free download 78 travel guides written by experts

CINEMAX – mai 2011

PREMIERE FILME

AN AMERICAN WEREWOLF IN LONDON
Un vârcolac american la Londra
6, 24
Horror, Marea Britanie, 1981
R: John Landis
D: David Naughton, Jenny Agutter, Griffin Dunne, John Woodvine, Brian Glover

Pentru că nu iau în seamă sfaturile celor care știau despre ce vorbesc, aventura unor tineri americani se sfârșește tragic.

David (David Naughton) și Jack (Griffin Dunne) sunt doi aventurieri americani care pornesc într-o excursie la Londra. Din păcate pentru ei, povestea ia o turnură neașteptată căci, în scurt timp, tinerii se vor trezi singuri într-un loc ce părea a fi capătul lumii și, chiar atunci, sunt atacați de o bestie înspăimântătoare. În final, Jack este omorât, iar David ajunge la spital cu o rană serioasă, având coșmaruri și halucinații cu prietenul său ucis care îi spune despre blestemul vârcolacului.

BITTER SWEETHEART (AKA. LINAS KVÄLLSBOK)
Iubire amară
15, 23, 31
Dramă, Suedia, 2007
R: Hella Joof
D: Adam Lundgren, Mylaine Hedreul, Viktor Axelsson

Lina Berglund are 15 ani și s-a cam săturat să treacă neobservată și să vadă că nimeni nu dorește să o sărute. Nici prietenele ei nu par a o ajuta să traverseze mai ușor această perioadă. În vreme ce Thea este frumușică și foarte populară, Carro este foarte extrovertită, iar Lina se află undeva la mijloc, însă are mai puțin din fiecare. Deși, pare a fi liantul care le ține pe cele trei împreună, de foarte multe ori, Linda se simte desconsiderată. Dar, situația este pe cale să se schimbe, căci Linda decide ca asta să se întâmple acum, în ultimul lor semestru înainte de liceu.

CHUNGKING EXPRESS (AKA. CHUNG HING SAM LAM)
Chungking Express
2, 25
Dramă, Hong Kong, 1994
R: Kar-Wai Wong
D: Brigitte Lin, Tony Leung Chiu-Wai, Faye Wong, Takeshi Kaneshiro, Valerie Chow

Acțiunea peliculei lui Kar-Wai Wong începe în noaptea de 1 aprilie 1994, într-un complex commercial din Honh Kong. Atunci, o chinezoaică ce purta o perucă blondă se străduia să ascundă heroină printre lucrurile unor pakistanezi care erau angajați să scoată drogurile din țară.

De fapt, filmul este alcătuit din două povești. Protagonistul celei dintâi este un polițist care încă mai suferă după fosta iubită și își dă singur un termen de maximum 30 de zile pentru a-și găsi o altă femeie de care să se îndrăgostească. Ceea ce se întâmplă este complet imprevizibil, căci cea care îi va schimba viața este chiar traficanta de droguri blondă de mai devreme. În cea de-a doua poveste, un alt polițist pune ochii pe o chelneriță foarte atrăgătoare și este hotărât să își reorganizeze complet viața.

COPPERHEAD (2008)
Blestemul serpilor
13
Acțiune, SUA, 2008
R: Todor Chapkanov
D: Brad Johnson, Billy Drago, Brad Greenquist, Wendy Carter, Keith Stone

În momentul în care sosește în orașul Magdalena, New Mexico, ucigașul profesionist ‘Wild’ Bill Longley (Brad Johnson “CSI”) descoperă că vechiul lui prieten fusese asasinat. Însă, înainte ca acesta să apuce să răzbune moartea amicului, se întâmplă ceva care ar fi fost imposibil de anticipat. Este vorba despre o invazie de șerpi veninoși, iar asta schimbă semnificativ ordinea priorităților lui Longley.

DESIERTO SUR (AKA. SOUTH DESERT)
Deşertul
22, 23, 28, 31
Dramă, Chile, 2008
R: Shawn Garry
D: Marta Etura, Alejandro Botto, Carolina Varleta, Ernesto Malbrán, Héctor Noguera

Pentru a descoperi fragmentele care lipseau din trecutul său, o tânără decide să pornească într-o călătorie către partea de sud a Globului, într-un oraș care se numea “’Desierto Sur”.

Sofia (Marta Etura) este o tânără spaniolă care tocmai și-a pierdut mama în urma unei boli incurabile. Când se afla încă în doliu, o scrisoare misterioasă ajunge în mâinile sale, este vorba despre o epistolă care fusese scrisă de mama ei și care se întorsese, deoarece destinatarul nu fusese găsit. Conținutul ei o intrigă din cale-afară pe Sofia, care începe să își pună tot mai multe întrebări. Pentru a descoperi fragmentele care lipseau din trecutul său, tânăra decide să pornească într-o călătorie către partea de sud a Globului, într-un oraș care se numea “’Desierto Sur”. Povestea va deveni mult mai complicată decât s-ar fi gândit Sofia, căci, la un moment dat, drumurile ei se intersectează cu ale unui traficant de droguri care era dat în urmărire generală.

DETROIT ROCK CITY
Careul de rockeri
10, 25
Comedie, SUA, 1999
R: Adam Rifkin
D: Edward Furlong, Giuseppe Andrews, James Debello, Sam Huntington

Acțiunea peliculei regizate de Adam Rifkin este plasată în 1978, la Detroit, iar protagoniști sunt niște tineri care pornesc într-o aventură de zile mari în încercarea de a merge la un concert al trupei KISS. Puștii nu se dau înapoi de la nimic, căci ei au un singur vis: să ajungă la concert. Cum se va întâmpla asta este incert pentru ei în prima fază. În final, fiecare va fi avut parte de experiențe hilare, conflict cu autoritățile sau cu părinții.

EXCHANGE (AKA. SCHIMB VALUTAR)
Schimb valutar
8, 17
Dramă, România, 2008
R: Nicolae Margineanu
D: Cosmin Selesi, Aliona Munteanu, Andi Vasluianu, Predica Neculai, Rodica Ionescu

Un film în care eroii sunt victime ale tranziției de la comunism la economia de piață, este vorba despre o dramă narată cu foarte mult umor. “Schimb valutar” spune povestea unui bărbat prins în cercul vicios al sărăciei și declinului.

Oare cât de departe poate merge un om în încercarea de a reclama ceea ce a pierdut? Aceasta este întrebarea pe care o lansează Nicolae Mărgineanu cu filmul “Schimb valutar”.

Emil și soția sa rămân șomeri și, în această dramatică situație, ei decid să vândă tot și să plece în Australia. Numai că, planurile lor suferă o modificare dramatică în momentul în care un escroc din București îi lasă fără nicio lețcaie. Râmași fără absolut nimic, Emil este pus în situația de a face absolut orice pentru a face rost de ceva bani pentru familia sa.

FAINTHEART
Slab de inimă
14, 15, 24, 29, 30
Comedie, Marea Britanie, 2008
R: Vito Rocco
D: Eddie Marsan, Ewen Bremner, Jessica Hynes, Bronagh Gallagher, Tim Healy

Un bărbat care se distrează de minune trăind în trecut începe să aibă zile grele atunci când este pus în situația de a face față prezentului.

Richard (Eddie Marsan) își petrece timpul negociind cu morocănoșii lui clienți, însă, în weekend, acesta se transformă, devenind un luptător viking de temut. Richard și cel mai bun pieten al său, Julian (Ewen Bremner) fac parte din Broadswords, un grup local și vor să reconstituie cele mai importante bătălii. Cu toate acestea, Cath (Jessica Hynes), soția lui Richard, și-a cam pierdut răbdarea, fiind nemulțumită că acesta petrece atât de mult timp cu grupul și nu prea stă deloc pe-acasă. Până și Martin (Joseph Hamilton), fiul lor, s-a plictisit de hobby-ul tatălui său, care îi aduce tot felul de răutăți din partea colegilor de clasă. Astfel, Cath este decisă să meargă mai departe fără el, iar când Richard încearcă să o recucerească află că femeia care îi fusese soție se întâlnește deja cu altcineva. Pe de altă parte, în viața lui Julian pare să iasă soarele, căci iubita lui îi cere să se mute împreună. Dar, mama lui nu se poate împăca deloc cu gândul că puiul ei vrea să plece de acasă.

FALLEN ANGELS (AKA. DUO LUO TIAN SHI)
Îngeri căzuţi
9, 27
Dramă, Hong Kong, 1995
R: Kar-Wai Wong
D: Leon Lai, Michelle Reis, Takeshi Kaneshiro, Charlie Yeung, Karen Mok

Ming (Leon Lai) este un asasin cu sânge rece care s-a cam săturat de viața lui care înseamnă riscuri la orice pas, așa că se gândește foarte serios să se retragă. Agentul său, care încălcase codul profesionalismului, implicându-se într-o relație personală, reușește să îl convingă pentru un ultim job. Cu toate acestea, decizia lui de a accepta va avea consecințe de-a dreptul fatale. În cealaltă parte a orașului, îl întâlnim pe He (Takeshi Kaneshiro), un infractor mut. El se îndrăgostește de o femeie care tocmai se despărțise de iubit. Cumva, destinele celor patru personaje vor ajunge să se intersecteze.

Pregatiți-vă pentru imprevizibil!

GLORIOUS 39
Gloriosul an 1939
1, 18
Thriller, Marea Britanie, 2009
R: Stephen Poliakoff
D: Romola Garai, Bill Nighy, Julie Christie, David Tennant, Juno Temple

O tânără trăiește cu povara unor secrete teribile, deoarece toți cei care află despre ce este vorba mor.

O femeie face o descoperire surprinzătoare care va avea consecințe nebănuite pentru ea. Povestea este plasată în anulu 1939, iar protagonistă este Anne Keyes (Romola Garai), o tânără atrăgătoare care reușește să aibă parte de un success modest în cariera de actriță. Ea este fiica adoptivă a lui Alexander Keyes (Bill Nighy), un politician de carieră și membru al Parlamentului. Anne locuiește încă în casa părinților, împreună cu părinții, fratele și sora ei. Într-una dintre seri, Hector (David Tennant), un prieten de-al lui Alexander, vorbește despre faptul că el nu este de acord cu politica premierul Neville Chamberlain. Balcombe (Jeremy Northam), pare indiferent la afirmațiile lui. Ceva mai târziu, Hector este găsit mort, în urma unei aparente tentative de sinucidere. Anne începe să devină supicioasă în legătură cu adevărata cauză a morții, după ce descoperă înregistrări din seara discuțiilor de la cină. Situația devine chiar mai complicată, deoarece toți cei cu care Anne discută despre asta sunt găsiți morți.

HAPPY TOGETHER (AKA. CHUN GWONG CHA SIT)
Fericiţi împreună
16, 29
Romantic, Hong Kong, 1997
R: Kar-Wai Wong
D: Leslie Cheung, Tony Leung Chiu-Wai, Chen Chang, Gregory Dayton

Povestea a doi bărbați care pornesc în căutarea unei vieți noi, dar, departe de casă, în locul pe care îl doreau să fie acasă, cei doi iubiți se despart. După ce fiecare pleacă pe drumul său, ei se întâlnesc din nou, însă pentru povestea lor pare a fi prea târziu.

Ho (Leslie Cheung) și Lai (Tony Leung) sunt iubiți și pleacă din Hong Kong, alegând să trăiască în Argentina, la Buenos Aires. Deoarece Ho refuză să se maturizeze și să se așeze la casa lui, Lai este în depresie. Astfel, atunci când se despart, neliniștitul Ho ajunge să se prostitueze, iar Lai își face rost de o slujbă pentru că dorește să strângă bani și să se întoarcă acasă. În momentul în care Ho este atacat și rănit, Lai îl ia în apartamentul lui pentru a-l ajuta să se pună pe picioare. Deși Ho își dorește să reînvie relația, Lai nu pare a fi deloc interesat de asta. Mai mult, după ce își găsește alt job, își va găsi pe altcineva.

HELLBOY II: THE GOLDEN ARMY
Hellboy 2: Armata de aur
28, 29
Acțiune, SUA, 2008
R: Guillermo Del Toro
D: Ron Perlman, Selma Blair, Doug Jones, Jeffrey Tambor, John Hurt

Soarta Terrei și a rasei umane este în mâinile lui Hellboy, deoarece acesta aparține atât oamenilor, cât și tărâmului invizibil al fantasticului.

De secole, naivii reprezentanți ai rasei umane au fost la adăpost datorită unui armistițiu care îi ferea de grozăveniile celor de pe tărâmul invizibil al fantasticului. Însă, situația este pe cale să se schimbe în curând, căci armistițiul a fost încâlcat, iar iadul începe să se dezlănțuie. Singurul care poate împiedica distrugerea Pământului este Hellboy (Ron Perlman), deoarece el apaține ambelor lumi. Acesta este pus să aleagă între lumea pe care o știe și o alta pe care nu o cunoaște, dar care este foarte tentantă.

IN THE LOOP
Un război neprogramat
21, 31
Comedie, Marea Britanie, 2009
R: Armando Iannucci
D: Peter Capaldi, Tom Hollander, Gina Mckee, James Gandolfini, Chris Addison

“Un război neprogramat” este o satiră la adresa politicii interne și externe a doua dintre cele mai importante guverne din lume, este vorba despre cel din Marea Britanie și cel SUA. Bomba explodează în clipa în care, Simon Foster (Tom Hollander), unul dintre miniștri britanici face o afirmație uluitoare. El spune că războiul pe care reprezentanții celor două puteri îl doresc în Orientul Mijlociu este unul imprevizibil. Încercând să repare gafa, acesta revine cu o altă declarație care nu face decât să îi complice și mai mult situația. În cele din urmă, naivul ministru britanic merge în SUA și, deși știa precis de ce parte se poziționează, acesta ajunge să fie folosit de militanții pro, dar și de cei care se pronunțau împotriva războiului. În rolulul generalului Miller, James Gandolfini.

Pelicula regizorului Armando Iannucci (care a fost și co-scenarist) a obținut nominalizări la Oscar, BAFTA, Chicago Film Critics Association Awards, New York Film Critics Circle Awards și British Independent Film Awards pentru cel mai bun scenariu.

IN THE MOOD FOR LOVE (AKA. FA YEUNG NIN WA)
O iubire imposibilă
23, 24, 29
Romantic, Hong Kong, 2000
R: Kar-Wai Wong
D: Maggie Cheung, Tony Leung Chiu-Wai, Lai Chen, Rebecca Pan, Ping-Lam Siu

Povestea romantică a lui Kar-Wai Wong este plasată în anii ’60. Chow este un jurnalist care, împreună cu soția sa, se mută într-un nou apartament. Cam în același timp, Li-zhen, o secretară foarte frumoasă, și soțul acesteia se mută în aceeași clădire. În scurt timp, între cele două cupluri se dezvoltă tot felul de relații. Ei trec rapid de la prietenie la flirt și apoi la infidelitate, iar cei înșelați se gândesc să se răzbune, răsplătindu-i pe trădători cu aceeași monedă.

LOVESICK
Bolnav din dragoste
4, 8, 12, 13
Romantic, SUA, 1983
R: Marshall Brickman
D: Dudley Moore, Elizabeth Mcgovern, Alec Guinness, Gene Saks, Renée Taylor

Un medic psihiaru ajunge să fie bolnav din dragoste după ce o preia pacienta unui coleg care suferise o moarte subită.

În momentul în care psihiatrul său moare subit, Chloe Allen (Elizabeth McGovern) devine pacienta doctorului Saul Benjamin (Dudley Moore). Deși este căsătorit și o relație personală cu o pacientă l-ar fi dus la încălcarea codului profesionalismului, în scurt timp, medicul dezvoltă o adevărată obsesie față de noua lui pacientă. Paradoxal, Saul începe să experimenteze toate simptomele de nebunie ale pacienților săi. Astfel, medicul devine pacient, iar asta din simplul motiv că se îndrăgostise nebunește de Chloe.

MAMMA MIA!
Mamma mia!
7, 8, 17, 18, 22
Comedie, SUA, 2008
R: Phyllida Lloyd
D: Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgard, Amanda Seyfried

Donna (Meryl Streep) este o femeie independentă care a crescut-o singură pe fiica ei, Sophie (Amanda Seyfried), care, la rândul său are un business de succes. Se întâmplă că, până la nunta fiicei au mai rămas doar câteva zile, iar Donna trebuie să se obișnuiască cu gândul dulce-amărui că puiul ei și-a luat zborul. Prietenele de o viață ale mamei, Rosie (Julie Walters) și Tanya (Christine Baranski) vor fi și ele prezente la nuntă, însă mireasa i-a pregătit mamei sale o surpiză, deoarece la ceremonie vor fi prezenți trei oaspeți speciali. Ceea ce se întâmpă este de fapt foarte firesc: tânăra își dorește să fie condusă la altar de tatăl său. Numai că, Donna nu i-a spus niciodată cine este acesta. În mod normal, unul dintre cei trei ar trebui să fie tatăl de care Sophia are nevoie în aceste momente unice. Astfel, personaje-cheie din trecutul Donnei revin neașteptat în prezent, iar mama singuratică va simți pe pielea ei că nu este niciodată prea târziu pentru iubire. Această poveste despre mame, fiice și tați este un muzical romantic și amuzant, cu o coloană sonoră pe care o veți recunoaște imediat, este vorba despre cele mai cunoscute melodii ale trupei ABBA. Din distribuție, Pierce Brosnan, Colin Firth și Stellan Skarsgård.

NEDODRZANY SLUB
Promisiuni încălcate
29
Dramă, Slovacia, 2009
R: Jirí Chlumský
D: Ondrej Vetchý, Ina Marojevic, Vlado Cerný, Lubomir Bukovy

Totul începe cu o promisiune încălcată…

Pelicula lui Jirí Chlumský are la bază o întâmplare reală. Este povestea lui Martin, un băiețel evreu care era un fotbalist foarte talentat. Ei bine, vine momentul în care Martin trebuie să decizii riscante pentru a putea supraviețui perioadei teribile din Cel De-al Doilea Război Mondial. În clipa în care vede că cei din familia sa dispar unul câte unul, ia o hotărâre în urma căreia va înțelege că, de fapt, nicăieri nu este în siguranță.

PRIDE AND PREJUDICE (2005)
Mândrie şi prejudecată
13, 14, 19, 23, 24, 29
Dramă, SUA, 2005
R: Joe Wright
D: Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Brenda Blethyn, Donald Sutherland, Tom Hollander

Pentru “Mândrie și prejudecată” regizorul Joe Wright nu uită ingredientele principale ale unei rețete de succes: adaptarea unui roman clasic îndrăgit și o distribuție de primă mână. Pelicula are la bază romanul lui Jane Austin despre cinci surori dintr-o familie britanică a căror mamă este decisă să le mărite pe toate cu bărbați înstăriți. Pentru ca visul mamei (Brenda Blethyn) să se împlinească, cele cinci surori Bennet, Elizabeth (Keira Knightley), Jane (Rosamund Pike), Lydia (Jena Malone), Mary (Talulah Riley) și Kitty (Carey Mulligan) au primit o educație aleasă. Încântătoarea Keira Knightley a primit o nominalizare la Oscar pentru interpretarea rolului Elizabeth Bennett. În distribuție îi veți regăsi printre alții și pe Donald Sutherland și Judi Dench. Atmosfera începe să se anime în această familie din clipa în care domnul Bingley (Simon Woods), un burlac foarte bogat, se mută într-o casă din apropiere. În plus, sofisticatul nou-venit are prieteni care ar putea deveni interesanți pentru cei, sau, mai bine spus, cele din familia Bennett.

Pelicula a fost răsplătită cu premii și/sau nominalizări la Oscar, Globurile de Aur, Boston Society of Film Critics Awards, BAFTA Awards, London Critics Circle Film Awards, Teen Choice Awards, Chicago Film Critics Association Awards.

REMNANTS OF EVEREST: THE 1996 TRAGEDY
Pe Everest: Tragedia din 1996
17, 18, 22, 26, 30
Documentar, SUA, 2008
R: David Breashears

Documentarul lui David Breashears relatează tragicele evenimente din mai 1996, atunci când o furtună de o ferocitate inimaginabilă a surprins trei echipe de alpiniști pe pantele Everestului. Regizorul merge să discute cu supraviețuitori, iar aceștia povestesc ce își amintesc din acele clipe de coșmar.

THE BROOKE ELLISON STORY
Povestea lui Brooke Ellison
11, 12, 16, 21, 31
Biografic, SUA, 2004
R: Christopher Reeve
D: Mary Elizabeth Mastrantonio, Lacey Chabert, John Slattery, Vanessa Marano, Jenson Goins

În timp ce mergea de la școală spre casă, Brooke Ellison (Vanessa Marano), o fetiță de 11 ani, va trăi o dramă care îi va schimba viața pentru totdeauna. Este vorba despre un accident auto care o va țintui într-un scaun cu rotile. În ciuda experiențelor copleșitoare cu care se confruntă și cu ajutorul mamei sale (Mary Elizabeth Mastrantonio), ea reușește să absolve Hardvard-ul cu “summa cum laude”.

Pelicula regizată de Christopher Reeve este inspirată de o poveste reală. Din păcate, acesta a fost ultimul său proiect, cântecul de lebădă, deoarece, cu numai câteva săptămâni înainte de premieră, Christophor Reeve a murit.

THE EYES OF LAURA MARS
Ochii Laurei Mars
27
Thriller, SUA, 1978
R: Irvin Kershner
D: Faye Dunaway, Tommy Lee Jones, Brad Dourif, Rene Auberjonois, Raul Julia

Laura Mars (Faye Dunaway) este unul dintre cei mai controversați fotografi din New York. Ea și-a făcut un nume în această profesie, folosind juxtapunerea sexului și violenței. Imaginile rezultate sunt cu adevărat remarcabile. Laura devine celebră pentru senzanționalele sale portretele erotice. Problema este că modelele din fotografiile ei, adică victimele, sunt oameni ep care laura i-a cunoscut. Astfel, apare în scenă John Neville (Tommy Lee Jones), un detectiv care devine foarte interesat de ceea ce face Laura și are de gând să studieze aprofundat ceea ce îl preocupă. Tensiunea atinge punctul culminant atunci când ochii Laurei Mars dezvăluie identitatea asasinului.

THE SUGARLAND EXPRESS
Asfalt fierbinte
20, 21, 25, 26
Aventuri, SUA, 1974
R: Steven Spielberg
D: Goldie Hawn, Ben Johnson, Michael Sacks, William Atherton, Gregory Walcott

Acesta este filmul de debut al lui Steven Spielberg. Inspirându-se dintr-o întâmplare reală, “Asfalt fierbinte” spune povestea unei femei care își ajută soțul să evadeze din închisoare. Asta deoarece Lou Jean Poplin (Goldie Hawn) are nevoie de Clovis (William Atherton) să o ajute în lupta pe care trebuie să o poarte cu autoritățile care au de gând să îi dea copilul spre adopție. Astfel, cei trei devin fugari și pornesc la drum într-o lungă urmărire pe autostrăzile care străbat America.

Pelicula a primit un premiu la Festivalul de Film de la Cannes pentru cel mai bun scenariu și o nominalizare la Palm d’Or (Steven Spielberg) și Writers Guild of America.

THE WAR OF THE BUTTONS
Războiul nasturilor
6, 7, 16, 25, 26, 31
Aventuri, Marea Britanie, 1994
R: John Roberts
D: Liam Cunningham, Gregg Fitzgerald, Colm Meany, John Coffey, Eveanna Ryan

În acest remake al peliculei franceze din1962, care se inspiră dintr-un roman de-al lui Louis Pergaud, grupuri rivale de băieți din două vecinătăți irlandeze intră în conflict. Este vorba despre cei din Ballydowse, care se îmbracă așa cum vor și cei din Carricksdowse, care poartă uniforme.

TIME AFTER TIME (1979)
Maşina timpului
24, 25, 29, 30
SF, SUA, 1979
R: Nicholas Meyer
D: Malcolm Mcdowell, David Warner, Mary Steenburgen, Charles Cioffi, Kent Williams

Cu ajutorul mașinii timpului, H.G. Wells călătorește în viitor, ajungând în America, un secol mai târziu. De fapt, el speră să găsească o cale prin care să îl oprească pe Jack Spintecătorul.

Povestea începe în Londra secolului al XIX-lea, când, urmârindu-l pe Jack Spintecătorul (David Warner), genialul H.G. Wells (Malcolm McDowell), face o călătorie cu mașina timpului, ajungând în zilele noastre, la San Francisco. Scopul acestei călătorii era acela de a găsi o cale prin care să îl oprească pe Jack, însă, odată ajuns în America, Wells află că, pentru ceea ce făcuse în Londra cu aproape un secol în urmă, Jack era comemorat.

TIME AND TIDE (AKA. SHUN LIU NI LIU)
Cauză şi efect
20, 25
Acțiune, Hong Kong, 2000
R: Hark Tsui
D: Nicholas Tse, Wu Bai, Anthony Wong Chau-Sang, Candy Lo, Cathy Tsui

Tyler (Nicholas Tse) este un tânăr care încearcă să își facă un nume în partea dură a Hong Kong-ului. Până acum el a fost nevoit să se lupte pentru a obține încrederea celorlalți. Astăzi, el trebuie să se obișnuiască cu gândul că va deveni tată și să facă rost de bani. Într-o noapte, după mai multe pahare de băutură, acesta ajunge să se împrietenească cu un bărbat care întrecuse și el măsura în ceea ce privește alcoolul. Urmăriți povestea unei prietenii care nu are cum să dureze.

TRIUMPH OF THE SPIRIT
Triumful spiritului
27
Dramă, SUA, 1989
R: Robert M. Young
D: Willem Dafoe, Edward James Olmos, Robert Loggia, Wendy Gazelle, Kelly Wolf

Povestea reală a unui campion la box care, după ce ajunge la Auschwitz, devine un simplu evreu care luptă literalmente pentru viața sa. Astfel, pentru fiecare meci câștigat, el primește un supliment la rația de pâine.

“Triumph of the Spirit” spune povestea adevărată a lui Salamo Arouch, un boxer evreu care, în timpul Celui De-al Doilea Război Mondial, este închis în lagărul de la Auschwitz. El a fost arestat deoarece încerca să își ajute prietenii și familia, Arouch (Dafoe), iar acum se află pe lista celor care uremează să fie exterminați. Cu toate acestea, el reușește să supraviețuiască, boxând la propriu pentru viața lui și astfel Salamo devine un exemplu pentru cei care erau în aceeași situație. Pentru fiecare victorie, acesta câștiga o porție în plus la rația de pâine, iar această bucată ajungea la familia sa. Deși pare imposibil, în acest univers al groazei, se înfiripează și o idilă între eroul poveștii și Allegra (Wendy Gazelle), una dintre deținute. “Triumful spiritului“ a fost turnat chiar la Auschwitz și este primul film de această natură realizat acolo.

PREMIERE SERIALE

Cappadocia

Serialul “Capadocia“ examinează înspăimântătoarele similarități între viața din spatele gratiilor și libertate.

Ceea ce urmează este un serial cu mult dramatism care este plasat într-o închisoare pentru femei din Mexico City. În timp ce avocata Teresa Lagos (Dolores Heredia) face tot ceea ce ține de ea pentru a implementa un program de reabilitare pentru femei, Federico Marquez (Juan Manuel Bernal) găsește de cuvință că ar fi mai bine ca închisoarea să fie privatizată, iar deținutele folosite ca mână de lucru. Unul dintre personajele-cheie ale poveștii este Lorena (Ana de La Reguera), o femeie cu doi copii care avea o viață ideală până în momentul în care o serie de evenimente întunecate au adus-o în spatele gratiilor.

CAPADOCIA EP. 08 – SAINTS FOR SINNERS
Cappadocia Ep. 8 – Sfinţi pentru păcătoşi
5, 8, 9
CAPADOCIA EP. 09 – THE GOOD SAMARITAN
Cappadocia Ep. 9 – Bunul samaritean
12, 15, 16
CAPADOCIA EP. 10 – MARY MAGDALENE
Cappadocia Ep. 10 – Maria Magdalena
19, 22, 23
CAPADOCIA EP. 11 – THE CHOSEN ONE
Cappadocia Ep. 11 – Alesul
26, 29, 30

Cei mai buni regizori de la Hollywood

Urmărind serialul “Cei mai buni regizori de la Hollywood”, veți afla poveștile de succes ale celor mai apreciați regizori contemporani. Un serial în care veți descoperi tot ce v-ați dori să știți despre cei mai importantți realizatori de filme de la Holywood, despre copilăria lor, primele filme regizate și cum au ajuns să fie implicați în proiecte care au devenit superproducții.

HOLLYWOOD’S BEST FILM DIRECTORS III. EP. 41 – MIKE FIGGIS
Cei mai buni regizori de la Hollywood III Ep. 41 – Mike Figgis
6
HOLLYWOOD’S BEST FILM DIRECTORS III. EP. 42
Cei mai buni regizori de la Hollywood III Ep. 42
15
HOLLYWOOD’S BEST FILM DIRECTORS III. EP. 43
Cei mai buni regizori de la Hollywood III Ep. 43
10
HOLLYWOOD’S BEST FILM DIRECTORS III. EP. 44
Cei mai buni regizori de la Hollywood III Ep. 44
13

CARRYOVER MOVIES

30 DAYS OF NIGHT: DARK DAYS

30 de nopţi
Horror, SUA, 2010
R: Ben Ketai
D: Kiele Sanchez, Mia Kirshner, Rhys Coiro, Diora Baird, Harold Perrineau

Suntem în Alaska, Barstow, un oraș izolat în care regina vampirilor pusese la cale un masacru. Populația fusese decimată, iar singura supraviețuitoare a grozăviei este decisa să se răzbune, punând capăt răului care amenință să lovesască din nou.

A trecut aproape un an de la masacrul vampirilor din Barstow, un oraș izolat din Alaska. Stella (Kiele Sanchez), singura supraviețuitoare a grozăviei, și-a petrecut ultimele luni călătorind prin lume. Ea a încercat să îi convingă pe oameni de faptul că vampirii există cu adevărat, povestindu-le despre ceea ce se întâmplase în orășelul ei. Însă, tot ceea ce reușește este să se pună singură în situații ridicole, devenind ținta glumelor celor care o ascultau. Situația este pe cale să se schimbe, căci în peisaj își fac apariția trei străini (Harold Perrineau, Diora Baird și Rhys Coiro). Împreună, ei au de gând să o omoare pe Lilith (Mia Kirshner), regina-vampir care era responsabilă de masacrul din Barstow. În momentul acesta, Stella știe că nu mai are nimic de pierdut, așa că este decisă să facă absolut orice pentru a pune capăt pericolului care amenință să lovească din nou.

AGATHA
Agatha
Dramă, Marea Britanie, 1979
R: Michael Apted
D: Dustin Hoffman, Vanessa Redgrave, Timothy Dalton, Helen Morse, Tony Britton

Pentru cei care vor să afle Michael Apted vine cu un posibil răspuns care ar putea elucida misterul dispariției Aghatei Cristie.

În viața reală, în decembrie 1926, scriitoarea de romane de suspans Agatha Christie a dispărut pentru 11 zile. Nici până astăzi, nu se știe ce a făcut ea în acele zile. Pelicula regizată de Michael Apted vine cu un răspuns imaginar în ceea ce privește acest mister. Astfel, dezvoltă ipoteza că, după moartea mamei sale și după vestea că soțul (Timothy Dalton) are de gând să o părăsească, doamna Christie (Vanessa Redgrave), a luat avionul și s-a îndreptat către Harrogate. În vreme ce toată lumea își punea întrebări în ceea ce privește locul unde s-ar afla ea, Wally Stanton (Dustin Hoffman), un reporter american, reușește să o găsească și încearcă să o ajute.

BABY MAMA
Mama copilului meu
Comedie, SUA, 2008
R: Michael Mccullers
D: Tina Fey, Amy Poehler, Greg Kinnear, Dax Shepard, Romany Malco

O poveste cu două femei, un apartament și cu cele nouă luni care le vor schimba amândurora viața pentru totdeauna.

O femeie de succes singură care dorește să aibă un copil află că este infertilă. Cu toate acestea, ea nu renunță la visul de a deveni mamă, așa că apelează la o mamă-surogat. Cea aleasă pentru acest job este o femeie simplă, o femeie din clasa muncitoare. Eroinele acestei comedii senzaționale sunt Kate (Tina Fey – “30 Rock”, “Saturday Night Live”), o femeie de carieră singură care află că nu poate rămâne însărcinată din motive medicale, și Angie (Amy Poehler – “Saturday Night Live”), o femeie din clasa muncitoare care avea să poarte copilul. Totul merge conform planului până în momentul în care Kate se tezește cu Angie la ușă. Ea nu mai avea unde locui și uite-așa două femei foarte diferite ajung să împartă același apartament. În distribuție îi veți întâlni și pe Greg Kinnear și Sigourney Weaver.

BACKDRAFT
Focul ucigaş
Acțiune, SUA, 1991
R: Ron Howard
D: Kurt Russell, William Baldwin, Robert De Niro, Donald Sutherland, Jennifer Jason Leigh

Urmăriți povestea a doi frați pompieri din Chicago care urmează o veche tradiție a familiei, tatăl lor fiind unul dintre cei care își pierduseră viața la datorie.

Deși nu prea se înțeleg, cei doi frați, Steven (Kurt Russell) și Brian (William Baldwin) sunt nevoiți să lucreze împreună pentru a rezolva un caz. După părerea lui Brian, Steven, fratele mai mare, este un pompier de modă veche, un tip care alege să își asume riscuri inutil și este convins că acesta nu a făcut tot ceea ce ținea de el pentru a rămâne în departament. Astfel, Steven este transferat într-un loc “sigur”, jobul lui fiind acela de a-l ajuta pe Donald ‘Shadow’ Rimgale (Robert DeNiro) în soluționarea unor incendii care au aceeași cauză și par a fi “opera” aceluiași piroman. În timpul derulării investigației, Steven ajunge să îl supecteze pe Brian, pompierul care adunase o grămadă de decorații pentru gesturile sale eroice, de faptul că are de-a face cu aceste incendii în serie.

Pelicula a primit trei nominalizări la Oscar (cele mai bune efecte sperciale- vizuale și de sunet) și cel mai bun sunet, percum și o nominalizare BAFTA.

DARKNESS FALLS (2003)
Darkness Falls
Horror, SUA, 2003
R: Jonathan Liebesman
D: Chaney Kley, Emma Caulfield, Lee Cormie, Grant Piro, Sullivan Stapleton

Kyle (Chaney Kley) trebuie să își înfrunte cele mai dureroase amintiri, este vorba despre noaptea în care mama lui fusese asasinată. Deși acum este adult, de la acea tragedie el nu a mai stat niciodată pe întuneric. După atâția ani, el află că un puști de nouă ani are acelaeși coșmaruri care pe el îl înebunesc de ani de zile. Când se întoarce în locul în care începuse totul, Kyle realizează că spiritul malefic care îi omorâse mama nu era deloc rodul imaginației sale.

DET ENDA RATIONELLA (AKA. A RATIONAL SOLUTION)
O soluţie raţională
Dramă, Suedia, 2009
R: Jörgen Bergmark
D: Rolf Lassgard, Pernilla August, Stina Ekblad, Claes Ljungmark, Magnus Roosman

La 50 de ani, după mulți ani de căsnicie, Erland crede că ar putea să îi ajute pe tineri cu sfaturi în ceea ce privește viața de cuplu. Însă, el se îndrăgostește de una dintre cursante, trece peste sacralitatea jurămintelor căsătoriei și începe o relație extraconjugală. Când vrea să pună capăt acestei situații, el găsește o soluție rațională, invitându-și amanta și pe soțul acesteia să se mute în casa lui și a soției sale.

Erland (Rolf Lassgard) și soția sa, May (Stina Ekblad), sunt căsătoriți de mulți ani, așa că se gândesc că ar putea să le fie de ajutor celor care vor să pornească în viața de cuplu, împărtășindu-le din experiența lor. Erland este prieten apropiat cu Sven-Erik (Claes Ljungmark), care încearcă să o convingă pe Karin (Pernilla August) să participe la acest workshop. Deși este sceptică, soția lui Sven va fi de acord până la urmă să-și însoțească bărbatul. Prima ședință are un efect total surprinzător, deoarece Karin va realiza că îl place pe Erland, numai că, deocamdată, nu își dă seama cât de mult. Asta până când cei doi se întâlnesc la petrecerea organizată pentru ziua lui Erland și amândoi realizează că între ei există o atracție foarte puternică și încep să aibă o relație. Cu timpul, situația devine greu de suportat, așa că bărbatul este decis să pună punct amantlâcului, iar soluția pe care o găsește este una… (cum altfel?…) rațională. El îi invită pe Sven-Erik și pe Karin să se mute la ei.

“Det ende rationale” este primul lung-metraj al regizorului Jorgen Bergmark.

GOING IN STYLE
Spargerea
Comedie, SUA, 1979
R: Martin Brest
D: George Burns, Art Carney, Lee Strasberg, Charles Hallahan, Pamela Payton-Wright

Trei pensionari au găsit soluția pentru a ieși din rutină. Ce-ar fi dacă ar jefui o bancă? Ideea este una năstrușnică, iar bătrâneii devin deodată foarte entuziaști.

Eroii poveștii lui Martin Brest sunt trei bătrânei. Joe (George Burns), Al (Art Carney) și Willie (Lee Strasberg) pun la cale o aventură inimaginabilă. Pentru că acum sunt pensionari, cei trei realizează că au mult timp liber, iar rutina îi deprimă. Dar, situația este pe cale să se schimbe, căci unul dintre ei vine cu o idee care le captează pe loc atenția: “Ce-ar fi dacă ar… jefui o bancă?”. Da, chiar. Ce-ar fi? Instantaneu, ei devin foarte energici și încep să pună la punct planul în cele mai mici detalii. Acum, indiferent dacă vor ajunge în închisoare sau în mormânt, retragerea din societate sau din această lume trebuie să fie neapărat una cu stil.

JARHEAD
Puşcaşi marini
Dramă, SUA, 2005
R: Sam Mendes
D: Jake Gyllenhaal, Scott Macdonald, Peter Sarsgaard, Jamie Foxx, Lo Ming

Aflați ce s-a întâmplat cu adevărat și care era atmosfera în taberele soldaților americani din Orientul Mijlociu, în timpul Războiului din Golf…

Pelicula realizată de regizorul Sam Mendes este plasată în vremea Războiului din Golf. “Jarhead” este apelativul cu care se alintă între ei pușcașii marini. În vara lui ’90, Anthony Swofford (Jake Gyllenhaal) avea 20 de ani. El se înrolează în Armata Americană și este trimis în deșert, în Arabia Saudită, pentru a se alătura soldaților americani care luptau în Războiul din Golf. Această experiență îi marchează profund existența, astfel încât el decide să își publice memoriile vorbind pe larg despre cele 175 de zile în care a avut parte de adrenalină, plictiseală, călduri inimaginabile, îngrijorare în legătură cu prietena sa care își găsise pe altcineva, zile în care a fost la un pas de a-și omorî un camarad sau a văzut ce înseamnă să cureți latrina, să porți măști de gaze și să joci fotbal în deșert. Cartea apărută în 2003 a devenit rapid bestseller, rămânînd vreme de nouă săptămâni în topul celor mai vândute cărți.

Povestea necosmetizată a unui recrut care vorbește despre “Furtuna Deșertului”, un război complet diferit de varianta “șlefuită” care a apărut în mass-media acelor vremuri.

JESUS IN INDIA
Iisus în India
Documentar, SUA, 2008
R: Paul Davids

Noul Testament păstrează tăcerea în ceea ce privește viața lui IIsus între 12 și 30 de ani. Pentru cei care vor să știe ce s-a întâmplat în acest interval, filmul vine cu niște posibile răspunsuri.

Un bărbat din Texas este dat afară din biserica lui de provincie pentru că pusese prea multe întrebări. El dorea să știe ce se întâmplase cu IIsus între 12 și 30 de ani. “Dacă Dumnezeu ar fi dorit ca tu să știi despre asta, atunci ar fi vorbit despre asta în Biblie. Mai bine ai avea grijă de mântuirea ta!” Ei bine, răspunsul acesta nu avusese deloc rolul de a-l liniști. Astfel, bărbatul pornește într-o călătorie în India pentru a afla singur răspunsul. Noul testament nu spune nimc despre acest interval din viața lui IIsus, dar, în India, există o istorie străveche în care se spune că tânărul IIsus s-a alăturat unei caravane, călătorind alături de hinduși și budiști. Veți afla ce cred despre asta Dalai Lama, precum și autoritățile religioase din Biserica Catolică.

LE BRUIT DES GENS AUTOUR (AKA. SUNNY SPELLS)
Zgomotul celor din jur
Romantic, Franța, 2008
R: Diastème
D: Bruno Todeschini, Linh Dan Pham, Emma De Caunes, Frédéric Andrau, Léa Drucker

Este vară și tocmai are loc Festivalul de la Avignon, unul dintre cele mai importante evenimete culturale ale Franței și locul potrivit unde se întâlnesc artiști, romantici și tot felul de indivizi cu fel și fel de probleme emoționale. Prin urmare, avem de-a face cu Maud și Alex, care, deși s-au despărțit, pozează în îndrăgostiții pasionali, o tânără cântăreață care este pe punctul de a se sinucide, un scriitor deprimat sau o dansatoare tiranică și un spectator cam sărit de pe fix. Toți acești oameni atât de diferiți cu sentimete atât de diverse vin și ajung să fie o părticică dintr-un eveniment cultural de proporții.

LEI WANGZI (AKA. PRINCE OF TEARS)
Prinţul lacrimilor
Dramă, Taiwan, 2009
R: Yonfan
D: Joseph Chang, Xuan Zhu, Chih-Wei Fan, Terri Kwan, Kenneth Tsang

“Teroarea Albă” este un fragment rușinos din istoria Taiwanului, este vorba despre vremea în care mii de oameni nevinovați au fost persecutați și omorâți.

Suntem în Taiwan, 1950, perioada cunoscută sub numele de “Teroarea Albă”, vremea campaniei anti-comuniste. Într-o după-amiază de toamnă, două surori se întorc de la școală și își găsesc casa jefuită de poliția militară. Povestea nu se oprește aici, deoarece, ceea ce este și mai grav este faptul că părinții celor două fuseseră arestați și condamnați la închisoare, fiind acuzați că sunt spioni comuniști.

LOVELY, STILL
Prima iubire
Romantic, SUA, 2008
R: Nicholas Fackler
D: Martin Landau, Ellen Burstyn, Elizabeth Banks, Adam Scott, Leo Fitzpatrick

Se apropie Sărbătorile de Iarnă, adică acea perioadă din an în care cei singuri se simt și mai singuri. Robert Malone (Martin Landau) are 78 de ani și a fost toată viața lui un om singuratic. Însă, în acest an, viața îi pregătește o surpriză neașteptată. Cadoul lui de Crăciun este o femeie (Ellen Burstyn), de fapt Femeia. Deși întâlnirea lor este una ciudată, relația dintre ei se transforma într-una romantică, iar ceea ce urmează este o călătoire care va lua o întorsătură neașteptată.

MADEMOISELLE CHAMBON
Domnişoara Chambon
Dramă, Franța, 2009
R: Stéphane Brizé
D: Vincent Lindon, Sandrine Kiberlain, Aure Atika, Jean-Marc Thibault, Arthur Le Houérou

Jean (Vincent Lindon) are o viață foarte obișnuită care se împarte între jobul pe care îl are și familia sa. Această rutină zilnică înseamnă pentru el comfort. Într-una dintre zile, când merge să își ia fiul de la școală, acesta o zărește pe domnişoara Chambon (Sandrine Kiberlain), care este una dintre profesoarele băiatului său. Femeia este sofisticată, elegantă și discretă. Această întâlnire ar putea fi un punct de cotitură în viața lui super organizată. Ar putea fi vorba despre o oportunitate de a face schimbări sau despre o nebunie pe care să o regrete.

MAKING MR. RIGHT (2008)
În căutarea bărbatului perfect
Comedie, SUA, 2008
R: Paul Fox
D: Dean Cain, Christina Cox, Jocelyne Loewen, David Lewis, Tom Butler

Pelicula regizorului Paul Fox rescrie într-o manieră modernă mitului lui Pygmalion.

Protagoniștii peliculei “În căutarea bărbatului perfect” sunt Dean Cain și Christina Cox. Hallie Galloway (Christina Cox) este editor la o revistă pentru femei și trebuie să realizeze un material despre primii trei cei mai doriți burlaci din Manhattan. Astfel, ea face prinsoare cu cea mai bună prietenă că poate transforma un escroc neîngrijit (Dean Cain) în “Cel mai dorit Burlac al Anului”. După ce este tuns și bărbierit, bărbatul ales de Hallie devine unul destul de chipeș. Ziarista se ocupă serios de noul său proiect, învățându-l bunele maniere, iar lecția pe care femeie o primește la rânul ei este aceea de a trăi clipa.

PASSION FISH
Prietenele
Dramă, SUA, 1992
R: John Sayles
D: Mary Mcdonnell, Alfre Woodard, Angela Bassett, Vondie Curtis-Hall, Nora Dunn

Povestea unei actrițe din New York care, după ce ajunge să fie paralizată în urma un accident de mașină, este nevoită să se întoarcă în casa familiei din Louisiana.

May-Alice Culhane (Mary McDonnell) este o actriță de telenovele din New York care s-a bucurat de un succes uluitor, însă un accident de mașină a țintuit-o într-un scaun cu rotile. Acum, ea locuiește în casa familiei sale din Louisiana. Femeia bea mult și își varsă amarul pe asistentele pe care le angajează ca să aibă grijă de ea și care demisionaeză la scurt timp, deoarece viața în preajma lui May-Alice este un coșmar. Chantelle (Alfre Woodard) este recent angajată, iar actrița o informează că va fi într-adevăr ultima. Viața lui Chantelle este foarte departe de a fi una roz, așa că ea are nevoie disperată de acest job. Filmul se oprește în detaliu asupra unui miracol: cele două femei ajung să devină prietene și se ajută una pe cealaltă pentru a depăși impasul în care ajunse viața lor.

SANDCASTLE (2010)
Castelul de nisip
Dramă, Singapore, 2010
R: Boo Junfeng
D: Joshua Tan, Elena Chia, Bobbi Chen, Ng Jing Jing, Samuel Chong

En este un tânăr de 18 ani, al cărui tată a murit de cancer acum câțiva ani. În vreme ce se pregătea să meargă în armată, o serie de evenimente amenință să îi schimbe viața pentru totdeauna. Prima iubire, moartea bunicului, înrăutățirea situației bunicii lui care suferea de Alzheimer și noul iubit al mamei sale. Toate acestea și multe altele îl aduc pe En în situația de a-și analiza întâmplări din trecutul său, înainte ca acestea să fie șterse de trecerea timpului.

THE ART OF WAR III: RETRIBUTION
Arta războiului III: Răzbunarea
Acțiune, SUA, 2009
R: Gerry Lively
D: Anthony ‘Treach’ Criss, Warren Derosa, Sung Hi Lee, Janet Carroll, Leo Lee

Agentul Neil Shaw se află într-o misiune sub acoperire care are scopul de a-i opri pe teroriștii din Coreea de Nord să obțină o bombă atomică. Situația se complică din ce în ce mai mult, căci în mâna lui stă soarta multor destine, misiunea sa fiind aceea de a face rost de ultima armă de distrugere în masă.

THE BIG MAN (AKA. CROSSING THE LINE)
Lupta decisivă
Dramă, Marea Britanie, 1990
R: David Leland
D: Liam Neeson, Joanne Whalley-Kilmer, Ian Bannen, Billy Connolly, Hugh Grant

În timpul unei mișcări de protest, un miner din Scoția (Liam Neeson) ajunge în situația de a rămâne fără job astfel încât nu mai reușește să își întrețină familia. Disperat să mai pună mâna pe niște bani, acesta acceptă o ofertă care vine din partea unui gangster din Glasgow. Pentru a gâștiga suma pusă în joc, acesta trebuie să lupte într-un meci de box ilegal.

THE FRIGHTENERS
Stăpânul fantomelor
Horror, SUA, 1996
R: Peter Jackson
D: Michael J. Fox, Trini Alvarado, Peter Dobson, John Astin, Jeffrey Combs

Deținător al statuetei pe care o acordă Academia Americană de film, regizorul Peter Jackson își pune amprenta în realizarea acestei povești al cărei protagonist este un artist escroc care face echipă cu trei fantome foarte prietenoase pentru a opri dezlănțuirea spiritului unui asasin executat. Pelicula este una neobișnuită deoarece, aduce în același timp zâmbetul, dar și spaima celui care-l urmărește. “Stăpânul fantomelor” este o experiență vizuală perfectă care nu trebuie sub nicio formă ratată.

THE INCREDIBLE HULK (2008)
Incredibilul Hulk
Acțiune, SUA, 2008
R: Louis Leterrier
D: Edward Norton, Liv Tyler, Tim Roth, William Hurt, Tim Blake Nelson

Omul de știință Bruce Banner a călătorit peste tot în lume, sperând să găsească antidotul care să îl ajute cu probleme sale temperamentale, în fapt să îl ajute să se elibereze de coșmarul în care trăiește.

Ani întregi, Bruce (Edward Norton) a trăit în umbră. Dar, nu este ușor să călătorești, traversând lumea în secret și, oricât de mult încearcă, acesta nu reușește să și-o scoată din suflet pe Betty Ross (Liv Tyler). Pentru un om care duce o viață de fugar, Betty reprezintă tot ce este mai frumos în această lume. Ceea ce îi rămâne lui Bruce este să revină în civilizație. Bătălia finală pare a fi una de proporții epice și ar putea transforma orașul New York în ruine.

THE MUMMY: TOMB OF THE DRAGON EMPEROR
Mumia: Mormântul Împăratului Dragon
Acțiune, SUA, 2008
R: Rob Cohen
D: Brendan Fraser, Jet Li, Maria Bello, Michelle Yeoh, Luke Ford

Marele succes “Mumia” cunoaște o altă epocă din clipa în care acțiunea sa se mută în Asia. Astfel, în “Mumia: Mormântul Împăratului Dragon”, Brendan Fraser revine, interpretându-l pe explotatorul Rick O’Connell, care, de această dată, are de gând să îl oprească pe împăratul Han (Jet Li). Au trecut 2000 de ani de când nemilosul împărat al Chinei și armata lui formidabilă făceau istorie, iar acum spiritul trezit al acestuia revine în foță, având un plan diabolic prin care urmărește înrobirea omenirii.

WANTED
Wanted
Acțiune, SUA, 2008
R: Timur Bekmambetov
D: James Mcavoy, Morgan Freeman, Angelina Jolie, Terence Stamp, Thomas Kretschmann

Pelicula lui Timur Bekmambetov are la bază romanul exploziv al lui Mark Millar. În anul 2008, lumea îl cunoaște pe eroul unei noi generații, este vorba despre Wesley Gibson. În vârstă de 25 de ani, Wes (James McAvoy) nu era deloc un tânăr fericit. Dar, situația se va schimba din clipa în care în viața lui va apărea o femeie pe nume Fox (Angelina Jolie). Povestea începe după ce tatăl lui Wes moare, iar Fox îl recrutează pe tânăr într-o societate secretă a asasinilor în care acesta este antrenat să răzbune moartea părintelui său prin deblocarea puterilor sale latente. El descoperă faptul că acest grup trăia după un cod străvechi care nu putea fi încălcat sub nicio formă. Cu ajutorul lui Sloan (Morgan Freeman), enigmaticul lider al Frăției, Wes ajunge să crească pentru a se bucura de toată puterea pe care și-o dorea.

RETURN MOVIES

71 FRAGMENTS OF A CHRONOLOGY OF CHANCE
71 de fragmente dintr-o cronologie a unui incident

Dramă, Austria, 1994
R: Michael Haneke
D: Gabriel Cosmin Urdes, Lukas Miko, Otto Grünmandl, Anne Bennent, Udo Samel

În Noaptea de Ajun a lui 1993, fără nicio explicație, undeva într-o bancă din Viena, un student în vârstă de 19 ani omoară mai mulți oameni, iar apoi își pune și el capăt zilelor.

Această dramă încărcată de suspans a regizorului avangardist Michael Haneke, vă va rămâne în memorie multă vreme după ce filmul se va fi terminat. Povestea începe în Noaptea de Ajun a anului 1993, când, cu totul inexplicabil, un student în vârstă de 19 ani apasă trăgaciul unui revolver, omorînd mai mulți oameni, iar apoi își pune și el capăt zilelor. Tragedia are loc într-o bancă. Prin intermediul flash-back-urilor, ajungem în ziua de 12 octombrie, iar acțiunea progresează pas cu pas către terifianta noapte a crimelor. “71 de fragmente dintr-o cronologie a unui incident” este, de fapt, ultima parte a ceea ce Haneke numește a fi o trilogiei a “glaciației”, care începe cu “The Seventh Continent” (1989) și continuă cu una dintre cele mai controversate dintre peliculele sale, este vorba despre “Benny’s Video” (1992).

A LITTLE BIT OF SOUL
Un pic de suflet
Comedie, Australia, 1998
R: Peter Duncan
D: Geoffrey Rush, David Wenham, Frances O’Connor, Heather Mitchell, John Gaden

În dragoste, știință și politică, totul este permis și posibil dacă ești dispus să renunți la “Un pic de suflet”. După “Children of the Revolution” (1996), Peter Duncan revine, realizând “A little bit of Soul” (1998), o comedie australiană despre imortalitate, știință și politică.

Cercetătorul Richard Shorkinghorn (David Wenham) este la un pas de a descoperi cheia procesului de îmbătrânire, dar, chiar în acest moment rămâne fără bani. Totuși, pare să aibă o șansă de a ieși din impas, iar asta grație lui Grace Michael (Heather Mitchell) de la Michael Foundation, cea care îl invită pe Richard la casa ei de la țară. După ce sosește aici, Richard este surprins și iritat în același timp în momentul în care descoperă că fosta lui asistentă și iubită, Kate (Frances O’Connor), fusese și ea invitată și avea un proiect asemănător. În vreme ce amândoi se străduiau să intre în grațiile lui Grace, soțul acesteia, Godfrey Usher (Geoffrey Rush), se dovedește a fi o gazdă cel puțin neobișnuită. Acest weekend petrecut departe de iureșul din oraș îi va determina pe Richard și Kate să ia cea mai importantă decizie din viața lor. Povestea ia o tutnură cu totul neobișnuită după ce invitații află cu stupoare faptul că Grace și Godfrey sunt amândoi sataniști.

Rolul interpretat de Geoffrey Rush în pelicula “A Little Bit of Soul” i-a adus acestuia o nominalizare din partea Australian Film Institute la categoria cel mai bun actor în rol secundar.

ADAM’S WALL
Zidul lui Adam
Dramă, Canada, 2008
R: Michael Mackenzie
D: Jesse Aaron Dwyre, Flavia Bechara, Paul Ahmarani, Maxim Roy, Gabriel Gascon

O poveste în care un adolescent evreu din Montreal se îndrăgosteșe de o tânără libaneză.

Adam Levy (Aaron Dwyre) se pregătea pentru școala de muzică atunci când în viața lui a apărut frumoasa Yasmine Gibran (Flavia Bechara), o fată libaneză care participa la un miting de protest. În momentul în care demonstrația scapă de sub control, cei doi ajung împreună în clădirea unei școli evacuate. Adam ar putea rata admiterea, căci nu are cum să ajungă să dea proba, dar are șansa de a o fi întâlnit pe fata visurilor lui. El este arătos, dar timid, iar Yasmine este rafinată și pasională și amândoi simt imediat intensitatea atracției dintre ei. Pe măsură ce timpul trece, sentimentele devin tot mai puternice, dar și sitauția se complică pe măsură. Adam se teme că bunicul lui, un rabin ortodox și cel care avea grijă de el de când părinții îi fuseseră uciși, nu se va opri de la nimic pentru a pune punct acestei relații pe care el o avea cu fata de origine arabă.
Întrebarea este dacă cei doi îndrăgostiți vor putea doborî pănă la urmă zidul care îi separă?

AL FINAL DEL CAMINO (AKA. ROAD TO SANTIAGO)
Drumul spre Santiago
Comedie, Spania, 2009
R: Roberto Santiago
D: Fernando Tejero, Malena Alterio, Javier Gutiérrez, Diego Peretti, Javier Mora

Urmăriți istoria a doi oameni de presă care se urau reciproc, dar ajung să pretindă că sunt împreună pentru a afla povestea unui guru specializat în rezolvarea crizelor dintr-o relație de cuplu.

Nacho (Fernando Tejero) este fotoreporter, iar Pilar (Malena Alterio) e jurnalistă și, ceea ce este important în ceea ce-i privește este faptul că se urăsc reciproc. Cu toate acestea, în momentul în care sunt trimiși pentru a se documenta la fața locului despre Olmo, cei doi sunt obligați să pretindă că formează un cuplu. Olmo este un fel de guru care are metodele lui pentru a rezolva crizele dintr-o relație de cuplu. Astfel, de-a lungul călătoriei care avea drept țintă Santiago, cei doi oameni de presă ajung în fel și fel de situații, trăind împreună clipe amuzante, ridicole și chiar, deși pare greu de crezut, romantice. În cele din urmă, pentru toți cei implicați în această poveste un lucru devine sigur: până la sosirea la Santiago, se poate întâmpla absolut orice.

AMREEKA
America
Dramă, SUA, 2009
R: Cherien Dabis
D: Nisreen Faour, Melkar Muallem, Hiam Abbass, Alia Shawkat, Yussuf Abu-Warda

“Amreeka” este pelicula de debut a regizoarei Cherien Dabis, cea care a realizat și scriptul, și prezintă cu umor călătoria universală a unei familii de emigranți. Atenția se oprește și asupra adolescenților, cei care sunt prinși undeva la mijloc, între tradiții și lumea nouă, cea în care trăiesc acum, unde caută locul pe care să îl poată considera ACASĂ.

Personajul central al poveștii este Muna Farah (Nisreen Faour), o mamă singură care decide să plece din West Bank împreună cu Fedi (Melkar Muallem), fiul ei adolescent, sperînd că vor putea începe o viață nouă în Illinois. În America, cei doi înfruntă realitatea crudă a Tărâmului Făgăduinței, fiind nevoiți să supraviețuiască în condiții-limită.

BADKONAKE SEFID (AKA. THE WHITE BALLOON)
Balonul alb
Dramă, Iran, 1995
R: Jafar Panahi
D: Aida Mohammadkhani, Mohsen Kafili, Fereshteh Sadr Orfani, Anna Borkowska, Mohammad Shahani

Se apropie Anul Nou, iar Razieh (Aida Mohammadkhani), o fetiță în vârstă de șapte ani, este hotărâtă să cumpere un peștișor auriu, care, în cultura tradițională iraniană, este un simbol al vieții. Ea reușește să-și convinga mama să-i dea bani pentru asta, iar apoi merge singură la magazin. Astfel, Razieh se bucură de emoția primei experiențe departe de părinții săi. Deși are parte de momente delicate atunci când își dă seama că a pierdut banii, iar asta se întâmplă chiar de două ori, spiritul ei întreprinzător o va ajuta să iasă din situație de fiecare dată.

BLACK AND WHITE (1999)
Alb-negru
Dramă, SUA, 1999
R: James Toback
D: Ben Stiller, Robert Downey Jr., Elijah Wood, Claudia Schiffer, Scott Caan

James Toback realizează o peliculă în care se oprește asupra culturii “white and black” mixate pe străzile din Manhattan. Este ca și cum privim două filme care intră în coliziune.

Povestea peliculei “Alb-negru“ se derulează pe străzile din New York, iar protagoniști sunt reprezentanții a două lumi foarte diferite care ajung să se ciocnească. Sam și soțul ei, Terry, sunt realizatori de documentare și îi urmăresc pe tinerii care fac parte dintr-un grup de caucazieni adolescenți, este vorba despre Raven, Charlie, Will, Marty și Wren. Celălat “univers”, Harlemul, lumea oamenilor de culoare, este reprezentat de către rapper-ul Rich Bower, partenerul său în ale muzicii, Cigar, și jucătorul de baschet Dean. Din distribuție, Robert Downey Jr., Brooke Shields, Elijah Wood, Claudia Schiffer, Mike Tyson.

Oare ce se poate întâmpla în situația în care cele două lumi se amestecă?

BLESSED
Pact cu necuratul
Dramă, Australia, 2009
R: Ana Kokkinos
D: Frances O’Connor, Miranda Otto, Deborra-Lee Furness, Victoria Haralabidou, Monica Maughan

Urmăriți o poveste cutremurătoare ai cărei protagoniști sunt mai mulți copii care decid să plece de acasă, pe străzi, iar unii dintre ei nu vor mai reuși să găsească niciodată drumul înapoi.

“Pact cu necuratul” este un film despre mame și copii, despre dragoste și frumusețe, despre a fi pierdut și a găsi drumul înapoi acasă. Șapte copii-problemă pornesc într-o odisee urbană care v-a dura o zi și-o noapte, însă nu toți vor mai reuși să găsească drumul înapoi. Katrina și Trisha sunt două fete foarte inteligente, cu replici ascuțite și cu atitudine, care sunt prinse furînd din magazine. Roo ajunge și el să trăiască pe străzi, însă, după încercarea de a realiza un film porno, el realizează că nu este atât de dur precum își imaginase. Prin urmare, el își dorește să se întoarcă acasă. După ce este acuzat pe nedrept că i-a furat banii mamei sale, Daniel decide că este destul de îndemânatic pentru a încerca un furt real. Însă, acțiunile sale au consecințe pe care el nu le anticipase. Pentru a reuși să supraviețuiască, Orton și Stacey, care sunt frate și soră, sunt puși în situația de a-și părăsi mama la care țineau foarte mult. Dintre toți, James este cel mai lovit de soartă. El este un tânăr de culoare care nu-și găsește niciunde locul în lume. După ce fiecare dintre ei se avântă în beznă și în pericol, un strigăt disperat de mamă străpunge noaptea, iar acesta este semnalul zguduitor că o viață fragedă a fost curmată. După această teribilă noapte, răsare soarele, suntem în aceeași zi, dar privim călătoria din altă perspectivă, aceea a mamelor. În final, este cert că femeile sunt la fel de pierdute și de lipsite de apărare precum copiii lor și, înainte ca noaptea să se aștearnă din nou, unele dintre ele vor fi puse în situația de a înfrunta unul dintre cele mai înspăimântătoare coșmaruri din viața unei mame.

BLIND DATE (1996)
Întâlnire cu un necunoscut
Dramă, Olanda, 1996
R: Theo Van Gogh
D: Renée Fokker, Peer Mascini, Roeland Fernhout, Wouter Brave, Jan Jaspers

Un bărbat și o femeie, adică doi oameni care pornesc pe un drum nebătătorit pentru a găsi un motiv pentru care să-și dorească să meargă mai departe.

Un ospătar privește amuzat cum doi străini se duelează verbal în barul în care el lucrează. Katya (Renée Fokker), o fostă dansatoare, încearcă să depășească o încercare teribilă, este vorba depre pierderea fiicei sale. Bărbatul (Peer Mascini), un actor de comedie cunoscut pentru stilul său verbal destul de caustic, încearcă să o cucerească pe femeia din fața lui. De fapt, ceea ce se întâmplă nu este ceea ce pare, ci cu totul altceva. În realitate, este vorba despre doi oameni îndurerați care se cunosc foarte bine și caută o cale pentru a depăși cea mai grea încercare a vieții lor.

BODY DOUBLE
Dublura
Thriller, SUA, 1984
R: Brian De Palma
D: Melanie Griffith, Craig Wasson, Gregg Henry, Deborah Shelton, Guy Boyd

Brian De Palma, un maestru al suspansului modern, vă invită să deveniți martorii unui joc al seducției, misterului și crimei. Pelicula îl are în centrul său pe Jake Scully (Craig Wasson), un actor care, în clipa în care se întoarce acasă, are parte de o surpriză de proproții. El o găsește pe iubita lui cu altcineva, așa că, pasul următor pentru acesta este căutarea unei noi locuințe. Coincidența face ca, exact în acest moment, un coleg de-al său să îl roage să aibă grijă de casă lui în timp ce va fi plecat. La foarte scurt timp după mutare, Jake are deja o vecină preferată, este vorba despre Gloria (Deborah Shelton), o femeie foarte frumoasă pe care el o urmărește obsesiv cu ajutorul unui telescop. Povestea se complică dincolo de orice închipuire, deoarece Scully vede cum Gloria este asasinată și decide să pornească în urmărirea ucigașului. Ancheta pe care o pornește pe cont propriu îl aduce pe eroul poveștii în lumea filmelor porno.

Pelicula i-a adus lui Melanie Griffith o nominalizare la Globurile de Aur pentru cea mai bună actriță în rol secundar și un premiu din partea National Society of Film Critics.

BOXCAR BERTHA
Jaf la drum de fier
Crimă, SUA, 1972
R: Martin Scorsese
D: Barbara Hershey, David Carradine, Barry Primus, Bernie Casey, John Carradine

În perioada marii depresiuni economice, trei bărbați și o femeie jefuiesc trenuri și pun la cale o răpire. Ei sunt prinși, iar tânăra devine prostituată.

Martin Scorsese a regizat această dramă din 1972, inspirîndu-se din povestea adevărată a unei fete orfane de la o fermă din Arkansas, din perioada marii depresiuni economice. Personajul principal este ‘Boxcar’ Bertha Thompson (Barbara Hershey), o tânără care după moartea tatălui său are o legătură dubioasă cu ‘Big’ Bill Shelly (David Carradine, care era chiar iubitul lui Hershey în acea perioadă), șeful unei bande de hoți. În vreme ce Bonnie și Clyde jefuiau bănci, banda din care făcea parte Boxcar Bertha opera în trenuri. O povestea de acest fel se poate termina în două feluri: prost sau foarte prost. În această situație, rezumatul poveștii din anii ’30 este acesta: O tânără și trei bărbați jefuiesc trenuri și pun la cale o răpire. Bărbații sunt prinși iar femeia devine prostituată.

BROKEN WINDOWS
Decizii
Dramă, SUA, 2008
R: Tony Hickman
D: Larisa Oleynik, Sarah Thompson, Jennifer Hall

Deși carierele, relațiile sau sănătatea mentală pe care o au eroinele poveștii lui Tony Hickman par a fi în regulă, viața are propriile legi, iar victoriile care sunt cu adevărat importante pentru fiecare impun decizii radicale.

Urmăriți povestea unor femei care se află într-un moment crucial al existenței lor, când trebuie să ia decizii care le vor marca destinul pentru totdeauna. Sara este o femeie pasionată de fotografie, iar abordarea ei artistică o ajutase să-și creeze o carieră de succes. Dar, copleșită de comenzile comerciale care erau, dealtfel, foarte bine plătite, Sara a ajuns să considere fotografia doar ca pe un job ca oricare altul. În acest moment, intervine cel mai bun prietena al acesteia, care este și îndrăgostit de ea, și o provoacă să se întoarcă la starea ei de început, atunci când fotografia însemna pasiune și artă. Amy (Jennifer Hall) suferă o pierdere care îi va schimba viața pentru totdeauna. În această situație, mama ei încearcă să o ajute, fratele ar dori și el să îi fie alături, dar nu știe cum, iar tatăl decide să o ia la o petrecere. Katie (Sarah Thompson) este o actriță care nu știe dacă să pună punct sau să mai dea o șansă relație sale cu un actor care, deși nu este așa de talentat, are o carieră de succes. Un alt personaj important al poveștii lui Tony Hickman este Beth, un medic psihiatru introvertit care, cu ocazia unei petreceri, reușește să iasă din carapace, așa cum nu credea că va fi în stare vreodată în viața ei.

CALIFORNIA SPLIT
California poker
Dramă, SUA, 1974
R: Robert Altman
D: George Segal, Elliott Gould

După o perioadă plină de ghinioane, doi prieteni pe care îi unește obsesia pentru jocurile de noroc ajung ca, împreună, să fie împreună favoriții Fortunei. Însă, asta nu va dura la nesfârșit.

Un parior înrăit pe care norocul îl cam ocolea de ceva vreme se întâlnește cu un spirit liber. Pelicula se oprește mai ales asupra prieteniei dintre cei doi, este vorba despre Bill Denny (George Segal) și Charlie Waters (Elliott Gould) și pe felul în care aceasta evoluează. La început, Bill nu era dependent de viața de jucător de poker, însă asta se va schimba curând, deoarece, ajuns în culmea disperării, el își amanetează cea mai mare a bunurilor și, împreună cu Charlie, pleacă la Reno pentru cea mai importantă partidă de poker. Pelicula lui Robert Altman este turnată în cea mai mare parte în cazinouri, iar cei doi protagoniști câștigă și pierd (mai ales câștigă), sunt jefuiți și beau până nu mai știu pe ce lume sunt. Împreună, ei par a fi favoriții Fortunei, însă, bineînțeles că asta nu va dura la nesfârșit. Banii pe care îi câștigaseră atât de ușor se topesc la fel de repede, iar Bill îi spune lui Charlie că vrea să se întoarcă acasă și pare să nu glumească deloc în legătură cu asta.

CHINA MOON
Luna de porţelan
Thriller, SUA, 1994
R: John Bailey
D: Ed Harris, Madeleine Stowe, Benicio Del Toro, Charles Dance, Patricia Healy

O poveste complicată cu intrigi, romantism, pasiune, violență și schimbare de roluri. Cel care avea misiunea de a-i vâna pe asasini și părea să aibă răspuns pentru orice întrebare, ajunge să omoare din pasiune.

Protagoniștii acestui thriller sunt Ed Harris, Madeline Stowe și Benicio Del Toro. Kyle Bodine (Harris) este un detectiv cu atenție la detaliu care pare a deține toate răspunsurile. El este convins că, fără excepție, asasinii, mai devreme sau mai tărziu o dau în bară. Kyle se îndrăgostește de Rachel (Stowe), o femeie înstărită foarte frumoasă care are un mariaj nefericit. Apariția femeii fatale în viața lui Bodine îl va aduce pe omul legii în cealaltă tabăra, este vorba despre aceea a criminalilor. Povestea dintre cei doi se derulează firesc, ajungând la ceea ce devenise inevitabil, căci amantul îl va asasina pe soțul violent. După ce îl împușcă, acesta ascunde cadavrul, însă Lamar Dickey (Benicio Del Toro), partenerul polițistului, are un fler incredibil în ceea ce privește depistarea indiciilor.

CROSSROADS (1986)
La răscruce de drumuri
Dramă, SUA, 1986
R: Walter Hill
D: Ralph Macchio, Joe Seneca, Jami Gertz, Joe Morton, Robert Judd

Eugene Martone (Ralph Macchio) este extraordinar de talentat la chiatră clasică, dar el preferă stilul blues. Pentru a-și împlini visul de a face carieră în acest domeniu, el îi cere ajutorul lui Willie Brown (Joe Seneca), un nume de legendă, dar acesta îi cere un serviciu în schimb. Cu toate acestea, surpizele se vor ține lanț pentru Eugene, căci va veni momentul în care va afla despre pactul pe care Willie îl făcuse cu diavolul. Împreună, cei doi vor ajunge în lumea în care se nasc legendele.

DEAR LEMON LIMA
Moştenirea Vanessei
Dramă, SUA, 2009
R: Suzi Yoonessi
D: Savanah Wiltfong, Shayne Topp, Zane Huett, Vanessa Marano, Maia Lee

Povestea unei adolescente care realizează că aspirațiile și visele sale nu vor fi cele mai importante argumente în alegerea drumului pe care urma să meargă mai departe.

Vanessa (Savanah Wiltfong), o adolescentă de treisprezece ani din Alaska, urmează să meargă să studieze la un liceu particular exclusivist. Pelicula regizoarei Suzi Yoonessi vă va cuceri din prima clipă, astfel încât veți fi tentați să coborâți destul de repede garda, dar nu vă lăsați păcăliți, căci liceul este un loc cu adevărat înspământător. Aici, oamenii mici sau mari sunt cruzi unii cu ceilalți, iar viața este necruțătoare, chiar dacă este vorba despre o fată inteligentă, sensibilă și foarte frumoasă. Curând, Vanessa va realiza că aspirațile și visele sale nu vor fi cele mai importante argumente în alegerea drumului pe care urma să meargă mai departe. În tot acest haos în care planase brusc, fata este sigură de un singur lucru: singura cale pentru a-i câșiga inima lui Philip este o victorie la Campionatul Snowstorm Survivor. Prin urmare, ea trece imediat la acțiune, alcătuind în timp record echipa. După ce suferă o pierdere tragică, Vanessa primește o importantă lecție de viață, înțelegând astfel adevăratul sens al dragostei.

DIE MARQUISE VON O… (AKA. THE MARQUISE OF O)
Marchiza von O
Dramă, Germania, 1976
R: Eric Rohmer
D: Edith Clever, Bruno Ganz, Edda Seippel, Peter Lühr, Otto Sander

O poveste din secolulul al XVIII-lea, când o tânără marchiză văduvă care este violată de un general rus este salvată din ghiarele bestiei de un conte care se îndrăgostește pe loc de ea. Totuși, la scurt timp, femeia află că a rămas însărcinată și se află într-o situație foarte delicată.

Pelicula regizorului Eric Rohmer are la bază romanul lui Henrich von Kleist, dialogurile sunt în limba germană, iar povestea este plasată într-un oraș din Germania secolului al XVIII-lea. Astfel, suntem în 1799, când trupele generalului Souvarof invadează Germania. Marchiza de O… (Edith Clever), fiica unui colonel german, este o văduvă tânără care ajunge să fie agresată sexual de către un general rus și este salvată de un conte rus (Bruno Ganz). Cel care o salvează se și îndrăgostește de femeie. Însă, la scurt timp după, ea trebuie să se justifice, explicînd cum de a rămas însărcinată. Tatăl o repudiază, iar marchiza îl respinge pe contele care o salvase, încercînd să își dea seama cine este tatăl copilului ei.

Pelicula a primit premiul BAFTA pentru cele mai bune costume, nominalizare la Golden Palm și Premiul Special al Juriului la Festivalul de Film de la Cannes.

FACES
Chipuri
Dramă, SUA, 1968
R: John Cassavetes
D: John Marley, Gena Rowlands, Lynn Carlin, Seymour Cassel, Fred Draper

Un bărbat care era căsătorit de mulți ani își părăsește soția pentru o femeie mult mai tânără. La scurtă vreme după, nevasta începe o relație cu un tânăr.

Timpul a cam trecut peste Richard Forst (John Marley), iar asta începe să se vadă. El este căsătorit de mulți ani cu Maria (Lynn Carlin), însă niciunul dintre ei nu pare să fie preocupat de existența celuilalt. El preferă să își petreacă nopțile cu altă femeie, fie și prostituată, iar ea se lasă sedusă de un tânăr din Detroit.

FAIS-MOI PLAISIR! (AKA. PLEASE PLEASE ME!)
Oferă-mi plăcere!
Comedie romantică, Franța, 2009
R: Emmanuel Mouret
D: Emmanuel Mouret, Judith Godreche, Déborah Francois, Frédérique Bel, Jacques Weber

Cum este să te îndrăgostești de prima fiică a țării și să nu stai să visezi, ci, încurajat chiar de iubita oficială, să încerci să ai o relație cu aceasta?

Ariane (Frédérique Bel) este convinsă că partenerul ei, Jean-Jacques (Emmanuel Mouret), fabulează atunci când acesta îi vorbește despre o altă femeie. Pentru a trece peste acest impas care le umbrea relația, ea îl sfătuiește pe acesta să aibă o relație cu femeia despre care îi povestise, gândindu-se că, după ce povestea se va fi consumat, bărbatul va fi vindecat. Astfel, Jean-Jacques merge să o viziteze pe femeia care pusese stăpânire pe mintea lui. Însă, povestea este mult mai complicată decât v-ați aștepta, căci “Eva” nu este oricine, ci chiar fiica președintelui Franței.

FRITT VILT (AKA. COLD PREY)
Pradă uşoară
Horror, Norvegia, 2006
R: Roar Uthaug
D: Ingrid Bolso-Berdal, Viktoria Winge, Tomas Alf Larsen, Rolf Kristian Larsen, Endre Martin Blindheim Midtstigen

Eirik (Tomas Alf Larsen) și iubita lui, Jannicke (Ingrid Bolso Berdal), Mikael (Endre Martin Midtstigen), Ingunn (Viktoria Winge) și Tobias (Rolf Kristian Larsen) sunt cinci prieteni care decid să-și petreacă weekendul la snowboard în Alpii Elvețieni. Tobbias este singurul fără iubită, așa că nu se simte foarte confortabil. În plus, starea lui de discomfort se amplifică după ce își fracturează piciorul. Acest accident îi determină pe turiști să-și schimbe planurile, așa că se adăpostesc peste noapte într-o cabană abandonată, urmând ca dimineața să meargă mai departe. Pe măsură ce se lasă întunericul, cei cinci vor realiza că adăpostul ales de ei nu este chiar un loc părăsit, așa cum au crezut inițial. De fapt, acolo se afla un descreierat care era decis să îi vadă pe toți morți.

În Norvegia, pelicula “Pradă uşoară“ a fost un succes răsunător în ceea ce privește box office-ul. Pelicula a constituit primul lung-metraj al regizorului Roar Uthaug.

FRITT VILT II (AKA. COLD PREY 2)
Pradă uşoară 2
Horror, Norvegia, 2008
R: Mats Stenberg
D: Ingrid Bolso-Berdal, Marthe Snorresdotter Rovik, Kim Wifladt, Johanna Morck, Fridtjov Saheim

Urmăriți o poveste terifiantă în care happy ending-ul ține de domeniul science fiction-ului.

“Pradă uşoară 2” este urmare a filmlui “Pradă uşoară“ (2006), realizat de Roar Uthaug, producție care s-a bucurat de succes răsunător în Norvegia. Undeva în Stehotinn, Jannicke este găsită rănită și aflată în stare de șoc în zăpadă de către Ole, care o duce la spitalul Otta Sjukehus. În scurt timp, femeia își revine și le dezvăluie ofițerilor de poliție locul unde se află cadavrele prietenilor ei. Oamenii legii merg să cerceteze zona, găsesc corpurile neînsuflețite și le duc la morga aceluiași spital. Deși este singura care a scăpat cu viață, coșmarul femeii este departe de a se fi terminat.

FUNNY GAMES
Jocuri stranii
Thriller, Austria, 1997
R: Michael Haneke
D: Susanne Lothar, Ulrich Mühe, Frank Giering, Arno Frisch

O familie care visează să se bucure de liniște și de odihnă alege să meargă pentru câteva zile la reședința de vacanță, iar aici vor ajunge să trăiască cele mai negre clipe.

Urmăriți un thriller psihologic ai cărei eroi sunt cei trei membri ai unei inocente familii germane, oameni care, în loc să aibă parte de odihna la care visau, ajung să vadă și să simtă Infernul. Protagoniștii peliculei sunt Georg (Ulrich Mühe), Anna (Susanne Lothar), și fiul lor, Georgie (Stefan Clapczynski), este vorba despre o familie germană care, pentru a se bucura de odihnă, se retrage la reședința de vară aflată undeva pe marginea unui lac. În vreme ce tatăl și fiul se distrau, jucându-se de-a marinarii, la ușa lor își face apariția un tânăr, Peter (Frank Giering), care cere cu împrumut niște ouă. De fapt, din această clipă, liniștea familiei se va duce definitiv pe apa sâmbetei. Nepoftitul musafir este însoțit de Paul (Arno Frisch), un tânăr arogant și, în scurt timp, devine evident faptul că cei doi nu se prea grăbesc să plece. Când George se întoarce acasă, are o tentativă de a încearca să-i pună pe fugă, însă aceasta se dovedește a fi doar un pretext care determină izbucnirea violenței fizice, iar din acest moment familia ajunge să fie captiva celor doi intruși.

GETTING IT RIGHT
Perechea potrivită
Comedie, SUA, 1989
R: Randal Kleiser
D: Jesse Birdsall, Helena Bonham Carter, Peter Cook, Lynn Redgrave, Jane Horrocks

Protagonistul acestei comedii romantice este un bărbat virgin de 31 de ani care este de-a dreptul înspăimântat de femei. Cu toate astea, există femei care sunt foarte atrase de el.

Inspirat de romanul lui Elizabeth Jane Howard, “Getting It Right”, este o comedie fermecătoare care îl are în centrul său pe Gavin Lamb (Jesse Birdsall). Eroul este un bărbat virgin în vârstă de 31 de ani care este timid, de-a dreptul înspăimântat de femei și continuă să locuiască împreună cu părinții. Cu toate ciudățeniile și fobiile lui Gavin, există femei care sunt atrase de el, pintre acestea fiind o mamă singură (Jane Horrocks), o tânără bogată însărcinată (Helen Bonham Carter) și o alta de vârstă mijlocie. Poate că, până la urmă, Gavin va descoperi dragostea în brațele uneia dintre cele trei.

GIGANTIC
Gigantic
Comedie, SUA, 2008
R: Matt Aselton
D: Paul Dano, Zooey Deschanel, Edward Asner, Jane Alexander, John Goodman

Se întâmplă vreodată să obținem cu adevărat ceea ce ne dorim? Asta, desigur, dacă știm sau măcar avem impresia că știm ce vrem…

Deși nu este încîntat din cale-afară de jobul lui, Brian Weathersby (Paul Dano) vinde saltele, în vreme ce tatăl și frații lui mai mari au cariere de succes. Însă, mezinul familiei are alte aspirații: el dorește un copil, așa că decide să aplice pentru a adopta un copil din China. În acest timp, un bărbat ce părea a fi un om al străzii, este în permanență pe urmele lui Brian, iar intențiile lui nu sunt nici pe departe unele pașnice. În această conjunctură, în viața lui apare Happy (Zooey Deschanel), fiica unui client bogat și excentric. Brian o invită acasă pentru a le-o prezenta părinților. Cu acest prilej, ea află despre intenția lui Brian de a înfia un copil, iar vestea o ia complet prin surprindere pe alintata domnișoară.

HARD TIMES
Luptătorul din New Orleans
Acțiune, SUA, 1975
R: Walter Hill
D: Charles Bronson, James Coburn, Jill Ireland, Strother Martin, Michael Mcguire

Anii ’30, Marea Depresiune, vremuri grele pentru America, când viața de zi cu zi era înțesată cu teste de anduranță.

Suntem în SUA, la New Orleans, în 1933, iar în aceste zile cuvintele nu spun prea mult. Este Marea Depresiune, vorbim despre vremuri grele, când viața de zi cu zi ajunge să fie înțesată cu teste de anduranță. Eroul poveștii lui Walter Hill este Chaney (Charles Bronson), un bătăuș de stradă care reușește să facă rost de banii de care are nevoie pentru a supraviețui din participarea la meciuri ilegale de box. Viața lui Chaney se schimbă după ce îl întâlnește pe Speed (James Coburn), un șmecher care reușește să îl convingă pe acesta că va face o grămadă de bani pentru amândoi. Într-adevăr, Chaney reușește să învingă în câteva meciuri ilegale, însă nepăsarea lui Speed în ceea ce privește banii câștigați precum și datoriile față de o gașcă de cartier îl obligă pe Chaney să intre în ring pentru a lupta cu Street, un adevărat monstru.

HEDWIG AND THE ANGRY INCH
Hedwig and The Angry Inch
Muzical, SUA, 2001
R: John Cameron Mitchell
D: John Cameron Mitchell, Miriam Shor, Stephen Trask, Theodore Liscinski, Rob Campbell

Pelicula este o adaptare după muzicalul cu același titlu care s-a bucurat de un succes răsunător pe Broadway și spune povestea unui cântăreț rock & roll din Berlinul comunist care visa să uimească America. Hansel (John Cameron Mitchell) a fost crescut numai de mama lui (Alberta Watson). Femeia visa ca fiul ei să aibă un alt destin decât acela al familiei sale sărace. Ani mai târziu, el se îndrăgostește de un segent al armatei americane, care îi promite o viață mai bună dincolo de ocean. Ca să se poată căsători oficial cu acesta, Hansel alege să facă operația de schimbare de sex și astfel devine Hedwig. Însă, operația este făcută prost, efectele fiind catastrofale. Abandonat(ă) undeva în Kansas, singura șansă a lui Hedwing este aceea de a se reinventa ca star rock.

IT’S MY PARTY
E petrecerea mea
Dramă, SUA, 1996
R: Randal Kleiser
D: Eric Roberts, Gregory Harrison, Lee Grant, Marlee Matlin, Paul Regina

Eric Roberts interpretează rolul unui arhitect de succes care decide să organizeze o petrecere de adio după ce află de la medicul său că zilele-i sunt numărate.

Nick Stark (Eric Roberts) este un arhitect din Los Angeles, un bărbat care arată bine, este plin de viață, are prieteni adevărați, o carieră înfloritoare și un simț al umorului cam obraznic. Cu toate acestea, de ceva vreme halucinațiile și durerile de cap care nu-I mai trec i-au cam întors viața pe dos. Deși pare un om sănătos, aceasta este doar o aparență, iar acum, chiar înainte de Crăciun, medicul său îl anunță că nu există remedii pentru starea lui și că scenariile probabile sunt două: fie va muri rapid, fie va ajunge în comă, fără nicio speranță de recuperare. În ceea ce privește coma, decizia lui Nick fusese luată cu mult timp în urmă, rugându-l pe prietenul lui, Tony, să-l ajute să moară cu demnitate. Deși veștile sunt teribile, Nick a știut întotdeauna cum să trăiască și asta dorește să facă și pentru timpul care i-a mai rămas. Astfel, el decide să le dăruiască celor dragi o petrecere de adio care să dureze două zile. Deși este devastată de cruzimea acestei situații, Amalia (Lee Grant), mama lui Nick, este principalul ajutor în organizarea acestei petreceri. Deși sunt în stare de șoc, familia și prietenii se strâng de peste tot pentru a participa. Aparenta stare de sănătate a lui Nick și umorul picant al acestuia fac și mai greu de crezut motivul pentru care se reuniseră.

IT’S MY TURN
E rândul meu
Comedie, SUA, 1980
R: Claudia Weill
D: Jill Clayburgh, Michael Douglas, Charles Grodin, Beverly Garland, Steven Hill

Urmăriți o neobișnuită și foarte amuzantă poveste de dragoste a cărei eroină principală este o femeie modernă care realizează că, de fapt, ceea ce își dorește este o iubire clasică plină de romantism.

Profesoara de matematică Kate Gunzinger (Jill Clayburgh) are tot ceea ce se presupune că ar trebui să aibă o femeie modernă: o carieră de succes, siguranță financiară și o viață socială și sexuală activă. Cu toate acestea, ea nu este mulțumită, ci vrea altceva, vrea mai mult. În timp ce se fla la New York, la nunta tatălui său, ea îl întâlnește și se îndrăgostește de Ben Lewin (Michael Douglas), fiul noii sale mame vitrege. Instantaneu, ea se confruntă cu trei mari probleme. Ea trebuie să rezolve animozitățile pe care le are cu mireasa tatălui său, să scape de actualul iubit și să o scoată la capăt cu această relație care, într-o manieră oarecum stranie, are de-a face cu incestul.

KOLME VIISASTA MIESTA (AKA. THREE WISE MEN)
Trei bărbaţi înţelepţi
Dramă, Finlanda, 2008
R: Mika Kaurismäki
D: Kari Heiskanen, Pertti Sveholm, Timo Torikka, Irina Björklund, Tommi Eronen

După mulți ani, trei bărbați care fuseseră prieteni buni în copilărie se întâlnesc întâmplător într-un spital din Helsinki. Pentru că se este Ajunul Crăciunului iar încercarea lor de a se apropia de cei dragi ai lor se dovedește a fi una dificilă, cei trei decid să meargă într-un bar unde să-și înece amarul împreună.

Eroii poveștii de astăzi sunt trei bărbați care acum au cincizeci și unu de ani și fuseseră nedespățiți în copilărie. Matt este inspector de poliție, Erkki este fotograf, iar Rauno, cel de-al treilea, e un actor de mâna a doua cam obosit care s-a întors de la Paris pentru a încerca o apropiere de fiul său de douăzeci și ceva de ani. Este Noaptea de Ajun, atunci când oamenii se străduiesc să fie mai buni și să se aprope de cei dragi, dar eroii poveștii au dificultăți, fiind stângaci în demersurile lor. Șansa unei întâlniri într-un spital din Helsinki îi aduce din nou împreună pe acești vechi prieteni care decid să gasească un loc unde să își poată îneca amarul. În cele din urmă, ei reușesc să-l intimideze pe patronul unii bar karaoke, care îi lasă înăuntru. Astfel, printre cântece și pahare de băutură golite, aflăm marile bucurii și suferințe ale vieții lor, povești care dezvăluie experiențe dureroase care ajung să amenințe o prietenie de-o viață. Povestea cunoaște o întorsătură dramatică în momentul în care o femeie misterioasa intră în bar.

LAST RIDE (2009)
Ultima călătorie
Dramă, Australia, 2009
R: Glendyn Ivin
D: Anita Hegh, Rachel Francis, John Brumpton

Chook, un puști de zece ani, a știut că ceva nu este în ordine din clipa în care tatăl său l-a dus în mașină la miezul nopții. După ce ajung în deșert, având în față un viitor despre care nu știau absolut nimic, cei doi au parte de momente cu adevărat dramatice, fiind puși în situația de a se lupta pentru supraviețuire. Frumos, dar și dur în egală măsură, filmul lui Glendyn Ivin este o călătorie a deznădejdii și speranței.

Oare este posibil ca, orice ce-ai face, unele legături să fie sortite eșecului?

LIFE IN ONE DAY (AKA. HET LEVEN UIT EEN DAG)
Viaţa într-o zi
Dramă, Olanda, 2009
R: Mark De Cloe
D: Matthijs Van De Sande Bakhuyzen, Lois Dols De Jong, Tygo Gernandt, Hadewych Minis, Egbert Jan Weeber

Pelicula regizată de Mark de Cloe este o neobișnuită și fermecătoare poveste de dragoste în care se simte dorul, suferința despărțirii și distanța care poate apărea între doi oameni care cred cu tărie că lumea este a lor. De dragul lor, vă veți dori ca dragostea să fie aceea care să învingă totul.

Ce ai face dacă ai ști că toată viața ta durează o singură zi? Doar o zi și gata! Abia te-ai născut și tot timpul pe care îl mai ai de trăit se termină la sfârșitul celor 24 de ore. Asta înseamnă că poți să te bucuri o singură dată de fiecare moment. Este vorba despre primul sărut, mersul la școală, drumul către maturizare și singura ocazie de a face dragoste. Și, într-o astfel de lume, Benny (Matthijs van de Sande Bakhuyzen) și Ginny (Lois Dols de Jong) un băiat și o fată, ajung să se iubească atât de mult, încât nu se pot împăca deloc cu gândul că toate se întâmplă o singură dată și trec atât de repede. Astfel, ei pun la cale un plan menit să schimbe acest destin nemilos și, dacă le va reuși, ei își vor putea petrece eternitatea împreună, chiar dacă asta ar fi să se întâmple în Iad.

LOVE & DISTRUST
Dragoste şi neîncredere
Dramă, SUA, 2009
R: Daisy Gili, Darcy Yuille, Eric Kmetz, Warner Loughlin, Diana Valentine
D: Robert Pattinson, Sam Worthington, James Franco, Amy Adams, Robert Downey Jr.

Este momentul pentru o experință mai puțin obișnuită. Este vorba despre pelicula “Dragoste şi neîncredere”, care se constituie din cinci scurt-metraje diferite, fiecare dintre ele avînd propriul regizor și propria distribuție.

LITTLE NIKITA
Micul Nikita
Thriller, SUA, 1988
R: Richard Benjamin
D: Sidney Poitier, River Phoenix, Richard Jenkins, Caroline Kava, Richard Bradford

Viața unui adolescent se bulversează complet din momentul în care află că părinții săi sunt agenți KGB sub acoperire care, după ce fuseseră inactivi douăzeci de ani, sunt chemați acum într-o misiune extrem de periculoasă.

Agentul FBI Roy Parmenter (Sidney Poitier) descoperă informații uluitoare care vor da peste cap viața adolescentului Jeff Grant’s (River Phoenix). Roy încearcă să-l convingă pe tânăr că părinții lui sunt spioni KGB sub acoperire. Astfel, vestea îl plasează pe Jeff undeva la mijloc, între dragostea pentru părinți și aceea pentru țara lui, iar acesta fapt îl aduce în situația de a se maturiza peste noapte. Ghidat de agentul FBI, curajosul Grant încearcă să descâlcească păienjenișul intrigilor din jurul părinților săi. În același timp, Parmenter este în situația de a se reexamina pe el însuși, deoarece ajunge să fie implicat într-un conflict care are legătură atât cu viața unui adolescent și a familiei acestuia, cât și cu existența întregii specii umane.

MANG SHAN
Muntele blestemat
Dramă, China, 2007
R: Yang Li
D: Huang Lu

China. O tânără care abia absolvise colegiul este răpită și apoi vândută unei familii de țărani.

Suntem în China, anul 1990. O poveste cutremurătoare dintr-o lume în care bebelușii de sex feminin sunt înecați și tinerele sunt vândute de familiile lor, ajungând sclave. Eroina filmului este Bai Xuemei (Huang Lu). Tânăra care abia absolvise colegiul, este răpită și apoi vândută unei familii de țărani. Deși este sfătuită să se resemneze de către cele care se aflau în situația ei de câțiva ani și aveau deja copii, Bai încearcă să scape, dar este prinsă și bătută. Cu toate acestea, ea nu renunță, trăind doar pentru ziua în care va putea evada de acolo.

MIN DIT (THE CHILDREN OF DIYARBAKIR)
Copiii din Diyarbakir
Dramă, coproducție, 2009
R: Miraz Bezar
D: Hakan Karsak, Muhammed Al, Senay Orak

Diyarbakir, sfârșitul anilor ‘90: doi copii din Kurdistan sunt obligați să trăiască în stradă, după ce părinții lor sunt uciși de un membru al forțelor securității statului.

Gulistan, un copil de zece ani, și fratele lui mai mic, Firat, trăiesc fericiți împreună cu părinții lor în Diyarbakir. Tragedia ia locul fericirii în acest cămin din clipa în care părinții copiilor sunt împușcați chiar în fața lor. Traumatizați, Gulistan, Firat și sora lor mai mică ajung să fie plasați în grija mătușii lor. Însă, în scurt timp femeia dispare fără urmă. Astfel, copiii ajung să trăiască în stradă, unde, într-o zi, Gulistan este șocat să îl întâlnească pe asasinul părinților lor.

MAX MANUS
Max Manus
Dramă, Norvegia, 2008
R: Joachim Roenning, Espen Sandberg
D: Aksel Hennie, Nicolai Cleve Broch, Agnes Kittelsen, Knut Joner, Christian Rubeck

Urmăriți o poveste din Cel De-al Doilea Război Mondial, al cărei erou principal este un patriot norvegian ce este de neoprit în dorința de a-i pune pe fugă pe naziștii care-i ocupaseră țara.

Pelicula este plasată între 9 aprilie 1940 – 8 mai 1945, adică perioada în care Norvegia s-a aflat sub ocupația Germaniei Naziste. Personajul central al peliculei este Max Manus (1914-1996), norvegianul care a pornit o adevărată cruciadă împotriva naziștilor. După ce luptase împotriva comuniștilor din Finlanda, Manus (Aksel Hennie) se întoarce în Norvegia care este ocupată de Germania nazistă și după ce se alătură celor din "Rognes Organization", (mișcarea de rezistență), este prins. Cu toate acestea, el izbutește să evadeze, mergînd în Anglia, unde ajunge agent special, reușind mai multe misiuni de sabotaj îndreptate împotriva naziștilor din Norvegia.

NIGHT SHIFT
Afacere de noapte
Comedie, SUA, 1982
R: Ron Howard
D: Henry Winkler, Michael Keaton, Shelley Long, Gina Hecht, Pat Corley

Povestea unei idei năstrușnice prinde contur. Unul dintre cei care lucrează în schimbul de noapte la morga orașului New York se gândește cum ar fi dacă, pe timpul nopții, morga ar fi transformată în… bordel.

Acțiunea peliculei este centrată asupra lui Chuck (Henry Winkler), un bărbat care lucrează în schimbul de noapte la morga orașului New York. Nimic nu pare să meargă bine în viața acestuia. Logodnica lui are pretenții de scorpie, la serviciu este trecut de la tura de zi la cea de noapte. În plus, el niciodată nu primește sandviciul pe care îl comandă, iar câinele vecinului îl urmărește în fiecare zi. La toate acestea se adaugă și faptul că vecina sa, Belinda (Shelley Long), o femeie absolut încântătoare, se dovedește a fi o prostituată, iar noul său coleg, Bill Blazejowski (Michael Keaton) este un guraliv care îi face într-una capul mare cu tot felul de idei. Chuck se îndrăgostește în secret de Belinda, iar când proxenetul acesteia este asasinat și ea este bătută de un client, el începe să se gândească la cum ar putea să o ajute ținând cont de ideea de business pe care o avea Bill. Cel din urmă era de părere că, pe tipul nopții, morga ar putea fi transformată în… bordel. Dacă nu v-a trecut până acum prin minte cum este posibil să faci bani punând împreună prostituția și morga orașului, urmăriți acest film! Cei care au realizat scenariul au fost cu adevărat sclipitori.

Pelicula i-a adus lui Henry Winkler o nominalizare la Globurile de Aur la categoria cel mai bun actor. De asemeanea, Michael Keaton a primit un premiu la Kansas City Film Critics Circle.

LE HERISSON (AKA. THE HEDGEHOG)
Ariciul
Dramă, Franța, 2009
R: Mona Achache
D: Garance Le Guillermic, Anne Brochet, Togo Igawa

Acțiunea peliculei regizate de Mona Achache este plasată într-o clădire de apartamente de lux din Paris. Urmăriți povestea unei întâlniri foarte speciale dintre Paloma Josse (Garance LeGuillermic), o fetită de 11 ani extraordinar de inteligentă care are gânduri de suicid, Renée Michel (Josiane Balasko), o femeie discretă și singură ca era angajată ca paznic, și enigmaticului Kakuro Ozu (Togo Igawa), un om de afaceri din Japonia. Paloma nu este un copil obișnuit, așa că poate că tânărul Cupidon va găsi o cale de a-i aduce împreună pe Renee și Kakuro. În felul acesta, fata va avea suficiente dovezi pentru a ajunge la concluzia că viața merită să fie trăită, în ciuda turutor dificultăților pe care le aduce cu sine fiecare nouă zi.

PALOMA:
“Mă numesc Paloma. Locuiesc în Paris. Părinții mei sunt bogați, așa că și eu și sora mea se presupune că suntem la fel. Însă, în ciuda norocului și a bogăției, viața mi-a dat o lecție importantă”.

RENÉE:
“Sunt văduvă. Sunt scundă, dolofană și locuiesc singură cu o pisică lene$ă și grăsană. Nu mi-a plăcut școala niciodată și am fost toată viața mea săracă, discretă și neimportantă pentru cei din jur. Deși sunt politicoasă, rareori sunt amabilă, așa că oamenii nu prea mă plac, însă mă tolerează, deoarece corespund perfect jobului de portar pentru care sunt plătită”.

LENNY
Lenny
Biografic, SUA, 1974
R: Bob Fosse
D: Dustin Hoffman, Valerie Perrine, Jan Miner, Stanley Beck, Gary Morton

Viața unuia dintre cei mai controversați actori de stand-up comedy din America, cel care și-a pierdut mai întâi publicul, iar apoi și-a găsit sfârșitul în urma unei supradoze.

Adaptare a lui Julian Barry după propria sa piesă de pe Broadway, filmul biografic regizat de Bob Fosse îl are în centru său pe Lenny Bruce (Dustin Hoffman), un celebru actor de stand-up comedy al anilor ’60. După ce acesta moare în urma unei supradoze viața controversatului actor devine subiectul unui reporter de interviuri nevăzut. Într-o serie de flashback-uri, oamenii care l-au cunoscut pe Bruce spun povestea acestui om straniu care își începuse cariera ca un comic obișnuit, iar apoi a renunțat la convențional, folosind actul artistic drept o cutie de rezonanță pentru satira sarcastică. Pe măsură ce timpul a trecut, Bruce a folosit un limbaj sexual din ce în ce mai explicit și a început să piardă controlul asupra materialului său.

Pelicula a primit șase nominalizări la Oscar (cel mai bun actor în rol principal- Dustin Hoffman-; cea mai bună actriță în rol principal- Valerie Perrine-; cea mai bună imagine, cel mai bun regizor, cel mai bun film; cel mai bun scenariu.); nominalizări și un premiu BAFTA pentru cel mai bun debut în rol principal: Valerie Perrine, nominalizări la Globurile de Aur și la Festivalul de Film de la Cannes.

NINJA ASSASSIN
Ninja asasin
Acțiune, SUA, 2009
R: James Mcteigue
D: Rain, Naomie Harris, Ben Miles, Rick Yune, Sho Kosugi

Pentru că era un copil al nimănui, Raizo (Rain) este luat de când era mic de către o societate secretă cunoscută sub numele de clanul Ozunu. Cu timpul, acesta ajunge să fie o mașină de ucis care era de neoprit. Cei care formează această organizație sunt atât de preocupați în a-și menține existența în secret, încât mulți cred că este vorba doar despre un mit. Însă, din clipa în care asasinii Ozunu îl ucid pe un prieten de-al lui Raizo, maniera lor de a acționa din umbră va deveni istorie.

NUTS
Nebunie
Dramă, SUA, 1987
R: Martin Ritt
D: Barbra Streisand, Richard Dreyfuss, Maureen Stapleton, Karl Malden, Eli Wallach

“Nuts” a fost adaptată de către Tom Topor, Darryl Ponicsan și Alvin Sargent după piesa lui Topor.

Claudia Faith Draper (Barbra Streisand) este o prostituată care își trăiește viața fără pic de rușine. Mai mult, atitdinea sa față de cei din jur îi face adesea pe oamenii amabili să se simtă stânjeniți. Cei care o întâlnesc o consideră nebună, însă Caludia nu este de acord cu această etichetă. Femeia ajunge să fie arestată, deoarece este considerată suspectul principal în cazul asasinării unuia dintre clienții săi. Avocatul angajat de părinții Claudiei speră să o scape de închisoare, invocând problemele de sănătate mintală pe care le are clienta sa. Însă, ea refuză această abordare, deoarece știe că nu și-ar putea petrece restul zilelor într-o instituție pentru cei cu probleme psihice. Astfel, în ciuda tuturor obstacolelor, avocatul Aaron Levinsky (Richard Dreyfuss) încearcă să demonstreze că Draper nu este nebună, fiind capabilă să facă față procesului.

Pelicula lui Martin Ritt a obținut trei nominalizări la Globurile de Aur, la categoriile cel mai bun film, cel mai bun actor în rol principal (Richard Dreyfuss) și cea mai bună actriță (Barbra Streisand).

ONE FALSE MOVE
O mişcare greşită
Thriller, SUA, 1992
R: Carl Franklin
D: Bill Paxton, Cynda Williams, Billy Bob Thornton, Michael Beach, Jim Metzler

Un șerif foarte îndrăgit dintr-un orășel din Arkansas spera că într-o bună zi va ajunge să își poată face meseria precum un coleg de-al său dintr-un oraș important. El visa să aibă parte de acțiune, iar ceea ce urmează să i se întâmple va depăși cu mult imaginația sa.

Ray (Billy Bob Thornton) și Pluto (Michael Beach) sunt doi traficanți de droguri din Los Angeles care comit un atac în urma căruia își pierd viața mulți oameni. În consceință, părăsesc orașul împreună cu Fantasia (Cynda Williams), complicea lor. Destinația este orașul natal al celei din urmă, Star City, Arkansas… Ceea ce nu știu fugarii este faptul că aici se află la post Dale "Hurricane" Dixon (Bill Paxton), șeriful care toată viața lui și-a dorit să aibă parte de ceva acțiune în profesie, iar acum nu va rata momentul. Însă, întoarcerea frumosei Fantasia va scoate la lumină un secret nimicitor din trecutul lui Hurricane.

OTAC NA SLUZBENOM PUTU (AKA. WHEN FATHER WAS AWAY ON BUSINESS)
Tata în călătorie de afaceri
Dramă, Iugoslavia, 1985
R: Emir Kusturica
D: Moreno D’E Bartolli, Miki Manojlovic, Mirjana Karanovic, Mustafa Nadarevic, Mira Furlan

O poveste amară din vremurile cenușii ale comunismului din Europa de Est. De această dată vorbim despre Iugoslavia lui Tito.

1948, când Tito ia distanță de Stalin, marchează începutul unor ani grei pentru comuniștii din Iugoslavia. Este vorba despre confuzie și pericol. Oamenii ajung în închisoare, fiind despărțiți de familiile lor din motive de-a dreptul ridicole. Povestea este redată in perspectiva lui Malik, un puști de șase ani al cărui tată ajunsese și el în spatele gratiilor. De fapt, părintele micuțului era un bărbat care era mereu cu ochii după alte femei și este închis sub pretextul că este stalinist. Cu toate acestea, adevărul era unul dureros. Motivul real al arestării acestuia era acela că era afemeiat. Pelicula se oprește asupra dificultăților pe care trebuie să le îndure o familie fără tată într-un sistem comunist cu privațiuni de toate felurile.

“When Father Was Away on Business” a primit o nominalizare la Oscar, la categoria cel mai bun film străin și una la Globurile de Aur, la aceeași categorie. De asemenea, pelicula i-a adus lui Emir Kusturika doua premii la Festivalul de Film de la Cannes.

PHORPA (AKA. THE CUP)
Cupa
Comedie, Bhutan, 1999
R: Khyentse Norbu
D: Orgyen Tobgyal, Neten Chokling, Jamyang Lodro, Lama Chonjor, Lama Godhi

Povestea începe în vreme ce partidele de fotbal ale Cupei Mondiale sunt găzduite de Franța, când doi tineri refugiați tibetani sosesc la porțile unei mănăstiri în exil în India. Cei doi sunt mari suporteri ai acestui sport și așa începe totul.

Undeva în Nordul Indiei, lângă Himalaya, mai mulți călugări tibetani au pus bazele unei mănăstiri/internat în exil. Sub privirea liderilor lor, Geko și Khempo, tinerii nou veniți sunt instruiți în practicile budiste. Doi dintre acești novici, Lodo și Orgyens, ca majoritatea tinerilor de vârsta lor, sunt foarte dornici să urmărească meciurile în desfășurare și se pun în situația de a fi pedepsiți pentru că au urmărit un meci la televizor, fără a cere permisiunea. Cu toate acestea, pasiunea pentru fotbal a celor recent sosiți este de nestăvilit, iar aceștia cer permisiunea de a urmări finala Cupei Mondiale. Acum, apare altă problemă: călugării trebuie să își dea seama cum vor plăti pentru o antenă satelit. Cei spre care se îndreaptă speranțele tuturor sunt, evident, Lodo și Orgyens, iar acțiunea se transformă într-un test de solidaritate, inventivitate și prietenie pentru cei tineri, în vreme ce Lama, conducătorul mănăstirii, meditează asupra provocărilor aduse de modalitatea răspândirii Cuvântului lui Budha într-o lume care se află într-o continuă schimbare.

POWER (1986)
Profesionistul puterii
Dramă, SUA, 1986
R: Sidney Lumet
D: Richard Gere, Julie Christie, Gene Hackman, Kate Capshaw, Denzel Washington

Politica este un joc în care premiul cel mare este Puterea. Dacă vrei să câștigi, există un om care, în schimbul unui preț, îți poate garanta succesul.

Puterea este mai seducătoare decât sexul, creează dependență mai ceva decât drogurile și devine mai prețioasă decât aurul. În plus, există un om care poate să o aducă pentru tine, evident, contra unui preț. Protagoniștii acestei drame în care un consultant politic de marcă este obligat să se confrunte cu ceea ce a devenit, dar și cu ploticienii pe care el îi ajutase să câștige alegerile sunt Richard Gere și Denzel Washington. În acest sens, cel care e capabil să realizeze sau să distrugă cariere este Pete St. John (Gere), un adevărat magician în ceea ce face. Unul dintre cei pe care acesta îi sprijină și consiliază este și Jerome Cade (J.T. Walsh), un industriaș conservator. În clipa în care lucrurile încep să meargă prost, Arnold Billings (Denzel Washington), asprul sfătuitor al lui Cade, pare să fie cheia care îl va ajuta pe Pete să descopere adevărul în ceea ce-l privește pe industriaș.

REYKJAVIK-ROTTERDAM
Reykjavik – Rotterdam
Thriller, Islanda, 2008
R: Óskar Jónasson
D: Baltasar Kormákur, Ingvar E. Sigurdsson, Lilja Nott Thorarinsdottir, Throstur Leó Gunnarsson, Victor Löw

După ce a primește a doua șansă, eroul poveștii lui Óskar Jónasson este decis să nu mai greșească.

După ce a fost concediat, Christopher (Baltasar Kormakur) se simte precum peștele pe uscat, iar șansa de a-și găsi de muncă în altă parte nu prea există, deoarece motivul concedierii era legat de trafic ilegal de alcool. Cu toate acestea, pentru că prețul alcoolului este ridicat, Christopher nu ratează ocazia de a mai câștiga un ban. Situația nu este deloc ușoară pentru el, iar problemele cu banii devin din ce în ce mai serioase. Totuși, cu ajutorul unui prieten, Christopher reușește să își recapete slujba, iar de această dată este decis să lase totul în urmă odată pentru totdeauna.

ROMEO IS BLEEDING
Joc dublu
Crimă, SUA, 1993
R: Peter Medak
D: Gary Oldman, Lena Olin, Annabella Sciorra, Juliette Lewis, David Proval

Un polițist din New York vinde informații despre indivizi care se aflau în Programul de Protecție a Martorilor unui șef al Mafiei.

Jack Grimaldi (Gary Oldman) este un polițist din New York care are o casă impresionantă, o soție foarte frumoasă, Natalie (Annabella Sciorra), și o amantă dulce și, cum altfel, foarte prostuță, Sheri (Juliette Lewis). În plus, el știe cum să mai câștige și ceva în plus peste salariul de polițist dîndu-i raportul șefului mafiot Don Falcone (Roy Scheider). De fapt, acesta îi vinde lui Falcone informații despre indivizi care se aflau în Programul de Protecție a Martorilor, informații pe care era obligat să le protejeze. Grimaldi primește misiunea de a o păzi pe răpitoarea Mona Demarkov (Lena Olin), dar este sedus aproape instantaneu, așa că o lasă să scape. Consecința estea aceea că trebuie să o prindă și să o omoare, în caz contrar el fiind cel care urma să fie anihilat. Mona vine cu ideea de a-l plăti pe Jack pentru a o ajuta să îl elimine pe Falcone și de a-și înscena propria moarte. Povestea devine chiar mai complicată decât atât, deoarece planurile se răstoarnă unul după altul.

SALVAGE (2009)
Salvarea
Horror, Marea Britanie, 2009
R: Lawrence Gough
D: Neve Mcintosh, Shaun Dooley, Linzey Cocker, Dean Andrews, Paul Opacic

O lume care, dintr-o dată și fără niciun avertizment, ajunge să fie guverantă de volență, teroare și paranoia.

Coșmarul locuitorilor dintr-o suburbia liniștită din Liverpool începe în Seara de Ajun, atunci când o grupare militară SWAT înarmați cu artilerie grea pun stăpânire pe acesată zonă. Până la descinderea cadeților, cele mai grave probleme ale rezidenților de aici erau infidelitatea, divorțurile cu scandal și disfuncțiil familiale ulterioare. La început, soldații au înconjurat casa unei familii de emigranți. Capul familie, un medic prietenos și liniștit, iese panicat din casă fluturînd un cuțit. Spre uimirea și groaza celorlalți, soldații îl pun la pământ, după care îi somează pe martori să intre în casă și să rămână acolo. Acesta este începutul unei nopți de violențe inimaginabile, teroare și paranoia.

SHAMPOO
Şampon
Comedie, SUA, 1975
R: Hal Ashby
D: Warren Beatty, Julie Christie, Goldie Hawn, Lee Grant, Jack Warden

Un frizer celebru din Los Angeles reușește să îi facă pe clienții lui să arate și să se simtă mai bine decât oricând. Pentru că vrea să-și deschidă propriul salon, el caută finanțare, abordând un om de afaceri cu care, fără știrea acestuia, are nepermis de multe în comun.

George (Warren Beatty) este unul dintre cei mai căutați bărați din Los Angel es. Vorbim despre un frizer care îi face pe clienții lui să arate și să se simtă mai bine ca niciodată. Încurajat de Jill (Goldie Hawn), iubita lui, să își deschidă propriul salon, acesta îl abordează pe omul de afaceri Lester (Jack Warden) pentru finanțare. Ceea ce Lester nu știe este faptul că George are realții intime cu soția (Lee Grant), cu amanta (Julie Christie), dar și cu fiica lui (Carrie Fisher), care este adolescentă. Oare este în stare Georege să iasă basma curată și să obțină finanțare sau se va aventura în și mai multe “afaceri” sacndaloase?

Pelicula i-a adus lui Lee Grant un premiu Oscar pentru cea mai bună actriță în rol secundar. De asemenea, “Shampoo” a obținut trei nominalizări la Oscar, o nominlaizare la BAFTA Awards și cinci la Globurile de Aur.

SJECAS LI SE DOLLY BELL (AKA. DO YOU REMEMBER DOLLY BELL?)
Ce mai ştii de Dolly Bell?
Dramă, Iugoslavia, 1981
R: Emir Kusturica
D: Slavko Stimac, Slobodan Aligrudic, Ljiljana Blagojevic, Mira Banjac, Pavle Vujisic

Urmăriți o altă peliculă regizată de genialul Emir Kusturica, este vorba despre o poveste din Sarajevo, anii ’60.

Filmat în Iugoslavia, pelicula “Do You Remember Dolly Bell?” este plasată în Sarajevo, cândva pe la jumătatea anilor ’60. Eroul ei este Dino, un tânăr care trăiește într-o suburbie și încearcă să-și facă viața mai frumoasă urmărind filme despre Occidentul plin de tentații. Filmele, lecțiile de hypnotism și muzica îl ajută pe Dino să simtă că tot ceea ce se întâmplă în jurul lui devine neimportant, dispare chiar. Dino se gândește cum ar fi dacă ar urma exemplul unuia dintre personajele din peliculele văzute de el, devenind și el gangster. Dar, totul culminează cu apariția lui Dolly Bell, încântătoarea fată de cabaret pentru care are sentimente fabuloase.

SIETE MESAS DE BILLAR FRANCES (AKA. SEVEN BILLIARD TABLES)
Şapte mese de biliard
Dramă, Spania, 2007
R: Gracia Querejeta
D: Maribel Verdú, Blanca Portillo, Jesús Castejón, Víctor Valdivia, Raúl Arévalo

După ce primește vestea că tatăl ei este bolnav, o femeie își ia fiul și pleacă să vadă ce se întâmplă. Însă, când sosesc, cei doi află că bărbatul a trecut în Lumea Drepților și că afacerea acestuia trebuia vândută pentru a fi plătite datoriile.

Angela (Maribel Verdú) și fiul ei, Guille (Víctor Valdivia), pornesc la drum pentru a-l vedea pe Leo, tatăl ei și bunicul băiatului, despre care aflase că se îmbolnăvise brusc. Când sosesc, aceștia sunt iformați că bărbatul tocmai murise. Charo (Blanca Portillo), iubita acestuia, îi spune Angelei că afacerea tatălui ei, o sală cu șapte mese de billiard, trebuie vândută din cauza datoriilor. Cu toate acestea, fiica lui Leo este pusă pe gânduri de informația că fostul soț al lui Charo sfârșise în circumstanțe suspecte. Dincolo de această crudă realitate, Angela decide să își schimbe viața, așa că își investește toate economiile în afacerea tatălui său, dorind să o salveze.

SPEECHLESS
Fără vorbe
Comedie, SUA, 1994
R: Ron Underwood
D: Michael Keaton, Geena Davis, Christopher Reeve, Bonnie Bedelia, Ernie Hudson

O comedie romantică fascinantă în care coincidențele din viața a doi oameni sunt ocazia de a începe o relație în calea căreia vor apărea încercări dintre cele mai diverse.

Cei aleși de Ron Underwood pentru a fi protagoniștii acestei comedii romantice sunt Michael Keaton și Geena Davis. Kevin (Keaton) este un insomniac care o întâlnește pe Julia (Geena Davis) noaptea târziu, într-un magazin și, întâmplător sau poate că nu, amândoi își doresc același ultim flacon de medicamente pentru somn. După ce petrec o seară romantică împreună și, spre surprinderea amândurora, realizează că fiecare dintre ei scrie discursuri pentru candidații unei curse pentru Senat, dar se află în tabere opuse. Pe măsură ce Campania avansează, cei doi au dificultăți tot mai mari în a continua relația, dar nu abandonează. Însă, încercările sunt departe de a se fi încheiat pentru acest cuplu, deoarece Bob Freed (Christopher Reeve), fostul logodnic al Juliei, revine și-i cere acesteia să se împace.

SUNSET
Amurg
Comedie, SUA, 1988
R: Blake Edwards
D: Bruce Willis, James Garner, Mariel Hemingway, Kathleen Quinlan, Malcolm Mcdowell

Suntem în 1929, la Hollywood, iar eroii poveștii sunt două legende ale Americii, actorul de western-uri Tom Mix (Bruce Willis) și șeriful Wyatt Earp (James Garner). Cei doi încalcă orice regulă, iubesc orice femeie le iese în cale, își sumă orice risc și reușesc să înlăture misterul din una dintre cele mai șocante crime din Beverly Hills. Complicațiile care apar la tot pasul devin de-a dreptul comice din clipa în care cei doi încearcă să rezolve o crimă.

În regia lui Blake Edwards, pelicula “Amurg” a primit o niminalizare la Oscar pentru cele mai bune costume.

THE BANNEN WAY
Metoda Bannen
Thriller, SUA, 2010
R: Jesse Warren
D: Mark Gantt, Vanessa Marcil, Gabriel Tigerman, Michael Ironside, Robert Forster

Mafioți, polițiști, femei frumoase, scene de sex sălbatic și o cutie misterioasă în jurul cărei se tot agită o grămadă de oameni, fără ca vreunul să știe ce se află înăuntru.

Enjoy!

THE BELLY OF AN ARCHITECT (AKA. IL VENTRE DELL’ ARCHITETTO)
Burta arhitectului
Dramă, Marea Britanie, 1987
R: Peter Greenaway
D: Brian Dennehy, Chloe Webb, Lambert Wilson, Sergio Fantoni, Stefania Casini

Arhitectul american Stourley Kracklite (Brian Dennehy) vine împreună cu soția sa, Louisa (Chloe Webb), la Roma pentru a superviza o expoziție dedicată lui Etienne-Louis Boullée, un arhitect francez din secolul al XVIII-lea. Pentru că are dureri cumplite de stomac, el nu îi acordă prea multă atenție soției sale care este însărcinată, iar aceasta își găsește consolarea în brațele lui Caspasian Speckler (Lambert Wilson). Astfel, din cauza stării sale de sănătate și a obsesiei pentru muncă, mariajul arhitectului se destramă, iar viața îi pregătește chiar mai multe surprize neplăcute distinsului arhitect.

Realizat din imagini simetrice, filmul are un subiect foarte neobișnuit: abdomenul, este vorba despre cel bolnav al arhitectului și cel al soției sale care așteaptă un copil. Mai precis, formele rotunde, cu trimitere la construcțiile sferice realizate de Boullée, acest arhitect vizionar care a avut un destin trist, fiind aproape uitat în secolul al XX-lea.

THE CHILDREN (AKA. THE DAY)
Copiii
Horror, Marea Britanie, 2008
R: Tom Shankland
D: Eva Birthistle, Stephen Campbell Moore, Jeremy Sheffield, Rachel Shelley, Hannah Tointon

Povestea teribilă regizată de Tom Shankland se petrece în Anglia contemporană, în timpul unei ninsori de sfârșit de decembrie, iar protagoniști sunt Jonah (Stephen Campbell Moore) și Elaine (Eva Birthistle), un cuplu căsătorit. Cei doi decid să meargă la țară pentru a-și petrece vacanța de Anul Nou împreună cu sora lui Elaine, Chloe (Rachel Shelley), cumnatul lor, Casey (Hannah Tointon), fiica adolescentă a lui Elaine care provenea dintr-un mariaj anterior și tinerii Paulie (William Howes) și Miranda (Eva Sayer), care sunt copiii pe care cei doi soți îi au împreună. Însă, imediat după sosire, evenimete ciudate și de neimaginat încep să se petreacă. Pentru cei care veniseră aici să fie împreună de Anul Nou, urmează clipe de groază care vor culmina cu pierderi de vieți.

THE COMFORT OF STRANGERS (AKA. CORTESIE PER GLI OSPITI)
Mângâieri străine
Thriller, SUA, 1991
R: Paul Schrader
D: Christopher Walken, Rupert Everett, Natasha Richardson, Helen Mirren, Manfredi Aliquo

Avînd la bază romanul scriitorului englez Ian McEwan, adaptarea lui Harold Pinter (“The Comfort of Strangers”) spune povestea unei călătorii în Veneția care se transformă într-un coșmar inimaginabil.

În încercarea de a readuce romantismul în relația lor, Colin și Mary (Rupert Everett și Natasha Richardson) decid să plece într-o vacanță în Venția. Fascinați de oraș și de canalele lui, aceștia se rătăcesc și, la un moment dat, devine clar pentru amândoi că sunt urmăriți de un misterios fotograf care face mai multe poze cu Colin. Pe măsură ce se lasă întunericul, cei doi sunt din ce în ce mai speriați și au toate motivele, deoarece această călătorie care ar fi trebuit să îi ajute să se regăsească va deveni cel mai mare coșmar al vieții lor. Din păcate, cursa nebună pentru supraviețuire se termină tragic.

THE DISAPPEARED
Dispariţia
Horror, Marea Britanie, 2008
R: Johnny Kevorkian
D: Harry Treadaway, Greg Wise, Alex Jennings, Tom Felton, Finlay Robertson

Viața lui Matthaw se schimbă pentru totedeauna după ce fratele lui mai mic dispare fără urmă, iar la scurt timp el începe să vadă imagini și să audă vocea acestuia.

Crezi că există fanome? Matthew era convins că ele sunt o invenție, asta până când fratele lui mai mic, Tom, dispare fără urmă. Din acea zi, fratele mai mare se consideră direct responsabil de drama prin care trece familia lui. Din clipa în care începe să vadă imagini și să audă vocea lui Tom, Matthew se întreabă dacă nu cumva și-a pierdut mințile. Însă, pe măsură ce numărul copiilor care dispar fără urmă devine tot mai mare, își dă seama că este vorba despre ceva foarte serios. Astfel, realizează că, dacă va continua să asculte ceea ce încearcă să îi spună Tom, ar putea afla adevărul despre ceea ce se întâmplă. Oare tatăl lui care este un alcoolic fără leac a făcut toate astea? Sau este vorba despre gașcă de adolescenți care terorizează pe toți cei mai mici? În vreme ce încearcă să pună cap la cap frânturile de informație pentru a obține imaginea de ansamblu, Matthew realizează că nu trebuie să aibă încredere în nimeni. Va reuși el să își găsească fratele și pe ceilalți copii înainte de a fi prea târziu?

THE EVIL DEAD
Cartea morţilor
Horror, SUA, 1981
R: Sam Raimi
D: Bruce Campbell, Ellen Sandweiss, Hal Delrich, Betsy Baker, Sarah York

Ash (Bruce Campbell), iubita lui, Linda (Betsy Baker), și colegii lor de clasă Cheryl (Ellen Sandweiss), Scott (Hal Delrich) și Shelly (Sarah York) decid să să se oprească la o cabană abandonată înconjurată de păduri. Aici, ei descoperă o Carte a Morții cu ilustrații macabre, un pumnal realizat din oase umane și o casetă audio. După ce rostesc incantațiile pe care le aud pe casetă, tinerii trezesc la viață demoni din altă lume și așa se dezlănțuie Infernul.

THE GINGERBREAD MAN
Gingerbread Man
Thriller, SUA, 1998
R: Robert Altman
D: Kenneth Branagh, Embeth Davidtz, Robert Downey Jr., Daryl Hannah, Tom Berenger

Povestea unui avocat de succes a cărui carieră ajunge să fie în cădere liberă accelerată după ce încearcă să protejeze o femeie de tatăl său, un fanatic religios care o amenință.

Rick Magruder (Kenneth Branagh), este un avocat de succes din Savannah, Georgia. După o petrecere în care sărbătorea o victorie importantă în care apărase un om care împușcase un polițist, el se oferă să să o conducă pe Mallory Doss (Embeth Davidtz). Aceasta era o chelneriță timidă a cărei mașină fusese furată. Relația dintre cei doi evoluează foarte repede. La scurt timp, Rick află că pisica lui Mallory a fost omorâtă, iar ea bănuia că autorul este tatăl său, Dixon Doss (Robert Duvall), care era un fanatic religios. În vreme ce Rick încerca să îl doboare pe Dixon, protejînd-o pe Mallory de el, un nou lanț de evenimente complică și mai mult povestea, amenințând să îi ruineze cariera. Ca și când nu ar fi fost destul, în poveste mai apare și un uragan, aducînd o și mai mare tensiune la situația lui Rick care, oricum, se deteriora rapid.

THE GRAY MAN
Oribilul caz al lui Albert Fish
Crimă, SUA, 2007
R: Scott L. Flynn
D: Patrick Bauchau, Jack Conley, John Aylward, Jillian Armenante, Silas Weir Mitchell

Povesetea unui asisin în serie canibal.

Un detectiv dedicat încercă să pună mâna pe Albert Fish, un asasin în serie care răpește, violează, omoară și chiar mănâncă ocazional își mănâncă victimele care sunt copii, fără să lase nicio urmă.

THE MANCHURIAN CANDIDATE (1962)
Candidatul din Manciuria
Thriller, SUA, 1962
R: John Frankenheimer
D: Frank Sinatra, Laurence Harvey, Janet Leigh, Angela Lansbury, Henry Silva

Povestea unor soldați din Coreea care, într-o amuscadă, ajung în mâinile trupelor coreene. La scurtă vreme după ce se întorc acasă, devine evident faptul că, după ce fuseseră capturați de către coreeni, Show și oamenii lui fuseseră supuși unui program de spălare de creier înaintea eliberării lor.
Un neobișnuit thriller politic inteligent încărcat de tensiune, “Candidatul din Manciuria” este un film cu mult înaintea tipului său. Printre temele pe care le ia în discuție, controlul ideilor, asasinatul politic, conspirațiile internaționale. Toate acestea nu erau preocupări la îndemână în 1962.

Pelicula începe cu un grup de soldați într-un bar din Coreea. În timp ce aceștia petreceau, superiorul lor Raymond Shaw (Laurence Harvey), vine să îi anunțe că trebuie să se întoarcă la datorie. Desigur, soldații nu îl simpatizează pe Shaw și nici acesta nu simte nici un fel de empatie pentru subalternii săi. În timp ce patrulau, Shaw și oamenii lui sunt prinși într-o ambuscadă de trupele coreene. Câteva luni mai târziu, Show are parte de o primire memorabilă la întoarcerea acasă și urmează să primească Medalia de Onoare, iar câțiva dintre soldații care fuseseră sub comanda sa vorbesc despre el ca despre cel mai curajos bărbat pe care l-au văzut în viața lor. Destul de repede, devine evident faptul că, după ce fuseseră capturați de către coreeni, Show și oamenii lui fuseseră supuși unui program de spălare de creier înaintea eliberării lor. Deși mulți dintre ei sunt tulburați după această experiență traumatizantă, cel mai afectat dintre toți pare a fi căpitanul Bennett Marco (Frank Sinatra). În timp, Marco reușește să facă o reconstituire a celor întâmplate.

THE PIRATES WHO DON’T DO ANYTHING: A VEGGIETALES MOVIE
Piraţii care nu fac nimic: Poveşti din ţara legumelor
Animație, SUA, 2008
R: Mike Nawrocki
Voci: Phil Vischer, Mike Nawrocki, Cam Clarke, Laura Gerow, Yuri Lowenthal

Timidul Elliot (Larry the Cucumber), leneșul Sedgewick (Mr. Lunt) și înfumuratul George (Pa Grape) visează la ziua în care vor reuși să joace într-un show despre pirați. Cu toate problemele pe care le au, momentul în care își vor împlini visul pare a fi foarte îndepărtat. Cu toate acestea, nici nu își imaginează ce surpriză li se pregătește și cât de repede. Ei vor avea parte de mai mult decât ar fi îndrăznit să spere, căci ajung să călătorească în timp, în secolul al XVII-lea, și se vor lupta cu niște pirați adevărați. În cele din urmă, ei vor reuși să o salveze pe prințesă, vor restabili pacea. Această experiență îi va face să înțeleagă că nu sunt doar niște leneși. Înapoi în zilele noastre, ei reușesc să se angajeze ca actori pentru a interpreta ceea ce știau cel mai bine: roluri de pirați.

THE PRINCIPAL
Directorul
Dramă, SUA, 1987
R: Christopher Cain
D: James Belushi, Louis Gossett Jr., Rae Dawn Chong, Michael Wright, J.J. Cohen

Rick Latimer (Jim Belushi) este un profesor de liceu pe care îl cam urmărește ghinionul. El are probleme de stăpânire a furiei, în plus soția decide să divorțeze, iar conducerea școlii îl monitorizează atent. Deși el crede că urmează să fie sancționat disciplinar, ceea ce i se întâmplă este să fie promovat ca director. Însă, nu vorbim despre o instituție obișnuită, ci de una în care elevii-problemă sunt cei care fuseseră exmatriculați din alte școli. Astfel, cu ajutorul șefului serviciului de pază, Jake Phillips (Louis Gossett, Jr.) și a lui Hilary Orozco (Rae Dawn Chong), Rick are de gând să instaureze ordinea aici. Adevărul este că Latimer nu prea are opțiuni. Fie va reuși să facă ceea ce trebuie, fie va muri încercând.

THE SEA IS WATCHING (AKA. UMI WA MITEITA)
Marea şi dragostea
Romantic, Japonia, 2002
R: Kei Kumai
D: Misa Shimizu, Nagiko Tono, Masatoshi Nagase, Hidetaka Yoshioka, Eiji Okuda

O poveste din Japonia secolului al XIX-lea, când o gheișă care știa că nu trebuia să aibă sentimente pentru clienții săi se îndrăgostește de un samurai și-apoi de încă unul…

O-Shin (Nagiko Tohno) este angajată ca prostituată la The House of Reeds, un bordel din Okabasho, lângă Fukagawa. În ciuda faptului că fusese avertizată să nu se îndrăgostească de vreun client, O-Shin își pierde inima. Cel pentru care începe să aibă sentimente pe care nu poate să și le reprime este Fusanosuke (Hidetaka Yoshioka), un tânăr samurai. Deși speră că acesta o va lua de soție, tot ceea ce i se întâmplă este să rămână cu inima frântă. În cele din urmă, femeia își găsește consolarea în brațele tânărului Ryosuke (Masatoshi Nagase). Atunci când ea credea că în sfârșit și-a găsit fericirea, soarta lovește din nou.

THE THIEF OF PARIS (AKA. LE VOLEUR)
Hoţul
Crimă, Franța, 1967
R: Louis Malle
D: Jean-Paul Belmondo, Genevieve Bujold, Marie Dubois, Julien Guiomar, Paul Le Person

După ce unchiul său îi cheltuie toată averea înainte ca el să vadă un ban, un tânăr din Paris se răzbună și decoperă că meseria de hoț este una foarte amuzantă.

Georges Randal (Jean-Paul Belmondo) este un tânăr care trăiește în Paris și urmează să moștenească o avere considerabilă. Însă, el ajunge să fie înșelat de unchiul său care era un om fără scrupule și este lăsat cu buza umflată de către Charlotte (Genevieve Bujold), verișoara lui. În această situație, el găsește de cuviință să fure bijuteriile de familie ale logodnicului verișoarei, iar gestul lui Georges are consecințe dramatice, printre care un accident vascular și anularea căsătoriei. Acest pas înseamnă și începutul carierei lui Randal, care se perfecționează în furturi, devenind un profesionist de temut.

THE WIND IN THE WILLOWS (AKA. MR. TOAD’S WILD RIDE)
Vântul prin sălcii
Comedie, Marea Britanie, 1996
R: Terry Jones
D: Steve Coogan, Eric Idle, Terry Jones, Antony Sher, Nicol Williamson

Terry Jones este cel care a realizat scenariul, regia și l-a interpretat pe Toad în această strălucită adaptare a celebrei “Vântul printre sălcii”, o poveste clasică pentru copii scrisă de Kenneth Grahame. Aceată călătorie amuzantă prezintă aventurile prin care trec Toad, Mole (Steve Coogan), Rat (Eric Idle) și Badger (Nicol Williamson. Împreună, aceștia încearcă să salveze lumea în care trăiesc de excesiva industrializare. O poveste fermecătoare cu personaje colorate foarte determinate, o istorie pentru cei mari, dar și cei mici care poate fi privită și ca o satiră la adresa societății britanice.

TRUE CONFESSIONS
Un păcat de moarte
Dramă, SUA, 1981
R: Ulu Grosbard
D: Robert De Niro, Robert Duvall, Charles Durning, Ed Flanders, Cyril Cusack

Doi dintre cei mai importanți actori ai timpului nostru, Robert De Niro și Robert Duvall, sunt capete de afiș în acest film pe care trebuie neapărat să-l vedeți. Pelicula spune povestea a doi frați a căror relație este deteriorată de o crimă brutală săvârșită în 1940, la Los Angeles.

Un preot romano-catolic săvârșește mai multe nelegiuiri, deoarece se visează cardinal, dar sfârșește prin a-și trăi ultimele clipe într-o capelă aflată undeva în deșert.

Des Spellacy (Robert De Niro) este un preot romano-catolic, un prelat influent cu ambiții politice. Fratele său, Tom Spellacy (Robert Duvall), este polițist. Relația lor era una foarte bună, până când se petrece o crimă care tulbură apele. Victima asasinatului este o prostituată, o femeie pe care preotul o întâlnise atunci când aceasta făcea autostopul. În acel moment, în mașină se mai afla Jack Amsterdam (Charles Durning), un om de afaceri important în comunitate. Ideea este că dacă s-ar afla despre prostituată, imaginea prelatului ar avea de suferit. Tom suspectează faptul că Amsterdam este implicat în acesată crimă și face presiuni asupra fratelui său. Sperînd că va ajunge să fie urmașul cardinalului, Des face o mulțime de alte nereguli care îl au în atenție pe părintele Seamus Fargo, care ajunge la o capelă în desert. Însă, Tom își acuză fratele că, nevorbind, îl protejează pe Amsterdam, care este un criminal. Ani mai târziu, Tom merge la capela din deșert unde fusese trimis fratele său, aceeași unde ajunsese și părintele Seamus Fargo. Das este pe moarte, suferind de cancer, dar este resemnat în legătură cu soarta sa și cu faptul că nu ajunsese să aibă puterea. Frații se împacă, deși distanța dintre ei rămâne una de neînvins.

Pelicula i-a adus lui Robert Duvall premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Veneția.

WELCOME HOME, ROSCOE JENKINS
Bun venit acasă, Roscoe Jenkins!
Comedie, SUA, 2008
R: Malcolm Lee
D: Martin Lawrence, Margaret Avery, Joy Bryant, Louis C.K., Michael Clarke Duncan

Pentru eroul poveștii lui Malcolm Lee întoarcerea acasă este foarte departe de ceea ce înseamnă vacanță.

R.J. (Martin Lawrence) este gazda unui show de televizune care este adus cu picioarele pe pământ de vizita pe care le-o face celor din familie. Datorită emisiunii, el ajunge celebru și se bucură de un anumit stil de viață. Însă, înapoi acasă după nouă ani, cel adorat de milioane de fani este din nou "Roscoe". "Roscoe" și atât. Familia sa nu pare deloc impresionată de faima de care acesta se bucura în Los Angeles. Deși vorbim despre un superstar în LA, aici, în Dry Springs, rămâne unul dintre cei de acolo.

WENDY AND LUCY
Wendy şi Lucy
Dramă, SUA, 2008
R: Kelly Reichardt
D: Michelle Williams, Will Oldham, John Robinson, Walter Dalton, Will Patton

O femeie speră să aibă parte de un nou început pentru ea și pentru câinele ei, dar toate merg anapoda și din ce în ce mai rău.

Wendy Carroll (Michelle Williams) merge către Ketchikan, Alaska, și speră să aibă șansa unui nou început pentru ea și și pentru câinele ei, Lucy. Din păcate, visul se termină în scurt timp, deoarece femeia se vede blocată într-un orășel din Oregon. Problema este că, în dimineața în care dorea să meargă mai departe, mașina nu mai vrea să pornească. Însă, acesta este numai primul eveniment din seria care se va succeda de-acum înainte. Nimic din viața ei de până atunci nu va semăna cu ceea ce urmează să i se întâmple.

WILD THINGS: FOURSOME
Joc periculos 4
Suspans, SUA, 2010
R: Andy Hurst
D: Jillian Murray, Marnette Patterson, Ashley Parker Angel, John Schneider, Ethan S. Smith

Miliardarul Ted Wheetly este destul de dur cu petrecărețul său fiu, Carson (Ashley Parker Angel), care este de părere că fustangiul său tată a avut o contribuție majoră la moartea mamei lui din cauza felului în care se comporta. Ted își pierde viața într-un accident de șalupă, iar cel trimis să investigheze cazul este Frank Walker (John Schneider). Pe măsură ce ancheta avansează detectivul devine din ce în ce mai suspicios în legătură cu motivul inițial al morții, luând în calcul foarte serios varianta uciderii cu sânge rece.

WOLFEN
Spiritele
Horror, SUA, 1981
R: Michael Wadleigh
D: Albert Finney, Diane Venora, Edward James Olmos, Gregory Hines, Tom Noonan

O extraordinară poveste a terorii care iese la lumină în clipa în care un detectiv din New York începe să investigheze o serie de crime care arată cam la fel.

Detectivul Dewey Wilson investighează mai multe crime stranii care au avut loc în New York. Toate victimele arată ca și când au fost mutilate de animale sălbatice. Ancheta îl aduce pas cu pas în preajma unor nativi americani care îi spun despre legenda unei specii superioare care popula odinioară zona și care acum trăiește și vânează în mahalalele din New York.

CARRYOVER RETURN MOVIES

4 AVENTURES DE REINETTE ET MIRABELLE (FOUR ADVENTURES OF REINETTE AND MIRABELLE)
Reinette şi Mirabelle au patru aventuri
Comedie, Franța, 1987
R: Eric Rohmer
D: Joëlle Miquel, Jessica Forde, Francois-Marie Banier, Marie Riviere, Jean-Claude Brisseau

Aventurile unei fete din provincie care decide să se mute în Paris, unde urmează să locuiască împreună cu prietena sa, o tânără cu o fire și obiceiuri foarte diferite de ale ei.

Reinette (Joëlle Miquel) și Mirabelle (Jessica Forde) sunt foarte bune prietene. Reinette locuiește la țară, iar Mirabelle în Paris. Cele două fete se cunoscuseră în timpul unei vacanțe, atunci când fata de la oraș venise să își petreacă timpul aici, iar Reinette, după ce o ajută să își repare bicicleta, îi arată frumusețile locului. Pentru că s-au îndrăgit încă de la început, ele decid ca atunci când vor merge la Universitate să se mute amândouă într-un apartament din Paris. Însă, nu este atât de ușor ca două firi atât de diferite să împartă aceeași casă, căci Reinette este o fată simplă care se entuziasmează ușor, iar Mirabelle este leneșă și alintată. Pentru Reinette, care era inocentă ca o fetiță, viața în Paris va fi una plină de capcane și, destul de curând, va ajunge în situația de a-și încălca principiile la care ține foarte mult.

ALLT FLYTER (AKA. THE SWIMSUIT ISSUE)
Totul pluteşte
Comedie, Suedia, 2008
R: Mans Herngren
D: Jonas Inde, Amanda Davin, Benny Haag, Jimmy Lindström, Kalle Westerdahl

Ceea ce începe ca o glumă, ajunge să fie o pagină de istorie pentru niște bărbați care nu aveau niciun job și nici cea mai vagă idee despre sportul de performanță. Ei decid să reprezinte Suedia la Campionatul Mondial din Berlin, proba de inot sincron. În ciuda faptului că nu sunt luați în serios, ci, dimpotrivă, Asociația Națională de Înot îi tratează cu dispreț, ei sunt din ce în ce mai determinați în a merge până la capăt, aducînd Aurul pentru țara lor.

După o sălbatică petrecere a burlacilor, Fredrik (Jonas Indie), un bărbat cu o fire foarte competitivă, fiind dominat de rivalități, fapt ce l-a lăsat fără slujbă și îi pune în pericol relația cu fiica lui adolescentă, își descoperă pesiunea pentru înotul sincron. În scurt timp, pretențiile lui cresc, așa că dorește să reprezinte Suedia la Campionatul Mondial din Berlin, unde visează să ia medalia medalia de aur. La început, prietenii lui cred că și-a pierdut mințile, însă, în cele din urmă, Fredrik reușește să îi convingă să i se alăture. Totuși, în ciuda entuziasmului și a pasiunii lor, există o mare, mare problemă: niciunul dintre ei nu înoată prea bine. În plus, nu au nici cea mai mică ideea despre ceea ce înseamnă sportul de performanță sau despre o competiție de calibrul celei la care aspiră să participe. În scurt timp, situația se transformă dintr-una complicată într-una extrem de complicată. Cu toate acestea, Fredrik este dispus și chiar va face absolut tot ceea ce crede că este necesar pentru a câștiga.

În 2009, pelicula regizată de Mans Herngren a primit premiul publicului la São Paulo International Film Festival.

CARAVAGGIO
Caravaggio
Biografic, Marea Britanie, 1986
R: Derek Jarman
D: Nigel Terry, Sean Bean, Tilda Swinton, Dexter Fletcher, Garry Cooper

Urmăriți povestea lui Michelangelo, copilul teribil al Renașterii italiene, a cărui existență a fost măcinată de contradicția dintre convingerile sale religioase și identitatea lui sexuală.

Pelicula este una biografică al cărei erou este Michelangelo Merisi da Caravaggio, copilul teribil al Renașterii italiene. Realizată din flashback-uri, povestea este spusă chiar de artistul care se află pe moarte și își amintește pasaje din scurta lui existență. În vreme ce Caravaggio (Nigel Terry) zăcea, trăindu-și ultimele zile, mintea lui începe călătoria înapoi, rememorînd relația brutală și senzuală cu modelul său favorit, Ranuccio Thomasoni (Sean Bean). Astfel, îl vedem pe Caravaggio atunci când era copil, apoi ne povestește despre eșecul artistic de la începuturi, de succesul de care s-a bucurat mai târziu, dar și de relația distructivă pe care a avut-o cu bărbatul chipeș și cartofor.

După ce a realizat această peliculă biografică ambițioasă și plină de imaginație, Jarman a devenit unul dintre realizatorii de film de calibru, bucurîndu-se de apreciere internațională.

Două premii și o nominlizare la Festivalul Internațional de Film de la Berlin și Premiul Special al Juriului la Festivalul Internațional de Film de la Istanbul.

DEAD MAN
Dead Man
Dramă, SUA, 1995
R: Jim Jarmusch
D: Johnny Depp, Gary Farmer, Lance Henriksen, Michael Wincott, Mili Avital

O poveste din Vestul Sălbatic al secolului al XIX-lea, în care un tânăr din Cleveland are parte de cea mai importantă călătorie din viața lui, o drumeție care este, în egală măsură, una fizică, dar și spirituală.

“Dead Man” este un western suprarealist care spune povestea călătoriei unui tânăr, o drumeție care este, în egală măsură, una fizică, dar și spirituală. Povestea este plasată în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, iar eroul ei este William Blake (Johnny Depp), care pleacă din Cleveland pentru a accepta un job în Machine, un oraș de frontieră. Imediat după sosire, Blake află de la Dickinson (Robert Mitchum), patronul fabricii, că postul a fost deja ocupat. Dezamăgit, el intră într-o cârciumă din apropiere, iar apoi petrece noaptea cu o prostituată. O altercație violentă cu iubitul femeii (Gabriel Byrne), care este și fiul lui Dickinson, îi pune lui Black viața în mare pericol. Rătăcit și foarte grav rănit, el îl întâlnește pe întâlnâște Nobody (Gary Farmer), un proscris foarte ciudat care crede că Blake este poetul britanic care avea același nume și se oferă să îi fie ghid în trecerea către lumea spiritelor.

Pelicula “Dead Man” i-a adus lui Jim Jarmusch o nominalizare la Golden Palm și Independent Spirits Awards și premii la European Film Awards și la New York Film Critics Circle Awards.

IN THE ELECTRIC MIST
Obsesii din trecut
Dramă, Franța, 2008
R: Bertrand Tavernier
D: Tommy Lee Jones, Peter Sarsgaard, John Goodman, Mary Steenburgen, Kelly Macdonald

Investigațiile unui detectiv din New Iberia, Louisiana, se complică suplimentar după ce acesta află că într-o mlaștină a fost descoperit un bărbat de culoare care fusese asasinat în urmă cu 35 de ani.

Suntem în New Iberia, Louisiana, acolo unde detectivul Dave Robicheaux se află pe urmele unui ucigaș în serie care omoară tinere. În timp ce mergea acasă de la un alt îngrozitor loc al crimei, Dave îl întâlnesște pe Elrod Sykes, un nume important pe firmamentul starurilor de la Hollywood. Actorul se află în oraș pentru că aici au loc filmările pentru noul său film. Acesta îi povestește lui Dave că văzuse un cadavru care plutea într-o mlaștină, era vorba despre cadavrul unui om de culoare care fusese ucis cu 35 de ani în urmă. Această descoperire aduce în prezent amintiri dureroase din trecutul detectivului care este de părere că există o legătură între cele două cazuri. Însă, pe măsură ce ancheta avansează, criminalul ajunge tot mai aproape de Dave și de familia acestuia.

KATALIN VARGA
Katalin Varga
Dramă, România, 2009
R: Peter Strickland
D: Hilda Péter, Tibor Pálffy, Norbert Tankó, Melinda Kántor, Sebastian Marina

O femeie este nevoită să-și reamintească un episod traumatizant din trecutul ei și să se vindece de furie, răzbunîndu-se.

Katalin Varga (Hilda Peter) a fost căsătorită aproape unsprezece ani, până când soțul ei a dat-o afară din casă după ce aflase că nu este tatăl biologic al lui Orban (Norbert Tanko). Drama femeii una greu de imaginat, deoarece ea rămăsese însărcinată în urma unui viol. Pentru a-și recuceri soțul, ea pornește în căutarea brutei care o atacase în trecut. Cu Orban după ea, Katalin se întoarce în acel loc de coșmar și, în cele din urmă, îl omoară pe Gegerly (Roberto Giacomello), unul dintre cei implicați în acea poveste cumplită. Apoi, îl găsește și pe Antal (Tibor Palffy), violatorul, și-i aplică aceeași pedeapsă, asta după ce Antal se împrietenise cu Orban, iar Katalin află că acesta are o soție (Melinda Kantor) și copii care depind de ei.

MY SISTER’S KEEPER
Viaţă pentru sora mea
Dramă, SUA, 2009
R: Nick Cassavetes
D: Cameron Diaz, Abigail Breslin, Alec Baldwin, Jason Patric, Sofia
Vassilieva

Oare ce ține o familie împreună? Este drept să faci absolut orice pentru a salva viața unui copil? Ați spune că da, cu atât mai mult atunci când este vorba despre puiul tău. Și totuși…

Inspirat de best seller-ul lui Jodi Picoult, “My Sister’s Keeper” ia în discuție adevăruri surprinzătoare în ceea ce privește familia, iubirea și loialitatea. În cele din urmă, poate fi vorba și despre un nou sens al ideii de însănătoșire.

Cameron Diaz (“There’s Something About Mary”) interpretează rolul unei mame a cărei fiice este diagnosticată cu leucemie. În încercarea disperată de a-i salva viața, ea rămâne însărcinată din nou, deoarece se gândește că următorul copil va fi donatorul perfect pentru copila bolnavă. Oare este drept ca cineva să sacrifice un copil pentru a încerca cu disperare salvarea celuilalt?

După nenumărate proceduri invazive, la 11 ani cea de-a doua fetiță a familiei își angajează un avocat (Alec Baldwin), care să îi apere drepturile în instanță. Acest proces va duce la destrămarea familiei și va pune în pericol viața fetei bolnave.

ORPHAN
Orfana
Horror, SUA, 2009
R: Jaume Collet-Serra
D: Vera Farmiga, Peter Sarsgaard, Isabelle Fuhrman, Cch Pounder, Jimmy Bennett

Kate (Vera Farmiga ”The Departed”) și John (Peter Sarsgaard “Rendition”), sunt devastați de pierderea tragică a copilului lor nenăscut. Încercând cu disperare să readucă normalitatea în viața lor, cei doi decid să adopte un copil. Când merg în vizită la orfelinat, cei doi remarcă o fetiță, este vorba despre Esther (Isabelle Fuhrman). Însă, micuța cu înfățișare angelică nu este nici pe departe ceea ce pare sau ceea ce își doresc cei doi soți să fie.

RIDING IN CARS WITH BOYS
Băieţii din viaţa mea
Dramă, SUA, 2001
R: Penny Marshall
D: Drew Barrymore, Brittany Murphy, Steve Zahn, James Woods, Adam Garcia

Născută în 1950, Beverly este o fată ambițioasă care a crescut într-un cartier muncitoresc din Connecticut. Tatăl ei era un tip dur, dar avea o inimă mare, vorbim despre un polițist care avea tot timpul răbdare pentru a asculta problemele fiicei sale. Mama sa era o femeie nervoasă care se gândea întotdeauna la ceea ce era mai rău. Încă de când era mică, lui Beverly i-a plăcut literatura și visa să meragă să studieze la New York, dorindu-și să devină scriitoare. Cu timpul, cum era firesc, ea a început să fie interesată și de băieți, astfel încât pe la 15 ani s-a îndrăgostit nebunește de un coleg. Însă, dorind să iasă în evidență, la o petrecere ea ajunge într-o situație jenantă, iar Ray un tânăr de 18 ani, îi ia apărarea și cei doi încep să se întâlnească. Firesc, un lucru duce către altul, iar povestea devine din ce în ce mai complicată.

Într-o singură zi, viața ta se poate împlini sau poate să fie distrusă. Se întâmplă ca, în existența unui om, să existe patru sau cinci (câteva) zile care pot schimba totul.

STEAMING
Baia publică
Dramă, Marea Britanie, 1985
R: Joseph Losey
D: Vanessa Redgrave, Sarah Miles, Diana Dors, Patti Love, Brenda Bruce

Pelicula “Baia publică” este o adaptare după piesa lui Nell Dunn.
Șase femei care au background-uri foarte diferite se întâlnesc într-o baie publică din Londra și încep să-și împărtășească cele mai intime detalii ale vieții lor, vorbind despre iubiri, vise și frustrări.

Violet (Diana Dors) este managerul băii publice și trebuie să găsească rapid o soluție pentru ca aceasta să nu fie închisă de către autorități. După ce soțul o părăsește, Nancy (Vanessa Redgrave) ajunge dintr-o dată în situația de a-și crește singură cei trei copii. Prietena acesteia, Sarah (Sarah Miles), nu are soț sau copii, dar înțelege suferința lui Nancy și este alături de ea. Josie (Patti Love) este o femeie foarte vorbăreață și exteriorizată, a cărei principală preocupare este viața sa sexuală. Acestora li se adaugă un duo format dintr-o mamă și o fiică (Brenda Bruce și Felicity Dean). Femeile își vor împărtăși cele mai intime detalii ale vieții lor și vor pune la cale un plan de salvare a băii publice. Acesta avea să fie ultimul film pentru Diana Dors și Joseph Losey.

TEA WITH MUSSOLINI
La ceai cu Mussolini
Dramă, Italia, 1999
R: Franco Zeffirelli
D: Cher, Judi Dench, Joan Plowright, Maggie Smith, Lily Tomlin

O poveste dramatică din anii ’30, adică vremurile Italiei fascistă a lui Mussolini și primii ani din viața regizorului Franco Zeffirelli.

“La ceai cu Mussolini“ este o poveste semiautobografică plasată în vremea Italiei lui Mussolini, o producție inspirată de primiii ani din viața regizorului Franco Zeffirelli. Eroul filmului este Luca, un copil nelegitim (personaj interpretat în copilărie de Charlie Lucas, iar ca adolescent de Baird Wallace), fiul unui om de afeceri Italian. După ce mama copilului moare, acesta este crescut de o englezoaică (Joan Plowright), într-o comunitate engleză din Florența prezidată de soția unui fost diplomat (Maggie Smith). Este vorba despre mai multe femei aristocrate excentrice de aici care trăiesc cu sentimentul unei protecții garantate de însuși Mussolini. Curând, lui Hester, Arabellei și lui Mary li se adaugă americancele Elsa și Georgie, toate împărtășind dragostea pentru Italia și lipsa de îngrijorare în ceea ce privește creșterea percolului fascist. Însă, din momentul în care izbucnește războiul, viața lui Lucas și a femeilor din jurul lui se vor schimba dramatic. Cu toate acestea, cea mai afectată de întorsătura pe care o iau lucrurile va fi Elsa, care era evreică.

Pelicula a primit un premiu și o nominalizare la ceremonia decernării premiilor BAFTA, precum și premii și nominalizări la Hollywood Makeup Artist and Hair Stylist Guild Awards, Italian National Syndicate of Film Journalists și Golden Trailer Awards.

THE ROAD HOME (AKA. WO DE FU QIN MU QIN)
Drumul spre casă
Romantic, China, 2000
R: Yimou Zhang
D: Ziyi Zhang, Honglei Sun, Hao Zheng, Yuelin Zhao, Bin Li

Un om de afaceri se întoarce în satul în care se născuse pentru a participa la ceremonia de înmormântare a tatălui său. Cu acest prilej, el reflectează la trecutul părinților săi.

Omul de afaceri Luo Yusheng (Honglei Sun) se întoarce în satul natal din partea de nord a Chinei pentru înmormântarea tatălui său, care fusese profesor. Aici, o găsește pe bătrâna lui mamă care insistă ca toate obiceiurile tradiționale de înmormântare să fie respectate, în ciuda faptului că vremurile se schimbaseră atât de mult. Yusheng realizează că dorința mamei sale trebuie respectată, așa că va plăti oamenii care să ducă sicriul pe o distanță foarte mare, de la spital până la locul de odihnă din sat. Cu toate acestea, în ziua înmormântării, foarte mulți dintre foștii elevi ai tatălui său se întorc în sat pentru a-și conduce profesorul pe ultimul drum și niciunul dintre ei nu acceptă bani pentru asta. Înainte de a se întoarce în oraș, Yusheng îndeplinește simbolic cea mai mare dorință a tatălui său: el își petrece o zi predând în școala din sat.

WHITEOUT
Coşmarul alb
Acțiune, SUA, 2009
R: Dominic Sena
D: Tom Skerritt, Kate Beckinsale, Gabriel Macht

Carrie Stetko, pilotul Delfy și Dr. John Fury zboară către Polul Nord pentru cercetări după ce un pilot anunță că este posibil să fi văzut un cadavru în zăpadă. Aceștia descoperă că cel care zăcea fără suflare în zăpadă era geologul Weiss. În scurt timp, Carrie are și dovada că acesta fusese asasinat. Povestea se complică din ce în ce mai tare, deoarece continuă să apară cadavre, iar cea vizată ajunge să fie chiar Carrie, care reușește să scape. Pericolul este cu atât mai mare cu cât atacatorul este în stare de orice pentru a-i împiedica pe cei care doresc să afle adevărul despre ceea ce se întâmplă acolo.

Bucuresti, 18.04.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *