Find your $100k business idea in 10 days and get the first clients fast

Ceas mecanic sau automatic – află care e mai bun pentru tine

Te-ai hotărât să cumperi un ceas de mână mecanic? Nimic mai simplu, poţi alege fie ceasul mecanic clasic vechi de când lumea, fie varianta lui mai modernă ceasul mecanic automatic. Deşi, amândouă folosesc energia mecanică, mecanismul de acţionare şi modul prin care îşi procură energia pentru a putea funcţiona fac diferenţa dintre aceste două tipuri de ceasuri.

Îţi aminteşti de ceasul bunicului cu care te jucai când erai copil? Acela este un exemplu de ceas mecanic clasic format din multe rotiţe dinţate acţionate de energia dată de un arc. Arcul, la rândul său, este şi el alimentat cu energie prin răsucirea manuală a cheiţei care produce tensionarea arcului. Dezavantajul acestui mecanism este că la fiecare 24 de ore trebuie întors. Dacă ai uitat să-l întorci, arcul din interior se detensionează, nu mai are energie, iar ceasul se opreşte. Din păcate numai ceasul se opreşte, timpul nu bate pasul pe loc.

ceas lux

Altă problemă a acestor ceasuri de mana este precizia cu care indică ora exactă. Precizia este oarecum relativă, adică abaterea care apare poate fi de +/- 20-30 secunde la 24 de ore. Astăzi, datorită tehnologiilor avansate de producere a pieselor şi calităţii crescânde a materialelor foloste, au apărut ceasuri mecanice scumpe care au o precizie mult îmbunătăţită cu o abatere de +/- 2-3 secunde pe zi. Dacă iei în calcul şi designul deosebit pe care îl au, pe bună dreptate poţi spune că sunt adevărate opere de artă. E drept că şi preţul este pe măsură. Trebuie amintit că pe piaţă există atât ceasuri bărbăteşti cât şi ceasuri de damă mecanice.

De la ceas mecanic la perfecţiune
Ceasul mecanic automatic este dovada de netăgăduit a evoluţiei ceasului mecanic. Multe ore de muncă, calcule de proiectare sofisticate, ingeniozitate şi răbdare, sunt doar câteva din ingredientele folosite pentru a revoluţiona precizia, funcţionarea şi estetica ceasurilor mecanice clasice. Primul pas făcut a fost schimbarea modului prin care acestea îşi procură energia.

S-a renunţat la întoarcerea manuală a cheiţei şi astfel noul ceas barbatesc automatic a fost lansat pe piaţă. Acesta are o fulie perfect echilibrată care se roteşte odată cu mişcarea involuntară a mâinii, furnizând energia necesară funcţionării ceasului. Pe scurt, dacă ţii ceasul la mână în permanenţă nu mai este nevoie să-l întorci manual din cheiţă, dar dacă îl dai jos pentru mai multe ore trebuie să-i dai puţină energie prin rotirea cheiţei.

ceas lux

Pe măsură ce cumpărătorii au început să devină interesaţi de noul model, au apărut şi primele probleme. Datorită gravitaţiei, în anumite poziţii ale mâinii ceasurile de mână mecanice automatice încep să-şi piardă din precizie. Rezolvarea acestui neajuns a venit odată cu inventarea tourbillon-ului. Această piesă micşorează erorile datorate mişcării ceasului odată cu mâna şi perfecţionarea lui continuă a făcut să crească şi gradul de precizie la ceasurile mecanice automatice.

Aşa cum cercetătorii din domeniul auto se străduiesc din răsputeri să găsească soluţia pentru un motor cu consum de combustibil cât mai redus, tot aşa şi ceasornicarii îşi dau silinţa să conceapă ceasuri automatice care să măsoare scurgerea timpului cât mai exact.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *