free download 78 travel guides written by experts

ChocoArt a initiat primul proiect de parteneriat educational

Atelierul de ciocolată ChocoArt a iniţiat primul proiect de parteneriat educational, acţiune ce prevede planificarea unor cursuri şi programe special destinate copiilor din instituţiile de învăţământ. În cadrul acestui proiect Atelierul ChocoArt are ca parteneri şcoala cu clasele I-IV „Petre Ispirescu” şi grădiniţa cu program prelungit „Căsuţa cu poveşti”, din Constanţa.

În cadrul celei mai recente iniţiative a ChocoArt "Proiect de parteneriat educational", Atelierul de ciocolată urmăreşte să pună în prim-plan misiunea educaţională, misiune pe care Silvian Miron – cel care a avut ideea creării atelierului – şi-a asumat-o încă de la lansarea proiectului, în august 2008. În această primă fază ChocoArt are ca parteneri şcoala cu clasele I-IV "Petre Ispirescu" şi gradiniţa cu program prelungit "Căsuţa cu Poveşti" –  rămânând, totodată, la dispozişia tuturor instituţiilor de învăţământ care şi-ar dori să se implice într-un parteneriat similar.

"Implicarea noastra în acest proiect iniţiat de Atelierul ChocoArt şi fondatorul său Silvian Miron va permite copiilor să aibă parte de o experienţă cel puţin inedită, benefică atât în ceea ce priveşte cultivarea simţului estetic şi a creativităţii elevilor, dar şi în ceea ce priveşte dezvoltarea abilităţilor de socializare. Componenta educaţională a acestui tip de parteneriat depăşeşte cadrul convenţional al sălii de clasă, permiţând copiilor să îmbine relaxarea şi distracţia cu stimularea creativităţii şi lecţii despre istoria ciocolatei şi modelaj. Colaborarea va continua şi cu alte activităţi la fel de interesante ce se vor desfăşura pe parcursul anului. Cu siguranţă că după o experienţă la ChocoArt cei mici vor privi ciocolata cu alţi ochi, nu o vor mai considera un simplu aliment, ci un produs cu totul special", a explicat Mihaela Savin, Director al şcolii cu clasele I-IV „Petre Ispirescu” Constanţa.

Copiii celor două instituţii de învăţământ partenere în cadrul proiectului vor putea participa la cursuri de creaţie şi modelaj în ciocolată, cu o anumită tematică. Astfel, până la finele lui 2008 sunt programate două cursuri: primul curs se va desfăşura în luna septembrie – având ca scop iniţierea în arta ciocolatei, incluzând instruirea micuţilor ciocolatieri, deconspirarea secretelor producerii şi prelucrării ciocolatei. Cel de-al doilea, care va avea loc în decembrie are ca tematică Sărbătorile de iarnă, cursul de montaj incluzând şi un spectacol ce va ilustra spiritul Crăciunului. De asemenea, pentru 2009 ChocoArt are planificate trei sesiuni de training: în februarie un curs în cadrul căruia copiii vor confecţiona surprize dulci pe care să le dăruiască mămicilor de ziua lor, în aprilie un curs care le va permite să realizeze creaţii cu tematica Sărbătorilor de Paşte, pentru ca în luna iunie ChocoArt să găzduiască un concurs şi o expoziţie cu lucrările realizate de copii în cadrul cursurilor de modelaj ţinute în atelier. Fiecare temă din cadrul acestui parteneriat educaţional a fost planificată astfel încât să ofere copiilor şansa de a se distra şi relaxa, cursul de montaj fiind încadrat şi de un mini-spectacol.

"Parcurgerea acestor teme le va permite micilor cursanţi acumularea unei experienţe practice în lucrul cu ciocolata, experienţă care îi va ajuta să evolueze şi să treacă la un nivel superior cu fiecare curs parcurs. Lucrurile pot începe în joacă, cu bărcuţe, iepuraşi, ouă de Paşti sau "moşi crăciuni", pentru ca apoi să descoperi că ai în măini talente adevărate pe care ai ocazia să le şlefuieşti. In afara parteneriatului oficial am avut numeroase alte clase de elevi însoţiti de diriginţii lor, de la şcolile din Constanţa şi chiar din afara oraşului. Unii din ei au venit cu întreaga clasă după ce şi-au adus copii şi au văzut cât de entuziasmaţi şi încântaţi erau. Cea mai mare satisfacţie o avem când îi vedem fericiţi şi entuziasmaţi, pentru că la urma urmei, la ChocoArt ei sunt cei mai importanţi”, a explicat Silvian Miron, maestru în arta culinară şi iniţiatorul proiectului Atelierul de Ciocolată de la Constanţa.

Pe lângă partea ludică, joaca cu şi în ciocolată, copiii au ocazia să îşi dezvolte şi abilităţile de comunicare şi socializare, interacţionând într-un cadru mai puţin formal, ceea ce le permite să fie mai creativi şi dezinvolţi. Toţi copiii care au vizitat atelierul de ciocolată de la Constanţa îşi pot găsi fotografiile pe site-ul www.chocoart.ro.

Atelierul de Ciocolata ChocoArt – Silvian este dedicat celor cu vârsta de 1-99 ani şi peste, fiind menit să îmbine imaginaţia şi distracţia. În cadrul atelierului copiilor li se permite să realizeze lucrări artistice prin modelarea celui mai dulce material cu putinţă: ciocolata. ChocoArt este deschis tot timpul anului poziţionându-se ca un obiectiv turistic, unic în România şi chiar în Europa de SE. La ChocoArt copiii pot să se joace şi să deseneze cu ciocolată topită şi să creeze propriile opere, fiecare "cursant" primind la sfârşitul orei de "introducere pe tărâmul ciocolatei" o diplomă care atestă absolvirea cursului şi calificarea de "junior maestru" în arta ciocolatei.

Pe lângă acest proiect educaţional, atelierul de ciocolată ChocoArt este invitat la ediţia de toamnă a Târgului de Turism al României – eveniment ce se va desfăşura între 23 şi 26 octombrie la ROMEXPO. La cea de-a XX-a ediţie a Târgului de Turism al României îsi vor prezenta ofertele 250 expozanţi din 19 ţări, firme de profil, organizaţii şi asociaţii, agenţii de turism şi tour-operatori, companii aeriene, societăţi de asigurări şi bănci, edituri, instituţii culturale. În cadrul acestui eveniment ChocoArt, în colaborare cu grădiniţa „Bambi” din Bucureşti, va realiza o demonstraţie în faţa vizitatorilor. Cei prezenţi vor putea vedea ce înseamnă ChocoArt şi cum se desfăşoară o oră de curs la atelierul de ciocolată de la Constanţa.

"Am putea spune că "bărcuţele" de la malul mării, vor avea ocazia să ajungă în capitala ţării, unde copiii de la gradiniţa "Bambi" din Bucureşti le vor monta în cadrul "Târgului de Turism al României " – eveniment la care ChocoArt este invitat special al Ministerului Turismului. Invitaţia ne onorează pentru că reprezintă o recunoaştere a efortului nostru de a crea un spaţiu turistic total neconvenţional, un Atelier de Ciocolată  destinat copiilor. Pe de altă parte prezenţa ChocoArt la târgul de la ROMEXPO deschide drumul iniţiativelor curajoase, aducând în prim-plan un nou tip de ofertă turistică, implicit un nou tip de turism," a mai adăugat Silvian Miron, iniţiatorul proiectului Atelierul de Ciocolată pentru Toţi ChocoArt de la Constanţa.           

Silvian Miron are un palmares impresionant, fiind specializat în Franţa în zahăr şi ciocolată şi recunoscut internaţional ca fiind primul membru de onoare din România al U.I.P.C.G. Printre realizările sale profesionale se evidenţiază prima paradă vestimentară din ciocolată din România (în 2001) şi primul concurs de pictură cu cacao pe plăci de zahăr, cu copii categoria 4-6 ani (în 2002). A participat la numeroase concursuri internaţionale de specialitate şi a fost premiat cu aur, argint şi bronz.

Bucuresti, 23.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *