free download 78 travel guides written by experts

Cea mai valoroasa opera semnata de Stefan Luchian este scoasa la vanzare de Artmark

Începând de mâine, Artmark organizează o sesiune de licitaţii tematice de artă, mobilier, obiecte de colecţie şi vinuri, desfăşurate în două seri succesive, la Hotel Athénée Palace Hilton din Bucureşti. Prima zi din seria de evenimente este rezervată picturii, lucrărilor de grafică, sculpturii de exterior, obiectelor şi mobilierului de grădină. Seara de miercuri, 11 aprilie, este dedicată operelor reprezentative pentru Romantism şi Art Nouveau, precum şi primei licitaţii cu temă militară şi vinurilor rare franţuzeşti. Cea mai valoroasă operă a acestor licitaţii este o pictură semnată de Luchian, intitulată „După baie” (est. € 100.000 – 200.000).

Cele şase licitaţii prezintă colecţionarilor şi iubitorilor de artă peste 400 de loturi diverse, al căror numitor comun este calitatea excepţională. O parte dintre acestea se regăsesc în cadrul Licitaţiei de Art Nouveau, Romantism şi Biedermeier. Operele de pictură şi sculptură remarcabile îi adună pe cei mai cunoscuti reprezentanţi ai acestor direcţii în arta românească: Ştefan Luchian, Nicolae Vermont, Kimon Loghi, Constantin Artachino, Ipolit Strâmbu sau Ştefan Popescu. Cele mai multe lucrări ilustrează personaje feminine pline de graţie, în portrete, compoziţii şi nuduri, tematica de budoar şi atmosfera de visare fiind comune creaţiilor celor două mişcări artistice.

Capodopera centrală a licitaţiei este pictura „După baie” de Ştefan Luchian (pastel pe hârtie lipită pe carton, 57 x 40,5 cm, est. € 100.000 – 200.000), datată 1907, care provine din renumita colecţie antebelică Alexandru Bogdan-Piteşti. Opera a participat la trei expoziţii importante de-ale artistului, prima în 1908, la Palatul Ateneului şi a fost reprodusă în mai multe volume de specialitate şi cotidiene din epocă. Pictura a trecut, de-a lungul timpului, prin alte patru colecţii private de prestigiu, ultima fiind în Germania.

Recordul de autor pentru opera lui Ştefan Luchian a fost stabilit de pictura „Flori de primăvară”, adjudecată cu 155.000 euro la Licitaţia de Primăvară Artmark organizată anul trecut.

O altă operă valoroasă, „Suflete slave (Crimă şi pedeapsă)” este semnată de Nicolae Vermont (ulei pe pânză, 120 x 90 cm, est. € 15.000 – 30.000) şi provine din colecţia L. P. din Bucureşti. Pictată în jurul anului 1900, lucrarea ilustrează preocupările de maturitate ale artistului pentru psihologia umană, dimensiunea narativă a operei făcând trimitere la universul dostoievskian.

Cea de-a doua parte a licitaţiei aduce în scenă 23 de lucrări de artă decorativă caracteristice pentru Belle Époque, perioada de dinainte de Primul Război Mondial, când artele au traversat o perioadă de schimbări profunde. Majoritatea loturilor sunt piese de argintărie, cristal şi sticlă cu decoraţii vegetale şi figurative fin realizate, dedicate servirii mesei.

Cel mai important lot de artă decorativă este o piesă de colecţie, Fructiera din argint, jubiliară, decorată cu simboluri ale muncilor agricole naţionale, executată de Paul Telge, în 1906 (argint turnat, presat, cizelat, parţial aurit, 1075 gr, est. € 5.000 – 10.000). Realizată cu prilejul aniversării a 40 de ani de domnie ai lui Carol I de către cunoscutul bijutier al Casei de Habsburg, piesa este decorată cu alegoria agriculturii, simbolurile casei regale şi efigia regelui.

În cadrul cocktail-ului ce deschide seara de licitaţii, va avea loc lansarea celei de-a doua ediţii a volumului de istoria artei româneşti „Pictori români la Balcic”, semnat de Doina Păuleanu, expert în artă românească modernă, în special capitolul reprezentat de Colonia de la Balcic. Studiul reprezintă o contribuţie majoră adusă la documentarea unui fenomen solitar în spaţiul artistic românesc, care a generat numeroase creaţii de valoare. La eveniment vor participa jurnalistul Tudor Octavian şi criticul de artă, Pavel Şuşară.

După lansarea cărţii, vor avea loc: Licitaţia „25 de Capodopere din Colecţii Importante”, Licitaţia de Sculptură şi Mobilier de Grădină şi Licitaţia de Postmodernism & Contemporană, iar miercuri, 11 aprilie, Licitaţia de Art-Nouveau, Romantism & Biedermeier, Licitaţia de Vinuri Rare şi Licitaţia „Milităria şi Antichităţi”.

Bucuresti, 09.04.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *