free download 78 travel guides written by experts

CINEMAX – decembrie 2011

PREMIERE FILME

06 (AKA. 1-900)
Linia erotică
2, 12, 20
Dramă, Olanda, 1994
R: Theo Van Gogh
D: Ariane Schluter, Ad Van Kempen

Povestea a doi oameni singuri care “se întâlnesc” folosind o linie telefonică erotică. Deși este vorba despre un joc care are reguli clare, cei doi devin din ce în ce mai nerăbdători să se cunoască.

Sara și Thomas sunt doi oameni singuri preocupați mai ales de profesie. Ei “se cunosc” la telefon, pe o linie erotică. Relația lor avansează rapid, în sensul că ajung să petreacă tot mai mult timp împreună. Convorbirile devin erotice, amuzante, frustrante și chiar sinistre, iar ei sunt din ce în ce mai nerăbdători să se întâlnească. Oare se va întâmpla asta vreodată? În ciuda regulilor inițiale ale jocului conform cărora cei doi nu au voie să se întâlnească vreodată sau să știe care este identitatea celuilalt, fiecare dintre cei doi își dorește atingerea fizică a celui care se află la celălat capăt al firului.

ALIEN HUNTER
Alien: Vânătoarea
9, 22
SF, SUA, 2003
R: Ron Krauss
D: James Spader, Nikolai Binev, Leslie Stefanson, Janine Eser, John Lynch

Soarta omenirii se află în mâinile unei echipe de cercetători care, undeva în ghiețurile Antarcticii, descoperă un obiect extraterestru imens. Semnalele radio pe care acesta le emite par să conțină un mesaj letal.

Julian Rome (James Spader), este expert în criptologie și inteligență extraterstră. Viața lui se va schimba dramatic din clipa în care este chemat în Antarctica pentru a ajuta niște geneticieni. Misiunea top secret a acestora fusese compromisă de descoperirea unui obiect extraterestru enorm care părea să trasmită un mesaj misterios pe care ei nu reușeau să îl decodifice. Julian realizează că drumul către Antarctica ar putea fi ultima șansă pentru el în ceea ce privește cariera, dar și posibilitatea de a reanima relația cu fosta logodnică, Kate Brecher (Janine Eser), care face parte din echipa de cercetători de acolo. Ceea ce se va întâmpla după sosirea în Antartactica va depăși cu mult imaginația, deoarece compromisurile pe care le va face doctorul Michael Straub (John Lynch) le va pune tuturor viața în pericol.

ANGEL (1982)
Danny Boy
13, 29
Thriller, Irlanda, 1982
R: Neil Jordan
D: Stephen Rea, Veronica Quilligan, Alan Devlin, Peter Caffrey, Honor Heffernan

Asasinatele grupărilor extremiste din Irlanda de Nord… “De ce?” Povestea unui artist care, după un timp, ar putea omorâ și el cu sânge rece.

Pe fondul violențelor din Irlanda de Nord, la finalul unui concert, saxofonistul Danny (Stephen Rea) devine martorul asasinării manegerului trupei și a unei fete surdo-mute. După ce vede aceste execuții realizate cu sânge rece, artistul este furios și decis să răzbune asasinatele, devenind obsedat de dorința de a pune mâna pe criminali. În același timp, el încearcă să înțeleagă de ce s-au întâmplat toate acestea. Pe măsură ce trece timpul, încrâncenarea îl transformă pe Danny într-un om foarte asemănător celor pe care el îi vânează, gândind că face dreptate.

BURLESQUE
Burlesque: Vis împlinit
10, 11, 24, 29, 30
Muzical, SUA, 2010
R: Steve Antin
D: Cher, Christina Aguilera, Eric Dane, Cam Gigandet, Julianne Hough

O tânără dintr-un orășel îndepărtat pornește către Los Angeles, acolo unde va începe aventura vieții ei.

Ali (Christina Aguilera) o fată dintr-un orășel anonim care vrea să își împlinească visul de a deveni o stea, pornește spre Los Angeles. Ceea ce umează va fi pentru ea începutul unei noi vieți, deoarece primește o slujbă într-un club condus de Tess (Cher), o fostă dansatoare. Fascinată de atmosfera de acolo, recent angajata chelneriță își promite ca într-o zi să urce și ea pe scenă. Viața îi pregătește mult surprize acestei fete îndrăzneței care avusese curajul să ia viața în piept.

Pelicula “Burlesque: Vis împlinit”, care a avut premiera în decembrie 2010 în România, nu a scăpat atenției criticii de specialitate, câștigând premii și nominalizări la Globurile de Aur, GLAAD Media Awards, Broadcast Film Critics Association Awards, Phoenix Film Critics Society Awards, ALMA Awards, Broadcast Film Critics Association Awards, Satellite Awards, World Soundtrack Awards, dar și la Razzie Awards (Cher).

DR. SEUSS’ HOW THE GRINCH STOLE CHRISTMAS
Cum a furat Grinch Crăciunul
24, 25, 30
Familie, SUA, 2000
R: Ron Howard
D: Jim Carrey, Jeffrey Tambor, Christine Baranski, Bill Irwin, Molly Shannon

Infamul Grinch încearcă să distrugă Crăciunul, așa că se îmbracă în Moș și are de gând să fure toate cadourile, brazii, decorațiunile și mâncarea tradițională din Whoville.

Este înspăimântător, răutăcios și urăște Sărbătorile de Iarnă, așa că decide să fure Crăciunul și toate bucuriile care vine cu acest prilej. Vorbim despre Grinch (Jim Carrey) care nu înțelege deloc și chiar este iritat de fericirea cu care cei din Whoville se pregătesc pentru a celebra Crăciunul. El se născuse aici, însă, din cauza înfățișării lui înfricoșătoare, oamenii îl evitau. Acum, el a luat o decizie care ar putea afecta viața tuturor celorlalți, deoarece el pune la cale un pan diabolic. Grinch s-a săturat de atât de multă fericire, așa că are de gând să se costumeze în Moș Crăciun, să fure cadourile, brazii, decorațiile, bucatele tradiționale… să fure Crăciunul.

Pelicula al cărei protagonist este Jim Carrey a primit două nominalizări (decoruri și costume) și un premiu Oscar pentru cel mai bun machiaj, un premiu BAFTA și o nominalizare la Globurile de Aur. De asemnea, el nu a scăpat din atenția celor mai importante festivaluri: ASCAP Film and Television Music AwardsAcademy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, Art Directors Guild, Blockbuster Entertainment Awards, DVD Exclusive Awards, Costume Designers Guild Awards, Golden Trailer Awards, Hollywood Makeup Artist and Hair Stylist Guild Awards, London Critics Circle Film Awards, MTV Movie Awards sau Satellite Awards.

EVERYTHING WILL BE FINE (AKA. ALTING BLIVER GODT IGEN)
Totul va fi bine
25
Thriller, Danemarca, 2010
R: Christoffer Boe
D: Jens Albinus, Igor Radosavljevic, Marijana Jankovic, Özlem Saglanmak, Nicolas Bro

Viața unui regizor frenetic se schimbă dramatic după ce acesta lovește un om cu mașina și intră în posesia unor probe care, dacă ar fi fost făcute publice, ar fi dus la răsturnarea guvernului de la Copenhaga.

Jacob Falk este un regizor de film foarte pasionat de munca sa care este la un pas de o lansarea celei mai recente dintre peliculele sale. Într-o seară, după o întâlnire tensionată cu producătorul, în timp ce se întorcea acasă, el are un accident rutier de la care fuge. În urma lui, rămâne un bărbat foarte grav rănit, iar regizorul se oprește la prima benzinărie și anunță anonim accidentul. El nu spune nimănui despre asta de teama consecințelor pe care le-ar avea această întâmplare asupra lansării filmului său. La scurt timp după eveniment, Falk descoperă că bărbatul lovit deținea secrete periculoase a căror deconspirare ar fi putut determina răsturnarea guvernului de la Copenhaga. Era vorba despre fotografii cu prizonieri de război torturați de soldați danezi.

EYE OF THE NEEDLE
Spionul
16, 28
Suspans, Marea Britanie, 1981
R: Richard Marquand
D: Donald Sutherland, Kate Nelligan, Ian Bannen, Christopher Cazenove, Barbara Ewing

Un celebru spion german care aștepta să fie recuperat de pe o insulă izolată de pe coasta britanică începe o relație cu o englezoaică frumoasă care era nefericită în căsnicie.

Englezii îl știu ca fiind Faber (Donald Sutherland), dar în țara maternă el este spionul loial și letal "The Needle". În drumul de întoarcere în Germania natală, el ajunge pe o insulă și aici se împrietenește cu Lucy, o englezoaică frumoasă care locuiește aici cu familia. Singură, nefericită și batjocorită de afurisitul ei soț care este infirm, femeia se îndrăgostește de misteriosul străin, fără să știe nimic despre ocupația acestuia. Când era mai îndrăgostită și mai fericită ea află adevărul despre Faber.

FLIRTING
Flirt
23, 24, 28, 29
Dramă, Australia, 1991
R: John Duigan
D: Noah Taylor, Thandie Newton, Nicole Kidman, Bartholomew Rose, Felix Nobis

Urmăriți cum se naște și crește o poveste de iubire la început de viață.

John Duigan ne aduce în Australia lui 1965, atunci când timidul Danny Embling (Noah Taylor) se îndrăgostește de Ugandan Thandiwe (Thandie Newton), o fată frumoasă care urma cursurile școlii de fete. Această relație le va deschide amândurora noi perspective și îi va ajuta să treacă mai ușor peste răutățile pe care le îndură de la colegii lor. Cei doi se întâlniseră cu prilejul unui meci de rugby, atunci când câteva dintre fetele de la Cirencester veniseră în vizită. În esență, filmul se clădește pe povestea de iubire dintre acest tânăr care este privit ca un intrus de către colegi și frumoasa care are de suferit din cauza culorii pielii.

FOUR WEDDINGS AND A FUNERAL
Patru nunţi şi o înmormântare
9, 10, 15, 24, 27, 28
Comedie, Marea Britanie, 1994
R: Mike Newell
D: Hugh Grant, Andie Macdowell, Kristin Scott Thomas, Simon Callow, James Fleet

“Patru nunţi şi o înmormântare”, un film celebru al anilor ’90, cu două nominalizări la Oscar, premii și nominalizări la BAFTA, Globurile de Aur, British Comedy Awards, Chicago Film Critics Association Awards, premiile César, London Critics Circle Film Awards.

Povestea începe la o nuntă, când Charles (Hugh Grant), un englez rezervat, o întâlnește pe frumoasa Carrie (Andie MacDowell). El are 32 de ani, este șarmant, inteligent, un burlac fără leac care a avut multe femei frumoase lângă el, dar n-a făcut încă pasul către oficializarea vreunei relații. Cu cât merge la mai multe nunți ca invitat, cu atât dorește mai puțin să se însoare vreodată. Acum, situața pare să se schimbe oarecum, deoarece se îndrăgostește de Carrie, dar inabilitatea să de a-și exprima sentimentele pare să îi spulbere șansele de a avea o relație cu ea. Numai că ei se vor întâlni iar și iar. Așa se face că, într-o bună zi, se trezește așteptând în catedrală la propria nuntă. Dar, oare femeia în rochie albă este aceea lângă care chiar își dorește să își petreacă toată viața?

LE CAFE DU PONT
Le Café du Pont
18, 19, 22, 27, 31
Dramă, Franța, 2010
R: Manuel Poirier
D: Bernard Campan, Cécile Rebboah, Thomas Durastel, Sergi López, Julien Demarty

După ani de epuizare, pentru o famile franceză foarte unită vine momentul unui nou început fericit.

Ne aflăm undeva în sud-vestul Franței, în timpul războiului, iar eroii poveștii sunt Pierrot și fratele său, doi puști dintr-un sat. Părinții lor muncesc într-o cafenea care pare să ocupe un loc important în viața fiecăruia dintre localnicii locului. Café du Pont este locul unde se întâlnesc muncitorii și marinarii. Deși cei doi puști merg la școală, pentru ei profesorii adevărați sunt clienții cafenelei. Pierrot își petrece timpul mergând la cules de ciuperci, sau la vânătoare de melci, iar primele lui concerte au loc chiar la Café du Pont. Părinții lui muncesc din greu pentru ca această afacere să meargă și, în ciuda facturilor care nu se mai sfârșesc, tatăl lui visează la o sală de dans adevărată. După ani de epuizare, medicul face o recomandare: dacă vrea să mai trăiască, mama trebuie să înceteze orice efort. Acesta este momentul unui nou început fericit pentru această familie unită.

MAD DETECTIVE (AKA. SAN TAAM)
Detectivul nebun
23
Acțiune, Hong Kong, 2007
R: Johnny To, Ka-Fai Wai
D: Ching-Wan Lau, Andy On, Ka Tung Lam, Kelly Lin, Kwok-Lun Lee

Pentru a pune capăt unor crime și jafuri în serie, un polițist tânăr face echipă cu mentorul său care are un dar supranatural de a vâna criminali în serie.

Dispariția unui pistol din dotarea poliției pare să aibă legătură cu o serie de jafuri și crime recente. Proprietarul armei, Wong, dispăruse în timp ce urmărea niște suspecți în munți. Miraculos, partenerul lui se întorsese nevătămat. Cel care este desemnat să conducă învestigația este inspectorul Hois, care știe că singura modalitate de a rezolva cazul este aceea de a-i cere ajutorul mentorului său, un fost polițist care are un miraculous talent de a vâna criminali în serie.

Astfel, ceea ce începuse ca o căutare a unui răspuns, ia o întorsătură neașteptată, ajungându-se într-o situație în care minciunile și adevărul, realitatea și închipuirea se întrepătrund bizar.

NECROMENTIA
Necromanţie
30
Horror, SUA, 2009
R: Pearry Reginald Teo
D: Chad Grimes, Layton Matthews, Santiago Craig, Zelieann Rivera, Zach Cumer

Povestea unor oameni ai Întunericului care, din motive diferite, vor același lucru: deschiderea porților Infernului.

Trei bărbați cu probleme inimaginabile pentru muritorii de rând încearcă să transceandă moartea, folosindu-se de tot felul de obiecte bizare, scopul lor fiind acela de a deschide porțile Iadului. Lui Hagen i-a murit iubita și crede că va reuși să o readucă la viață. Travis și-a pierdut fratele și dorește să i se alăture acestuia în viața de Apoi, iar Morbius a fost trădat de cei dragi, așa că se întoarce din Lumea de Dincolo pentru a se răzbuna.

PAPER BIRDS (AKA. PAJAROS DE PAPEL)
Păsări de hârtie
4, 5, 9, 14, 15, 20, 24
Dramă, Spania, 2010
R: Emilio Aragón
D: Imanol Arias, Lluís Homar, Roger Príncep, Carmen Machi, Fernando Cayo

Istoria unei trupe de artiști care colindă țara într-o periaodă grea pentru Spania, căci războiul luase cu el toată agoniseala oamenilor și îi lăsase muritori de foame.

Acțiunea peliculei este plasată cândva după Războiul Civil din Spania. Erau vremuri grele, căci războiul luase cu el toată agoniseala și îi lăsase pe oameni muritori de foame. Muzicianul Jorge del Pino, ventrilocul Enrique Corgo, cântărețul Rocio Moliner și Miguel, un copil orfan, sunt un fel de familie de suflet. Artiștii cutreieră țara, iar singura cale de a scăpa de mizeria care îi înconjoară este muzica. Preocupările lor majore sunt legate de bucata de pâine și de un loc unde să doarmă. Dar, în scurt timp, vor fi puși în situația de a lua decizii care le vor pun viața în pericol.

SIBERIA
Siberia
6, 24
Dramă, Olanda, 1998
R: Robert Jan Westdijk
D: Roeland Fernhout, Hugo Metsers, Vlatka Simac, Nicole Eggert, Johnny Lion

Doi “antreprenori” de succes pornesc într-o călătorie în jurul lumii și ajung să fie sabotați și șantajați de o frumusețe din Siberia.

Goof și Hugo sunt colegi de apartament în Amsterdam. Sursa lor de venit erau turistele: le acostau, făceau sex cu ele, apoi le jefuiau.“Business-ul” lor fusese unul de succes, deoarece escrocii reușiseră să facă ceva bani din asta. Acum, își doresc să cheltuie ce-au strâns într-o excursie împreună în jurul lumii și escrocheria lor merge fără greșeală. Asta până în clipa în care o întâlnesc pe Lara, o frumoasă din Rusia.

THE LAST SUPPER
Ultima cină
2, 31
Comedie neagră, SUA, 1996
R: Stacy Title
D: Cameron Diaz, Ron Eldard, Annabeth Gish, Jonathan Penner, Courtney B. Vance

Povestea unor tineri idealiști, dar frustrați care au un plan pentru a scăpa lumea de nemernici: în fiecare duminică, la cină, omoară câte unul.

Urmăriți o comedie neagră regizată de Stacy Title, care a fot nominalizată la Oscar pentru pelicula “Down on the Waterfront” (1993). Jude (Cameron Diaz), Paulie (Annabeth Gish) și Pete (Ron Eldard) locuiesc în aceeași casă, sunt tineri și hotărâți să salveze lumea de ipotetica oroare a zilei de mâine. Abordarea lor este una extremă, deoarece plănuind să salveze lumea de lichele, ei se transformă în criminali. Procesul de epurare pe criterii de moralitate este pus la punct în cele mai mici detalii. Astfel, ei organizează în fiecare zi de duminică o cină, iar invitatul principal este victimă.

THE LOW DOWN
Nesiguranţă
20
Dramă, Marea Britanie, 2000
R: Jamie Thraves
D: Aidan Gillen, Kate Ashfield, Dean Lennox Kelly, Tobias Menzies, Rupert Procter

Relațiile, așa cum arată ele atunci când sunt trăite cu adevărat.

Frank (Aidan Gillen), nu mai are liniște când realizază că, vârsta de treizeci de ani se apropie cu pași repezi, iar viața lui înseamnă numai serviciu și prieteni. El este convins că trebuie să schimbe ceva, dar nu își dă seama ce și cum să facă asta. Primul pas pe care se gândește să îl facă este acela de a-și cumpăra un apartament. Pare să fie o idee foarte bună, deoarece așa o întâlnește pe Ruby (Kate Ashfield), care îi arată câteva proprietăți. Bărbatul se îndrăgostește, iar cei doi încep să iasă împreună. Pe măsură ce relația lor evoluează, Frank sesizează niște schimbări în grupul său de prieteni. Cu toate acestea, el este decis să își asume și mai multe responsabilități, iar asta va însemna o schimbare reală a traiectoriei vieții lui pe toate planurile.

THE MAN WHO WILL COME (AKA. L’UOMO CHE VERRA)
Bărbatul care va veni
11, 26
Dramă, Italia, 2009
R: Giorgio Diritti
D: Maya Sansa, Alba Rohrwacher, Eleonora Mazzoni, Claudio Casadio, Greta Zuccheri Montanari

În anii ’40, atunci când un război crunt și crud era pe cale să se sfârșească, Martina, o fetiță de opt ani, intervine imediat pentru a-și salva frățiorul dintr-un masacru al civililor.

Iarna anului 1943. Martina este o fetiță care refuză să mai vorbească de la moartea frățiorului ei care se întâmplase cu câțiva ani în urmă. Acum, mama ei este din nou însărcinată, iar venirea pe lume a bebelușului este foarte așteptată de Martina. Între timp, războiul ajunge tot mai aproape de ei. În ziua în care se naște frățiorul, izbucnește Marzabotto, masacrul în timpul căruia au fost uciși în case, cimitire sau biserici mai mult de 770 de oameni. În această situație teribilă, Martina intervine imediat pentru a-și salva frățiorul din ghearele criminalilor.

THE NINE LIVES OF TOMAS KATZ
Cele nouă vieţi ale lui Tomas Katz
16, 27
Comedie, Marea Britanie, 2000
R: Ben Hopkins
D: Tom Fisher, Ian Mcneice, Tony Maudsley, Will Keen, Andrew Melville

Un străin aterizează la Londra. Nimeni nu știe cine este, de ce sau de unde a sosit… Și totuși sfârșitul este aproape, căci apocalipsa este pe cale să se dezlănțuie!

Într-o zi cu eclipsă de soare, un străin sosește la Londra. Bărbatul deține inexplicabila abilitate de a prelua identitatea celor cu care intră în contact și, folosindu-se de aceste înfățișări diferite, el face ravagii într-un oraș care, rapid, ajunge să fie pe cale de dispariție. Vorbim despre Tomas Katz, cel care este preluat de un taxi de la aeroport. În timp ce se îndreptau către Londra, acesta ia înfățișarea taximetristului. Acesta este abia începutul!

THE RED VIOLIN
Vioara roşie
30, 31
Dramă, Canada, 1998
R: Francois Girard
D: Samuel L. Jackson, Greta Scacchi, Jason Flemyng, Don Mckellar, Colm Feore

Urmăriți o poveste care începuse cu trei sute de ani în urmă, atunci când pentru a pentru a păstra vie prezența soției care murise, un italian își pictează vioara în rosu, folosind un lac făcut din sângele ei.

Suntem în anul 1681 și, pentru a păstra vie prezența soției care se prăpădise, un italian își pictează vioara în rosu, folosind un lac făcut din sângele femeii sale. Astfel, peste acest instrument muzical unic trec trei sute de ani de tragedii, iubiri și frământări sociale în întreaga lume. La un moment dat, ea este reperată în Alpii Austriei, atunci când un tânăr genial susține un concert la Curtea de la Viena. Apoi, în secolul al XIX-lea, în Marea Britanie, când deținătorul ei, un compozitor, trăiește o poveste foarte pasională. În 1966, după o călătorie pe apă, vioara ajunge în China și este ascunsă în timpul Revoluției Culturale. Apoi, o regăsim în Canada zilelor noastre unde este scoasă la o licitație de către un expert în viori (Samuel L. Jackson) care devine obsedat de ea. “Vioara roșie” este o povestea uluitoare care se desfășoară în cinci țări.

Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră, nominalizare la Globurile de Aur la categoria cel mai bun film străin, nominalizare la Grammy, precum și alte premii și nominalizări la Chicago Film Critics Association Awards, Genie Awards, Jutra Awards, Las Vegas Film Critics Society Awards, Satellite Awards și Tokyo International Film Festival.

THE SINKING OF THE LACONIA, PART 1
Cum s-a scufundat Laconia 1
31
Dramă, Marea Britanie, 2010
R: Uwe Janson
D: Andrew Buchan, Brian Cox, Ken Duken, Lindsay Duncan, Franka Potente

Această poveste în două părți se inspiră din întâmplări reale din Cel De-al Doilea Război Mondial și redă istoria scufundării vasului Laconia, care aparținea Aliaților, de către germani.

Urmăriți o poveste adevărată a cavalerismului și umanitarismului neașteptate în vreme de război. În ziua de 12 septembrie 1942, Laconia, un vas de croazieră transformat într-unul militar, a fost torpilat și scufundat de către germanii conduși de Werner Hartenstein. După, deși ar fi trebuit să îi lase în voia sorții, Hartenstein decide să salveze cât de multe vieți va putea.

Nominalizare la BAFTA și la Festivalul de Film de la Monte-Carlo.

THE SINKING OF THE LACONIA, PART 2
Cum s-a scufundat Laconia 2
31
Dramă, Marea Britanie, 2010
R: Uwe Janson
D: Andrew Buchan, Brian Cox, Ken Duken, Lindsay Duncan, Franka Potente

Această poveste în două părți se inspiră din întâmplări reale din Cel De-al Doilea Război Mondial și redă istoria scufundării vasului Laconia, care aparținea Aliaților, de către germani.

Urmăriți o poveste adevărată a cavalerismului și umanitarismului neașteptate în vreme de război. În ziua de 12 septembrie 1942, Laconia, un vas de croazieră transformat într-unul militar, a fost torpilat și scufundat de către germanii conduși de Werner Hartenstein. După, deși ar fi trebuit să îi lase în voia sorții, Hartenstein decide să salveze cât de multe vieți va putea.

Nominalizare la BAFTA și la Festivalul de Film de la Monte-Carlo.

WASTED ON THE YOUNG
Tinereţe ingrată
3
Dramă, Australia, 2010
R: Ben C. Lucas
D: Oliver Ackland, Adelaide Clemens, Alex Russell, Patrick Cullen, Georgina Haig

După ce o petrecere a unor liceeni o ia razna, un adolescent realizează că răzbunarea se află la depărtare de un click.

Xandri (Adelaide Clemens) este o fată drăguță și deșteaptă care urmează cursurile unei exclusiviste școli private. Ea se îndrăgostește de Darren (Oliver Ackland), un băiat liniștit și foarte arătos. Până aici, nimic ieșit din comun. Însă, apare Zack (Alex Russell), fratele vitreg al lui Darren, care este cu ochii pe Xandrie. Din clipa în care fata nu mai apare la școală, Darren încearcă să afle ce se întâmplă, dar nimeni nu pare să știe sau nu spune nimic. Sau poate că nimănui nu îi pasă…. Când Xandri reapare, se declanșează o reacție în lanț cu rezultate fatale, iar ea va realiza că răzbunarea nu folosește la nimic. Cu toate acestea…

WINTER’S BONE
Mâinile tatălui meu
17, 27
Dramă, SUA, 2010
R: Debra Granik
D: Jennifer Lawrence, John Hawkes, Kevin Breznahan, Dale Dickey, Garret Dillahunt

În această seară, Cinemax vă invită la un film de Oscar!

Undeva în adâncul Munților Ozark, clanurile trăiesc respectând un cod pe care nimeni nu îndrăznise vreodată să-l nesocotească. Asta până în momentul în care o adolescentă nu are de ales.

Ree Dolly (Jennifer Lawrence) are 17 ani, mama ei suferă de o depresie severă, iar tatăl familiei este un tip iresponsabil și egoist care a dispărut de ceva vreme. Astfel, fata este cea care are grijă de familie. Când ea află că tatăl lor a garantat cu casa și apoi a dispărut, iar dacă nu apare la proces instanța îi va lăsa pe drumuri, decide să îl găsească înainte ca justiția să îi oblige să își părăsească locuința și să le ia tot ceea ce au.

Nominalizări la Oscar și premii și nominalizări la Festivalul de Film de la Berlin, Boston Independent Film Festival, British Independent Film Awards, Broadcast Film Critics Association Awards, Chicago Film Critics Association Awards, Globurile de Aur, Gotham Awards, Independent Spirit Awards, Irish Film and Television Awards, London Critics Circle Film Awards, Los Angeles Film Critics Association Awards, Phoenix Film Critics Society Awards, San Diego Film Critics Society Awards, Satellite Awards, Sundance Film Festival, Sundance Film Festival.

PREMIERE SERIALE

De la carte la film

Fragmente din film, momente din spatele scenei, interviuri cu scriitori, scenariști, actori și regizori.

Urmăriți un documentar fascinant realizat de Carey Roberts, este vorba despre o călătorie plină de surprize din momentul în care apare cartea până in clipa în care aceasta devine o peliculă. Astfel, aflați cum se întâmplă ca o pagină de carte să se transforme în secvențe de film.

BOOKS INTO FILM EP. 16
De la carte la film Ep. 16
5
BOOKS INTO FILM EP. 17
De la carte la film Ep. 17
1
BOOKS INTO FILM EP. 18
De la carte la film Ep. 18
15
BOOKS INTO FILM EP. 19
De la carte la film Ep. 19
15
BOOKS INTO FILM EP. 20
De la carte la film Ep. 20
17

Cei mai buni regizori de la Hollywood

Un serial pe care urmarindu-l veți afla poveștile de succes ale celor mai apreciați regizori contemporani. Este vorba despre cei la care noi privim ca la niște privilegiați ai sorții care au avut șansa de a face carieră pe platourile de la Hollywood.

Urmărind serialul “Cei mai buni regizori de la Hollywood”, veți afla poveștile de succes ale celor mai apreciați regizori contemporani. Un serial în care veți descoperi tot ce v-ați dori să știți despre cei mai importanți realizatori de filme de la Hollywood, despre copilăria lor, primele filme regizate și cum au ajuns să fie implicați în proiectele care au devenit superproducții.

HOLLYWOOD’S BEST FILM DIRECTORS III. EP. 52 – PAUL GREENGRASS
Cei mai buni regizori de la Hollywood III Ep. 52 – Paul Greengrass
17, 29

CARRYOVER MOVIES

200 CIGARETTES
200 de ţigări
Comedie, SUA, 1999
R: Risa Bramon Garcia
D: Ben Affleck, Martha Plimpton, Casey Affleck, Christina Ricci, Courtney Love

„Iubirea este ca o țigare”

Cândva la începutul anilor ’80, mai mulți tineri se pregătesc de petrecerea dintre ani, fiind în căutare de iubire și sex sau chiar de amândouă dacă este posibil. Ei sunt preocupați de relațiile pe care le au, de singurătate și de propriile vise și neliniști.

Urmăriți un film cu Ben Affleck, Christina Ricci și Courtney Love. În seara de Anul Nou al lui 1981, o gașcă de tineri din New York sunt în drum către petrecerea nebună care urmează să celebreze un nou început. Cu toții visează ca în această seară să aibă parte de dragoste, sex sau, de ce nu, de amândouă. Aproape toți fumează și fiecare va fi primi în cele din urmă ceea ce i se cuvine. Înainte ca soarele să răsară, oameni care nu se văzuseră în viața lor devin iubiți, iar prietenii apropiați ajung să fie mai mult decât atât.

ASSASSIN(S)
Asasin(i)
Dramă, Franța, 1997
R: Mathieu Kassovitz
D: Michel Serrault, Mathieu Kassovitz, Mehdi Benoufa, Robert Gendreu, Danièle Lebrun

Deoarece este la un pas de a trece Dincolo, un asasin profesionist cu state vechi caută pe cineva care să ducă ma departe ceea ce el învățase atât de bine. Cel ales este un hoț cu sânge rece.

De peste patruzeci de ani, Wagner are o carieră de succes, profesia lui fiind aceea de ucigaș plătit. Însă, timpul nu iartă pe nimeni, așa că a ajuns la șaptezeci de ani și este pregătit să iasă la pensie, dar mai întâi trebuie să găsească un succesor. Max are 25 de ani, este sudor și își rotunjește veniturile săvârșind fel și fel de găinării. Pentru că știe bine să își controleze emoțiile, lui Wagner i se pare că el este potrivit pentru ceea ce aștepta de la cel pe care îl căuta. Pe lângă fatul că îl ajută să învețe cum să mânuiască armele, domnul Wagner îi vorbește despre etica asasinatului. Din păcate, Max pare a avea dificultăți atunci când vine vorba despre concentrare și acționează după propriile reguli care sunt foarte diferite de ale bătrânului.

Pelicula „Asasin(i)” i-a adus regizorului Mathieu Kassovitz o nominalizare la Palme d’or.

CAFE AU LAIT (AKA. METISSE)
Cafea cu lapte
Comedie, Franța, 1993
R: Mathieu Kassovitz
D: Julie Mauduech, Hubert Koundé, Mathieu Kassovitz, Vincent Cassel, Tadek Lokcinski

O frumusețe exotică din Caraibe locuiește în Paris $$i se iubește cu doi bărbați care ajung să fie rivali din clipa în care femeia îi anunță că este însărciată, dar nu știe cine este tatăl.

Lola are 18 ani, este frumoasă, are un temperament puternic și.. doi iubiți la care ea ține în mod egal. Felix este un evreu pasionat de cluburi și muzică rap, iar Jamal partă haine scumpe și studiază la Dreptul pentru a-și face părinții fericiți. Cei doi nu au absolut nimic în comun în afară de… frumoasa Lola. Tânăra își trăiește viața fără să își facă vreodată griji pentru ceva. În clipa în care îi invită pentru prima dată pe cei doi împreună la cină în apartamentul său o face pentru a îi anunța că este însărcinată. Este vorba despre copilul ei, deorece Lola nu are nici cea mai vagă idee cine dintre cei doi este tatăl. Oricum, acest fapt nici nu este atât de important. Dacă o iubesc, ei îi vor rămâne alături.

CHERRYBOMB
Pasiuni periculoase
Dramă, Marea Britanie, 2009
R: Glenn Leyburn
D: Rupert Grint, Robert Sheehan, Kimberley Nixon, James Nesbitt, Niamh Quinn

Pentru trei adolescenții începe un weekend sălbatic din care nu vor lipsi băutura, drogurile și furtul de mașini. Însă, ceea ce ei doreau să fie o simplă joacă, devine dramatic de serios.

Luke, Malachy și Michelle, trei adolescenții care sunt foarte buni prieteni, au planuri mari pentru acest weekend din care nu vor lipsi băutura, drogurile, sexul și furtul de mașini. Însă, ceea ce ei doreau să fie o simplă joacă, o pauză relaxantă, devine dramatic de serios, deoarece situația scapă grav de sub control. În plus, cei doi băieți devin rivali în competiția pentru câștigarea inimii lui Michelle.

FRITT VILT III (AKA. COLD PREY 3)
Pradă uşoară 3
Horror, Norvegia, 2010
R: Mikkel B. Sandemose
D: Ida Marie Bakkerud, Julie Rusti, Kim S. Falck-Jørgensen, Pål Stokka, Arthur Berning

Aventurile horror ale unor tineri care ajung să fie vânați undeva în preajma unui hotel abandonat din pădurile Novegiei.

Suntem în Jotunheimen, anul 1976, iar hotelul Stehøe, după câtva întâmplări bizare, se află în pragul falimetului. Pentru că nu sunt siguri că fiul lor nu are nicio legătură cu straniile și inexplicabilele evenimente, patronii decid să îl țină pe acesta încuiat în pivniță. Însă, într-una dintre zile, se întâmplă ceva neașteptat. Varianta oficială este aceea că băiatul a căzut într-o crăvașă când se juca, iar părinții fuseseră luați de avalanșă în timp ce îl căutau. Dar care este de fapt adevărul? Deși au trecut zece ani, cel care s-a ocupat de cercetări nu pare să fi renunțat la ideea de a afla ce s-a întâmplat acolo de fapt. Așa că s-a întors aici și nu este singur, ci însoțit de șase tineri. Fără să aibă nici cea mai vagă idee în legătură cu ceea ce urmează, cu toți vor ajunge în mijlocul unei drame care va avea consecințe horror.

HELLRAISER (1987)
Hellraiser
Horror, Marea Britanie, 1987
R: Clive Barker
D: Andrew Robinson, Clare Higgins, Ashley Laurence, Sean Chapman, Oliver Smith

După ce rezolvă un puzzle, un bărbat ajunge în Iad, dar fosta lui iubită crede că știe cum să îl aducă înapoi.

Viața unui bărbat se schimbă dramatic în doar o secundă. Frank Cotton are o misterioasă cutie de puzzle. Există și o legendă înfricoșătoare legată de misterioasa lui cutie în interiorul căreia ar exista spirite. În fine, Frank primește mai mult decât și-ar fi închipuit atunci când reușește să așeze ultima piesă a acestui puzzle, căci acesta este momentul în care i se deschide literalmente drumul către Infern. Însă, fosta lui iubită pare să fi găsit o cale de a-l aduce înapoi.

JACK GOES BOATING
Jack se îndrăgosteşte
Dramă, SUA, 2010
R: Philip Seymour Hoffman
D: Philip Seymour Hoffman, Amy Ryan, John Ortiz, Daphne Rubin-Vega, Thomas Mccarthy

Jack și Connie sunt doi oameni singuri care găsesc unul în celălalt puterea și curajul de a trudi împreună pentru ca rela##ia lor să meargă. În contrast, apare cuplul care le făcuse cunoștință, este vorba despre Clyde și Lucy care se confruntă cu probleme care par de nerezolvat în mariajul lor.

Jack este șofer de limuzină și visează ca într-o bună zi să aibă slujba pe care și-o dorește. Acesta își petrece cea mai mare parte a timpului ieșind în oraș cu prietenul și colegul lui, Clyde, și cu Lucy, soția acestuia. Cei doi i-o prezintă pe Connie, iar viața lui Jack se schimbă fundamental. Acum, el începe o nouă carieră, ia lecții de înot și vrea să-i dăruiască femeii din viața lui tot ceea ce aceasta visează. Însă, în vreme ce Jack și Connie avanseză în fiecare clipă în relația lor, mariajul amicilor lor este pe cale să se destrame.

LES CHANSONS D’AMOUR (AKA. LOVE SONGS)
Cântece de dragoste
Dramă, Franța, 2007
R: Christophe Honoré
D: Louis Garrel, Ludivine Sagnier, Chiara Mastroianni, Clotilde Hesme, Grégoire Leprince-Ringuet

Povestea muzicală, romantică, dramatică, chiar tragică, a trei iubiți care locuiesc în Paris.

În regia lui Christophe Honoré, "Love Songs" se clădește în jurul unor personaje pariziene care suferă incurabil de romantism. Poveștile individuale pe care le veți afla urmărind filmul vorbesc despre îngrijorări care există de când e lumea: pierderea iubirii, descoperirea alteia, adică re-îndrăgostirea, sau imposibilitatea dragostei reciproce. Ismael și Julie o aduc și pe Alice în povestea, viața și patul lor, crezând că în trei situația va fi diferită și vor reuși să salveze ce mai era din relația lor. Însă, când tragedia lovește, acești tineri parizieni sunt puși în situația de a realiza cât de fragile sunt, de fapt, viața și dragostea $$i cțt de mici sunt oamenii în fața fatalității.

LIFE AS A HOUSE
Viaţa ca o casă
Dramă, SUA, 2001
R: Irwin Winkler
D: Kevin Kline, Kristin Scott Thomas, Hayden Christensen, Jena Malone, Mary Steenburgen

Un bărbat diagnosticat cu cancer în formă terminală decide să își petrecă timpul care i-a mai rămas realizând ceea ce contează într-adevăr pentru el, construind o casă.

George Monroe (Kevin Kline) și-a dorit toată viața să își construiscă o casă undeva pe o stâncă, la marginea mării, dar a tot amânat. Viața nu a fost chiar așa cum visa la începuturi, au apărut divorțul, munca îndârjită, înstrăinarea de prieteni, familie și, ceea ce este chiar mai grav, de sine. Acum, George a aflat că se apropie de sfârșitul Călătoriei lui în această lume, deoarece tocmai a fost diagnosticat cu cancer în fază terminală. Acesta este momentul în care el decide să realizeze ceea ce nu reușise încă și să mai remedieze ce se mai putea în relație cu oamenii.

Pelicula „Viața ca o casă” i-a adus lui Hayden Christensen o nominalizare la Globurile de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar.

NATIVITY!
Povestea naşterii
Comedie, Marea Britanie, 2009
R: Debbie Isitt
D: Martin Freeman, Ashley Jensen, Marc Wootton, Jason Watkins, Pam Ferris

Cândva în apropierea Crăciunului, un profesor de școală primară are parte de cea mai mare provocare a vieții sale, este vorba despre punerea în scenă a unui muzical cu tema Nașterii lui Iisus.

În acest an, de Crăciun, profesorul de școlă primară Paul Maddens (Martin Freeman) se confruntă cu cea mai importantă provocare din viața lui: trebuie să monteze un muzical cu tema Nașterii. Tensiunea este mare pentru el, deoarece concurează cu luxoasa școală din vecinătate și dorește să aibă cea mai bună cronică semnată de Alan Carr. O minciună aproape nevinovată devine din ce în ce mai mare și, în cele din urmă, toată lumea ajunge să creadă că Hollywod-ul va sosi acolo pentru a face un film inspirându-se din piesa lor despre Naștere.

Urmăriți un film pentru toată familia, o peliculă care vă va binedispune, o comedie adevărată la care veți râde în hohote.

REBOUNCE
Ricoşeu
Dramă, Danemarca, 2011
R: Heidi Maria Faisst
D: Frederikke Dahl Hansen, Anne Sofie Espersen, Dar Salim, Kirsten Olesen, Niels Skousen

Povestea unei adolescente care, disperată să câștige atenția mamei sale recent eliberată din închisoare, ajunge să facă fel și fel de prostii, sub aripa „ocrotitoare” a mamei.

Susan, mama lui Louise, a fost în închisoare și, din acest motiv, fata a fost crescută de bunici. Însă, mama ei tocmai a fost eliberată. Părerea fetei despre aceasta este una foarte bună, considerând-o grozavă. Disperată să câștige afecțiunea mamei, fata nu ratează nicio petrecere din casa lui Susan, devine interesată de bărbați, și intră în lumea drogurilor și a banilor obținuți ușor. Paradoxal, toată lumea pare să fi uitat că Louise este adolescentă.

RISKY BUSINESS
Afaceri riscante
Comedie, SUA, 1983
R: Paul Brickman
D: Tom Cruise, Rebecca De Mornay, Curtis Armstrong, Bronson Pinchot, Raphael Sbarge

Un adolescent din Chicago caută un pic de distracție cât părinții sunt în vacanță, dar situația scapă de sub control destul de repede.

Mai întâi îl întâlnim pe Joel Goodsen (Tom Cruise) care, la 17 ani, este un tânăr foarte responsabil și de încredere care are două preocupări în viață: să meargă la colegiu și să facă sex. Apoi, facem cunoștință cu Lana, o tânără, hot și rafinată. Se întâmplă ca părinții lui Joel să plece în vacanță, iar el visează să profite de acest moment și să își fcaă de cap un pic. Acum, ceea ce urmează să îl învețe Lana (Rebecca De Mornay) este, de departe, coșmarul oricărui părinte, dar și o afacere foarte riscantă.

Pelicula regizată de Paul Brickman i-a adus lui Tom Cruise o nominalzare la Globurile de Aur pentru cel mai bun actor în rol principal.

ROSA MORENA
Copilul nostru
Dramă, Danemarca, 2010
R: Carlos Augusto De Oliveira
D: Anders W. Berthelsen, Bárbara Garcia, David Dencik, Vivianne Pasmanter, Pablo Rodrigues

Thomas este un homosexual danez care, la cei patruzeci de ani, este disperat să devină tată. Astfel, el pleacă în Brazilia pentru a adopta un copil, dar o întâlnește pe Maria, o femeie pasionată și gata însărcinată! Cei doi ajung la o înțelegere: Thomas va primi nou-născutul, dar…

„Copilul nostru” este o poveste frumoasă despre dragostea care vine fără veste atunci când te aștepți mai puțin și despre adevăratele valori umane. Arhitectul Thomas dorește foarte mult să devină tată, astfel încât pleacă în vacanță în Brazilia pentru a înfia un copil. Pentru că este homosexual, autoritățile din Damerca îi refuzaseră cererea de adopție. Însă, el a aflat că ar putea avea șanse să cumpere un copil din Brazilia. Astfel, el intră în conflict cu legea, trecând prin fel și fel de situații dramatice. Dar, norocul pare a-i surâde după ce întâlnește o femeie. Din această clipă, nimic în viața lui Thomas nu va mai fi la fel. Maria, căci despre ea este vorba este o femeie însărcinată care este de acord să îi dea arhitectului copilul pe care urmează să îl nască. Cu toate acestea…

THE BANG BANG CLUB
Clubul Bang Bang
Dramă, Canda, 2010
R: Steven Silver
D: Ryan Phillippe, Malin Akerman, Taylor Kitsch, Frank Rautenbach, Neels Van Jaarsveld

Povestea reală a unui grup de tineri fotografi combatanți uniți de prietenie și de dorința de a spune adevărul. Imaginile surprinse de ei sunt mărturii ale ultimelor zile sângeroase din Africa de Sud, începutul anilor ’90.

Din Clubul Bang Bang Club făceau parte patru fotografi: Greg Marinovich (Ryan Phillippe), Kevin Carter (Taylor Kitsch), Ken Oosterbroek și Joao Silva. Cândva la începutul anilor ’90, ei au reușit să imortalizeze ultimele zile sângeroase din Africa de Sud. Doi dintre ei au primit premiul Pulitzer pentru realizările lor. Filmul spune povestea remarcabilă și uneori sfâșietoare a acestor bărbați și vorbește despre situațiile extreme în care au ajuns din dorința de a capta adevărul în fotografiile lor. Anna (Malin Akerman) este editorul lor foto și cea care i-a protejat și a făcut în așa fel încât fotografiile lor să străbată lumea. Inspirat de cartea semnată de Marinovich și Silva, „Clubul Bang Bang”, spune povestea adevărată a acestor patru bărbați, oprindu-se asupra relației dintre ei și asupra tensiunilor provocate de munca în situații de violență extremă, durere și suferință. De asemenea, este o poveste a sfârșitului politicii de apartheid și de naștere a unei noi țări.

THE INVISIBLE CIRCUS
Circul invizibil
Dramă, SUA, 2001
R: Adam Brooks
D: Jordana Brewster, Christopher Eccleston, Cameron Diaz, Blythe Danner, Patrick Bergin

În anii ‚’70, o adolescentă din America venea în Europa pentru a reconstitui ultimele clipe ale surorii ei. Astfel, ea pornește de la Paris către Berlin, ajungând pe coasta Portugaliei pentru a rezolva misterul sinuciderii acesteia. De-a lungul acestei călătorii, fata se îndrăgostește.

În 1975, la 18 ani, Phoebe este foarte nefericită. Când avea zece ani, tatăl ei a murit de leucemie, iar sora ei mai mare, Faith a plecat în Europa cu prietenul ei. Un an mai târziu, ea se sinucide în Portugalia. Phoebe decide să o ia pe urmele lui Faith, să îl găsească pe Wolf și să afle ce s-a întâmplat de fapt. Astfel, ea sosește la Paris, unde îl găsește pe iubitul surorii sale, iar acesta îi spune tot felul de istorii despre activitatea politică radicală a surorii sale, inclusiv despre faptul că se înrolase în Armata Roșie. Ceea ce află îi dă peste cap întraga existență. Cine era de fapt sora pe care ea credea că o cunoaște? În ce a fost implicată cu adevărat și ce s-a întâmplat de fapt în Portugalia? Phoebe începe să aibă halucinații cu sora sa și pare să o ia razna. Cu toate acestea, pentru ea salvarea va veni în cel mai neașteptat moment.

THE TALE OF DESPEREAUX
Povestea lui Despereaux
Animație, SUA, 2008
R: Sam Fell, Robert Stevenhagen
D: Matthew Broderick, Emma Watson, Dustin Hoffman

Acum este momentul să aflați cam de ce este în stare un șoricel care, în loc să mănânce cărțile, preferă să le citească.

Urmăriți o povestea ai cărei eroi sunt mai mult decât neobișnuiți. Despereaux este un șoricel prea mare pentru lumea lui mică, e foarte curajos și preferă să citească, în loc să mănânce cărțile. Cea care l-a învățat să citească este Pea, prințesa castelului, care este prizoniera suferinței tatălui ei. Ar mai fi Roscuro, un șobolan cu suflet bun căruia îi plac lumina și supa, dar este exilat în întuneric, și Mig, servitoarea care se visează prințesă, dar este obligată să îi servească pe temniceri.

THE TRICK IN THE SHEET (AKA. L’IMBROGLIO NEL LENZUOLO)
Magia cinematografului
Dramă, Italia, 2010
R: Alfonso Arau
D: Maria Grazia Cucinotta, Anne Parillaud, Primo Reggiani, Geraldine Chaplin, Ernesto Mahieux

În 1905, cinematografia părea o șmecherie misterioasă și diavolească. Când Federico o filmează pe necunoscuta Marianna nud, dă lovitura în carieră, în vreme ce pentru protagonista acelor imagini aceasta înseamnă afundarea în disperare și neîncredere.

La începutul secolului trecut, cinematografia era încă o invenție misterioasă, iar când a sosit în Palermo a adus confuzie în rândul oamenilor obișnuiți care o considerau o șmecherie a diavolului. Federico era un anonim student la Medicină, dar era foarte curios și nerăbdător să devină regizor de film. În clipa în care îl întâlnește pe Gennarino Pecoraro, acesta întrevede o oportunitae de a-și schimba viața. Deși mama lui se opune vehement, acesta acceptă să regizeze un film. El trebuie să respecte dorința lui Don Gennarino de a vedea un fillm cu o femeie frumoasă dezbrăcată. Așa apare Marianna, o femeie filmată fără să știe, cea care devine vedeta filmului lui Federico.

TURQUAZE
Turcoaz
Dramă, Belgia, 2010
R: Kadir Balci
D: Burak Balci, Charlotte Vandermeersch, Nihat Altinkaya, Tilbe Saran, Sinan Vanden Eynde

Explorând viețile emigranților care se trezesc între două ținuturi și două culturi, cu nicio rădăcină în vreuna dintre ele, povestea este centrată pe trei frați turci care trăiesc în Belgia.

După ce l-au îngropat pe tatăl lor în Istanbul, Timur, de 28 de ani, și cei doi frați, Ediz și Bora, se întorc la Ghent. Mama lor rămâne în Istanbul. Cei trei frați își reiau viața, dar au nevie de un echilibru. În vreme ce Ediz pare să fie fratele dominant, iar Boras se înhăitează cu cine nu trebuie, Timur încearcă să împlinească visul tatălui lor: să cânte la trompetă într-o fanfară. Sarah, iubita lui, este foarte încântată de asta, dar realizează cât de puțină atenție îi acordă iubitul ei acum.

SCURT- METRAJ:

SPIELZEUGLAND (AKA. TOYLAND)
Lumea jucăriilor
Scurt-metraj,Germania, 2007
R: Jochen Alexander Freydank
D: Julia Jäger, Cedric Eich, Tamay B. Özvatan, Torsten Michaelis, Claudia Hübschmann

1942: Ce se întâmplă atunci când un copil german crede că vecinii lui evrei merg la Toyland (Lumea jucăriilor)? O poveste despre minciuni și vină.

Germania, 1942. Dorind să își protejeze fiul, Marianne Meißner încearcă să îl facă să creadă că vecinii evrei merg într-o călătorie în Toyland (Lumea jucăriilor). Însă, într-o dimineață, fiul ei dispare împreună cu alți vecini evrei.

În 2009, „Lumea jucăriilor” a primit un Oscar pentru cel mai bun scenariu de scurt-metraj.

RETURN MOVIES

1981
1981
Comedie, Canada, 2009
R: Ricardo Trogi
D: Sandrine Bisson, Jean-Carl Boucher

Realizatorul de film Ricardo Trogi rememoreză evenimentele care au avut loc atunci când familia sa a ales să se mute într-un loc nou, iar el avea unsprezece ani.

Urmăriți o peliculă care a obținut trei nominalizări la Genie Awards, este vorba despre “1981” sau “Anul în care am devenit un mincinos”.

2010: THE YEAR WE MAKE CONTACT – 2010: CONTACTUL
SF, SUA, 1984
R: Peter Hyams
D: Roy Scheider, John Lithgow, Maggie Smith, Bob Balaban, Keir Dullea

Un echipaj americano-sovietic este trimis în misiune pe Jupiter pentru a afla care a fost problema cu U.S.S. Discovery.

Pelicula lui Peter Hyams este o urmare a lui “2001: A Space Odyssey” (1968), film regizat de Stanley Kubrick. De această dată, un echipaj americano-sovietic este trimis în misiune pentru a descoperi ce se întâmplase de fapt cu nava U.S.S. Discovery. În anul 2001, Dave Bowman fusese transformat într-o ființă foarte puternică, după aventura de pe Jupiter. Acum, în 2010, Dr. Heywood Floyd, omul considerat responsabil de eșecul navei Discovery, pornește în misiune pe Jupiter. El și ceilalți membrii ai echipajului trebuie să-l reactiveze pe HAL-9000, dar pentru asta trebuie să afle mai întâi ce se întâmplase cu nouă ani în urmă. Dincolo de misterele expediției, ceea ce va ridica brusc tensiunea va fi apariția unui uriaș bloc – monolit negru pe orbita planetei Jupiter, iar după aceea soarta lui HAL, superrobotul de pe Discovery. Roy Scheider și John Lithgow sunt cei care conduc echipajul american în această misune tensionată. Pelicula are la bază un roman scris de Arthur C. Clarke.

Peliculă nominalizată la cinci categorii ale premiilor Oscar: cele mai bune decoruri, cele mai bune costume, cele mai bune efecte speciale, cel mai bun machiaj, cel mai bun sunet.

A WOMAN UNDER THE INFLUENCE
O femeie dominată
Dramă, SUA, 1974
R: John Cassavetes
D: Gena Rowlands, Peter Falk, Matthew Cassel, Matthew Laborteaux, Christina Grisanti

Sperând să își ajute soția, un bărbat alege să o interneze într-o instituție pentru cei cu probleme mentale. Din păcate, la sfârșitul celor șase luni, situația nu este mult diferită pentru cei din această familie.

Mabel (Gena Rowlands), este o femeie casnică din Los Angeles care are trei copii și un soț, pe Nick (Peter Falk), un muncitor în construcții, la care ea ține foarte mult și pe care își dorește să îl vadă fericit. Însă, femeia se poartă straniu în prezența altora, iar Nick se gândește că aceasta a devenit o amenințare atât pentru ea însăși, cât și pentru cei din jur. Prin urmare, bărbatul decide să-și interneze soția vreme de șase luni într-o clinică pentru cei cu probleme mentale, chiar împotriva voinței lui Mabel. Nick rămâne singur cu cei trei copii, însă nici el nu face progrese în relația cu aceștia, astfel încât, la întoarcerea femeii, situația este chiar mai gravă decât în urmă cu șase luni.

ACTION JACKSON
Action Jackson
Acțiune, SUA, 1988
R: Craig R. Baxley
D: Carl Weathers, Craig T. Nelson, Vanity, Sharon Stone, Thomas F. Wilson

Povestea unui om care nu este intimidat de puterea pe care o are un afacerist bogat care face legea în tot orașul.

Jericho "Action" Jackson (Carl Weathers) și-a pierdut gradul de locotenent în urma unor acuzații de abuz în serviciu în momentul în care îl arestase pe fiul lui Peter Dellaplane (Craig T. Nelson), un bogat om de afaceri din Detroit. Astfel, de doi ani, el este sergent și are muncă de birocrat, deoarece își pierduse și permisul de port armă. Deși Dellaplane și banii lui fac legea în acest oraș, Jackson nu se resemnează, fiind decis să își facă dreptate și să își spele onoarea. El începe să le pună întrebări lui Patrice (pe atunci tânăra Sharon Stone), cea de-a doua soție a lui Peter, dar și lui Sydney Ash (Vanity).

ANGELA’S ASHES
Copilărie cenuşie
Dramă, SUA, 1999
R: Alan Parker
D: Emily Watson, Robert Carlyle, Joe Breen, Ciaran Owens, Michael Legge

Frank McCourt: "Mai rău decât o copilărie mizerabilă obișnuită este copilăria mizerabilă a unui copil irlandez. Dar, cea mai grea dintre toate este copilăria mizerabilă a unui irlandez catolic”.

Pelicula lui Alan Parker este o dramă emoționantă care se inspiră din romanul autobiografic premiat cu Pulitzer al lui Frank McCourt. Deși vorbim despre copilăria de un dramatism inimaginabil a unui copil irlandez, din această peliculă nu lipsește umorul. Frank (Joe Breen) se născuse în Brooklyn, dar când era încă mic, familia sa luase decizia de a se întoarce acasă, adică în Limerick, Irlanda. Părinții săi, Angela (Emily Watson) și Malachy (Robert Carlyle), speră că ceea ce nu au reușit să facă pentru familia lor în America, vor reuși în Irlanda. Din păcate, situața nu se schimbă prea mult o dată cu întoarcea lor în Limerick, deoarece aici boala și moartea fac parte din cotidian, iar slăbiciunea pentru băutură a lui Malachy și faptul că nu reușește să aibă un job nu fac decât să îngreuneze și mai mult situația.

Pelicula “Copilărie cenușie” a primit o nominalizare la Oscar pentru coloană sonoră (John Williams), premii și nominalizări la BAFTA, Globurile de Aur, London Critics Circle Film Awards, Karlovy Vary International Film Festival, Las Vegas Film Critics Society Awards.

APPLAUS (AKA. APPLAUSE)
Aplauze
Dramă, Danemarca, 2009
R: Martin Pieter Zandvliet
D: Paprika Steen, Michael Falch, Sara-Marie Maltha, Shanti Roney, Otto Leonardo Steen Rieks

Portretul psihologic al unei actrițe a cărei viață a fost distrusă de alcool. La sfârșitul perioadei de reabilitare, ea încearcă să recâștige controlul asupra vieții sale și, ceea ce este cel mai important pentru ea: custodia celor doi copii pe care îi are.

Thea Barfoed (Paprika Steen) este o actriță de succes care încearcă să recapete controlul asupra propriei existențe. În ultima vreme, viața ei nu a fost deloc roz, căci a trecut printr-un divorț și a pierdut custodia asupra celor doi copiii ai săi. Acum, ea se află în faza de reabilitare, încercând să scape de dependența de alcool. Deși nici ea nu credea că așa stau lucrurile, Thea încearcă să-și manipuleze fostul soț, convingându-l că s-a schimbat și că a devenit o mamă responsabilă. Acesta este de acord să îi mai acorde fostei soții încă o șansă. Însă viața ei profesională, precum și fantomele trecutului își fac apariția în peisaj în scurt timp, astfel încât existența eroinei se complică încredibil, iar ea trebuie să facă o alegere, este vorba despre cea mai dificilă alegere din viața ei.

BABE (1995)
Babe
Familie, SUA, 1995
R: Chris Noonan
D: James Cromwell, Magda Szubanski, Zoe Burton, Paul Goddard, Wade Hayward

Povestea unui purceluș care, după ce află că soarta tuturor porcilor se sfârșește în farfurie, este decis să facă tot ceea ce poate pentru a schimba lucrurile. Un film care ar trebui să facă parte din lista obligatorie a copiilor de toate vârstele.

În această peliculă care s-a bucurat de un uluitor succes internațional, un purceluș este decis să schimbe drastic situația de la fermă. Imediat după ce este separat de familia sa, un purceluș se trezește la o fermă unde totul îi era străin. Deși este confuz și supărat, Bebe, căci despre el este vorba, este adoptat de către un cățel prietenos și, încet încet, se obișnuiește cu noua sa casă. Din clipa în care descoperă că soarta porcilor este aceea de a ajunge în farfurie, Bebe încearcă să fie unul dintre sufletele de bază de la fermă.

Dincolo de succesul incredibil de care s-a bucurat, pelicula a fost una dintre vedetele festivalurilor de film din acea perioadă, fiind răsplătită cu multe premii și nominalizări. Printre acestea, premiul Oscar pentru efecte speciale, precum și șase nominalizări la aceeași ceremonie, premii și nominalizări la BAFTA, Globurile de Aur, London Critics Circle Film Awards, Writers Guild of America, New York Film Critics Circle Awards și British Comedy Awards.

BAD FAMILY (AKA. PAHA PERHE)
O familie rea
Dramă, Finlanda, 2010
R: Aleksi Salmenperä
D: Ville Virtanen, Pihla Viitala, Lauri Tilkanen, Vera Kiiskinen, Tomi Salmela

Consecința directă a unui divorț cu scandal este aceea că cei doi copii sunt despărțiți. Adevăratele drame încep ani mai târziu când, după moartea mamei, cei doi frați se reîntâlnesc.

Urmarea unui divorț cu tam-tam este aceea că mama câștigă custodia fiicei, iar tatăl pe aceea a băiatului. Șaisprezece ani mai târziu, după ce mama moare, cei doi frați se reîntâlnesc. Băiatul este acum un tânăr rebel, iar tatăl lui pare depășit de situație în relația cu fiul său. Situația se complică și mai mult după ce frații se reîntâlnesc, deoarece băiatul nu își privește deloc sora ca pe o rudă, ci dimpotrivă.

BANANAS (1971)
Bananas
Comedie, SUA, 1971
R: Woody Allen
D: Woody Allen, Louise Lasser, Carlos Montalbán, Natividad Abascal, Howard Cosell

După ce a fost părăsit de iubita lui, un bărbat ajunge să fie președintele unei mici țări în care absurditatea face legea. Când foștii iubiți se revăd, femeia se îndrăgostește de cel care acum a devenit un lider politic important.

Fielding Mellish (Woody Allen) se îndrăgostește de Nancy (Louise Lasser), o actvistă care își dorea lângă să aibă lângă ea un bărbat cu vocație de lider. Astfel, în ciuda faptului că merge la tot felul de mișcări de protest pentru a-i arăta cât de mult ținea la ea, Fielding rămâne singur. Se întâmplă ca povestea să ia brusc o altă întorsătură, deoarece, după ce se alătură revoluționarilor din San Marcos, el ajunge președintele țării. Când se întoarce în State, cei doi iubiți de odinioară se reîntâlnesc. Ei bine, funcția recent dobândită pare să îl pună în altă lumină pe Fielding, deoarece acum Nancy se îndrăgostește nebunește de domnul președinte.

În regia lui Woody Allan, “Bananas” a obținut o nominalizare la Writers Guild of America.

BLINDSPOT (2008)
Unghi mort
Psihologic, Olanda, 2008
R: Ad Bol
D: Johnny Melville, Maike Moeller, Micky Hoogendijk, Hugo Metsers, Jango Edwards

Povestea a două femei cu probleme mari. Una dintre ele este sălbatică, temperamentală și adulterină, iar cealaltă este introvertită, ursuză și răzbunătoare. În plus, amândouă împart același bărbat.

“Unghi mort” este un film psihologic negru care spune povestea unui bărbat care cade în mrejele a două femei care au ceva probleme. Fiecare dintre cele două fuge, se ascunde de sine, dar și de trecut. Una dintre ele este sălbatică, temperamentală și adulterină, iar cealaltă este introvertită, ursuză și răzbunătoare.

BROKEN LINES (AKA. THERE FOR ME)
Alături de mine
Dramă, Marea Britanie, 2008
R: Sallie Aprahamian
D: Doraly Rosa, Dan Fredenburgh, Paul Bettany, Olivia Williams, Harriet Walter

Doi oameni care sunt deja implicați într-o altă relație se simt foarte atrași unul de altul și se gândesc dacă nu cumva asta ar putea fi pentru fiecare dintre ei șansa de a trăi, în sfțrșit, adevărata iubire.

Jake (Dan Fredenburgh) este un tânăr evreu care se bucură de succes în carieră. Foarte influent ca dezvoltator în domeniul imobiliar, el locuiește în zona de suburbie împreună cu logodnica sa, Zoe (Olivia Williams). Moartea tatălui său constituie un moment de cumpănă pentru eroul poveștii, determinîndu-l să se întrebe ce relație are, de fapt, cu ceilalți oameni din viața sa. Preocupat de asta, el se întoarce în cartierul în care copilărise, acolo unde tatăl lui deținuse un atelier de croitorie. Astfel, Jake are ocazia să se întâlnească cu Becca (Doraly Rosa), care lucrează la o cafenea la care el obișnuiește să meargă și de care se simte foarte atras. Femeia are o relație cu Chester (Paul Bettany), un fost boxer care a devenit dependent de ea. Totuși, cei doi sunt puși în situația de a lua în calcul atracția unuia față de celălalt, deoarece aceasta ar putea fi pentru ei șansa de a găsi adevărata fericire.

CAIRO TIME
Dragoste la Cairo
Dramă, Canada, 2009
R: Ruba Nadda
D: Patricia Clarkson, Alexander Siddig, Elena Anaya, Tom Mccamus, Amina Annabi

Cu prilejul unei vacanțe în capitala Egiptului, o ziaristă căsătorită se îndrăgostește de un bun prieten de-al soțului ei.

Juliette (Patricia Clarkson) lucrează la o revistă și are un mariaj fericit cu Mark (Tom McCamus), un diplomat canadian. Copiii lor sunt deja mari, așa că părinții pot acum să-și plănuiască o vacanță binemeritată. Locul ales de ei este Cairo, dar Mark nu mai poate ajunge, fiind în misiune în teritoriile palestinene, așa că Juliette trebuie să plece singură în capitala Egiptului. Pentru a se asigura că soția lui este la adăpost de orice pericol, Mark îi cere prietenului său de-o viață, Tareq (Alexander Siddig), să fie ghidul ei. Nimeni, nici măcar Tareq și Juliette, nu și-ar fi imaginat că cei doi se vor îndrăgosti unul de altul și, cu cât petrec mai mult timp împreună, cu atât realizează cât de puternică este atracția dintre ei.

CARTAGENA (AKA. L’HOMME DE CHEVET)
Cartagena
Dramă, Franța, 2009
R: Alain Monne
D: Sophie Marceau, Christopher Lambert, Margarita Rosa De Francisco, Rodolfo De Souza, Linett Hernandez Valdez

Un fost campion de box primește jobul de a avea grijă de o femeie frumoasa care paralizase în urma unui accident. Relația dintre cei doi se dezvoltă firesc, iar de la încredere și admirație până la dragoste mai rămâne doar un pas. Mititel…

Cartagena, Colombia. Fostul campion de box Léo (Christopher Lambert) se omoară încetul cu încetul golind paharele unul după altul. Salvarea pentru el pare să fie prietenul lui, Jaïro, care îl trimite să lucreze pentru Muriel (Sophie Marceau). Muriel este o femeie fermecătoare, un sprit liber, până când, în urma unui accident teribil, ea paralizează. Deși este disperat să își găsească ceva de lucru și realizează că nu este calificat, Léo reușește totuși să obțină jobul de a găti și de a avea grijă de Muriel. De fapt, acest job va fi începutul unei povești de dragoste între cei doi.

CARTAS PARA JENNY (AKA. LETTERS FOR JENNY)
Scrisori pentru Jenny
Dramă, Argentina, 2007
R: Diego Musiak
D: Gimena Accardi, Fabio Di Tomaso, Manu Fullola, Martin Seefeld, Beatriz Spelzini

Povestea unei mame a cărei iubiri pentru fiica sa se situează mai presus de orice și o ajută să anticipeze greutățile pe care avea să treacă puiul ei, fără ea. Suferind de o boală care nu-oi dădea nicio speranță, femeia lasă în urma sa trei scrisori care să o ajute pe tânără în vremuri de fericire și bucurii, decepție, suferință sau disperare.

“Scrisori pentru Jenny” este o peliculă emoționantă a cărei protagonistă este o tânără îndrăgostită care trebuie să ia decizii cruciale după ce află de o sarcină pe care nu o luase în calcul. Jenny, căci despre ea este vorba, nu se simte în stare să ia o hotărâre singură, iar sprijinul îi vine de unde nici nu se gândea. Femeia găsește trei scrisori pe care mama sa le scrise înainte să moară. După ce o citește pe prima dintre ele, Jenny decide să călătorească din Argentina către Israel, unde avea de gând să înceapă o nouă viață. Drumul către Ierusalim o ajută pe Jenny să treacă peste durerea personală și să întrezărească noi oportunități, printre care și o nouă iubire, așa că reușește să-și pună viața într-o altă perspectivă.

CHANGELING (2008)
Schimbul
Thriller, SUA, 2008
R: Clint Eastwood
D: Angelina Jolie, John Malkovich, Amy Ryan, Jeffrey Donovan, Devon Gearhart

Rugăciunile lui Christine Collins (Angelina Jolie) se împlinesc în clipa în care își recapătă copilul care îi fusese răpit. Dar, femeia nu are nevoie de mult timp pentru realiza faptul că cel pe care îl primise înapoi nu era copilu ei.

Los Angeles, anul 1928. Într-o sâmbătă dimineață, undeva într-o suburbie muncitorească, Christine (Angelina Jolie) își ia la revedere de la fiul ei și pleacă la serviciu. Când se întoarce, descoperă că băiatul dispăruse. Urmează o căutare disperată, dar fără niciun rezultat. Câteva luni mai târziu, ea află că băiețelul ei a fost găsit. Deși toată lumea este fericită pentru ea, Christine știe că băiatul nu este copilul său. Femeia nu are de gând să renunțe la gândul că își va recăpăta copilul, așa că face presiuni asupra autorităților să continue căutarea. Dar, nu este deloc ușor să fii femeie, mai ales că suntem în 1928!!!

Pelicula lui Clint Eastwood a primit nominalizări la Oscar, BAFTA, Cannes, Globurile de Aur și Satellite Awards.

CHILDREN OF THE CORN III: URBAN HARVEST
De veghe în lanul de porumb 3: Recolta
Horror, SUA, 1995
R: James D.R. Hickox
D: Daniel Cerny, Ron Melendez, Michael Ensign, Nancy Lee Grahn, Jon Clair

Povestea de groază a doi frați orfani care au puteri nebănuite asupra celor din jurul lor.

“He Who Walks Behind The Rows” (“Acela care umbla în spatele rândurilor”) revine! Numai că, de această dată, misterioasa sa putere malefică se mută din Nebraska în inima unuia dintre cele mai mari orașe ale Americii, este vorba despre Chicago. După moartea tatălui lor, Joshua și Eli ajung să aibă niște părinți vitergi a căror viață înseamnă, găști, graffiti și muzică rap. Înainte de a realiza ce se întâmplă, Eli devine șeful propriei găști și, în scurtă vreme, el ajunge să aducă întreaga școală sub influența sa. Povestea devine cu mult mai complicată din clipa în care “He Who Walks Behind The Rows” (“Acela care umbla în spatele rândurilor”) intră cu adevărat în acțiune.

CLUB PARADISE
Clubul Paradis
Comedie, SUA, 1986
R: Harold Ramis
D: Robin Williams, Peter O’Toole, Rick Moranis, Jimmy Cliff, Twiggy

Sunteți invitați într-o vacanță pe care nu veți reuși să o uitați niciodată. Nu contează cât de mult v-ați strădui!…

Jack Moniker (Robin Williams), un pompier din Chicago care fusese rănit în timp ce se afla la datorie, decide să-și folosească banii primiți pentru infirmitatea dobândită la datorie pentru a deschide un resort în Caraibe. Printre primii săi clienți se numără Barry Nye (Rick Moranis) și Barry Steinberg (Eugene Levy), Phillipa Lloyd (Twiggy) și Terry Hamlin (Joanna Cassidy) și Linda White (Andrea Martin). În vreme ce turiștii se hârjoneau în complexul cam prăpădit al lui Jake, pe insulă adie vânt de revoluție, și, cu această ocazie, își fac apariția în peisaj revoluționarul Ernest Reed (Jimmy Cliff) guvernatorul britanic Anthony Cloyden Hayes (Peter O’Toole) și premierul Solomon Gundy (Adolph Caesar).

COLD SOULS
Suflete îngheţate
Comedie, SUA, 2009
R: Sophie Barthes
D: Paul Giamatti, David Strathairn, Emily Watson, Dina Korzun, Katheryn Winnick

Dacă ești din cale-afară de sensibil, ai îndoieli sau îți faci griji pentru orice se întâmplă sub soare, a venit momentul să te liniștești, căci acum există soluția tuturor acestor probleme!

Eroul peliculei regizate de Sophie Barthes, este Paul Giamatti, un american din New York care traversează o criză existențială și, în acest moment de cumpănă, el este tentat să apeleze la serviciile celor de la “Soul Storage”. Angajații aceastei companii high-tech le promiteau clienților că, după ce vor apela la serviciile lor, vor fi eliberați de teamă, îndoieli, suferință sau îngrijorare printr-o metodă nemaiuzită: înghețarea sufletului. Nerăbdător să scape de sentimentele de anxietate Giamatti care îi făceau viața grea, acesta decide să se lase pe mâinile celor care promiteau chiar și pentru el o existență în care fericirea avea șanse reale. Însă, nu se întâmplă chiar așa, deoarece sufletul criogenat al lui Giamatti este șterpelit de către un traficant de… suflete! Acum, eroul poveștii are un nou scop în viață: recuperarea sufletului care este de drept al lui, iar pentru asta el trebuie să ajungă tocmai la Sankt Petersbourg. În timpul acestei călătorii, el va înțelege că, de fapt, cheia pentru a fi fericit nu înseamnă lipsa suferinței, ci abilitatea de a experimenta, de a trăi întregul spectru al emoției și de a păstra în suflet ceea ce contează cu adevărat.

COP OUT (2010)
Poliţist în misiune
Comedie, SUA, 2010
R: Kevin Smith
D: Bruce Willis, Tracy Morgan, Adam Brody, Kevin Pollack, Ana De La Reguera

Un polițist veteran trebuie să vândă un card rar de baseball pentru a plăti pentru nunta fiicei sale care se apropie. Dar, prețiosul cartonaș îi este furat, așa că, împreună cu partenerul său pornesc în căutarea hoțului.

O comedie plină de acțiune al cărui protagonist este Jimmy Monroe (Bruce Willis), un polițist veteran căruia îi este furat un card rar de baseball. Situația este foarte delicată pentru că acel cartonaș prețios era singura modalitate de a plăti pentru nunta fiicei sale care urmează să aibă loc în curând. Astfel încât, el apelează la Paul Hodges (Tracy Morgan), partenerul său din poliție, pentru a-l ajuta să pună mâna pe hoț. Pentru că au deja o grămadă pe cap și nu par a mai avea nimic de pierdut, Jimmy și Paul vor încălca orice regulă pentru a putea recupera cardul de colecție.

COPPERHEAD (2008)
Blestemul serpilor
Acțiune, SUA, 2008
R: Todor Chapkanov
D: Brad Johnson, Billy Drago, Brad Greenquist, Wendy Carter, Keith Stone

În momentul în care sosește în orașul Magdalena, New Mexico, ucigașul profesionist ‘Wild’ Bill Longley (Brad Johnson “CSI”) descoperă că vechiul lui prieten fusese asasinat. Însă, înainte ca acesta să apuce să răzbune moartea amicului, se întâmplă ceva care ar fi fost imposibil de anticipat. Este vorba despre o invazie de șerpi veninoși, iar asta schimbă semnificativ ordinea priorităților lui Longley.

DEEP COVER (1992)
Şah mat
Crimă, SUA, 1992
R: Bill Duke
D: Laurence Fishburne, Jeff Goldblum, Victoria Dillard, Charles Martin Smith, Sydney Lassick

Povestea unui polițist cu un trecut cam dubios care, aflat într-o misiune sub acoperire, este nevoit să schimbe regulile în timpul jocului.

Russell Steven (Laurence Fishburne) este un polițist rebel din Cleveland cu un trecut cam tulbure. Viața lui se schimbă din clipa în care este abordat de cei din DEA care îi cer să se infiltereze într-un cartel internațional de cocaină din Los Angels. Astfel, el intră în misiune sub acoperire cu numele de John Q Hull, un jucător nou și îndrăzneț care nu pare a avea prea multe de pierdut. Misiunea lui Hull devine și mai complicată din clipa în care un act de trădare îl transformă pe acesta într-un simplu pion. Ca polițist, el jurase să urmeze ordinele, să susțină dreptatea și să respecte legea, dar acum regulile s-au schimbat.

DESIERTO SUR (AKA. SOUTH DESERT)
Deşertul
Dramă, Chile, 2008
R: Shawn Garry
D: Marta Etura, Alejandro Botto, Carolina Varleta, Ernesto Malbrán, Héctor Noguera

Pentru a descoperi fragmentele care lipseau din trecutul său, o tânără decide să pornească într-o călătorie către partea de sud a Globului, într-un oraș care se numea “’Desierto Sur”.

Sofia (Marta Etura) este o tânără spaniolă care tocmai și-a pierdut mama în urma unei boli incurabile. Când se afla încă în doliu, o scrisoare misterioasă ajunge în mâinile sale, este vorba despre o epistolă care fusese scrisă de mama ei și care se întorsese, deoarece destinatarul nu fusese găsit. Conținutul ei o intrigă din cale-afară pe Sofia, care începe să își pună tot mai multe întrebări. Pentru a descoperi fragmentele care lipseau din trecutul său, tânăra decide să pornească într-o călătorie către partea de sud a Globului, într-un oraș care se numea “’Desierto Sur”. Povestea va deveni mult mai complicată decât s-ar fi gândit Sofia, căci, la un moment dat, drumurile ei se intersectează cu ale unui traficant de droguri care era dat în urmărire generală.

DOM ZA VESANJE (AKA. TIME OF THE GIPSIES)
Vremea ţiganilor
Dramă, Iugoslavia, 1988
R: Emir Kusturica
D: Davor Dujmovic, Bora Todorovic, Ljubica Adzovic, Sinolicka Trpkova, Husnija Hasimovic

Un tânăr țigan care are puteri telekinetice este sedus de posibilitatea de a scăpa de sărăcie, oferindu-i-se ocazia de a câștiga rapid bani. Atmosfera se precipită după ce el acceptă să treacă de partea cealaltă a legii. Această decizie va pune în pericol viața lui, dar și pe aceea a celor dragi ai săi.

Perhan (Davor Dujmovic) este un adolescent țigan care poate muta obiectele din loc cu puterea minții. Ahmed (Bora Todorovic), un individ certat cu legea, îl convinge pe tânăr să le părăsească pe devotata lui bunică (Ljubica Adzovic) și pe iubita sa, Azra (Sinolicka Trpkova). Scopul plecării sale este acela de a face împreună cu Ahmed niște bani ilegal. Pe măsură ce timpul trece, el se afundă tot mai mult în lumea lui Ahmed, dar Perhan speră că va veni ziua în care va avea suficienți bani, astfel încât să se poată întoarce acasă pentru a o cere de soție pe aleasa lui.

Pe lângă alte premii, pelicula i-a adus lui Emir Kusturica un premiu César și unul la Cannes, ambele la categoria cel mai bun regizor, precum și o nominalizare la Golden Palm.

FROST/NIXON
Frost/Nixon
Dramă, SUA, 2008
R: Ron Howard
D: Frank Langella, Michael Sheen, Kevin Bacon, Rebecca Hall, Toby Jones

O poveste fascinantă și palpitantă despre adevăr, responsabilitate, secrete și minciuni.

Laureatul cu Oscar Ron Howard este regizorul acestei electrizante, nespuse povești din spatele unuia dintre cele mai importante momente din istoria contemporană. Atunci când președintele Richard Nixon (Frank Langhella) căzuse în dizgrație, a acceptat să îi acorde un interviu lui David Frost (Michael Sheen). El se gândea că, dacă mai era ceva de reparat în ceea ce privea imaginea sa, acesta era momentul și asta era calea. Dar, profesionistul Frost devine cel mai mare adversar al președintelui, iar disputa la care îl provoacă pe Nixon va schimba irevocabil istoria.

HACKERS (1995)
Virus distrugător
Thriller, SUA, 1995
R: Iain Softley
D: Jonny Lee Miller, Angelina Jolie, Jesse Bradford, Fisher Stevens, Renoly Santiago

Eroii peliculei lui Iain Softley sunt niște tineri hackeri care nu au dificultăți în a alege între bine și rău, iar ceea ce îi preocupă este să aibă parte de distracție, nu de plictiseală.

Urmăriți povestea unui tânăr care este arestat de către Serviciile Secrete americane pentru că realizase un virus de calculator. De asemenea, el nu mai are voie să se mai atingă de computer, decât după ce va împlini 18 ani. După câțiva ani, eroul poveștii și niște prieteni de-ai săi găsesec o cale pentru a lansa un alt virus distrugător.

HOWL (2010)
Urletul
Dramă, SUA, 2010
R: Jeffrey Friedman, Rob Epstein
D: James Franco, David Strathairn, Jon Hamm, Bob Balaban, Jeff Daniels

Pelicula “Urletul” spune povestea tânărului Allen Ginsberg care ajunge în fața instanței după publicarea poemului care a fost considerat obscen.

Suntem în San Francisco, în anul 1957. Atunci, o capodoperă americană ajunge în tribunal. Este vorba despre procesul în care este implicat tânărul Allen Ginsberg după ce publicase poemul Howl. În acest proces, avocatul apărării este Jake Ehrlich (Jon Hamm), un avocat celebru în drepturile civile. Cei care consideră că poemul este obsecen sunt o profesoară de limba engleză (Mary-Louise Parker) și profesorul (Jeff Daniels) care are o idee foarte bine definită în legătură cu ceea ce înseamnă o operă de calitate. Martorii apărării sunt cincizeci de intelectuali care vorbesc despre meritele culturale și artistice ale poemului. În cele din urmă, Clayton Horn (Bob Balaban) va pronunța o sentință surpinzător de plină de pasiune.

I KILLED MY MOTHER (AKA. J’AI TUE MA MERE)
Am omorât-o pe mama
Dramă, Canada, 2009
R: Xavier Dolan
D: Anne Dorval, Xavier Dolan, François Arnaud, Suzanne Clément, Patricia Tulasne

O poveste semi-autobiografică a lui Dolan, un tânăr homosexual care se află în conflict cu mama lui.

Hubert Minel nu își iubește mama. Tânărul de 17 ani își privește părintele cu dispreț, iar tot ceea ce vede la ea îl dezgustă, fie că este vorba despre puloverele pe care aceasta le poartă, decorațiunile kitsch sau resturile care îi rămân în colțul gurii atunci când mănâncă. Dincolo de aceste enervate detalii de suprafață, ar mai fi și tehnicile de manipulare care îl enervează teribil. Hubert trece prin adolescență fiind derutat de această relație iubire/ură care devine obsedantă.

I’M NOT HARRY JENSON
Nu sunt Harry Jenson
Thriller, Noua Zeelandă, 2009
R: James Napier Robertson
D: Gareth Reeves, Jinny Lee Story, Marshall Napier, Ian Mune, Ilona Rodgers

Povestea unui scriitor care și-a imaginat grozăvenii, inspirându-se din realitate. El ajunge să creadă că își pierde mințile, trăind un coșmar care părea desprins dintr-una din cărțile sale. Însă, din păcate pentru el, ceea ce i se întâmplă este mai mult decât real.

Stanley Merse scrie romane, inspirându-se din crime care chiar s-au întâmplat. De ceva vreme, el are coșmaruri care au legătură cu ultima sa carte, mai precis cu eroul romanului, este vorba despre Harry Jenson. Speriat că își pierde mințile, Stan decide să plece într-o călătorie, iar locul ales este o pădure. Însă, când se trezește în prima dimineață, Stanley realizează că este prins în capcana unui scenariu din viața reală, căci are sânge pe mâini, iar coșmarul scapă de sub orice control.

IN COUNTRY
Jurnal de război
Dramă, SUA, 1989
R: Norman Jewison
D: Bruce Willis, Emily Lloyd, Joan Allen, Kevin Anderson, John Terry

Povestea regizată de Norman Jewison are la bază romanul lui Bobbi Ann Mason și este centrată pe viața unei familii din orășelul Kentucky.

Emmett (Bruce Willis) este un veteran al războiului din Vietnam și locuiește în Hopewell, Kentucky, cu Samantha (Emily Lloyd), nepoata sa, al cărei tată își pierduse viața pe același front. Fata are acum 17 ani, tatăl ei fusese ucis atunci când avea 19 ani, iar între timp mama ei, Irene (Joan Allen), se recăsătorise. După ce decoperă câteva fotografii vechi cu tatăl său, Samantha își dorește să afle tot mai multe despre el, dezvoltând o adevărată obsesie pentru asta. Irene se mută la Lexington cu cel de-al doilea soț și vrea ca Samantha să se vină cu ei și să meargă la colegiu. Însă, fata preferă să locuiască în continuare cu unchiul său, încercând să afle cât mai multe despre tatăl său. O poveste încărcată de dramatism în care emoțiile vor atinge apogeul în clipa în care Samantha va vedea numele tatălui său la Washington, alături de acela al altor veterani din Vietnam.

IN THE CUT
În carne vie
Thriller, SUA, 2003
R: Jane Campion
D: Meg Ryan, Mark Ruffalo, Kevin Bacon, Jennifer Jason Leigh, Nick Damici

O profesoară din New York este atacată de un individ mascat. Din acest moment, femeia nu mai are încredere în nimeni, nici măcar în iubitul ei polițist, așa că, pentru a supraviețui, trebuie să lupte singură.

Frannie Avery (Meg Ryan) este o profesoară din New York care are o relație cu Malloy (Mark Ruffalo), un polițist care investighează o crimă care avusese loc aproape de locul unde locuia ea. Victima fusese o femeie tânără și frumoasă. Relația dintre cei doi va fi influențată de crimele nerezolvate pe care le investighează Malloy. După ce este atacată de către un agresor mascat, Frannie nu mai are încredere în nimeni și cu atât mai puțin în Malloy. Suspicioasă pe toți cei din jurul ei, profesoara nu poate cere ajutorul nimănui, așa că șansa supraviețuirii ei se află doar în propriile mâini.

JUDE
Jude
Dramă, Marea Britanie, 1996
R: Michael Winterbottom
D: Christopher Eccleston, Kate Winslet, Rachel Griffiths, June Whitfield, Liam Cunningham

“Jude” sau povestea unei iubiri imposibile, căci el este căsătorit cu o femeie care l-a păcălit să o ia de nevastă, iar ea este măritată cu un nobil violent. În plus, cei doi sunt și veri. Faptul că sunt rude trece în plan secund, deoarece ceea ce este mai important pentru ei este că se iubesc. Cum se întâmplă în astfel de situații, pentru alegearea de a trăi în păcat, eroii principali ai filmului sunt respinși de către oamenii din oraș. Din distribuție, Christopher Eccleston și Kate Winslet.

Este dificil să găsești un răspuns. Oare cum este mai bine? Să îți urmezi visele sau să te lași în voia sorții…

L’HISTOIRE D’ADELE H. (AKA. THE STORY OF ADELE H)
Obsesia dragostei
Dramă, Franța, 2011
R: François Truffaut
D: Isabelle Adjani, Bruce Robinson, Sylvia Marriott, Joseph Blatchley, Reuben Dorey

Pelicula regizată de François Truffaut vorbește despre o dragoste pasională și obsesivă și autodistrugere, fiind inspirată de jurnalul lui Adèle Hugo.

Halifax, 1863. Lewly este o femeie tânără care sosește aici, fiind în căutarea locotenentului Albert Pinson (Bruce Robinson), cel de care este îndrăgostită nebunește. Bărbatul nu răspunde sentimentelor acesteia și chiar îi explică faptul că nu există nicio speranță pentru ei doi. De fapt, ea este Adèle Hugo (Isabelle Adjani), cea de-a doua fiică a marelui poet francez. Pentru că răspunsul pe care îl primește din partea bărbatului nu este acela pe care îl așepta, femeia începe să îl hărțuiască pe Pinson.

LEI WANGZI (AKA. PRINCE OF TEARS)
Prinţul lacrimilor
Dramă, Taiwan, 2009
R: Yonfan
D: Joseph Chang, Xuan Zhu, Chih-Wei Fan, Terri Kwan, Kenneth Tsang

“Teroarea Albă” este un fragment rușinos din istoria Taiwanului, este vorba despre vremea în care mii de oameni nevinovați au fost persecutați și omorâți.

Suntem în Taiwan, 1950, perioada cunoscută sub numele de “Teroarea Albă”, vremea campaniei anti-comuniste. Într-o după-amiază de toamnă, două surori se întorc de la școală și își găsesc casa jefuită de poliția militară. Povestea nu se oprește aici, deoarece, ceea ce este și mai grav este faptul că părinții celor două fuseseră arestați și condamnați la închisoare, fiind acuzați că sunt spioni comuniști.

LES GRANDES CHALEURS (AKA. HEAT WAVE)
Val de căldură
Dramă, Canada, 2009
R: Sophie Lorain
D: Marie-Thérèse Fortin, François Arnaud, Marie Brassard, Yvan Benoît, François Létourneau

În povestea lui Sophie Lorain, o femeie de 52 de ani are o relație cu un tânăr de 20 de ani, un cleptoman fără leac.

Gisèle Cloutier, este o femeie de 52 de ani care trebuie să facă față unei situații inimaginabile. Pe patul de moarte, soțul ei îi mărturisește că a avut o legătură de durată cu altă femeie. Yannick Ménard, este un cleptoman incurabil în vârstă de 20 de ani care are la activ o încercare de suicid. El se îndrăgostește de Gisèle și, când află că aceasta a devenit văduvă, este în stare să meargă până în pânzele albe pentru a fi împreună cu ea.

LOVESICK
Bolnav din dragoste
Romantic, SUA, 1983
R: Marshall Brickman
D: Dudley Moore, Elizabeth Mcgovern, Alec Guinness, Gene Saks, Renée Taylor

Un medic psihiaru ajunge să fie bolnav din dragoste după ce o preia pacienta unui coleg care suferise o moarte subită.

În momentul în care psihiatrul său moare subit, Chloe Allen (Elizabeth McGovern) devine pacienta doctorului Saul Benjamin (Dudley Moore). Deși este căsătorit și o relație personală cu o pacientă l-ar fi dus la încălcarea codului profesionalismului, în scurt timp, medicul dezvoltă o adevărată obsesie față de noua lui pacientă. Paradoxal, Saul începe să experimenteze toate simptomele de nebunie ale pacienților săi. Astfel, medicul devine pacient, iar asta din simplul motiv că se îndrăgostise nebunește de Chloe.

MAMAN EST CHEZ LE COIFFEUR
(AKA. MOMMY IS AT THE HAIRDRESSER’S)
Mama e la coafor
Dramă, Canada, 2008
R: Léa Pool
D: Marianne Fortier, Céline Bonnier, Laurent Lucas, Élie Dupuis, Gabriel Arcand

După ce mama ei plecase pe neașteptate de acasă, o adolescentă a anilor ’60 descoperă că lumea celor mari nu este nici pe departe ceea ce-și imaginase ea.

Povestea începe în vara lui 1966, atunci când vine vremea să te bucuri de vacanță și de libertate. În acest moment așteptat de toți, adolescenta Élise descoperă că plecarea bruscă a mamei lor a dezbinat complet familia. Fratele ei, Coco, își găsește consolarea în garaj, acolo unde construiește o mașină de curse, în timp ce fratele mai mic, Benoît, se interiorizează tot mai mult, iar tatăl lor pare să fie de-a dreptul doborât de această situație. În acest context, Élise decide să preia controlul familiei ei, în încercarea de a mai salva ce se mai putea.

MEMORY OF LOVE
Amintirea dragostei
Dramă, Franța, 2009
R: Chao Wang
D: Bingyan Yan, Naiwen Li, Juan Wang, Jianing Wang, Gang Jiao

După un accident de mașină traumatizant, o femeie suferă de amnezie și nu reușește să își amintească dacă primul loc în inima ei este ocupat de soț sau de amant.

“Amintirea dragostei” este o dramă plasată în Hongzhu, în zilele noastre. He Sizhu, și iubitul ei, Chen Mo, sunt implicați într-un accident auto serios. He Sizhu se trezește la spital, acolo unde Li Xun, soțul ei, este chirurg. Însă, ultimii trei ani dispăruseră complet din mintea femeii. Astfel, soțul alege să o lase să trăiască în trecut, adică atunci când cei doi se iubeau cu pasiune. Cu toate acestea, nu scapă de ceea ce era îi era mai frică, adică de faptul că He Sizhu își va recăpăta memoria. Situația este mai complicată de-atât, deoarece, deși Li Xu iși vrea soția înapoi, nici amantul acesteia nu are de gând să lase lucrurile în voia lor.

METROPIA
Metropia
Animație, Suedia, 2009
R: Fredrik Edin
Voci: Vincent Gallo, Juliette Lewis, Udo Kier

Imaginați-vă cum ar fi dacă cineva ar putea să vă audă gândurile

Într-un viitor apropiat, rezervele de petrol sunt aproape epuizate, iar Europa este conectată printr-o serie de tuneluri subterane. În timp ce naviga prin aceste tuneluri, Roger aude tot felul de voci, dar mai ales una este aceea care îl pune pe gânduri. Căutând cu disperare o cale de a scăpa de toate vocile acelea, Roger nu face decât să se afunde într-o conspirație bizară de control al minții și trupului.

MONTY PYTHON’S THE MEANING OF LIFE
Monty Python: Înţelesul vieţii
Comedie, Marea Britanie, 1983
R: Terry Jones, Terry Gilliam
D: Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Jones

Pelicula din această seară este cea mai nostimă din toată seria Monty Python. “Monty Python: Înţelesul vieţii” are propriile variante de răspuns pentru acele întrebări existențiale care au frământat omenirea din totdeauna: “De ce ne aflăm aici?” “Ce facem?”. Astfel, într-un mod cu totul neașteptat, veți afla care este sensul nașterii, dar și al morții. Pregătiți-vă pentru niște situații și niște răspunsuri la care nu v-ați fi gândit niciodată.

NEDODRZANY SLUB
Promisiuni încălcate
Dramă, Slovacia, 2009
R: Jirí Chlumský
D: Ondrej Vetchý, Ina Marojevic, Vlado Cerný, Lubomir Bukovy

Totul începe cu o promisiune încălcată…
Pelicula lui Jirí Chlumský are la bază o întâmplare reală. Este povestea lui Martin, un băiețel evreu care era un fotbalist foarte talentat. Ei bine, vine momentul în care Martin trebuie să decizii riscante pentru a putea supraviețui perioadei teribile din Cel De-al Doilea Război Mondial. În clipa în care vede că cei din familia sa dispar unul câte unul, ia o hotărâre în urma căreia va înțelege că, de fapt, nicăieri nu este în siguranță.

NADINE (1987)
Nadine
Comedie, SUA, 1987
R: Robert Benton
D: Jeff Bridges, Kim Basinger, Rip Torn, Gwen Verdon, Glenne Headly

Nadine și Vernon Hightower, doi soți cum nu ați mai văzut. Polițiștii vor să pună mâna pe ea, asasinii îl vor pe el, iar ei, după ce decid să divorțeze, se înrăgostesc mai tare decât au fost vreodată.

Povestea care urmează se întâmplă la Austin, în anul 1954. Nadine Hightower (Kim Basinger) speră că vor veni vremuri mai bune și pentru ea. Vernon Hightower (Jeff Bridges) este patronul barului Bluebonnet Lounge. Cei doi au în comun numele de familie și un mariaj care se termină prost. Dar, în timpul divorțului lor se întâmplă ceva amuzant: cei doi se îndrăgostesc. Din această clipă, apar tot felul de încurcături. Nadine intră în biroul cuiva pentru a lua ceva ce îi aparținea, iese cu ceva ce era al altcuiva și ajunge astfel să fie și martora unei crime. În această situație, ea îi cere ajutorul singurului om care o poate scoate din această situație, soțul ei.

NOEMIE: LE SECRET
Noémie – Secretul
Familie, Canada, 2009
R: Frédéric D’Amours
D: Camille Felton, Nicolas Laliberté, Rita Lafontaine, Raymond Bouchard, Marina Orsini

Abandonată de părinții ei care erau ambii obsedați de muncă, Noemie, o fetiță de șapte ani și ceva, își petrece cea mai mare parte a timpului cu Madame Lumbago, cea care are grijă de ea. Femeia se bucură de compania micuței, mai ales că soțul său murise cu un an în urmă. Noemie, este foarte curioasă din fire și își amintește de o poveste pe care o auzise cândva chiar de la Madame Lumbago despre o comoară care era ascunsă în apartament. Fetița decide să găsească acea comoară cu ajutorul supraveghetoarei sale și al unei colege. Ceea ce va descoperi îi va schimba viața pentru totdeauna. Din distribuție, Camille Felton, Rita Lafontaine, Raymond Bouchard și Marina Orsini.

OLDBOYS
Seniorii
Dramă, Danemarca, 2009
R: Nikolaj Steen
D: Kristian Halken, Robert Hansen, Laura Christensen, Rasmus Bjerg, Leif Sylvester Petersen

Vagn are o singură distracție, aceea de a juca fotbal. În drum către un meci, el rămâne accidental la benzinărie. În cele din urmă, el ajunge într-o mașină într-o companie mai mult decât „selectă”.

La cei cinzeci de ani ai săi, Vagn este un fel de outsider. Locuiește singur, merge la serviciu și joacă fotbal cu bărbați de vârsta lui sau chiar mai învârstă. Acum, cu toții așteaptă cu nerăbdare călătoria anuală cu autocarul în Suedia, acolo unde vor avea un meci cu o echipă a polițiștilor. Din păcate, în drum către marea partidă, Vaghn este uitat la benzinărie și, cum se întâmplă atunci când lucrurile încep prost, povestea merge către și mai rău, căci el rămâne la benzinărie fără niciun ban. Adevăratele aventuri abia de acum încep pentru sportivul nostru de cinzeci de ani, deoarce ajunge în compania unor oameni despre care nu are nici cea mai vagă idee cu ce se ocupă de fapt.

ONE WEEK
O săptămână
Dramă, Canada, 2008
R: Michael Mcgowan
D: Joshua Jackson, Liane Balaban, Campbell Scott, Fiona Reid, Emm Gryner

Un tânăr care este diagnosticat cu cancer, în loc să înceapă imediat tratamentul, își cumpără o motocicletă și pornește într-o călătorie prin țară.

“O săptămână” spune povestea lui Ben Tyler (Joshua Jackson), un tânăr de douăzeci și cinci de ani care este diagnosticat cu cancer. Dramatic este faptul că șansele lui de supraviețuire sunt de doar 10%. Deși trebuie să înceapă tratamentul imediat, Ben alege să își cumpere o motocicletă și să plece într-o călătorie care începe la Toronto și se va sfârși la Tofino. Samantha (Liane Balaban), logodnica sa, găsește că acesta este un gest nesăbuit, așa că refuză să-l însoțească, iar Ben realizează că ceva a lipsit întotdeauna din relația lor, însă abia acum și-a dat seama de asta. Printre alte neîmpliniri ale sale se numără și slujba lui de profesor de engleză și faptul că are un manuscris pe care nimeni nu vrea să-l publice. În timpul călătorie sale, Ben va întâlni mulți oameni care îl vor ajuta să înțeleagă ce este ceea ce-și dorește de fapt. În cele din urmă, întâlnirea cu Tracey (Emm Gryner) îl va face să fie sigur de faptul că nu este îndrăgostit de Samantha, așa că atunci când va sosi momentul va pune capăt relației. El face un legământ să trăiscă fiecare zi la intensitate maximă și, în loc să se întoarcă la Toronto pentru tratament, alege să continue călătoria. Însă, starea lui de sănătate se înrăutățește, așa că este pus în situația de a-și reconsidera decizia. Foarte bolnav și slăbit, Ben nu este deloc sigur în ce direcție să o ia.

PEUT-ETRE (AKA. MAYBE)
Poate
Dramă, Franța, 1999
R: Cedric Klapisch
D: Jean-Paul Belmondo, Romain Duris, Géraldine Pailhas, Julie Depardieu, Emmanuelle Devos

Suntem în 1999, noaptea de Anul Nou. Arthur, un tânăr de 24 de ani, este un fanatic al SF-ului care se întâlnește cu prietenii la o petrecere în care vor să întâmpine noul milieniu împreună. Când începe numărătoarea inversă de la miezul nopții, acesta se furișază în baie pentru a face dragoste cu iubita lui, Lucy. Femeia îi spune că ar dori să aibă un copil, iar Arthur se panichează și renunță în ultimul moment. Ceva mai târziu, când se întoarce în baie, el vede cum printr-o gaură din tavan se scurge nisip. De fapt, acel orificiu este calea către o altă lume, una foarte diferită și din alte timpuri, este vorba despre unele viitoare. Astfel, el călătorește în timp și ajunge la Paris, cândva ani mai târziu, și este pe jumătate îngropat în nisip. Mai ciudat de atât este că are o discuție cu fiul lui, Ako, și chiar cu nepotul lui. Acesta îi spune lui Arthur că, că, dacă nu se întoarce pentru a o lăsa pe Lucy însărcinată, el și familia sa vor înceta să mai existe. Neliniștit de gândul că va deveni părinte la vârsta asta și cu salariu oe care îl avea acum, Arthur refuză. Timpul este pe sfârșite, dar Ako încearcă să îl convingă să se răzgândească.

PRIDE AND PREJUDICE (2005)
Mândrie şi prejudecată
Dramă, SUA, 2005
R: Joe Wright
D: Keira Knightley, Matthew Macfadyen, Brenda Blethyn, Donald Sutherland, Tom Hollander

Pentru “Mândrie și prejudecată” regizorul Joe Wright nu uită ingredientele principale ale unei rețete de succes: adaptarea unui roman clasic îndrăgit și o distribuție de primă mână. Pelicula are la bază romanul lui Jane Austin despre cinci surori dintr-o familie britanică a căror mamă este decisă să le mărite pe toate cu bărbați înstăriți. Pentru ca visul mamei (Brenda Blethyn) să se împlinească, cele cinci surori Bennet, Elizabeth (Keira Knightley), Jane (Rosamund Pike), Lydia (Jena Malone), Mary (Talulah Riley) și Kitty (Carey Mulligan) au primit o educație aleasă. Încântătoarea Keira Knightley a primit o nominalizare la Oscar pentru interpretarea rolului Elizabeth Bennett. În distribuție îi veți regăsi printre alții și pe Donald Sutherland și Judi Dench. Atmosfera începe să se anime în această familie din clipa în care domnul Bingley (Simon Woods), un burlac foarte bogat, se mută într-o casă din apropiere. În plus, sofisticatul nou-venit are prieteni care ar putea deveni interesanți pentru cei, sau, mai bine spus, cele din familia Bennett.

Pelicula a fost răsplătită cu premii și/sau nominalizări la Oscar, Globurile de Aur, Boston Society of Film Critics Awards, BAFTA Awards, London Critics Circle Film Awards, Teen Choice Awards, Chicago Film Critics Association Awards.

RAFIKI (AKA. BESTEVENNER)
Trei prietene
Familie, Norvegia, 2009
R: Christian Lo
D: Live Marie Runde, Regine Stokkevag Eide, Ado Johanna Girirpio, Jonathan Espolin, Teri Mungai

Povestea a doi fetițe de nouă ani care pornesc în căutarea prietenei lor, este vorba despre Naisha care dispăruse fără urmă. Singurul indiciu pe care micuțele detective îl au este o adresă scrisă cu cerneală invizibilă.

Julie, Mette și Naisha sunt cele mai bune prietene și învață în aceeași clasă. Fetițele locuiesc într-un sat din Norvegia. Se apropie Crăciunul și toți oamenii de aici încearcă să intre în atmosfera Sărbătorilor. Într-una dintre aceste zile, Naisha și mama ei dispar. De fapt, ceea ce se întâmplase avea o explicație foarte logică: nu au primiseră viză, așa că fuseseră trimise înapoi acasă.

Dar, cele mai bune prietene ale fetiței decid să le ajute pe Naisha și pe mama acesteia. Singurul indiciu pe care îl au este o adresă scrisă cu cerneală invizibilă, așa că se strecoară într-un tren de noapte. Însă, tatăl lui Julie este polițist, fetele au numai nouă ani, iar Oslo este foarte departe de casa lor. Vor reuși oare să își aducă prietena înapoi?

RAGING BULL
Taurul furios
Dramă, USA, 1980
R: Martin Scorsese
D: Robert De Niro, Cathy Moriarty, Joe Pesci, Frank Vincent, Nicholas Colasanto

Prima lecție pe care a primit-o în viață a fost aceea de a fura și de a se lupta. Lup singuratic care nu avea încredere în nimeni și nimic, La Motta s-a folosit de violență pentru a-și doborâ propriile temeri și frustrări.

Rolul din pelicula “Taurul furios” i-a adus lui Robert De Niro un premiu Oscar pentru cel mai bun actor în rol principal. Geniala peliculă realizată de Martin Scorsese îl are în centrul său pe Jake LaMotta (De Niro), controversatul campion de box la categoria mijlocie din anii ’40. Reputația lui de sportiv tenace și succesul pe care îl avea în ring au fost umbrite de viața lui de familie: plin de furie, gelozie și suspiciuni, iar țintele erau soția și fratele/managerul său. În cele din urmă, toate acestea l-au adus în situația de a rămâne singur.

Pelicula a obținut premii și nominalizări la Oscar, BAFTA, Boston Society of Film Critics Awards, Globurile de Aur, New York Film Critics Circle Awards.

REAR WINDOW (1954)
Fereastra din spate
Suspans, SUA, 1954
R: Alfred Hitchcock
D: James Stewart, Grace Kelly, Wendell Corey, Thelma Ritter, Raymond Burr

“Fereastra din spate” este pelicula care a redat cel mai bine geniul pentru suspans al regizorului. Alfred Hitchcock este, în egală măsură, un strălucit povestitor care folosește cu măiestrie instrumente vizuale, dar și un geniu al suspansului. “Fereastra din spate” este o capodoperă care are în distribuție două dintre numele care au marcat istoria cinematografiei: James Stewart și Grace Kelly.

L.B. Jeffries (Stewart), un bărbat țintuit în scaunul cu rotile, stă în apartamentul său și își spionează vecinii. Fotograful este convins că unul dintre aceștia a comis o crimă. Cea care încearcă să îl ajute să rezolve misterul este fermecătoarea lui iubită (Kelly).

Pelicula a obținut nominalizări și premii la Oscar, BAFTA, New York Film Critics Circle Awards, Satellite Awards, Writers Guild of America, Edgar Allan și Poe Awards.

RIVER’S EDGE (1986)
Băieţii de pe malul râului
Dramă, USA, 1986
R: Tim Hunter
D: Crispin Glover, Keanu Reeves, Ione Skye Leitch, Daniel Roebuck, Dennis Hopper

Viețile mai multor adolescenți se schimbă brusc după ce unul dintre ei își ucide iubita. Fiind în situația de a se confrunta cu realitatea brutală a morții, fiecare în parte trebuie să decidă dacă își va da sau nu prietenul pe mâna poliției.

Trupul dezbrăcat și fără suflare al unei adolescente se află undeva pe malul unui râu. Criminalul este iubitul fetei, Daniel Roebuck. Toți pritenii lui sunt acum în situația de a decide dacă să declare în fața autorităților ceea ce știau că se întâmplase sau să își salveze prietenul de consecințele faptei sale.

RUBBER
Cauciucul
Horror, Franța, 2010
R: Quentin Dupieux
D: Stephen Spinella, Jack Plotnick, Wings Hauser, Roxane Mesquida, Ethan Cohn

Din clipa în care Robert, o anvelopă fără viață, descoperă ce puteri telepatice distructive are, el decide să se mute într-un oraș pustiu pentru a-și pune în aplicare planurile malefice. Cea care devine ținta predilectă a obsesiilor sale este o femeie învăluită de mister (Roxanne Mesquida).

SHAHADA (AKA. FAITH)
Credinţa
Dramă, Germania, 2010
R: Burhan Qurbani
D: Jeremias Acheampong, Carlo Ljubek

Un film european ai cărui protagoniști sunt trei musulmani născuți în Germania, vorbim despre oameni care au preocupări comune. Toți trei doresc să iși poată practica religia în lumea modernă în care trăiesc.

Urmăriți povestea a trei musulmani născuți în Germania ale căror destine se intersectează. Toți trei sunt preocupați să își găsească locul în societatea modernă din Vest, fără să renunțe la credința care ocupă un loc important în viața lor.

SHAME (AKA. SKAMMEN)
Ruşinea
Dramă, Suedia, 1968
R: Ingmar Bergman
D: Liv Ullmann, Max Von Sydow, Gunnar Björnstrand, Sigge Fürst, Birgitta Valberg

Oare cum reacționază oamenii în situații-limită? De data aceasta este vorba despre Războiul Civil, iar eroii principali sunt doi artiști pașnici care nu vor să aibă de-a face cu ceea ce se întâmplă, așa că se retrag pe o insulă. Dar, liniștea va deveni o amintire din clipa în care rebelii sosesc și aici.

În timpul Războiului Civil, Eva și Jan Rosenberg (Liv Ullmann și Max von Sydow), doi muzicieni, se retrag la o fermă liniștită aflată pe o insulă. Ei nu au niciun fel de preferințe politice, uneori primesc un pește de la un vecin, iar vinul este un lux. Deși se iubesc foarte mult, există probleme. Spre exemplu, pe Jan îl întristează războiul, fiind mult prea sensibil, iar Eva dorește copii, el nu. În cele din urmă, războiul se face simțit și aici, astfel încât rebelii atacă, iar vecini de-ai lor mor.

Pelicula a primit o nominalizare la Globurile de Aur la categoria cel mai bun film străin.

SILENCE LIES (AKA. TROMPER LE SILENCE)
Tăceri înşelătoare
Dramă, Canada, 2010
R: Julie Hivon
D: Suzanne Clément, Maxime Dumontier, Sébastien Huberdeau, Claude Prégent, Sophie Cadieux

Viviane (Suzanne Clément) este un fotogaf profesionist de succes, cu toate acestea, după o ceartă cu fratele său, Frederic (Sébastien Huberdeau), care era și inspirație pentru ea, acesta pleacă iar ea rămâne paralizată emoțional și profesional. Se întâmplă însă să îl întâlnească pe Guillaume (Maxime Dumontier), un mecanic tânăr care pare să emane aceeași energie ca fratele ei. Avându-l aproape, Viviane este convinsă că va putea merge mai departe, devenind din nou creativă. Astfel, ea intuiește o oportunitate de a avea un nou început. Însă, în scurt timp, femeia află că Guillaume are câte ceva de ascuns din trecutul său. Este vorba despre o tragedie care îi lovise familia și în urma căreia sentimentul de vinovăție îl împingea la automutilare. Pe măsură ce trece timpul, el își deschide inima și, împreună, cei doi găsesc calea către vindecare.

SIX IN PARIS (AKA. PARIS VU PAR…)
Parisul văzut de…
Dramă, Franța, 1965
R: Eric Rohmer, Claude Chabrol, Jean Douchet, Jean-Luc Godard, Jean-Daniel Pollet
D: Stéphane Audran, Barbara Wilkind, Johanna Shimkusk, Micheline Dax, Jean-Michel Rouzière

Istorii din zgomotosul, vibratul și coloratul Paris, un oraș în care orice este posibil, este vorba despre povești din care nu lipsesc iubirea, flirtul și chiar prostituția.

Urmăriți șase filmulețe turnate în diferite zone ale Parisului, de către șase regizori: Eric Rohmer, Claude Chabrol, Jean Douchet, Jean-Luc Godard, Jean-Daniel Pollet. Realizate în deceniul al șaselea din secoului trecut, poveștile sunt centrate pe viața metropolitană din Orașul Luminilor. Vorbim de istorii din care nu lipsesc iubirea, flirtul și chiar prostituția. Filmele sunt simple și originale și, împreună conturează un tablou al zgomotosului, vibratului și coloratului Paris, un oraș în care orice este posibil.

Nominalizări la BAFTA, British Independent Film Awards și Stockholm Film Festival.

SJECAS LI SE DOLLY BELL (AKA. DO YOU REMEMBER DOLLY BELL?)
Ce mai ştii de Dolly Bell?
Dramă, Iugoslavia, 1981
R: Emir Kusturica
D: Slavko Stimac, Slobodan Aligrudic, Ljiljana Blagojevic, Mira Banjac, Pavle Vujisic

Urmăriți o altă peliculă regizată de genialul Emir Kusturica, este vorba despre o poveste din Sarajevo, anii ’60.

Filmat în Iugoslavia, pelicula “Do You Remember Dolly Bell?” este plasată în Sarajevo, cândva pe la jumătatea anilor ’60. Eroul ei este Dino, un tânăr care trăiește într-o suburbie și încearcă să-și facă viața mai frumoasă urmărind filme despre Occidentul plin de tentații. Filmele, lecțiile de hypnotism și muzica îl ajută pe Dino să simtă că tot ceea ce se întâmplă în jurul lui devine neimportant, dispare chiar. Dino se gândește cum ar fi dacă ar urma exemplul unuia dintre personajele din peliculele văzute de el, devenind și el gangster. Dar, totul culminează cu apariția lui Dolly Bell, încântătoarea fată de cabaret pentru care are sentimente fabuloase.

SMALL CRIME (AKA. MIKRO EGLIMA)
Delicte minore
Comedie, Grecia, 2008
R: Christos Georgiou
D: Aris Servetalis, Vicky Papadopoulou, Antonis Katasaris, Rania Iconomidou, Errikos Litsis

Leonidas (Aris Servetalis), un ambițios tânăr absolvent al Academiei de Poliție, este trimis la datorie pe o insulă mică și liniștită din Marea Egee. Deși visase să resolve cazuri grave dintr-un oraș mare, ceea ce ajunge să facă este rutină pură. În fiecare zi, la cafeneaua din oraș, Leonidas și alți localnici se uită după frumoasa Angeliki (Vicki Papadopoulou), cea mai cunoscută tânără de pe insulă, deoarece este gazda unui popular show televizat. Viața liniștită a celor de aici este zdruncinată de ceea ce pare a fi o crimă. Bețivanul insulei, Zacharias (Antonis Katsaris), este găsit mort lângă o stâncă. Acum este momentul lui Leonidas!

SPAWN
Arma dreptăţii
Acțiune, SUA, 1997
R: Mark Dippe
D: John Leguizamo, Michael Jai White, Martin Sheen, Theresa Randle, Nicol Williamson

Un asasin trădat și omorât de șeful lui are șansa de a se întoarce din Iad cu condiția să îl ajute pe Diavol să cucerească lumea.

Al Simmons (Michael Jai White) este un asasin corupt care ajunge să fie trădat și, în cele din urmă, ucis de către diabolicul său superior, Jason Wynn (Martin Sheen). După ce ajunge în Iad, lui Simmons i se oferă ocazia de a se întoarce pe pământ. Tot ceea ce trebuie să facă pentru asta este să fie de acord să treacă de partea stăpânului Infernului, devenind unul dintre cei care îl vor ajuta pe Diavol să pună stăpânire pe omenire. Simmon acceptă propunerea și, de acum încolo, povestea se complică incredibil. Astfel, printre altele, el va afla că soția sa, Wanda (Theresa Randle) s-a căsătorit cu Terry Fitzgerald (D.B. Sweeney), cel mai bun prieten al său.

SPECIAL TREATMENT (AKA. SANS QUEUE NI TETE)
Tratament special
Dramă, Franța, 2010
R: Jeanne Labrunne
D: Isabelle Huppert, Bouli Lanners, Sabila Moussadek, Richard Debuisne, Valérie Dréville

O prostituată de lux în vârstă de patruzeci de ani s-a cam săturat de ceea ce face, așa că este în căutarea unui terapeut care să o ajute să își schimbe viața. Mai întâlnim și un psiholog care este tot mai plictisit de monologurile clienților săi, iar atunci când soția îl părăsește, el o întâlnește pe Alice…

La cei patruzeci de ani, Alice (Isabelle Huppert), o prostituată de lux, este în căutarea unui terapeut care să o ajute să își schimbe viața. Pe scurt, ea este inteligentă, puternică și nu mai vrea să se prostitueze. Xavier (Bouli Lanners) este și el într-o situație similară. Este de vârstă mijlocie, inteligent și foarte plictisit de monologurile cliențior săi. Pe amândoi îi cunoaștem în momentul în care intră în această criză personală. Se întâmplă ca Alice să fie atacată de un client și, în clipa aceea, realizează cât de aproape de pericol este în fiecare clipă. Xavier tocmai s-a despărțit de soția sa, așa că pleacă de acasă și astfel ajunge la hotelul unde se afla Alice. Ce sincronizare…, căci așa începe totul!

SPY GAME
Spioni de elită
Acțiune, Marea Britanie, 2001
R: Tony Scott
D: Robert Redford, Brad Pitt, Catherine Mccormack, Stephen Dillane, Larry Bryggman

Urmăriți un thriller palpitant cu acțiune și mult suspanas în care un agent aflat la vâsta pensionării pornește în cea mai periculoasă misiune a lui pentru a-și salva protejatul care era într-o închisoare din China și urma să fie executat.

Tony Scott regizează acest inteligent thriller în care Robert Redford este Nathan Muir, un rebel care se află la vârsta pensionării și al cărui protejat, Tom Bishop (Brad Pitt), agent CIA, urmează să fie executat într-o închisoare din China. El ajunsese în această situație după ce o misiune top-secret neautorizată se sfârșise prost. Nathan are numai 24 de ore pentru a-l scoate pe Tom viu de acolo.

SVETAT E GOLYAM I SPASENIE DEBNE OTVSYAKADE
(AKA. THE WORLD IS BIG AND SALVATION)
Lumea e mare şi salvarea e după colţ
Dramă, Bulgaria, 2008
R: Stephan Komandarev
D: Miki Manojlovic, Carlo Ljubek, Hristo Mutafchiev, Ana Papadopulu, Lyudmila Cheshmedzhieva

Lumea este mare, iar salvarea poate fi chiar după colț. Aceasta este povestea unui tânăr care, cu ajutorul bunicului său, își recuperează memoria și dorința de a trăi.

Povestea lui Stephan Komandarev este plasată în Bulgaria anului1980, când nori negri par să se adune pe cerul copilăriei fericite a lui Alex. Miliția îi cere tatălui lui Alex să îl spioneze pe Bai Dan, bunicul copilului, regele neîncoronant al jocului de table. Familia decide să emigreze în Vest. După 25 de ani, în urma unui grav accident auto, Alex se află într-un spital din Germania. Acum, urmare a ameziei de care suferă, el nu-și mai recunoaște bunicul. Bai Dan îl învață pe nepot să joace table, iar acest joc îl readuce pe Alex la viață. Dan îl ia pe nepotul său din spital, iar cei doi decid să pornească într-o excursie pe bicicletă până în Bulgaria. Cu acest prilej, Alex își va recupera memoria și își va recapătă dorința de a trăi. Pelicula are la bază romanul autobiographic al lui Ilija Trojanow.

THE APARTMENT (1960)
Apartamentul
Dramă, SUA, 1960
R: Billy Wilder
D: Jack Lemmon, Shirley Maclaine, Fred Macmurray, Jack Kruschen, Edie Adams

Bud Baxter (Jack Lemmon) este un tânăr care găsește o modalitate originală de a avansa în carieră: el îi lasă pe superiori să meargă cu amantele în apartamentul său. Necazurile pentru el încep atunci când el se îndrăgostește de Fran (Shirley MacLaine), care are o legătură cu șeful lui, domnul Sheldrake (Fred MacMurray). Fără să știe despre asta, Fran și șeful se întâlnesc în apartamentul lui Baxter de două ori pe săptămână. La petrecerea de Crăciun de la birou, adevărul va ieși la suprafață, iar Baxter se va alege cu inima frântă. Fran are și ea probleme. Sheldrake refuză să se căsătorească cu ea, așa că femeia încearcă să se sinucidă… în camera lui Baxter. Din fericire, Bud sosește la timp și o salvează și așa începe idila lor.

Această poveste despre iubire și ambiție din lumea afacerilor mari și despre moralitatea corporatistă a câștigat cinci premii Oscar (cel mai bun film, cea mai bună regie, cel mai bun scenariu, cea mai bună editare, cele mai bune decoruri) și alte cinci nominalizări. Premii și nominalizări la ceremoniile BAFTA, Globurile de Aur, Grammy.

THE ART OF WAR III: RETRIBUTION
Arta războiului III: Răzbunarea
Acțiune, SUA, 2009
R: Gerry Lively
D: Anthony ‘Treach’ Criss, Warren Derosa, Sung Hi Lee, Janet Carroll, Leo Lee

Agentul Neil Shaw se află într-o misiune sub acoperire care are scopul de a-i opri pe teroriștii din Coreea de Nord să obțină o bombă atomică. Situația se complică din ce în ce mai mult, căci în mâna lui stă soarta multor destine, misiunea sa fiind aceea de a face rost de ultima armă de distrugere în masă.

THE CLINIC (2010)
Clinica
Horror, Australia, 2010
R: James Rabbitts
D: Tabrett Bethell, Andy Whitfield, Freya Stafford, Clare Bowen, Marshall Napier

Povestea teribilă care urmează se inspiră dintr-o întâmplare reală din lumea în care trăim.

Beth urmează să devină mamă. Acum, ea călătorește împreună cu logodnicul ei, Cameron. Într-o noapte, femeia se trezește singură într-o situație care este coșmarul fiecărei mame: Copilul îi fusese răpit. În plus, ea se trezește într-o clinică și trebuie să se confrunte cu un inamic pe care nu îl cunoaște. Oare cât de departe poate merge o mamă pentru a-și salva copilul?

THE LOSERS
Fraierii
Acțiune, SUA, 2010
R: Sylvain White
D: Jeffrey Dean Morgan, Zoë Saldana, Chris Evans, Idris Elba, Columbus Short

O poveste explozivă despre membri unei unități de elită a Forțelor Speciale Americane care este trimisă într-o junglă din Bolivia într-o misiune de căutare și distrugere. Dar, cei trimiși vor realiza în curând că, de fapt, au devenit ținte.

Urmăriți o peliculă de acțiune, o poveste explozivă despre trădare și răzbunare. „Fraierii” îi are în centrul său pe membri ai unei unități de elită a Forțelor Speciale Americane care ajung într-o junglă din Bolivia într-o misiune de căutare și distrugere. La scurt timp după ce sosesc, Clay, Jensen, Roque, Pooch și Cougar realizează că, de fapt, sunt ținte. Folosindu-se de faptul că erau considerați morți, aceștia pun la cale o acțiune sub acoperire. Cea care li se alătură în această luptă este frumoasa Aisha, care are propriul plan.

THE MAN IN THE MOON
Omul de pe Lună
Dramă, SUA, 1991
R: Robert Mulligan
D: Sam Waterston, Tess Harper, Gail Strickland, Reese Witherspoon, Jason London

O poveste din anii ’50, atunci când două surori se îndrăgostesc amândouă pentru prima dată de același băiat.

Dani (Reese Witherspoon) este o fată de 14 ani care împarte aceeași cameră cu sora ei mai mare, Maureen (Emily Warfield), care are 17 ani. În timpul unei veri caniculare, ele vorbesc mult despre dragoste, despre viitor și despre ceea ce contează cu adevărat în viață. În casa de lângă ei îl întâlnim pe Court Foster (Jason London), un tânăr de 17 ani. Când acesta și Dani se întâlnesc la piscină, simt imediat atracția intre ei. Dar și atunci când o întâlnește pe Maureen situația nu este mult diferită, așa că sora cea mare se îndrăgostește și ea de același băiat. și așa începe povestea, de fapt.

THE MISSOURI BREAKS
Reglare de conturi
Western, SUA, 1976
R: Arthur Penn
D: Marlon Brando, Jack Nicholson, Randy Quaid, Kathleen Lloyd, Frederic Forrest

Urmăriți unul dintre cele mai importante western-uri realizate în anii ’70, o peliculă care reflectă rolul istoric pe care le-au avut teama și violența în ceea ce privește îmblânzirea în sălbăticie.

În America nu a existat un loc mai sălbatic decât Montana anilor 1880. În acele timpuri, Tom Logan (Jack Nicholson), era hoț de cai, iar David Braxton (John McLiam) avea cai și o fată pe care mulți puseseră ochii. Însă, fermierul tocmai a angajat asasini profesioniști care să pună mâna pe bandele de hoți de cai. Decis să își facă dreptate, Braxton prinde un hoț de cai și îl spânzură. Acesta era unul dintre prietenii lui Tom. Deși vrea să răzbune moartea amicului său, Logan se îndrăgostește de fiica fermierului.

THE MURDER FARM (AKA. TANNOD)
Ferma morţii
Thriller, Germania, 2009
R: Bettina Oberli
D: Julia Jentsch, Monica Bleibtreu, Volker Bruch, Filip Peeters, Gundi Ellert

O poveste terifiantă în care un criminal folosise drept armă un târnăcop pentru a asasina o familie întreagă.

Tânăra Kathrin se întoarce în satul în care se născuse pentru a-și înmormânta mama, o femeie pe care abia dacă o cunoscuse. Cu acest prilej, ea află despre o istorie cutremutrătoare care se întâmplase la o fermă din apropiere. În urmă cu doi ani, toți cei din familia Danner, fără a fi cruțați nici măcar cei doi copii sau noua menajeră, fuseseră omorâți cu… târnăcopul. Deși trecuseră doi ani de la această abominabilă crimă, oamenii sunt încă îngroziți când își amintesc și vorbesc despre această grozăvie. Fiind convinși că niciunul dintre ei nu ar fi fost în stare să comită o astfel de crimă, localinicii sunt convinși că făptașul care nu fusese prins încă este un străin.

TIME AFTER TIME (1979)
Maşina timpului
SF, SUA, 1979
R: Nicholas Meyer
D: Malcolm Mcdowell, David Warner, Mary Steenburgen, Charles Cioffi, Kent Williams

Cu ajutorul mașinii timpului, H.G. Wells călătorește în viitor, ajungând în America, un secol mai târziu. De fapt, el speră să găsească o cale prin care să îl oprească pe Jack Spintecătorul.

Povestea începe în Londra secolului al XIX-lea, când, urmârindu-l pe Jack Spintecătorul (David Warner), genialul H.G. Wells (Malcolm McDowell), face o călătorie cu mașina timpului, ajungând în zilele noastre, la San Francisco. Scopul acestei călătorii era acela de a găsi o cale prin care să îl oprească pe Jack, însă, odată ajuns în America, Wells află că, pentru ceea ce făcuse în Londra cu aproape un secol în urmă, Jack era comemorat.

TIMER
Cronometrul
Romantic, SUA, 2009
R: Jac Schaeffer
D: Emma Caulfield, John Patrick Amedori, Michelle Borth, Desmond Harrington, Jobeth Williams

Dacă ar exista un ceas care să numere zilele până când în viața ta ar apărea dragostea adevărată, sufletul–pereche ai dori să știi cât mai ai de așteptat?

Ai obosit să tot aștepți marea iubire? Ei bine, acum există soluția. Există un device revoluționar numit TiMER care, implantat în încheietura mâinii, îți arată numărul de zile până la întâlnirea sufletului-pereche. Incredibil! Dragoste adevărată cu garanție. Cu toate acestea, îți asumi un risc foarte mare, căruia trebuie să fii în stare să-i faci față. De pildă, pe Oona (Emma Caulfield) dispozitivul nu are menirea de a o liniști, deoarece TiMER-ul nu indică nimic. Asta înseamnă că al ei suflet-pereche, oriunde s-ar afla, nu are încă acest device. Nici Steph (Michelle Borth), sora ei vitregă, nu pare a fi mai norocoasă. Cu toate acestea ea se resemnează știind că nu își va întâlni alesul în următorii douăzeci de ani, așa că decide să nu se dedice niciunei relații. Dar Oona se apropie de 30 de ani, face o adevărată obsesie pentru TiMER și a cam obosit să caute iubirea adevărată. Prin urmare, ea încalcă propriile reguli și se îndrăgostește de un bărbat mai tânăr.

UN ANGE A LA MER (AKA. ANGEL AT SEA)
Un înger la mare
Dramă, Belgia, 2009
R: Frédéric Dumont
D: Martin Nissen, Anne Consigny, Olivier Gourmet, Julien Frison, Pierre-Luc Brillant

Mărturisirile unui tată maniaco-depresiv fac să dispară într-o secundă înocența și copilăria unui copil de 12 ani.

Loius este un băiat de 12 ani fericit și plin de viață, un puști care își iubește părinții și pe fratele lui mai mare. El adoră să joace fotbal cu copiii din cartier, îi place să învețe și iubește la nebunie marea. Toate astea se vor sfârși brusc în clipa în care tatăl său care era maniaco-depresiv îi spune un secret care îi va da micuțului viața peste cap definitiv. La finalul discuției, copilăria și inocența lui vor dispărea fără urmă.

VINCENT WANTS TO SEA (AKA. VINCENT WILL MEER)
Vincent vrea la mare
Dramă, Germania, 2010
R: Ralf Huettner
D: Florian David Fitz, Karoline Herfurth, Heino Ferch, Katharina Müller-Elmau, Johannes Allmayer

Vincent suferă de sindromul Tourette și, după moartea mamei, tatăl său îl internează într-o clinică specializată. El reușește să scape de acolo împreună cu alți doi pacienți, deoarece vrea să repecte ultima dorință a mamei sale, aruncându-i cenușa în Italia, în mare.

Mama lui Vincent a murit, iar el a jurat să-i respecte ultima dorință, lăsând-o să vadă marea pentru ultima dată. Problema este că Vincent suferă de sindromul Tourette, iar tatăl său îl internează imediat într-o clinică specializată. Cu ajutorul lui Marie, care suferă de anorexie, și al lui Alex, colegul lui de cameră, eroul nostru reușește să scape și, împreună, pornesc toți trei către Italia. Din aceast moment, începe o călătorie la al cărui final există o singură certitudine: niciunul dintre cei implicați nu va mai fi la fel vreodată.

WHERE THE WILD THINGS ARE
Tărâmul monştrilor
Familie, SUA, 2009
R: Spike Jonze
D: Max Records, Catherine Keener, Mark Ruffalo, Pepita Emmerichs, Steve Mouzakis

“În fiecare dintre noi se află tot ceea ce am văzut, tot ceea ce am realizat și toți aceia pe care i-am iubit. În sufletele noastre există speranță, teamă și aventură”.

Inovatorul regizor Spike Jonze realizează ecranizarea uneia dintre cele mai îndrăgite cărți din toate timpurile, este vorba despre “Where the Wild Things Are”, o poveste clasică despre copilările și despre locurile în care ajungem pentru a înțelege lumea în care trăim.

Pelicula spune povestea lui Max, un băiat sensibil în vârstă de nouă ani care are sentimentul că este neînțeles acasă, așa că ajunge pe “Tărâmul monştrilor“, locul unde va întâlni creaturi ciudate ale căror emoții sunt la fel de sălbatice și de imprevizibile precum acțiunile lor. Aici, este nevoie disperată de un rege, iar Max este nerebdător să aibă un regat pe care să îl conducă. Cu toate acestea, el va realiza destul de repede că nu este așa de simplu să fie conducător și că totul este mult mai complicat decât anticipase el.

Pelicula a primit nominalizări și premii la Chicago Film Critics Association Awards, Globurile de Aur, People’s Choice Awards, Satellite Awards, Washington DC Area Film Critics Association Awards și Young Artist Awards.

WINDPRINTS
Moarte în Namibia
Dramă, Africa de Sud, 1990
R: David Wicht
D: Sean Bean, John Hurt, Marius Weyers, Lesley Fong, Eric Nobbs

Urmăriți povestea unui tânăr cameraman de știri care este trimis să transmită imagini nemaivăzute de undeva din deșertul Namibiei. Cu ajutorul unui jurnalist cu experiență, el reușește să facă față acestui job solicitatant care presupunea transmiterea de la fața locului a unor imagini în care un african brutal era prins.

Pelicula este plasată în anii ’80, când Anton van Heerden (Sean Bean), un cameraman de știri din Johannesburg, este trimis în Namibia pentru a transmite imagini de la prinderea unui brutal african care luase viața mai multor membri ai tribului său.

SCURT-METRAJE:

ARMANDO (2006)
Armando
R: Massimiliano Camaiti
D: Andrea Sartoretti, Marina Limosani, Flavio Insinna, Augusto Zucchi, Carlo De Ruggeri
Scurt-metraj, Italia, 2006

Un bărbat ajunge să fie victima spaimei că, într-o zi, el se va scufunda, va dispărea complet.

Deși aspectul lui fizic rămâne neschimbat, Armando (Andrea Sartoretti) este stăpânit de o frică ce crește în fiecare zi. Mintea lui ajunge să fie victima spaimei că, într-o zi, se va scufunda, va dispărea complet. În plus, în această dimineață s-a trezit și cântărea 120 de kilograme.

DREAMMAKER
Creatorul de vise
R: Leszek Plichta
Documentar, Germania, 2007

Povestea care urmează este despre un “Creatorul de vise” care, cândva, realiza cele mai frumoase vise pentru oameni. Acum, el trăiește singur creația unui vis special- visul lui.

RETURN MOVIES:

BROKEN WINDOWS
Decizii
Dramă, SUA, 2008
R: Tony Hickman
D: Larisa Oleynik, Sarah Thompson, Jennifer Hall

Deși carierele, relațiile sau sănătatea mentală pe care o au eroinele poveștii lui Tony Hickman par a fi în regulă, viața are propriile legi, iar victoriile care sunt cu adevărat importante pentru fiecare impun decizii radicale.

Urmăriți povestea unor femei care se află într-un moment crucial al existenței lor, când trebuie să ia decizii care le vor marca destinul pentru totdeauna. Sara este o femeie pasionată de fotografie, iar abordarea ei artistică o ajutase să-și creeze o carieră de succes. Dar, copleșită de comenzile comerciale care erau, dealtfel, foarte bine plătite, Sara a ajuns să considere fotografia doar ca pe un job ca oricare altul. În acest moment, intervine cel mai bun prietena al acesteia, care este și îndrăgostit de ea, și o provoacă să se întoarcă la starea ei de început, atunci când fotografia însemna pasiune și artă. Amy (Jennifer Hall) suferă o pierdere care îi va schimba viața pentru totdeauna. În această situație, mama ei încearcă să o ajute, fratele ar dori și el să îi fie alături, dar nu știe cum, iar tatăl decide să o ia la o petrecere. Katie (Sarah Thompson) este o actriță care nu știe dacă să pună punct sau să mai dea o șansă relație sale cu un actor care, deși nu este așa de talentat, are o carieră de succes. Un alt personaj important al poveștii lui Tony Hickman este Beth, un medic psihiatru introvertit care, cu ocazia unei petreceri, reușește să iasă din carapace, așa cum nu credea că va fi în stare vreodată în viața ei.

JARHEAD
Puşcaşi marini
Dramă, SUA, 2005
R: Sam Mendes
D: Jake Gyllenhaal, Scott Macdonald, Peter Sarsgaard, Jamie Foxx, Lo Ming

Aflați ce s-a întâmplat cu adevărat și care era atmosfera în taberele soldaților americani din Orientul Mijlociu, în timpul Războiului din Golf…

Pelicula realizată de regizorul Sam Mendes este plasată în vremea Războiului din Golf. “Jarhead” este apelativul cu care se alintă între ei pușcașii marini. În vara lui ’90, Anthony Swofford (Jake Gyllenhaal) avea 20 de ani. El se înrolează în Armata Americană și este trimis în deșert, în Arabia Saudită, pentru a se alătura soldaților americani care luptau în Războiul din Golf. Această experiență îi marchează profund existența, astfel încât el decide să își publice memoriile vorbind pe larg despre cele 175 de zile în care a avut parte de adrenalină, plictiseală, călduri inimaginabile, îngrijorare în legătură cu prietena sa care își găsise pe altcineva, zile în care a fost la un pas de a-și omorî un camarad sau a văzut ce înseamnă să cureți latrina, să porți măști de gaze și să joci fotbal în deșert. Cartea apărută în 2003 a devenit rapid bestseller, rămânînd vreme de nouă săptămâni în topul celor mai vândute cărți.

Povestea necosmetizată a unui recrut care vorbește despre “Furtuna Deșertului”, un război complet diferit de varianta “șlefuită” care a apărut în mass-media acelor vremuri.

MIN DIT (THE CHILDREN OF DIYARBAKIR)
Copiii din Diyarbakir
Dramă, coproducție, 2009
R: Miraz Bezar
D: Hakan Karsak, Muhammed Al, Senay Orak

Diyarbakir, sfârșitul anilor ‘90: doi copii din Kurdistan sunt obligați să trăiască în stradă, după ce părinții lor sunt uciși de un membru al forțelor securității statului.

Gulistan, un copil de zece ani, și fratele lui mai mic, Firat, trăiesc fericiți împreună cu părinții lor în Diyarbakir. Tragedia ia locul fericirii în acest cămin din clipa în care părinții copiilor sunt împușcați chiar în fața lor. Traumatizați, Gulistan, Firat și sora lor mai mică ajung să fie plasați în grija mătușii lor. Însă, în scurt timp femeia dispare fără urmă. Astfel, copiii ajung să trăiască în stradă, unde, într-o zi, Gulistan este șocat să îl întâlnească pe asasinul părinților lor.

OTAC NA SLUZBENOM PUTU (AKA. WHEN FATHER WAS AWAY ON BUSINESS)
Tata în călătorie de afaceri
Dramă, Iugoslavia, 1985
R: Emir Kusturica
D: Moreno D’E Bartolli, Miki Manojlovic, Mirjana Karanovic, Mustafa Nadarevic, Mira Furlan

O poveste amară din vremurile cenușii ale comunismului din Europa de Est. De această dată vorbim despre Iugoslavia lui Tito.

1948, când Tito ia distanță de Stalin, marchează începutul unor ani grei pentru comuniștii din Iugoslavia. Este vorba despre confuzie și pericol. Oamenii ajung în închisoare, fiind despărțiți de familiile lor din motive de-a dreptul ridicole. Povestea este redată in perspectiva lui Malik, un puști de șase ani al cărui tată ajunsese și el în spatele gratiilor. De fapt, părintele micuțului era un bărbat care era mereu cu ochii după alte femei și este închis sub pretextul că este stalinist. Cu toate acestea, adevărul era unul dureros. Motivul real al arestării acestuia era acela că era afemeiat. Pelicula se oprește asupra dificultăților pe care trebuie să le îndure o familie fără tată într-un sistem comunist cu privațiuni de toate felurile.

“When Father Was Away on Business” a primit o nominalizare la Oscar, la categoria cel mai bun film străin și una la Globurile de Aur, la aceeași categorie. De asemenea, pelicula i-a adus lui Emir Kusturika doua premii la Festivalul de Film de la Cannes.

THE BE ALL AND END ALL
Cel mai important
Dramă, Marea Britanie, 2009
R: Bruce Webb
D: Josh Bolt, Liza Tarbuck, Neve Mcintosh

La cinseprezece ani, Robbie (Josh Bolt) are o singură dorință importantă. El vrea neapărat să-și piardă virginitatea. Numai că, situația este una foarte specială, deoarece el se află în spital, suferind de o problemă cardiacă foarte gravă. Oare cine ar încerca în această caz să îl ajute să își îndeplinească ultima dorință?

Bucuresti, 15.11.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *