metalshow

Centenar Emanuel Elenescu la Radio Romania Muzical

La 8 martie 2011 se implinesc 100 de ani de la nasterea lui Emanuel Elenescu, personalitate a baghetei care si-a castigat un binemeritat loc de prestigiu in viata muzicala romaneasca din cea de a doua jumatate a secolului trecut. Radio Romania Muzical dedica acestui senior al baghetei o emisiune speciala.

Incepand cu ora 17.30, Radio Romania Muzical va creiona, timp de 210 minute, un portret artistic al celui care, vreme de mai bine de jumatate de veac, si-a legat numele de orchestrele Radiodifuziunii Romane.

Generatii de iubitori ai muzicii clasice se pot reintalni cu inregistrarile maestrului Elenescu – simfonii, concerte, poeme simfonice care imbogatesc Fonoteca Radio-ului, dar si cu opusuri semnate in calitate de compozitor – Rapsodia romana pentru vioara si orchestra sau Variatiunile simfonice pe o tema haiduceasca.

Despre Emanuel Elenescu vor vorbi la Radio Romania Muzical artisti care au concertat alaturi de el: Dan Grigore, Marin Cazacu sau chiar colegul sau de generatie si de colectiv orchestral, profesorul Ion Beldi. Nu va lipsi nici vocea maestrului, umorul sau inconfundabil, gandurile rostite cu har de povestitor ce l-au facut atat de iubit si respectat.

Nascut la 8 martie 1911, la Piatra Neamt, Emanuel Elenescu a studiat la Conservatorul din Iasi cu Antonin Ciolan (dirijatul) si Ion Vasilescu (fagotul), devenind profesor de fagot in cadrul acestui asezamant de invatamant dar si membru fondator la Filarmonicii „Moldova” din Iasi.

Activitatea dirijorala a inceput-o la Ateneul Roman conducand, in 1938, Orchestra Simfonica a Radioului, la pupitrul careia s-a aflat ca dirijor permanent intre anii 1952 – 1983. Filarmonicile „George Enescu” din Bucuresti, „Moldova” din Iasi, „George Dima” din Brasov l-au avut de asemenea invitat la pupitru pe cel pentru care, a face muzica reprezenta o pasiune fara seaman, iar lucrul cu orchestra, o adevarata relaxare. In cartea sa de vizita, preocuparea pentru promovarea repertoriului autohton s-a aflat mereu in prim plan, maestrului Elenescu datorandu-i-se nenumarate dintre primele auditii ale lucrarilor creatorilor romani de secol XX.

O intalnire de neratat cu „seniorul baghetei” – Emanuel Elenescu – propusa, marti, 8 martie, la Radio Romania Muzical, de Anca Ioana Andriescu.

Radio Romania Muzical poate fi receptionat in FM (97,6 si 104,8) si live online pe www.romaniamuzical.ro.

Bucuresti, 04.03.2011

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *