free download 78 travel guides written by experts

CELSENTRI® – primul medicament al unei noi clase antiretrovirale orale din ultimii zece ani

* Celsentri®, produs de compania farmaceutică Pfizer, reprezintă o nouă opţiune pentru pacienţii infectaţi cu virusul HIV şi aflaţi sub tratament antiretroviral.

* Specialiştii apreciază că rezistenţa dezvoltată la tratamentele curente este una dintre cele mai mari provocări cu care se confruntă, de aceea lansarea Celsentri® oferă o nouă opţiune mai multor persoane HIV pozitive.

Celsentri® (Maraviroc) este primul produs al unei noi clase de medicamente orale adresate pacienţilor infectaţi cu HIV, lansat în ultimii zece ani. Maraviroc, în combinaţie cu alte medicamente antiretrovirale, este indicat pentru tratamentul pacienţilor adulţi infectaţi cu virusul HIV, aflaţi sub tratament antiretroviral şi cu tropism detectabil numai pentru CCR-5. Studiile arată că între 50-78% dintre pacienţii HIV pozitiv prezintă această carateristică.

Un mecanism de acţiune inovator: Maraviroc blochează accesul viral în celule: în loc să acţioneze împotriva virusului HIV în interiorul globulelor albe, aşa cum acţionează celelalte tratamente, Maraviroc împiedică pătrunderea virusului în leucocite prin blocarea căii de acces (co-receptorul CCR-5).

Maraviroc este descoperit şi dezvoltat de cercetătorii Pfizer din Sandwich, Marea Britanie. Primele cercetări au început în 1997, iar studiile au costat sute de milioane de dolari.

Medicamentul a fost aprobat în regim accelerat atât în SUA în august 2007, unde este comercializat sub denumirea de  Selzentry®, cât şi în Uniunea Europeană la sfârşitul lunii septembrie 2007.

La sfârşitul lunii septembrie a acestui an Celsentri® primeşte Premiul Galien USA 2008 pentru cea mai bună moleculă. Considerat echivelentul Premiului Nobel pentru cercetare şi dezvoltare inovatoare în domeniul medicinei, Premiul Galien este acordat în Statele Unite de către o comisie formată din 11 membri, dintre care 7 laureaţi ai Premiului Nobel, fondatorii unor importante companii de biotehnologie şi editorii celor mai importante reviste ştiinţifice în domeniul biologiei.

“Celsentri® deschide o nouă cale de luptă împotriva virusului HIV. Pacienţii din UE şi implicit România, care au dezvoltat rezistenţă la tratamentele existente, au acum o nouă opţiune promiţătoare de tratament” spune Stanley Mendonça, Country Manager Pfizer România.

Autorizarea Maraviroc de către Comisia Europeană se bazează pe datele la 48 de săptămâni provenite din cele două studii clinice MOTIVATE, studii dublu-orb, cu control placebo, aflate în plină desfăşurare.

Datele acestor studii arată că Maraviroc în asociere cu terapia standard optimizată (TSO) a determinat o reducere substanţial mai mare a încărcăturii virale în comparaţie cu pacienţii care au primit doar terapia optimizată.

În plus, un număr mai mare decât dublu dintre pacienţii trataţi cu Maraviroc plus terapie optimizată au atins un nivel de încărcătură virală nedetectabilă la 48 de săptămâni, în comparaţie cu pacienţii care au primit doar TSO. De asemenea, s-a demonstrat o creştere semnificativă a nivelului de celule albe CD4  în grupul care a primit Maraviroc plus terapie standard optimizată comparativ cu grupul de pacienţi care a primit doar TSO. Reacţiile adverse au fost similare la pacienţii trataţi cu Maraviroc şi TSO, faţă de grupul pacienţilor trataţi cu TSO, iar procentul de întrerupere a tratamentului a fost de asemeni similar (3,8%).

„Specialiştii pot acum controla mai bine infecţia HIV pentru acei pacienţi care dezvoltă rezistenţă la tratamentele existente. Studiile arată că peste 25% din pacienţii HIV pozitiv se confruntă cu această problemă. Celsentri® reprezintă o importantă opţiune adiţională pentru tratamentul pacienţilor adulţi infectaţi cu HIV aflaţi sub tratament antiretroviral şi cu tropism detectabil numai pentru CCR-5”, arată Prof. Dr. Adrian Streinu – Cercel, Directorul Institutului Matei Balş.

În România există peste 11.000 bolnavi de SIDA, în timp ce la nivel mondial numărul persoanelor infectate este de peste 40 milioane.

Bucuresti, 22.10.2008

{mosloadposition user10}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *