuitor al insulei unde ajung cei trei este un pustinic bătrân, iar Philliph este foarte mulţumit de această situaţie. Însă, fericirea lui nu ţine prea mult, deoarece acesta se trezeşte că soţia lui, iubitul acesteia (Vittorio Gassman), fiul său şi încă vreo câţiva cunoscuţi găsesc foarte bună soluţia arhitectului şi sosesc şi ei pe aceeaşi insulă.

Dialoguri sofisticate, distribuţie impresionantă, performanţe actoriceşti strălucitoare şi imagini extraordinare în această adaptare neobişnuită a unei creaţii shakespeariene realizată de către Paul Mazursky.

THE BANNEN WAY
Metoda Bannen
Thriller, SUA, 2010
R: Jesse Warren
D: Mark Gantt, Vanessa Marcil, Gabriel Tigerman, Michael Ironside, Robert Forster

Mafioți, polițiști, femei frumoase, scene de sex sălbatic și o cutie misterioasă în jurul cărei se tot agită o grămadă de oameni, fără ca vreunul să știe ce se află înăuntru.
Enjoy!

THE BE ALL AND END ALL
Cel mai important
Dramă, Marea Britanie, 2009
R: Bruce Webb
D: Josh Bolt, Liza Tarbuck, Neve Mcintosh

La cinseprezece ani, Robbie (Josh Bolt) are o singură dorință importantă. El vrea neapărat să-și piardă virginitatea. Numai că, situația este una foarte specială, deoarece el se află în spital, suferind de o problemă cardiacă foarte gravă. Oare cine ar încerca în această caz să îl ajute să își îndeplinească ultima dorință?

THE EXORCIST
Exorcistul
Horror, SUA, 1973
R: William Friedkin
D: Ellen Burstyn, Max Von Sydow, Lee J. Cobb, Kitty Winn, Jack Macgowran

William Friedkin realizează acest film care este unul dintre cele mai înspăimîntătoare care au fost realizate vreodată.

Din clipa în care o încântătoare fetiță de doisprezece ani preia caracteristicile și vocea alteia, medicii spun că ei nu pot face nimic pentru a îndrepta situația. Însă, când oamenii încep să moară, mama fetei realizează că fiica ei este posedată de diavol. Astfel, ea este de părere că pentru a-și recăpăta copilul speranța ei stă în ajutorul a doi preoți care pot oficia ritualul de exorcizare.

Plicula are la bază romanul best-seller al lui William Peter Blatty.

THE FOUR-FACED LIAR
Un mincinos cu patru feţe
Dramă, SUA, 2010
R: Jacob Chase
D: Marja Lewis Ryan, Daniel Carlisle, Todd Kubrak, Emily Peck, Liz Osborn

Povestea unei femei care se îndrăgostește de cineva la care nu credea să privească în acest fel vreodată.

Greg (Daniel Carlisle) și Molly (Emily Peck) sunt doi tineri de douăzeci și ceva de ani care formează un cuplu și, după ce se mută în oraș, sunt cuprinși de freamătul care domină locul. Aici, ei se împrietenesc cu Trip (Todd Kubrak) și Chloe (Liz Osborn), doi vecini care par a avea o relație mai flușturatică prin comparație cu a lor. Cei din urmă impart u apartament cu Bridget (Marja-Lewis Ryan), o lesbiană foarte sexy care se simte atrasă de Molly. Cu timpul, prietenia celor două devine mai apropiată, ajungând să se transforme într-o relație intimă, iar Greg este debusolat neștind dacă femeia cu care avea de gând să se însoare are sau nu o relație cu altcineva…

THE KILLING OF A CHINESE BOOKIE
Asasinarea unui agent de pariuri
Dramă, SUA, 1976
R: John Cassavetes
D: Ben Gazzara, Timothy Carey, Azizi Johari, Meade Roberts, Seymour Cassel

“Asasinarea unui agent de pariuri” este un film negru realizat în inconfundabilul stil al lui John Cassavetes. De această dată, Ben Gazzara îi dă viață lui Cosmo Vitelli, un veteran de război care are un club în Los Angeles și căruia îi place să parieze. Cum se întâmplă cu cei care sunt dependenți de astfel de jocuri, el pierde un pariu de peste 20.000 de dolari. Pentru că nu are această sumă pe care o datorează unor gangsteri, el trebuie să le facă acestora un serviciu. Pentru a stinge datoria, el trebuie să ucidă un agent de pariuri chinez. Cât de naiv trebuie să fii ca să crezi că mafia, gangsterii, fac vreodată cuiva vreo concesie sau că ai avea de câștigat ceva dintr-un “business” cu ei? Ceea ce Cosmo nu știe este faptul că el însuși este parte dintr-un plan.

THE PASSAGE (1979)
Trecătoarea
Dramă, Marea Britanie, 1979
R: J. Lee Thompson
D: Anthony Quinn, James Mason, Malcolm Mcdowell, Patricia Neal, Kay Lenz

Pelicula lui J. Lee Thompson este plasată în perioada Celui De-al Doilea Război Mondial, iar scriptul este o adaptare după romanul “The Perilous Passage”. Personajul interpretat de Anthony Quinn este angajat de trupele americane pentru a fi ghidul profesorului Bergsson (James Mason) și al familiei sale într-o zona foarte periculoasă din Munții Pirinei. Dincolo de spaimele pe care le trăiesc cei care trebuie să treacă munții, atmosfera este tot mai tensionată de un ofițer SS neamț care era sărit de pe fix.

THE RIGHT STUFF
Cursa spaţială
Aventuri, SUA, 1983
R: Philip Kaufman
D: Sam Shepard, Scott Glenn, Ed Harris, Dennis Quaid, Barbara Hershey

Să zbori mai sus și mai rapid decât oricine altcineva înaintea ta… Piloții de test de la American Air Force sunt cei mai curajoși, cei mai buni și cei mai îndrăzneți. Astfel încât, tot ei devin primii care vor conduce o navă spațială atunci când americanii voiau să fie ei primii care să pună piciorul pe lună. Astfel, îi întâlnim pe cei mai cunoscuți astronauți americani.

Acoperind un interval de 15 ani, „Cursa spațială” redă perioada de formare a programului spațial american. Vedetele peliculei sunt cei șapte astronauți de pe Mercury: Alan Shepard (Scott Glenn), primul american în spațiu, Gus Grissom (Fred Ward), cel pentru care nimic nu a decurs conform planului, John Glenn (Ed Harris), Deke Slayton (Scott Paulin), Scott Carpenter (Charles Frank), Wally Schirra (Lance Henriksen) și Gordon Cooper (Dennis Quaid).

Pelicula regizată de Philip Kaufman a primit nominalizări și patru premii acordate de Academia Americană de Film, o nominalizare la Globurile de Aur, precum și alte premii și nominalizări la festivaluri de film importante.

THE SPEED OF LIFE
Viteza vieţii
Dramă, SUA, 2007
R: Ed Radtke
D: Jeremy Allen White, Justin Soto, Samantha Hosie-Leung, Robert Seymour, Blaze Foster

„ Viteza vieţii” spune povestea lui Sammer, un puști în vârstă de treisprezece ani care își face veacul pe străzile din New York, iar banii de buzunar și-i procură furând camere video de la turiști. După ce subtilizează aparatele, pasul doi este acela de a le vinde cât poate de repede. Însă, Sammer are un obicei: păstrează întotdeauna casetele. Astfel, în camera sa, el exporează această lume a secvențelor pe care le obține în acest fel. Când strânge suma de care ar avea nevoie pentru a putea călători și el în locurile pe care le văzuse numai în imaginile de pe casete, pentru Sammer apare altă problemă, căci fratele său tocmai a ieșit din închisoare. Deși în filmulețele de pe casete toți turiștii păreau avea o viață fericită, va veni momentul în care va înțelege că, în realitate, nu se întâmpă chiar așa.

THE SUGARLAND EXPRESS
Asfalt fierbinte
Aventuri, SUA, 1974
R: Steven Spielberg
D: Goldie Hawn, Ben Johnson, Michael Sacks, William Atherton, Gregory Walcott

Acesta este filmul de debut al lui Steven Spielberg. Inspirându-se dintr-o întâmplare reală, “Asfalt fierbinte” spune povestea unei femei care își ajută soțul să evadeze din închisoare. Asta deoarece Lou Jean Poplin (Goldie Hawn) are nevoie de Clovis (William Atherton) să o ajute în lupta pe care trebuie să o poarte cu autoritățile care au de gând să îi dea copilul spre adopție. Astfel, cei trei devin fugari și pornesc la drum într-o lungă urmărire pe autostrăzile care străbat America.

Pelicula a primit un premiu la Festivalul de Film de la Cannes pentru cel mai bun scenariu și o nominalizare la Palm d’Or (Steven Spielberg) și Writers Guild of America.

TIME AND TIDE (AKA. SHUN LIU NI LIU)
Cauză şi efect
Acțiune, Hong Kong, 2000
R: Hark Tsui
D: Nicholas Tse, Wu Bai, Anthony Wong Chau-Sang, Candy Lo, Cathy Tsui

Tyler (Nicholas Tse) este un tânăr care încearcă să își facă un nume în partea dură a Hong Kong-ului. Până acum el a fost nevoit să se lupte pentru a obține încrederea celorlalți. Astăzi, el trebuie să se obișnuiască cu gândul că va deveni tată și să facă rost de bani. Într-o noapte, după mai multe pahare de băutură, acesta ajunge să se împrietenească cu un bărbat care întrecuse și el măsura în ceea ce privește alcoolul. Urmăriți povestea unei prietenii care nu are cum să dureze.

TRIUMPH OF THE SPIRIT
Triumful spiritului
Dramă, SUA, 1989
R: Robert M. Young
D: Willem Dafoe, Edward James Olmos, Robert Loggia, Wendy Gazelle, Kelly Wolf

Povestea reală a unui campion la box care, după ce ajunge la Auschwitz, devine un simplu evreu care luptă literalmente pentru viața sa. Astfel, pentru fiecare meci câștigat, el primește un supliment la rația de pâine.

“Triumph of the Spirit” spune povestea adevărată a lui Salamo Arouch, un boxer evreu care, în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, este închis în lagărul de la Auschwitz. El a fost arestat deoarece încerca să își ajute prietenii și familia, Arouch (Dafoe), iar acum se află pe lista celor care uremează să fie exterminați. Cu toate acestea, el reușește să supraviețuiască, boxând la propriu pentru viața lui și astfel Salamo devine un exemplu pentru cei care erau în aceeași situație. Pentru fiecare victorie, acesta câștiga o porție în plus la rația de pâine, iar această bucată ajungea la familia sa. Deși pare imposibil, în acest univers al groazei, se înfiripează și o idilă între eroul poveștii și Allegra (Wendy Gazelle), una dintre deținute. “Triumful spiritului“ a fost turnat chiar la Auschwitz și este primul film de această natură realizat acolo.

TWILIGHT ZONE: THE MOVIE
Zona crepusculară: Filmul
Horror, SUA, 1983
R: George Miller, Joe Dante, John Landis, Steven Spielberg
D: Dan Aykroyd, Albert Brooks, Vic Morrow, Kathleen Quinlan, John Lithgow

Patru dintre cei mai mari regizori de la Hollywood, George Miller, Joe Dante, John Landis, Steven Spielberg, spun povești horror/SF, explorând o zonă care este dincolo de realitate.

În prima poveste, un afacerist bigot și gălăgios care pare să fie mai mult decât interesat de evrei, oameni de culoare și asiatici are parte de un nedorit tratament special. Pe când ieșea dintr-un bar, pornește într-o călătorie înapoi în tip pe care nu și-ar fi dorit-o niciodată. El ajunge în vremea naziștilor, undeva în Franța, apoi este afro-american în anii 50 (KKK), iar apoi ajunge să simtă pe pielea lui cum este să fii vietnamez în anii 60.

În cea de-a doua poveste, un bărbat în vârstă ajunge la o casă de bărâni și le îndeplinește dorințele celor de acolo în clipa în care îi transformă în tinerii care fuseseră odinioară.

A treia poveste redă istoria unei tinere care ia în mașină un misterios băiat în vârstă de zece ani. Crezând că îl ajută să ajungă acasă, femeia se pricopsește și cu alți oameni, într-o realitate anternativă creată de imaginația copilului.

Ultima dintre istorii îl are în centru său pe un pasager al unui zbor care vede, dar nu reușește pe nimeni să convingă de asta, o misterioasă creatură, undeva pe aripa avionului. Convingerea lui era aceea că ciudata creatură încerca să saboteze avionul.

UNMADE BEDS
Paturi nefăcute
Dramă, Marea Britanie, 2009
R: Alexis Dos Santos
D: Michiel Huisman, Déborah Francois, Fernando Tielve

O poveste romantică încărcată de dramatism în care drumurile a doi expați singuri se intersectează în Londra secolului al XXI-lea.

Axl (Fernando Tielve) sosește în Marea Britanie pentru a-și căuta tatăl și a-și descoperi trecutul. Instantaneu, el este adoptat de către Mike și Hannah, care îl introduc în lumea pub-urilor englezești. În scurt timp, el o întâlnește pe Vera (Deborah Francois). Spre deosebire de Axl, cea mai mare dorință a franțuzoaicei care are inima frântă este să uite ceea ce trăise pentru a putea merge mai departe.

VERTIGO (1958)
Ameţeala
Suspans, SUA, 1958
R: Alfred Hitchcock
D: James Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes, Tom Helmore, Henry Jones

Deși la început a fost primit destul de prost, “Vertigo” a devenit unul dintre filmele reprezentative ale lui Alfred Hitchcock, fiind cea mai personală și mai profundă realizare a regizorului.

Eroul poveștii este Scottie Ferguson (James Stewart), un detectiv din San Francisco. Bărbatul care suferă de teama de înălțime investighează cazul lui Madeleine (Kim Novak), soția unui vechi prieten, care are tot felul de preocupări ciudate. Pe măsură ce investigația avansează detectivul devine cu adevărat obsedat de această femeie. După ce o salvează de la suicid, detectivul se îndrăgostește de ea, iar Madeleine pare să simtă și ea la fel. Acesta este momentul în care tragedia amenință să lovească!

Pelicula a primit două nominalizări din partea Academiei Americane de Film, precum și premii și nominalizări la Directors Guild of America, New York Film Critics Circle Awards, San Sebastián International Film Festival și Satellite Awards.

WHISKY WITH WODKA
Whisky cu votcă
Comedie, Germania, 2009
R: Andreas Dresen
D: Henry Hübchen, Corinna Harfouch, Sylvester Groth, Markus Hering, Valerie Tscheplanowa

Ideea este să nu amesteci niciodată Whisky-ul cu votca!

Otto Kullberg (Henry Hübchen), un actor care are în spate o carieră de treizeci de ani de celebritate, este un om pe care femeiele îl iubesc, iar bărbații îl îndrăgesc. Problema lui este aceea că bea prea mult. Din cauza lui, un film a eșuat, iar proiectul în care este implicat acum pare a avea aceeași soartă. În această situație, regizorul angajează un al doilea actor care să îl înlocuiască pe Otto, în cazul în care acesta va rata din nou. Cadrele sunt filmate de două ori, mai întâi cu Otto și apoi cu Arno (Markus Hering), celălalt actor. Această situație aduce multă tensiune între cei doi. În duelul de pe platou, nimeni nu vrea să piardă. Deși toți iubesc adevărul, toată lumea minte.

După ce a intrepretat tot felul de personaje și a trăit tot felul de vieți, într-o dimineață fără alcool, el se trezește dintr-o dată în lumea lui, în viața lui și își dă seama cât este de singur.

WILD THINGS: FOURSOME
Joc periculos 4
Suspans, SUA, 2010
R: Andy Hurst
D: Jillian Murray, Marnette Patterson, Ashley Parker Angel, John Schneider, Ethan S. Smith

Miliardarul Ted Wheetly este destul de dur cu petrecărețul său fiu, Carson (Ashley Parker Angel), care este de părere că fustangiul său tată a avut o contribuție majoră la moartea mamei lui din cauza felului în care se comporta. Ted își pierde viața într-un accident de șalupă, iar cel trimis să investigheze cazul este Frank Walker (John Schneider). Pe măsură ce ancheta avansează detectivul devine din ce în ce mai suspicios în legătură cu motivul inițial al morții, luând în calcul foarte serios varianta uciderii cu sânge rece.

WRONG IS RIGHT
Care-i adevărul?
Satiric, USA, 1982
R: Richard Brooks
D: Sean Connery, George Grizzard, Robert Conrad, Katharine Ross, G.D. Spradlin

Trucuri murdare, microfoane ascunse, sateliți-spion și o bombă nucleară care este de vânzare versus un președinte preocupat de alegeri și de salvarea carierei sale.

Pelicula “Care-i adevărul?“ este inspirată de “The Better Angels”, romanul lui Charles McCarry din 1979. Acțiunea este plasată în viitorul apropiat, atunci când violența este un fel de sport național. Trucuri murdare, microfoane ascunse, sateliți-spion și o bombă nucleară care este de vânzare. În centrul acțiunii se află Partick Hale (Sean Connery), corespondent al World Television Network, care relatează de la un complot terorist. Este vorba despre cumpărarea unei bombe nucleare care vine dintr-o țară din Orientul Mijlociu. În acest timp, ca orice politician care se respectă, președintele (George Grizzard), care era preocupat de alegerile care se apropiau și de salvarea carierei sale, încearcă să îi convingă pe alegători că nu există nicio bombă.

CARRYOVER RETURN MOVIES

BLIND DATE (2008)
Întâlnire cu un necunoscut
Dramă, SUA, 2008
R: Stanley Tucci
D: Stanley Tucci, Patricia Clarkson, Thijs Römer, Gerdy De Decker, Georgina Verbaan

Un cuplu înstrăinat se străduiește cu disperare să mai dea o șansă relației, după ce viața îi aduce pe cei doi în situația de a trăi cel mai mare coșmar pe care îl poate avea un părinte.

Filmul lui Stanley Tucci este un remake al celui din 2006 cu același titlu, este vorba despre cel realizat de Theo Van Gogh. Din păcate, regizorul a devenit mult mai cunoscut după ce, în noiembrie 2004, a fost ucis de către un fundamentalist religios. După moartea sa tragică, producătorii Bruce Weiss și Gijs van de Westelaken au decis să ducă la îndeplinire dorința lui Theo Van Gogh de a reface trei dintre filmele sale, dar în limba engleză și cu actori de la Hollywood. “Întâlnire cu un necunoscut” este povestea a doi părinți care discută, flirtează și chiar se ceartă, toate acestea în încercarea dispertă de a trece peste pierderea fiicei lor. Astfel, Don (Tucci) și soția sa, Janna (Patricia Clarkson), se întâlnesc în fiecare seară în același club, pretind că nu se cunosc, publică în ziar anunțuri personale și se întâlnesc la presupuse “blind dates”.

CARTAS PARA JENNY (AKA. LETTERS FOR JENNY)
Scrisori pentru Jenny
Dramă, Argentina, 2007
R: Diego Musiak
D: Gimena Accardi, Fabio Di Tomaso, Manu Fullola, Martin Seefeld, Beatriz Spelzini

Povestea unei mame a cărei iubiri pentru fiica sa se situează mai presus de orice și o ajută să anticipeze greutățile pe care avea să treacă puiul ei, fără ea. Suferind de o boală care nu-oi dădea nicio speranță, femeia lasă în urma sa trei scrisori care să o ajute pe tânără în vremuri de fericire și bucurii, decepție, suferință sau disperare.

“Scrisori pentru Jenny” este o peliculă emoționantă a cărei protagonistă este o tânără îndrăgostită care trebuie să ia decizii cruciale după ce află de o sarcină pe care nu o luase în calcul. Jenny, căci despre ea este vorba, nu se simte în stare să ia o hotărâre singură, iar sprijinul îi vine de unde nici nu se gândea. Femeia găsește trei scrisori pe care mama sa le scrise înainte să moară. După ce o citește pe prima dintre ele, Jenny decide să călătorească din Argentina către Israel, unde avea de gând să înceapă o nouă viață. Drumul către Ierusalim o ajută pe Jenny să treacă peste durerea personală și să întrezărească noi oportunități, printre care și o nouă iubire, așa că reușește să-și pună viața într-o altă perspectivă.

FORGETTING SARAH MARSHALL
Înşelat de Sarah Marshall
Comedie, SUA, 2008
R: Nicholas Stoller
D: Jason Segel, Kristen Bell, Mila Kunis, Russell Brand, Bill Hader

Jason Segel îl interpretează pe Peter Bretter, un muzician care pleacă într-o vacanță în Hawaii, după ce este părăsit de iubita lui, Sarah Marshall (Kristen Bell), pentru Aldous (Russell Brand), un star rock. La început, planurile lui de recuperare după această despărțire de aceea pe care o credea femeia vieții lui pentru totdeauna par să meargă bine. Însă, șirul nefericirilor sale continuă, căci, va descoperi că fosta iubită este cazată la același hotel, dar, evident, cu Aldous. Oare cum va putea face față unei astfel de situații cel căruia tocmai i se smulsese inima din piept și fusese făcută bucăți?

Din distribuție, Paul Rudd, Bill Hader, Jack McBrayer și Jonah Hill.
Pelicula a obținut nominalizări la Broadcast Film Critics Association Awards, Chicago Film Critics Association Awards, MTV Movie Awards, Teen Choice Awards.

GIULIA NON ESCE LA SERA (AKA. GIULIA DOESN’T DATE AT NIGHT)
Giulia nu are întâlniri noaptea
Dramă, Italia, 2009
R: Giuseppe Piccioni
D: Valerio Mastandrea, Valeria Golino, Sonia Bergamasco, Domiziana Cardinali, Piera Degli Esposti

O poveste de dragoste dintre un scriitor de succes care trece printr-o perioadă de criză de inspirație și o profesoară de înot care, în fiecare seară, trebuie să se întoarcă în arest pentru a-și ispăși condamnarea pentru crimă.

Scriitorul Guido (Valerio Mastandrea) tocmai a fost nominallizat pentru un premiu important în literatură. Eroul poveștii are o nevastă frumoasă, pe Benedetta, și o fiică adolescentă, Costanza, cu care are dificultăți în a reuși să stabilească o legătură. În vreme ce ele se mută într-o casă nouă, Guido continuă să stea în vechiul lor apartament, încercînd să lucreze la următorul roman. Giulia (Valeria Golino) este profesoară de înot, iar una dintre elevele sale este fiica ciar mai mică a lui Guido. Când cei doi se întâlnesc la piscină, Guido este intrigat de această femeie fermecătoare. La început, profesoara păstrează distanța, asta deoarece ascunde un secret teribil din trecutul ei misterios. Este vorba despre faptul că ea nu poate ieși seara cu nimeni, deoarece, trebuie să se întoarcă în închisoare. Femeia fusese condamnată pentru că își omorâse iubitul. Flirtul dintre ea și scriitor o va aduce pe Giulia în situația de a lua decizii extreme.

KIELLETTY HEDELMA (AKA. FORBIDDEN FRUIT)
Fructul oprit
Dramă, Finlanda, 2009
R: Dome Karukoski
D: Marjut Maristo, Amanda Pilke, Malla Malmivaara, Joel Mäkinen, Jarkko Niemi

Două prietene decid să plece din comunitatea din care făceau parte pentru o slujbă pe timpul verii. Pentru una dintre ele, la sfărșitul acestei veri a tentațiilor, nimic nu va mai fi vreodată la fel.

Este vară și două fete de 18 ani dintr-o comunitate creștină fundamentalistă pleacă pentru a-și găsi un job de sezon. Maria (Amanda Pilke) are de gând să cunoască lumea înainte de a se întoarce acasă, unde urmează să se căsătorească cu un tânăr din comunitatea din care făcea și ea parte. Fata este decisă să încerce lucruri care îi sunt interzise acasă, adică să iasă cu băieți, să se uite la televizor, să danseze pe muzică ritmată, să se machieze și să bea alcool. Prietena ei, Raakel (Marjut Maristo), nu este așa de dornică de aventură, așa că tot ceea ce își dorește este ca, după toate acestea, Maria să se întoarcă acasă. Această vară a tentațiilor va schimba viața uneia dintre cele două fete pentru totdeauna.

LEGION (2010)
Legiunea
Horror, SUA, 2010
R: Scott Charles Stewart
D: Paul Bettany, Lucas Black, Tyrese Gibson, Adrianne Palicki, Dennis Quaid

Divinitatea își pierde încrederea în omenire, așa că trimite Legiunea de îngeri ca să distrugă rasa umană pentru a doua oară. Singura și ultima speranță a oamenilor stă în mâna unor indaptați care se află îndeva în deșert. Cu ajutorul Arhanghelului Mihail (Paul Bettany, “The Da Vinci Code”, “Iron Man 2”) acești străini trebuie să facă posibilă ultima șansă de salvare.

LEI WANGZI (AKA. PRINCE OF TEARS)
Prinţul lacrimilor
Dramă, Taiwan, 2009
R: Yonfan
D: Joseph Chang, Xuan Zhu, Chih-Wei Fan, Terri Kwan, Kenneth Tsang

“Teroarea Albă” este un fragment rușinos din istoria Taiwanului, este vorba despre vremea în care mii de oameni nevinovați au fost persecutați și omorâți.

Suntem în Taiwan, 1950, perioada cunoscută sub numele de “Teroarea Albă”, vremea campaniei anti-comuniste. Într-o după-amiază de toamnă, două surori se întorc de la școală și își găsesc casa jefuită de poliția militară. Povestea nu se oprește aici, deoarece, ceea ce este și mai grav este faptul că părinții celor două fuseseră arestați și condamnați la închisoare, fiind acuzați că sunt spioni comuniști.

LES GRANDES CHALEURS (AKA. HEAT WAVE)
Val de căldură
Dramă, Canada, 2009
R: Sophie Lorain
D: Marie-Thérèse Fortin, François Arnaud, Marie Brassard, Yvan Benoît, François Létourneau

În povestea lui Sophie Lorain, o femeie de 52 de ani are o relație cu un tânăr de 20 de ani, un cleptoman fără leac.

Gisèle Cloutier, este o femeie de 52 de ani care trebuie să facă față unei situații inimaginabile. Pe patul de moarte, soțul ei îi mărturisește că a avut o legătură de durată cu altă femeie. Yannick Ménard, este un cleptoman incurabil în vârstă de 20 de ani care are la activ o încercare de suicid. El se îndrăgostește de Gisèle și, când află că aceasta a devenit văduvă, este în stare să meargă până în pânzele albe pentru a fi împreună cu ea.

ONE WEEK
O săptămână
Dramă, Canada, 2008
R: Michael Mcgowan
D: Joshua Jackson, Liane Balaban, Campbell Scott, Fiona Reid, Emm Gryner

Un tânăr care este diagnosticat cu cancer, în loc să înceapă imediat tratamentul, își cumpără o motocicletă și pornește într-o călătorie prin țară.

“O săptămână” spune povestea lui Ben Tyler (Joshua Jackson), un tânăr de douăzeci și cinci de ani care este diagnosticat cu cancer. Dramatic este faptul că șansele lui de supraviețuire sunt de doar 10%. Deși trebuie să înceapă tratamentul imediat, Ben alege să își cumpere o motocicletă și să plece într-o călătorie care începe la Toronto și se va sfârși la Tofino. Samantha (Liane Balaban), logodnica sa, găsește că acesta este un gest nesăbuit, așa că refuză să-l însoțească, iar Ben realizează că ceva a lipsit întotdeauna din relația lor, însă abia acum și-a dat seama de asta. Printre alte neîmpliniri ale sale se numără și slujba lui de profesor de engleză și faptul că are un manuscris pe care nimeni nu vrea să-l publice. În timpul călătorie sale, Ben va întâlni mulți oameni care îl vor ajuta să înțeleagă ce este ceea ce-și dorește de fapt. În cele din urmă, întâlnirea cu Tracey (Emm Gryner) îl va face să fie sigur de faptul că nu este îndrăgostit de Samantha, așa că atunci când va sosi momentul va pune capăt relației. El face un legământ să trăiscă fiecare zi la intensitate maximă și, în loc să se întoarcă la Toronto pentru tratament, alege să continue călătoria. Însă, starea lui de sănătate se înrăutățește, așa că este pus în situația de a-și reconsidera decizia. Foarte bolnav și slăbit, Ben nu este deloc sigur în ce direcție să o ia.

PLEASE GIVE
Cu plăcere!
Comedie, SUA, 2010
R: Nicole Holofcener
D: Catherine Keener, Amanda Peet, Oliver Platt, Rebecca Hall, Ann Guilbert

O familie care avea nevoie de mai mult spațiu ajunge să aibă o relație dificilă cu unul dintre locatari.

Kate (Catherine Keener) și Alex (Oliver Platt) sunt împreună și locuiesc în New York, unde au business de succes, este vorba despre un magazin cu mobilă vintage. Abby (Sarah Steele), fiica lor, este acum adolescentă, așa că apartamentul în care locuiesc a devenit mic pentru trei persoane. Ideea de dărâma un perete pentru a mări spațiul le va schimba viața, căci, din acest motiv, vor intra în conflict cu Andra (Ann Morgan Guilbert), o bătrână morocănoasă care nu are nici cea mai mică intenție să își facă prieteni noi. În plus, cei doi încearcă să găsească o cale de a dialoga cu Abby care are o părere foarte proastă despre sine.

PULSE (1988)
Impuls ugigaș
Horror, SUA, 1988
R: Paul Golding
D: Cliff De Young, Roxanne Hart, Joey Lawrence, Matthew Lawrence, Charles Tyner

V-ați întrebat vreodată ce se poate întâmpla în situația în care electricitatea are o viață a ei, devine diabolică și transformă mașinăriile de uz canic în ucigași de neoprit?

David Rockland (Joey Lawrence), un puști de unsprezece ani, sosește în Los Angeles pentru a-și petrece vara împreună cu tatăl său (Cliff De Young) și cu soția acestuia (Roxanne Hart). În vreme ce încerca să se adapteze vieții de aici, băiatul începe să experimenteze un chinuitor sentiment de spaimă. Zgomotul vieți urbane moderne îl copleșește. Cuprins de anxietate, David ajunge să creadă că locuința tatălui său are o viață proprie și că el și familia sa vor fi blestemați dacă nu părăsesc cât mai repede acel loc.

THE EYES OF LAURA MARS
Ochii Laurei Mars
Thriller, SUA, 1978
R: Irvin Kershner
D: Faye Dunaway, Tommy Lee Jones, Brad Dourif, Rene Auberjonois, Raul Julia

Laura Mars (Faye Dunaway) este unul dintre cei mai controversați fotografi din New York. Ea și-a făcut un nume în această profesie, folosind juxtapunerea sexului și violenței. Imaginile rezultate sunt cu adevărat remarcabile. Laura devine celebră pentru senzanționalele sale portretele erotice. Problema este că modelele din fotografiile ei, adică victimele, sunt oameni ep care laura i-a cunoscut. Astfel, apare în scenă John Neville (Tommy Lee Jones), un detectiv care devine foarte interesat de ceea ce face Laura și are de gând să studieze aprofundat ceea ce îl preocupă. Tensiunea atinge punctul culminant atunci când ochii Laurei Mars dezvăluie identitatea asasinului.

THE SCOUTING BOOK FOR BOYS
Manualul cercetaşului
Dramă, Marea Britanie, 2009
R: Tom Harper
D: Holly Grainger, Thomas Turgoose, Steven Mackintosh

Un fel de poveste de iubire…

În clipa în care David descoperă că cea mai bună prietenă a lui este obligată să plece din parcul de rulote, este de acord să o ajute să fugă. Dar, după ce planul lor începe să fie cunoscut, secretele care ies la lumină îi vor schimba viața într-un fel pe care nu și l-ar fi imaginat.

Bucuresti, 18.10.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *