free download 78 travel guides written by experts

Între oameni și natură: Chipurile noului calendar Lavazza, „We Are What We Live”

Săptămâna trecută, la Torino, Lavazza a prezentat calendarul anului 2017, „We Are What We Live”. Realizat în colaborare cu Slow Food, noul calendar aduce în prim plan așa-numiții Earth Defenders din Asia și relația simbiotică pe care o au cu natura.

Fiecare om este surprins într-un mediu diferit, fotografiile lui Denis Rouvre creând o suprapunere extraordinară a trăsăturilor fiecăruia cu cele ale naturii.


În Indonezia, apele magice ale lacului Tajung par să se oglindească în buzele unui crescător de cafea. În schimb, în Sri Lanka, imaginea palmierului kitul se pierde în trăsăturile bărbatului care strânge melasa. În final, în India, mii de albine Kotagiri îți dau senzația că se împletesc de-a dreptul cu ridurile feței unui bătrân producător de miere multifloră. Magia „geografiei fețelor” joacă un rol important în Calendarul Lavazza 2017, „We Are What We Live”, care, creat în colaborare cu Slow Food, scoate în evidență relația simbiotică dintre om și natură, dintre cei denumiți „Earth Defenders” și natură, plante și recolte.

Din India până în Laos și Vietnam și din Sri Lanka în Indonezia: sub direcția creativă a lui Armando Testa, Calendarul Lavazza 2017 poposește în Asia de Sud-Est pentru cel de-al treilea capitol al proiectului fotografic Earth Defenders. După fotografiile realizate de Steve McCurry în Africa (2015) și cele ale lui Joey L. în America Centrală și de Sud (2016), fotograful francez Denis Rouvre explorează chipurile asiatice ale acestor Earth Defenders, mediile diferite în care trăiesc și pe care le apără zilnic, cu iubire și energie. Sacrificiile acestor oameni și pasiunea lor fac posibile condiții de trai mai bune pentru comunitățile locale și contribuie la lupta împotriva noilor amenințări de schimbare climatică.


La intersecția dintre om și natură: Calendarul Lavazaa „We Are What We Live” este compus din 12 seturi de fotografii expuse una lângă alta. De pe una dintre părți ne privește fața unui bărbat sau a unei femei, un portret al unui om dezgolit, surprins în esența lui. De pe cealaltă parte, un peisaj surprins din mediul în care acel om trăiește și muncește. Fotografiile lui Rouvre sunt ca două jumătăți – om și natură – ce se suprapun și se definesc una pe cealaltă: fiecare portret este și un peisaj, iar fiecare peisaj ajunge să fie un portret.

„Suntem ceea ce trăim (We are what we live). Legătura fizică, simbioza dintre oameni și mediul lor înconjurător stă la baza Calendarului Lavazza 2017. Nici una dintre părți nu poate prospera fără cealaltă, iar ambele sunt legate atât de profund una de cealaltă încât resimt, împreună, fiecare reușită sau fiecare moment de tristețe”, spune Francesca Lavazza, membru al board-ului Lavazza. „Pentru acest al treilea capitol al proiectului Earth Defenders, destinația aleasă, împreună cu Slow Food și fotograful Denis Rouvre, a fost Asia. Aici, natura este stăpână, iar relația reciprocă de apărare și încredere dintre cei ce lucrează pământul sau cresc animale și mediul care îi înconjoară este foarte vizibilă. Ea reprezintă o lecție extraordinară pentru fiecare dintre noi, dar este și o invitație să respectăm și să avem grijă de pământ, să trăim alături de el și să învățăm să îl iubim.”


Calendarul Lavazza „We Are What We Live” a fost prezentat în timpul Terra Madre Salone del Gusto 2016, al unsprezecelea an al acestui eveniment internațional bianual de vin și mâncare, ce marchează și a douăzecea aniversare a colaborării dintre Lavazza și Slow Food.

Autorul Calendarului Lavazza 2017 este fotograful francez Denis Rouvre, câștigător a numeroase premii internaționale (inclusiv World Press Photo 2010, 2012 și 2013) și este cunoscut în special datorită lucrărilor sale ce prezintă supraviețuiorii tsunamiului din Japonia. Rouvre a spus: „În timpul călătoriei noastre în Asia de Sud-Est, am simțit pe pielea mea cum mediul înconjurător făurește viețile oamenilor care lucrează și apără acel pământ în fiecare zi. Mediul le modelează firea și sculptează trăsăturile fețelor lor. În Calendarul Lavazza 2017, mi-am dorit să explorez exact această relație simbiotică dintre oameni și natură, folosind juxtapunerea a două imagini: pe de o parte, portretul individual al fiecărui om, fără nici un fel de artificiu, iar pe de alta, imaginea mediului în care își trăiesc viața. Sunt mândru că am avut această șansă de a explora poveștile și vieților acești adevărați Earth Defenders și să fiu martor – prin tehnica „geografiei feței” – la modul în care viitorul Pământului pornește din respectul și munca de zi cu zi al celor ce cultivă pământul.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *