free download 78 travel guides written by experts

Celebrarea cooperarii teritoriale europene: patru frontiere, patru probleme, patru solutii

Provocările specifice cu care se confruntă o treime din cetățenii UE care trăiesc și muncesc în regiunile de frontieră ale Europei vor fi evidențiate în cadrul unui eveniment care urmărește să demonstreze modul în care politica regională a UE ajută populația locală să găsească soluții prin intermediul cooperării teritoriale europene.

Peste 8.000 de proiecte de cooperare teritorială europeană au fost sprijinite în regiunile Europei în perioada 2007-2013 — atât în statele membre ale UE, cât și în țări terțe. Cele mai multe dintre acestea s-au concentrat asupra celor 60 de frontiere interne ale UE și asupra cetățenilor care trăiesc acolo. În pofida unui buget relativ redus, proiectele au înregistrat o serie de rezultate concrete în următoarele domenii: înlăturarea barierelor pentru o securitate mai bună, transport, educație, energie, asistență medicală, formare profesională și crearea de locuri de muncă.

În perioada 19-20 mai va avea loc întâlnirea anuală de la Bruxelles a autorităților de management al programelor privind cooperarea teritorială europeană (CTE) care monitorizează aceste proiecte. Acestora li se vor alătura persoane care au beneficiat și care au participat la patru proiecte transfrontaliere regionale emblematice. Venind din diferite părți ale UE, acești medici, polițiști, artizani și studenți se vor alătura reprezentanților regiunilor frontaliere, printre care se află și Asociația regiunilor frontaliere europene, pentru a-și împărtăși experiența cu privire la modul în care proiectele transfrontaliere din UE au contribuit la abordarea provocărilor reprezentate de exodul de inteligență, securitate, sănătate, șomaj și lipsa calificărilor profesionale.

Sărbătorind 25 de ani de existență în anul care vine, Fondul de cooperare teritorială europeană, cunoscut și ca Interreg, a devenit o piatră de temelie importantă a politicii regionale europene.

Comisarul european pentru politica regională, Johannes Hahn, a declarat: „Cooperarea teritorială constituie nucleul idealului european. Aceste tipuri de proiecte ne arată Europa în acțiune, cooperarea având loc nu numai la nivel interguvernamental, ci și la nivelul cel mai local. Ar trebui să avem în vedere acest lucru în timp ce ne pregătim de vot pentru alegerile europene. Acesta este un exemplu concret a ceea ce face Europa pentru cetățeni — în domeniul sănătății, al securității, educației sau cu privire la păstrarea tradițiilor și culturii noastre. Cooperarea teritorială europeană înseamnă instaurarea unui climat de încredere între vecini care au fost odinioară dușmani, prin apropierea oamenilor în viața de zi cu zi și oferirea garanției că problemele comune sunt soluționate împreună.”

Comisarul a mai adăugat: „Un alt element important al acestor proiecte a fost rolul pe care l-au jucat în integrarea celor mai noi state membre ale UE. Dat fiind că frontierele externe ale UE sunt în continuă evoluție, cooperarea cu țările vecine care nu sunt membre ale UE a jucat și continuă să joace un rol esențial în procesul de extindere și în crearea unor legături mai puternice pentru continuarea integrării, de exemplu în Balcani.”

Pentru perioada 2014-2020, aproape 10 miliarde de euro sunt alocați pentru cooperarea teritorială europeană, din care aproximativ 6,6 miliarde de euro vor fi direcționați către regiunile transfrontaliere. Deși programele Interreg au avut rezultate semnificative de-a lungul anilor, noua perioadă de programare va dispune ca fiecare dintre cele 91 de programe să se concentreze mai mult pe rezultate și priorități, în conformitate cu noua reformă a politicii de coeziune a UE. Acest lucru ar trebui să asigure un impact maxim și o utilizare și mai eficientă a investițiilor.

În cadrul reuniunii din 19-20 mai se va lansa un concurs video intitulat „Probleme la frontiere, soluții la frontiere” pentru a scoate în evidență rezultatele și avantajele cooperării regionale. Câștigătorii vor fi anunțați în cursul Zilelor cooperării europene care vor avea loc la mijlocul lui septembrie la Milano (Italia). Participanții la proiect și reprezentanții locali vor fi, de asemenea, disponibili pentru a discuta cu jurnaliștii pe durata evenimentului.

Cele 4 proiecte prezentate

Proiectul "Universitatea Marii regiuni" – BE/DE/FR/LUX

În timp ce cheltuielile publice alocate învățământului superior se reduc în multe state membre, șase universități (Universität des Saarlandes, Université de Liège, Université de Luxemburg, Technische Universität Kaiserslautern, Universität Trier, Université de Lorraine) din patru țări învecinate și-au unit forțele pentru a menține excelența în standardele academice și din domeniul cercetării pentru cei peste 125.000 de studenți și 6.500 de cercetători și cadre universitare. Această cooperare a crescut mobilitatea transfrontalieră prin punerea în contact a studenților și a cercetătorilor și va dezvolta în continuare Marea regiune transformând-o într-un motor de creștere economică.

Proiectul "Deminare" – HU/HR

În 2011, de-a lungul frontierei dintre Croația și Ungaria au fost descoperite mine explozive care fuseseră îngropate în timpul conflictului din fosta Iugoslavie din anii 1990. Autoritățile maghiare au declarat o parte din zona de frontieră ca zonă cu acces interzis din cauza pericolului pe care îl prezintă. Fondurile UE au contribuit la eliminarea minelor, având ca rezultat protejarea populației și deschiderea drumurilor către multe zone protejate transfrontaliere din cadrul rețelei „Natura 2000”, care stimulează turismul durabil. Proiectul face parte din strategia UE pentru regiunea Dunării (SUERD).

Proiectul "Telediag" – RO/SR

Datorită sprijinului sub formă de investiții din partea UE, instituțiile din domeniul sănătății din România și Serbia se numără în prezent printre cele mai importante centre medicale mondiale de telemedicină. Proiectul implică utilizarea în comun a unui sistem unic de telemedicină, ceea ce permite medicilor să folosească tehnologiile inovatoare din domeniul datelor electronice pentru a oferi pacienților asistență medicală la distanță. Acest lucru a redus costurile medicale, a oferit servicii de diagnosticare mai bune, mai rapide și mai sigure, cu o îmbunătățire reală a serviciilor de asistență medicală la granița româno-sârbă.

Proiectele „Academia de artizanat” – SI/HU

La originea acestui proiect se află o amenințare la adresa vechii tradiții a artizanatului în această parte a Sloveniei și a Ungariei. Din ce în ce mai puține persoane urmau cursuri de formare profesională, ceea ce a însemnat că unele școli de arte și artizanat s-au văzut nevoite să își închidă porțile. Proiectul „Academia de artizanat” (Academy of Crafts) a contribuit la inversarea acestei tendințe și astfel a creat noi oportunități pentru tineri și a ajutat la ocrotirea patrimoniului cultural. Aproximativ 1.000 de antreprenori au participat la acest proiect.

Context

Cooperarea teritorială europeană este unul dintre principalele obiective ale politicii regionale a UE. Regiunile și orașele europene sunt încurajate să colaboreze și să învețe unele de la altele prin intermediul programelor, proiectelor și rețelelor comune.

Principalele tipuri de programe de cooperare sunt:

Pagini Utile

Bucuresti, 16.05.2014
{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *