Shadow

Cele patru tendințe: profilurile de personalitate esențiale care îți arată cum să faci viața mai bună (pe a ta și pe a altora)

Gretchen Rubin
Editura ACT și Politon

Oamenii pot fi împărțiți în patru mari categorii, în funcție de modul în care răspund la o întrebare foarte simplă: „Cum răspunzi la așteptări?”

Iată punctul de pornire al cărții Cele patru tendințe: profilurile de personalitate esențiale care îți arată cum să faci viața mai bună (pe a ta și pe a altora) de Gretchen Rubin.

Cele patru categorii sunt: Conformistul, Iscoditorul, Binevoitorul și Rebelul și cunoscându-le oricine poate să se înțeleagă mai bine, dar și să lucreze mai bine cu cei din jurul său.

Cele patru tendințe: profilurile de personalitate esențiale care îți arată cum să faci viața mai bună (pe a ta și pe a altora)

Cartea este structurată în 13 capitole, primul prezentând cele patru tendințe, al doilea incluzând un test care să ajute fiecare cititor în parte să descopere cărei tendințe îi aparține, pentru ca apoi să existe câte două capitole dedicate fiecărei tendințe în parte, unul dedicat înțelegerii tendinței, celălaltul lucrului cu o persoană care se încadrează în respectiva tendință.

Capitolul 11 prezintă combinații diverse (persoane cu diferite tendințe și sansele de a le fi bine împreună), după care urmează un capitol dedicat abordării potrivite pentru fiecare tendință în parte și, în final, un capitol care arată cum fiecare își poate folosi punctele forte generate de tendința în care se înscrie pentru a avea mai mult succes în viață.

În funcție de modul în care răspundem la așteptările exterioare, respectiv interioare, există așadar patru tendințe:

  • Conformistul: răspunde cu ușurință atât așteptărilor exterioare, cât și celor interioare.
  • Iscoditorul: pune la îndoială toate așteptările; îndeplinește o așteptare numai dacă consideră că este justificată, așa că, de fapt, răspunde doar așteptărilor interioare;
  • Binevoitorul: răspunde cu ușurință așteptărilor exterioare, dar se chinuie să îndeplinească așteptările interioare;
  • Rebelul: se opune tuturor așteptărilor, atât exterioare, cât și interioare.

Gretchen Rubin arată și cum pot fi folosite aceste patru tendințe pentru ca fiecare să reușească să obțină ceea ce vrea de la ceilalți, înțelegându-i.

Chris Guillebeau (Rebel), autorul cărții Side Hustle și gazda podcastului Side Hustle School: “Testele de personalitate online ale lui Gretchen Rubin sunt foarte populare din motive bine întemeiate, dar această carte îți va oferi câteva perspectivei neașteptate. Vei învăța să iei decizii mai bune pe baza a ceea ce ți se potrivește cel mai bine tipului tău de personalitate și nu pe baza așteptărilor și pretențiilor celorlalți.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.