metalshow

Christian Tegllund Blaabjerg, Chief Equity Strategist Saxo Bank: Totul se rezuma la castiguri

Aşteptăm un sezon de câştiguri puternic – cele mai bune sectoare în ceea ce priveşte surprizele în partea superioară ar fi bunurile de lux, industriile şi tehnologia

Totul se rezumă la câştiguri. Indicatorii macroeconomici slabi din Zona Euro, SUA şi China au făcut ca acest sezon al rezultatelor financiare să fie mai important decât oricând. Având în vedere aşteptările scăzute în ceea ce priveşte câştigurile de la începutul primului trimestru, era destul de clar că majoritatea companiilor vor surprinde în partea superioară , iar acest lucru a declanşat o revenire a acţiunilor. Însă, de atunci, estimările cu privire la câştiguri au fost revizuite în sus (deşi, puţin mai jos în ultima perioadă) şi intrăm în acest sezon cu o apreciere mult mai realistă în ceea ce priveşte potenţialul câştigurilor companiilor în viitor. Dacă sezonul câştigurilor va fi puternic, aşteptăm o revenire pe termen scurt ca urmare a acestui fenomen, iar dacă sezonul câştigurilor va fi slab, atunci sell-off-ul lent al bunurilor cu risc va continua.

Scenariul nostru de bază este că trebuie să aşteptăm un sezon de câştiguri puternic. Spre deosebire de Q1, acest trimestru nu va fi alimentat de mari surprize în partea superioară  din zona financiară. În schimb, pentru surprize în partea superioară ar trebui să ne îndreptăm atenţia către sectoare precum bunurile de lux, industriile si tehnologia.

De ce? De-a lungul timpului a existat o relaţie între estimările managementului în ceea ce priveşte câştigurile şi surprizele în ambele direcţii. Rata estimărilor definită ca pozitivă la estimările negative de către management a fost de 1,1 în decursul ultimelor luni, ceea ce, în termeni istorici, este destul de bine înaintea sezonului de câştiguri din Q2, cu o medie de 0,6 pentru ultimii 10 ani. Relaţia dintre estimările managementului în privinţa câştigurilor şi surprizele pe care le pot oferi acestea presupune că acele companii care emit estimări pozitive au de două ori mai multe şanse să surprindă în următorul sezon de câştiguri. Din punctul nostru de vedere, principalul motiv este faptul că managementul tinde să fie conservator în estimarea performanţei.

Folosind acest indicator, ajungem la concluzia că vom avea un sezon al câştigurilor puternic cu surprize peste medie în partea superioară. Mergând mai departe, ne aşteptăm ca sectoare precum tehnologia, bunurile de lux şi industriile să fie performerii acestui sezon în termeni de surprize pozitive, iar sectoare precum telecom, energia şi materialele vor surprinde, cel mai probabil, negativ.
Earnings Outlook – global
Câştigurile globale ale companiilor şi-au revenit puternic de la nivelurile scăzute din timpul recesiunii. Mai mult, câteva (companii) se plasează în zona de creştere cu 30-40% a EPS globale în 2010. Până acum, aceasta a reprezentat o puternică redresare în formă de „V” a profiturilor.

Cu toate acestea, atenţia se mută acum către 2011. În mod special, pieţele de acţiuni par să fie din ce în ce mai îngrijorate că vom asista la un double dip al profiturilor globale ale companiilor generat de un double dip global în economie. Ţinând cont de estimările analiştilor care, în prezent, prevăd o creştere cu 19% a EPS în decursul anului viitor, acest lucru înseamnă că, în mod cert, prognozele se situează mult prea sus. Anumiţi analişti sunt îngrijoraţi că recenta schimbare a principalilor indicatori este începutul unei situaţii la fel de periculoase ca în 2008.

La rândul nostru, suntem de părere că există riscul foarte ridicat al unui double dip la nivel global, dar, în acelaşi timp, admitem faptul că o schimbare a principalilor indicatori este ceva normal într-un ciclu de doi ani. O schimbare totală de genul magnitudinii pantelor din 2008 a fost în prealabil însoţită de o curbă răsturnată a randamentului, niveluri ridicate ale stocurilor şi niveluri de vârf ale profitabilităţii. Niciunul dintre acestea nu sunt prezente acum. O altă scădere majoră a profiturilor de la acest nivel ar fi fără precedent. De aceea, considerăm că actualele revizuiri în jos prevăd o temperare iniţială (early cycle moderation) în ciclul profiturilor companiilor, mai degrabă decât un colaps de final de ciclu (end cycle collapse).
Şi chiar dacă va exista un double dip în economia globală, considerăm că EPS-urile vor fi mult mai puternice decât se aşteaptă investitorii. Estimăm că, în prezent, costul de bază global al companiilor este cu 11% mai mic decât în perioada 2007-2008. Considerăm că acest lucru va fi folositor în protejarea EPS-urilor de efectele oricărei scăderi economice în 2011. Scenariul nostru de bază presupune o redresare slabă şi, în mod sigur, aceasta nu este de ajuns pentru a confirma aşteptările analiştilor în privinţa creşterii EPS cu 20% în 2011. Mai degrabă, credem că vom asista la o creştere plană a EPS-urilor în 2011, urmând ca acestea să înceapă să crească în 2012.

Earnings outlook – regiuni şi sectoare
Odată ce redresarea avansează, considerăm că este potrivit să ne schimbăm preferinţele, orientându-ne către acele acţiuni, sectoare sau regiuni care generează cel mai bun avânt (în prezent). Strategiile de avânt al câştigurilor tind să aibă rezultate foarte bune în anii de mijloc ai ciclului economic (mid-cycle years) şi rezultate mai puţin bune în jurul perioadelor de schimbare economică. Chiar dacă piaţa vorbeşte momentan despre o astfel de schimbare (în jos), considerăm că îngrijorările în privinţa unui double dip sunt exagerate tocmai pentru că aşteptăm EPS-uri globale puternice.

Pieţele emergente arată deja ca o poveste cunoscută din lumea creşterilor istorice, cu câştiguri al căror nivel îl va depăşi pe cel din alte regiuni, atât pe downturn, cât şi pe upturn. Japonia ni se prezintă ca o istorie ciclică şi… clasică. Avântul câştigurilor s-a prăbuşit în recesiune, dar rezultatele sunt mai bune acum, depăşind redresarea economică. Avântul câştigurilor în Marea Britanie arată destul de bine în comparaţie cu performanţa economică, venind să confirme opinia noastră că piaţa de acţiuni din această ţară este mai degrabă un joc la nivel global, decât la nivelul economiei britanice. Cele două regiuni mai slabe sunt SUA şi Europa fără Marea Britanie.

Investitorii atenţi la sectoare şi la avântul câştigurilor ar favoriza bunurile de lux, industriile şi materialele. Există semne că revenirea ciclică în IT şi Finanţe se ajustează la acelaşi nivel. Avântul câştigurilor pentru sectorul energetic global continuă să dezamăgească. Prin urmare, la nivelul celor mai sensibile sectoare din punct de vedere economic, există momentan un mesaj mixt cu privire la avântul câştigurilor. Totuşi, direcţiile sunt încă destul de clare în ceea ce priveşte sectorul „Defensives”. Slaba performanţă a câştigurilor nu se datorează unor pante anume, ci, din punctul nostru de vedere, reflectă mai degrabă redresarea continuă în alte zone. Ne aşteptăm ca acest trend să continue pentru moment.

Bucuresti, 20.07.2010

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *