free download 78 travel guides written by experts

Cei învinși

De ce nu s-a putut încheia Primul Război Mondial, 1917-1923
Robert Gerwarth
Editura Litera

„Subiectul acestei cărți este tranziția violentă a Europei de la un război mondial la o „pace” turbulentă. (…) ea urmărește să reconstruiască experiențele oamenilor care au trăit în țările care s-au situat în tabăra celor învinși, în Marele Război: în imperiile Habsburgilor, Romanovilor, Hohenzollernilor și otomanilor (și în statele lor succesoare), precum și în Bulgaria. Totuși, orice istorie a celor învinși trebuie să includă și Grecia și Italia. Deși s-au numărat printre învingători, în toamna lui 1918, ambele au intrat rapid în declin.” (pp. 20-21)

„Povestea Europei între 1917 și 1923 este crucială pentru înțelegerea ciclurilor de violență care au caracterizat continentul în secolul XX.” (p. 32)

Cei invinsi

Robert Gerwarth își invită cititorii să descopere o altă perspectivă asupra Primului Război Mondial. Astfel, se pune accent pe faptul că violențele nu s-au terminat în 1918 ci, dimpotrivă, ele au continuat şi s-au intensificat în Europa. Autorul, profesor de istorie modernă la University College din Dublin și director al Centrului pentru Studii de Război de la aceeași universitate, s-a documentat temeinic, lucru vizibil în numeroasele trimiteri bibliografice incluse în carte pentru cei interesaţi să meargă şi mai departe cu analiza propusă de el. Volumul conţine şi o seamă de fotografii inedite, alb-negru.

„Cei învinşi” este o carte în trei părţi – Înfrângerea, Revoluţie şi contrarevoluţie şi Prăbuşirea imperiilor. Cartea este deosebit de interesantă pentru cei pasionaţi de istorie, de Primul Război Mondial şi de impactul acestuia asupra marilor imperii şi, implicit, a statelor care au apărut odată cu prăbuşirea acestora. Volumul este accesibil deopotrivă specialiştilor şi cititorilor obişnuiţi, iar datele incluse nu îngreunează deloc lectura.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *