free download 78 travel guides written by experts

Cea mai noua aparitie: „Simbolismul Crucii” de René Guénon

Titlu: Simbolismul Crucii
Autor: RENÉ GUÉNON
Traducator: DANIEL HOBLEA
Format: 13 x 22 cm
Pagini: 208
ISBN: 978-973-111-270-1
Colectie: PHILOSOPHIA PERENNIS
Pret catalog: 26 RON
Pret vanzare: 22 RON

„Guénon, filosof esoteric francez contemporan, nu tratează simbolismul crucii în sens restrâns, creştin, şi nici într-unul restrictiv din punct de vedere al imaginii efective a obiectului de referinţă. El este discutat în primul rând din perspectivă metafizică, aceasta fiind, susţine autorul, şi cea mai importantă. Apoi semnificaţia sa este regăsită în interpretarea altor structuri cu aceeaşi virtute explicativă dar cu o, dacă putem spune astfel, geometrie diferită, cum este Arborele cu şarpele încolăcit în jurul trunchiului sau ţesătura cu firele sale intersectate. Firul roşu este menţinut de unghiul unic de abordare a întregii lucrări ce rezonează, de altfel, şi cu poziţia autorului: sensul simbolic al unui fenomen sau al unui lucru nu îl exclude pe cel istoric. Aceasta pentru că, de fapt, cel din urmă este condiţionat, căci derivat, din principiul metafizic, care este cel esenţial de raportare. Celelalte niveluri de interpretare sunt contingente. În acest sens crucea reprezintă un soi de busolă de orientare în mijlocul stărilor multiple de existenţă a ceea ce este real: Fiinţa. Structura ei trimite, pe verticală, la ierarhia tipurilor ontologice (determinate de Fiinţă) şi, pe orizontală, la amploarea individualităţilor acestora. Lucrarea este densă conceptual, profundă, si nu ne lasă să uităm nici o clipă intenţia autorului de a vorbi despre ceea ce e cu adevărat semnificativ, real.” (Irina-Gabriela Buda, „România liberă”)

Descrierea bibliografică a cărţii:

René Guénon, Simbolismul crucii, Traducere din limba franceză: Daniel Hoblea, Editura Herald, Colecţia Philosophia Perennis, Bucureşti, 2012, 208 p.

Cuprins:

Cuvânt înainte 9

Capitolul I
Multiplicitatea stărilor fiinţei 17
Capitolul II
Omul Universal 23
Capitolul III
Simbolismul metafizic al crucii 29
Capitolul IV
Direcţiile spaţiului 35
Capitolul V
Teoria hindusă a celor trei guna 47
Capitolul VI
Unirea complementarelor 53
Capitolul VII
Rezoluţia opoziţiilor 59
Capitolul VIII
Războiul şi pacea 73
Capitolul IX
Arborele din mijloc 79
Capitolul X
Svastika 89
Capitolul XI
Reprezentarea geometrică a treptelor existenţei 93
Capitolul XII
Reprezentarea geometrică a stărilor fiinţei 92
Capitolul XIII
Raporturile celor două reprezentări precedente 103
Capitolul XIV
Simbolismul ţesutului 107
Capitolul XV
Reprezentarea continuităţii diferitelor modalităţi ale unei stări a fiinţei 115
Capitolul XVI
Raporturile punctului cu întinderea 121
Capitolul XVII
Ontologia Rugului aprins 127
Capitolul XVIII
Trecerea de la coordonatele rectilinii la coordonatele polare; continuitatea prin rotaţie 133
Capitolul XIX
Reprezentarea continuităţii diferitelor stări ale fiinţei 137
Capitolul XX
Vortexul sferic universal 141
Capitolul XXI
Determinarea elementelor reprezentării fiinţei 145
Capitolul XXII
Simbolismul extrem-oriental al yin-yang; echivalenţa metafizică a naşterii şi morţii 149
Capitolul XXIII
Semnificaţia axei verticale; influenţa Voinţei Cerului 155
Capitolul XXIV
Raza Cerească şi planul ei de reflexie 163
Capitolul XXV
Arborele şi şarpele 171
Capitolul XXVI
Incomensurabilitatea între fiinţa totală şi individualitate 179
Capitolul XXVII
Locul stării individuale umane în ansamblul fiinţei 183
Capitolul XXVIII
Marea Triadă 187
Capitolul XXIX
Centrul şi circumferinţa 193
Capitolul XXX
Ultime remarci asupra simbolismului spaţial 199

Rene Guenon s-a nascut la 15 noiembrie 1886, in Blois, pe malul stang al Loirei. In 1904, a venit la Paris, inscriindu-se la Colegiul Rollin, ca student la matematici. In 1908, Guenon era deja implicat in frecventarea tuturor "scolilor" ocultiste ale epocii. Initiat in Francmasonerie, in Ordinul Martinist, student al Scolii Hermetice a lui Papus, el a devenit o figura cunoscuta in miscarea ezoterica de atunci. In acest an, 1908, s-a fondat Ordinul Renovat al Templului, iar Rene Guenon a devenit seful acestuia. Prin acest Ordin, Guenon a incercat, urmand o cale mai putin ortodoxa, sa influenteze mentalitatea occidentala; din pacate, incercarea s-a dovedit un esec si peste doi ani Rene Guenon a desfiintat Ordinul Templului.

In 1909, Rene Guenon a ajuns membru al Bisericii Gnostice, cu numele de Palingenius. Perioada 1908-1912 este foarte enigmatica. In aceasta perioada, Superiores Incogniti il investesc pe Rene Guenon cu functia de restaurator al Traditiei primordiale in Occident, mai precis, cu rolul de transmitator si talmacitor al adevarurilor absolute, in vederea modificarii mentalitatii occidentale. Oricat de absurda ar putea sa para cititorului modern aceasta referinta la Superiores Incogniti, ea, inteleasa asa cum trebuie, explica functia lui Guenon. Aceasta functie de transmitator, Guenon o va indeplini pana la disparitia sa din lumea fizica. Intre 1909 si 1912, realizarea metafizica (cel putin teoretica) a lui Guenon era un fapt implinit, dovada fiind articolele scrise de el atunci ce prevestesc cartile de mai tarziu. Fiindca initierea sa era una "universala", Guenon a "particularizat-o", ajungand initiat in hinduism, daoism si Masonerie. Iar in 1911-1912, Rene Guenon s-a atasat de traditia islamica, luand numele de "slujitorul Unicului", Abdel Wahed Yahia.

Desi opera sa, ca sambure spiritual, dar si ca expunere discursiva, era deja constituita, abia dupa zece ani Rene Guenon a inceput sa-si publice cartile. Primul razboi mondial l-a impiedicat sa se manifeste mai repede, si doar in 1921 ii apare prima carte, despre traditia hindusa. In deceniul urmator, el si-a publicat toate scrierile fundamentale, si tot acum devine "inima" si "intelectul" revistei Etudes Traditionnelles.

Pe de alta parte, este tot mai convins ca activitatea sa in Occident nu va reusi sa converteasca mentalitatea acestuia spre Traditie si sacru; de aceea, la 5 martie 1930, dupa moartea sotiei, a parasit definitiv Franta, stabilindu-se pentru tot restul vietii la Cairo, in Egipt. Din acest moment va adopta toate riturile si cutumele musulmane, fara a-si abandona functia universala. In 1934 s-a casatorit cu Fatima, fiica cea mare a seicului Mohammad Ibrahim. Au patru copii, doua fete si doi baieti, ultimul nascut dupa moarea lui Guenon. Desi "sihastrit" in Egipt, Guenon a continuat sa exercite o influenta peremptorie asupra Occidentului. Articolele lunare ce apareau in Etudes Traditionnelles, corespondenta de o vastitate uluitoare si cartile scrise in perioada celui de-al doilea razboi mondial au completat Opera sa. La biroul sau din camera de lucru din Cairo, Guenon citea rabdator toate cartile trimise spre recenzare, toate scrisorile primite de la diversi corespondenti, oricat de inepte ar fi fost aceste carti si scrisori. Si cu rabdare de maestru spiritual, raspundea tuturor.

Desi a declarat raspicat ca nu accepta discipoli, Rene Guenon a influentat pe multi prin opera sa. Cel mai valoros colaborator, cel care si-a schimbat intreaga viata si opera datorita lui Guenon, a fost AnandaCoomaraswamy. Scrierile acestuia sunt, dupa ale lui Guenon, cele mai puternice si mai sincere din domeniu traditional, cele care pot fi luate ca referinta fara nici o ezitare. Dar cea mai mare speranta (din punct de vedere initiatic) Guenon si-a pus-o in Frithjof Schuon, care, trecut la islamism, a instituit o "cale initiatica" pentru Europa. Acestei cai i s-au atasat romanii Mihai Valsan si Vasile Lovinescu. Dintre alti "invatacei" mai cunoscuti, ii vom mentiona pe Titus Burckhardt si Martin Lings. Mihai Valsan a devenit, dupa moartea lui Guenon, redactorul sef al revistei Etudes Traditionnelles, si a inceput publicarea operei postume a acestuia.

Dupa o suferinta fizica intensa, Rene Guenon paraseste lumea fizica la 7 ianuarie 1951. Corpul sau a fost adapostit in mausoleul familiei sotiei. – Mircea A. Tamas

Carti de acelasi autor:
1. "Autoritate spirituala si putere temporala " ( Autor: GUENON RENE ; Colectie: PHILOSOPHIA PERENNIS ; Pret de catalog: 19 RON ; Pret de vanzare: 16 RON )
2. "Demiurgul si alte studii traditionale " ( Autor: GUENON RENE ; Colectie: CULTURA SI CIVILIZATIE ; Pret de catalog: 22 RON ; Pret de vanzare: 18.5 RON )
3. "Initiere si realizare spirituala " ( Autor: GUENON RENE ; Colectie: PHILOSOPHIA PERENNIS ; Pret de catalog: 25 RON ; Pret de vanzare: 21 RON )
4. "Introducere generala in studiul doctrinelor hinduse " ( Autor: GUENON RENE ; Colectie: CULTURA SI CIVILIZATIE ; Pret de catalog: 26 RON ; Pret de vanzare: 22 RON )
5. "Marea Triada " ( Autor: GUENON RENE ; Colectie: LOGOS ; Pret de catalog: 18 RON ; Pret de vanzare: 15 RON )
6. "Metafizica si Cosmologie orientala " ( Autor: GUENON RENE ; Colectie: LOGOS ; Pret de catalog: 17 RON ; Pret de vanzare: 14 RON )
7. "Omul si devenirea sa dupa Vedanta " ( Autor: GUENON RENE ; Colectie: PHILOSOPHIA PERENNIS ; Pret de catalog: 26 RON ; Pret de vanzare: 22 RON )
8. "Scurta privire asupra initierii " ( Autor: GUENON RENE ; Colectie: PHILOSOPHIA PERENNIS ; Pret de catalog: 29 RON ; Pret de vanzare: 24.5 RON )
9. "Simbolismul Crucii " ( Autor: GUENON RENE ; Colectie: PHILOSOPHIA PERENNIS ; Pret de catalog: 26 RON ; Pret de vanzare: 22 RON )
10. "Starile multiple ale Fiintei " ( Autor: GUENON RENE ; Colectie: PHILOSOPHIA PERENNIS ; Pret de catalog: 23 RON ; Pret de vanzare: 19.5 RON )

Din aceeasi colectie va recomandam:

Bucuresti, 09.06.2012

{mosloadposition user9}

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *